recepten die (s)maaktest doorstaan hebben proefkonijnen kunnen op aanvraag gecontacteerd worden
29-12-2011
Zoete aardappelsoep met pistacheroom
Opmerking: deze soep is niet bedoeld als maaltijdsoep maar eerder als hapjessoepje of aperitiefsoepje
Ingrediënten 1 kg zoete aardappelen (koop 1.2 kg want er is nogal wat afval) 200 gram knolselder 1 à 1.5 liter groentebouillon 1 teen knoflook peper zout raz-el-haout nootmuskaat potje zure room groene voedingskleurstof 50 gram pistachenootjes zonder dop
bereidingswijze schil de aardappelen en de knolselder en snij in klein blokjes voeg 1 liter groentenbouillon toe voeg het teentje knoflook toe (pellen en in stukken snijden) laat gaarkoken pureer de soep voeg naar eigen smaak nog wat groentenbouillon toe als de soep te dik zou zijn kruiden met zout, peper, nootmuskaat, raz-el-hanout de soep heeft de neiging eerder zoet te zijn dus u kan eventueel ook nog een beetje cayennepeper toevoegen geef de kruiden de tijd om door te dringen dus maak de soep eventueel een dag op voorhand en kruid op het moment zelf nog bij
pistacheroom:
voorzie per persoon 1 koffielepel zure room
klop deze een beetje op en voeg dan de groene kleurstof toe (als u geen groen kan vinden is een combinatie van blauw en geel ook ok) tot u een mooie pistache groene room heeft
Presentatie schep per persoon een koffiekopje of expressokopje soep uit schep per kopje een lepeltje groene room in de soep. doe dit voorzichtig want de zure room heeft de neiging om naar de bodem te zakken strooi pistachenootjes over het geheel dien zeer warm op
Hamrolletjes met kruidenkaas en geroosterde paprika
Ingrediënten
goede gekookte ham (afhankelijk van het aantal personen ... per snede ham kan je zeker 6 rolletjes maken en ik serveer voor 1 portie 2 rolltjes per persoon)
kruidenkaas (genre boursin, moet goed smeerbaar zijn maar mag niet te lopend zijn)
geroosterde paprika (je kan hem zelf roosteren maar dan is hij vrij dik en moeilijk op te rollen, ik gebruik dus meestal een pot klaargeroosterde in colruyt of liddle)
Bereidingswijze:
dep de gekookte ham goed droog
haal de paprika uit het vocht en snij open zodat u een vel paprika krijgt
dep de paprika zeer goed droog
besmeer de ham met een dun laagje kruidenkaas
puzzel de parika over de kruidenkaas zodat alles goed bedekt is
blijf met kaas en paprika tot op 1cm van het einde van de ham anders krijg je problemen bij het oprollen
rol de ham in een rolletje
verpak het rolletje strak in aluminiumfolie of huishoudplastiek en leg in de koelkast tot gebruik
Presentatie:
haal de rolletjes vlak voor het opdienen uit de koelkast
haal ze uit de folie of de plastiek en dep nog even droog als er vocht ontsnapt is
snij de ham in rolletjes van 0.5 à 1cm dik
schik twee rolletjes op een hapjesbordje per persoon of leg ze gewoon allemaal op een bordje