Via het internet naar de radio luisteren terwijl je op de computer aan het werken bent. Het idee geraakt steeds meer ingeburgerd en toegegeven, ook ik durf al eens af te stemmen op één of andere livestream.
Nu is er een website die de livestreams van een aantal Vlaamse radiozenders bundelt. Eén simpele klik op het logo volstaat om te luisteren. Voor onze Nederlandse buren kan men overschakelen naar FM Nederland onderaan klik op de vlag en luister.
"Klikken en luisteren" is het motto. Meer dan een muisklik is er inderdaad niet nodig om een livestream te openen. Overschakelen naar een andere zender is ook eenvoudig. Wil je weten hoe het werkt? Druk hierboven op klik en kies. Veel luister genot.
Ik ben Rudi Somers, geboren in 1957 Samen met mijn echtgenote gek van Thailand. Mijn eerste (korte) kennismaking met Thailand was in 1983. De sfeer die ik toen al proefde was genoeg om te weten dat ik ooit zou terug gaan naar dit prachtige land met zijn vriendelijke bewoners. Sinds die tijd ben ik vele malen in Thailand geweest en ben het als een tweede vaderland gaan beschouwen.
Zelf organiseer ik puur uit hobby reizen naar Thailand. Ik probeer in deze reizen veel variatie te brengen, zodat iedereen zijn gading vind. Ook niet altijd de bekende dingen te bezoeken, maar liefst ook daarbuiten. Dit kan natuurlijk niet altijd, want Thailand is intussen uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming. Na de vele vakanties in Thailand weet je waar het druk en minder druk is! Ook heb ik de naburige landen, Vietnam, Cambodja en Laos bezocht.
Op 29 oktober 2007 maak ik samen met een groepje een rondreis van 15 dagen. Van Bangkok naar Chiangmai en al de daartussen liggende dorpjes! Ook Ayutthaya en Lampoon staan dus op het programma! Verder gaan we naar het zuiden (Phuket) en vervolgens naar mijn oude collega en beste vriend, Theo en zijn vrouwtje en dochter, Doung en Dim. Het wordt zeker weer een prettig weerzien!
Thailand is ongelooflijk . De veelzijdigheid van de natuur en de ontzettend aardige bevolking maken Thailand tot een ongelofelijk ideaal vakantieland. Het land heeft voor iedereen wat te bieden. Wat denk je van: Kunst, cultuur, een buitengewone fantastische keuken, regenwouden, verlaten stranden, bergstammen,maar ook prachtige steden. En voor ons is alles nog relatief goedkoop!
Wat heel belangrijk is in Thailand! eigenlijk voor heel Azië, zijn de gedragsregels. Je bent in een heel andere wereld en daar gelden ook heel andere regels. Een goede voorbereiding is erg belangrijk, daarvoor ontvangen mijn gasten steeds een uitgebreid boek met alle rariteiten die het land en zijn bevolking kent, met bovendien een uitgebreid reisprogramma!
Ik ben er van overtuigd dat de meesten die zijn meegereisd de reis van hun leven hebben terug gekregen. Je kan de reis volgen op: http://www.bloggen.be/shada
De herfstkalender.Op zaterdag 3 en zondag 4 november sfeervol genieten in landelijke stijl op Countryside in Flanders Expo.
Brocante in een zuiders decor. Countryside 2007 presenteert een bruisende nieuwe themahal met de betere brocante en curiosa.
Je kan snuisteren tussen oude tuinornamenten, fraai maar toch betaalbaar antiek en andere curiositeiten.
Drommels Goed uit Nederland is ongetwijfeld de hoofdexposant van deze nieuwe themahal. Hun zeer ruim aanbod aan 'hystorische lifestyle' zal u zeker kunnen bekoren. Geniet van het assortiment aan specifieke, authentieke en nostalgische dingen tegen de achtergrond van een Provençaals pleintje. Een glaasje pastis en een spelletje jeu de boules op de petanque baan maken de sfeer compleet.
Voor de 13de keer verenigt Countryside; alle charmante en sfeervolle aspecten van de ware landelijke levensstijl.
Er zijn een apart Brits paviljoen en Ierland en zijn tuinen zijn dit jaar de bijzondere blikvanger.
Ontdek Nest op Countryside in geuren kleuren. Nest te gast op de beurs van de landelijke stijl met een uitgebreid activiteitenprogramma. In het auditorium in Hal 1 stelt Nest dagelijks 5 demonstratielessen voor. Het aanbod varieert van decoratietechnieken voor oude meubels over kleurenadvies voor het interieur tot tips voor een prachtig gedekte tafel. De beste floristen tonen u hoe u de mooiste bloemstukken maakt en enkele grote chefs en koks-aan-huis leren u hoe u een heerlijk menu bereidt. Lies Martens verzorgt de presentatie. De Hotelschool Ter Duinen Koksijde zorgt voor het onthaal.
De keuze van een lippenstift kan soms voor een heus dilemma zorgen. Bij de keuze moet rekening gehouden worden met de gelaatskleur, de kleur van het haar, de kleren, het licht, en ga zo maar door. Feit is dat de keuze niet voor de hand ligt.
Een tint voor elke gelaatskleur: Om een goede keuze te kunnen maken moet u weten dat bij een lichte huidskleur lippenstiften in roze tonen het erg goed doen. Zowel de lichtroze als de fel roze tinten zorgen meestal voor het mooiste effect.
De kleur benadrukt de delicate gelaatskleur, op voorwaarde dat die er onberispelijk uitziet. Het is uitkijken met bruine en koperachtige kleuren op een bleek gelaat en ook oranje komt de blekere teint doorgaans niet ten goede.
Vrouwen met een meer donkere gelaatskleur kiezen best voor lippenstiften in baksteenrode of bruine tinten of voor tomatenrood kleurige lipstick. Beige tinten zijn ideaal omdat ze perfect samensmelten met huidskleuren die in de buurt van karamel komen. Roze en fuchsia zijn voor de ietwat donkere huid vaak te agressief.
Wat u moet weten: echt klassiek lippenrood, met een ietsje blauw past bij de meeste gelaatskleuren. Voorwaarde is dan wel dat u de oogmake-up dan niet te zwaar maakt.
Rood voor elke mond: Op dagen dat uw gelaat niet echt straalt kunt u een beroep doen op gloss, liefst in fruitkleuren die de lippen meer volume geeft en het gelaat een jongere en frisse uitstraling. Voorzichtigheid is aangewezen met tinten als paars en bordeaux die het gelaat niet bepaald opvrolijken.
Ook baaksteenrood en oranje tinten zijn ten stelligste af te raden als men er een beetje ziekjes bijloopt. Hoe donkerder het lippenrood, hoe meer de lippen benadrukt worden, maar hoe zichtbaarder ook de eventuele afwijkingen aan de mond.
Hebt u fijne lippen dan moet uw voorkeur uitgaan naar lichte en natuurlijke tinten die de mond groter maken en gloss die de lippen meer volume geeft.
Slechte cijfers op een test, een knuffel die stuk is, afscheid nemen van die superjuf, een klasgenootje verongelukt, een dode poes Elke dag heeft zijn portie verdriet. Maar het ene verdriet is het andere niet. Als je iemand (of iets) kwijtraakt die je dierbaar is, spreken we van rouw. Dat kan dus evengoed bij een scheiding of verhuizing. Deze bijdrage gaat vooral over verdriet na een overlijden.
Hoe ervaren kinderen de dood? Kinderen voelen duidelijk dat er iets mis is, maar kunnen dat niet verwoorden. Sommigen huilen, anderen worden uitbundig, nog anderen trekken zich terug. Het is voor ouders moeilijk om uit te leggen dat dood zijn iets anders is dan slapen of op reis gaan.
Ze beseffen het verlies wel, maar denken nog altijd dat de dood iets tijdelijks is. Als de overledene niet terugkomt, kan woede een manier van rouwen zijn. Voor altijd en nooit meer zijn begrippen die de kinderen moeilijk kunnen vatten. Ze hebben meer dan ooit nood aan een vertrouwde omgeving en een vast ritme.
Tieners willen vaak bij het stervensproces en de begrafenis zijn. Soms beschermen ze anderen en onderdrukken ze hun eigen pijn en verdriet. Vaak hebben ze hulp nodig om hun gevoelens te uiten.
Wat is rouwen?
Verdriet gaat niet vanzelf over. Een rouwproces is voor iedereen anders. Wie iemand of iets verliest moet vier rouwtaken doorlopen:
Het verlies onder ogen zien: kinderen die rouwen, hebben nood aan aandacht, liefde en veiligheid. In zo'n klimaat kunnen ze aanvaarden dat iemand werkelijk dood is en niet zal terugkeren. Lok vragen uit en probeer duidelijk te antwoorden. Soms lijkt een kind op het eerste moment vooral bezorgd om zijn eigen gemak (Wie brengt me nu naar de muziekschool?). Het lijkt alsof het gevoelloos is, maar eigenlijk stelt het zijn rouwen uit tot het zich veilig genoeg voelt.
De pijn van het verlies voelen: als je verdriet verdrukt (Huil nu maar niet meer), komt dat later terug, in de vorm van bv. hoofdpijn of slaapproblemen. Laat het kind verdrietig zijn, duw het verdriet niet weg door alleen maar plezierige afleiders te verzinnen. Als kinderen plotseling erg agressief worden, of de schoolresultaten gaan fel achteruit, kunnen dat tekenen zijn van slecht verwerkt verdriet.
Vegetarisch eten kan zo lekker zijn dat een biefstuk erbij verbleekt.
"Niets kan onze gezondheid en het voortbestaan van het leven op aarde zoveel helpen als de evolutie naar een vegetarische levenswijze." Albert Einstein
Vrijdag visdag, donderdag veggiedag op 20 oktober is de campagne "Donderdag Veggiedag van start gegaan.
Met deze campagne wil Eva het Ethisch vegetarisch alternatief, de vlamingen aansporen om van donderdag een vaste vegetarische dag te maken en dus minstens 1 dag per week geen vlees te eten.
"Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?" zal wel de meest gestelde vraag aan vegetariërs zijn, nog voor "
Waar haal je je eiwitten vandaan?", "Zijn die schoenen van leer?", of "Voelen planten dan geen pijn?" Vele veggies eten vegetarisch omdat ze het lekker vinden, omdat ze niet van vlees houden, of misschien zelfs omdat ze nooit anders geweten hebben.
Maar daarnaast zijn er voor vleesloze voeding ook een aantal stevige argumenten aan te voeren. Vegetarisme is trouwens verre van een trend. In Europa was het al gebruikelijk onder Pythagoras en zijn leerlingen, terwijl het in sommige oosterse culturen al eeuwenlang een traditie is.
Er werd een speciale website gelanceerd waar je een pak lekkere en eenvoudige veggierecepten kunt uitproberen.
Natasja's hutsepot Nodig voor 4 personen: 1 kg wortelen, 1 kg aardappelen, 250 gr uien, 1 theel zout, 1 ½ dl water, 25 gr margarine, zout/ peper.
Bereiding: (45min) Schrap de wortelen en snijd ze in kleine stukken. Was de aardappels en snijd ze eveneens in kleine stukken. Pel de uien en snijd ook deze klein. Eventueel in foodprocessor wortelen en uien in kleinere stukken hakken. Wortelen, uien, zout in pan met 1 1/2 dl water en aan de kook brengen. Hierna vuur laag en 30 min met deksel op de pan gaar koken. Aardappels in andere pan gaar koken. Alles afgieten en in 1 pan doen, voeg de margarine toe en stamp alles fijn en door elkaar. Terug op vuur even opwarmen en event. op smaak brengen met zout en peper.
Alcoholvrije cocktails gebruiken is verrassend, origineel en ongelofelijk cool.
De cocktail 'Eve's secret'.
Tieners en pubers voldoende fruit en groenten laten eten is niet altijd gemakkelijk. Daarvoor (alcoholvrije) cocktails gebruiken is verrassend, origineel en ongelofelijk cool. Want let wel: de cocktails in 'Shake it' werden opgesteld door de 25-jarige Timo Janse, de tweede beste barman van Nederland, tellen elk fruit of groenten en gaan een pak verder dan een multivruchtensapje. Stiekem wordt ook gehoopt dat dit boek vol toffe en hippe alcoholvrije cocktails jongeren zover krijgt minder en later alcohol te gaan drinken.
Klassiek of net gek? In dit boek staan klassiekers als een virgin pina colada, virgin mary of een virgin mojito. Maar ook nieuwigheden, bedacht met ronkende namen als 'Spiderman's Web', 'Girls just wanna have fun' , 'Eve's secret' en 'Singing in the rain'. In het totaal 40 cocktails, opgedeeld in 'classics', 'fruit', 'crazy' en 'for the occassion'.
Uitleg Klinkt leuk, maar je weet niet hoe er aan te beginnen? Geen nood, dit boek legt je ook de geschiedenis van de cocktails uit, omschrijft alle belangrijke begrippen en toont de voornaamste attributen. Daarnaast ook nog tips om je eigen cocktail te verzinnen en uitleg over smaken en balans.
Origineel 'Shake it' is duidelijk gericht op (jonge) tieners die staan te trappelen om te doen zoals 'de groten'. Dat is ook duidelijk te merken aan de opbouw van het boek, met drukke kleuren, steeds veranderende lettertypes en bladschikking.
Het nadeel is dat je continu moet zoeken naar ingrediënten en bereidingswijzen. Zeker als je begint cocktails maken en je het boek dicht bij je wil, moet je lang zoeken naar dat ene zinnetje. Daardoor wordt het cocktails maken wel een belevenis, maar je moet er ook een beetje geduld voor hebben.
Afschrikkend Daarmee schrikt het boek de 'oudere' tiener en volwassenen af, terwijl er onder hen vast genoeg zijn die de eeuwige cola of gewone fruitsapjes beu zijn. Maar het boek bulkt zodanig van de frisse ideeën, dat het het wel waard is je te worstelen door de onduidelijke structuur.edp
Shake it! werd uitgegeven door FoodBAIFood, telt 96 pagina's en kost 12,5 euro.
Dit bewijst hoezeer de vorm van de wenkbrauwen je gelaatsuitdrukking bepaalt.
We staan er niet altijd bij stil maar onze wenkbrauwen bepalen voor een groot deel hoe ons gezicht eruit ziet. Krijg je vaak de opmerking er moe, boos of verbaasd uit te zien? Dan hebben je wenkbrauwen er gegarandeerd mee te maken. De wenkbrauwen een andere vorm geven, kan je uiterlijk wel degelijk beïnvloeden.
Perfecte vorm Cruciaal is dan ook de perfecte vorm voor jouw gezicht te bepalen. In de eerste plaats betekent dat dat de wenkbrauwen op de juiste plaats moeten beginnen en eindigen, op de tweede plaats moet het hoogste punt in de boog bepaald worden.
Om dat te bepalen gebruik je een potlood en je neusvleugel. a) beginpunt: hou het potlood bij je neusvleugel en laat het recht omhoog wijzen. Waar het potlood tegen je voorhoofd komt, begint je wenkbrauw. b) Eindpunt: hou het potlood tegen je neusvleugel en wijs ermee naar de buitenhoek van je oog. Waar het potlood de wenkbrauw kruist, is het eindpunt. c) Hoogste punt: kijk recht voor je uit, en leg jet potlood loodrecht langs de buitenrand van je iris. Het hoogste punt is het snijpunt van je wenkbrauw en het potlood. d) Het begin- en eindpunt liggen ook best op één horizontale lijn.
