In het begin van de maand daalt je humeur beneden het vriespunt. Je blaft iedereen die in de weg lopen af. De vrijheid lonkt, je wilt in het zonnetje liggen en genieten van al die mooie mannen om je heen.
In augustus ga je met verve de versiertoer op. Je verslindt de ene man na de andere, zowel in binnen- als buitenland ... Niemand is veilig voor jouw sexy uitstraling. Je krijgt de kans om een bestaande relatie opnieuw tot bloei te brengen.
Je partner steunt jou om een verantwoordelijke taak tot een goed einde te brengen. Maar je zult ook genieten van een mooie reis naar het zuiden. Wie thuis blijft, wordt ondergedompeld in het vrolijke nachtleven of schuimt elke party af.
Zo nu en dan erger je je wel blauw aan je omgeving en zou je liever op een eiland zitten met een Adonis die al je wensen op amoureus vlak inwilligt. Je voelt je niet altijd begrepen. Wees voorzichtig watje aan sommige mensen toevertrouwt. Je woorden zouden wel eens tegen jou kunnen gebruikt worden. Maar een vrouwelijke collega of vriendin heeft het beste met je voor en troost je als je het even niet meer ziet zitten.
Het liefdes- en vakantiegevoel zindert na tot eind augustus.Nadien roept de plicht weer. Je familie heeft je nodig! Als vanouds ben je weer het brave meisje dat het iedereen naar de zin wil maken ... Erna
Wielerlegende Eddy Merckx won in Ruien (Kluisbergen) op 17 september 1977 zijn allerlaatste wedstrijd.
Op de plaats waar de "Kannibaal" voor het laatst zegevierde, start de Eddy Merckx-route.
Uiteraard gaan we in de buurt op zoek naar de hellingen die steevast op het parcours prijken van de Ronde van Vlaanderen of andere Vlaamse wielerklassiekers: de Oude Kwaremont, de Paterberg, de Kluisberg en de Hotond.
Als we het een beetje rustig aan doen, kan elke ervaren fietsrecreant deze uitdagende route aan!
Start: Ruienplein in Ruien Afstand: 46 km Bezienswaardigheden: Kluisbos en recreatieoord, dorpje Kwaremont,de hellingen Kluisberg, Oude Kwaremont, Paterberg, Hotondberg
Gedurende een week zijn er vele activiteiten te beleven: historische toneel- en muziekvoorstellingen, middeleeuwse markten en riddertornooien zijn er enkele van.
Gotland wordt soms ook het eiland van de honderd kerken genoemd.
Met de NMBS naar Maastricht voor slechts EUR 10,00 H/T
In Maastricht, de hoofdstad van de provincie Limburg, is bijna alles anders dan in de rest van Nederland. Favoriet zijn het Vrijthof en het Onze-Lieve-Vrouweplein. Overal wordt u verrast door kleine doorkijkjes, eeuwenoude kerken en prachtige gevels.
Kronkelende steegjes en onontdekte pleinen, verstopte culinaire verrassingen en culturele geheimen. Maastricht is vol met verborgen parels, voor de Maastrichtenaar vanzelfsprekend, voor de bezoeker te ontdekken.
André Rieu: zoon van Maastricht. Het Vrijthof is Rieu's thuishaven en sinds enkele jaren het decor voor zijn grootse en meeslepende concerten. De openlucht optredens waarmee Rieu vele fans weet te betoveren, zijn inmiddels een traditie.
Beleef het mee! Zoon van Maastricht Maastricht is de Maas, het Vrijthof en de Servaasbrug, maar het is ook de geboortestad van 'Walskoning' André Rieu. Maastrichtenaren zijn apetrots op hun wereldberoemde zoon. Hij heeft klassieke muziek toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Of het nu Tokyo of Maastricht is, overal betovert us jungske de fans met zijn aanstekelijke muzikale arrangementen. Waar Rieu optreedt is het feest.
André wordt geboren in Maastricht als oudste zoon in een muzikaal gezin van 6 kinderen. Al op vijfjarige leeftijd leert André viool spelen. Jaren later sluit hij zijn studie aan het Brusselse conservatorium af met een eerste prijs. In 1978 richt Rieu met vier vrienden het Maastrichts Salonorkest op. Vier jaar later verschijnt het eerste album getiteld Rendez-Vous. Salut d'Amour volgt in 1983.
Weet je dat? ... het kleine Spaanse dorpje Bérchules twee keer per jaar Nieuwjaar viert?
In 1994 was er tijdens het echte Nieuwjaar, op 31 december, een grote stroompanne.
Hierdoor konden de inwoners niets meer doen. Ze besloten om de verloren avond op een zomerdag in te halen.
Sindsdien vieren ze daar twee keer per jaar Nieuwjaar, dus tweemaal overvloedig eten, knallende vuurpijlen en goede voornemens!
Historische weetjes: De eerste echte krant dook in 1622 op in Engeland. The Corante verschijnt voor het eerst op 2 augustus 1621.
Kruip in de huid van een journalist en fotograaf: maak zelf een krantje. Zoek het nieuws niet te ver: een interview met de buurvrouw of het geheim van een speelkameraadje, een fotoreportage van je huisdieren of een cartoon van je ouders. Vers van de pers.
Verzamel veel oude kranten en maak er kledij van. Wie loopt er mee in de krantenkleren-modeshow met een stijlvolle krantenrok en sexy krantentopje?
Tarwe behoort tot de grassenfamilie. Er bestonden al 14 variëteiten voor een snuggere holbewoner op het idee kwam de zaden ervan te zaaien.
Later kwamen 'verlichte' hersenen op het sublieme idee de zaden te veredelen. Alleen de dikste en gezondste korrels kwamen nog in de grond. En dat was nog niet zo slecht, want nu konden de zaden tegen een stootje.
Ze konden op verschillende bodems groeien en ze schrokken zich geen aap meer als het plots wat kouder werd.
Onze voorouders wisten waarschijnlijk nog niets af van gluten in de tarwe, die het brood doen rijzen of van eiwitten en mineralen. Ze aten het gewoon en voelden er zich goed mee.
De 20ste-eeuwse aardbewoner moest meer weten over de tarwe, eer hij geloofde wat de holbewoner instinctief al lang wist. En wat dacht je, de geleerde 'Brave New World-bewoner' moest toegeven dat in tarwe een heleboel stoffen zitten die we nodig hebben om ons goed te voelen.
Die stoffen voorkomen bijvoorbeeld bloedarmoede, werken laxerend, zorgen voor de nodige mineralen en houden het goed humeur erin. Ze werken opwekkend en verhelpen zenuwachtigheid.
"Gij zult nog veel bokes moeten eten voor ge groot zult zijn", hoort een mini-Belg vanuit zijn wieg al orakelen. Door volwassenen die liever friet-met-mayonaise binnenspelen.
Nochtans zit er waarheid in wat die volwassenen zeggen. In tarwe zitten bijvoorbeeld inderdaad groeibevorderende stoffen. Tarwe zorgt ook voor een mooie haardos. Je botten gaan minder vlug ontkalken. Sommigen beweren zelfs dat je symptomen van impotentie of onvruchtbaarheid door tarwe positief kan ombuigen. Het gaat hier dan wel om de volledig gemalen tarwekorrel.
Wie liever 'witte' boterhammen binnenslikt, kan misschien toch nog iets redden met tarwekiemen in vorm van tarwekiemolie. In heel wat cosmetische smeersels zit tarwekiemolie. Deze olie bevordert de doorbloeding en regelt de vochthuishouding van de huid. De tarwekiemolie is duur, maar dat kan ook niet anders. Voor 1 liter tarwekiemolie heb je zo maar eventejes 13 ton tarwe nodig. D.H
Belgisch kampioenschap 'levende standbeelden' in Oostende
Wint Oscar de clochard? Zondag 3 augustus neemt Roeselarenaar Dieter Vansteelant voor de achtste keer deel aan het Belgisch kampioenschap voor 'levende standbeelden' in Oostende.
