De diëtist online
Categorieën
  • Een woordje over mij (1)
  • Gezonde keukentips (10)
  • Ingrediënten (7)
  • Productbesprekingen drankjes (5)
  • Productbesprekingen maaltijdcomponenten/maaltijden (12)
  • Productbesprekingen tussendoortjes (13)
  • Productbesprekingen vet- en zoetstoffen (2)
  • Productbesprekingen zuivel(vervangers) (17)
  • Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten (16)
  • Recepten ijsjes (12)
  • Recepten ontbijt en lunch (16)
  • Recepten salades (24)
  • Recepten soepen, hapjes en voorgerechten (8)
  • Recepten warme maaltijd (61)
  • Voeding en gezondheid (29)
  • Weetjes (46)

  • De diëtist online op internet
  • Facebookpagina
  • Website
  • Website groepspraktijk

  • Zoeken in blog


    08-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfslapjes met asperges en salie (vleesgerecht)

    Voor 4 personen (300 kcal per persoon):

    4 kalfslappen
    2 bussels witte asperges
    100 mL witte wijn
    100 mL kalfsbouillon
    50 g margarine
    1 eetlepel olijfolie
    4 blaadjes salie
    Snufje nootmuskaat
    Peper en zout

    1) Schil de asperges en breek de harde uiteindes onderaan de stengel af. Kook de asperges 5 à 10 minuten gaar in gezouten water. Giet ze af en laat uitlekken op een propere theedoek.
    2) Verhit de olie in een pan en bak de salieblaadjes kort aan. Laat uitlekken op keukenpapier.
    3) Kruid de kalfslapjes met peper en zout. Bak ze in dezelfde olie 2 minuten aan elke kant. Hou ze warm onder aluminiumfolie.
    4) Blus de pan met de wijn en de bouillon. Laat tot de helft inkoken. Werk, van het vuur af, de saus op met blokjes margarine. Breng op smaak met peper en zout. 
    5) Verdeel de asperges over de borden. Kruid met peper en een snufje nootmuskaat. Leg er dan de kalfslapjes bij en werk af met de salie en het sausje. Serveer meteen. 

    Bron: Goed Gevoel mei 2016

    08-07-2016, 23:49 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat … luchtvervuiling ratten dikker maakt?

    Ratten die tijdens een experiment werden blootgesteld aan zeer vervuilde lucht kregen zo’n grote stofwisselingsproblmeen dat ze nu het risico lopen op overgewicht. Op het einde van het experiment wogen ze al veel zwaarder dan rattten die verbleven in een kamer gevuld met gefilterde lucht. Of er bij mensen een gelijkaardig effect is, is nog niet duidelijk.

    08-07-2016, 23:49 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pizza met bloemkoolbodem (vegetarisch gerecht)

    Voor 1 pizza: 

    1 grote bloemkool
    1 ei
    1 paprika
    100 gram snoeptomaten
    1 rode ui
    150 gram hüttenkäse
    Verse tomatensaus
    Verse basilicum
    Zout, peper & oregano kruiden

    Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook in een pannetje met water in 8 minuten gaar.
    Laat de gekookte bloemkool goed uitlekken. Schep de gare bloemkool in een keukenmachine en mix tot dat de bloemkool helemaal fijn is. Schep de bloemkoolpulp in een schone theedoek en wring goed uit. Er komt nogal wat vocht vrij namelijk! Meng de bloemkool met een ei en wat zout, peper en oregano kruiden.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier en een beetje olijfolie en verdeel het mengsel over de bakplaat. Zorg dat je een dunne en egale bodem maakt. Bak de bodem voor 30 minuten in de oven.
    Terwijl de bloemkoolbodem in de oven staat, kun je je gekozen groenten voor de topping in stukjes snijden. Breng de verse tomatensaus op smaak met oregano en wat peper en zout.
    Haal de bloemkoolbodem uit de oven en bestrijk deze met de tomatensaus. Beleg de bodem hierna met al je favorieten en gesneden groenten en de hüttenkäse. Garneer met verse basilicum.
    Bak de bloemkoolpizza in 10 minuten af.

    08-07-2016, 23:48 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomeato Balletjes in verse tomatensaus


    In Albert Heijn ontdekte ik een vegetarisch product dat ik nog nooit eerder zag: balletjes van tomatengehakt in tomatensaus. Ik kon niet anders dan deze te testen. 

    Volgens de verpakking bevatten de Tomeato Balletjes 164 g groente. Dit lijkt te kloppen. Aangezien zowel de balletjes als de saus grotendeels uit tomaten bestaan, smaken deze erg door. Voor mij geen probleem, maar zeker geen aanrader als je geen liefhebber van tomaten bent.

    Balletjes in tomatensaus worden vaak opgediend bij pasta of gegeten met brood. Niet zelden worden er dan geen andere groenten bij opgediend. Aangezien een warme maaltijd bij voorkeur minstens 200 g groente bevat, zijn deze balletjes in principe niet voldoende. Langs de andere kant is een portie van 164 g groente bij de maaltijd voor de gemiddelde Belg eerder een vooruit- dan een achteruitgang.

    Voor die 164 g groente (eigenlijk alleen maar tomaten) binnen te krijgen, moet je wel een heel bakje Tomeato Balletjes opeten. Dit kost je 2,99 euro en levert je 305 kcal. Eet je in plaats van de tomatenballetjes échte tomaten, dan kan je zowel de prijs als de energieaanbreng ongeveer door 5 delen. 

    Dat gewone groente beter zijn verwerkte is ergens wel logisch, maar zijn deze balletjes beter dan vleesballetjes? Het grootste nadeel van de Tomeato Balletjes is het suikergehalte. Om de zure smaak van de tomaten te camoufleren, zijn er per pakje 2,5 klontjes suiker gebruikt. Ook de ‘echte’ balletjes bevatten suiker, maar toch minder. De Tomeato Balletjes leveren wel meer vezels dan de vleesballetjes . Deze vertragen de opname van suiker in het bloed.

    Het vetgehalte van de vegetarische variant ligt een stuk lager dan dat van de balletjes van varkensgehakt. Aangezien de vetten van vleesballetjes overwegend van de ongezonde soort zijn, is dit een groot pluspunt voor de Tomeato-versie.

    Conclusie:

    1) Zijn de Tomeato Balletjes een volwaardig alternatief voor groente? Nee. 
    2) Zijn de Tomeato Balletjes een volwaardig alternatief voor vlees? Nee. Als je geen vlees/vis meer zou eten en vanaf nu dagelijks deze balletjes zou eten, zou je immers snel een ijzertekort hebben. 
    3) Is vleesballetjes vervangen door Tomeato Balletjes een goed idee? Maak je het gerecht zelf en gebruik je kippengehakt, veel groente en geen suiker? Dan hoef je niet voor de Tomeato-variant te gaan. Kies je sowieso voor een kant-en-klare variant? Dan geef ik de voorkeur aan de tomatengehaktballetjes.





    08-07-2016, 23:46 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen maaltijdcomponenten/maaltijden
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat … een portie van 100 g spek evenveel kcal bevat als 750 g aardappelen of 1 kg fruit ?
    Je kan er ook meer dan 2 kg tomaten voor eten. 

    08-07-2016, 23:43 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    02-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommersalade (hroodbeleg)

    1/4 komkommer 
    2 eetlepels zilveruitjes 
    150 gr magere kwark 
    6 verse muntblaadjes 
    peper en zout 

    Rasp de komkommer en halveer de zilveruitjes. Doe de kwark in een kom en voeg de komkommer en zilveruitjes toe. Scheur de muntblaadjes in stukjes en voeg toe aan de kwark. Zet alles onder elkaar en breng op smaak met peper en zout.

    02-05-2016, 00:25 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten ontbijt en lunch
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat… light producten niet altijd gezonder zijn?

    Een product kan light gemaakt worden door het vet erin te vervangen door suiker. Een gram vet bevat 9 kcal, een gram suiker 4 kcal… en suiker is door overheidssubsidies zeer goedkoop! Een echte goudmijn voor de fabrikant, maar voor de consument?

    02-05-2016, 00:23 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roze stampot

    Voor 2 personen:

    500 gram gekookte aardappelen
    4 voorgekookte rode bieten 
    2 handjes Cashewnoten
    Eventueel scheutje (plantaardige) melk(vervanging)
    Peper en zout

    Kook de aardappelen gaar, en stamp ze fijn. Als het te droog is, kan je een scheutje (plantaardige) melk(vervanging) toevoegen. Verwarm de rode bieten in kokend water. Snijd ze in kleine blokjes en roer deze door de geprakte aardappelen. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de stamppot over twee borden en strooi de cashewnoten er over heen.

    02-05-2016, 00:22 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bananenbrood

    3 bananen (+1 voor bovenop)
    3 eieren (klein beetje apart houden)
    175 g havermeel
    50 g dadels 
    1 tl bakpoeder
    zout

    Verwarm de oven voor op 175°C.
    Pureer 3 rijpe bananen samen met de dadels en de eieren. Voeg het havermeel, het bakpoeder en een snufje zout toe.
    Snijd 1 banaan in de lengte door en leg deze op de bovenkant.
    Bak het brood 45 minuten in het midden van de oven. In de laatste 10 minuten baktijd bestrijk je de bovenkant met het losgeklopte ei dat je apart hield.

    02-05-2016, 00:21 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alpro Go On
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alpro heeft iets nieuws. Na plantaardige versies van melk, pudding en yoghurt, heeft ze nu een kwark op sojabasis op de markt gebracht. 

    Aangezien we beter wat minder dierlijke eiwitten zouden innemen, juich ik een groter aanbod van plantaardige desserten toe. Zeker, aangezien het om een product op basis van soja gaat. Soja is immers de enige plantaardige eiwitbron die alle aminozuren die we nodig hebben in de juiste hoeveelheden bevat m.a.w. met de eiwitten uit soja kan ons lichaam evenveel aanvangen als met die uit melk of vlees. 

    Aan dit product zijn calcium en de vitamines D en B 12 toegevoegd. Ideaal dus voor vegetariërs en veganisten. Maar ook voor anderen is het een volwaardige zuivelvervanger. Bij ‘anderen’ denk ik ondermeer aan mensen die geen lactose verdragen, een stof die zich - in tegenstelling tot in gewone kwark - niet in deze variant bevindt. 

    Alleen maar positief nieuws dus? Spijtig genoeg niet. Alpro Go On is suikerrijk: per potje van 150 g meer dan twee klontjes. Hij heeft dus niet alleen de gezonde stoffen van zijn dierlijke variant, maar ook de ongezonde trekken ervan overgenomen. Ook vruchtenkwark van koemelk is immers suikerrijk.


    Wie op zijn lijn/suikerinname let, is beter af met de kwark van Optimel (Albert Heijn). Toch is ook voor hen Alpro Go 0n een betere keuze dan de meeste andere soorten vruchtenkwark (bv. Danio). Hij levert minder kcal en verzadigt beter. Voor wie geen zuivel wil/mag eten, is deze verruiming van het plantaardige ‘zuivelgamma’ alleen maar positief.

    02-05-2016, 00:12 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen zuivel(vervangers)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quaker havermout portieverpakkingen

    Quaker heeft al geruime tijd portieverpakkingen havermout. De varianten ‘Naturel’, ‘Cassonade’ en ‘Multifruit’ vind je in de meeste (grotere) supermarkten. In Albert Heijn en sinds kort ook in sommige Delhaizes kan je eveneens havermout met kaneel kopen. 

    De ‘Naturel-havermout’ is de enige waaraan geen suiker toegevoegd is.

    De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om niet meer dan 25 g of 5 klontjes ‘vrije’ suikers (toegevoegde suiker + suikers uit honing, siropen, vruchtensappen) per dag te consumeren. Aangezien havermout veel vezels bevat en vezels de opname van suikers vertragen, hoeft het dus geen ramp te zijn om hiervan een deel bij het ontbijt in te nemen. Toch is het belangrijk om te weten dat je snel aan deze 25 g bent en dat de drang naar suiker alleen maar toeneemt door suiker te eten. Als je het kan vermijden, doe je dat dan ook best. 

    Zoals ik al aanhaalde, is 5 klontjes suiker echt niet veel. Met de ‘Cassonade-variant’ heb je er al meer dan 1,5 binnen. De ‘Kaneel-havermout’ doet het 0,5 klontje beter.
    Helemaal goed doe je met de originele versie op smaak te brengen met vers fruit (en eventueel wat stevia).

    Wie in Albert Heijn zijn inkopen doet, zal misschien al gezien hebben dat het gamma portieverpakkingen van Quaker daar vergroot wordt door de Quaker oats express cup en de Quaker oats express kopje havermout. Terwijl je de varianten die je ook in de Belgische supermarkten vindt, moet bereiden in de magnetron of op het kookvuur, is hier enkel de toevoeging van heet water vereist. Dit heeft als voordeel dat je buitenshuis makkelijker van havermoutpap kan genieten. Het nadeel is dat je niet kan kiezen welk soort melk/melkvervanging je gebruikt: de cups bevatten magere melkpoeder, de ‘kopjes’ halfvolle. Dit verschil proef je. Aangezien halfvolle melk perfect in een gezond voedingspatroon kan passen, hoef je dan ook niet voor de minder smaakvolle cups te kiezen. Als Quaker rekening wilt houden met onze gezondheid, had hij dan ook beter een havermout-on-the-go zonder toegevoegde suiker in plaats van met magere melk op de markt gebracht. Want vergis je ook niet: ook de naturel-varianten van het ‘on-the-go’-gamma zijn gesuikerd. Misleidend…

    02-05-2016, 00:00 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen maaltijdcomponenten/maaltijden
    08-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 x gezonde(re) choco
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1) Meng ½ banaan met ½ avocado, 2 à 3 eetlepels cacao en eventueel 2 eetlepels gemalen hazelnoten.


    2) Meng ½ geplette banaan met 1 theelepel ongezoete cacao en eventueel wat agavesiroop.

    3) Mix volgende ingrediënten: 
    ◦ 150 gram hazelnoten
    ◦ 6 el cacaopoeder zonder suiker
    ◦ 160 mL amandel'melk'
    ◦ 6 eetlepels vloeibare margarine
    ◦ 8 eetlepels tagatosesiroop

    08-04-2016, 14:52 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten ontbijt en lunch
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete aardappelstamppot met rauwe andijvie (vegetarisch gerecht)

    Voor 2 personen (200 kcal per persoon):

    1 grote zoete aardappel (bataat)
    2 kleine aardappelen
    2 grote uien
    1 teentje knoflook
    1 eetlepel margarine
    150 g vegetarische roerbakstukjes
    300 g andijvie 
    1 dl magere melk
    Peper

    1) Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in weinig water in ca.
    15 minuten gaar.
    2) Pel de uien en de knoflook en snijd ze in snippers. Fruit ze in de margarine
    op heel laag vuur zacht.
    3) Voeg de vegetarische reepjes toe en bak ze mee.
    4) Was de andijvie en snijd hem in smalle repen.
    5) Maak van de gare aardappelen en de hete melk een puree.
    Meng er de uien met vegetarische reepjes en de andijvie door.
    6) Warm het geheel goed door en breng op smaak met peper.

    08-04-2016, 14:48 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat … onderzoek aantoont dat een plantaardige voeding de kans op een langer en gezond leven vergroot?
    Maar wist u ook dat er slechts weinig verschil gezien wordt tussen weinig en totaal geen vlees eten?

    08-04-2016, 14:47 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vis-groente-couscous-pakketje (visgerecht)

    Voor 4 personen (320 kcal per pesoon):

    4 tomaten
    1 teen knoflook
    1 blikje tomatenpuree (70 g)
    150 g gerapste wortelen
    1 theelepel Tabasco
    200 g volkoren couscous
    500 g verse kabeljauw
    15 g dille
    Bakpapier

    1) Verwarm de oven voor op 180°C. Knip 4 stukken bakpapier van 40 x 40 cm.
    2) Snijd de tomaten in blokjes en de knoflook fijn. Doe de tomaten en de knoflook met de tomatenpuree, wortel, Tabasco, couscous en 200 mL kokend water in een kom. Breng op smaak met peper en eventueel zout en schep goed om.
    3) Verdeel het couscousmengsel over de stukken bakpapier. Verdeel de kabeljauw erover. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de dille fijn en bestrooi de vis ermee.
    4) Vouw het bakpapier losjes dicht tot pakketjes (en papillotte). Bak de pakketjes op de bakplaat in het midden van de oven in ca. 20 minuten gaar. Neem uit de oven, vouw voorzichtig open en serveer direct. Lekker met partjes citroen.

    08-04-2016, 14:46 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kees gerijpt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kaas bevat veel vet. Aangezien het een dierlijk product is, gaat het grotendeels om verzadigde vetzuren. Hoewel niet alle soorten verzadigd vet even schadelijk zijn, kunnen we zeggen dat een hoge inname ervan de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

    Kees is gemaakt van magere melk. Om toch de volle smaak van Goudakaas te evenaren worden oliën toegevoegd. De dierlijke melkvetten worden dus als het ware vervangen door plantaardige alternatieven. Deze plantaardige alternatieven zijn zonnebloempit-, raapzaad-, palm-, sheanoot- en suikerrietolie. Doordat vooral de eerste twee in aanzienlijke hoeveelheden aanwezig zijn, bevat Kees minder verzadigd vet dan gewone kaas.

    Hoewel dit positief is, ben ik toch niet helemaal gerust. Verzadigde vetten zijn dan wel te vermijden, transvetten zijn helemaal ‘not done’. Zij verhogen niet alleen de slechte cholesterol, maar verlagen ook de goede. Van alle soorten vetzuren zijn zij daardoor het schadelijkst voor onze gezondheid. 

    Transvetten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Hydrogenering is één van die oorzaken. Hierbij wordt een vloeibare olie chemisch bewerkt om er een hard vet van te maken. Aangezien kaas/Kees niet vloeibaar is en de hoeveelheid transvetten niet op de verpakking vermeld moet worden, ging bij mij een alarmbelletje rinkelen. Ik kon dan ook niet anders dan de producenten van Kees te contacteren.

    Ik stuurde zondag een mail en kreeg maandag al een antwoord. Niet alleen door de snelheid, maar ook door de inhoud van dit bericht werd ik aangenaam verrast: geen bondige reactie, maar een gestructureerde, wetenschappelijke uitleg, die bovendien mijn visie op Kees alleen maar positiever kleurde.

    Voor Kees worden immers geen geharde vetten gebruikt. Hierdoor bevat deze ‘kaas’ slechts 0,1 g transvet per 100 g. Aangezien hij bovendien minder zout bevat dan Goudakaas, kunnen we besluiten dat hij inderdaad hartvriendelijker is. 

    Opgelet: Kees is geen light kaas. Hij bevat immers ongeveer evenveel kcal en vetten als klassieke Gouda. Gezonder is hier dus geen synoniem voor lichter. Door je sneetje klassieke kaas te vervangen door Kees, ga je geen kcal uitsparen.

    08-04-2016, 14:45 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen zuivel(vervangers)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkoolpap

    Voor 1 persoon:

    300 gram bloemkool
    100 ml (plantaardige) melk (vervanging)
    1 tl kaneel of koek-/speculaaskruiden
    1 banaan

    Kook de bloemkool gaar.
    Giet het water af en stamp ze zeer fijn. 
    Prak een halve banaan fijn en voeg deze met de melk en de kaneel toe aan de gestampte bloemkool. Roer goed door en verwarm nog even op een laag vuur.
    Haal van het vuur en schep de bloemkoolpap in een kommetje. Garneer met de overige halve banaan in plakjes. Werk eventueel af met ander (bevroren) fruit, tarwekiemen, noten en/of zaden en pitten.

    08-04-2016, 14:44 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten ontbijt en lunch
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dat chips veel kcal en vet bevat, weet iedereen. Dat er een light-versie van bestaat, is dan ook goed. Toch?

    Op de verpakking van de light chips van Lay’s staat dat hij 33% minder vet bevat dan de gewone chips. Als dit inderdaad zo is, dan is de benaming alvast terecht. Een product mag immers ‘light’ genoemd worden, als het minstens een derde minder kilocalorieën, suiker of vet bevat dan de originele variant. Aangezien de oorspronkelijke versie van de zoute chips van Lay’s 34 g vet per 100 g levert en de light-variant het doet het met 22 g, wordt aan deze eis voldaan. 

    Dat een product ‘light’ in vet is, betekent echter niet dat het ook ‘light’ in suiker of in kcal is. Zo bevat een portie van 30 g van de light chips 147 kcal, de gewone chips levert voor dezelfde hoeveelheid 167 kcal. Dit is een verschil van slechts 12%, verre van 1/3 minder kcal dus. Anders gezegd: om een verschil van 1 kg op de weegschaal te zien, moet je al 350 ‘porties’ gewone chips vervangen door light chips. Wie wil vermageren en daarom kiest voor light chips, is er dus aan voor de moeite. Niet uit gewoonte, verveling, frustratie,… pakken zoute snacks verorberen, maar bewust genieten van de gewone chips zal zowel je gezondheid als je portemonee veel meer ten goede komen.

    Toch moeilijk om je aan een kleine portie te houden? Hiervoor vind ik het Chio Pombär multipack (te koop bij Albert Heijn) interessant. Eén zakje uit het multipack levert 99 kcal en kan dus eigenlijk perfect als tussendoortje.


    En wat met groentechips? De varianten uit de supermarkt doen het doorgaans niet goed. Door zelf groenteschijfjes met zout/kruiden in de oven in plaats van in de friteuse te bereiden, kan je wel gezond hartig snoepen. Ook geroosterde kikkererwten zijn een aanrader. Verwarm hiervoor de oven voor op 180°C. Laat een blik van 200 g kikkererwten uitlekken. Voeg 1 eetlepel olie, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel chilipeper en zout naar smaak toe. Leg de kikkererwten op een vel bakpapier en bak ze circa 30 minuten. Check af en toe of ze niet zwart worden. 

    Groentechips bereiden kost wat tijd. Voor geroosterde kikkererwten moet je een stuk minder moeite doen, maar een pak chips opentrekken is natuurlijk nog eenvoudiger. Daarom is het maar goed dat sinds kort de groentenootjes van PrincessGreen bij Carrefour te verkrijgen zijn. Dit zijn geroosterde kikkererwten, waaraan geen vet toegevoegd is. De varianten ‘Provençale’, ‘Zout’ en ‘Nacho’ zijn dan ook een interessant alternatief voor chips of borrelnootjes. De smaken ‘Choco’, ‘Zoet’ en ‘Sesame en honing’ bevatten (veel) toegevoegde suikers en zijn minder aan te raden. 

    Als we de voedingswaarde van de Provençaalse groentenootjes vergelijken met die van zoute chips, zien we al meteen dat deze minder kcal en vooral veel minder vetten bevatten. Toch is het niet hierin dat de kracht van deze gezonde borrelnootjes zit, wel in de hoge gehaltes aan vezels en eiwitten. Dit maakt dat de groentenootjes goed verzadigen en je er veel minder van zal eten dan van de chips. Dat ze bovendien een stuk meer vitamines en mineralen en heel wat minder zout aanbrengen, spreekt natuurlijk ook in hun voordeel.









    08-04-2016, 14:43 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voeding en gezondheid
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat … een portie van 100 g spek evenveel kcal bevat als 750 g aardappelen?
    Je kan er ook 1 kg fruit of meer dan 2 kg tomaten voor eten. 

    08-04-2016, 14:43 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    27-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hongaarse lesco met kalkoen (vleesgerecht)

    Voor twee personen (360 kcal per persoon)

    2 rode paprika’s
    2 uien
    1 teentje knoflook
    ¼ selderieknol
    1 kleine aubergine
    5 takjes peterselie
    150 g kalkoenfilet
    2 eetlepels koolzaadolie
    jodiumzout, peper
    1 theelepel mild paprikapoeder

    Was de paprika’s, snijd ze doormidden. Maak ze schoon en snijd ze in dunne reepjes. Pel de ui en de knoflook en hak deze fijn. Schil de selderie en snijd deze in ragdunne reepjes. Was de aubergine , maak deze schoon en snijd hem in kleine blokjes. Was de peterselie, schud deze droog en hak hem fijn. Verhit één eetlepel olie en stoof de groenten daarin bij lage temperatuur al roerend 20 minuten. Voeg zout, peper en paprikapoeder toe. Spoel het vlees af met koud water. Dep het droog en snijd het in dunne ringen. Verhit een eetlepel olie en bak de reepjes kalkoen daarin kort. Voeg zout en peper toe. Verdeel de reepjes kalkoen met de groenten over twee borden.

    27-02-2016, 23:24 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs