Tarwe behoort tot de grassenfamilie. Er bestonden al 14 variëteiten voor een snuggere holbewoner op het idee kwam de zaden ervan te zaaien.
Later kwamen 'verlichte' hersenen op het sublieme idee de zaden te veredelen. Alleen de dikste en gezondste korrels kwamen nog in de grond. En dat was nog niet zo slecht, want nu konden de zaden tegen een stootje.
Ze konden op verschillende bodems groeien en ze schrokken zich geen aap meer als het plots wat kouder werd. Onze voorouders wisten waarschijnlijk nog niets af van gluten in de tarwe, die het brood doen rijzen of van eiwitten en mineralen. Ze aten het gewoon en voelden er zich goed mee.
De 20ste-eeuwse aardbewoner moest meer weten over de tarwe, eer hij geloofde wat de holbewoner instinctief al lang wist. En wat dacht je, de geleerde 'Brave New World-bewoner' moest toegeven dat in tarwe een heleboel stoffen zitten die we nodig hebben om ons goed te voelen.
Die stoffen voorkomen bijvoorbeeld bloedarmoede, werken laxerend, zorgen voor de nodige mineralen en houden het goed humeur erin. Ze werken opwekkend en verhelpen zenuwachtigheid.
"Gij zult nog veel bokes moeten eten voor ge groot zult zijn", hoort een mini-Belg vanuit zijn wieg al orakelen. Door volwassenen die liever friet-met-mayonaise binnenspelen.
Nochtans zit er waarheid in wat die volwassenen zeggen. In tarwe zitten bijvoorbeeld inderdaad groeibevorderende stoffen. Tarwe zorgt ook voor een mooie haardos. Je botten gaan minder vlug ontkalken. Sommigen beweren zelfs dat je symptomen van impotentie of onvruchtbaarheid door tarwe positief kan ombuigen. Het gaat hier dan wel om de volledig gemalen tarwekorrel.
Wie liever 'witte' boterhammen binnenslikt, kan misschien toch nog iets redden met tarwekiemen in vorm van tarwekiemolie. In heel wat cosmetische smeersels zit tarwekiemolie. Deze olie bevordert de doorbloeding en regelt de vochthuishouding van de huid. De tarwekiemolie is duur, maar dat kan ook niet anders. Voor 1 liter tarwekiemolie heb je zo maar eventejes 13 ton tarwe nodig. D.H
|