Dit jaar kruipt Dieter in de huid van Oscar de clochard. "De concurrentie wordt elk jaar zwaarder", vindt Dieter. Tien jaar geleden startte Dieter Vansteelant een avondcursus mime-spelen. Mijn grote voorbeeld Geert Hoste is ook ooit als mimespeler begonnen. Dat heeft mij geïnspireerd om een cursus te volgen aan het Hoste-Sabattini Pantomime Theater en mime academie in Gent.
Daarna volgden ook nog het mimetheater KW Roeselare waar ik de kneepjes van het levend standbeeld spelen leerde.
Origineel in het pak Dieter kruipt deze zomer in de huid Oscar de clochard om deel te nemen aan het Belgisch kampioenschap' levende standbeelden' dat opnieuw plaats vindt in Oostende. De wedstrijd vormt daar een vast onderdeel yan de Toog- en tafelhappening. "Het is mijn achtste deelname aan het BK. Ieder jaar sta ik er in een ander gedaante.
Vorig jaar speelde ik samen met nog twee anderen 'De Ware Bourgondiërs': gezeten aan een tafeltje speelden we er Bourgondiër ... Dit jaar ga ik als Oscar de clochard: van kop tot teen zal ik in roestkleur geschilderd zijn. Want behalve levend standbeeld kunnen spelen, moet je dus ook een creatief kostuum bedenken en uitwerken. Dat is niet te onderschatten.
Ik zet deze act pas voor het eerst neer tijdens het kampioenschap zelf. Het is belangrijk dat ik echt origineel uit de hoek kom, want de concurrentie wordt elk jaar zwaarder.
Kreeft (22 juni-22 juli) zomerhoroscoop volgens de sterren.
Er hangen dreigende wolken boven je liefdesnestje. Je voelt je niet lekker inje vel. Het gezeur van familie ben je spuugzat. Je wil je eigen weg gaan, een eigen vakantiebestemming kiezen zonder altijd maar rekening te moeten houden met een ander. Maar zoals altijd geef je toe voor de lieve vrede.
Je liefste wordt ten onrechte beschuldigd, of komt hij in de beklaagdenbank terecht. Vol vuur verdedig je zijn zienswijze en bescherm je hem tegen al wie hem ellende bezorgt.
Vakantie mag niet te veel geld kosten want de voorbije maanden heb je al serieuze onvoorziene kosten gehad. Je bent nog niet helemaal uit de miserie. Je zoekt een oplossing waarbij iedereen zich kan vinden. Laat je verwennen door de kookkunsten van je liefste, of in een leuk maar goedkoop bistrootje.
Zorg alleszins voor een beurtrol, zodat je niet altijd zelf achter de kookpannen staat. Leg geen te grote claim op je partner, daar komen vodden van. Maak goede afspraken, zodat hij de benen niet neemt. ..
De zomer gaat niet zomaar voorbij aan single Kreeft. Die loverboy zal ze strikken en wel nu dadelijk! Van enige verlegenheid is bij de anders zo timide Kreeft niets te merken. Toch moet ze haar kansen afwachten. Vooral augustus is beloftevol. .. Erna
Steven Windels is al twaalf jaar chauffeur bij autocarbedrijf 'Herman en Vandamme' uit Menen. Hij kent Europa als z'n broekzak. Spanje, Frankrijk, Italië, Slovenië, Schotland, Duitsland, Kroatië, ... hij is overal geweest. Een goede buschauffeur is avonturier en tegelijk diplomaat, verknocht aan de job en steeds vriendelijk. En met een portie stalen zenuwen kom je ook een heel eind weg.
Steven: "Het publiek waar we voor rijden is redelijk divers. Tijdens het schooljaar zijn dat vooral oudere mensen, maar in de vakanties hebben we ook veel jongeren en gezinnen. Vooral de Spaanse bestemmingen zijn populair bij jongeren, ze gaan er om een weekje te feesten.
Voor mij maakt het weinig verschil uit of het nu oude of jonge mensen zijn op mijn bus, de sfeer is meestal goed, mensen die op vakantie gaan, zijn ontspannen. Als reizen langer dan acht dagen duren, blijven de chauffeurs ter plaatse. "We verblijven dan in hetzelfde hotel als de klanten. We doen dan uitstappen met de bus, en op die manier heb ik ook al veel toeristische plaatsjes bezocht.
Is de job te combineren met een gezin? Steven: "Je partner moet er zeker achter staan. Tijdens het hoogseizoen zijn we zelf bijna nooit thuis. We moeten ons gezin voor langere periodes missen, en tussen twee reizen hebben we vaak maar enkele dagen om te rusten. Maar als je de job graag doet is dat niet zo erg. Tijdens de winter zijn we vaker thuis.
Wat is de meerwaarde van reizen met de bus? Steven: "Het is veel socialer. Bij het vertrek kennen de mensen niemand, maar tegen de tijd dat ze op hun bestemming zijn, hebben ze uitgebreid kennisgemaakt. In het vliegtuig heb je dat veel minder."
Fratsen Alain (zaakvoerder 'Herman en Vandamme'): "Ik heb ooit geweigerd om prins te Filip te voeren. De commissaris van Menen had ons gevraagd om prins carnaval te vervoeren. Wij vonden dat wel grappig en we hadden zelf een speciaal prijsje bedisseld. Maar de commissaris wou alle gegevens van de chauffeur. Wij wilden die informatie niet vrijgeven, uit respect voor de privacy van onze medewerkers. Toen viel onze frank dat het eigenlijk om prins Filip ging, en uiteraard hebben we hem wel vervoerd!"
Steven: "We krijgen soms ook grappige vragen. Zo kreeg ik ooit telefoon uit het hotel met de vraag of ik geen tanden gevonden had. De man in kwestie had zelfs tijdens het diner niet gemerkt dat hij z'n gebit kwijt was. 's Ochtends viel z'n frank, en tijdens het poetsen van de bus heb ik de tanden inderdaad gevonden!"
... Zwitserland een neutrale staat is? Dat wil zeggen dat ze geen partij kiezen in conflicten of oorlogen. De Zwitsers vieren vandaag hun nationale feestdag.
Het land bestaat sinds 1291. De meeste Zwitsers beginnen 1 augustus met een boerenbrunch. Doorheen de dag is er op verschillende plaatsen folklore, met vlaggenzwaaiers, jodelaars en kinderkoren. s Avonds is er in vele gemeentes vuurwerk te zien.
Kinderen dragen lampions, met een kaars verlichte papieren lantaarns, door de donkere straten. Pas vanaf 1993 krijgen de Zwitsers vrijaf op de nationale feestdag, tot dan was het een gewone werkdag.
Augustus (ook wel oogstmaand - het woord oogst is zelfs van augustus afgeleid) is de achtste maand van het jaar in de Gregoriaanse kalender, en heeft 31 dagen. Genoemd naar de princeps Gaius Lulius Caesar Octavianus (Augustus).
Het verhaal wil dat Augustus niet voor Julius Caesar wilde onderdoen en daarom een dag van februari heeft afgehaald. Dit klopt niet, al onder Numa Pompilius had februari 28 dagen.
Voordat de maand naar keizer Augustus genoemd werd, was de naam Sextilis, wat "zesde maand" betekent.
Sterrenbeelden van augustus zijn Leeuw en Maagd
Augustus begint op dezelfde dag van de week als februari in een schrikkeljaar.
Specifieke verkeersregels Telefoneren is verboden in de wagen, tenzij met een handsfree set.
Een knipperend groen licht betekent dat het rood zal worden maar wie er dicht bij is, mag nog doorrijden. Als het oranje licht knippert en het rode brandt, gaat het groen worden.
Uw dimlichten moeten altijd branden, ook overdag.
Het fluovestje moet u steeds bijhebben bij pech of ongeval.
In de winter is het verplicht sneeuwkettingen bij te hebben.
In Wenen en in de nabijheid van ziekenhuizen is het verboden te claxonneren.
U mag een schoolbus niet voorbijsteken als kinderen in- en uit-stappen.
Een blauw bord wijst op een voorrangsweg, een geel bord op een niet voorrangsweg.
Op plaatsen waar het verboden is te parkeren, mag u toch 10 minuten stilstaan om in en uit te laden.
Blauwe lijnen duiden op een blauwe zone, een parkeerschijf krijgt u gratis in tabakwinkels.
Toltarieven U betaalt met een vignet voor snelwegen en schnellstrassen. Een vignet van 2 maanden kost 24,20 (voor 10 dagen: 10,10). Voor de motorfiets is dat respectievelijk 12 en 6 euro. Daarnaast moet u tol betalen als u de snelweg neemt.
Knelpunten De A 12 tussen Kufstein en Innsbruck. De A4 van Wenen naar Hongarije. De A10 Salzburg- Villaeh. De Brennersnelweg naar Italië.
Een pleister met vaccin heeft meer dan 70 procent van de mensen die een bezoek brachten aan Mexico en Guatemala, beschermd tegen reizigersdiarree. Dat hebben wetenschappers naar buiten gebracht in het Britse geneeskundetijdschrift The Lancet.
Zelfs al raakten bezoekers geïnfecteerd, dan voorkwam de speciale plakker de ernstigste variant.
"Opwindend" "Het is een van meest opwindende ontdekkingen op het gebied van reizigersmedicatie," aldus een van de onderzoekers van de Universiteit van Texas in Houston.
Het naaldloze vaccin beschermt toeristen tegen Escherichia coli-bacteriën. Die kunnen vier tot vijf dagen ellende veroorzaken met onder meer misselijkheid en buikkrampen. De beruchte "turista".
"Wraak van Montezuma" Reizigersdiarree wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook wel "de wraak van Montezuma" genoemd, naar de leider van de Azteken die door de Spaanse kolonisten werd verslagen in de zestiende eeuw.
Elk jaar 27 miljoen slachtoffers Elk jaar krijgen zowat 27 miljoen reizigers diarree in landen waar buikloop veroorzakende bacteriën endemisch zijn.
Nu heeft de Iomai Corporation, een bedrijf in Gaithersburg (Maryland), een medische pleister ontwikkeld. Een klinische proef met deze vaccinale patch is in de VS uitgeprobeerd op 170 volwassenen die naar Mexico of Guatemala waren gereisd. Het vaccin werd toegediend aan 59 van hen, terwijl 111 een placebo kregen.
Placebo Het bleek dat 22 procent van de placebo's turista kregen, tegen 15 procent van degenen die het middel wel kregen. Er waren bij de groep met het vaccin ook duidelijk minder erge gevallen van turista en de proefpersonen in die groep kregen ook minder lang met buikloop af te rekenen dan de placebogroep. (hlnsydney/sps/mvl)
Wist je dat?... Bomen echt onmisbaar zijn? Vandaag vieren ze in Australië National Tree Day. Op deze nationale boomplantdag planten vrijwilligers in heel Australië inheemse bomen. Sinds de eerste editie van het initiatief in 1996, zijn al meer dan 11,5 miljoen bomen en struiken geplant op meer dan 4000 sites in heel het land.
Bomen zijn onmisbaar voor een goed functionerend ecosysteem: ze filteren water, gaan droogte en verzouting tegen, zorgen voor een zuivere lucht door hun CO2-opname en zijn een woonplaats en voedselbron van vele dieren en andere planten. De Boomplantdag levert een belangrijke bijdrage aan het milieu van Australië, dat sinds enkele jaren zwaar te kampen heeft met wijdverspreide droogte en waterbeperkingen.
Zo doen wij het! Plant zelf iets. Misschien zie je het groot en ga je voor een boompje, maar je kan ook bloemen of struiken planten. En als je tuinkers plant, zie je het bijna groeien waar je zelf bijstaat.
Neem een picknickmand en een natuurgids bij de hand en maak een grote boswandeling. Bekijk en vergelijk bomen en hun blaadjes, naalden en schors. Hoeveel verschillende boomsoorten kom jij tegen? Hou eventueel een spiegel onder je neus: zo zie je al het leven in de boomkruinen. Recycleer oude of afgekapte boomstammen en takken: verzamel er genoeg en maak een prachtige boshut, boomhut of vlot.
De Vlaamse Ardennen,dat is een wirwar van smalle baantjes, kronkelende weggetjes en landelijke paadjes.
Wie de streek niet kent, zou al snel verloren kunnen rijden. Met de nadruk op "zou': want met het nieuwe fietsnetwerkVlaamse Ardennen is ver-dwalen voortaan uit den boze.
De knoopunten loodsen je feilloos door deze in Vlaanderen unieke heuvelachtige streek.
Met het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen zoek je je een weg door het decor van de Ronde van Vlaanderen, doorkruis je tal van charmante dorpjes rij je door de lommer van de beboste heuveltoppen en kan je afstappen langs tal van authentieke cafeetjes en restaurants, waar streekproducten als oudenaardse bruinen, waterkers en Mattetaarten op je staan te wachten.
Het enige wat je daarvoor nodig hebt: de fietskaart van de Vlaamse rennen!
De Champagne is een van de meest geliefde streken voor een weekendtrip. Wellicht is de champagnewijn niet vreemd aan dit succes, maar ook de natuur vormt een belangrijk deel van de aantrekkingskracht. Je kan er steden bezoeken zoals Reims en Troyes. De grote champagnehuizen hebben de bezoeken uitgebouwd tot een moderne attractie en de bergen met wijngaarden en bossen nodigen je uit tot een wandeling. Vooral niet te vergeten: de gastronomie.
Champagnehuizen
Piper-Heidsieck, Reims Dit huis ligt op de kleine ring rond Reims en is te voet best bereikbaar vanuit het centrum, er is parkeergelegenheid voor de auto. Je rijdt door de meer dan 15 km gangen met een treintje in de vorm van een koffietas. De uitleg is ook in het Nederlands in je eigen 'koffietas' en op vele plaatsen krijg je een audiovisuele voorstelling. Een en al show maar een aangename manier om het productieproces van de champagne te leren kennen, zonder hiervoor het Frans te moeten beheersen.
Moët & Chandon, Epernay Ben je voorstander van een klassiek bezoek in alle luxe dan kan je natuurlijk terecht in de Avenue de la Champagne in Epernay bij Moët & Chandon. Het is wellicht het oudste champagnehuis en je krijgt een stukje te zien van de bijna 30 km lange gangen.
Mercier, Epernay Om toeristen te lokken is alles goed. Bij Mercier hebben ze een zeer oud reuze wijnvat in de ontvangsthal geplaatst. Dit vat dat de inhoud van ongeveer 215.000 champagneflessen kan bevatten werd gemaakt voor de wereldtentoonstelling van Parijs in 1889. Het indrukwekkende wijnvat weegt 34 ton. Ook de afdaling naar de kelders met de lift is een en al spektakel. De rondleiding gebeurt met een gids (in het hoogseizoen soms in het Nederlands) en een treintje dat zichzelf door de 18 km gangen weet te rijden door infrarood besturing.
Kleine wijnboeren Wil je een kleine champagneboer bezoeken maak dan van de gelegenheid gebruik om ten zuiden van Epernay te rijden. Daar vind je immers de beste champagnewijnen, nl. de Blanc de Blancs, gemaakt van uitsluitend witte druiven. In dorpjes zoals Oger, Cramant, Avize en le Mesnil zie je tientallen pijlen naar huizen die je graag zullen ontvangen. Veelal familiale bedrijven waar je misschien niet in het Nederlands geholpen kan worden maar waar een paar glazen je plots zeer bedrijvig maken in de taal van Molière. We hebben goede ervaringen met het champagnehuis Milan te Oger: