Wist je dat?... Bomen echt onmisbaar zijn? Vandaag vieren ze in Australië National Tree Day. Op deze nationale boomplantdag planten vrijwilligers in heel Australië inheemse bomen. Sinds de eerste editie van het initiatief in 1996, zijn al meer dan 11,5 miljoen bomen en struiken geplant op meer dan 4000 sites in heel het land.
Bomen zijn onmisbaar voor een goed functionerend ecosysteem: ze filteren water, gaan droogte en verzouting tegen, zorgen voor een zuivere lucht door hun CO2-opname en zijn een woonplaats en voedselbron van vele dieren en andere planten. De Boomplantdag levert een belangrijke bijdrage aan het milieu van Australië, dat sinds enkele jaren zwaar te kampen heeft met wijdverspreide droogte en waterbeperkingen.
Zo doen wij het! Plant zelf iets. Misschien zie je het groot en ga je voor een boompje, maar je kan ook bloemen of struiken planten. En als je tuinkers plant, zie je het bijna groeien waar je zelf bijstaat.
Neem een picknickmand en een natuurgids bij de hand en maak een grote boswandeling. Bekijk en vergelijk bomen en hun blaadjes, naalden en schors. Hoeveel verschillende boomsoorten kom jij tegen? Hou eventueel een spiegel onder je neus: zo zie je al het leven in de boomkruinen. Recycleer oude of afgekapte boomstammen en takken: verzamel er genoeg en maak een prachtige boshut, boomhut of vlot.
De Vlaamse Ardennen,dat is een wirwar van smalle baantjes, kronkelende weggetjes en landelijke paadjes.
Wie de streek niet kent, zou al snel verloren kunnen rijden. Met de nadruk op "zou': want met het nieuwe fietsnetwerkVlaamse Ardennen is ver-dwalen voortaan uit den boze.
De knoopunten loodsen je feilloos door deze in Vlaanderen unieke heuvelachtige streek.
Met het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen zoek je je een weg door het decor van de Ronde van Vlaanderen, doorkruis je tal van charmante dorpjes rij je door de lommer van de beboste heuveltoppen en kan je afstappen langs tal van authentieke cafeetjes en restaurants, waar streekproducten als oudenaardse bruinen, waterkers en Mattetaarten op je staan te wachten.
Het enige wat je daarvoor nodig hebt: de fietskaart van de Vlaamse rennen!
De Champagne is een van de meest geliefde streken voor een weekendtrip. Wellicht is de champagnewijn niet vreemd aan dit succes, maar ook de natuur vormt een belangrijk deel van de aantrekkingskracht. Je kan er steden bezoeken zoals Reims en Troyes. De grote champagnehuizen hebben de bezoeken uitgebouwd tot een moderne attractie en de bergen met wijngaarden en bossen nodigen je uit tot een wandeling. Vooral niet te vergeten: de gastronomie.
Champagnehuizen
Piper-Heidsieck, Reims Dit huis ligt op de kleine ring rond Reims en is te voet best bereikbaar vanuit het centrum, er is parkeergelegenheid voor de auto. Je rijdt door de meer dan 15 km gangen met een treintje in de vorm van een koffietas. De uitleg is ook in het Nederlands in je eigen 'koffietas' en op vele plaatsen krijg je een audiovisuele voorstelling. Een en al show maar een aangename manier om het productieproces van de champagne te leren kennen, zonder hiervoor het Frans te moeten beheersen.
Moët & Chandon, Epernay Ben je voorstander van een klassiek bezoek in alle luxe dan kan je natuurlijk terecht in de Avenue de la Champagne in Epernay bij Moët & Chandon. Het is wellicht het oudste champagnehuis en je krijgt een stukje te zien van de bijna 30 km lange gangen.