Pincet of trimmer? Overtollige wenkbrauwhaartjes verwijderen kan met een pincet of een wenkbrauwtrimmer. Dat laatste is echter alleen geschikt voor 'grof' werk, bijvoorbeeld het verwijderen van de haartjes tussen de wenkbrauwen.
Voor je begint, kan je best alle haartjes naar dezelfde kant borstelen. Neem het pincet goed vast, trek de huid strak en pluk de haartjes er een per een uit in de haargroeirichting. Pak alleen de haartjes onder en tussen de wenkbrauwen aan. Kijk regelmatig in de spiegel, zodat je zeker niet te veel wenkbrauwhaartjes verwijderd hebt!
Tip: Om de pijn te verminderen kan je een ijsblokje gebruiken om te verdoven.
Bijkleuren Om je wenbrauwen er nog beter te laten uitkomen, kan je ze kleuren. Bij voorkeur met wenkbrauwpoeder, aangebracht met een kwastje. Je kan ook een potlood gebruiken, maar zorg ervoor dat het resultaat natuurlijk blijft.edp
En zo heeft november dan zijn intrede gedaan; koud en kil.
Het weer dat bij Allerheiligen hoort; voor de tristesse in de harten van zij die geliefden missen, voor de weemoed in de zielen van zijn die Leven en Dood niet kunnen bevatten. Toch met een streepje zon, voor zij die Hoop betrachten.
De elfde maand van het jaar 2007 met straks de herdenking van Wapenstilstand.
Voor soldaten die aan de IJzer vochten in de oorlog van "14-18" : Zij die sneuvelden voor het Vaderland op een koude, winderige, natte novemberdag te gedenken. Naar de Menenpoort te Ieper gaan, waar meer dan vijftigduizend namen gebeiteld in de muur staan . Waar iedere avond om 19 uur de Last Post wordt geblazen: brandweermannen nemen hun klaroen ter hand en brengen hulde aan Zij die sneuvelden.
Ieder die op dit lapje Vlaanderen woont, ongeacht rang of stand of gezindte of partij of wat dan ook; iedereen die onze dialecten met fierheid spreekt: In naam van Zij die in modder en slijk stierven, nodigen wij u uit ooit op een avond onder deze indrukwekkende poort te staan, terwijl klaroengeschal weerklinkt en Ieper een wijle dood is ...
Met tienduizenden komen ze uit alle landen van de wereld jaarlijks naar Ieper en de slagvelden in de buurt, naar de talrijke kerkhoven waar Ieren, Britten, Canadezen, Nieuw-Zeelanders, Duitsers, Fransen, Algerijnen en nog veel meer nationaliteiten rusten in de velden, waar eens papavers groeiden op weiden waar makkers waren gevallen en de overgeblevenen verder vochten ...
Wapenstilstand, 11 november: ook ter herdenking aan de gesneuvelde soldaten van de Tweede Wereldoorlog en van alle oorlogen waar ter wereld ooit... Elf november, en ook de 11.11.11-aktie : Solidariteit met wie zoveel minder heeft dan wij ...
Laten we de Doden herdenken en de Levenden een helpende hand toesteken ...
Reis rond de wereld. Terwijl wij bij een afscheidsplechtigheid meestal stil en ingetogen blijven in onze kleding en emoties, gaat het er elders in de wereld vaak een stuk kleuriger en luidruchtiger aan toe. Een kleine reis rond de wereld.
In Afrika kan een afscheidsplechtigheid makkelijk een week duren:. Na een periode van enkele maanden tot een jaar wordt de rouw officieel afgelegd en wordt er gefeest. Het rouwbezoek gedraagt zich vaak zeer emotioneel en de aanwezigen huilen ongeremd samen. De familie draagt kleurige kleding in bruin, geel en groen.
In Azië wordt het dragen van wit dan weer als een symbool voor de dood beschouwd. In Madagaskar bestaat de traditie dat de overledene na drie dagen uit zijn graftombe wordt gehaald en in schone witte doeken wordt gewikkeld. Tijdens die drie dagen geven de nabestaanden een groot feest met muziek, dans en veel eten.
Ook in Indonesië worden de overledenen niet snel vergeten: in het huis van de overledene wordt gedurende een periode van honderd dagen om de tien dagen muziek gemaakt. In Korea zingen monniken psalmen op de negenenveertigste en honderdste dag na een overlijden. Deze psalmen bereiden de geest van de overledene voor op de gang naar het paradijs.
Hindoes geloven in reïncarnatie of wedergeboorte. Om zo snel mogelijk weer terug te keren naar de bron van het leven, laten ze zich meestal cremeren. Moslims, daarentegen, geloven in de wederopstanding op de dag des oordeels en beschouwen de dood aIs de overgang naar het eeuwige leven. Crematie is dan ook uitgesloten. In Japan wordt dan weer praktisch iedereen gecremeerd.
Op de Molukken gelooft men in het eeuwige leven. Er heerst geen taboe op de dood, er wordt openlijk over gesproken. Na het overlijden zijn: er twee diensten: de troostdienst en de uitvaartdienst. Bij de troostdienst spreekt de predikant en wordt er veel gezongen.
Door mengelmoes van culturen worden er op de Nederlandse Antillen liederen gezongen in verschillende talen, zoals Guinees en oud-Spaans. Tegen de overledene wordt hardop gepraat. Tijdens de rouwbijeenkomst prikken alle aanwezigen spelden in de kleding van de overledene om de geest in het lichaam te houden.
Op Cuba waar de begrafenismuziek zeer uitbundig is, roept de zanger de geesten op om met de nabestaanden te communiceren. In Albanië is rouwen een mannenzaak: zij lijken zomaar in het wilde weg een oorverdovend kabaal te maken, maar in werkelijkheid is dit 'kabaal' aan strikte regels onderworpen. Terwijl in New Orleans op begrafenissen jazzmuziek weerklinkt, put men op Sicilië troost uit processiemarsmuziek.
Voor de gelegenheid van allerheiligen eens online een kaarsje branden.
Het is zeker op een emotioneel geladen gebeurtenis als een uitvaartplechtigheid, niet makkelijk om de juiste woorden te vinden; Wat zeg je tegen de nabestaanden? Wat als je gevraagd wordt een toespraak te houden of gewoon wat lieve woorden over de overledene te zeggen?
Veel mensen kiezen voor een rouwgedicht met een toepasselijke tekst, of gebruiken een bestaand gedicht als uitgangspunt voor een eigen persoonlijke tekst. U kunt het gedicht ook op een kaartje schrijven en het bevestigen aan een rouwboeket. Inspiratie voor toespraken en gedichten en andere manieren om iemand te herinneren is soms heel moeilijk.
"Gedicht van Toon Hermans"
Sterven doe je niet ineens maar af en toe een beetje. En alle beetjes die je stierf 't is vreemd, maar die vergeet je.
Het is dikwijls zelfs ontgaan je zegt ik ben wat moe maar op 'n keer dan ben je aan je allerlaatste beetje toe.
De herfst is een mooi seizoen. Ja, de dagen worden minder lang, het kan wel eens (lang!) regenen en het kan reeds erg koud aanvoelen. Maar ik vind de herfstkleuren zijn zo indrukwekkend! Bomen in tuinen en parken krijgen alle mogelijke mooie herfstschakeringen vooral bij zonnig najaarsweer.
Geen reden dus om het hoofd te laten hangen omdat de zomer voorbij is. De herfst en ook de winter hebben zijn charmes. Lekker thuis zitten na een stevige wandeling, op Tv naar een mooie film kijken of met zn allen naar de bioscoop, kastanjes gezocht met de kinderen, diertjes gemaakt van wilde kastanjes (weet u nog hoe het moet?), noten geraapt, samen met de kinderen gekookt, de boeken gelezen die in de zomer gekocht zijn geweest,, en ga zo maar verder, er zijn heel wat mooie manieren om van de herfst te genieten.
Waarom liegen onze kinderen? Hoe kun je je kind helpen? Liegen ze misschien om aandacht te krijgen? Zijn ze bang voor sancties? En vergeet vooral niet: wij, ouders, wij liegen ook!
Waarom liegen onze kinderen? Meestal willen ze gewoon zichzelf verdedigen! Alle kinderen halen al eens een stommiteit uit. De vrees voor sancties en de bezorgdheid om anderen pijn te doen, maakt dat er al eens een leugentje wordt verzonnen om de waarheid te verbergen of te verdoezelen. Kinderen beginnen met een verhaaltje maar doordat ze zoveel fantazie hebben, komt van het ene verhaal al vlug het andere. En dat kan een dominoëffect veroorzaken... Soms zijn ze zo vindingrijk dat ze als het ware een heel ander leven gaan verzinnen waarin ze uiteindelijk nog beginnnen te geloven ook.
Hoe kun je je kind helpen? Door steeds vriendelijk te blijven! Wanneer je als ouder merkt dat je kind liegt, en dat het door te blijven liegen verstrikt raakt in de mazen van het net, waardoor het zich niet goed meer voelt, kun je best zorgen voor een sfeer van begrip. Neem je kind bij jou en wek vertrouwen. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen: 'Vertel eens wat er gebeurt...' Komt de waarheid stilaan boven, dan kun je opmerken: 'Waaraan wil je ontstnappen door te liegen? Ik ben niet boos, maar probeer niet te liegen. De waarheid is altijd beter dan leugens...'
Ik ben er ook nog Het gebeurt dat een kind liegt om de aandacht van zijn ouders te trekken, ook al wordt hij of zij liefdevol omringd en gekoesterd. Er zijn altijd momenten waarop ouders minder tijd hebben of meer aandacht besteden aan broer of zus. Ook op school kun je je als kind wat verwaarloosd of genegeerd voelen...
Bang voor sancties Bij slechte schoolresultaten kan een kind heel bang zijn om ze te tonen aan zijn ouders. Hij of zij liegt of verzwijgt de waarheid. Het is belangrijk dat je als ouder niet te veeleisend of te streng bent...
Het gebeurt dat een kind steelt in een grootwarenhuis. Ook al gaat het niet om een voorwerp van grote waarde, het blijft diefstal. Als mama dan het voorwerp vindt, zal het kind verkiezen om te liegen door bijvoorbeeld te beweren dat een vriendin het cadeau heeft gedaan... Kom je de waarheid toch te weten, gebruik dan zeker geen woorden als 'leugenaar'! Het is de daad van het stelen die verwerpelijk is en die je moet bestraffen. Het is niet je kind dat verwerpelijk is!
Ouders liegen ook! Om een traumatiserende gebeurtenis te verbergen en hun kind te beschermen, doen ouders ook al eens een beroep op een leugentje. Ze zien hun kind niet graag verdrietig. En toch is het ook daar beter om gewoon de waarheid te zeggen, eventueel het goede moment af te wachten om ze mee te delen. Het is belangrijk je kind te vertrouwen in de manier waarop het met zijn verdriet of droefheid omgaat. Empathie tonen bij de gebeurtenis die het moet verwerken. Als een kleine poesje sterft, bijvoorbeeld, geef je je kind de kans om te huilen en kom je niet omiddellijk aandragen met het voorstel een nieuw poesje aan te schaffen...