Voor de Kuurnenaren zou Cor de euro ezel tijdens deze vier dolle kermisdagen goed kunnen van pas komen, maar helaas hij blijft in bloggenland.
Mensen gebruiken vaak het spreekwoord "zo dom als een ezel". Ezels zijn niet dom, maar wel een beetje eigenwijs. De ezel is een bijzonder geduldig en lankmoedig dier. Zeker is wel dat hij zijn humeur en temperament heel duidelijk toont.
Een tweetal jaar terug heeft Corry van senNet deze euro ezel gemaakt en vandaar dat ik hem de naam Cor heb gegeven.
Animatie-plaatjes kan je bezichtigen op Corrybosters
Dan ben je niet de enige, uit onderzoek blijkt dat 97 procent van alle Belgische dames zich nooit 'happy' voelt tijdens haar 'rode' periode. Humeurigheid, kramp, pijn, zware benen, het zijn maar enkele symptomen waar je beter komaf mee maakt. Met deze tips kan je de ergste pieken vermijden.
Ban zout Zout laat je beter achterwege tijdens je maandstonden. Het houdt water op en dat zorgt dan weer voor gezwollen borsten en benen. Gebruik kwistig de kruidenmolen, maar tracht je zoutinname te beperken. Ook gerookte vleeswaren of chips blijven beter in de kast.
Drink water Tijdens 'gewone' dagen drink je maar beter anderhalve liter water. Trek dit op naar 2 liter en kies voor een merk met weinig sodium en veel calcium. Vittel of Contrex zijn ideale waters.
Snoep minder Wie zich niet happy voelt, grijpt al wat vaker naar de snoepkast. Kies voor donkere chocolade, deze is rijk aan magnesium en zo raak je een opgeblazen gevoel kwijt. Ook gedroogde abrikozen, donker brood en linzen hebben een hoog gehalte aan magnesium.
Zoethouder Pure suiker is nooit goed, maar zeker niet nu. Het zorgt, net als koffie, voor energiepieken die gevolgd worden door -dalen. Betere zoethoudertjes zijn gedroogd fruit of doe honing in je thee in plaats van een suikerklontje.
Vetzuren Wil je een humeur op niveau, heb je essentiële vetzuren nodig. Eet zalm of verwerk koolzaadolie in je dressing. Omega 3 stoffen zijn sowieso goed voor je gezondheid.
Calcium Komen de krampen eraan, eet of drink dan voldoende calcium. Tijdens je lastige periode neem je gerust vier porties met melk, kaas of yoghurt per dag.
Koffie Koffie, alcohol en sigaretten zouden je humeur opkrikken, maar doen uiteindelijk het tegenoverstelde. Omdat ze snel zijn uitgewerkt, voel je nog een grotere dip als voordien.
Sport Misschien heb je er geen zin in, maar sport en beweging doen heel wat goed. Twintig minuten beweging gedurende vijf dagen, maken een ander mens van je. Haal een stappenteller in huis en tracht 10.000 stappen per dag te maken. Trappen lopen of je huishouden regelen zijn nog nooit zo leuk geweest.
Vitamine Vitamine B6 zou een positieve invloed hebben op stemmingswisselingen, vraatbuien, gezwollen benen en pijnlijke borsten. Bananen, soja, aardappels, vis, linzen en eieren hebben voldoende vitamine B6 om er tijdens deze periode van te smullen. (lvl)
De vrouwenbeweging zal het niet graag horen: jonge meisjes willen later liever huisvrouw worden dan ingenieur. Dat blijkt uit een Britse enquête waarbij 500 meisjes tussen 13 en 18 jaar gevraagd werd naar hun voorkeur. Een carrière als ingenieur zien ze niet zitten wegens 'te weinig glamour' of 'meer geschikt voor jongens'.
Fotomodel Wel populair zijn carrières als fotomodel, actrice of schooljuf. Een vierde van de ondervraagden kiest voor advocaat of journalist.
Celebs Volgens de onderzoekers geven celebs als Kate Middleton en Paris Hilton het 'slechte' voorbeeld aan jonge meiden. Jongeren spiegelen zich te vaak aan hun levenswijze. Onbewust geven celebs de boodschap door dat zelfs wie geen job heeft, zich als een prinses kan en mag gedragen. (lvl) Paris Hilton geeft niet meteen het 'goede' voorbeeld.
Op zondag 5 oktober stellen zeven Veurnse bedrijven en twee stadsgebouwen hun deuren wijd open.
De historische stad Veurne is van oudsher het centrum van een bedrijvige regio door voorzieningen op het vlak van cultuur, onderwijs, administratie, gezondheidszorg, bankwezen en het grote aantal winkels.
Als we spreken over de gemeente Veurne, dan gaat het niet alleen om de stad Veurne, maar ook over de dorpen Avekapelle, Booitshoeke, Bulskamp, De Moeren, Eggewaartskapelle, Houtem, Steenkerke, Vinkem, Wulveringem en Zoutenaaie. Het grootste deel van de totale bevolking bewoont het centrum van Veurne. De oude stadskern bezit het marktplein met zijn fraaie historische gebouwen: Stadhuis, Landshuis, Belforttoren, Oude Vleeshalle, Spaans Paviljoen, Hoge Wacht en diverse 18de-eeuwse woningen.
De deelgemeenten hebben hun aantrekkingskracht voor een groot stuk te danken aan hun waardevol agrarisch landschap, waartussen de schilderachtige dorpen met hun statige kerken, oude hoeves, enkele molens en een waterkasteel gezaaid liggen. Een groot deel van het grondgebied is landelijk en dun bevolkt. Veurne heeft een totale oppervlakte van 9633 hectare.
Veurne is een gezellige stad op zes kilometer van de kust en de Franse grens. U vindt er een grote verscheidenheid aan moderne en aantrekkelijke winkels en twee bedrijventerreinen. Het is een stad voor fijnproevers met tal van restaurants en eethuizen. Daarnaast is Veurne ook een evenementenstad. Zo zijn er: de Boeteprocessie, Avondje Veurne, de Sporkinfeesten, kerstmarkt, ... Kortom, u vindt het in Veurne!
Hoe de technische dienst voor het stadspatrimonium zorgt, komt u te weten tijdens een bezoek aan de stedelijke werkplaatsen. Heel wat stadsdiensten hebben onlangs hun intrek genomen in het nieuw complex voor stadskantoor en bibliotheek de Seylsteen. Tijdens Open Bedrijvendag kunt u het gebouw verkennen en in de bibliotheek genieten van theateranimatie.Veurne de bloeiende stad.
Stijn Streuvels (pseudoniem van Frank Lateur), een volle neef van Guido Gezelle, werd te Heule geboren op 3 oktober 1871.
Hij liep school in Heule en Avelgem. Hij aardde echter niet op school en ging als leerling-bakker de stiel leren eerst in Avelgem en later in Kortrijk en Brugge. Hij leerde op eigen kracht Engels, Duits, Deens en Russisch en ontdekte als selfmade-man de wereldliteratuur. Hij debetuurde in een plaatselijk blad en werd in 1896 ontdekt door de "Van nu en straksers".
In 1899 verscheen zijn eerste boek "Lenteleven", jaarlijks gevolgd door nieuw werk. Hij werd bekend in het Nederlands taalgebied. In 1903 werd hij redacteur bij het tijdschrift "Vlaanderen". Zo kon hij het beroep van bakker vaarwel zeggen. In 1905 huwde hij en nam hij zijn intrek in het Lijsternest te Ingooigem, waar hij meer dan 60 jaar heeft geleefd en gewerkt. In de loop van de jaren verschenen meer dan 50 werken van zijn hand.
Zijn eerste periode, tot ongeveer 1902, kenmerkt zich door zijn bewondering voor de natuur, die hij impressionistisch (1) beschreef in "Zomerland en Zonnetij" uit 1900. Hierna werd hij een allesziend waarnemer van eenvoudige mensen, zo o.a. in "Minnehandel" (1903) en "Dorpsgeheimen" (1904).
"De Vlaschaard" uit 1907 legt dan weer de klemtoon op de verbondenheid van mens en natuur. In "Prutske" (1922) en "Alma met de vlassen haren" (1931) gaat zijn aandacht dan weer uit naar de psyche van het kind. Zijn meesterwerk is "Leven en dood in den ast", verschenen in de bundel "Werkmenschen" uit 1926. Hierin wordt het probleem van de zin van het leven op magistrale wijze benaderd. Een ander groots werk is "Levensbloesem" (1937). In zijn laatste periode hield hij zich voornamelijk bezig met het schrijven van memoires. Streuvels werd doctor honoris causa aan de universiteiten van Leuven, Munster en Pretoria.
In 1962 werd hem voor zijn hele oeuvre de Prijs der Nederlandse Letteren toegekend nadat hij reeds de vijfjaarlijkse staatsprijs (1906 en 1911), de grote Staatsprijs voor letterkunde (1935) en de prijs Scriptores Catholici (1950) had gekregen. "De teleurgang van de waterhoek" werd verfilmd onder de titel "Mira". Ook "De Vlaschaard" (tweemaal) en "De blijde dag" werden verfilmd. Stijn Streuvels stierf te Ingooigem op 15 augustus 1969.
Covectiewarmte Bij convectiewarmte wordt de lucht die in de woning circu-leert opgewarmd met c::onvectoren.
Convectoren Bij convectoren stroomt water door een dunne buis die omgeven is door lamellen. De warmte wordt afgegeven aan de omgevingslucht die van onder naar boven door de convector stroomt, net als in een schoorsteen. De lucht in de kamers verwarmt vrij snel. Om een aangename warmte te bereiken, is een hoge keteltemperatuur noodzakelijk. Stralingwarmte, vervolg dossier aardgasverwarming.
Dialoog van .... Dat er al klaaskoeken te krijgen zijn; tot daaraan toe. Dat er al geblazen chocoladeventjes in de rekken liggen, hadden we liever nog niet gezien.
Maar dat er al kerstgerief te koop wordt aangeboden? Dat tart nu toch eens alle verbeelding. Wie, in Gods Heilige Naam, wil zich nu al inlaten met gouden, zilveren en rode bollen?
Wie, Och kerstekind, is nu al geneigd dergelijke boodschappen te doen? Wij kunnen er met ons simpel verstand niet bij.
Commerçe, zegt u? We hebben er met een vriendin die een winkel van cadeau-artikelen heeft over gepraat. Wij willen niet zo vroeg met alles in onze etalages pronken", zei ze, "maar het zijn de supermarkten die ons de das omdoen. Als zij ermee be-ginnen, kunnen we niet anders dan mee op de kar springen.
De klanten krijgen het in die grote ketens te zien, en dus willen ze het ook bij ons aangeboden krijgen. En zij maar gerust dat negentig procent van mijn collega's die mening deelt.
Wat ons persoonlijk betreft, moet het allerergste nog komen. Dat vreselijke halloween! Die domme Amerikaanse heksen- en pompoenenkermis Die spoken en geraamten! Die stoeten waarbij kinderen aan de deur bellen en oudere mensen de schrik van hun leven bezorgen op zoek naar een onnozel snoepje! Wij zouden de ouders de kost niet willen geven die na zo'n stoet door huilende nachtmerrie-kinderen wakker worden gehouden.
Maar enfin; als u begin oktober in uw heksenplunje klaaskoeken zit te eten aan het ontbijt, terwijl u over uw tuin uitkijkt waarin pompoenen ver-sierd zijn met kerstballen en u daarvan geniet? Voor ons niet gelaten!
Klanten kopen te veel herbruikbare zakken.Ongeveer vier jaar geleden hebben de meeste supermarkten de wegwerpzakken uit hun winkels verbannen. Als alternatief kregen klanten tegen een lage prijs veel stevigere, herbruikbare tassen. Maar die schieten hun doel volledig voorbij, want klanten dragen er te weinig zorg voor. Dat staat te lezen in Het Laatste Nieuws.
"Te goedkoop" De productie van een herbruikbare tas kost 28 keer meer energie dan het aloude wegwerpzakje. Vorig jaar kochten we samen ongeveer 25 miljoen stuks, drie keer meer dan het jaar ervoor. "De herbruikbare zakken zijn te goedkoop, daardoor neemt de klant telkens een nieuwe mee", zegt Johan Niemegeers van de Bond Beter Leefmilieu in de krant.
Stimuleren Winkelketens merken het gedrag van de klanten op en proberen hen te stimuleren om hun oude zakken mee te brengen. Bij Delhaize krijgen attente klanten Pluspunten op hun getrouwheidskaart. Carrefour geeft op videoschermen tips om de zakken niet vergeten: "Hang je boodschappentas aan de kapstok, schrijf het op je boodschappenlijst of laat je kinderen je eraan herinneren".
Tien cent Een milieubeweging uit de Verenigde Staten trok aan de alarmbel. De productie vergt veel meer energie dan bij wegwerpzakjes en de kostprijs zou klanten ertoe moeten aanzetten om hun zakken zo lang mogelijk te blijven gebruiken. Veel klanten vinden het niet erg om tien cent extra te moeten betalen voor een nieuwe tas. De prijs verhogen is volgens de supermarkten geen optie. (gb)
Jongeren steeds meer achter computer dan achter tv
De computer heeft de televisie van de eerste plaats op de lijst van meest geliefde ontspanningstoestellen gestoten.
Dat blijkt uit een rondvraag van het media-pedagogische onderzoeksverbond Zuid-West, getiteld "Jongeren, informatie en (multi-)media (JIM).
Van de 1.200 ondervraagde jongeren heeft 71 procent een computer en 61 procent een eigen televisie. Een op twee jongeren heeft ook een internetverbinding ter beschikking, deelde het onderzoeksverbond vandaag mee. Officieel wordt de studie eind november gepubliceerd.
In een vakblad worden nu reeds enkele resultaten gepubliceerd. Het internet neemt een groot deel van de vrije tijd van jongeren in beslag, die bijvoorbeeld regelmatig tijd doorbrengen op zogeheten portaalsites zoals Facebook, klinkt het.
Toch wordt er nog altijd naar televisie gekeken. Negenentachtig procent van de ondervraagden doet dit minstens een keer per week. De studie wordt sinds 1998 jaarlijks gehouden. (dpa/ka)
Naar jaarlijkse gewoonte zijn het van vrijdag 3 oktober tot en met maandag 6 oktober Ezelsfeesten te Kuurne. Blikvangers:
Vooraleer u kennis te laten maken met het volledige kermisprograma 2008, had ik graag toch even drie programmapunten als blikvangers Ezelsfeesten 2008 naar voor geschoven.
1. Heverband en Willy Sommers toegankelijker gemaakt voor gehoorgestoorden
Zaterdag 4 oktober is het zo ver, het optreden met de Heverband, groot showorkest, en Willy Sommers op de Kuurnse Ezelsfeesten. We zien er nu al naar uit.
Binnen ons Gemeentelijk Feestcomité Kuurne vzw hebben we een paar gehoorgestoorde leden. Vorig jaar maakten we summier kennis met het tolken van een mini-optreden om zo de gehoorgestoorden mee te laten genieten.
Het was de wens van het GFKuu vzw om ook het concert van de Heverband en het optreden van Willy Sommers toegankelijk te maken voor gehoorgestoorden. We zijn ervan overtruigd dat dit inclusiegebeuren niet alleen een meerwaarde betekent voor de gehoorgestoorden maar ook voor de concerterende artiesten.
Via één van onze leden kregen we kennis van de mogelijkheden die er nu zijn om nog beter een muziekconcert te laten smaken door gehoor-gestoorden.
De grote promotor in deze, de heer Marc Coppens, kwam ons informeren. Kort samengevat komt het neer op drie mogelijke aanpassingen: het inzetten van in deze materie gespecialiseerde tolken het leggen van een " T- ringleiding " het ter beschikking stellen van een aantal trilkussens
De heer Coppens kon op deze manier al concerten toegankelijk maken van heel wat grote artiesten o.a van Raymond van het Groenewoud. Meer info vindt u op www.deafevents.be
Wij opteerden voor de tolken en de T ring. Door het plaatsen van de Tring voor de ganse duur van de Ezelsfeesten kunnen de gehoor-gestoorden ook andere programmaonderdelen in de feesttent beter volgen. "Lees verder hieronder"
2. Ezelscavalcade 2008 grote inbreng van verschillende Kuurnse verenigingen.
Na de verkiezing Koning Ezel 2007-2008, met Sire Filiep III als laureaat, zijn we dit kermisjaar op ezelszaterdag 4 oktober 2008 weer toe aan de ezelscavalcade 2008. ( om 19.00 )
We willen terug met onze Kuurnse verenigingen een speelse stoet uitbouwen. Om hen aan te moedigen in te stappen en hen te belonen voor hun inbreng voorzien we een instappremie en een zeer ruime geldprijzenpot.
Wat verwachten we bij de deelname van een vereniging ? De vereniging ( minimum 7 personen, maximum 30 personen ) beeldt een thema of een ezelsspreuk uit. Anders dan in het verleden werken we bij deze editie niet met opgelegde categorieën. Wij denken aan speelse vernieuwende invalshoeken die een humoristische kijk kunnen geven op wat reilt en zeilt in ons Kuurne of ruimer.
Kleurrijke kostuums, feestelijke attributen, speelse situaties, carnavaleske toestanden, dans, zang, beweging, een versierde wagen ( max. 2.50 m breed en max. 4 m hoog ) , kunnen zeker meehelpen om de passende sfeer te creëren. Omwille van de veiligheid spreken we ook af dat er niets uitgegooid wordt. Uiteraard weren we alle kwetsende themas.
We voorzien het volgende parcours: Gen. Ivan Gerardstraat, Marktplein, Kerkstraat, Tramstatie, Gen. Eisenhowerstraat, Gasthuisstraat.
We houden ons aan volgende timing: 19u00 start en rondgang langs het hierboven beschreven parcours. Voorafgaand aan het optreden van de Heverband en van Willy Sommers sluiten we om 20.50 af met het meedelen van de uitslag in de feesttent .
3. 1ste Jongeren play-Back wedstrijd onze Kuurnse jongeren palmen het podium in.
Op zondag 5 oktober 2008 om 18.30 in de feesttent , dit aansluitend op de ezeltjesworp, komen verschillende Kuurnse jongerengroepjes zorgen voor enkele ambiance-hoogtepunten van eigen bodem. Zij eisen het grote podium en de volle aandacht van hun leeftijdsgenoten voor zich op.
Onder elkaar maken ze uit wie nu de 1ste kampioen van onze Kuurnse Jongeren Play-Back wedstrijd wordt.
Het hele gebeuren verloopt in samenwerking met Komtuveu- dansbar; deze brengt tussen de optredens van onze Kuurnse artisten in spe aangepaste muziek met oog voor de speelsheid van jongeren van 8 tot en met 14 jaar.
Aansluitend kunt u kennis nemen van ons volledig programma-aanbod Kuurnse Ezelsfeesten 2008. Hartelijke Kuurnse In Amore groeten, voor de Kuurnse Ezelsfeesten, Claude Verhelst, voorzitter Gemeentelijk Feestcomité Kuurne vzw
Aardgasverwarming: Een efficiënte warmteafgifte kan op verschillende manieren worden afgegeven. Aan jou de keuze.
Bij stralingswarmte wordt een bepaalde massa (zoals een vloer, een muur of radiatoren) opgewarmd. Op haar beurt, straalt die massa warmte uit. Verwarmingssystemen met straling reageren iets trager omdat ze eerst de massa moeten opwarmen, maar dat weegt niet op tegen voordelen van dit type verwarming.
De verwarmingselementen koelen niet onmiddellijk af bij tocht of als je en deuren opent. Ze hebben voldoende warmte ruimte op temperatuur te houden. Systemen met stralingwarmte kunnen op lagere temperatuur werken. Daardoor is minder energie nodig om hetzelfde comfort te be-reiken.
Vloerverwarming
Bij vloerverwarming wordt de vloer op een relatief lage temperatuur (minder dan 25°C) verwarmd door een bui-zenspiraal die in de ondervloer zit. De warmte wordt via de vloer aan de omgeving afgegeven door straling. Vloer-verwarming vereist een goede vloerisolatie. Die verhindert dat de warmte naar beneden en aan de zijmuren wordt afgegeven.
Radiatoren Bij een radiator stroomt warm water door leidingen of platen die op hun beurt warmte afgeven. Radiatoren zijn de populairste verwarmings-elementen. "Vervolg dossier aardgasverwarming"
Een onderzoek met de MR-scan wordt minder eng door het gebruik van twee nieuwe technieken.
Ten eerste zal worden gewerkt met een open scanner, ont-wikkeld door Philips, en een aangepaste omgeving. Voorlopig zal dit enkel van toepassing zijn in het Ter Lindenziekenhuis in Knokke
50 procent meer Bij een MR-scan, of een magnetische resonantie-scan, wordt de patiënt nu in een relatief kleine koker geplaatst voor een kwartier tot halfuur.
De enge ruimte schrikt redelijk wat mensen af. De zogenaamde 'open scanner' is ruimer en moet de vrees voor het onderzoek helpen wegnemen. Uit tests blijkt al dat de open scanner 50 procent meer patiënten lokt.
Licht aangepast Naast de scanner, die meer ruimte biedt aan de patiënt, werd ook de omgeving aangepakt. Tijdens het onderzoek wordt het licht aangepast, worden beelden geprojecteerd op de muren en weerklinkt aangename muziek. De patiënt heeft de keuze uit een tiental thema's. Het gevolg van deze 'Ambient Experience' is een rustigere patiënt tijdens het onderzoek.
In Knokke-Heist zullen circa 150 onderzoeken per week gebeuren met de nieuwe scanner. Vooral kinderen, zwaarlijvige patiënten en patiënten met claustrofobie zullen naar het nieuwe toestel worden verwezen. (belga/edp)
Een kerkbrochure waarop een afbeelding stond van een cannabisblad heeft voor ophef gezorgd in de Zweedse stad Umea. Vooral omdat er ook te lezen stond dat er activiteiten georganiseerd zullen worden voor mensen "die nieuwsgierig zijn" en zaken "willen uitproberen". De Hedlunda-kerk verdeelde de brochure in augustus en nodigde de mensen op die manier uit om deel te nemen aan activiteiten, zoals de repetities van het kinderkoor of scoutsbijeenkomsten.
Camilla Svenson, die de krant op de hoogte bracht, zei dat het blad wellicht de herfst moest uitbeelden, maar dat de afbeelding in combinatie met de tekst verdacht was. Dominee Rut Stenlund stelde dat ze niet zo veel afweet van planten, maar beloofde dat ze de zaak zou bekijken en met de grafisch ontwerper zou praten. (belga/svm)
De stad Menen neemt dit jaar samen met een aantal van haar bedrijven deel aan Openbedrijvendag.
Inwoners van Menen, maar ook omwonenden krijgen op die manier een unieke blik achter de schermen van de lokale economie.
Menen heeft, samen met deelgemeenten Lauwe en Rekkem, een grondgebied van 3.306 ha. Op 1 januari 2008 telde Menen 32.740 inwoners, waarvan 8.332 in Lauwe en 4.488 in Rekkem. Dat is het hoogste cijfer in jaren. De bevolking in Menen groeit de afgelopen 6 jaar trouwens continu. Het woonbeleid mikt dan ook volop op tweeverdienersgezinnen en dit heeft duidelijk vruchten afgeworpen.
Strategisch heeft Menen een uitstekende ligging in het bedrijvige Zuid-West-Vlaanderen vlakbij de dichtbevolkte Metropool Lille-Roubaix-Tourcoing. Het bevindt zich in een grote consumentenmarkt. Menen telt 3 bedrijvenzones: Het LAR-transportcentrum in Rekkem en de zones Grensland en Menen-Oost in Menen zelf. Deze laatste zone werd onlangs zelfs uitgebreid tot 21 ha.
Gezien de hoge bezettingsgraad van de bedrijvenzones moet werk gemaakt worden van nieuwe bedrijventerreinen. Ook de detailhandel wordt steeds belangrijker als motor voor de economische en sociale vitaliteit van buurten, vanwege de stabiele werkgelegenheidsfunctie, het verschaffen van werkgelegenheid op buurtniveau voor specifieke doelgroepen en de sociale functie in buurten.
Naast acht deelnemende bedrijven zal ook het stadhuis op 5 oktober het publiek in het splinternieuwe gebouw verwelkomen. Het stadhuis is een eeuwenoud vierkant complex van verschillende gebouwen dat zich midden op de Grote Markt bevindt. Eind 2007 werden de nieuwe kantoren in gebruik genomen na een grote renovatie. Er zijn rondleidingen van 10u tot 17u door gidsen. Info stad Menen: www.menen.be
Op 2 oktober 1996 wordt bij de wielrenner Lance Armstrong een uitgezaaide kankertumor ontdekt.
Lance Armstrong - Door de pijngrens Lance Amstrong werd geboren in de Verenigde Staten in Texas. Zijn moeder was pas 17 jaar. Al jong was Lance gek op wilde spelletjes en op snelheid. Als jongen trainde hij voor de triatlon, een wedstrijd met drie onderdelen: wielrennen, zwemmen en hardlopen. Iedere ochtend zwom hij van half zeven tot negen uur. En ook na school trainde hij. Zo zwom hij 10 kilometer per dag en hij fietste 30 kilometer per dag.
Z'n moeder zei tegen hem: 'Beschouw iedere moeilijkheid als een uitdaging, geef nooit op.' Lance kende zijn vader niet want deze ging al bij hem en zijn moeder weg toen hij twee jaar was.
Bij een fietsenmaker die vlak bij woonde, kon Lance goedkoop z'n eerste fiets kopen. Hij racete over de wegen rond de stad waar hij woonde, door de heuvels en de woestijn en hij werd nogal eens door auto's van de weg gereden. Z'n lichaam zat onder de lidtekens van de verwondingen die hij daarbij opliep.
Hij ging aan steeds meer wedstrijden deelnemen en met wielerrondes verdiende hij veel geld. Toen hij 21 jaar was werd hij wereldkampioen wielrennen in Oslo. Nu kon hij alles kopen wat hij wilde: een duur huis en een Porsche.
Tijdens wedstrijden was hij brutaal en hij had een grote mond tegen andere wielrenners zodat ze hem niet echt mochten. Hij luisterde ook niet naar z'n trainer. Hij werd vaak gewaarschuwd om te wachten met ontsnappen tijdens een wedstrijd en pas op het allerlaatst alle kracht te geven. Omdat hij vaak niet kon wachten kon hij veel wedstrijden niet winnen.
Hij reed in de Tour de France mee, maar hij ontdekte dat hij nog niet was opgewassen tegen het klimmen in de bergen. Het was een grote tegenslag toen zijn vriend en ploeggenoot Fabio Casartelli bij een afdeling verongelukte en stierf. Het was één van de moeilijkste dagen in z'n leven. De volgende etappe reed hij voor z'n verongelukte vriend Fabio. Hij won de etappe voor z'n vriend. Hij had het gevoel alsof ze met z'n tweeën op de fiets zaten.
Het jaar erop moest hij na vijf dagen stoppen met de Tour de France. Lance kon veel pijn verdragen, daarom besteedde hij lange tijd geen aandacht aan de pijn die hij steeds meer voelde. Het werd steeds erger. Hij gaf bloed op en moest naar het ziekenhuis. Er werden foto's gemaakt, er werd bloed onderzocht en er werden allerlei andere onderzoeken gedaan. De uitslag van de onderzoeken was: kanker die heel moeilijk te genezen was. Hij moest geopereerd worden, onder meer in z'n hoofd. Hier was hij erg bang voor. Artsen gaven hem niet veel kans om te overleven.
In een flits zag hij z'n leven voor zich: alle wedstrijden, het winnen en verliezen, de blijdschap en de pijn en het gevecht met zichzelf. Er kwam een grote angst in hem op om nooit meer te kunnen wielrennen. Hij dacht tijdens zijn ziekte, die hem steeds meer ondermijnde aan de zware wedstrijden, de kou, de regen, de mist, de afgronden, de zware beklimmingen en afdalingen, het vechten om de overwinning te behalen. Hij dacht ook steeds aan hetgeen z'n moeder vaak tegen hem zei toen hij een kind was: 'Geef nooit op. Moeilijkheden zijn er om te overwinnen.' Het leek erop dat hij zijn ziekte niet zou overwinnen. De medicijnen die hij moest innemen maakten dat hij zich steeds zieker voelde. Maar hij vocht als een leeuw tegen z'n ziekte en na een jaar bleek hij toch de winnaar te zijn. Nog een jaar moest hij iedere maand voor controle naar het ziekenhuis.
Maar de ziekte kwam niet terug. Als dank richtte hij de Lance Amstrongstichting op die geld inzamelde om kankerpatiënten te helpen. Ieder jaar wordt in steeds meer landen de Ride of the Roses gereden waarvan de opbrengst ten goede komt aan kankerpatiënten.
Lance probeerde of hij nog kon wielrennen, maar het bleek erg moeilijk te zijn. Tijdens de wedstrijd Parijs-Nice moest hij afstappen. Hij had opgegeven en hier had hij het erg moeilijk mee. Hij ging naar huis en liet z'n fiets ingepakt staan. Hij haatte z'n fiets. Hij lag op de bank te zappen voor de TV en kwam tot niets meer. Z'n vrouw drong er bij hem op aan: maak een keuze, neem een beslissing. Ga door met wielrennen of ga iets heel anders doen.
Haast niemand geloofde dat Lance weer wedstrijden zou kunnen winnen. Ook de grote bedrijven waarvoor hij had gereden lieten hem vallen. Een paar vrienden waaronder z'n trainer bleven in hem geloven. Het lukte z'n trainer hem mee te nemen naar een bergstreek in de Verenigde Staten waar Lance Amstrong eens een wedstrijd had gewonnen. Hij zou deze bergen nog een keer beklimmen om te kijken hoe het ging. Terwijl hij een steile helling opreed zag hij op de weg iets vreemds. Hij vertelt hierover in zijn boek: 'Mijn naam stond nog altijd op de weg geschilderd, dat was gebeurd bij een wedstrijd vóórdat ik ziek werd. Op de weg stond: Go Lance, Viva Lance, Go Amstrong. Ik zag weer de beelden voor me van de mensen die me aanmoedigden en juichten en ik zag m'n moeder die riep: "Geef niet op." Toen besloot ik om door te zetten en verder te gaan met wielrennen. Boven op de berg zag ik m'n trainer die me met de auto gevolgd was en ik zei: "Ik ga door, Amstrong geeft niet op."
Lance gaat weer trainen en zevenmaal achter elkaar wint hij de Tour de France. Na z'n eerste overwinning in de Tour de France wordt z'n zoontje geboren; Lance heeft z'n eigen leven behouden en maakte de geboorte mee van een nieuw leven.
In de kranten verschijnen artikelen dat iemand met zo'n ziekte achter de rug onmogelijk de Tour de France kan winnen. Maar Lance Amstrong trekt zich hier niets van aan. Hij zegt: 'Ik ben er trots op m'n ziekte te hebben overwonnen, trotser dan op het winnen van de Tour de France. Ik leefde eerst voor het fietsen en nu fiets ik om te leven. De ziekte is het beste wat me is overkomen.'
Lance ontdekt dat het wielrennen en vooral de Tour de France te vergelijken is met het leven. 'Het is lichamelijk en geestelijk de zwaarste wedstrijd, vol vreugde en tragiek. Je wordt blootgesteld aan kou, hitte, bergen en dalen, kuilen, pech, tegenwind, tegenslag, grote schoonheid en slaapverwekkende geestdodendheid.
Vooral wordt je geconfronteerd met de vraag: "Wie ben ik zelf?" (vandaag de dag)
Miljardair Simonyi voor tweede keer ruimtetoerist, Charles Simonyi, co-stichter van Microsoft, maakt straks zijn tweede ruimte-vlucht.
De Amerikaanse miljardair van Hongaarse afkomst, Charles Simonyi, wordt de eerste ruimtetoerist die een tweede ruimtevlucht zal maken. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf Space Adventures bekendgemaakt. Vorig jaar maakte de co-stichter van de informatica-reus Microsoft al een eerste ruimtetrip.
Miljard dollar Simonyi (60) is de uitvinder van de interface Mac/Windows, ontwikkelde de programma's Word en Excel, en heeft volgens het Russische staatspersbureau Ria Novosti een geschat vermogen van een miljard dollar. Daarvan heeft hij reeds 20 tot 25 miljoen dollar gebruikt om in april 2007 de vijfde ruimtetoerist te worden en ook het langst als privépersoon in de ruimte te vertoeven, zegt de gezaghebbende website space.com. De informaticus vertrok op 7 april 2007 met de Sojoez TMA-10 naar het ISS en keerde met de Sojoez TMA-9 terug. Zijn totale vlucht duurde 13,79 dagen.
Frank De Winne Het in ruimtetoerisme gespecialiseerde bedrijf Space Adventures zegt nu dat de Hongaarse Amerikaan in de lente van volgend jaar opnieuw zal vliegen. Hij wordt daarmee de eerste ruimtetoerist ter wereld die aan een tweede trip toe zal zijn. Simonyi wil trainen met de bemanning van de Sojoez TMA-14, die normaal op 25 maart naar het ISS vertrekt. Onze landgenoot Frank De Winne zal in mei 2009 met de daaropvolgende Sojoez naar het ISS vliegen voor een verblijf van zes maanden.
Vraagprijs Volgens Amerikaanse ruimtevaartbronnen is de vraagprijs voor een toeristische trip naar het ISS nu naar 30 miljoen dollar gestegen. De allereerste ruimtetoerist was in 2001 de Amerikaan Dennis Tito.
Vader en zoon Op 12 oktober vertrekt nog een klant van Space Adventures naar de ruimte: Richard Garriott, de 46-jarige zoon van de Amerikaanse ex-astronaut Owen Garriott, die in het eerste Amerikaanse ruimtelab Skylab-1 heeft gewoond en gewerkt, en die met de spaceshuttle heeft gevlogen. Richard Garriott, de zesde ruimtetoerist, is niet de eerste zoon van een ruimtevaarder die ook vliegt. De nu in het ISS wonende Sergej Volkov is ook de zoon van zijn vader, niemand minder dan de gerespecteerde kosmonaut Aleksandr Volkov. Het wordt aldus de eerste keer dat twee zonen van ruimtevaartveteranen elkaar in de ruimte zullen begroeten, aldus de gezaghebbende krant Florida Today.
Teleconferentie Space Adventures organiseert op 6 oktober een teleconferentie met Simonyi. (belga/lpb)