Een pleister met vaccin heeft meer dan 70 procent van de mensen die een bezoek brachten aan Mexico en Guatemala, beschermd tegen reizigersdiarree. Dat hebben wetenschappers naar buiten gebracht in het Britse geneeskundetijdschrift The Lancet.
Zelfs al raakten bezoekers geïnfecteerd, dan voorkwam de speciale plakker de ernstigste variant. "Opwindend""Het is een van meest opwindende ontdekkingen op het gebied van reizigersmedicatie," aldus een van de onderzoekers van de Universiteit van Texas in Houston. Het naaldloze vaccin beschermt toeristen tegen Escherichia coli-bacteriën. Die kunnen vier tot vijf dagen ellende veroorzaken met onder meer misselijkheid en buikkrampen. De beruchte "turista". "Wraak van Montezuma"
Reizigersdiarree wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook wel "de wraak van Montezuma" genoemd, naar de leider van de Azteken die door de Spaanse kolonisten werd verslagen in de zestiende eeuw. Elk jaar 27 miljoen slachtoffers
Elk jaar krijgen zowat 27 miljoen reizigers diarree in landen waar buikloop veroorzakende bacteriën endemisch zijn. Nu heeft de Iomai Corporation, een bedrijf in Gaithersburg (Maryland), een medische pleister ontwikkeld. Een klinische proef met deze vaccinale patch is in de VS uitgeprobeerd op 170 volwassenen die naar Mexico of Guatemala waren gereisd. Het vaccin werd toegediend aan 59 van hen, terwijl 111 een placebo kregen. PlaceboHet bleek dat 22 procent van de placebo's turista kregen, tegen 15 procent van degenen die het middel wel kregen. Er waren bij de groep met het vaccin ook duidelijk minder erge gevallen van turista en de proefpersonen in die groep kregen ook minder lang met buikloop af te rekenen dan de placebogroep. (hlnsydney/sps/mvl)
|