De kruidentuin is weer razend actueel. Met de komst van de bewaarmiddelen en smaakmakers raakte het keukenkruid zijn functie kwijt. Maar vandaag hebben we weer interesse in de heerlijke geuren van verse basilicum, citroenmelisse, dragon en munt of de lekkere smaak van salie, koriander, laurier, lavas, marjolein, en tijm.
"Een eigen kruidentuin"
Eigenlijk is het kweken van kruiden niet eens zo moeilijk. Kruiden vragen geen extra zorg en vinden hun eigen weg in uw tuin. U moet ze wel onderhouden door eventueel steun te geven en uitgebloeide bloemen weg te knippen.
Als je deze tien kruiden in huis haalt, is er geen enkel gerecht meer dat je zonder smaak zal serveren. Deze week krijg je telkens twee kruiden geserveerd op je bord.
Vandaag serveren we Salie en Koriander.
Salie
Salie: staat al eeuwen in de top tien van de kruiden. De naam salie komt van het latijnse 'salvere' wat redden'of'genezen betekent. Salie is antiseptisch en zuiverend. Varkensvlees en salie zijn een onovertroffen duo, maar ook aan salades geeft salie een kruidige opkikker. Gekochte pizza krijgt een boost door er een takje salie op te leggen vooraleer hij in de oven gaat.
Koriander
Koriander: Deze eenjarige plant heeft een blad dat doet denken aan selderblaadjes. Koriander wordt vooral gekweekt voor zijn zaad, dat wordt gebruikt in curry, chutney en cake. De zaden hebben een pikant aroma dat uitstekend past bij wildpasteien, speculaasskoekjes en kaas. Korianderblaadjes worden toeegevoegd aan stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen.
4 tomaten 250 g mascarpone 450 g tonijn natuur (uit blik) enkele kappertjes 1 soeplepel mosterd zout, peper
Men kan ook kleine stronkjes komkommer vullen met deze mousse. Mix de tonijn en meng met de mascarpone. Voeg de mosterd, de kappertjes, zout en peper toe. Pel de tomaten en hol ze uit. Vul ze dan met de tonijnmousse. Zet enkele uren in de koelkast en dien op met bieslook.
Als het van K3 afhangt, wordt 1 juli voortaan Nationale Kusjesdag.
Hun single Kusjesdag heeft daar veel te maken, want vanaf 25 juni ligt hun nieuwste product in de winkel. Om wat extra promotie te maken, roepen ze intussen zoveel mogelijk kinderen op om een foto te sturen waarop ze hun favoriete persoon een dikke zoen geven. De eerste 5.000 gelukkigen kunnen nadien met het drietal op een poster. Meer nog, de eerste 20 fans krijgen op 1 juli hoogstpersoonlijk een échte smakker van de meisjes.
Krachttraining kan slechte lichaamshouding kinderen verhelpen
Kinderen hebben steeds minder kracht in hun spieren.
Aangepaste oefeningen voor onder meer de armen, benen en romp kunnen dat verhelpen. Het maandblad Bodytalk doet het probleem in zijn juli-nummer uit de doeken. Door minder te ravotten en bijvoorbeeld minder met de fiets naar school te rijden, hebben kinderen steeds minder kracht in hun spieren. Dat wordt onvoldoende gecompenseerd door de lessen lichamelijke opvoeding op school.
Houdingsafwijking Uit de laatste Eurofit-barometer (2005) bleek dat zes op de tien kinderen een slechte lichaamshouding hebben. Een op de vijf kinderen heeft houdingsafwijkingen zoals scoliose (zijwaartse ruggegraatsverkromming). Door hun slechte lichaamshouding krijgen veel kinderen de elementaire sporttechnieken zelfs niet meer onder de knie.
Krachttraining Professor Christophe Delecluse, bewegingsexpert van de K.U.Leuven, waarschuwt in Bodytalk voor de achteruitgang van de kracht bij Vlaamse en Waalse jongeren. Een dynamische training van de grote spiergroepen (armen, benen, romp, ...) zou hen meer kracht doen ontwikkelen. De krachttraining vormt wel best een onderdeel van een ander trainingsprogramma.
Volgens Delecluse zijn twee tot drie krachtsessies van ongeveer 20 minuten per week voldoende. Uit onderzoek blijkt dat kinderen daardoor 15 tot 40 procent sterker kunnen worden. belga/hln
Geen hoogtevrees? Breng dan een bezoek aan het vernieuwde Atomium. Ook s nachts staat het te fonkelen. Stap in vijf van de negen bollen binnen. Vanuit de hoogste heb je een panoramisch zicht over de stad. Verbaas je over de constructie en voel je toerist in eigen land. Gratis jonger dan 12 jaar.
De kruidentuin is weer razend actueel. Met de komst van de bewaarmiddelen en smaakmakers raakte het keukenkruid zijn functie kwijt. Maar vandaag hebben we weer interesse in de heerlijke geuren van verse basilicum, citroenmelisse, dragon en munt of de lekkere smaak van salie, koriander, laurier, lavas, marjolein, en tijm.
"Een eigen kruidentuin"
Eigenlijk is het kweken van kruiden niet eens zo moeilijk. Kruiden vragen geen extra zorg en vinden hun eigen weg in uw tuin. U moet ze wel onderhouden door eventueel steun te geven en uitgebloeide bloemen weg te knippen.
Als je deze tien kruiden in huis haalt, is er geen enkel gerecht meer dat je zonder smaak zal serveren. Deze week krijg je telkens twee kruiden geserveerd op je bord.
Vandaag serveren we dragon en munt.
Dragon
Dragon: Draken- of slangenkruid is een doorlevende plant die makkelijk te kweken is. Er is Franse en Russische dragon, de Russische is vorstbestendig, de Franse is het lekkerst, maar erg gevoelig voor vorst. Dragon is vochttafdrijvend en stimuleert de spijsvertering. Je gebruikt het altijd vers. In bearnaisesaus en eiergerechten is het onmisbaar.
Munt
Munt: Alle soorten munt zijn makkelijk te kweken in pot. Munt helpt bij hoofdpijn en stimuleert de concentratie en de spijsvertering. In de keuken gebruik je munt bij lamsgebraad, sauzen en met chocolade. Om je eigen muntthee te maken, doe je zes gescheurde muntblaadjes in een glas, overgieten met kokend water en afgedekt vijf minuten laten trekken.
Verbaas je over de nauwkeurigheid waarmee satellieten elke centimeter op aarde in beeld brengen. Bekijk jouw woonplek (is dat daar jullie schommel?), verken je vakantiebestemming al. Of maak een aparte zoektocht door op afgedrukte kaarten van de omgeving een route aan te duiden en vindplaatsen met een kruisje te merken.
Verkennen, onderzoeken en ontdekken op de site van google
Bacardi Nederland heeft geen bezwaar tegen waarschuwingsteksten op flesjes Breezer.
Verder zou het bedrijf overwegen de promotie van mixdrankjes in de ban te doen.
Algemeen directeur Mark de Witte zegt maandag in het Algemeen Dagblad dat hij bereid is vergaande concessies te doen om overmatig alcoholgebruik onder tieners aan te pakken. Hij wil daarbij samenwerken met het ministerie van Volksgezondheid.
Flesjes Breezer, zogeheten zwak-alcoholische mixdrankjes, zijn sinds kort voorzien van een leeftijdswaarschuwing in Nederland. Bacardi laat volgens de krant onderzoeken welke invloed promotieacties hebben op het drinkgedrag van jongeren onder de 16. Sinds drie jaar wordt al geen reclame meer gemaakt voor breezers in Nederland.
De kruidentuin is weer razend actueel. De hedendaagse keuken maakt immers gretig gebruik van de toegevoegde fijne smaken van verse kruiden uit een terraspot, of kruidentuin. Het waren destijds de Romeinen die de kruiden introduceerden in onze cultuur en eetgewoonten. In de middeleeuwen legden alle kloosters een grote kruidentuin aan, vooral voor medicinaal gebruik. Ook in de kloosterkeuken werden meer en meer kruiden toegevoegd, soms om de geur en smaak van te lang bewaarde groenten en vlees te verdoezelen. Met de komst van de bewaarmiddelen en smaakmakers raakte het keukenkruid zijn functie kwijt. Maar vandaag hebben we weer interesse in de heerlijke geuren van verse basilicum, citroenmelisse, dragon en munt of de lekkere smaak van salie, koriander, laurier, lavas, marjolein, en tijm.
"Een eigen kruidentuin"
Eigenlijk is het kweken van kruiden niet eens zo moeilijk. Kruiden vragen geen extra zorg en vinden hun eigen weg in uw tuin. U moet ze wel onderhouden door eventueel steun te geven en uitgebloeide bloemen weg te knippen.
Let er wel op letten dat de grond niet te nat is en zeker geen vocht ophoudt. Daar houden kruiden echt niet van. Is uw grond te vochtig, voeg dan zand of grind toe om het water beter af te voeren . .Eventueel kunt u de kruiden planten op een verhoogd plantbed. Belangrijk is ook dat de kruiden beschut zijn tegen regen en wind, zoniet gaan ze breken.
Als je deze tien kruiden in huis haalt, is er geen enkel gerecht meer dat je zonder smaak zal serveren. Deze week krijg je telkens twee kruiden geserveerd op je bord. Vandaag serveren we de basilicum en de citroenmelisse.
basilicum
Basilicum: Een eenjarig plantje van mediterrane afkomst dat makkelijk in pot te houden is. Basilicum mocht vroeger enkel door koningen gesneden worden. Het heeft een kalmerende werking en een volle smaak. Basilicum combineert perfect met tomaat, en is onmisbaar in pestosaus. Het geeft aan pizza's, kip- en lamsgerechten een pittig zuiders accentje.
citroenmelisse
Citroenmelisse: Decoratieve, maar woekerende plant die in Sardinië in het wild groeit. De blaadjes ruiken heerlijk. Citroenmelisse wordt gebruikt als kruidennmiddeltje tegen hoofddpijn en stress. in de keuken geeft het aan salades een frisse citroensmaak. Bijzonder veellzijdig kruid dat het prachtig doet bij visgerechten als paling in het groen en pladijs.
Rommel in je eigen la of stap binnen bij de Kringwinkel op zoek naar oud bestek en ijzer. Hiermee knutsel je een leuke oudijzermobiel in elkaar. Neem het deksel van een glazen bokaal en maak er gaatjes in. Hang aan elk ijzeren voorwerp een nylondraad. Die draad trek je door een gaatje in het deksel. Knoop er bovenaan een parel aan vast zodat alles veilig blijft zitten. Nu de mobiel nog op een leuke buitenplek hangen zodat je geniet van het gerinkel.
Benodigdheden: oude ijzeren voorwerpen, draad, deksel en parels.
De beroemde Italiaanse Gianfranco Ferré is zondagavond 17 juni 2007, op 62-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis in Milaan.
Hij lag sinds vrijdag in het ziekenhuis na een hersenbloeding.
Vrijdag voelde Ferré zich niet goed en liet hij zich onderzoeken in het ziekenhuis. Zijn toestand verslechterde vervolgens heel snel. Sindsdien verbleef hij op de afdeling intensieve zorgen. Vanochtend werd zijn toestand al als uitzichtloos beschouwd en om 19.00 uur is hij dan overleden.
De ontwerper had al twee hersenbloedingen gehad, maar hij genas telkens weer. Volgens het Italiaanse persagentschap Ansa sloeg Ferré de adviezen van zijn artsen wel in de wind. Zo was hij diabetespatiënt, maar zou hij nooit hebben kunnen weerstaan aan allerlei zoetigheden.
De ontwerper werd in 1944 geboren in Milaan. Na een studie architectuur aan de universiteit van Milaan stortte hij zich in het begin van de jaren zeventig op het ontwerpen van accessoires. In 1974 richtte hij zijn eigen modehuis op en vier jaar later presenteerde hij zijn eerste vrouwencollectie. Later ging Ferré ook mannenkleding ontwerpen. Tussen 1989 en 1997 was hij artistiek directeur bij Christian Dior.belga/hln
Garnalen op aardappel met waterkersroom en slaatje
Receptje uit lekker van bij ons.
Voor 4 personen
Nodig: 500 g gepelde Noordzeegarnalen, 150 g bintjes (klein), 1 bot radijs, 1 bot pijpajuin, 1 bot kervel, 1 bot waterkers , 4 eidooiers, 250 g boter , 1 glas witte wijn, 3 eetlepels vinaigrette, peper en zout
Bereiding: Kook de aardappelen in de pel en halveer ze. Leg de waterkers even in kokend water, verfris met koud water en maal fijn in de cutter. Roer een eierdooier met olie, breng op smaak met azijn en versgemalen peper. Bereid de lentesla met fijngesneden radijs, kervel en lente-ui of pijpajuin. Meng met de vinaigrette. Klop de room luchtig op en werk er de coulis van de waterkers onder. Lepel de saus in het midden van het bord. Leg hierop de aardappelen met de garnalen. Schik er de sla rond.
Tip: voor een hoofdmaaltijd neem je een grote aardappel per persoon en meer garnalen.
"Aan alle Nederlandse internet en blog vrienden" Vandaag is het vaderdag
Gefeliciteerd
alle papa's hebben feest daar ze nu al zoveel jaren steeds maar papa zijn geweest. Papa zijn, dat is heel moeilijk, want dan kun je toch zoveel ! Al wat mama stuk laat vallen dat maakt papa wel weer heel !
1945 geboorte Eddy Merckx Nationale dag van de beiaard
"Doordenker" "De barman in de kantine van een AA club tapt enkel moppen"
"Keukentip" Heldere ijsklontje verkrijgt u door gekookt water in plaats van water, rechtstreeks van de kraan in de diepvriesbakjes te doen.
Turkije: vele kookstijlen
Turkije is een land met veel verschillende regionale keukens. Dit komt doordat in het verleden talloze invasies van vreemde volkeren een spoor van kookstijlen hebben achtergelaten. De Griekse invloed is er één van die heel duidelijk in een aantal typische Turkse gerechten terug te vinden is.
Bekende Turkse gerechten zijn de sjisj kebab (geroosterd vlees aan pennen), de börek (warme pasteitjes, köftes (geroosterde gehaktballetjes) en de pidet (plat brood). Beroemd zijn baklava met honing en noten en natuurlijk het Turkse fruit.
De Turken houden ervan om groenten te vullen. Aubergines en paprika's worden dan ook vaak gevuld met een pittig mengsel van gehakt, groenten en kruiden. Andere geliefde groenten zijn komkommer, prei, spinazie, uien. Eén van de befaamdste smaakmakers in de Turkse keuken is de tomaat, vaak in de vorm van puree, en samen met ui en knoflook. Verse kruiden zoals oregano, peterselie, koriander, selderie en munt worden veel gebruikt. Specerijen zoals komijn, piment en kaneel meestal in combinatie met vlees.
Ook yoghurt en honing spelen een belangrijke rol in de Turkse keuken. Bij vrijwel elke maaltijd wordt aryan (een yoghurtdrank) geschonken. En vele soepen en sauzen hebben yoghurt als basis.
"Zondags aperitiefje"
Frappé van Frambozen met jenever (4pers.) Mix in een blender 8 frambozen met 4 eetlepels frambozensiroop, 4 koffielepels limoensap, 2 bolletjes aardbijenijs, 12cl jonge jenever en 2 grote glazen ijsgruis. Meng tot een schuimige massa, verdeel in hoge glazen en vul aan met gekoeld spuitwater. Versier elk glas met een schijfje limoen of sinaasappel en een spiesje met frambozen.
"Letterlijk"
Wij zijn al vijf jaar getrouwd en we houden nog altijd evenveel van elkaar
als op onze trouwdag, bluft Michelle. Maar een half uur geleden had je toch serieuze ruzie? Dat hadden we op onze trouwdag ook.
Waarheen op 17 juni? Stripdag Suske en Wiske te Kalmthout in het kader van het feestjaar rond Willy Vandersteen. www.vvvkalmthout.be
Vaders zijn het gezeur beu van hun vrouwen over de oneerlijke taakverdeling thuis.
De papa's zeggen het zelf drukker te hebben met de combinatie werken en zorgen dan werkende moeders. Dat blijkt uit het Vaderdagonderzoek van Intermediair onder ruim 600 hoogopgeleide mannen in Nederland.
De mannen uit het onderzoek zeggen nu al een derde van de huishoudelijke taken op zich te nemen, terwijl ze fulltime werken en hun vrouw meestal maar drie dagen. Bijna zestig procent van de vaders brengt zijn kinderen naar school. Ongeveer veertig procent begeleidt zijn kinderen naar zwemles of vioolles, of staat in het weekeinde op het voetbalveld. Zodra papa thuiskomt, speelt hij met de kinderen, doet ze in bad, leest voor en brengt ze naar bed.
Zeventig procent doet boodschappen en vijftig procent kookt. En dat terwijl ze een drukker leven hebben dan moeders. Ze zijn ruim een uur per week meer kwijt aan verplichtingen.
Een derde van de vaders zou minder willen werken. Volgens 45,9 procent kan dat echter niet in zijn vak, en 23,6 procent denkt dat het niet mag van de baas.
Spaar uw rug om rugproblemen te voorkomen. Buig nooit voorover met gestrekte benen. Ga steeds door de knieën. Maak ook nooit een draaibeweging met de romp, zonder de voeten mee te verplaatsen.
"Doordenker" Luisteren en spreken zijn twee verschillende vaardigheden.
Mijn vriend is hij die me mijn fouten onder vier ogen wil meedelen.
"Voedingstip" Nu is er een ruim aanbod van vers fruit waardoor variëren makkelijk is. Fijngesneden gekoeld fruit biedt een aangename verfrissing en zet ertoe aan er regelmatig te eten.
Zelf ijsjes maken van sojamelk
Voor 4 personen 5 eierdooiers 150gr suiker
3 dl Alpro Soja Drink
3 dl Alpro Soja Cuisine 1 vanillestokje
Klop de eierdooiers stevig wit met de suiker.
Kook Alpro Soja Drink en Alpro Soja Cuisine samen met het in 2 gesneden vanillestokje.
Giet het kokend geheel op de opgeklopte eierdooiers. Roer op een zacht vuurtje gedurende 5 minuten.
laat volledig afkoelen.
Giet het geheel in de ijsmachine en plaats in de koelkast.
"Letterlijk"
Een man belde naar een dierenhandel en zei:
Kunt u mij onmiddellijk duizend kakkerlakken sturen?
Wat wilt u in godsnaam aanvangen met duizend kakkerlakken? vroeg de handelaar.
Wel, antwoordde de man, ik verhuis vandaag en in mijn contract staat dat ik het huis in dezelfde staat moet achterlaten als die waarin ik het gevonden heb.
