Prins Laurent heeft enkele voorstellen gedaan om het verkeer veiliger te maken. Hij stelt onder andere voor om een speciaal rijbewijs in te voeren voor wie met een snelle wagen rijdt. De prins wil ook dat elke autobestuurder voor vertrek een checklist doorneemt, zoals een vliegtuigpiloot doet. En zelf is hij extra voorzichtig... in de paartijd.
Laurent deed zijn visie op verkeer uit de doeken in een interview met het gratis magazine 'Thema Nieuws', schrijft Het Laatste Nieuws.
Volgens de prins zou er een speciaal rijbewijs moeten komen voor wagens die 300 km/u kunnen rijden. Verder verklaart hij dat er voor een vliegtuig- of helikopterpiloot strikte regels gelden bijvoorbeeld in de vorm van waarschuwingsfiches. Zo wordt onder andere gecheckt of er genoeg olie is. Waarom dit principe niet invoeren bij automobilisten?
Over zijn eigen rijgedrag zegt Laurent dat hij extra voorzichtig is in de paartijd, 'de periode van het jaar dat de dieren zich voortplanten en ook veel meer afstanden afleggen'. De prins let ook extra op voor mensen die plots kunnen oversteken of een rood licht passeren omdat ze te veel gedronken hebben of drugs gebruikt hebben. Nieuwsblad sdg (hln)
Leren geen seks te hebben is beste seksuele voorlichting
Kinderen leren zich van seks te onthouden is een betere manier om tienerzwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen te vermijden dan lessen over veilige seks, dat blijkt uit een recente studie.
Later seks Uit het onderzoek blijkt dat kinderen tussen 11 en 15 jaar die lessen kregen over onthouding in plaats van veilige seks hadden de komende twee jaar minder kans hadden om ontmaagd te worden dan degenen die geen seksuele opvoeding of lessen over voorbehoedsmiddelen kregen.
Andere pistes Onderzoeker John Jemmott: "Het is heel belangrijk een efficiënte manier te vinden dat de eerste seksuele daad uitstelt. Want hoe jonger iemand ontmaagd wordt, hoe kleiner de kans is dat deze condooms gebruikt. Het uitstellen van seks tot wanneer de jongeren beter voorbereid zijn om de gevolgen ervan te beseffen is belangrijk. Dit beperkt namelijk de kans op tienerzwangerschappen en soa's." De onderzoekers zeggen niet dat vanaf nu enkel onthouding aangeleerd moet worden en alle andere pistes van seksuele opvoeding verlaten moeten worden. Het bewijst wel dat onthouding er een onderdeel van moet worden. (ep)
In het noordoosten van China is een meisje van negen bevallen van een zoontje. Het jongetje kwam ter wereld in Changchun via een keizersnede en woog 2.75 kg bij zijn geboorte. Moeder en kind stellen het wonderbaarlijk perfect. Dat meldt City Evening News.
Zo'n extreem jonge moeder is hoogst uitzondelijk. Wereldwijd zouden er maar een vijftal gevallen bestaan van moeders van negen jaar of jonger. In Peru werd er volgens een medisch rapport ooit (in 1939) zelfs een vijfjarig meisje moeder.
Verkrachting De ouders van de jonge moeder uit Sonyuan hebben meteen een advocaat ingeschakeld, want seks met een minderjarige (onder 14 jaar) staat in China immers gelijk met een automatische aanklacht voor verkrachting. De vader zal dus streng vervolgd worden. Bevallingen van jonge moeders zijn een groeiend probleem in China, want in sommige delen van het land gebeurt 30 procent van de abortussen bij schoolmeisjes. Vooral tijdens schoolvakanties geraken ze zwanger. (hlnsydney/kh)
Kan je verplicht worden om nu al je vakantie voor het hele jaar te plannen?
Vraag op Jobatsite: Mijn baas verplicht me om voor eind januari mijn vakantieplanning voor het hele jaar te maken. Mag dat?
Vakantiewetgeving legt slechts vrij algemene regels vast over de vakantieplanning. Zij bepaalt dat de werkgever en de werknemer een akkoord moeten sluiten over de vakantiedata wanneer het paritair comité en de bevoegde overlegorganen binnen de onderneming hierover geen beslissing hebben genomen.
Daarnaast waarborgt zij dat elke werknemer een voldoende lange aaneensluitende periode vakantie kan nemen rekening houdende met de gezinssituatie en de ondernemingsactiviteit. De vakantie moet voor gezinshoofden bij voorkeur worden toegekend tijdens schoolvakanties en in elk geval moet een ononderbroken vakantieperiode van een week worden gewaarborgd. Twee weken vakantie moeten, indien mogelijk, zo worden vastgelegd dat globale aan de productie bestede tijd maximaal wordt gevrijwaard. Daarom moeten zij bij voorkeur worden opgenomen tijdens de periodes van afnemende activiteit, of naar aanleiding van feestdagen.
Vrije vakantiewetgeving De vakantiewetgeving bepaalt echter niet wanneer de werkgever en de werknemer uiterlijk een akkoord over de vakantiedata moeten sluiten. Zij laat de partijen principieel alle vrijheid zolang aan de gewaarborgde vakantierechten niet geraakt wordt. Geraken de partijen het niet eens over de vakantiedata dan kan de arbeidsrechtbank verzocht worden zich hierover uit te spreken.
Deze principiële vrijheid maakt de vraag van uw werkgever om al uw vakantieplanning te kennen voor eind januari daarom nog niet onrechtmatig. De vakantieplanning van alle werknemers op elkaar afstemmen rekeninghoudende met de vereiste continuïteit van dienstverlening, is geen eenvoudige oefening en vraagt de nodige tijd. Het is daarom in het belang van de werknemers dat de werkgever zo vroeg mogelijk kennis krijgt van hun vakantieplanning. De werkgever kan dan maximaal rekening houden met eenieders wensen en zo vroeg mogelijk de verlossende toestemming geven over de aangevraagde vakantiedata.
Het lijkt me dat je zoveel mogelijk je vakantieplanning voor het hele jaar moet meedelen aan je werkgever. Het kan natuurlijk zijn dat je daar niet of slechts gedeeltelijk in slaagt, bijvoorbeeld omdat je nog niet weet of de vakantieplanning voor je partner is goedgekeurd. Naar mijn mening kan dit jou niet als een fout worden aangewreven. Je riskeert wel dat je latere vakantieaanvraag niet ingewilligd wordt omdat de vakantieaanvraag van jouw naaste collegas voor dezelfde periode al werd goedgekeurd. (jobat)
(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).
Nodig: 500 g broccoli (roosjes en steel), gewassen en grofgehakt, 1 ui, grofgehakt, 1 stengel blepkselder;: , in stukken gesneden, 1 liter groentebouillon, 100 g broccoliroosjes (rauw) 150 g grijze garnalen.
Bereiding: Stoof de ui in een bodempje water. Doe er de broccoli en selderij bij en laat even sudderen. Giet er de bouillon bij en laat op een zacht vuur koken tot de broccoli beetgaar is. Doe de rauwe roosjes in de soep en mix glad. Voeg indien te dik nog wat water toe en breng dan opnieuw even aan de kook.
"Sweet- moments" Is het je al opgevallen dat iedereen zijn of haar speciale dag heeft? Moederdag, vaderdag, dag van de klant enzovoort. En toch werd er nog nooit gedacht aan... de pannenkoek! Daarom roept Tiense Suiker 2 februari uit tot Nationale Pannenkoekendag. Een dag die helemaal in het teken staat van de pannenkoek én van heerlijk genieten met je familie.
Om het feest op gang te krijgen, verzamelden we alvast enkele heerlijke pannenkoekrecepten en tips voor jou. Bovendien geven we 10 Multi-Pannenkoeken toestellen en 10 pannenkoekenpannen weg.
Doe de test: Vroeg of laat heeft elk stel het wel eens over kinderen. De vraag is dan of je er klaar voor bent. Met deze test kom je erachter. Omcirkel steeds het antwoord dat het beste jouw mening weergeeft.
1. Wat lijkt je, op dit moment in jouw leven, de leukste soort vakantie? A. een rustige vakantie samen met een kleine groep mensen die je goed kent. B. een mooie reis naar een ver land. C. een buitenlandse uitgaansvakantie met veel vakantieliefdes.
2. In welke staat verkeert je relatie momenteel? A. Ik heb een goede relatie. B. Ik heb wel een relatie maar daar ben ik momenteel niet zo tevreden over. C. Ik heb geen vaste relatie.
3. Wat doet een huilend kind met jou? A. Ik heb medelijden en wil het troosten. B. Ik vind een huilend kind best zielig, maar voel me niet geroepen om een onbekend kind te troosten. C. Het irriteert me: houd alsjeblieft op met dat gebleir!
4. Hoe staat het met je financiële situatie? A. Ik kom gemakkelijk rond enlof spaar geregeld. B. Ik kom elke maand nét rond. C.lksta elke maand in het rood.
5. Welke eigenschappen vind je, op dit momentin jouw leven, belangrijk in een man? B. Hij moet betrouwbaar zijn maar ook avontuurlijk. A. Hij moet lief en zorgzaam zijn. C. Hij moet spannend en erg aantrekkelijk zijn.
6. Stel, je zou morgen smoorverliefd worden op iemand (anders). Hij is de ideale man.Hij wil alleen geen kinderen, nu niet en nooit.
Watdoe je? A. Ik zoek een andere man. Dit offer is te groot. B. Ik twijfel en moet daar goed over nadenken. C.lktrouw met hem. Dan maar geen kinderen.
7. Wat is waar over je werk? A. Ik werk niet, ik studeer of ik werk parttime en zou dat prima kunnen combineren met een kind. B. Ik werk fulltime, maar in een flexibele baan met goede verlofregelingen. C. Ik werk fulltime in een baan die op dit moment 100% van mijn inzet en aandacht eist.
8. Het is voor mij erg belangrijk om: A. iets voor een ander te kunnen betekenen. B. zowel A als C zijn belangrijk voor me. C. zelf te kunnen bepalen wat ik wanneer doe en met wie.
9. Wat is het meest kenmerkend voor jou? A. Ik heb vertrouwen in mezelf en mijn vermogen om een goede moederte zijn. B. Ik heb vertrouwen in mezelf maar geloof niet dat ik op dit moment een goede moeder zou zijn. C. Ik heb weinig vertrouwen in mezelf. Ook geloof ik niet dat ik op dit moment een goede moeder zou zijn.
10. Hoeveel mensen heb je die je, op praktisch gebied, (kunnen) helpen? A. Best veel. Als ik bijvoorbeeld ziek ben of moet verhuizen, zijner genoeg mensen die me helpen. B. Redelijk wat. Meestal is er wel iemand die me wil helpen. C. Niet zoveel. Ik moet eigenlijk altijd alles zelf doen.
Kijk nu welke letters je het vaakst hebt gekozen: de A, B of C? Lees de beschrijving die bij jouw letter hoort.
Meestal een A, ja hoor, je bent er klar voor! Zowel op emotioneel als praktisch gebied is een baby welkom.
Meestal een B, je bent een twijfelgeval. Aan de ene kant lijk je klaar voor een baby, aan de andere kant niet. Aan een gebrek aan geld of andere zaken kun je iets doen. Laat het emotionele achterwege Doe het alleen als je het echt wil.
Meestal een C, je lijkt nog niet klaar voor het moederschap. Over enkele jaren kan je heel anders in het leven staan. Voel je vooral niet onder druk staan om een kind te krijgen.
De socialenetwerksite Facebook is niet meer weg te denken uit velen hun leven. Iedereen zit erop: je vrienden, oude klasgenoten, je moeder, je baas... en je kersverse ex. Hoe ga je daar netjes mee om op Facebook? Datedaily.com geeft deze tips.
1) Gebruik de privacy-setting Sinds kort kan je controleren wie wat te zien krijgt. Zorg ervoor dat je pijnlijke statusupdates voor hem verbergt (tenzij je het mes dieper in de wonde wil duwen). Blokkeer persoonlijke info en laat hem/haar enkel zien wat je vreemden zou laten zien. 2) Verander je paswoord Zeker als hij/zij je paswoord kende, is het geen slecht idee om je paswoord te wijzigen. Op die manier staat je Facebook niet plots vol berichten die niet van jou komen, valse informatie én kan je datgene dat je wil verbergen ook echt verborgen houden. Dit geldt trouwens ook voor je mailbox. 3) Presenteer jezelf Gebruik Facebook om jezelf positief naar voren te laten komen. Post foto's waarin je je amuseert, maak nieuwe vrienden en ga vaak naar events ¿ en dat krijgt hij/zij allemaal wél te zien. 4) Neem er afstand van Spendeer niet elke minuut van je leven op Facebook na de breuk, vooral niet om te checken wat hij/zij allemaal doet. Start een hobby, spreek vaker af met vriendinnen, bezoek je grootouders, met andere woorden: verlaat je huis (zonder die smartphone/netbook!) 5) Niet ontvrienden Tenzij je ex iets vreselijk heeft gedaan, is het af te raden hem/haar te ontvrienden omdat het gewoonweg wreed is. Bovendien heeft dat meestal weinig zien omdat je via gemeenschappelijke vrienden elkaar toch weer tegenkomt. Zijn er jaren voorbij gegaan zonder contact, dan kan het wel. 6) Wees vriendelijk maar bescheiden Als hij/zij iets post, hou je dan in om op alles commentaar te geven, of dat nu cynisch of grappig bedoeld is. Het kan te gemakkelijk fout geïnterpreteerd worden, dus denk er goed over na als je het toch doet. Gepaste dingen (een concertticket, diploma en zelfs een nieuw lief) leuk vinden kan wel, 'pesterijen' zoals een sterfgeval of een nieuwe breuk leuk vinden of het nieuwe lief uitlachen, kunnen uiteraard niet. (edp)
Op de maandag gepubliceerde nieuwe WTA-ranking is Yanina Wickmayer van de 16e naar de 15e plaats gesprongen. Het is de Hoogste ranking ooit voor de 20-jarige Wickmayer, die op de voorbije Australian Open in de 1/8e finales sneuvelde tegen Justine Henin.
Verliezend finaliste Henin Moet Nog een tornooi spelen alvorens ze weer na Haar comeback op de WTA-ranking verschijnt. Kim Clijsters verloor in Melbourne in de derde ronde en zakt van 15 naar 17.
Kirsten Flipkens is de derde Belgische in de top-100. Zij stootte in de eerste ronde in Melbourne Echter al op Justine Henin en zakt van 71 naar 81.
De Australian Open heeft ook in de top-10 van de WTA-ranking meerdere verschuivingen teweeggebracht. De Amerikaanse Serena Williams, winnares in Melbourne, en de Russin Dinara Safina blijven op 1 en 2, maar de Deense Caroline Wozniacki springt over de Russin Svetlana Kuznetsova naar de derde plaats.
Een andere Russin, Elena Dementieva, bekoopt Haar uitschakeling in de tweede ronde deur Justine Henin met twee plaatsen verlies naar stek 5, Waardoor de Amerikaanse Venus Williams en de Wit-Russin Victoria Azarenka eland een plaatsje opschuiven.
De Russin Vera Zvonareva, vorig jaar halvefinaliste in Melbourne, verloor een pak punten, en zakt van 9 naar 14. De Poolse Agnieszka Radwanska wipt van 10 naar 9.
De twee Chinese halvefinalistes van de Australian Open doen een uitstekende zaak. Na Li springt van 17 naar 10 en is zo de eerste Chinees ooit in de top-10, en Jie Zheng klimt van 35 naar 20.
Top-10
1. (1) Serena Williams (VSt) 9195 ptn 2. (2) Dinara Safina (Rus) 6480 3. (4) Caroline Wozniacki (Den) 5995 4. (3) Svetlana Kuznetsova (Rus) 5861 5. (6) Venus Williams (VSt) 5526 6. (7) Victoria Azarenka (WRu) 4960 7. (5) Elena Dementieva (Rus) 4705 8. (8) Jelena Jankovic (Ser) 3845 9. (10) Agnieszka Radwanska (Pol) 3605 10. (17) Na Li (Chn) 3500
Kinderen Michael Jackson nemen Grammy in ontvangst
Videoplayer De kinderen van Michael Jackson, Prince en Paris, hebben tijdens de uitreiking van de Grammy Awards zondagavond de aan hun vader toegekende Lifetime Achievement Award in ontvangst genomen. De twee kregen de prijs uit handen van zanger Lionel Richie.
'In al zijn liedjes was de boodschap duidelijk, liefde. We zullen doorgaan met zijn boodschap uit te dragen en de wereld te helpen', zei de 12-jarige Prince. De kinderen bedankten de fans voor alle steun. 'Vader hield van jullie omdat jullie er altijd voor hem waren', zei Prince tegen de fans van de King of Pop.
Tijdens de uitreiking van de Grammys werd er ook een speciale 3D-versie van de videoclip van Jacksons Earth Song vertoond. Het nummer zelf werd voorgedragen door onder anderen Celine Dion, Usher en Smokey Robinson. De clip was oorspronkelijk bedoeld als onderdeel van de comeback concerten van Michael Jackson, en zat al voor een deel in de documentaire This is It.(nieuwsblad sdg (ap)
Een relatie tussen collega's is geen uitzondering. Op sommige werkvloeren gebeurt dit echter sneller dan op andere.
Uit een professionele samenwerking groeit af en toe veel meer. In sommige beroepscategorieën is de kans dat je eens met een collega date zelfs bijzonder hoog.
Eén derde (29.5%) van de werknemers van een callcenter bekent dat hij of zij al eens een verhouding met een collega had. Turen zij tijdens de honderden telefoontjes misschien rustig rond op zoek naar afleiding? Financiële (28%) en Human Resources (26.5%) afdelingen zijn de tweede en derde grootste broeihaard voor privé-relaties. Ongeveer één vierde van IT'ers, marketeers en mediamensen heeft waarschijnlijk ook eens een relatie met een collega.
Lloydspharmacy trekt deze conclusies uit een bevraging van meer dan 3.000 werknemers, zegt HR-Magazine. Als je nog 'zoekende' bent, kan je misschien een carriëre in een van deze sectoren overwegen. Het blijken alvast vijvers te zijn waarin je goed kan vissen.
3 op 10 collegas flirt erop los
Je collega net iets te lang in de ogen kijken, je hand een seconde langer laten liggen op die blote schouder ... Meer dan een op twee werknemers zien er geen graten in. Drie op tien geeft zelfs openlijk toe dat hij of zij lustig flirt op de werkvloer. En ja, mannen doen het meer dan vrouwen.
De resultaten van het Jobat onderzoek:
55% vindt dat flirten moet kunnen op de werkvloer
3 op 10 doet er zelf aan mee
mannen flirten meer dan vrouwen (37% t.o.v. 29%)
(Enquête afgenomen bij 9480 lezers/abonnees in februari 2009)
Als je zoveel uren per dag op het werk doorbrengt, kom je vroeg of laat wel een collega tegen waarmee het bijzonder goed klikt. En voor je het weet sla je dan aan het flirten. Vergeet echter nooit dat je nog steeds op je werk vertoeft. Er zijn echt wel enkele dingen die je beter niet doet.
Niet doen!