Mercier, Epernay Om toeristen te lokken is alles goed. Bij Mercier hebben ze een zeer oud reuze wijnvat in de ontvangsthal geplaatst. Dit vat dat de inhoud van ongeveer 215.000 champagneflessen kan bevatten werd gemaakt voor de wereldtentoonstelling van Parijs in 1889. Het indrukwekkende wijnvat weegt 34 ton. Ook de afdaling naar de kelders met de lift is een en al spektakel. De rondleiding gebeurt met een gids (in het hoogseizoen soms in het Nederlands) en een treintje dat zichzelf door de 18 km gangen weet te rijden door infrarood besturing.
Kleine wijnboeren Wil je een kleine champagneboer bezoeken maak dan van de gelegenheid gebruik om ten zuiden van Epernay te rijden. Daar vind je immers de beste champagnewijnen, nl. de Blanc de Blancs, gemaakt van uitsluitend witte druiven. In dorpjes zoals Oger, Cramant, Avize en le Mesnil zie je tientallen pijlen naar huizen die je graag zullen ontvangen. Veelal familiale bedrijven waar je misschien niet in het Nederlands geholpen kan worden maar waar een paar glazen je plots zeer bedrijvig maken in de taal van Molière. We hebben goede ervaringen met het champagnehuis Milan te Oger:
Wist je dat?... de naam Marokko van het Arabische murakuk komt? Dat is een samenvoeging van de woorden murt (=land) en akuk (=God).
Vandaag vieren ze in Marokko het Kroningsfeest, hun nationale feestdag.
In 1999 zette de huidige Marokkaanse koning, Mohammed VI, de kroon voor het eerst op. Hij volgde zijn overleden vader Hassan II op, die achtendertig jaar op de troon zat.
Doe dat! Ontdek culinair Marokko: eet smakelijke couscous, een sterk gekruide kip, maak zelf muntthee en smul van heerlijke Marokkaanse koekjes.
Lees een oud Marokkaans volksverhaaltje.
Bezoek een gezellige (rommel)markt.
Maak een kunstwerk met mozaïek. Neem een stapel tijdschriften en scheur de paginas in kleine stukjes. Maak een grote tekening en vul ze op door de mozaïekstukjes op te kleven.
Maak kronen met allerlei technieken. Wie heeft de mooiste?
Amper twintig kilometer ten zuiden van Gent, ligt een verrassende streek die opvallend verschilt van de rest van het Vlaamse platteland. Hier geen vlakke akkers en met bomen omzoomde weilanden, maar beboste heuveltoppen, nijdige hellingen, prachtige panorama's en valleitjes met snelstromende riviertjes.
In de vallei Uiteraard zijn niet alle fietsroutes in de Vlaamse Ardennen zo zwaar als de Eddy Merckxroute. Wie deze prachtige streek per fiets wil verkennen zonder uit het zadel te moeten, kan bijvoorbeeld de drie Scheldevalleiroutes volgen. Het traject blijft van Gavere tot Kluisbergen op de vlakke wegen van de brede Scheldevallei.Je kan van op veilige afstand de nijdige bulten van de Vlaamse Ardennen bewonderen en kennis maken met de dorpjes en steden langs de rivier.
Andere routes zoeken wel het heuvelen de landschap op, maar vermij den al te lastige stukken. Kortom: iedereen vindt wel zijn of haar gading in het aanbod. Niet alleen voor fietsers, maar ook voor wandelaars is dit een uitgelezen streek, Te voet verteer je de hellingen vaak beter dan op de fiets en je hebt alle gelegenheid om onderweg optimaal te genieten van de landschappen, wind- en watermolens, boerderijen en kastelen.
Een vat vol cultuur De natuur neemt in de Vlaamse Ardennen een prominente plaats in, maar (de cultuur moet echt niet onderdoen. Oudenaarde is de tweede kunststad van Oost-Vlaanderen en geniet wereldfaam met zijn historische wandtapijten de "verdures': De geschiedenis herleeft in de twee Provinciale Archeologische Musea in Velzeke en Ename.
Velzeke was in de Romeinse periode een nederzetting langs een belangrijke verkeersader. Ename bloeide in de vroege middeleeuwen, maar leidde nadien een sluimerend bestaan. De modernste multi media-technieken brengen je terug in de tijd.
De sfeer van de rijke Vlaamse wielercultuur, die nergens zo leeft als in deze streek, kan je opsnuiven in het belevingsmuseum van het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. Je kruipt in de huid van een wielerlegende en je kan zelf de Oude Kwaremont opfietsen of over de kasseien dokkeren.
Herbal Essences kon de Olympische Spelen en de aandacht voor Oosterse geuren en smaken niet laten links liggen en presenteert 'Herbal Essences Sensueel Zacht'.
Die shampoo moet droog en beschadigd haar verzorgen door zacht te reinigen en het haar extra te voeden en te doen glanzen.
De shampoo en conditioner zijn een onderdeel van de Rainforest-lijn, en combineert Chinese kaneel, gemberolie en bananenbloemen.
Om helemaal in de sfeer te blijven werden op de rode verpakking een Chinese draak en enkele Chinese tekens geprint. (edp)
Hippe én groene schoenen: gaat dat wel samen? Hell yeah! Simple Shoes bewijst dat de tijd van geitenwollensokkenidealisten ver achter ons ligt, en koppelt het nodige (ecoschoenen) aan het nuttige (schoenen tout court) en het aangename (hippe schoenen). Je wil nog beter nieuws? Ze maken ook handtassen. En wij duimen nu al voor t-shirts met de gevatte spreuken op hun website
Goed, beter, best Door gebruik te maken van (onder andere) gerecycleerde autobanden, petflessen, natuurlijk latex, bamboe, kurk en hennep maakt Simple Shoes 'schoenen voor een gelukkige planeet', zoals ze zelf zeggen. Ze streven naar 100 procent duurzaamheid, en zijn daarvoor continu op zoek naar nieuwe technieken en materialen.
En omdat ze zich er zelf van bewust zijn dat alles beter kan, wegen ze hun producten af aan de schaal 'goed, beter, best', waarbij ze streven naar zoveel mogelijk 'best'. En het beste van al? Ze hebben nog gevoel voor humor ook!
Green Toe Momenteel heeft Simple Shoes twee grote lijnen: Green Toe (bij kinderen heet dit Green Piggies), waarbij eerder dagelijkse ecoschoenen worden voorgesteld, en Ecosneaks, die de hippe, groene sneakers bundelt.
Gillende fashionista's De eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat de gemiddelde fashionista schreeuwend zal weglopen. Sportieve schoenen, ballerina's, sandalen, slippers en tassen die je bij voorkeur dwars over de borst draagt: het is niet meteen waar de modemeerwaardezoekster gewend aan glitter, hoge hakken en exclusieve handtassen van droomt. Maar ook de gemiddelde fashionista wil graag iets voor het milieu doen, en gemakkelijke schoenen hebben we allemaal nodig, toch? (edp)
Juli is niet zo gunstig voor je liefdesleven. Je humeur is als een jojo. Je hebt twijfels over je relatie. Is hij wel de ware voor jou? Toch zijn die gevoelens van voorbijgaande aard. In augustus klaart de hemel op en dan vliegen jullie in mekaars armen. alsof er niets gebeurd is ... Met je vrienden beleef je gezellige tijden aan een grote barbecue of kampvuur.
Je neemt deel aan een quiz of danswedstrijd en wint nog de eerste prijs ook! Je gaat daarnaast de sportieve toer op. Als haantje-de- voorste, krijg je rneteen te maken met gemor en geklaag van de andere deelnerners. Geduld is een schone zaak. Gun anderen de tijd om alle kneepjes onder de knie te krijgen.
Wees voorzichtig dat je geen brokken maakt, zodat je geen letsel oploopt. Omdat je budget je zorgen baart. ben je bang dat je je gezin niet alles kunt geven. Maar het vakantiegevoel hangt niet altijd af van grote luxe, Leeuw.
Je partner en/of kinderen zijn best tevreden met wat jij voor hen in petto hebt. Ga niet overhaast te werk rnet je vakantie te plannen. Geef je liefste of gezin ook de kans hun zegje te doen. Single Leeuwin geniet van alle aandacht die ze krijgt van een leuke man die ze ontmoet op een feestje. Maak je geen zorgen over je centen. Boek een reis naar een leuke en zonnige bestemming. Het zal je amoureuze leven ten goede komen. Erna
Wist je dat? ... Sint-Olav de patroonheilige van Noorwegen is? Op het moment dat hij zijn laatste adem uitblies, was hij nog geen heilige, verre van. Olav was een krijger en een koning. Hij probeerde het christendom in Noorwegen geaccepteerd te krijgen, maar werd verbannen. Hij zinde op wraak, bracht zon 3600 krijgers samen in een leger en trok naar Noorwegen. Op 29 juli, tijdens een zonsverduistering, werd het leger van Olav in Stiklestad verslagen. Olav zelf was dodelijk gewond geraakt en stierf. Volgens de legende gebeurden er na zijn dood allerlei mirakels rond Stiklestad, waarna Olav heilig verklaard werd. Het drama van Sint-Olav wordt jaarlijks opgevoerd in een groot openlucht spektakel, de grootste openlucht theatervoorstelling in Scandinavië, terwijl grote feestvuren gensteren.
Doe dat! Er bestaat ook een Koninklijk Orde van Sint-Olav, met verschillende graden, rangen en eretekens. Verzin zelf een rang voor iemand van het gezin (zoals het Ridderschap in het Stofzuigen) en maak een passend ereteken of medaille.
Een Noors feest zonder verse vis? Sla vandaag je eigen vis aan de haak en bak hem op een gezellige barbecue.
Welke mirakels ken je? Ga op onderzoek uit.
Breng een bezoek aan een museum dat aan de zee verbonden is, zoals het zeemuseum, het nationaal visserijmuseum of de Mercator en de Amandine.
Op dinsdag 29 juli 1890 om 13.30 uur overlijdt de door psychoses en depressies geplaagde kunstschilder Vincent van Gogh.
Twee dagen eerder schoot hij zichzelf in de korenvelden even buiten Auvers-sur-Oise door de borst. Met een bebloed hemd strompelde hij die zondag de plaatselijke herberg binnen.
"Ik wilde zelfmoord plegen, maar ik miste." Anderhalf jaar eerder had hij in een vlaag van verstandsverbijstering zijn linkeroor afgesneden.
Zelf verklaart Vincent aan "vreselijke religieuze waandenkbeelden" te leiden. Over de oorzaken van de zelfmoord wordt nog altijd gespeculeerd; terpentineverslaving, syfilis, een overdosis absint of slechte familierelaties.
Vincents laatste woorden: "En nu zou ik graag naar huis gaan."
De Kommiezenroute. Al dat fraais kan je op verschillende manieren verkennen.
Deze fietsroute wordt de grensstreek, in de omgeving van Menen verkend. De Leie vormt hier de natuurlijke grens tussen West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk.
In het leven van alledag nam het smokkelen van koopwaren hier jarenlang een voorname plaats in.
"Kommiezen';dat waren de ijverige douaniers die de smokkelaars het leven zuur maakten.
De Leie vormt in deze streek immers de natuurlijke grens tussen Vlaanderen en Frankrijk.
De grenzen zijn inmiddels vervaagd en de traditionele Kommiezen bestaan alleen nog in de geschiedenisboeken.
De oude smokkelpaden, die zijn er wel nog. De Kommiezenroute zoekt ze op en voert ons onder meer naar de oude vlasroterijen en papier-fabrieken langs de Leie.
Start: stadsmuseum 't Schippershof in Menen Afstand: 50 km Bezienswaardigheden: Domein Dalle-Dumont, Duits militaire kerkhof, de "Sjouwer'; domein Biezenveld
Computerspelletjes moeten plaats ruimen voor gezinsvriendelijke attracties.
Ooit waren lunaparken de enige plaatsen waar je computerspellen kon spelen. Nu ieder gezin thuis een spelconsole en een stapel computer-spelletjes heeft, moeten lunaparken dus zichzelf heruitvinden. Eigenlijk zijn we indoor pretparkjes geworden, licht Nico Fernandez, zaakvoerder van Sportland op de Blankenbergse zeedijk, deze evolutie toe.
Een druilerige en gure zaterdagnamiddag, de zeedijk in Blankenberge ligt er verlaten bij. Ideaal weer voor een een bezoekje aan een lunapark ! "Wij zijn even afhankelijk van het goede weer als de rest van de toeristische sector aan de kust. Als de dagjestoeristen thuis blijven, is het bij ons ook kalm. Maar op een topdag komen er hier wel 6.000 mensen over de vloer", vertelt Nico Fernandez die voor de familie Grant onder meer het lunapark Sportland aan de zeedijk uitbaat.
Sportland is gesticht door de familie Grant - met Amerikaanse roots die al generaties lang in de branche zit. Mijn grootvader begon in 1930 al met een lunapark. Er staan hier jammer genoeg geen toestellen meer uit die tijd, vertelt Bruce Grant. "Ik ben de derde generatie aan het hoofd van het bedrijf en mijn dochters staan ook al klaar", vertelt hij met een Antwerps accent terwijl hij door het lunapark stapt.
Hij stopt even bij de (mini- )bowlingbaan die net naast het indoor minigolfterreintje ligt. "Vroeger stonden deze zalen vol computerspellen. Nu moeten we ons toeleggen op groot entertainment, verklaart hij. "Met de minigolf- en bowling attractie willen we een ruimer publiek aanspreken. Het hele gezin moet zich hier kunnen amuseren", vult uitbater Femandez aan. "Onze trouwste klanten zijn gepensioneerden op zoek naar wat sociaal contact"
Minder videospelletjes Door de inpassing van beide attracties is het aantal computerspellen gedaald van 400 naar een 50-tal. Het gouden tijdperk van de typische arcadespellen lijkt dus voorbij, de lunaparken aan de kust floreren niet meer zoals vroeger. "Van de 48 parken schieten er nog een twaalftal over. Dat komt door de opgang van de consolespelletjes bij de mensen thuis, maar vooral door de veranderende fiscale wetgeving. Sinds de jaren '90 worden onze machines veel zwaarder belast, waardoor vele uitbaters het financieel moeilijk kregen", legt Bruce uit.
Spelconsoles zoals de Nintendo Wii en de Play-Station 3 vliegen met miljoenen over de toonbank. Toch ziet Nico Fernandez ze niet zo gauw in de lunaparken terecht komen. "In de bioscopen zie je die consoles in de hallen staan, maar ze hebben te veel losse onderdelen ... Vooral de controllers zouden bij ons snel voetjes krijgen of stuk gemaakt worden", lacht hij, "Waar we wel nog in investeren, zijn computerspellen die men moeilijk thuis kan spelen : racespelletjes waarbij je op een echte motor zit, dansmachines of andere behendigheidsspelletjes."
De 95e editie van de Ronde van Frankrijk (totaal 3.560km) een dikke proficiat aan alle renners en in het bijzonder aan de tourwinnaar.
De Tour van de hoop, starte op 5 juli 2008 in Brest, en einndigde op 27 juli op de Champs Elysées in Parijs.
Geen Proloog. De Tour begon voor het eerst in meer dan veertig jaar niet traditioneel met een proloog en ook het vervolg van de eerste week was atypisch. Het was een week voor spurters, maar we wilden meer variatie, vertelde Prudhomme.
Op de vierde dag was er al een individuele tijdrit van 29 kilometer en op de zesde dag wordt er al geklommen in het Centraal Massief. We willen de aanvallers kansen geven en zo van deze Tour echt een open strijd maken.
Geen ploegentijdrit. Een ploegentijdrit stond niet op het programma. Op de voorlaatste dag was er nog een afspraak voor de tijdrijders met een individuele tijdrit van 53 km.
Werk voor de klimmers en geen bonificaties. Er was een bergrit minder, maar wel een aankomst bergop meer. Er zijn heel wat kansen voor de durvers.
De eerste week zou sowieso voor tijdsverschillen zorgen, daarom waren er geen bonificatieseconden.
De laatste bergrit eindigt op lAlpe dHuez.
De Tour maakte een uitstap naar Italië, waar ook de tweede rustdag was.
Het einde van de Tour bleef uiteraard onveranderd, met de finish op de Champs Elysées in Parijs.
Vandaag geen weekoverzicht maar hier kan je de laatste 200 rubriekjes nalezen of je klikt in het archief in de rechterkolom. Vanaf 11 augustus terug op maandag weekarchief
Receptje uit lekker van bij ons. (V oor 4 personen)
Nodig: 500 g gepelde Noordzeegarnalen, 150 g bintjes (klein), 1 bot radijs, 1 bot pijpajuin, 1 bot kervel, 1 bot waterkers , 4 eidooiers, 250 g boter , 1 glas witte wijn, 3 eetlepels vinaigrette, peper en zout.
Bereiding: Kook de aardappelen in de pel en halveer ze. Leg de waterkers even in kokend water, verfris met koud water en maal fijn in de cutter.
Roer een eierdooier met olie, breng op smaak met azijn en versgemalen peper.
Bereid de lentesla met fijngesneden radijs, kervel en lente-ui of pijpajuin. Meng met de vinaigrette. Klop de room luchtig op en werk er de coulis van de waterkers onder.
Lepel de saus in het midden van het bord. Leg hierop de aardappelen met de garnalen. Schik er de sla rond.
Tip: voor een hoofdmaaltijd neem je een grote aardappel per persoon en meer garnalen.
Eigenlijk is het kweken van kruiden niet eens zo moeilijk. Kruiden vragen geen extra zorg en vinden hun eigen weg in uw tuin. U moet ze wel onderhouden door eventueel steun te geven en uitgebloeide bloemen weg te knippen.
Let er wel op letten dat de grond niet te nat is en zeker geen vocht ophoudt. Daar houden kruiden echt niet van. Is uw grond te vochtig, voeg dan zand of grind toe om het water beter af te voeren . .Eventueel kunt u de kruiden planten op een verhoogd plantbed. Belangrijk is ook dat de kruiden beschut zijn tegen regen en wind, zoniet gaan ze breken.
Als je deze tien kruiden in huis haalt, is er geen enkel gerecht meer dat je zonder smaak zal serveren. Deze week krijg je telkens twee kruiden geserveerd op je bord. Vandaag als laatste serveren we Marjolein en Tijm.
Marjolein
Marjolein: De roots van de marjolein liggen rond de Middellandse Zee. De wilde marjolein, ofte oregano, kan niet tegen de vorst, de gewone marjolein wel. Thee van marjolein helpt je van een lastig griepje af. Marjolein heeft een pittige opvalllende smaak en is heel veelzijdig in de keuken. Past uitstekend bij groente- en vleesschotels, vullingen voor kip en kalkoen, soepen en sauzen.
Tijm
Tijm: Een tijmplantje mag niet ontbreken in je kruidencollectie. Het is doorgroeiend, makkelijk te kweken in een pot en je kan er het hele jaar door van plukken. Ook tijm heeft een zuiverende werking. In de keuken is het een allround kruid dat aan bereidingen smaak toevoegt. Blaadjes en stengeltjes gebruik je in marinades, de bloemen en de blaadjes zijn geschikt voor salades.
Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord: de Lokerse Feesten.
Van vrijdag 1 augustus tot en met zondag 10 augustus is het weer zover.
In het centrum van Lokeren ontdek je verschillende muziekstijlen rock, pop, Nederlandstalig, hip-hop, wereldmuziek,
Wat 30 jaar geleden begon met 300 bezoekers groeide uit tot het grootste muziekevenement in het Waasland dat jaarlijks meer dan 100.000 mensen kan bekoren.
Ook dit jaar staan de Vlaamse toppers tussen de internationale grootheden. Het programma vind je op de site van lokersefeesten.