Een tijdje geleden schreef ik over Alpro Dessert Moments: plantaardige desserten met kokos- of amandelsmaak.
Mijn oordeel was overwegend positief. Het meest spijtige vond ik de aanwezigheid van soja. Ik heb niets tegen dit ingrediënt, maar vond het gewoon een gemiste kans: mensen die zowel op soja als op zuivel reageren, vonden nu nog steeds hun gading niet in zuivelafdeling van de gewone supermarkt.
Toen ik in Albert Heijn een melkdessert vrij van melk, soja, gluten en lactose ontdekte, kon ik dan ook niet anders dan glimlachen en het in mijn kar leggen. Dat het product geschikt is voor veganisten en geen toevoegde suikers bevat, maakte me nog blijer. MIjn gunstige stemming zorgde er echter niet voor dat ik de negatieve kanten niet zag
De inhoud van één potje weegt 125 gram. Dit is evenveel als een standaard potje gewone yoghurt. Terwijl je met een potje magere, gesuikerde fruityoghurt ongeveer 100 kcal binnenkrijgt, zit je met de Coyo-variant aan meer dan het dubbele (+/- 225 kcal). Aangezien het product geen toegevoegde suikers bevat (groot pluspunt!), is de kans groot dat het vetgehalte zeer hoog ligt.
Een blik op de voedingswaardetabel leert ons dat dat ook effectief zo is. Terwijl je met 125 g magere yoghurt minder dan 1 g vet binnenkrijgt en dezelfde portie volle yoghurt je ongeveer 5 g vet levert, bevat een potje Coyo mango er 20 g.
Meer nog dan de kwantiteit is de kwaliteit van de vetten belangrijk. Onverzadigde vetten krijgen de voorkeur. Transvetten krijgen we best zo weinig mogelijk binnen. Van verzadigde vetten zijn er schadelijke en minder schadelijke soorten. Het algemeen advies is echter ze te beperken.
Het hoofdingrediënt van Coyo mango is kokosnootmelk. Hierdoor is 18 van de 20 g vet van de verzadigde soort. Als je zo één potje eet, zou je de rest van de dag eigenlijk (zo goed als) geen verzadigde vetten meer mogen binnenkrijgen. Een moeilijke taak We kunnen dan ook besluiten dat deze zuivelvervanger geen voorkeursproduct is.
Ben je veganist? Of verdraag je zowel zuivel of soja niet en eet je toch graag eens een melkdessertje? Dan kan je Coyo Mango natuurlijk af en toe op het menu zetten. Kan je wel gewone zuivel eten? Geef dan de voorkeur aan (magere) natuuryoghurt en breng deze zelf op smaak met fruit (en stevia). Hou je van kokos? Alpro Soya & Coconut is heerlijk met half ontdooid diepvriesfruit.
Eiwitrijke yoghurts zijn steviger van structuur en vullen de maag hierdoor beter. Voor wie wil vermageren zijn ze dus interessant. Maar ook in andere gevallen bijvoorbeeld als herstelsnack na het sporten verdienen ze aandacht.
Het gamma van dit soort producten is het laatste jaar gegroeid. Na Vitalinea Plus en Yopa, is er nu Panier de Yoplait Extra. Hoewel het in de drie gevallen gaat om een stevige yoghurt op een bedje van fruit, zijn er toch verschillen.
Yopa is gezoet met suiker en bevat daardoor de meeste kcal (+/- 85 kcal per 100 g).
Vitalinea Plus bevat fructose, Acesulfaam-K en sucralose (+/- 60 kcal per 100 g).
Panier de Yoplait Extra dankt zijn zoete smaak aan suiker, Acesulfaam-K en aspartaam. Met een halve gram suiker per 100 g is het een suikerarme yoghurt (+/- 60 kcal per 100 g).
Omwille van het hogere energiegehalte is Yopa de minst geschikte voor wie wil vermageren. Aangezien de invloed van fructose op het lichaam waarschijnlijk nog nadeliger is dan die van suiker en Panier de Yoplait Extra minder suiker bevat dan dat er fructose in Vitalinea Plus zit, krijgt deze eerste mijn lichte voorkeur. Eet je echter liever Vitalinea Plus, dan moet je zeker niet overschakelen. Beide producten hebben immers een vrij gelijkaardig profiel. Let wel op: ik heb het hier over de Vitalinea Plus met een fruitsmaakje. Vitalinea Plus bestaat immers ook in een Natuur-variant, zonder toevoegingen dus. Deze zelf op smaak brengen met vers fruit en eventueel stevia is van alles de gezondste keuze.
Alpro heeft iets nieuws. Na plantaardige versies van melk, pudding en yoghurt, heeft ze nu een kwark op sojabasis op de markt gebracht.
Aangezien we beter wat minder dierlijke eiwitten zouden innemen, juich ik een groter aanbod van plantaardige desserten toe. Zeker, aangezien het om een product op basis van soja gaat. Soja is immers de enige plantaardige eiwitbron die alle aminozuren die we nodig hebben in de juiste hoeveelheden bevat m.a.w. met de eiwitten uit soja kan ons lichaam evenveel aanvangen als met die uit melk of vlees.
Aan dit product zijn calcium en de vitamines D en B 12 toegevoegd. Ideaal dus voor vegetariërs en veganisten. Maar ook voor anderen is het een volwaardige zuivelvervanger. Bij anderen denk ik ondermeer aan mensen die geen lactose verdragen, een stof die zich - in tegenstelling tot in gewone kwark - niet in deze variant bevindt.
Alleen maar positief nieuws dus? Spijtig genoeg niet. Alpro Go On is suikerrijk: per potje van 150 g meer dan twee klontjes. Hij heeft dus niet alleen de gezonde stoffen van zijn dierlijke variant, maar ook de ongezonde trekken ervan overgenomen. Ook vruchtenkwark van koemelk is immers suikerrijk.
Wie op zijn lijn/suikerinname let, is beter af met de kwark van Optimel (Albert Heijn). Toch is ook voor hen Alpro Go 0n een betere keuze dan de meeste andere soorten vruchtenkwark (bv. Danio). Hij levert minder kcal en verzadigt beter. Voor wie geen zuivel wil/mag eten, is deze verruiming van het plantaardige zuivelgamma alleen maar positief.
Kaas bevat veel vet. Aangezien het een dierlijk product is, gaat het grotendeels om verzadigde vetzuren. Hoewel niet alle soorten verzadigd vet even schadelijk zijn, kunnen we zeggen dat een hoge inname ervan de kans op hart- en vaatziekten vergroot.
Kees is gemaakt van magere melk. Om toch de volle smaak van Goudakaas te evenaren worden oliën toegevoegd. De dierlijke melkvetten worden dus als het ware vervangen door plantaardige alternatieven. Deze plantaardige alternatieven zijn zonnebloempit-, raapzaad-, palm-, sheanoot- en suikerrietolie. Doordat vooral de eerste twee in aanzienlijke hoeveelheden aanwezig zijn, bevat Kees minder verzadigd vet dan gewone kaas.
Hoewel dit positief is, ben ik toch niet helemaal gerust. Verzadigde vetten zijn dan wel te vermijden, transvetten zijn helemaal not done. Zij verhogen niet alleen de slechte cholesterol, maar verlagen ook de goede. Van alle soorten vetzuren zijn zij daardoor het schadelijkst voor onze gezondheid.
Transvetten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Hydrogenering is één van die oorzaken. Hierbij wordt een vloeibare olie chemisch bewerkt om er een hard vet van te maken. Aangezien kaas/Kees niet vloeibaar is en de hoeveelheid transvetten niet op de verpakking vermeld moet worden, ging bij mij een alarmbelletje rinkelen. Ik kon dan ook niet anders dan de producenten van Kees te contacteren.
Ik stuurde zondag een mail en kreeg maandag al een antwoord. Niet alleen door de snelheid, maar ook door de inhoud van dit bericht werd ik aangenaam verrast: geen bondige reactie, maar een gestructureerde, wetenschappelijke uitleg, die bovendien mijn visie op Kees alleen maar positiever kleurde.
Voor Kees worden immers geen geharde vetten gebruikt. Hierdoor bevat deze kaas slechts 0,1 g transvet per 100 g. Aangezien hij bovendien minder zout bevat dan Goudakaas, kunnen we besluiten dat hij inderdaad hartvriendelijker is.
Opgelet: Kees is geen light kaas. Hij bevat immers ongeveer evenveel kcal en vetten als klassieke Gouda. Gezonder is hier dus geen synoniem voor lichter. Door je sneetje klassieke kaas te vervangen door Kees, ga je geen kcal uitsparen.
Begin deze week had ik het al over probiotica. Het bekendste merk van yoghurts met deze levende bacterieculturen is Activia. Zij brachten recentelijk de variant Fusion op de markt.
Vanwege mijn positieve oordeel over probiotica zou je veronderstellen dat ik een uitbreiding van het gamma toejuich. Toch is Activia Fusion in mijn ogen geen aangewezen product.
Yoghurt is gemaakt van koemelk. Dierlijke vetten (uitgezonderd visvetten) zouden we moeten beperken. Halfvolle en magere zuivel krijgen dan ook de voorkeur. Net zoals de andere yoghurts (behalve de 0%-soorten) van Activia is ook volle melk de basis van de Fusion-variant.
De meeste zorgen maak ik me echter over het suikergehalte. Volgens de voedingswaardetabel bevat één potje 16 g suikers. Deze zijn niet allemaal toegevoegd. Yoghurt bevat van nature immers lactose of melksuiker. Ook het fruitlaagje brengt suikers aan.
Aangezien voedingsmiddelen ook van nature suikers bevatten, is het niet makkelijk om een voedingswaardetabel te beoordelen. Danone is gelukkig zeer behulpzaam: hoewel de meeste producenten dit niet doen, vermeldt zij in de ingrediëntenlijst hoeveel procent van elke grondstof aanwezig is. Zo leren we dat de yoghurt 8% suiker bevat. Een potje van 125 g brengt dus 10 g of 2 klontjes toegevoegde suikers aan.
Je eet best niet meer dan 25 g of 5 klontjes vrije suikers per dag. Een tussendoortje dat al meteen 2 klontjes levert, gaan we dus, ondanks de aanwezigheid van probiotica, geen medicijn noemen. Zeggen dat het te vergelijken is met snoep, is ook niet terecht. De yoghurt levert wel degelijk heel wat mineralen (voornamelijk calcium) en vitamines (voornamelijk vitamine B2 en B12) en behoort dan ook niet tot de restgroep van de voedingsdriehoek. Toch moeten we ook nuchter zijn: een koek als snack levert niet zelden minder suikers dan een fruityoghurt.
Griekse Yoghurt 0% is een ideaal product voor lijners en sporters. Het levert immers geen vet, maar wel heel veel eiwitten. Puur bij het ontbijt, als basis voor lichte dressings, om room te vervangen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wel van de voordelen van Griekse Yoghurt 0% willen genieten, maar toch geen liefhebber van de smaak/structuur? In Albert Heijn ontdekte ik Skyr, een IJslandse yoghurt. Hij bevat geen vet en levert zelfs nog iets meer eiwitten dan zijn Griekse broertje. Een aanrader dus!
Alpro is in België de marktleider wat betreft plantaardige melkalternatieven. Eerst waren er enkel de sojadranken, ondertussen vinden we in hun gamma ook melkvervangers op basis van hazelnoot, amandel, kokosnoot, rijst en haver. Wat desserten betreft, lijkt Alpro dezelfde weg bewandeld te hebben. De puddings op basis van soja behoren immers al een hele tijd tot hun gamma, recentelijk zijn er de Dessert Moments Amandel en Kokosnoot bijgekomen. Puddingen op basis van amandelmelk en kokosnootmelk dus? In de natuurvoedingswinkel vinden we al langer desserts op basis van deze en andere plantaardige melkalternatieven. Het zou dus ideaal zijn, mocht Alpro deze ook toegankelijk maken voor diegenen die liever in de gewone supermarkt hun aankopen doen.
Als we de ingrediëntenlijst van de Dessert Moments bekijken, zien we echter sojabonen in de lijst opduiken. Wie zowel melk als soja moet mijden, is met deze nieuwe producten van Alpro dan ook niet geholpen. Ergens toch wel een gemiste kans lijkt me. Dit betekent echter niet dat ik een uitbreiding van het gamma plantaardige desserten niet toejuich. Integendeel!
Een potje Dessert Moments bevat minder dan 100 kcal en kan dus zeker als tussendoortje. Van alle zuiveldesserten (pudding, rijstpap, chocomousse, ) op de markt is er slechts één met een lager energiegehalte: de Olympia rijstpap vanille zonder toegevoegde suikers. Dat deze rijstpap minder kcal levert is logisch. Aan de Alpro Dessert Moments is immers wel suiker toegevoegd. Als we de hoeveelheid suikers erin vergelijken met die in een potje vanillepudding (zie tabel) lijkt deze hoeveelheid echter heel laag te liggen. Een simpele blik op de voedingswaardetabellen geeft echter een vertekend beeld. De vanillepudding is immers gemaakt van koemelk. Dierlijke melk bevat van nature melksuiker of lactose. Alpro Dessert Moments bevat geen lactose, het is dus logisch dat de hoeveelheid suikers lager ligt. Terwijl de 9 g suikers van het Alpro Dessert (zo goed als allemaal) toegevoegde suikers zijn, zitten er bij de 17,5 g suikers van de Danette pudding heel wat suikers die van nature voorkomen in melk.
Zelfs als we hiermee rekening houden, kunnen we besluiten dat er minder suiker toegevoegd is aan het Alpro-product dan aan de Danette-pudding. Het verschil zal echter niet zo groot zijn, als dat je op het eerste zicht zou vermoeden. Met één potje heb je immers al meer dan 1/3 van de hoeveelheid vrije suikers die je op een hele dag zou mogen eten, binnen.
We sluiten echter af met een positieve noot. Zoals we gewend zijn van Alpro is ook aan hun nieuwste desserten calcium (en vitamine D, B2 en B12) toegevoegd. Hierdoor verdienen de Dessert Moments een plaats in de blauwe groep van de Actieve Voedingsdriehoek (melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten) en worden ze ondanks de aanwezigheid van toegevoegde suikers niet verbannen naar de restgroep.
Grieks yoghurt is romiger en zachter van smaak dan gewone yoghurt. Zijn vetgehalte kan oplopen tot 10,5%, terwijl dit voor gewone volle yoghurt tussen 3 en 4% ligt. Nestlé heeft nu een light variant op de markt gebracht. Deze bevat echter nog steeds meer vet dan volle yoghurt en levert per 100 g bijna drie keer meer kcal als magere yoghurt. Wel is hij een stuk eiwitrijker, waardoor hij langer de honger stilt.
Van smaak is 'Le Yaourt A La Grecque Light' zeker oké. Je zit met een potje (zonder suiker) echter al aan 120 kcal. Ook Total heeft een light Griekse Yoghurt. Deze bevat 0% vet en levert hierdoor slechts 57 kcal per 100 g. Van smaak moet hij bovendien zeker niet onderdoen voor de Nestlé-versie en is hij dus een betere keuze:
-> in sausjes
-> in plaats van zure room bv. in een chili
-> in plaats van roomkaas (Griekse Yoghurt dikker maken met gelatine) bv. voor een kaastaart
-> in plaats van olie in marinades bv. gemarineerde kipfilets
-> om een gezonde pizzabodem te maken (meng 150 g Griekse yoghurt met 300 g zelfrijzende volkorenbloem)
-> om een guacamole romiger te maken en er bovendien voor te zorgen dat hij minder snel bruin wordt.
-> in plaats van gewone yoghurt om een maaltijd/tussendoortje eiwitrijker te maken.
Alpro Cremoso Appelstrudel en Alpro Cremoso Citroentaart
Alpro heeft een gezond imago. Gezond staat voor veel mensen gelijk aan 'mager'. Dit klopt zeker niet altijd. Noten zijn bijvoorbeeld wel gezond, maar ook heel vet.
Alpro heeft al verschillende plantaardige desserts, alternatieven voor yoghurts en puddingen van koemelk, op de markt gebracht. Met de cremoso-variëteiten biedt Alpro een plantaardige oplossing voor roomyoghurts.
Zowel voor onze gezondheid als voor het milieu zouden we best minder dierlijke eiwitten eten. Soja-eiwitten zijn de meest volwaardige plantaardige eiwitten. Een positief punt voor deze yoghurt dus.
Bovendien is hij verrijkt met calcium, vitamines B2, B12 en D. Van nature zijn sojaproducten hier armer aan dan melkproducten. Eveneens een meerwaarde van Alpro-producten dus.
Wanneer we de voedingswaardetabel en ingrediëntenlijst bekijken, vallen er echter ook heel wat negatieve punten op. Suiker staat maar liefst drie keer in de ingrediëntenlijst vermeld (suiker, glucose-fructosestroop, gebrande suikerstroop). Dit dessert bevat naast veel suiker, ook veel vet. Met 6 g per 100 g zit hij aan ongeveer het dubbele van een klassieke volle fruityoghurt (zonder room). Veel vet en veel suikers betekent een hoge energiewaarde: 117 kcal per 100 g. En 100 g is slechts 1/4 van de pot...
De vetzuursamenstelling is wel beter dan die van een klassieke roomyoghurt. Hij bevat minder verzadigde vetzuren en is hierdoor beter voor de conditie van ons hart en onze bloedvaten. Voor wie weinig eetlust heeft en wat moet aansterken, is hij dan ook een aanrader.
Wie wil vermageren, kiest best voor een magere yoghurt zonder toegevoegde suiker. Ook in een 'gewoon, gezonde voeding' is de Alpro Cremoso beter geen constante. Hij is nogal rijkelijk om als alledaags tussendoortje of dessert te dienen en, naar mijn mening, iets te gewoon voor de échte verwenmomentjes.
Zowel Yoplait als Danone hebben recentelijk hun gamma uitgebreid met een eiwitrijke yoghurt. Deze yoghurts zijn steviger van structuur en vullen de maag beter dan hun standaardversies. Hierdoor zijn ze interessant om te bekijken in het kader van een vermageringsdieet.
Aangezien ze beiden ongeveer evenveel eiwitten bevatten (rond 11 g), zijn ze op dat punt gelijkwaardig. Zowel de Yoplait- als de Danone-versie hebben magere yoghurt als basis. Het grote verschil tussen beiden zit in de manier van zoeten. Yopa bevat uitsluitend suiker, Vitalinea Plus dankt zijn zoete smaak aan fructose en zoetstoffen. Fructose is zoeter dan suiker waardoor je er minder van nodig hebt. Dit geldt nog meer voor de zoetstoffen. Het energiegehalte van Vitalinea Plus is daardoor een stuk lager. Met een potje van 145 g (20 g meer dan de meest gebruikte yoghurtpotjes) blijf je onder 100 kcal. Een zeer interessant tussendoortje dus!
Yopa bevat, afhankelijk van de smaak, tussen 110 en 150 kcal per potje. De suiker zal bovendien voor meer schommelingen in de bloedsuiker zorgen dan de fructose en de zoetstoffen uit de Vitalinea Plus.
