VOGELDIERGENEESKUNDE : www.bloggen.be/dierenarts_erwin_louagie
gevallen in een vogelartsenpraktijk : dierenarts Erwin Louagie
Als dierenarts kleine huisdieren (ook honden en katten) is een groot deel van mijn cliënteel houder van vogels (papegaaien, parkiten,duiven, zangvogels, exoten, roofvogels,...) Aangezien er al zoveel informatie over katten en honden terug te vinden is op het internet, heb ik speciaal voor vogelliefhebbers deze blog aangemaakt. Mijn gegevens : Louagie Erwin, wijnendalestraat 23, 8820 Torhout tel 050/216934 Op afspraak
05-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Caique met metaalvergiftiging (zink)

Een ander geval van zinkvergiftiging, dit maal bij een handtamme caique.
Na hospitalisatie en vijf dagen inspuitingen met tegengif, mocht de vogel terug naar huis.







05-07-2012, 15:03 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
21-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LEVERCIRRHOSE BIJ EEN GRIJZE ROODSTAART
Klik op de afbeelding om de link te volgen Levercirrhose is het eindstadium van een chronische leverontsteking waarbij levercellen langzaam afsterven en vervangen worden door bindweefsel. Dan blijft een kleine, harde, niet functionele lever over. De lever filtert samen met de nieren de afvalstoffen uit het bloed, waardoor bij
levercirrhose de vogels zichzelf begint te vergiftigen. Ook produceert de lever gal om vetstoffen te verteren. De vogels wordt ziek, vertoont braakneigingen, slaapt veel, en heeft diarree. Een verkeerde voeding met veel vetten en giftige stoffen zoals chocolade kunnen na een termijn aanleiding geven tot levercirrhose. Bij tijdig ingrijpen, als er nog actief leverweefsel aanwezig is, kan de vogel nog een normaal leven leiden mits langdurige levertherapie.
Hier zie je een röntgenfoto van een grijze roodstaart met levercirrhose. De leverschaduw is zo goed als afwezig.

21-05-2012, 21:33 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
25-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.geelverkleuring uraten in urine door papegaaieziekte (geelzucht)

Papegaaieziekte (psittacose, chlamydiose) tast in veel gevallen de lever aan, waardoor de urinefractie van de uitwerpselen geel-achtig verkleurt.
Deze amazonepapegaai werd ter behandeling opgenomen voor het toedienen van een specifiek soort antibioticum (door middel van injectie) dat werkzaam is tegen papegaaieziekte.







25-01-2012, 18:01 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
28-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.krantenartikel blauwe reiger met pijl doorboord
Klik op de afbeelding om de link te volgen

28-11-2011, 17:47 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
23-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.blauwe reiger gedood door pijl in Gits

Op 21/11/11 werd er bij mij een blauwe reiger binnengebracht wiens onderlichaam doorboord was door een metalen pijl. De pijl bleek de buikholte doorboord te hebben en de vogel had reeds veel bloed verloren.
In allerijl werd door mij een noodoperatie uitgevoerd, de pijl werd verwijderd, de schade aan de weefsels werd zo goed als mogelijk hersteld en er werd vocht toegediend. Diezelfde nacht is het dier jammer genoeg overleden ondanks alle inspanningen.
In bijlage vind je achtereenvolgens : de verantwoordelijke van het Vogelopvangcentrum (VOC) Beernem Katrien Werbrouck met het gevonden dier, verder de beelden van de operatie met het dier onder anesthesie.

Alle inlichtingen die er toe kunnen leiden dat de persoon die dit gedaan heeft, gevonden wordt, zijn welkom.

pijl van het merk : easton X7 World Class

De blauwe reiger is een beschermde diersoort en een dier
nodeloos doen lijden is evenzeer strafbaar !













23-11-2011, 00:00 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
27-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CONSTRICTED TOE SYNDROOM
Bij jonge babypapegaaien komt het zelden voor dat er ter hoogte van het bindweefsel van de onderhuid van een of meerdere tenen een soort bindweefselband bij de geboorte aanwezig is, die naarmate de vogel groeit, meer en meer de teen insnoert. Zonder behandeling leidt dit snel tot het afsterven van een of meerdere teenkootjes.
De behandeling bestaat erin de bindweefselband door te snijden op 2 tot 3 plaatsen (bv mediaal, lateraal en dorsaal) zodat het teenkootje distaal terug voldoende bloed krijgt.





27-10-2011, 17:25 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AMAZONE MET LICHT VERKALKT EI IN EILEIDER -LEGNOOD
Deze amazone werd aangeboden wegens algemeen ziek zijn, was mager en bij aankomst bleek na een hele geen tot weinig mest in de transportbak aanwezig te zijn. Bij palpatie bleek de buik gevuld te zijn met een zachte, elastische massa. Even werd gevreesd voor een geval van kliermaagdilatiatie, maar een röntgenfoto gaf uitsluitsel : een weinig verkalkt ei in de eileider. Bemerk hoe de maag en alle organen onder druk staan door het volume dat door het ei wordt ingenomen. De vorm van het ei doet al vermoeden dat het geen normaal verkalkt ei is, het elastisch aanvoelen bij palpatie wees ook in die richting.
Onder algemene verdoving werd geprobeerd met lichte massage en druk het ei in de cloaca te verplaatsen. Tijdens manipulatie 'brak' het ei in de eileider, maar doordat de 'schaal' meer uit vlies dan uit een echte verkalkte schaal bestond, was er geen gevaar voor inwendige kwetsuren. Aangezien het ei daar wellicht al een hele tijd aanwezig was, waren de vliezen 'vergroeid' met de eileider en duurde het een hele tijd voordat de eileider zich had gezuiverd.
Na een 5tal dagen antibiotica en ontstekingsremmers mocht de vogel terug naar huis.







27-10-2011, 17:18 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
19-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.agapornis met legnood
Een alleen gehuisveste agapornis werd aangeboden met de klacht dat hij onvoldoende tot geen mest maakte. Ook merkte de eigenaar op dat hij de laatste 2 dagen meer sliep en minder at. Bij palpatie werd een ronde, harde masse in het bekken gevoeld. Om uitsluitsel te geven dat het om een ei ging en niet om een tumor, werd een röntgenfoto gemaakt.
De vogel werd na uitvasten verdoofd met isofluraangas en door middel van gecontroleerde massage (na inbrengen van parafine-olie in de cloaca met een speciale sonde) werd na veel moeite het ei uit de eileider gedreven. Uitvasten is in dit geval heel belangrijk aangezien door de druk van de massage voedsel uit de kliermaag in de krop en keel kan worden gedreven met verstikking door voedsel in de luchtpijp tot gevolg (afwezigheid van slikreflex tijdens anesthesie).







19-09-2011, 20:43 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onverteerde zaden in de mest bij een kraagpapegaai ten gevolge van kliermaagdilatatiesyndroom
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Tot vervelens toe : nogmaals een geval van KDS, ditmaal bij een kraagpapegaai...dit symptoom was zo duidelijk en is zo typisch dat ik het toch nog even laat zien (maar...geen onverteerde zaden in de mest betekent niet dat het geen KDS kan zijn !) Voorlopig zal ik op deze blog geen gevallen van KDS meer posten....in de ijdele hoop dat er geen gevallen meer zullen opduiken.



19-09-2011, 20:35 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaarlijkse vaccinatie van sportduiven

Wettelijk dienen sportduiven of duiven die deelnemen aan tentoonstellingen (zoals deze sierduiven : kingduiven) gevaccineerd te worden tegen paramyxovirus, dit is een duivevariant van het pseudovogelpestvirus.







19-09-2011, 20:31 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
05-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneeuwuil met ontsteking poot

Deze jonge sneeuwuil (een goeie 3 maand oud) was met zijn poot verstrengeld gezeten tussen de tralies en werd enkele dagen later gepresenteerd met symptomen als : verlies van eetlust, ondergewicht en ernstig manken.
Hij werd behandeld met antibiotica, ontstekingsremmers, vitaminepreparaten (at uitsluitend eendagskuikens), antibraakmiddelen (kon de dwangvoeding aanvankelijk niet verdragen).
Na een goede week at de uil dagelijks 4 eendagskuikens en twee muizen en mocht hij naar huis.
Op de eerste foto : dag na aankomst, volgende foto's tonen een al wat gelukkiger vogel.













05-09-2011, 18:58 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.routine onderzoek van duiven
Duiven worden routinematig onderzocht op :

- coccidiose : een eencellige parasiet die in de darmen leeft. De eitjes, oocysten genaamd, kunnen in de mest onder de microscoop      
                     teruggevonden worden.
- trichomonas : deze beweeglijke eencellige parasiet komt voor in de krop en beweegt zich voort met zweepdraadjes (vandaar ook de naam
                        flagellaten. Via een kropuitstrijkje worden ze onder de microscoop teruggevonden
- wormen      : de verschillende soorten wormen die in de darm leven, kan men herkennen door de aanwezigheid van wormeieren in de mest
                       (ook via microscopie).

Verder worden de duiven gecontroleerd op luizen : luizen veroorzaken onrust en verminderen de prestaties van sportduiven omdat ze niet uitgerust aan de start verschijnen.
Ook een grondig onderzoek van neus, keel en ogen is belangrijk.








05-09-2011, 18:29 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
22-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.glanspreeuw met cappillaria (haarwormen)

Een kruising van een koningsglansspreeuw en een driekleurglansspreeuw werd aangeboden met een 'hoest'.
Na onderzoek van de mest werden veel haarworm-eieren teruggevonden (grote foto hoe zo'n wormei er onder de microscoop uitziet, kan je hier op de site terugvinden).
Haarwormen zijn nogal hardnekkige wormen en vereisen een specifiek ontwormingsmiddel. Dit wordt bij vogels met klinische symptomen best oraal (via de bek) toegediend omdat zieke vogels meestal te weinig drinken.
'Hoest' en ademhalingsproblemen worden meer gezien bij worminfectie met luchtpijpwormen of syngamus-wormen. Deze wormeieren werden niet in de mest teruggevonden. Toch sluit dit een luchtpijpworminfectie niet volledig uit. Het ontwormingsmiddel werd echter zodanig gekozen dat zowel haarwormen als luchtpijpwormen er van afsterven.
Een dag later was de hoest reeds verdwenen.
0p de foto : een koningsglansspreeuw en een toerako die ook ontwormd werden omdat ze in dezelfde volière zaten.







22-08-2011, 14:28 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
21-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een extreem geval van kliermaagdilatatiesyndroom bij een wijnborstamazone

Een extreem geval van kliermaagdilatatiesyndroom (PDD : proventricular dilatation syndrome, Macaw Wasting Syndroom) bij een wijnborstamazone.
Klachten waren : erge vermagering, minder actief gedurende 1 week. Bij presentatie werd geen ontlasting in de transportkooi vastgesteld (toch ettelijke uren in transportbak). Na toediening van dwangvoeding en laxeermiddel werd een weinig ontlasting verzameld die negatief bleek bij onderzoek op wormeieren.
Na stabilisatie (serum, ontstekingsremmers, antibiotica) werd een röntgenfoto gemaakt onder anesthesie. Hieruit bleek dat het een extreem geval van kliermaagdilatatie was. De virale ziekte zorgde ervoor dat de maag niet meer kon samentrekken en het voedsel zich daarin ophoopte.
Dergelijk ver gevorderde gevallen zijn onbehandelbaar.
Op de foto's zie je eerst de röntgenfoto en vervolgens beelden genomen tijdens de autopsie (lijkschouwing).











21-08-2011, 21:55 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een ongewone gast over de vloer : een nandoe-kuiken
een ongewone gast over de vloer : een nandoe-kuiken







21-08-2011, 21:44 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 gevallen van loodvergiftiging bij vogels
2 gevallen van loodvergiftiging : 1 bij een kerkuiljong dat gedurende een paar dagen in een loden bak werd gehuisvest en als gevolg daarvan verlammingsverschijnselen had (werd 5 dagen na begin verlamming binnengebracht), en één bij een amazonepapegaai die wellicht een loden gewichtje (bolletje) van de gordijnen had verorberd.
Beide werden behandeld door middel van injecties tegengif (antidoot). De amazone herstelde vlot, het kerkuiljong moest na een 10-tal dagen geëuthanaseerd worden wegens onherstelbare schade aan de zenuwen.
Op de foto's is ook de typische verkleuring van de urine te zien (amazonepapegaai) die soms na loodvergiftiging wordt gezien (eerste foto voor behandeling, op de tweede en derde foto zie je de positieve verandering na start van de behandeling).
Bij roofvogels komt loodvergiftiging nog regelmatig voor na inname van loodhagel bij prooidieren, bij watervogels opname van loodhagel uit de omgeving (vijver). Bij papegaaien is de bron van lood in huis terug te vinden. (gewichtjes aan gordijnen, soldering, tiffani-lampen, ...)














21-08-2011, 00:00 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
11-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rosé kaketoe gebroken poot : na 32 dagen

Na 32 dagen werd ook de pin in het beenmerg verwijderd. De vogel nam al goed steun met de behandelde poot. Hij zal door gebruik van zijn poot zelf voor zijn revalidatie zorgen.







11-08-2011, 09:26 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rosé kaketoe gebroken poot : na 3 weken

Na 3 weken werd de pin in het beenmerg doorgeknipt en de 'brug' verwijderd. Ook de dwarse pin werd verwijderd.
Om te beoordelen of de pin in het beenmerg verwijderd mocht worden, werden röntgenfoto's gemaakt.  Daarop werd besloten die pin nog een 10-tal dagen te laten zitten.









11-08-2011, 09:18 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.






11-08-2011, 09:14 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rosé kaketoe met gebroken tibiotarsus (scheenbeen)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een rosékaketoe werd binnengebracht met een verplinterde fractuur van de tibiotarsus (het been bij vogels juist onder de knie).
Er werd besloten te werken met pinnen om de breuk te stabiliseren : een spalk geeft namelijk te weinig stabiliteit bij dergelijke breuk, daarenboven hebben krombekken de neiging een spalk met hun bek redelijk vlug te vernielen.
Eén pin werd in het beenmerg ingebracht na het opensnijden (onder algemene verdoving) van de plaats waar de breuk zich bevond. Aangezien het bot boven en onder de breuk dan nog een rotatie kan ondergaan, werd een tweede pin onderaan dwars door het been geboord.
De eerste pin werd overgeplooid, er werd een plastik stukje darm overgeschoven en de tweede pin werd dwars door het stukje darm geduwd.
Uiteindelijk werd het stukje darm opgevuld met een zelfhardende pasta die een 'brug' vormde tussen de pin in het beenmerg en de pin die dwars door het bot geboord zat.
Op de eerste foto : schematische voorstelling (bovenste dwarse pin werd in praktijk niet ingebracht wegens te weinig plaats)
Op de tweede foto : situatie na 3 weken na verwijderen van verband van de poot. Dunne pijl = pin in het beenmerg, dikke pijl = pin dwars door het bot.

Bijlagen:
IMG_5135.jpg (50.5 KB)   
rosé orthochirurgie 003.jpg (110.2 KB)   



11-08-2011, 09:14 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Archief per week
  • 04/03-10/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 04/12-10/12 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 31/10-06/11 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 27/12-02/01 2022
  • 11/10-17/10 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 02/11-08/11 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 02/12-08/12 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 15/10-21/10 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 02/11-08/11 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 30/09-06/10 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 19/11-25/11 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 14/09-20/09 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs