200 g volkoren spaghetti 2 courgettes, in slierten 1 kg vongole (venusschelpen) 2 eetlepels vloeibare margarine 2 eetlepels olijfolie 4 teentjes knoflook, fijngesneden 1 pikant rood Spaans pepertje, zaadjes verwijderd, fijngehakt 1 puntpaprika, zaadlijsten verwijderd, in sliertjes 10 kerstomaatjes, gehalveerd Een bosje bladpeterselie, de pluksels grof gehakt 2 dL witte wijn Fleur de sel en peper 1 citroen, in partjes
1) Spoel de vongole grondig onder koud stromend water De schelpjes die niet dichtgaan, gooi je weg. 2) Doe de margarine en 1 eetlepel olijfolie in een hete sauteerpan. 3) Voeg de knoflook, het Spaanse pepertje, de puntpaprika, de kerstomaten, de helft van de peterselie, de vongole en de wijn toe. 4) Roer, kruid met fleur de sel en peper, en dek af met een deksel. 5) Kook de spaghetti al dente, 1 minuuut voor het einde van de kooktijd doe je de courgetteslierten erbij. 6) Zodra alle schelpjes open zijn, meng je de vongole en smaakmakers met de courgettepasta en de rest van de peterselie. 7) Besprenkel elk bord met een paar druppels citroensap en een paar druppels olijfolie. Werk af met fleur de sel en peper.
Schil de asperges met een dunschiller en breek het uiteinde af. Kook de asperges gaar. Plet de eitjes en meng ze met de fijngesnipperde basilicumblaadjes en de minarine Kook de aardappelen gaar Laat het ei-minarine-mengsel smelten op de warme asperges
4 kalfslappen 2 bussels witte asperges 100 mL witte wijn 100 mL kalfsbouillon 50 g margarine 1 eetlepel olijfolie 4 blaadjes salie Snufje nootmuskaat Peper en zout
1) Schil de asperges en breek de harde uiteindes onderaan de stengel af. Kook de asperges 5 à 10 minuten gaar in gezouten water. Giet ze af en laat uitlekken op een propere theedoek. 2) Verhit de olie in een pan en bak de salieblaadjes kort aan. Laat uitlekken op keukenpapier. 3) Kruid de kalfslapjes met peper en zout. Bak ze in dezelfde olie 2 minuten aan elke kant. Hou ze warm onder aluminiumfolie. 4) Blus de pan met de wijn en de bouillon. Laat tot de helft inkoken. Werk, van het vuur af, de saus op met blokjes margarine. Breng op smaak met peper en zout. 5) Verdeel de asperges over de borden. Kruid met peper en een snufje nootmuskaat. Leg er dan de kalfslapjes bij en werk af met de salie en het sausje. Serveer meteen.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook in een pannetje met water in 8 minuten gaar. Laat de gekookte bloemkool goed uitlekken. Schep de gare bloemkool in een keukenmachine en mix tot dat de bloemkool helemaal fijn is. Schep de bloemkoolpulp in een schone theedoek en wring goed uit. Er komt nogal wat vocht vrij namelijk! Meng de bloemkool met een ei en wat zout, peper en oregano kruiden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en een beetje olijfolie en verdeel het mengsel over de bakplaat. Zorg dat je een dunne en egale bodem maakt. Bak de bodem voor 30 minuten in de oven. Terwijl de bloemkoolbodem in de oven staat, kun je je gekozen groenten voor de topping in stukjes snijden. Breng de verse tomatensaus op smaak met oregano en wat peper en zout. Haal de bloemkoolbodem uit de oven en bestrijk deze met de tomatensaus. Beleg de bodem hierna met al je favorieten en gesneden groenten en de hüttenkäse. Garneer met verse basilicum. Bak de bloemkoolpizza in 10 minuten af.
Kook de aardappelen gaar, en stamp ze fijn. Als het te droog is, kan je een scheutje (plantaardige) melk(vervanging) toevoegen. Verwarm de rode bieten in kokend water. Snijd ze in kleine blokjes en roer deze door de geprakte aardappelen. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de stamppot over twee borden en strooi de cashewnoten er over heen.
3 bananen (+1 voor bovenop) 3 eieren (klein beetje apart houden) 175 g havermeel 50 g dadels 1 tl bakpoeder zout
Verwarm de oven voor op 175°C. Pureer 3 rijpe bananen samen met de dadels en de eieren. Voeg het havermeel, het bakpoeder en een snufje zout toe. Snijd 1 banaan in de lengte door en leg deze op de bovenkant. Bak het brood 45 minuten in het midden van de oven. In de laatste 10 minuten baktijd bestrijk je de bovenkant met het losgeklopte ei dat je apart hield.
Zoete aardappelstamppot met rauwe andijvie (vegetarisch gerecht)
Voor 2 personen (200 kcal per persoon):
1 grote zoete aardappel (bataat) 2 kleine aardappelen 2 grote uien 1 teentje knoflook 1 eetlepel margarine 150 g vegetarische roerbakstukjes 300 g andijvie 1 dl magere melk Peper
1) Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in weinig water in ca. 15 minuten gaar. 2) Pel de uien en de knoflook en snijd ze in snippers. Fruit ze in de margarine op heel laag vuur zacht. 3) Voeg de vegetarische reepjes toe en bak ze mee. 4) Was de andijvie en snijd hem in smalle repen. 5) Maak van de gare aardappelen en de hete melk een puree. Meng er de uien met vegetarische reepjes en de andijvie door. 6) Warm het geheel goed door en breng op smaak met peper.
4 tomaten 1 teen knoflook 1 blikje tomatenpuree (70 g) 150 g gerapste wortelen 1 theelepel Tabasco 200 g volkoren couscous 500 g verse kabeljauw 15 g dille Bakpapier
1) Verwarm de oven voor op 180°C. Knip 4 stukken bakpapier van 40 x 40 cm. 2) Snijd de tomaten in blokjes en de knoflook fijn. Doe de tomaten en de knoflook met de tomatenpuree, wortel, Tabasco, couscous en 200 mL kokend water in een kom. Breng op smaak met peper en eventueel zout en schep goed om. 3) Verdeel het couscousmengsel over de stukken bakpapier. Verdeel de kabeljauw erover. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de dille fijn en bestrooi de vis ermee. 4) Vouw het bakpapier losjes dicht tot pakketjes (en papillotte). Bak de pakketjes op de bakplaat in het midden van de oven in ca. 20 minuten gaar. Neem uit de oven, vouw voorzichtig open en serveer direct. Lekker met partjes citroen.
Was de paprikas, snijd ze doormidden. Maak ze schoon en snijd ze in dunne reepjes. Pel de ui en de knoflook en hak deze fijn. Schil de selderie en snijd deze in ragdunne reepjes. Was de aubergine , maak deze schoon en snijd hem in kleine blokjes. Was de peterselie, schud deze droog en hak hem fijn. Verhit één eetlepel olie en stoof de groenten daarin bij lage temperatuur al roerend 20 minuten. Voeg zout, peper en paprikapoeder toe. Spoel het vlees af met koud water. Dep het droog en snijd het in dunne ringen. Verhit een eetlepel olie en bak de reepjes kalkoen daarin kort. Voeg zout en peper toe. Verdeel de reepjes kalkoen met de groenten over twee borden.
300 g aardappelen 200 g spruitjes ½ prei 2 tomaten 150 mL groentebouillon 30 g geraspte Parmezaanse kaas light peper mild paprikapoeder nootmuskaat zout olie voor de vorm
Was de aardappelen, schil ze en snijd ze in dunne plakken. Was de spruitjes, maak ze schoon. Blancheer beiden 10 minuten in kokend water met zout. Laat ze schrikken met koud water en uitlekken. Verwarm de oven voor tot 200°C. Vet een vuurvaste schaal in met olie. Maak de prei schoon, snijd deze overlangs open, was hem en snijd hem in dunne ringen. Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd het vruchtvlees klein. Verdeel aardappelen, spruitjes, tomaten en prei losjes over de vorm. Schenk hier de bouillon over en strooi de Parmezaanse kaas erover. Breng de schotel op smaak met zout, peper, paprikapoeder en nootmuskaat. Bak hem in de oven in circa 25 minuten goudbruin.
500 g zeebaars 350 g aardappelen, in dunne plakjes 1 venkel 2 middelgrote wortelen, in dunne plakjes 1 ui, in ringen 1 pastinaak, in dunne plakjes 2 stengels prei, in ringen 500 mL visbouillon (1 blokjes met een halve liter water) 2 teentjes look, uitgeperst 2 eetlepels venkelzaad 1 eetlepel fijngehakte peterselie Peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de gesneden groenten in een ovenschaal en bestrooi ze met peper en zout. Meng de knoflook door de bouillon en giet dit over de groenten. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet ze 45 minuten in de oven. Verwijder de folie en leg de visfilets op de groenten. Schep met een lepel wat van het vocht over de vis. Bestrooi de vis met venkelzaad, peper en zout. Zet opnieuw 20 minuten in de oven. Garneer met peterselie en serveer.
Gegrilde zwaardvisfilet met gekarameliseerde spruitjes (visgerecht)
Voor 4 personen (280 kcal per persoon):
4 zwaardvissteaks 500 g spruiten, in 4 gesneden 600 g aardappelen, in blokjes 2 teentjes knoflook, gesnipperd Enkele salieblaadjes Sap en geraspte schil van limoen 1 eetlepel olijfolie + extra om vis in te smeren 2 eetlepels witte balsamicoazijn 1 eetlepel honing Peper en zout
1) Kook de aardappelen gaar. 2) Roerbak de spruitjes gaar in de olie met de knoflook en salie. 3) Voeg balsamicoazijn, honing, peper en zout toe en schep goed om. Laat even karameliseren. 4) Smeer intussen de vissteaks met een beetje olijfolie en grill ze in een grillpan op hoog vuur 2 minuten aan elke kant. 5) Breng op smaak met peper, zout, enkele druppels limoensap en een beetje gerapste limoensschil. 6) Serveer de gegrilde vis met de spruitjes en de aardappelen.
Bron: Libelle Dieetgidsje Gezond afvallen, zo doe je dat
Mac ânâ cheese met groene groenten (vegetarisch gerecht)
Voor 4 personen:
300 g macaroni 450 g sperziebonen (gedopt, in stukjes) 150 g doperwten (diepvries) 1 eetlepel olijfolie 3 lente-uitjes (fijngehakt) 750 mL magere melk 2 eetlepels maïzena 50 g parmezaanse kaas (geraspt) 300 g veldsla Voor de dressing: 1 eetlepel olijfolie en 2 eetlepels balsamicoazijn
1) Bereid de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg in de laatste 2 minuten de sperziebonen en de doperwten toe en kook mee. Giet af, doe terug in de pan en doe het deksel erop om het warm te houden. 2) Verwarm de olijfolie in een kookpan op middelhoog vuur. Voeg de lente-uitjes toe en bak ca. 2 minuten. Klop de magere melk los met de maïzena en voeg al roerend toe aan de lente-ui. Laat 3 à 4 minuten koken tot het melkmengsel indikt. 3) Haal de kookpan van het vuur en roer de parmezaanse kaas, de macaroni, de sperziebonen en de doperwten erdoorheen. Meng de veldsla met de olijfolie en de balsamicoazijn en serveer erbij.
Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook totdat ze zacht zijn.Voeg de champignons en pompoenblokjes toe en bak totdat de champignons bruin zijn en de pompoen gaar is. Dit duurt 10 à 15 minuten.Was de courgette goed en maak er met een rasp/dunschiller lange dunne slierten van Pureer de cottage cheese en pesto samen tot een gladde puree.Meng de champignons, pompoen, courgettepasta en saus onder elkaar.
600 g pompoen 1 rode peper 1 tl komijnzaad 1tl korianderzaad 1 ui 200 g runderlap 1 ½ eetlepel vloeibare margarine 2 el garam masala 1 laurierblad
Rooster het komijnzaad en het korianderzaad in een droge koekenpan tot het gaat geuren. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Snijd het vlees in repen. Bak het vlees in de hete margarine aan alle kanten bruin. Bak de ui, de geroosterde specerijen, de garam masala en het laurierblad kort mee. Giet er 2 dl kokend water bij en laat het vlees 1 uur zacht sudderen. Maak de pompoen schoon. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de peper schoon, verwijder de steelaanzet en de pitjes. Snijd de peper in ringen. Doe de pompoen en de peper bij het vlees en stoof het geheel in 20 minuten verder gaar.
400 g aardappelen 400 g pompoen 1 ui 1 teentje knoflool 2 tl kerriepoeder 1 el olie 1 el tomatenpuree 1 ½ dL halfvolle melk 4 el geraspte belegen 30+ kaas 4 el halfvolle natuuryoghurt
Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in weinig water gaar. Warm de oven voor op 200° C. Snijd de pompoen in stukken en verwijder het zaad en het zachte deel. Schil de stukken pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de ui en de knoflook schoon. Snijd deze klein. Fruit de ui met het kerriepoeder in de olie glazig. Bak de knoflook en de pompoen even mee. Voeg de tomatenpuree toe met een paar lepels water en stoof de groente in 10 minuten gaar. Maak van de gare aardappelen met hete melk en wat peper een puree. Meng de geraspte kaas door de yoghurt. Schep het pompoenmengsel in een ovenvaste schaal en dek dit af met de aardappelpuree. Verdeel het kaasmengsel erover. Laat het gerecht in ca. 20 minuten bruin kleuren.
1) Verwarm de oven voor op 200°C. 2) Schik de grove stukken venkel en aardappel in een ovenschaal. Voeg er de gekneusde teentjes look, tijm en olijfolie aan toe. Rooster het geheel 35 minuten in de hete oven. 3) Verhit een grillpan. 4) Breng de zeebaarsfilet op smaak met peper en zout. Gril de vis in zes minuten gaar en keer de laatste minuut om. 5) Let de kerstomaatjes in hun geheel naast de vis en gril ze even mee. 6) Serveer de filet met de venkel en de aardappelen. Werk af met het trosje kerstomaten.
Tofoe met curry, rijst en gegrilde paprika (vegetarisch gerecht)
Voor 4 personen (204 kcal per persoon):
2 zakjes zilvervliesrijst 400 g tofoe, in blokjes gesneden 300 g magere yoghurt 2 paprika's 2 eetlepels citroensap 2 eetlepels currypoeder 2 teentjes knoflook 1 theelepel korianderzaad of verse fijngehakte koriander 1 theelepel geraspte gember of gemberpoeder
1) Pel en snipper de knoflook, doe hem bij de yoghurt en meng er de gember, de koriander en de curry door. Breng op smaak met citroensap en meng er de tofoeblokjes onder. Dek af en laat minimum 2 uur marineren in de koelkast. 2) Warm de oven voor op 220°C. Doe de tofoeblokjes en de marinade in een ovenschaal. 3) Zet de ovenschaal 25 minuten in de oven en kook ondertussen de rijst. 4) Grill de paprika. 5) Dien op.
4 Pacific scharfilets 250 g kerstomaten 2 preien 1 wortel 1 venkelknol 1 onbehandelde citroen 1/2 bosje peterselie 400 g aardappelen 2 dl lichte room 200 g witte bonen uit blik 4 dL visfond peper en zout
1) Snij de wortel in stukken van 3 cm lang en 1/2 cm breed 2) Snij de venkelknol in 4 en verwijder de harde kern. Snipper fijn. 3) Snij de preien in de lengte in 2 en snij in stukken van 1 cm. 4) Schil de aardappelen en zijn ze in blokjes van 2 cm. 5) Giet de visvond in een kookpot en voeg 1 dL water toe. Voeg dan de aardappelblokjes, de prei en de venkel toe. Zet het deksel op de pot en laat 10 minuten zachtjes sudderen. 6) Snij intussen de kerstomaten in 4 en hak de peterselie fijn. 7) Voeg de wortelen toe aan het stoofpotje en laat nog 5 minuten sudderen. 8) Snij intussen de scharfilets in stukken van ongeveer 4 cm. Voeg samen met de tomaten en de uitgelekte witte bonen toe. Laat 5 minuten sudderen tot de vis gaar is. 9) Rasp ondertussen de citroenschil. 10) Voeg tot slot de room toe aan het stoofpotje. Kruid met peper en zout. 11) Verdeel de stoofpot over diepe borden. Werk af met de citroenzeste en de gehakte peterselie.
Tomaten-olijvensalade uit de oven met gegrilde kabeljauw (visgerecht)
Voor 4 personen (200 kcal per persoon):
400 g kabeljauw 8 grote tomaten in plakjes of 20 kerstomaatjes 12 zwarte olijven, gehalveerd Paprikapoeder en knoflookzout 1 eetlepel olijfolie 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes Citroensap Extra olijfolie om de kabeljauw in te smeren
1) Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenvaste schaal lichtjes in. 2) Leg de tomaten en de olijven in laagjes in de schaal en bestrooi ze met paprikapoeder en knoflookzout. 3) Sprenkel de olijfolie over de tomaten en olijven en bak deze ongeveer 15 minuten in het midden van de oven, tot de tomaten zacht maar niet papperig zijn. 4) Bestrijk de kabeljauw met olijfolie en druppel er citroensap op. Leg de vis op een voorverwarmd rooster en grill hem in ca. 10-12 min. goudbruin en gaar, halverwege voorzichtig omdraaien. 5) Dien de kabeljauw samen met de tomatensalade op en garneer met de lente-uitjes.