Inhoud blog
  • gemarineerde kerstomaatjes
  • Geroosterde aubergine met munt
  • Dip van geroosterde groenten
  • komkommersmoothie met gemarineerde rivierkreeftjes
  • (high tea) Sandwiches
  • Zoete aardappelsoep met pistacheroom
  • Hamrolletjes met kruidenkaas en geroosterde paprika
  • wraps met rucola, rode ui en mozzarella
  • gebakken bloemkool
  • minihamburgertjes met citrussalsa
  • quiche met paprika, venkel en feta
  • tilapiafilet met grove tomatentapenade (ook voor barbeque)
  • aardbeiencarpaccio met balsamicocreme
  • strawberry daiquiri (alcoholvrij)
  • strawberry daiquiri
  • marokaans stoof potje met quorn en gedroogde abrikoos
  • Tiramisu met speculaas en advocaat
  • Tiramisu met peperkoek en peer
  • Lamsvlees Tokany
  • sint-jacobsnootjes met spek en bosvruchten
  • gebakken mosselen met ansjovismayonaise
  • courgettenpannekoekjes met lente-ui en parmezaan (veggie)
  • kwarteleitjes met balsamicosjalotjes
  • zalmmousse met komkommer
  • creme van truffé chocolade
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    To cook or not to cook
    recepten die (s)maaktest doorstaan hebben
    proefkonijnen kunnen op aanvraag gecontacteerd worden
    07-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiramisu met speculaas en advocaat
    Ingrediënten voor 6 à 8 glaasjes
    • 175 gram gewone speculaas
    • 200 gram mascarpone
    • 50 gram amandelschilfers
    • 1 dl advocaat
    • 3 eiwitten
    • 2 eidooiers
    • 1/2 zakje vanillesuiker
    • 2 eetlepels bruine suiker
    • 2 eetlepels gewone kristalsuiker
    • snuifje kaneel
    • amaretto

    bereidingswijze
    • bak de amandelschilfers met de bruine suiker en het snuifje kaneel in een pan met anti aanbaklaag tot ze karameliseren
    • laat afkoelen op een bord
    • verkruimel de speculaas in grove stukken en verdeel over de bodem van de glaasjes
    • overgiet met een beetje amaretto
    • klop eigeel en suiker tot een schuimige massa
    • roer er de vanillesuiker, de mascarpone en de advocaat doorheen
    • klop de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het suiker-ei mengsel
    • schep een paar lepels over het speculaasbodempje en zet in de koelkast
    • haal 15 minuutjes voor het opdienen uit de koelkast en verdeel er de gekarameliseerde amandelschilfers over



    07-04-2009 om 20:34 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:zoetigheden
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiramisu met peperkoek en peer
    Ingrediënten voor 8 personen in aparte porties (als je 1 grote schotel maakt zie opmerkingen voor aanpassing vd ingrediënten)
    • 3 rijpe peren (lekkerst zijn doyenné, je kan ook peren uit blik gebruiken maar niet zo lekker en dan wel zeeeeeer goed laten uitlekken)
    • 250 gram mascarpone
    • 3 eiwitten
    • 2 eierdooiers
    • 6 sneetjes peperkoek
    • 1 eetlepel rietsuiker
    • 1 zakje vanillesuiker
    • amaretto
    • 5 eetlepels cashewnoten

    bereidingswijze
    • doe de cashewnoten in een zakje en plet met een fles of deegroller in grove stukken
    • bak de stukken cashewnoten samen met de bloemsuiker in een pan met anti aanbaklaag zonder vet tot ze karameliseren
    • doe de noten op een bord en laat ze afkoelen
    • schil de peren en snij ze in kleine stukjes, besprenkel met wat druppels citroensap zodat ze niet verkleuren
    • verkruimel de peperkoek in grove stukken en verdeel over 8 individuele glaasjes
    • bedek de peperkoek met de peerstukjes en verdeel er per glaasje 1 à 1,5 eetlepel amaretto over (naar eigen smaak)
    • doe mascarpone, vanillesuiker, rietsuiker en eiderdooiers in een kom en klop tot een gladde massa
    • klop in een aparte kom de eiwitten stijf en voeg ze toe aan het mengsel
    • schep de creme over de peer-peperkoek en zet in de koelkast tot net voor het opdienen
    • haal 15 minuutjes voor het opdienen uit de koelkast en verdeel er de cashewnoten over

    opmerkingen
    • als u dit maakt om in 1 grote schaal te maken zal er meer peperkoek nodig zijn, afhankelijk van de grootte van de schaal. Het kan ook zijn dat er meer peren nodig zijn.

    bron : colruyt "lekker feesten"

    07-04-2009 om 20:23 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:zoetigheden
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsvlees Tokany
    Ingrediënten voor ongeveer 4 personen
    • 500 gram mager lamsvlees  in hapklare brokjes gesneden
    • 1 eetlepel parikapoeder
    • zout
    • olijfolie
    • 3 tenen knoflook - geperst
    • 4 sjalotten - in fijne ringen gesneden
    • laurierblaadje
    • 3 tomaten, ontveld en in stukjes gesneden
    • 3 eetlepels sherry
    • 2 eetlepels zure room

    bereidingswijze
    • wentel de reepjes lamsvlees door het paprikapoeder, peper en zout
    • roer goed door elkaar en laat minstens 6u marineren
    • schep het vlees zo mogelijk een paar keer om
    • laat in een wok of diepe pan de olijfolie warm worden
    • bak de sjalotten en het laurierblaadje ongeveer twee minuten op een middelhoog vuurtje voeg op het einde de knoflook toe (als je dit in het begin doet zal de knoflook snel verbranden)
    • voeg het lamsvlees toe en laat onder voortdurend scheppen 2 à 3 minuten bakken
    • zet het vuur minder en voeg tenslotte de tomaten en de sherry toe
    • laat alles nog 2 à 3 minuten pruttelen
    • roer er voor het opdienen de zure room door.

    lekker met rijst, natuuraardappelen of kroketten
    gestoofde prinsessen met een uitje passen hier als groente heel goed bij.


    07-04-2009 om 19:41 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vleesgerechten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sint-jacobsnootjes met spek en bosvruchten
    ingrediënten voor 4 personen
    • 12 sint-jacobsnoten zonder koraal
    • 12 zeer dunne sneetjes gerookt spek
    • 8 eetlepels bosvruchten (diepvries colruyt)
    • 2 koffielepels balsamicoazijn
    • 4 eetlepels walnotenolie
    • 1 eetlepel vloeibare honing
    • 2 eetlepels amandelschilfers
    • verse bieslook
    • instantsausbinder

    werkwijze
    • rooster de amandelschilfers in een pan met antikleeflaag tot ze goudbruin zijn
    • snipper de bieslook fijn
    • verwarm de diepgevroren bosvruchten met de honing op een zacht vuurtje
    • voeg balsamicoazijn toe om op smaak te brengen
    • voeg wat instant sausbinder toe om in te dikken
    • wikkel de sint-jacobsnoten in het spek
    • bak de nootjes ongeveer twee minuten aan elke kant  in een zeer hete pan
    • kruid met peper
    • lepel twee eetlepels bosvruchtensaus op een licht voorverwarmd bord
    • schik er 3 sint-jacobsnootjes rond
    • werk af met geroosterde amandelschilfers, gesnipperde bieslook
    • druppel de walnotenolie over de sint-jacobsnootjes

    opmerking
    • dit is een gerecht dat je voor een stuk op voorhand kan maken (bosvruchtensaus kan op voorhand en spek kan rond de nootjes gedraaid worden op voorhand) maar ook nog een stuk op het moment van opdienen moet gebeuren.
    bron: colruyt, "lekker feesten"

    07-04-2009 om 19:22 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:schaal- en schelpdieren
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gebakken mosselen met ansjovismayonaise
    ingrediënten voor 4 personen (indien u dit als voorgerecht serveert, voor aperitiefhapje zie opmerkingen)
    • 400 gram mosselen (ideaal zijn de voorgekookte diepvriesmosselen uit de colruyt)
    • groene eikenbladsla
    • 6 lente-uitjes
    • 1 teentje knoflook
    • 3 eetlepels bloem
    • 1 dl olijfolie
    • 2 koffielepels currypoeder
    • mespuntje cayennepeper
    • peper en zout
    voor de ansjovismayonaise
    • 5 ansjovisfilets in olie zeer fijngesneden
    • 1 koffielepel kappertjes gehakt
    • 4 eetlepels mayonaise
    • zwarte peper
    werkwijze mosselen
    laat de mosselen ontdooien en dep droog
    kruid de bloem met de currypoeder en de cayennepeper, peper en zout
    wentel de mosselen door de gekruide bloem
    schud de overtollig bloem er af en zet apart
    verhit de olijfolie in een diepe pan of wok en bak beetje bij beetje de mosselen en de lente-uitjes in de hete olie
    haal ze uit de pan en laat uitlekken

    werkwijze ansjovismayonaise
    vermeng alle ingrediënten en zet op een koele plaats

    opdienen:
    leg in een kommetje een laagje groene eikenbladsla in fijne reepjes gesneden
    leg daar bovenop de mosseltjes en geef een apart schaaltje er bij met de ansjovismayonaise

    opmerkingen:
    als je dit als aperitiefhapje geeft kan je de salade achterwege laten en vul je een klein kommetje met een 4-tal mosseltje bedekt met een toefje ansjovismayonaise
    je kan er ook een lepelhapje van maken met één grote mossel (of twee kleintjes) per lepeltje en een beetje mayonaise

    07-04-2009 om 19:22 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:schaal- en schelpdieren
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.courgettenpannekoekjes met lente-ui en parmezaan (veggie)
    ingrediënten voor een 10-tal kleine pannekoekjes
    • 1 courgette
    • 3 lente-uitjes
    • 30 à 40 gram zelfgeraspte parmezaan (naar gelang je van een iets pittiger smaakt houdt)
    • 4 eetlepels bloem
    • 1 ei
    • 2 eetlepels paneermeel
    • olijfolie
    • verse dille
    • 1 koffielepel paprikapoeder
    • peper en zout

    werkwijze
    • rasp de courgette en dep droog
    • snipper lente-ui en dille fijn
    • klop het ei los
    • meng alle ingrediënten behalve de olijfolie door elkaar en breng op smaak met peper en zout

    bak in een pan met anti-aanbaklaag kleine pannekoekjes in olijfolie en dien warm op
    kan ook perfect in een poffertjespan als hartig poffertje gebakken worden

    bron: colruyt "lekkere hapjes"

    07-04-2009 om 17:07 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kwarteleitjes met balsamicosjalotjes
    ingrediënten voor 6 hapjes
    • 6 kwarteleitjes (koop voorgekookte kwarteleitjes in delhaize, colruyt heeft enkel de rauwe)
    • 1 grote sjalot
    • 2 eetlepels balsamicoazijn
    • 1 eetlepel luikse siroop

    werkwijze
    • snij de kwarteleitjes doormidden
    • snipper de sjalot zeer fijn en bak in een weinig boter (geen olijfolie gebruiken omdat de saus dan schift)
    • voeg balsamicoazijn en luikse siroop toe en laat zachtjes een drietal minuten inkoken
    • leg twee halve eitjes op een klein bordje en lepel er wat sjalottensaus over

    opmerkingen
    • kan ook als lepelhapje geserveerd worden (gebruik dan slechts een half eitje per lepeltje)
    • beide stukken kunnen op voorhand gemaakt worden maar warm de sjalottensaus dan nog eventjes op tot ze lauw is in de microgolfoven (zeer kort want anders riskeer je verbranding van de saus)

    bron :  colruyt "lekker feesten"

    07-04-2009 om 16:39 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zalmmousse met komkommer
    ingrediënten voor ongeveer 6 glaasjes
    • 3 sneetjes gerookte zalm
    • 1/3 komkommer
    • 1/2 fijngesnipperde rode ui
    • 1 eetlepel mascarpone
    • 3 eetlepels room
    • 1 koffielepel olijfolie
    • 1 koffielepel sherryazijn (xerxesazijn) (rode wijnazijn of frambozenazijn kan ook als je toevallig geen sherryazijn staan hebt)
    • cayennepeper
    • tabasco

    werkwijze
    • schil de komkommer en snij in fijne blokjes
    • meng de komkommer met de fijngesnipperde ui
    • breng op smaak met olijfolie, azijn en een paa druppeltjes tabasco
    • mix de gerookte zalm met de mascarpone en de room en kruid met een snuifje cayennepeper
    • verdeel het komkommermengsel over de glaasjes en deponeer daarop een toefje van de zalmmousse
    • versier eventueel met een kwartje van een komkommerschijfje dat niet geschild is
    opmerking
    • beide dingen kunnen op voorhand gemaakt worden, assemblage doe je best net voor het opdienen
    bron: colruyt "lekker feesten"

    07-04-2009 om 16:24 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.creme van truffé chocolade
    ingredienten voor 4 à 6 porties (afhankelijk van de grootte van de potjes, is vrij zwaar dus kleine porties zijn aan te raden)
    • 190 gram truffé chocolade (Côte d'Or)
    • 250 ml melk
    • 2 eierdooiers
    • 50 gram poedersuiker
    • 1 dl room
    • 1 takje thijm

    werkwijze
    • klop de suiker met de eierdooiers tot een bijna witte creme
    • breng de melk aan de kook en voeg het takje thijm toe
    • giet beetje bij beetje de kokende melk bij de witte creme van ei en suiker
    • verwarm het geheel op een laag vuurtje en roer met een houten lepel tot een creme
    • verwijder het takje thijm
    • breek de chocolade in stukjes en laat deze smelten in de creme
    • zet het vuur af en blijf roeren tot alles gesmolten is
    • giet het mengsel in kleine glaasjes en laat opstijven in de koelkast

    opmerking:
    • heerlijk klein dessertje voor bij een kopje koffie

    bron: colruyt

    07-04-2009 om 15:59 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:zoetigheden
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ceviche (gemarineerde vis in limoensap)
    Ingredienten voor een lepelhapje aperitief (kan ook als voorgerechtje gemaakt worden maar dan moet alles vermeerderd worden)
    • 200 gram kabeljouw of andere vaste witte vis
    • sap van 3 limoenen (verse limoenen gebruiken, geen voorgeperst sap, dat maakt de smaak minder goed)
    • 1 à 2 tomaten, ontdaan van de pitjes en in kleine blokjes gesneden
    • 1/2 rood spaans pepertje, ontdaan van de zaadlijsten en de zaadjes en in zeer fijne stukjes gesneden
    • 1 sjalotje, fijngehakt
    • olijfolie
    • 2 eetlepels gehakte verse koriander

    werkwijze
    • snij de vis in hapklare sneetjes of brokjes
    • pers de limoenen (rol ze eerst even op een hard oppervlak om meer sap te verkrijgen)
    • giet het limoensap in een glazen schaal (geen metaal gebruiken) en voeg er de vis aan toe
    • roer goed om en zorg dat de vis zo goed als onder staat
    • plaats in de koelkast en roer af en toe om
    • laat minimum 5 uur marineren (liefst de avond voordien maken en een nachtje laten staan als je het 's middags nodig hebt of 's morgens als je het 's avonds nodig hebt)
    • een uur voor het serveren laat je de vis uitlekken (gooi je de marinade weg)
    • voeg de tomatenblokjes, de fijngehakte sjalot het spaanse pepertje en de koriander toe.
    • overgiet met wat olijfolie om alles goed te kunnen mengen
    • zet opnieuw op een koele plaats (liefst niet meer in de koelkast)
    • zet 15 minuten voor serveren op kamertemperatuur

    Opmerkingen
    • het limoensap zorgt er voor dat de vis wordt "gekookt" en je eet dus rauwe vis maar toch geen rauwe vis
    • dit leek me altijd een zeer bizar recept en ik durfde het niet te maken tot ik het een keer ergens gegeten heb en er wild van was
    • het is iets waar je altijd goeie reacties mee oogst omdat het zo on-alledaags is en het is makkelijk op voorhand klaar te maken
    • serveer in een lepeltje of in een klein kommetje met een lepeltje


    07-04-2009 om 15:51 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aardbeien stroganov
    benodigdheden voor 4 personen
    • 700 gr verse aardbeien
    • 2 eetlepels cointreau
    • 1/2 koffielepel fijngeraspte sinaasappelschil
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 5 dl opklopbare room
    • 2 el poedersuiker

    werkwijze
    • snij de aardbeien in hapklare stukjes en doe ze in een kom
    • meng er de cointreau, het sinaasappelraspsel en de vanillesuiker onder (als het zeer zoete aardbeien zijn volstaat 1/2 zakje
    • zet dit mengsel minimum 1 uur en maximaal 1/2 dag op een koele plaats (mag in de koelkast maar hoeft niet persé)
    • laat de aardbeien lichtjes uitlekken en schep een kwart van de aardbeien terug in het vocht
    • neem 4 grote wijnglazen of glazen schaaltjes en verdeel de licht uitgelekte aardbeien over de glazen of schaaltjes
    • plet de overgebleven aardbeien met een vork grof
    • klop de room stijf met de poedersuiker en meng er de grof geplette aardbeien onder
    • verdeel deze aardbeienroom over de aardbeien in de glaasjes
    • zet in de koelkast tot je kan serveren
    • rasp wat fondant chocolade over de aardbeienroom en dien op.
    Opmerking:
    • dit kan ook gemaakt worden in het vroege aardbeienseizoen als de aardbeien nog niet zo zoet zijn omdat ze toch gemarineerd worden.
    • snel en gemakkelijk op voorhand te maken dessert.

    07-04-2009 om 15:36 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:zoetigheden
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 25/11-01/12 2013
  • 21/05-27/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 11/07-17/07 2011
  • 08/11-14/11 2010
  • 07/12-13/12 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 16/02-22/02 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • aperitiefhapjes (21)
  • drankjes (3)
  • menu (1)
  • schaal- en schelpdieren (2)
  • soep (5)
  • vegetarisch (5)
  • visgerechten (4)
  • vleesgerechten (3)
  • zoetigheden (7)


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs