Inhoud blog
  • gemarineerde kerstomaatjes
  • Geroosterde aubergine met munt
  • Dip van geroosterde groenten
  • komkommersmoothie met gemarineerde rivierkreeftjes
  • (high tea) Sandwiches
  • Zoete aardappelsoep met pistacheroom
  • Hamrolletjes met kruidenkaas en geroosterde paprika
  • wraps met rucola, rode ui en mozzarella
  • gebakken bloemkool
  • minihamburgertjes met citrussalsa
  • quiche met paprika, venkel en feta
  • tilapiafilet met grove tomatentapenade (ook voor barbeque)
  • aardbeiencarpaccio met balsamicocreme
  • strawberry daiquiri (alcoholvrij)
  • strawberry daiquiri
  • marokaans stoof potje met quorn en gedroogde abrikoos
  • Tiramisu met speculaas en advocaat
  • Tiramisu met peperkoek en peer
  • Lamsvlees Tokany
  • sint-jacobsnootjes met spek en bosvruchten
  • gebakken mosselen met ansjovismayonaise
  • courgettenpannekoekjes met lente-ui en parmezaan (veggie)
  • kwarteleitjes met balsamicosjalotjes
  • zalmmousse met komkommer
  • creme van truffé chocolade
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    To cook or not to cook
    recepten die (s)maaktest doorstaan hebben
    proefkonijnen kunnen op aanvraag gecontacteerd worden
    13-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hartige poffertjes
    voor hartige poffertjes voor bij het aperitief : zie "zoetigheden" poffertjes

    13-03-2009 om 20:04 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poffertjes - zoet of hartig
    Ingrediënten
    200 gram bloem
    3 dl melk
    10 gram gist (poedergist)
    50 gram gesmolten boter
    snuifje zout

    werkwijze
    roer de poedergist door de bloem
    voeg melk, gesmolten boter en snuifje zout toe
    goed mixen tot glad beslag
    laten opkomen op een warme plek
    als het deeg voldoende bubbels vertoont kan je beginnen met bakken
    wie een gewone pan gebruikt laat lepels deeg op de pan vallen en bakt deze als gewone pannekoeken, beter is een poffertjespan aan te schaffen die de typische kuiltjes bevat waarin deeg gelepeld kan worden. doe de kuiltjes niet helemaal vol dan keren ze gemakkelijker om
    gebruikt twee satéstokjes om de poffertjes te keren een vork is vaak te grof
    warm opdienen met een klontje boter en wat poedersuiker


    Opmerkingen
    wie deze poffertjes als kleine pannekoekjes bakt op een gewone pan kan ook gewone zelfrijzende bloem gebruiken
    als je een poffertjespan hebt dan gebruik je best bloem en extra gist anders zijn er niet genoeg belletjes om een bolle onderkant te krijgen en bakt de onderkant niet mooi bruik
    wie hartige poffertjes wil bakken kan ook de helft boekweitbloem gebruiken
    wie de poffertjesmixen wil gebruiken die op de markt zijn moet nog voor de helft gist toevoegen

    1/ voor zoete poffertjes:
    • chocoladepoffertjes: voeg wat cacaopoeder toe aan je deeg
    • bananenpoffertjes : duw 1/4 van een schijfje banaan in het deeg vooraleer het poffertje om te draaien

    2/ hartige poffertjes

    poffertjes met geitekaas en prei:
    • stoof wat prei op voorhand en verkruimel de geitekaas
    • roer de gestoofde prei (kruiden met peper en zout) en de geitekaas door het deeg alvorens te laten rijzen
    • daarna gewoon bakken zoals gewone poffertjes
    poffertjes met feta en paprika
    • gebruik geroosterde en gepelde paprika uit blik of bokaal (delhaize of colruyt)
    • snij de paprika in zeer fijne snippers
    • kruimel de feta
    • roer paprika en feta door het deeg alvorens te laten rijzen
    • bak daarna als gewone poffertjes

    boekweitpoffertjes met garnaal
    • maak poffertjesdeeg met 1/2 gewone bloem en 1/2 boekweitbloem
    • snij grijze garnalen zeer fijn en roer onder de poffertjesdeeg alvorens te laten rijzen
    • bak als gewone poffertjes
    • lekker met guacamole


    13-03-2009 om 20:01 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:zoetigheden
    >> Reageer (0)
    10-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zalm met spek en granaatapel
    ingrediënten voor 4 personen
    zalmhaasjes (1 pp bij hoofdgerecht, 1/2 in hapjesmenu)
    spek in zeer dunne sneetjes (2 à 3 sneetjes per zalmhaasje)
    granaatappel (ongeveer 1 granaatappel voor 4 personen)

    werkwijze
    wikkel de zalmhaasjes in de sneetjes spek
    bak even snel rondom aan in een pan met antiaanbaklaag
    schik op overplaat en laat verder garen in de oven
    halveer de granaatappel en schep er voorzichtig de rode pitten uit
    bewaar voor de afwerking

    afwerking
    leg een zalmhaasje op een bord
    lepel er granaatappelpitten over en rond
    voor een hapjesmenu volstaat dit
    voor een volwaardig hoofdgerecht kan je deze zalm serveren met een romige aardappelgratin of puree

    10-03-2009 om 12:32 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:visgerechten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.carpaccio van verse ananas met muntsuiker
    lekker, gezond en snel nagerechtje, ideale lichte afsluiter van een etentje
    oogt mooi omwille van het goudgele van de ananas en het felgroene van de muntsuiker

    ingrediënten voor 4 personen
    • rijpe verse ananas
    • 4 eetlepels fijne kristalsuiker
    • verse munt (zeker een heel plantje, als het kleine plantjes zijn meer)
    werkwijze
    • schil de ananas in zijn geheel
    • snij de ananas in twee helften (in de breedte)
    • snij van het onderste stuk (het meest zoete dus) zeer fijne schijven (als je een broodsnijmachine hebt is dat het beste apparaat om dit te doen)
    • leg ze op een bordje en plaats ze in de koelkast tot ongeveer een kwartiertje voor het dessert
    • giet de suiker in een vijzel en meng er de muntblaadjes onder
    • goed aanstampen en vijzelen zodat je een groenige muntige suikermassa krijgt
    • deze suiker in een goed afsluitbaar klein potje bewaren
    • schik 3 schijfjes ananas op een desertbordje
    • kruimel er de muntsuiker over en dien op
    opmerking:
    als de ananas rijp genoeg is haal ik het hart van de ananas er niet uit zodat je mooie ronde schijfjes hebt, je kan dat hart er wel uithalen als je dat wenst




    10-03-2009 om 11:50 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:zoetigheden
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.preisoep met brie
    een erg lekkere winterse soep die echter vanwege de kaas toch wel zwaar valt

    Ingrediënten voor 4 personen
    • 500 gram prei
    • 1 ui
    • 2 aardappelen, in blokjes gesneden
    • 1 liter kippenbouillon (van 2 bouillonblokjes opgelost in kokend water)
    • 150 gram brie (of camenbert)
    • 1 eetlepel boter
    Werkwijze
    • smelt de boter en fruit er de grofgehakte ui in
    • voeg de prei en de aardappelen toe
    • laat even stoven
    • voeg de kippenbouillon toe en laat 20 minuten doorkoken
    • snij de kaas in stukken (bij een mooie witte korst mag die er aan blijven) en laat 5 minuten meekoken
    • mix de soep heel fijn en leng desgewenst nog aan met water of melk
    Afwerking
    eventueel garneren met huisgemaakte broodkorstjes
    wie nog wat stukjes in de soep wil kan een paar fijne preiringen smoren in wat boter en voor het opdienen toevoegen

    10-03-2009 om 11:09 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soep
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.exotische gehaktballetjes met mango-tomatensaus
    heerlijke manier om balletjes klaar te maken

    ingredienten voor 4 personen voor de balletjes
    • 750 gram gehakt
    • 1 ui fijngesnipperd
    • 1 ei
    • 1 takje peterselie
    • 2 eetlepels gemaken amandelen
    • 2 koffielepels curry (mild)
    • 1/2 koffielepel gemberpoeder
    • 2 koffielepels paprika
    • 1 mespuntje cayennepeper

    ingrediënten voor 4 personen voor de saus
    • 1 tomaat
    • 1 grote rijpe mango (of twee kleine blikjes mango in stukjes op siroop)
    • 1/2 bos jonge worteltjes
    • olijfolie
    • 1 eetlepel tomatenpuree
    • 1 blokje kippenbouillon
    • 1 koffielepel bruine suiker
    • 2 cm verse gember
    • peper - zout
    • instantsausbinder
    Werkwijze
    • meng het gehakt met de ui, de peterselie, de gemalen amandelen, de curry, het gemberpoeder, de paprika, het ei en wat peper en zout
    • rol er balletjes van met een doorsnede van ongeveer 3 cm
    • schil de mango als je verse mango gebruikt en snij in blokjes (mango uit blik gewoon laten uitlekken)
    • schil de gember en snij in dunne staafjes
    • snij de worteltjes in stukjes
    • snij de tomaat in brokjes
    • verhit de olijfolie en laat de gehaktballetjes aan alle kanten bruin worden
    • voeg 3 dl water en de tomatenpuree toe
    • voeg bouillonblokje, bruine suiker, tomaat, wortel, mango en gemberstaafjes toe
    • kruid met cayennepeper, peper en zout
    • breng aan de kook, dek de pan af en laat dan ongeveer 30 minuten sudderen op een laag vuurtje
    • doe er daarna de instant sausbinder bij en laat nog even doorkoken

    serveren met rijst

    colruyt-recept uit Stoof- en sudderpotjes


    10-03-2009 om 00:00 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vleesgerechten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kalfsblanquette met witloof en krieken, gaargestoofd in frambozenbier
    lekker winters stoofpotje met fruit en bier waardoor de bitterheid van het witloof een stuk gemaskeerd wordt

    ingrediënten voor 4 personen
    • ongeveer 1 kg kalfsblanquette
    • 500 gram witloof
    • 25 cl frambozenbier
    • 1 sjalot
    • ongeveer 700 gram krieken (grote bokaal)
    • 400 ml kalfsfond
    • olijfolie
    • 1 eetlepel vloeibare honing
    • 1/4 koffielepel rozemarijn
    • 1/4 koffielepel tijm
    • peper en zout
    • instantsausbinder

    bereidingswijze
    • bak de kalfsblanquette in de olijfolie en laat goudbruin worden
    • voeg fijngesnipperde sjalot toe en laat even meestoven
    • voeg frambozenbier en kalfsfond toe
    • kruid met peper, zout, rozemarijn en tijm
    • plaats een deksel op de pan en laat op matig vuur 1u10 minuten stoven
    • voeg er het fijngesneden witloof bij en laat nog 20 minuten stoven
    • doe er pas op het einde de krieken bij en laat nog even doorwarmen
    • bind de saus met instantsausbinder
    • voeg de vloeibare honing toe en laat nog 2 minuutjes doorwarmen

    lekker met krokettjes of natuuraardappelen

    bron: colruytrecept

    10-03-2009 om 00:00 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vleesgerechten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provençaalse tomaten-aubergine soep
    zeeeeeer lekkere winterse en toch zuiders soep

    Ingrediënten voor 4 personen
    • 800 gram gepelde tomaten uit blik
    • 500 à 600 gram aubergines (eerder meer dan minder)
    • 1 rode paprika
    • 1 ui
    • 1 à 2 teentjes knoflook
    • 1 liter groentenbouillon (2 bouillonblokjes opgelost in 1 liter kokend water)
    • boter
    • 1 eetlepel bloem
    • laurierblaadjes
    • tijm
    • 10 korianderbolletjes (geen reeds gemalen koriander gebruiken, heeft andere smaak)
    • tabasco
    • peper en zout
    Werkwijze
    • snij de ui en de paprika in stukjes
    • pers de teentjes knoflook
    • snij de aubergine in stukjes, bestrooi met zou en laat 30 minuten uitlekken in een vergiet
    • stoof de ui, de knoflook en de paprika in boter
    • voeg de uitgelekte stukjes aubergine toe en roer alles goed door elkaar
    • voeg de eetlepel bloem toe en roer goed om
    • voeg de gepelde tomaten en de groentebouillon toe
    • plet de korianderbolletjes en voeg toe samen met laurierblaad(jes) en tijm
    • kruid met peper en een beetje zout (de aubergine bevatte reeds wat zout)
    • laat 30 à 35 minuten koken
    • verwijder laurierblaad(jes) en mix de soep fluwelig fijn (eventueel aanlengen met water als de soep te dik blijkt)
    Afwerking
    je kan hierbij eventueel een bruschettabroodje geven
    versie 1: bestrijken met kruidenboter en roosteren in oven
    versie 2: bestrijken met olijfolie, schijfje tomaat opleggen en overdekken met sneetje mozzarella, roosteren in oven tot kaas gesmolten is

    Bron: colruyt

    10-03-2009 om 00:00 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:soep
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aspergesoep met oesterzwammen en een vleugje madeira
    erg lekkere en feestelijke soep

    ingrediënten voor 4 personen
    • 400 gram asperges (vers of diepvries)
    • 1 liter kippenbouillon (van 2 bouillonblokjes)
    • 100 gram oesterzwammen
    • 2 eetlepels madeira
    • boter
    • fijngehakte bieslook
    Werkwijze
    • snij de oesterzwammen in reepjes en bak gedurende 5 minuten in gesmolten boter (alle champignons smaken beter gebakken in boter)
    • hou de reepjes apart voor de afwerking
    • breng de kippenbouillon aan de kook
    • snij de aspergepunten van de asperges en leg ze gedurende een 5 à 7 minuten in de kokende bouillon
    • haal ze uit de bouillon en hou ze apart voor de afwerking
    • voeg de aspergestengels toe aan de bouillon
    • en kook 20 à 25 minuten
    • mix de soep heel fijn (voor echt gladde soep kan u ze zeven maar dat vind ik uitsloverij)
    • voeg voor het opdienen de reepjes oesterzwam en de aspergepunten toe en laat nog even doorwarmen
    • roer net voor het opdienen de madeira en de bieslook door de soep.
    de soep kan ook gemaakt worden met asperges uit een bokaal maar dan moeten de punten niet eerst meegekookt worden omdat ze doorgaans reeds zacht zijn.

    bron : colruyt

    10-03-2009 om 00:00 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soep
    >> Reageer (0)
    09-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.geitenkaaspuree
    benodigdheden
    voor 4 personen
    • 500 gram aardappelen
    • 100 à 150 gram smeuïge geitenkaas
    • bieslook
    • boter
    • peper - zout
    • melk
    Werkwijze
    • kook de aardappelen gaat
    • pureer de aardappelen
    • meng er wat boter en melk door
    • meng er de geitekaas door
    • kruiden met peper en nootmuskaat
    • roer de gesnipperde bieslook er pas op het einde doorheen

    lekker bij vis

    09-03-2009 om 13:34 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.italiaanse aperitiefballetjes
    Ingredienten voor ongeveer 25 kleine balletjes

    • 250 gram gehakt
    • 1 kleine ui
    • 1 teentje knoflook
    • 40 gram broodkruim
    • 40 gram zwarte olijven
    • 1 theelepel oregano
    • 1 handvol verse peterselei

    Werkwijze
    • doe de ui, de knoflook, de olijven, de oregano en de peterselie in een keukenmachine en maal fijn tot en smeuïge pasta
    • voeg gehakt, broodkruim en kruidenpasta samen en meng goed door elkaar
    • maak kleine balletjes (ongeveer de grootte van een walnoot) en bak ze op de pan

    de balletjes zijn lekker warm en koud met een dipsausje

    je kan de balletjes ook invriezen, wat handig is want dan heb je altijd iets in de diepvries zitten !
      

    09-03-2009 om 12:06 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pangasiusfilet met appel, champignons, tomaat en bacon
    Dit gerecht maak je klaar in een vuurvaste schotel, de hoeveelheid ingrediënten hangt een beetje af van de grootte van je schotel, ik geef ongeveer een richthoeveelheid

    Ingredienten

    • pangasiusfilet (afhankelijk van grote of niet grote eters, hoofdgerecht met of zonder voorgerecht kan je variëren van 1 à 1,5 filet pp)
    • gerookte bacon (ongeveer 10 sneetjes voor 4 personen)
    • champignons (ongeveer 250 gram voor 4 personen)
    • tomaten (ongeveer 1 kleine tomaten voor 4 personen)
    • jonagold appel (of andere niet te zure appel) (ongeveer 2 appels voor 4 personen)
    • 2,5 dl sojaroom
    • graantjesmosterd

    Werkwijze
    • snij de champignons in schijfjes
    • snij de tomaat in plakken
    • schil de appel en snij in schijfjes
    • snij de bacon in repen
    • schik de verse of diepgevroren vis (niet eerst ontdooien) in de ovenschotel
    • kruid met peper en zout
    • bestrijk met de graantjesmosterd
    • maak hierbovenop laagjes: eerst de champignons, daarna de baconrepen, dan de appelpartjes en als laatste de tomaten.
    • kruid de tomaten met peper, zout en een beetje tijm
    • overgiet alles met de sojaroom (als 2,5 dl niet volstaat kan je meer gebruiken, het gerecht moet niet volledig onder staan maar er moet toch ongeveer 2/3 onder de room zitten)
    • plaats in een voorverwarmde oven van 200° voor ongeveer 35 minuten (iets meer als het gaat om diepgevroren vis, of dikke moten vis)

    is lekker met geitenkaaspuree (zie ander recept)

    bron: colruyt
     





    09-03-2009 om 00:00 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:visgerechten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bruschetta's (veggie)
    bruschetta's zijn licht geroosterde sneetjes brood met daarop allerlei lekkere dingen

    benodigdheden en werkwijze voor bruschetta's
    • stokbrood (stevig zonder al te veel luchtbellen) of ciabattabrood
    • olijfolie
    • paar teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd

    snij het brood in sneetjes van 1 à 1,5 cm
    wrijf ze in met olijfolie en leg ze op een rooster onder de gril in de oven (opgepast, het gaat snel, blijf er bij staan)
    als ze uit de oven komen wrijf je met het gehalveerde teentje knoflook over de nog warme broodjes
    als ze erg dik zijn en nog zeer vers kan je ze ook aan beide kanten roosteren (beide kanten inwrijven met olie, 1 kant achteraf met knoflook)

    1/ Bruschetta met champignons
    nodig: champingnons, sjalot, peper en zout
    • snij de champignons in stukjes (geen schijfjes)
    • snij de sjalot zeer fijn
    • bak de sjalot in boter (champignons smaken best gebakken in boter)
    • voeg de champignonblokjes toe
    • kruid met peper en zout
    • schik een eetlepel beleg op de bruschetta en dien op
    Je kan dit beleg op voorhand maken en op het moment van het opdienen nog even opwarmen in de microgolfoven

    2/ Bruschetta met tapenade en mozzarella
    nodig: olijventapenade, paprikatapenade, mozzarella
    • smeer de kant en klare tapenade op de bruschetta
    • beleg met een stukje mozzarella en zet nog even onder de grill tot de kaas gesmolten is

    3/ Bruschetta met tomatensalade
    de tomatensalade uit het recept "ricottakoekje met tomatensalade" kan ook gebruikt worden voor op een bruschetta
    alleen zorgen dat je de tomaten een beetje laat uitdruppen alvorens op de bruschetta te scheppen

    4/ bruschetta met rucola en feta
    nodig: rucola, feta, geraspte sinaasappelschil, gerookte bacon, olijfolie en balsamicoazijn
    • verkruimel de feta
    • meng de feta met de geraspte sinaasappelschil en de olijfolie (1 eetlepel sinaasappelschil en 1à2 eetlepels olijfolie voor 100 gram feta)
    • laat even marineren
    • bak de bacon krokant
    • snij de rucola en meng er wat olijfolie en balsamicoazijn onder
    • leg wat rucola op de bruschetta
    • schep een lepel feta-mengsel op de rucola
    • verkruimel de gerookte bacon over de feta
    5/ bruschetta met champignon, geitekaas en peterselie
    nodig: 200 gr champignons, 1 eetlepel citroensap, 75 gram geitekaas, 1 eetlepel fijngehakte peterselie
    • snij de champignons in kleine stukjes
    • bak in boter
    • zet het vuur af en roer er het citroensap door
    • laat een beetje afkoelen en meng er de geitekaas en de peterselie door
    • lepel het mengsel op de bruschetta's vlak voor opdienen anders worden de broodjes zacht






    09-03-2009 om 00:00 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gebakken ricottakoekjes met tomatensalade (veggie)

    ingrediënten voor ricottakoekje

    • 1 potje ricotta
    • ongeveer 100 gram geraspte pittige kaas (genre parmezan, provolone, ...)
    • 1 à 2 eetlepels bloem (afhankelijk van de vochtigheid van de ricotta)
    • zout en peper
    • 1 ei

    ingrediënten voor tomatensalade
    • 2 à 4 tomaten (afhankelijk van grootte) indien mogelijk verschillende kleuren (geel, oranje, groen, rood)
    • verse basilicum (naar smaak)
    • 1/2 à 1 rood spaans pepertje zonder de zaadjes (afhankelijk van het feit of je het pikant wil maken of niet)
    • extra vierge olijfolie
    • rode wijnazijn
    Werkwijze voor de ricottakoekjes
    roer de ricotta, de geraspte kaas, de bloem en het ei door elkaar
    voeg een flinke snuif zout en peper toe
    zet in de koelkast tot je dit gebruikt

    voor de tomatensalade
    snij de tomaten in partjes en verwijder de pitjes
    snij daarna de tomaten in kleine blokjes (ongeveer halve centimeter)
    hak de basilicum fijn
    hak het spaanse pepertje fijn
    meng alles door elkaar en kruid met peper en zout
    overgiet met een scheut olijfolie en rode wijnazijn
    meng alles en zet in de koelkast tot gebruik

    vlak voor opdienen:
    leg voor één koekje een theelepel van het ricottamengsel in een pan met antiaanbaklaag en laat goudbruin bakken
    draai de koekjes om en bak ook de tweede kant een paar minuutjes
    leg één à twee koekjes op een klein bordje en schep er een eetlepel tomatensalade bij of naast
    warm of lauw opdienen, dan zijn ze het lekkerst

    kan ook als klein voorgerechtje gebruikt worden maar dan maak je de koekjes best iets groter

    (recept aangepast uit "Jamie's Italie" van Jamie Oliver)
        



    09-03-2009 om 00:00 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    19-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.alcoholvrije cocktail
    ingrediënten
    • sinaasappelsap
    • ananassap
    • cocosmelk

    bereidingswijze

    meng 2 delen sinaasappelsap, 1 deel ananassap en 1 deel cocosmelk
    goed door elkaar roeren
    koel opdienen

    kan op voorhand gemaakt worden maar oppassen voor het stollen van de cocosmelk

    19-02-2009 om 11:12 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:drankjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Auberginerolletjes (veggie)

    Deze rolletjes zijn een lekker hapje bij een aperitief, zijn volledig vegetarisch maar zijn ook een lekker klein voorgerechtje of passen perfect in een hapjesmenu


    Ingrediënten

    • aubergine (liefst zo lang mogelijk nemen) – er komen tussen de 5 en de 7 rolletjes uit een aubergine
    • half zongedroogde kerstomaatjes (colruyt) met kruidenolie
    • mozzarella (uit 1 bolletje krijg je tussen 8 en 10 stukjes)
    • paneermeel
    • verse basilicum
    • provolone of parmezaanse kaas


    bereidingswijze


    snijd (met een broodmachine) de aubergine in langwerpige schijven van ongeveer 3 à 5 mm dik

    rooster ze op de bbq of op een grilpan tot ze zacht zijn en mooie streepjes hebben

    laat ze afkoelen en bak alle reepjes na mekaar

    snij staafjes mozzarella die op de schijven aubergine passen van ongeveer 1 cm

    en wentel de mozzarella in het paneermeel

    leg op een werkblad een schijf aubergine

    leg daarop een stukje mozzarella

    leg daarop een stukje halfzongedroogde tomaat

    dek af met een blaadje basilicum

    strooi er wat geraspte provolone of parmezaan over

    rol de aubergine op tot een mooi rolletje


    voor het opdienen even in een warme over zetten zodat de kaas kan smelten, niet te lang

    lauwwarm opdienen


    voor aperitiefhapje 1 rolletje per persoon

    als voorgerechtje 3 rolletjes per persoon



    19-02-2009 om 11:08 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verjaardagsmenu 2009
    aperitief met hapjes
    • provolone met luikse siroop
    • ricottakoekjes met tomatensalsa
    • kruidenpannekoekjes met guacamole
    • kwarteleitjes met balsamico sjalotjes
    • scampi's met wortel-, rode biet- en knoselderpesto
    Hapjesmenu met Cava
    • carpaccio van verse tonijn met rucola en gemberdressing
    • bladerdeeghapje met forel, gember en mascarpone
    • zalmmootje met krokante kruidenkorst en zacht mierikswortelsaus
    • gebakken mosseltjes met lenteuitjes en ansjovismayonaise
    • gerookte zalm met forelmousse en balsamicodressing
    • sint-jacobsnootjes met gerookt spek en bosvruchtencoulis
    Dessert
    • carpaccio van verse ananas met muntsuiker



    19-02-2009 om 11:07 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:menu
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guacamole (veggie)
    hiervan bestaan ontelbare aantallen recepten maar dit is de manier waarop ik hem maak en die mij momenteel het beste bevalt

    ingrediënten
    • 1 rijpe avocado (zeer belangrijk dat hij goed rijp is voor de smaak)
    • 1 teen knoflook
    • 1 handvol verse koriander
    • 1 rode ui
    • 1 tomaat
    • 1 soeplepel zure room
    • zout en peper
    • limoensap (of citroensap als u geen limoen in de buurt hebt, maar limoen smaakt beter)

    bereidingswijze

    • pers het teentje knoflook
    • snipper de rode ui fijn
    • snipper de koriander fijn
    • verwijder de pitjes uit de tomaat en snij het vruchtvlees in kleine stukjes (tomaat ontvellen mag maar is niet noodzakelijk)
    • prak pas op het laatste moment de gehalveerde avocado
    • meng alle ingrediënten door elkaar
    • kruiden met peper, zout en limoensap (naar eigen smaak)
    • schep het geheel in een potje.
    • zet de pit van de avocado in het potje en dek alles af met een plasticfolie (folie in de guacamole duwen zodat er geen lucht aan kan, anders wordt het goedje zwart, daarom niet minder lekker maar het ziet er niet uit)
    guacamole best geen dag op voorhand maken, een paar uur op voorhand kan maar dan goed afdekken

    19-02-2009 om 00:00 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruidenpannekoekjes met guacamole (veggie)
    pannekoekdeeg om kleine hapklare pannekoekjes van te maken die je kan dippen in versgemaakte guacamole of kan serveren op een klein bordje met een schepje guacamole erbij

    ingrediënten
    • 60 gram zelfrijzend bakmeel
    • 1 ei
    • 0,6 dl melk
    • 20 gram verse kruiden (bieslook, basilicum, peterselie, dille, koriander, munt,...)
    Bereidingswijze
    • meng de melk met het ei
    • voeg dit mengsel geleidelijk toe aan het zelfrijzende bakmeel
    • roer er daarna de fijngesnipperde verse kruiden aan toe
    je kan dit mengsel gerust een paar uur op voorhand maken zodat je enkel op het moment zelf de pannekoekjes moet bakken

    naar gelang je hele kleine of iets grotere pannekoekjes wil giet je een theelepel of een soeplepel van het deeg in een pan en bakt de pannekoekjes goudbruin aan beide kanten
    warm tot lauw opdienen met de guacamole (zie ander recept)

    19-02-2009 om 00:00 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    17-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/keukenprinsessen

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    17-02-2009 om 10:25 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 25/11-01/12 2013
  • 21/05-27/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 11/07-17/07 2011
  • 08/11-14/11 2010
  • 07/12-13/12 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 16/02-22/02 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • aperitiefhapjes (21)
  • drankjes (3)
  • menu (1)
  • schaal- en schelpdieren (2)
  • soep (5)
  • vegetarisch (5)
  • visgerechten (4)
  • vleesgerechten (3)
  • zoetigheden (7)


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs