Culinaire trends voor de feestdagen. Wat zijn de lekkerste recepten voor een feestmenu op Kerstmis of nieuwjaar? Blijven de klassieke gerechten scoren of zijn er opvallende nieuwigheden? We vroegen aan chef Inge Ooghe van het kookatelier La Coquerie in Leuven wat zoal op het menu staat voor eindejaar. En we gingen bij een bekende hobbykok, presentatrice Cathérine Vandoorne van het programma 'De Madammen' op Radio 2, snuisteren in de feestkeuken. Emilie Laehaert
Culinaire kersttrip rond de wereld Om een origineel en vernieuwend tintje te geven aan de kerstmenu's, lanceerde het kookatelier van La Coquerie vorig jaar de workshop 'Xmas around the world: In die workshop wordt er voor het feestmenu inspiratie gehaald uit de traditionele kerstmenu's in andere landen. Het is een soort culinaire wereldreis. Inge Ooghe: "We maken kleine hapjes die een beeld geven van de culinaire kerstbeleving in andere landen. Kerstavond of kerstdag wordt wereldwijd op tal van manieren gevierd."
"Zo maken de Zweden een Smorgasbord met een variëteit aan schelpdieren, varkensvlees, gekookte en rauwe haring, vis, kaviaar, kazen en bruine bonen. In Polen bestaat het kerstmenu vooral uit groenten, een soort ravioli en vis. Vlees en alles wat onder de categorie 'vette en zoete happen' valt, wordt er niet gemaakt. Dat werd als te luxueus beschouwd. Bij ons en in onze buurlanden is vlees wél een absolute must tijdens de kerstperiode.In Australië is de kerstlunch dikwijls een barbecue. De Flippijnen vieren kerst dan weer met een soort Spaans-Aziatische culinaire inslag. Het is boeiend om wereldwijd rond te kijken en zo andere smakenpaletten te ontdekken."
Inge Ooghe: "We geven ook workshops om leuke, originele hapjes voor nieuwjaar te bereiden, Het kan gezellig en leuk zijn als de gasten elk een gerecht meebrengen voor het feestmenu. Het nadeel van deze regeling is dat je vaak een samengesteld menu krijgt dat niet helemaal evenwichtig is. Er is bijvoorbeeld te veel vis of vlees of een kruidige tajine staat naast een Frans klassiek gerecht. Op voorhand afspreken over het menu, kan helpen. Werk bijvoorbeeld met een culinair thema, bijvoorbeeld de mediterraanse keuken." Wie het echt héél gemakkelijk wilt houden op oudjaar, kan kiezen voor gourmet of fondue. Deze gezellige klassiekers vragen geen uren voorbereiding in de keuken. Eén nadeel: je huis ruikt er dagen later nog naar. (Blad Magazine nieuwsblad)
In bijlage Cathérines favorieten voor eindejaar uit "koken een feest" Hapje: een klein tasje wortel-sinaasappelsoep
Hoofdgerecht: Eendenborstfilet met sinaasappelsaus
Nagerecht: Créme brûlée met kardemom en passievrucht
|