Stijn Streuvels (pseudoniem van Frank Lateur), een volle neef van Guido Gezelle, werd te Heule geboren op 3 oktober 1871. Hij liep school in Heule en Avelgem. Hij aardde echter niet op school en ging als leerling-bakker de stiel leren eerst in Avelgem en later in Kortrijk en Brugge. Hij leerde op eigen kracht Engels, Duits, Deens en Russisch en ontdekte als selfmade-man de wereldliteratuur. Hij debetuurde in een plaatselijk blad en werd in 1896 ontdekt door de "Van nu en straksers".
In 1899 verscheen zijn eerste boek "Lenteleven", jaarlijks gevolgd door nieuw werk. Hij werd bekend in het Nederlands taalgebied. In 1903 werd hij redacteur bij het tijdschrift "Vlaanderen". Zo kon hij het beroep van bakker vaarwel zeggen. In 1905 huwde hij en nam hij zijn intrek in het Lijsternest te Ingooigem, waar hij meer dan 60 jaar heeft geleefd en gewerkt. In de loop van de jaren verschenen meer dan 50 werken van zijn hand.
Zijn eerste periode, tot ongeveer 1902, kenmerkt zich door zijn bewondering voor de natuur, die hij impressionistisch (1) beschreef in "Zomerland en Zonnetij" uit 1900. Hierna werd hij een allesziend waarnemer van eenvoudige mensen, zo o.a. in "Minnehandel" (1903) en "Dorpsgeheimen" (1904).
"De Vlaschaard" uit 1907 legt dan weer de klemtoon op de verbondenheid van mens en natuur. In "Prutske" (1922) en "Alma met de vlassen haren" (1931) gaat zijn aandacht dan weer uit naar de psyche van het kind. Zijn meesterwerk is "Leven en dood in den ast", verschenen in de bundel "Werkmenschen" uit 1926. Hierin wordt het probleem van de zin van het leven op magistrale wijze benaderd. Een ander groots werk is "Levensbloesem" (1937). In zijn laatste periode hield hij zich voornamelijk bezig met het schrijven van memoires. Streuvels werd doctor honoris causa aan de universiteiten van Leuven, Munster en Pretoria.
In 1962 werd hem voor zijn hele oeuvre de Prijs der Nederlandse Letteren toegekend nadat hij reeds de vijfjaarlijkse staatsprijs (1906 en 1911), de grote Staatsprijs voor letterkunde (1935) en de prijs Scriptores Catholici (1950) had gekregen. "De teleurgang van de waterhoek" werd verfilmd onder de titel "Mira". Ook "De Vlaschaard" (tweemaal) en "De blijde dag" werden verfilmd. Stijn Streuvels stierf te Ingooigem op 15 augustus 1969.
|