Culinaire trends voor de feestdagen. Wat zijn de lekkerste recepten voor een feestmenu op Kerstmis of nieuwjaar? Blijven de klassieke gerechten scoren of zijn er opvallende nieuwigheden? We vroegen aan chef Inge Ooghe van het kookatelier La Coquerie in Leuven wat zoal op het menu staat voor eindejaar. En we gingen bij een bekende hobbykok, presentatrice Cathérine Vandoorne van het programma 'De Madammen' op Radio 2, snuisteren in de feestkeuken. Emilie Laehaert
Culinaire kersttrip rond de wereld Om een origineel en vernieuwend tintje te geven aan de kerstmenu's, lanceerde het kookatelier van La Coquerie vorig jaar de workshop 'Xmas around the world: In die workshop wordt er voor het feestmenu inspiratie gehaald uit de traditionele kerstmenu's in andere landen. Het is een soort culinaire wereldreis. Inge Ooghe: "We maken kleine hapjes die een beeld geven van de culinaire kerstbeleving in andere landen. Kerstavond of kerstdag wordt wereldwijd op tal van manieren gevierd."
"Zo maken de Zweden een Smorgasbord met een variëteit aan schelpdieren, varkensvlees, gekookte en rauwe haring, vis, kaviaar, kazen en bruine bonen. In Polen bestaat het kerstmenu vooral uit groenten, een soort ravioli en vis. Vlees en alles wat onder de categorie 'vette en zoete happen' valt, wordt er niet gemaakt. Dat werd als te luxueus beschouwd. Bij ons en in onze buurlanden is vlees wél een absolute must tijdens de kerstperiode.In Australië is de kerstlunch dikwijls een barbecue. De Flippijnen vieren kerst dan weer met een soort Spaans-Aziatische culinaire inslag. Het is boeiend om wereldwijd rond te kijken en zo andere smakenpaletten te ontdekken."
Inge Ooghe: "We geven ook workshops om leuke, originele hapjes voor nieuwjaar te bereiden, Het kan gezellig en leuk zijn als de gasten elk een gerecht meebrengen voor het feestmenu. Het nadeel van deze regeling is dat je vaak een samengesteld menu krijgt dat niet helemaal evenwichtig is. Er is bijvoorbeeld te veel vis of vlees of een kruidige tajine staat naast een Frans klassiek gerecht. Op voorhand afspreken over het menu, kan helpen. Werk bijvoorbeeld met een culinair thema, bijvoorbeeld de mediterraanse keuken." Wie het echt héél gemakkelijk wilt houden op oudjaar, kan kiezen voor gourmet of fondue. Deze gezellige klassiekers vragen geen uren voorbereiding in de keuken. Eén nadeel: je huis ruikt er dagen later nog naar. (Blad Magazine nieuwsblad)
In bijlage Cathérines favorieten voor eindejaar uit "koken een feest" Hapje: een klein tasje wortel-sinaasappelsoep
Hoofdgerecht: Eendenborstfilet met sinaasappelsaus
Nagerecht: Créme brûlée met kardemom en passievrucht
Mag je een kerstcadeautje ruilen als je het niet leuk vindt? Worden cadeaubonnen eigenlijk wel geapprecieerd? Life vroeg aan etiquettespecialist Kevin Strubbe hoe je een geschenk geeft en krijgt volgens de regels van de beleefdheid. Foto Shutterstock
Welke cadeaus geef je best niet met Kerstmis? De meeste mensen krijgen niet graag geld. Het is onpersoonlijk en je weet meteen hoeveel je cadeau waard is. Een geschenkbon is een beter idee, ook al bewijst het dat je niet veel moeite gedaan hebt om naar een creatief alternatief te zoeken. Als je geen inspiratie hebt, dan laat je beter een fruitmand samenstellen.
Bestaat er zoiets als een veilig geschenk? Met bloemen of een fles wijn zit je meestal goed, tenzij de man of vrouw in kwestie een alcoholist(e) is. Let wel: sommige cadeaus die wij graag krijgen, kunnen een persoon met een ander geloofsovertuiging beledigen.
Wat geef je aan oudere familieleden? Omas en opas genieten het meest van geschenken waardoor ze tijd met iemand kunnen doorbrengen. Denk aan tickets voor de Zoo of een zelfgemaakte bon, goed voor een namiddag kaarten.
Kan je een zelfgemaakt cadeau schenken? Absoluut. Veel mensen verlangen naar iets wat speciaal voor hen uitgekozen is. Probeer ook een handgeschreven kaartje naar je beste vrienden en familieleden te sturen. Iedereen zendt tegenwoordig een algemeen smsje met zijn beste wensen, dat is zo afstandelijk.
Moet je jezelf aan een bepaald budget houden? Iedereen is vrij om te geven wat hij wil. Het is onnodig om dure cadeaus te kopen als je budget dat niet toelaat of om de ander te overtreffen.
Wanneer mag je pakjes openen? Daar zijn geen regels voor, maar het is wel zo dat je ze niet als een gek mag beginnen uitpakken. Neem per cadeau de tijd om de persoon van wie je het kreeg te bedanken. Zo vergeet je niet wie elk geschenk gegeven heeft. Maak ze wel open terwijl iedereen het kan zien, het is onbeleefd om te wachten. Krijg je toch geld, dan moet je het niet beginnen tellen.
Mogen kinderen hun cadeaus eerder uitpakken? Ja, maar geef ze dan wel iets waarmee ze enkele uren zoet zijn zoals een potlodenset en een kleurboek. Anders vragen ze na enkele minuten al wanneer ze het volgende geschenkje krijgen.
Wat is beter: je geschenk laten inpakken of alles zelf doen? De meeste winkels werken met herkenbaar inpakpapier dat meteen de inhoud van het pakje verraadt. Pak alles zelf in als je het spannend wil houden.
Hoe bedank je voor een cadeau? Bedank op een vriendelijke manier en apprecieer het dat de persoon aan jou gedacht heeft, ook als je het cadeau niet graag ziet. Kreeg je een groot geschenk, dan is het attent om na een tweetal weken te zeggen dat je het gebaar enorm op prijs hebt gesteld.
Mag je een fout geschenk ruilen? Indien mensen zeggen dat je een cadeau mag inruilen, hoef je dat voorstel niet uit beleefdheid te weigeren. Integendeel: diegene die het cadeau gaf zal blij zijn dat je iets kiest wat je wel graag ziet en jij bent tevreden dat je niet met een onding blijft zitten. (vwh nieuwsblad)
Hoe lang kan een mens zichzelf verwensen? Een dikke week na opname denk ik dat ik het ergste heb gehad, al blijven er momenten komen dat ik mezelf het liefst met een Erik Van Looy-waardige vloek voor het hoofd zou willen slaan. Het letterlijk zomaar weggeven, hoe is het in godsnaam mogelijk? Dat is ook de vraag die me dezer dagen gemiddeld zo'n keer of honderd per dag wordt gesteld, wat gezien het bijna angstwekkend hoge kijkcijfer van het programma en de omvang van de begane stommiteit, uiteraard geheel normaal is, en wat ik dus maar lijdzaam onderga. Hoewel ik nog steeds geen deftig antwoord kan geven.
Alles zat mee, zou je kunnen zeggen. Ik had er net weer een uiterst ontspannend kwartiertje in de make-up op zitten (dank je, Fien, dát ga ik dus missen) en ondanks de aanvechting naar meer, had ik in de pauze hooguit twee keer van het glas wijn van mijn zus genipt. Ik had ook het psychologische voordeel dat ik al tot de derde stoel was opgeschoven, en had me er zelfs van weten te overtuigen dat de killerblik die Yves Desmet had opgezet, niets anders was dan pose. Ik zou me nu dus kunnen verliezen in uitvluchten.
Dat het bewuste voorval zich om twaalf uur 's nachts afspeelde bijvoorbeeld, een onzalig uur waarop ik op andere avonden het spelletje niet eens meer vanuit mijn sofa zou kunnen spelen. En heb jij die sneeuw zien vallen vorige week? Daar was ik dus door geploeterd. Maar dat geldt natuurlijk voor iedereen, en het zijn zaken waar de ware kampioen zich niet door van de wijs laat brengen. En dus zal ik mij aan dergelijke flauwe excuses maar niet te buiten gaan en erkennen dat ik mijn glansloze aftocht geheel en alleen maar aan mezelf te danken heb.
'Je hoeft nu niet meer te stressen, mama.' Zelfs schrale troost is troost, zeker als het - hoe confronterend ook - van de juiste mensen komt. Ze heeft mij natuurlijk ook zien vertrekken, met de armen vol kleren de babysit instruerend, en oh ja, wat was de hoofdstad van Zimbabwe ook alweer? (de zo vaak verguisde BlackBerry van manlief bewijst in de auto dan eindelijk eens een dienst). En ze heeft gelijk natuurlijk. Hoe jammer ik het ook vind dat ik de verwachtingen niet heb ingelost (sorry, lieve supporters), het voordeel van de vroegtijdige aftocht is dat ik weer in alle onschuld mijn krant kan lezen en nu ook, achteroverleunend in de sofa, van de rest van het programma zal kunnen genieten. Mét een glas wijn. En als ik nog wakker ben natuurlijk. Annelies Rutten
Annelies Rutten, journaliste bij 'Het Nieuwsblad' en mama van Valentien (10) en Boris (6), schrijft wekelijks over wat haar bezighoudt en opvalt.
Paars gekleurd fruit eten kan tal van ouderdomsziekten als Alzheimer, hartproblemen en kanker voorkomen. Dat beweren experts althans. IJzer Op basis van hun bevindingen raden onderzoekers aan dat twee van de dagelijks aanbevolen vijf porties fruit en groenten paars moeten zijn. Een bestanddeel zou namelijk helpen tegen de schadelijke effecten van ijzer, wat cellen kan beschadigen als ze in de verkeerde vorm door het spijsverteringsstelsel gaan. Hoewel dit mineraal gezondheidsvoordelen biedt, geldt dat alleen als het reageert met andere bestanddelen in het lichaam. Gebeurt dit niet, dan kan ijzer giftig zijn.
Polyfenolen, bestanddelen in bosbessen en ander paars fruit, kunnen ijzer grijpen en zo onschadelijk maken. Groene thee en curcumine, een kleurstof in kurkuma, bevatten een gelijkaardig bestanddeel. Ook chocolade zou dit kunnen veroorzaken, maar rode wijn heeft deze effecten bjivoorbeeld niet. Te veel vrij ijzer zou ook kunnen voorkomen dat vitamine C het lichaam helpt infecties te bevechten. Daarnaast kun je met paars fruit multiple sclerose en de ziekte van Parkinson bestrijden. (ep)
Wereldvreemde miljonair laat fortuin van tien miljoen euro na aan ... zwerfkatten
Een excentrieke Nederlandse multimiljonair die onlangs onverwacht overleed aan een hartaanval, laat zijn fortuin aan ... de zwerfkatten. Het zou om een slordige tien miljoen euro gaan. Met dat geld wordt een nieuwe vzw opgericht, genaamd Het Waardige Dier, die met het fortuin van Dirk De Waard donaties zal doen aan initiatieven tegen dierenleed. En dat we allemaal veel over hebben voor katten en honden, blijkt uit cijfers van een nieuwe enquête naar aanleiding van Kerstmis. 53 procent van alle eigenaars van katten en honden zeggen dat ze iets onder de kerstboom leggen voor hun huisdier.
"Een hoop Velsenaren kenden Dirk de Waard wel, en hadden gemengde gevoelens over deze gewiekste zakenman. Wij hebben hem alleen gekend als een enorme dierenvriend, en stiekem ook een beetje als mensenvriend, al zou hij dat laatste nooit hebben toegegeven. Er zijn immers maar weinig mensen die wisten dat Dirk niet alleen regelmatig geld gaf aan dierenbeschermingsorganisaties, maar ook aan kerken, zodat zij voedselpakketten konden samenstellen voor behoeftige Velsenaren", zeggen ze bij de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden.
Randje van de wet "Ooit begon hij met een handkar, en door net op het randje van de wet te balanceren heeft hij zich opgewerkt tot een ondernemer met een groot hart voor dieren, de enige die hij echt vertrouwde. Het was een apart figuur; hij heeft nooit zijn eenvoudige afkomst verloochent, en liep immer rond in oude kleren, met verwarde haren. Als je niet beter wist zou je hem eerder voor een zwerver aanzien als voor de miljonair die hij was."
"Heb jij ooit wel 's een kat met een geweer gezien?" "En zo zullen wij hem ook herinneren; rondrijdend in zijn oude Mercedes. Iedere avond zijn rondje doen door de haven, en een praatje maken met dees of geen. En iedere keer hetzelfde grapje makend als wij hem tegenkwamen en 50 euro in onze handen gedrukt kregen. "Jullie doen zo fantastisch werk voor die zwerfkatjes. Die zijn toch zoveel beter dan de mens...want heb jij ooit wel 's een kat met een geweer gezien?"
Kerstmis Dat De Waard niet de enige is met een hart voor dieren, blijkt uit een enquête van AP. 53 procent van alle eigenaars van katten en honden zeggen dat ze iets onder de kerstboom leggen voor hun huisdier. Honden doen het net iest beter dan katten: 56 procent van hun baasjes heeft een cadeau voor hen, bij katten is dat 48 procent.
Vrouwen zijn op dat gebied guller dan mannen volgens de enquête, maar veel scheelt het niet. 56 procent van de vrouwelijke baasjes heeft een pakje voor hond of kat, bij de mannen is dat 49 procent. En wat hier van te denken: mensen die nooit naar de kerk gaan of die niet actief één of andere godsdienst beleven blijken veel guller te zijn naar hun huisdieren toe volgens de studie. (mvl)
Marco Borsato, Coldplay en Mariah Carey strijden om de ultieme kersthit
Slecht nieuws als u gek wordt van jingle bells: het sneeuwt dit jaar nieuwe kerstplaten, en dat is een eeuwigheid geleden. Zowel Marco Borsato, Coldplay en Mariah Carey strijden om de ultieme kersthit 2010.
Kersthits, ze horen even hard bij deze tijd van het jaar als versierde sparrenbomen, dampende glühwein en gevulde kalkoenen. Radio 2 draaide afgelopen week al Happy Xmas van John Lennon en Yoko Ono, Last Christmas van Wham! en Driving home for Christmas van Chris Rea. Vandaag volgen MNM, Q-Music en Joe FM.
Inderdaad: wéér die classics. Opvallend hoe de bekendste kerstplaten al meer dan een kwarteeuw worden gerecycleerd. Alsof er de voorbije jaren geen moderne jingle bells zijn gecomponeerd.
'Dat is ook zo', zegt de muzieksamensteller van Q-Music en Joe FM, Johan Notenbaert. 'Of correcter: anders dan in de jaren zeventig en tachtig zijn er het voorbije decennium geen kersthits van enig belang uitgebracht.'
De reden is economisch, denkt Notenbaert. 'Zo'n themalied heeft een beperkte houdbaarheid. Het nummer moet in drie, vier weken een hit worden. Welke platenfirma neemt in deze crisistijden zo'n financieel risico?'
Een must: belletjes
Maar zie: voor het eerst sinds 1994, toen Mariah Carey uitpakte met All I want for Christmas, sneeuwt het kerstplaten. Kylie Minogue speelde op veilig door Let it snow te herwerken, en Jessica Simpson coverde Happy Xmas. Originele songs zijn onder meer Kerstmis van Marco Borsato, Shake up Christmas van Train en Christmas lights van Coldplay. Mariah Carey doet zelf ook een gooi naar nieuw succes met het swingende Oh Santa.
Coldplay lijkt voorlopig de strijd om 25 december te winnen: hun Christmas lights komt dit weekend op 9 binnen in de Ultratop, de officiële hitlijst in Vlaanderen. Wie aandachtig luistert naar zanger Chris Martin - hij treurt omdat zijn geliefde weg is - krijgt nochtans geen visioenen van sparrenbomen, glühwein en kalkoenen.
'Geen probleem', vindt de muziekcoördinator van Radio 2, Johan Van Achte. 'Vraag de mensen of ze kerstliedjes kennen, en ze zullen misschien de nieuwe Coldplay vermelden. Weet je ook wat Chris Martin zingt? Euhm neen, zullen ze antwoorden. Maar de song heet Christmas lights en Kerstmis wordt wel zeker tien keer vermeld. En er weerklinken belletjes, een absolute must voor een kerstsingle.' (Wim Dehandschutter nieuwsblad)
De traditie op de kerstmarkten het proeven van een heerlijk glaasje warme wijn.
Ingrediënten
- ¼ liter water - een schijfje citroen met schil - 2 kaneelstokjes - 4 grote eetlepels suiker - 2 steranijs - 1 kruidnagel
Kook ¼ liter water met een schijfje citroen met schil, 2 kaneelstokjes, 4 grote eetlepels suiker, 2 steranijs, 1 kruidnagel.
Laat het geheel inkoken tot er een siroop ontstaat. Zet het vuur uit en voeg een fles wijn (Gerwürztraminer, Sylvaner, Edelzwiecker), sinaasappelpartjes en een citroenschijfje toe. Bedek het met een theedoek.
Coca Cola is ook dit jaar weer gul ten aanzien van de Cliniclowns. De frisdrankgigant heeft 50.000 Euro klaarliggen voor deze vereniging die zich inzetten om kinderen aan aangenamer verblijf in het ziekenhuis te bezorgen.
De Cliniclowns krijgen per verstuurde online kerstwens 5 cent van Coca Coca. Omgerekend zijn er dus één miljoen digitale kerstwensen nodig om de Cliniclowns aan dit bedrag te helpen.
Wij zijn dagelijks mer meer dan 10.000 bezoekers. Laten we met z'n allen nu meteen onze kerstwensen versturen naar zoveel mogelijk mensen. U bespaart postzegels en kaartjes én u steunt zonder zelf iets te betalen De Cliniclowns. (showbizzsite)
Vroeger kwam de hele familie bijeen rond de open haard voor de kerstwake. De kinderen zongen kerstliedjes en luisterden naar verhalen van de grootouders, terwijl een enorm houtblok (bûche) brandde in het vuur.
Het blok bestond uit zeer hard hout zodat het de hele nacht kon blijven branden. Het was versierd met bladeren en linten en het werd aangestoken door de jongste en de oudste aanwezige, nadat het was gezegend door het gezinshoofd met olie of brandewijn, en soms met een takje dat in wijwater was gedompeld... De as van het houtblok werd achteraf bewaard, want het zou een heel jaar het huis beschermen tegen de bliksem en de duivel
Deze gewoonte, die ontstaan is in de 12e eeuw, vond ingang in de meeste Europese landen en ook in Québec. In Italië noemde men het houtblok ceppo en in Engeland Yule Log. Deze traditie verdween op het einde van de 19e eeuw, samen met de grote open haarden die men verving door kachels. Toen kwam een klein houtblok het grote vervangen. Men zette het midden op de kersttafel als versiering, samen met kaarsen en groen.
Vandaag is het houtblok vervangen door een taart de kerstbuche die dezelfde vorm heeft. Ze heeft ook de kleur van hout, is gegarneerd met boterroom en overdekt met chocolade of koffiecrème. Men strooit er poedersuiker op om ons te herinneren aan de winter en men versiert ze met kleine houtblokjes en paddenstoelen. Men kan de buche ook als ijstaart eten.
Dit typisch Frans dessert is ontstaan in Parijs op het einde van de 19e eeuw, in de oven van historicus en banketbakker Pierre Lacam. Laat de taart vergezeld gaan van een zoete wijn, maar vermijd likeur of rode wijn. Probeer bijvoorbeeld een natuurlijk zoete wijn met een hoog alcoholgehalte zoals Muscat, vooral wanneer er noten en amandels in de kerstbuche zijn verwerkt.
"Fête de la bûche" te Antibes Juan-les-Pins Proeven van de kerststronk, gemaakt ter plaatse , animatie warme wijn en liedjes, chocolade.... Informatie : www.antibes-juanlespins.com
Le Ritz (Parijs)lanceert zijn eerste kerststronk in een vorm van een beer. Deze beer wordt Ritzy beer genoemd en is voornamelijk gemaakt van chocolade. U kunt ze proeven en bestellen in de boetiek van het Ritz. Gelimmiteerde editie. (franceguide)
De beslissing om het populaire Eén-programma 'Peter Live' te schrappen, zorgt voor protest bij de fans. Zij pikken het niet dat hun favoriet muziekprogramma geschrapt wordt in 2011. Met hun actie hopen ze dat de VRT zijn beslissing toch nog terugdraait.
Vorig weekend geraakte bekend dat de VRT in 2011 geen grote muziekshows meer programmeert op vrijdagavond. Enige uitzonderingen zijn de uitreiking van de MIA's en 'Vlaanderen Muziekland' tijdens de zomermaanden.
De beslissing zorgt voor veel onbegrip bij de fans. Een aantal blijft niet bij de pakken zitten.
Op Facebook is er een protestgroep opgericht met één duidelijke boodschap: 'Peter Live moet blijven'. Daarnaast is er ook een website opgericht die handtekeningen verzameld. Of dit protest ook enig effect zal hebben, valt af te wachten. (TV-Visie)
And so it is Christmas... Een deel van de kerstmagie zit 'em in de decoraties die we alweer volop zien verschijnen in het straatbeeld, maar ook op de feesttafels. Hoe ziet een geslaagde feesttafel er dit jaar precies uit? Tafelstyliste regine Geerts vertelt het ons (zie bijlage)
Geen tijd? Geen nood! Wat te doen als het feest onverwachts bij jou doorgaat, of als je de tijd niet hebt gehad om allerlei decoraties te gaan kopen?
Enkele tips:
Zorg voor een gespreksonderwerp. Heb je een brillencollectie liggen van je grootouders of puilt je kast uit met boeken? Gebruik deze aan tafel als plaatsbenaming voor je gasten of steek er de menukaart in. Ze zorgen voor gespreksstof tijdens het eten.
Wees creatief met bestaande items. Heb je geen onderleggers? Die oude elpees in de kelder kunnen eindelijk hun dienst bewijzen ... En het is nog hip ook!
Geen bloemen voor de tafel? Met kruiden of fruit kan je een even mooi decoratiestuk maken. Zorg dat je altijd leuke papieren servetten in huis hebt. Zelfs zonder verdere opsmuk fleuren ze een tafel op. Ze kunnen ook een mooie inspiratiebron zijn voor andere decoratie.
Maak zelf een menukaartje ! Het oogt persoonlijk en je kan er zo ver in gaan als je zelf wil. Schrijf bijvoorbeeld het menu op een pompoen met wit krijtbordstift. Ook zonder dure aankoop scoor je gegarandeerd volop bij je gasten voor je zin voor originaliteit. (steps)
Als bijen van de aarde verdwijnen, dan heeft de mens hooguit nog vier jaar te leven, aldus Albert Einstein. En de vader van de Algemene en Bijzondere Relavititeitstheorie voegde daar aan toe: 'Geen bijen meer, dan ook geen bestuiving, geen planten, geen dieren en geen mensen meer'. Hij had daar nog kunnen aan toevoegen: en geen medicijn meer uit de bijenkorf. w.J. Duckaert
Vóór je volgende zomer met een vliegenmepper achter een bij holt, denk er daar even aan dat bijen 40.000 km - de aarde rond dus - moeten vliegen om een potje honing te vergaren. En dat zij ons niet alleen de zoet-weldoende honing leveren, maar ook echte medicijn, die ons in het nat-koude jaargetijde meer dan ooit ten goede komt.
Echte natuurhoning is niet alleen een zoet-gezonde, hij werkt slijmlossend, reinigend, wondhelend en versterkend, en door zijn mierenzuur kiemdodend. De grote drie geneesmiddelen uit de bijenkorf heten propolis, bijenpollen en koninginnebrij. Propolis is een natuurlijk breedspectrum-antibioticum, dat de bijtjes puren uit de hars en de knoppen van bomen uit hun omgeving zoals populier, wilg.
Zij voegen daar pollen aan toe tot ze een donkere bruine kleverige massa bekomen, die ze in bolletjes aan hun pootjes naar huis vliegen om er hun korf mee af te dichten tegen ziekmakende indringers, om er de raten (bedjes] van de pasgeboren bijtjes mee in te strijken en er schimmel mee te bedekken en toch ingedrongen microben mee in te kapselen.
Propolis is een breedspectrum antibioticum dat - in tegenstelling tot de farmaceutische antibiotica - ook antiviraal werkt en dus ook kan ingezet worden bij grieptoestanden. Het is tevens schimmelwerend en zelfs antitumoraal. Het beschadigt de darmflora niet en levert geen resistente bacteriën op. Daarbij is propolis een sterke antioxidant en vaatwandbeschermer en sorteert een gunstig effect op het maagslijmvlies. Propolis is verkrijgbaar als puur extract en zit o.m. in keelspray's - rechtstreeks op de amandelen spuiten' - in neus- en sinusitismiddelen, oordruppels, hoestsiropen en afweer versterkende kruidencombinaties, maar ook in zalven tegen allerlei huidproblemen en brandwonden. Een goede huisapotheek zonder propolis is ondenkbaar. (natuurlijk gezond genieten)
Propolis mag met echte geneesmiddelen, als die nodig zijn, worden gecombineerd.
Annelies Rutten niet de allerslimste mens ter wereld
Tactische blunder nekt Annelies Rutten in 'De Allerslimste Mens'
In een superspannende vierde aflevering van 'De Allerslimste Mens ter Wereld' stonden de zenuwen zo danig gespannen dat een tactische blunder voor het verdict zorgde. Frank Vander Linden liet zich zonder reden tactisch zakken waardoor Annelies Rutten de rekening kreeg.
Tot aan de fragmentenronde ging het gelijk op. Nieuwkomer Yves Desmet won uiteindelijk het pleit en mag zich één weekend lang 'De Allerslimste Mens ter Wereld' noemen. In het finalespel stonden de zenuwen opnieuw gespannen. De Mens-frontman Frank Vander Linden liet zich echter zonder reden tactisch zakken. Een tactische blunder, want hij vergat dat Annelies Rutten nog een kans kreeg om te antwoorden. Deze was echter zo van slag dat ze meteen stop riep. Een tweede blunder van formaat, want Vander Linden kon met slechts twee goede antwoorden over Dior Rutten naar huis sturen.
Exit Annelies Rutten dus, wat voor beroering zorgde in de studio en bij presentator Erik Van Looy.
Maandagavond moet 'Blokken'-presentator Ben Crabbé het opnemen tegen Frank Vander Linden en Yves Desmet. Ongetwijfeld weer een spannende aflevering. (Tv-Visie)
Na een supertiebreak, waarin er naar tien winnende punten gespeeld werd, heeft Kim Clijsters de Diamond Games op haar naam geschreven. De wereldkampioene walste in de eerste set als een pletwals over Henin, die bij haar comeback even moest zoeken naar het goeie ritme: 6-1. Maar in set twee liet een nonchalante Kim 'Juju' in de match komen en toonde Henin dat ze nog steeds een gevaarlijke klante is: 3-6. Een supertiebreak moest beslissing brengen en daarin kroonde Clijsters zich met 10-5 tot de verdiende winnares.
Voor Justine Henin (WTA 12) was het de eerste match sinds ze zich ruim vijf maanden geleden blesseerde aan de elleboog op Wimbledon. Dat was er in de eerste set duidelijk aan te zien. Henin, in een outfit dat deed denken aan het Anderlecht-shirt, was een tijdlang op zoek naar het juiste ritme en de juiste afstand. Vooral haar opslag en forehand lieten het afweten. Pas in set twee kon Henin een eerste servicegame winnen. "Het was niet makkelijk om na al die maanden in de lappenmand in de match te komen tegen een speelster als Kim", sprak Henin. "Ik had geen last meer van de elleboog, maar moest toch ook even aanpassen aan de ondergrond."
Show Clijsters Een met 14.600 toeschouwers gevuld Sportpaleis zag een gedreven Kim wegsnellen tot 4-0. Pas in het felbevochten vijfde game kregen we een eerste keer een glimp van de klasse van Henin te zien. De Rochefortoise won het game en leek even te zullen aanklampen, maar dat was maar schijn. Clijsters liet Henin alle hoeken van het veld zien en haalde de eerste set al na 25 minuten binnen met 6-1. In de tweede set nam een ontspannen Clijsters gas terug en begon ze nog wat meer aan de show te denken. Henin ging zowaar door de opslag van Clijsters en kwam zo 1-2 voor. Het nummer drie van de wereld kwam nog een paar keer op gelijke hoogte, maar moest de set uiteindelijk met 3-6 aan Henin laten.
"Ik ben toch blij over het niveau dat ik in die tweede set haalde", aldus Henin nog. "Ik ben duidelijk nog niet top, maar als je weet dat ik enkele maanden geleden nog dacht dat mijn carrière voorbij was, kan ik niet anders dan blij zijn. Met wat ik nu gezien heb, weet ik dat het goed komt."
Publiek uit ongenoegen In tegenstelling tot wat voor de match was aangekondigd, en tot groot ongenoegen van het publiek, kwam er vervolgens geen derde set maar een tiebreak tot 10 punten. Kim Clijsters trok daarin met 10-5 aan het langste eind. Een beetje een anticlimax na een lange avond met ook de zege van Wickmayer tegen Schiavone en het optreden van Natalia, maar uiteindelijk een mooie en verdiende winnares. "Een Justine in topvorm is altijd gevaarlijk", sprak Kim. "Ik heb vandaag al enkele flitsen van haar klasse gezien. Geef haar nog even de tijd om weer wat matchritme op te doen en ze zal er staan. Justine is alleszins iemand waar ik rekening mee houd voor 2011." (odbs)