Vergeet dat je op het werk bent. Voor je het weet, word je ergens in een vergaderzaal betrapt tijdens een vluchtige omhelzing of gênante pose.
Denk dat niemand het zal merken. Geloof ons, dat doen ze wel!
Gedraag je als koppel op de werkvloer. Je collegas hebben er echt geen boodschap aan dat je voortdurend met zn tweetjes gaat lunchen of het constant over wij hebt.
Vertel iedereen die het horen wil hoe verliefd je wel bent. Als jouw crush er anders over denkt, weet iedereen dat je gedumpt bent.
Kusje hier, knuffel daar Nee, dat doe je best uitsluitend in je vrije tijd!
Geloof iedereen op zijn woord. Je baas en collegas mogen op het eerste gezicht blij lijken met je relatie, in hun achterhoofd vinden zij je waarschijnlijk weinig professioneel. Aan jou om hun ongelijk te bewijzen.
Verwaarloos je werk. Ben je steeds afgeleid door het object van je verliefdheid? Maak dan duidelijke afspraken en neem afstand tijdens de werkuren. Vroeg of laat kost dit anders je job en je relatie?
Mag wel
Wees vriendelijk tegen iedereen, niet alleen tegen je geliefde.
Observeer je collegas om beter te begrijpen wat bij jou op de werkvloer wel en niet kan.
Doe een beroep op het interne roddelcircuit om te achterhalen of jouw crush wel degelijk vrij is of je een andere collega misschien niet voor de voeten loopt.
Hou privé en werk zoveel mogelijk gescheiden. (Jobat)
Het aanbod van spruiten blijft ruim. Ondanks het aanhoudende koudere weer, blijven de prijzen aan de lage kant. Profiteer ervan en probeer het recept van de week!
Brussels spruitenpotje Ingrediënten voor 4 personen: 750 g Flandria-spruiten, 800 g vastkokende aardappelen, 2 Flandria- tomaten, 300 g mager rundergehakt, 1 ei, ½ liter magere runderbouillon, 2 eetlepels gehakte peterselie, 1 theelepel kerriepoeder, peper en zout.
Bereiding: Snijd een dun plakje aan het voetje van de spruiten weg en was ze. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Dompel de tomaten 30 seconden in kokend heet water om ze gemakkelijk te kunnen pellen. Snijd ze in vieren en verwijder de pitjes.
Doe de groenten en de aardappelen in een pan met een dikke bodem, kruid ze met peper en zout en roer er het kerriepoeder onder. Overgiet alles met de bouillon. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Meng ondertussen het gehakt met het ei, de peterselie, peper en zout. Rol van het mengsel middelgrote balletjes. Voeg de balletjes bij de spruitjes en laat nog 15 minuten zachtjes koken. (Flandria slank in elk seizoen)
Superieure Stybar rijdt de Belgen in de vernieling op WK
Een verbluffend sterke Zdenek Stybar heeft in eigen land de wereldtitel veldrijden op zak gestoken. De Tsjech verkocht in Tabor, waar de dooi tegen alle verwachting intrad, elke tegenstander een ferme uppercut.
Ondanks een lekke band in het begin van de koers, stond er geen maat op de verduiveld sterke 'Styby'. Outsider Klaas Vantornout en Sven Nys streden op geruime afstand samen met de Tsjech Martin Bina om de twee resterende medailles. Het zilver was finaal voor de oersterke Vantornout (op 21"), Nys (op 38") klopte Bina in een spurtje om het brons. Bart Wellens werd derde Belg op de tiende plaats. Voor uittredend wereldkampioen Niels Albert werd het een WK om gauw te vergeten. Op 2 ronden van het einde gaf de man uit Tremelo er jammerlijk de brui aan. Aan de omloop, dat door de dooi in feite in zijn voordeel was, zal het alvast niet gelegen hebben. De Belgen sluiten voor het eerst sinds 1996 een WK af zonder een gouden medaille, ontgoochelend.
Kabinetstukje Stybar Het WK begon onheilspellend voor de Tsjechen. Nadat de 24-jarige Stybar als een gek de eerste kilometers had aangesneden, reed hij lek. Vantornout stoof hem voorbij en ook Nys en co lieten hem achter. Maar de man uit Stribro sloeg met de materiaalpost in het vizier geen moment in paniek, snoerde de gespen van zijn schoenen wat vaster en rolde één voor één wat pionnetjes op. Tot hij plots alleen op kop lag. Net voor halfkoers was de wedstrijd gereden: Vantornout moest 5 seconden toestaan op de ontketende Stybar, voldoende om freewheelend naar de streep te zweven. De kloof schommelde geruime tijd rond de 20 seconden, maar toen Nys, tot dan in het gezelschap van Vantornout, enkele keren plat op zijn buik schoof, kon Stybar het Tsjechische volkslied al beginnen te oefenen. Voor Tsjechië de eerste wereldtitel sinds 1991. Toen won Radomir Simunek senior. Zilver voor Vantornout Met nog twee ronden voor de boeg stak Vantornout zijn hand uit naar het zilver, het hoogste goed voor de Belgen vandaag. Klaas pompte er nog een snelle achtervolging uit, wat hem net als op het BK een fraaie tweede plek opleverde. De renner uit Torhout antwoordde zo met de pedalen, want hij voelde zich in aanloop naar het WK zwaar miskend. Albert stond dan al een tijdje onder een (koude) douche. Hoewel het parcours hem beter lag dan aanvankelijk gedacht, kwam hij nooit in het stuk voor. Van bij de start, was hij een vogel voor de kat. De uittredende wereldkampioen kneep net voor het einde in de remmen. Doodjammer. (dea)
De doortocht van Vincent Van Quickenborne aan de KULAK ging niet onopgemerkt voorbij. Hij roerde zich in menige discussie en riçhtte het Liberaal Vlaams Studentenverbond op, dat meteen dubbel zo groot werd als zijn katholieke broertje.
Voor een volbloed Kortrijkzaan lag de keuze voor de KULAK wellicbt voor de hand? "Na zes jaar op internaat in Gent wilde ik afwisseling. De keuze viel snel op Kortrijk, waar ik nu nog altijd woon. Ik vind het hier zeer goed. Al tijdens de humaniora wasik maatschappelijk actief en had ik de zin voor politiek te pakken gekregen. Studies rechten leken me mooi om dat verder uit te bouwen. Ook de kunst van het spreken interesseerde me. Ik had nog geen idee van mijn carriëre. Ik volg de parabel van de talenten. Ik heb enkele talenten gekregen - niet te veel- en probeer die zo goed mogelijk te gebruiken. Maak je geen zorgen, de rest wijst zichzelf uit."
Was je een ijverige student? "Ik ging vaak naar de les, want als ik iets gehoord en genoteerd had, had ik het vrij snel door. Ik moest niet zo veel studeren en moet bekennen dat ik vaak op café zat. Als student moet je kiezen uit drie dingen: studeren, uitgaan en een lief hebben. Ik hád af en toe een korte relatie maar heb toch vooral van het leven genoten. Soms denk ik met nostalgie terug aan waar we uithingen, of de lyrische discussies over 'het zijn van de zijnden' . Ik zou zeggen: "Studenten, profiteer er maximaal van!"
Droeg je je steen bij tot het verenigingsleven? "In tweede kan was ik jaarpreses en richtte ik samen met enkele goede vrienden, zoals Timothy (Verkoest, nu zijn woordvoerder, ks), het Liberaal Vlaamse Studentenverbond óp. Daar werd argwanend naar gekeken, zeker vanuit katholieke hoek. Al snel telden we dubbel zo veel leden als de christendemocraten; sommigen maakten zelfs de overstap. Naar onze lezing van Verhofstadt kwam de helft van de KULAK studenten luisteren. Maar ook de activiteit 'pannenkoeken, bier en liberalisme' was memorabel. We discussieerden over de schoolplicht, maar vraag me niet hoe die avond afgelopen is."
Was er ook ruimte voor debat in de aula? "Ik heb mij geroerd,ja. Ik betreur het nog altijd dat de studenten de proffen niet mogèn evalueren, zoals dat in andere, bedrijven gebeurt (nvdr: tegenwoordig gebeurt dat wel).
Gelukkig kregen we vooral les van uitstekende proffen als wijlen baron Suetens, Van Orshoven en Vanderstraeten. Er was ruimte voor one-to-one-gesprekken. Zelfs 's avonds waren de proffen bereikbaar. Je moest dom zijn om daar geen gebruik van te maken. De KULAK benadert sterk het Amerikaanse universiteitsmodel met kleine stu-dentengroepen en gemotiveerde proffen. Door de kleinschaligheid val je sneller op je poten dan in Leuven, waar het er anoniemer aan toegaat."
Komt je opleiding vandaag nog van pas? "Ik zal niet beweren dat juristen betere politici zijn maar het is handig de systematiek van de wetten te kennen. Tijdens mijn studies heb ik ook leren spreken, niet onbelangrijk, ên mijn frans bijgeschaafd zodat ik nu makkelijk aan RTBF-interviews en debatten kan deelnemen. Omdat economie me op' het lijf geschreven is, heb ik als licentiestudent veel economische keuzevakken buiten de faculteit gevolgd. Ik was een rare vogel. Ik hoop dat er ooit een studie komt die perfect rechten en economie combineert. Mijn job komt alvast aardig in de buurt en is minstens even boeiend als studeren. Ik verveel me geen seconde!"
Vincent van Quickenborne (36) is minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen. Hij stapte in 1999 in de politiek als VLD-senator, was van 2003 tot 2007 staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging en combineert sinds kort zijn ministerpost met het ondervoorzitterschap van Open VLD. Hij heeft een vriendin en woont in Kortrijk. katrien Steyart (zondag)
Slecht nieuws uit muziekland! De gewezen Eurosong-deelnemer Ishtar stopt er definitief mee. Nadat zangeres Soetkin eerder al te kennen gaf om de groep te verlaten, heeft de rest van de groep het bijltje er bij neergelegd.
Dit werd via Facebook bekend gemaakt. Ishtar brak in Vlaanderen door met hun single 'O julissi', waarmee ze naar het Songfestival gingen.(zangtalent)
Jo Lemaire (Gembloers, 31 januari 1956) is een Waalse zangeres. In 1981 had ze een nationale en Europese hit met haar bekendste nummer: "Je suis venue te dire que je m' en vais."
Lemaire werd bij Namen geboren. Eind jaren '70 begon haar muzikale carrière. Met haar groep "Jo Lemaire + Flouze" nam ze in 1979 een gelijknamig album op. Na "Precious Time" (1980) volgde "Pigmy World" waarmee de groep echt doorbrak. Met haar cover van Serge Gainsbourg' "Je suis venue te dire que je men vais" scoorde ze zowel in België als de rest van Europa een grote hit. Toen haar groep splitte en er een echtscheiding tussen haar en haar man Philippe Depireux volgde begon ze haar leven met een nieuwe lei. In 1982 verhuisde ze met haar nieuwe vriend Fa Vanham naar Bilzen in Limburg.
Haar nieuwe album, "Concorde" (1983) werd een groot succes, zowel in Vlaanderen als Wallonië. De plaat bestond uit een Frans- en Engelstalige kant. Een jaar later lag een tweede, titelloos album in de platenzaken, geproduceerd door Jean-Marie Aerts. Het album deed niet zoveel, maar was nog vrij goed, zeker in vergelijking met haar derde plaat, "Stand Up" ( ). Lemaire was voor "Stand Up" overgestapt van Phonogram België naar Polygram International, maar de plaat werd niet zoals zij hem bedoeld had en flopte verschrikkelijk. Sindsdien kende haar carrière afwisselend pieken en dalen.
Via haar concerten en meertaligheid kreeg Lemaire fans in België, Nederland, Frankrijk, Canada, Duitsland,...Ze nam deel aan de "Transmusicales de Rennes", de "Printemps de Bourges" en de tour "Rock en France".
"Duelle" (1990), een plaat vol sobere Franse chansons ging goud en werd een succes in Frankrijk. Datzelfde jaar zong ze voor het eerst in het Nederlands op de hommage-cd "Turalura" waarop ze Will Tura's "Heimwee naar huis" coverde.
Haar album "Liverpool" (1994) werd in de gelijknamige Britse stad opgenomen. De Britse soulzangeres Carmel was co-zangeres en producer.
In 1998 speelde ze een rol in de musical "Brel Blues", een hommage aan de liedjes van Jacques Brel. Datzelfde jaar nam ze een plaat op waarop haar bekendste liedjes door Vlaamse schrijvers en muzikanten (waaronder Wigbert, Geert van Istendael, Benno Barnard) vertaald worden.
Een jaar later coverde tijdens haar concerten liedjes van Édith Piaf. Eén van haar concerten belandde ook op cd en er werd een televisiedocumentaire rond gemaakt.
In 2000 tourde de zangeres met een concert-programma langs Vlaamse scholen waar ze op een speelse manier de jeugd interesse en smaak voor de Franse taal trachtte bij te brengen. Het werd een succes waaruit twee cd's volgen ("Eventail Junior"), gebaseerd op personages uit de strip Suske en Wiske.
In 2001 nam ze met producer Frank Duchêne (ex-Hooverphonic) en songschrijvers Michel Bisceglia en Ronny Mosuse het album "Flagrants Délices" op. De single "La saison des amours" was de voorbode van het album dat vol akoestische popsongs en enkele big band-nummers stond.
Op 31 januari 2005 trad Lemaire op in de BOZAR te Brussel in het bijzijn van koningin Paola.
In 2007 nam ze samen met Rocco Granata een song op "La Vie à Deux" waar de videoclip is opgenomen in Restaurant Sardis. (wikipedia)
Nog twee weken en het is weer Valentijn. Feest van de liefde voor de ene, verplichte commercie voor de andere. Een overdaad aan rood, hartjes, chocolade en rozen, maar ook een dag waarop je kan vieren dat je elkaar (nog altijd) graag ziet en dat het leven samen leuk is. Maar de Valentijnsdag zoals wij deze kennen en (soms) vieren is niet hoe Valentijnsdag was bedoeld.
Romeins feest voor vruchtbaarheid In den beginne was Valentijnsdag een soort '
Nobele mannen en magistraten renden naakt door de stad, voor het plezier en voor de sport. Iedereen die ze tegenkwamen kreeg een slag van geitenhoedersstok. Vrouwen gingen expres in de weg lopen om geslaan te worden: dat zou onvruchtbaren vruchtbaar maken, onvruchtbaarheid voorkomen, en zwangere vrouwen helpen bij de bevalling. Bij dit ritueel werden de boze geesten verjaagd en de stad gezuiverd, wat de inwoners een goede gezondheid bracht en vruchtbaar maakte.
"Seksloterij' Volgens de blogster Neel Chrillesen (www.questionof.com) was Lupercalia echter ook een seksfestival. Meisjes schreven hun naam op een papiertje, dat verdween in een bokaal. Jongens konden dan een papiertje trekken en dit 'koppel' ging dan erotische spelletjes spelen en Lupercalia vieren. Voor de rest van het jaar bleven ze sekspartners. Ook witchology.com vermeldt deze 'heidense basis', en voegt er aan toe dat deze 'toevallige' setups vaak tot langdurige relaties leidden.
Uit met de pret Met de opkomst van het christendom was het echter uit met de pret. Zo'n zondige, geile houdingen kon de paus niet toestaan, en Lupercalia werd verboden. Omdat een jarenlang (zoniet eeuwenlang) gebruik niet zomaar stilvalt, werd de feestperiode vervangen door 'Sint-Valentijn', de dag waarop de martelaren Valentijn werden herdacht. De link met vruchtbaarheid en seks verdween, en die met romantiek kwam pas in de late Middeleeuwen (14de eeuw).
Hoofse liefde Onder andere de Britse schrijver Geoffrey Chaucer wordt in verband gebracht met de romantische Valentijn zoals wij hem kennen, al lijkt dat vooral een verkeerde lezing te zijn. In 'Parliament of Foules' staat de volgende vers te lezen: "For this was on seynt Volantynys day Whan euery bryd comyth there to chese his make."
Maar vogels broeden niet in februari, en dus heeft deze vers, geschreven voor het huwelijk van koning Richard II met Anne van Luxemburg, niets te maken met Valentijnsdag zoals wij deze kennen. Volgens recente berekeningen verwees Chaucer naar 2 mei.
Wat wel klopt is dat in de periode dat Chaucer leefde en schreef, de hoofse liefde in opmars was. Romantische gebaren als briefjes, haarlokken en gedroogde bloemen werden uitgewisseld en vormden de echte basis voor Valentijnsdag zoals wij deze kennen.
Amerikaanse invloed Vooral onder invloed van de dominante Amerikaanse cultuur, zoals uitgedragen in films, series en muziek, zorgt ervoor dat deze dag van de liefde bijna overal ter wereld hetzelfde wordt gevierd.
Een recent voorbeeld daarvan is Roemenië. De Roemenen hebben hun eigen dag van de liefde (Dragobete) op 24 februari. Door de veramerikanisering vieren echter steeds meer Roemenen de liefde op 14 februari.
Een 'seksloterij' zal Valentijnsdag wellicht nooit meer worden. Dat dat een slechte zaak is, willen we niet gezegd hebben. (edp)
De Britse politica Margaret Thatcher wilde scherp staan voor de parlementsverkiezingen van 1979. Daarom volgde ze op aanraden van het bekende gezondheidsinstituut Mayo Clinic vooraf een dieet waarbij ze elke week 28 eieren moest eten.
De Mayo Clinic waarschuwde wel dat dit dieet hoogstuit twee weken mocht duren. Thatcher hield die veertien dagen probleemloos vol en verloor negen kilogram.
Hoe zag dat dieet er net uit? 's Morgens startte de Iron Lady met 1 à 2 eieren, een pompelmoes en zwarte koffie of heldere thee. Het middagmaal bestond uit 2 eieren en pompelmoes. 's Avonds mocht ze 2 eieren eten met salade of aangevuld met kaas of fruit.
Het vreemde dieet werd door biografen ontdekt in een van de agenda's van Thatcher. Daarbij troffen ze ook een velletje papier aan waarop de samenstelling van haar eerste kabinet was geschetst. (vandaag)
Sven Nys, Zdenek Stybar of Niels Albert? Het zou al vreemd moeten lopen als niet één van deze drie deze namiddag wereldkampioen veldrijden wordt.
Ze voorspellen wat warmer weer in Tabor en dat kan het parcour lastig maken. Op een ijsparcour schat ik de kansen van Sven hoger in.
Ik wil het wereldkampioenschap voor geen geld missen. Hier thuis mag er dan wel enige verdeeldheid heersen, in het Tsechische Tabor supporteren ze ongegetwijfeld zij aan zij.
Of het nu straks Sven, Niels, Klaas, Kevin, Erwin of Bart wordt, zolang de benen maar goed en Belgisch zijn.
Alles geven, jongens!
Start om 14.00uur Niels Albert probeert zichzelf in Tabor op te volgen als wereldkampioen. Daarvoor krijgt hij concurrentie van Sven Nys en van Zdenek Stybar, de man in vorm. Zal Stybar profiteren van de onderlinge strijd in het Belgische kamp of kunnen de Belgen op Tsjechische bodem zegevieren?