Waarheen op 16 juni? Rozengeur en maneschijn in het vrijbroekpark te Mechelen www.vrijbroekpark.be
Nodig: 4 croissants 8 bolletjes vanilleijs vanillesaus, kant en klaar poedersuiker Voor de chocoladesaus: 15 cl melk 1 reep pure chocolade 6 suikerklontjes
Bereiding: Snijd de croissants door en vul ze telkens met 2 bolletjes vanilleijs. Bestrooi de croissants met poedersuiker en serveer ze met warme chocoladesaus en koude vanillesaus. Bereid de chocoladesaus als volgt: doe de melk, chocolade en suiker in een pannetje en warm het geheel op onder voortdurend roeren. Doe dit op een gematigd vuurtje zodat de melk niet gaat koken. Ga ermee door tot alle chocolade is gesmolten tot een egale saus.
"Tip van de dag" Nieuwsgierig naar morgen? Wat verwacht jij van de Toekomst? Een intelligente oven, een digitaal prikbord, een zonnebank in de douche? Bezoek de toekomst in Living Tomorrow. De wereld van morgen in Vilvoorde is een attractie waar je kennis maakt met de nieuwste woon-, werk- en leeftrends. Je krijgt niet alleen complexe innovaties te zien. Je kunt ook leuke ideeën opdoen voor je eigen huis. Meer info: site living temorrow
Ex-kankerpatiënte bevallen dankzij nieuwe techniek
Nieuwe techniek is een Belgische primeur.
In het Brusselse Erasmusziekenhuis is een 31-jarige vrouw die wegens een kankertherapie vroegtijdig in de menopauze was gekomen, van een gezonde baby bevallen dankzij een transplantatie van haar eigen ingevroren ovariumweefsel. Dat is het weefsel van de eierstokken. "De moeder en de kleine Lisa stellen het wel", meldt het ziekenhuis vrijdag.
Tweede keer Het is wereldwijd nog maar de tweede keer dat autotransplantatie van diepgevroren bewaard weefsel van de eierstokken tot een succesvolle zwangerschap heeft geleid. En de primeur was ook voor ons land. In 2004 beviel een jonge, genezen verklaarde kankerpatiënte in de menopauze in het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc van een gezonde meisjesbaby, die Tamara werd genoemd.
Spontane zwangerschap In Israël was er in 2005 een gelijkaardig geval, maar daar werd de jonge vrouw zwanger door in-vitrofertilisatie (ivf). De Belgische baby's zijn het resultaat van spontane zwangerschappen.
Jarenlang onderzoek De geboorte in het Brusselse Erasmusziekenhuis werd begeleid door een team van professor Yvon Englert en dr. Isabelle Demeestere. De transplantatie van het ingevroren ovariumweefsel kon worden uitgevoerd dankzij jarenlang onderzoek binnen de afdeling Gynaecologie-Verloskunde en het "Laboratoire de Recherche en Reproduction Humaine" van de geneeskundefaculteit van de Université Libre de Bruxelles (ULB).
Eileiders aangetast De 31-jarige vrouw die dinsdag dankzij die techniek moeder werd, was 24 jaar toen ze kanker kreeg. Ze had een lymfoon, kanker van het lymfatisch systeem, dat deel uitmaakt van het verdedigingsmechanisme om ziekten en infecties te bestrijden. De chemo- en radiotherapie die de patiënte onderging, tastten haar eileiders aan, met een vroegtijdige menopauze tot gevolg. Eens ze van kanker genezen werd verklaard, konden de eerste stappen worden gezet voor de transplantatie van haar ovariumweefsel, dat tijdens haar ziekte werd ingevroren.
Hoop Volgens dr. Demeestere biedt de techniek hoop voor jonge vrouwelijke patiënten die geconfronteerd worden met kanker en door hun behandeling vroegtijdig in de overgang belanden. Gemiddeld is dat bij 40 procent van de jonge kankerpatiënten het geval. Bij bepaalde behandelingen tegen kanker is dat zelfs 90 procent.