Opgelet: Vitalinea Plus bevat slecht een kleine hoeveelheid fructose. Fructose mag dan zoeter zijn dan suiker, het bevat wel degelijk evenveel kcal. Bovendien heeft het veelvuldig gebruik van fructose nadelige effecten op de gezondheid. Het is dus geen goede zoetmiddel om zelf je yoghurts en andere desserts op smaak te gaan brengen.
Aangezien kaas een dierlijk product is, zijn de aanwezige vetten grotendeels van de ongezonde soort (verzadigd). Beperken en kiezen voor de lichtste soorten is dus de boodschap. Zo bevatten verse, zachte kazen doorgaans minder vet dan harde kazen. Toen ik in Albert Heijn verse kaasblokjes in light-versie ontdekte, kon ik dan ook niet anders dan ze te kopen.
En inderdaad: Als we ze vergelijken met de kaasblokjes die we in de Belgische supermarkt vinden (zie tabel), dan zien we dat het vetgehalte van deze Apetina-variant een stuk lager ligt. Zo bevat Boursin Salade & Apéritif liefst vier keer zoveel vet!
Betekent deze vaststelling echter ook dat de Apetina-kaasblokjes gezond zijn? Light-producten kunnen gezondheidsvoordelen met zich mee brengen, maar moeten altijd met kritische blik bekeken worden. Het verlagen van het vetgehalte gaat immers samen met smaakverlies. Om dit te compenseren voegt men vaak andere, niet altijd even gezonde, ingrediënten toe. Zout is zo één van de zaken die men extra kan gebruiken. Ook hier zien we dat de lichtste kaas het meeste natrium (zout) bevat. Een kaas is echt zoutrijk, als hij meer dan 1000 mg Na per 100 g bevat. Spijtig genoeg geldt dit voor de Apetina-variant.
Aangezien het dus geen geen écht gezonde smaakmaker is, zocht ik verder. En ja, ik vond een betere soort: Galbani Mozzarella mini. Aangezien hij minder dan 20 g vet per 100 g levert, behoort hij tot de voorkeurskazen. Het zoutgehalte (natrium) is bovendien meer dan oké. Deze niet-light kaas vind ik dan ook gezonder dan de light-variant van Apetina.
Pur Natur Yoghurt met bosvruchten- of aardbeiensap
Natuuryoghurt op smaak gebracht met biologisch vruchtensap... klinkt gezond, maar is het dat ook? De yoghurt bevat meer dan 3 g vet, hij is dus gemaakt van volle melk. De energiewaarde per 100 g is 94 kcal en ligt hiermee een stuk hoger dan magere (gesuikerde) fruityoghurt en zelfs hoger dan de andere volle yoghurts van Pur Natur.
Het hoofdingrediënt van deze yoghurt is volle melk. Suiker is het tweede ingrediënt in de rij. Slechts 4% van de yoghurt is vruchtensap, toevoegde aroma's dragen dus zeker bij aan de fruitsmaak.
De andere fruityoghurts van Pur Natur bevatten ongeveer 8% fruit. Door de stukjes erin doe je er ook langer over om ze op te eten. Hoewel een volle yoghurt nooit de voorkeur krijgt, verkies ik dus toch de andere Pur Natur yoghurts boven de allernieuwste variant.
Albert Heijn bereiken was vroeger niet altijd gemakkelijk, maar nu deze winkelketen steeds meer vestigingen in België krijgt, heeft bijna iedereen wel de mogelijkheid om Hollandse producten in te kopen.
De Hollandse tegenhanger van onze Vitalinea is Optimel. Het Optimel-gamma is bovendien een stuk uitgebreider dan het Vitalinea-gamma. Er zijn de gewone (drink)yoghurts, maar Optimel heeft ook Griekse Yoghurt 0% en een mengeling van magere kwark en magere yoghurt en het is deze laatste die we hier gaan bespreken.
Magere kwark is interessant voor wie wil vermageren. Het bevat meer eiwitten dan magere yoghurt en het heeft ook een stevigere consistentie. Hierdoor verzadigt het beter. Een eiwitrijk ontbijt stimuleert bovendien de vetverbranding.
Dit product bevat bijna 6 g eiwitten per 100 g. Dat is meer dan een klassieke yoghurt. Een yoghurt met 0% vet is vaak erg vloeibaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Vitalinea-fruityoghurts. Hierdoor vallen ze niet alleen niet in de smaak bij iedereen, maar verzadigen ze ook niet erg goed. Voor dit Optimel-product geldt dit niet: de consistentie is te vergelijken met die van een volle yoghurt.
Toch bevat hij niet meer kcal dan een klassieke 0% yoghurt. Naast 0% vet bevat hij immers ook geen toegevoegde suikers. Met 47 kcal per 100 g is hij dan ook een kcal-arm product.
Een ander pluspunt zijn de originele smaken. In plaats van de klassieke perzik, aardbei of bosbessen, vinden we hier combinaties zoals banaan-karamel, appel-kaneel en perzik-vanille.
Om af te sluiten misschien toch een negatief punt en dat is de grootte van de verpakking: geen portieverpakkingen van 125 of 150 g, maar grote potten van 500 g.
Yofu of soyayoghurt is een goed alternatief voor gewone yoghurt van zodra hij verrijkt is met calcium (en liefst ook met vitamine B12). Dit geldt voor alle Alpro-variëteiten. Yofu is zo'n goed alternatief, omdat het van plantaardige oorsprong is. Hierdoor is zijn vetzuursamenstelling (belangrijk voor het hart) beter en bevat hij geen lactose of koemelkeiwit (belangrijk voor wie problemen heeft met de vertering ervan).
De smaak van yofu is even wennen, zeker als je kiest voor de variant zonder fruit. Het proeft dan wel anders dan yoghurt, maar daarom niet slechter. Zo is de typisch zure smaak niet aanwezig en moet deze dus ook niet gemaskeerd worden met grote hoeveelheden suiker. Een potje yofu natuur bevat daardoor een stuk minder kcal dan een potje gesuikerde natuuryoghurt.
Maar het kan ook origineler, zo ontdekte ik onlangs in Albert Heijn. Alpro heeft namelijk iets nieuws op de markt gebracht, dat tot op dit moment in België enkel te verkrijgen is in de van oorsprong Nederlandse supermarkt: yofu met een amandel- of kokosnoottoets. Het is exotischer dan een fruityoghurt en bevat bovendien een stuk minder suiker en kcal. Met 100 g heb je slechts 55 kcal binnen, terwijl een klassieke magere fruityoghurt je er ongeveer 80 levert. Een schaaltje van deze yofu is daardoor perfect als tussendoortje.
Wel belangrijk om te weten is dat het gaat om een soyaproduct. Het is dus geen 'yoghurt' gemaakt van 'amandel-' of 'kokosnootmelk' en bijgevolg niet geschikt voor wie soya wil of moet vermijden.
Fage Total 0% is een Griekse Yoghurt. Om 1 liter Griekse Yoghurt te maken is 4 liter melk nodig. Hierdoor is hij romig van smaak en bevat hij meer kcal, vet en eiwitten dan standaardyoghurt. Gewone Griekse Yoghurt levert per 100 g meer dan 10 g vet, wat meer dan het dubbele van volle yoghurt is. Voor wie op zijn lijn let, is dit natuurlijk geen aanrader. Het hoge gehalte aan eiwitten, eveneens 10 g per 100 g, is dit wel. Een ontbijt met minstens 20 g eiwitten brengt de vetverbranding immers op gang en bevordert de verzadiging. De oplossing voor deze tweestrijd is een Griekse Yoghurt met 0% vet, zoals die van Total (bv. Delhaize) of die van Yogood (Albert Heijn). Een potje van deze yoghurt met wat havermout en fruit is een ideaal ontbijt.
Nu is er echter iets nieuws te vinden bij Delhaize: de Griekse Yoghurt 0% van Fage Total aangevuld met een potje 'fruitsaus'. Hoewel deze geen vet bevat, is hij toch geen aanrader (een potje levert 140 kcal). Het 'bedje van fruit' is immers een suikerbom. Wil je toch Griekse Yoghurt met fruit eten en zie je het niet zitten om zelf vers fruit (met zoetstof) toe te voegen? Dan is de variant van Optimel, te koop bij Albert Heijn, een beter alternatief. Deze bevat geen toegevoegde suiker, 0% vet en is erg rijk aan eiwitten. Eveneens ideaal bij het ontbijt dus.
Activia brengt yoghurts met probiotica op de markt. Probiotica zijn goede darmbacteriën. Goede darmbacteriën kunnen enkel overleven in de darmen als er daar genoeg voedingsstoffen zijn. Deze voedingsstoffen noemen we prebiotica.
Met Activia Vezels combineert Danone eigenlijk pro- (Bifidus Actiregularis) met prebiotica (de vezels uit tarwezemelen). Dit is voor de darmflora en -werking alleen maar een pluspunt.
Activia Vezels is bovendien een snack die de honger goed stilt. Dit komt enerzijds door de vezels. Anderzijds is ook de yoghurt eiwitrijker dan een gewone yoghurt, omdat er extra melkpoeder aan is toegevoegd.
Is dit dan het ideale tussendoortje? Hoewel ook het lage vetgehalte hiervoor pleit, moeten we toch nog naar één zaak kijken en dat zijn de suikers. Zowel de yoghurt als de tarwezemelen bevatten toegevoegde suikers. Hierdoor is ook het energiegehalte van de yoghurt zeker niet laag: 174 kcal is teveel om van een lichte snack te kunnen spreken.
En als ontbijt? Een ontbijt mag zeker iets van snelle suikers bevatten, maar ook hier wordt best gekozen voor suikers die van nature aanwezig zijn in bijvoorbeeld fruit. Wie wil vermageren, neemt bovendien best een ontbijt met minstens 20 g eiwitten. Ook daaraan kom je met deze yoghurt niet. Hiervoor combineer je beter Griekse yoghurt 0% met All Bran Plus: zeer eiwit- en vezelrijk en bovendien enkel toegevoegde suikers van de ontbijtgranen
Activia brengt yoghurts met probiotica op de markt. Probiotica zijn goede darmbacteriën. Goede darmbacteriën kunnen enkel overleven in de darmen als er daar genoeg voedingsstoffen zijn. Deze voedingsstoffen noemen we prebiotica.
Met Activia Vezels combineert Danone eigenlijk pro- (Bifidus Actiregularis) met prebiotica (de vezels uit tarwezemelen). Dit is voor de darmflora en -werking alleen maar een pluspunt.
Activia Vezels is bovendien een snack die de honger goed stilt. Dit komt enerzijds door de vezels. Anderzijds is ook de yoghurt eiwitrijker dan een gewone yoghurt, omdat er extra melkpoeder aan is toegevoegd.
Is dit dan het ideale tussendoortje? Hoewel ook het lage vetgehalte hiervoor pleit, moeten we toch nog naar één zaak kijken en dat zijn de suikers. Zowel de yoghurt als de tarwezemelen bevatten toegevoegde suikers. Hierdoor is ook het energiegehalte van de yoghurt zeker niet laag: 174 kcal is teveel om van een lichte snack te kunnen spreken.
En als ontbijt? Een ontbijt mag zeker iets van snelle suikers bevatten, maar ook hier wordt best gekozen voor suikers die van nature aanwezig zijn in bijvoorbeeld fruit. Wie wil vermageren, neemt bovendien best een ontbijt met minstens 20 g eiwitten. Ook daaraan kom je met deze yoghurt niet. Hiervoor combineer je beter Griekse yoghurt 0% met All Bran Plus: zeer eiwit- en vezelrijk en bovendien enkel toegevoegde suikers van de ontbijtgranen.
Alpro heeft ondertussen 4 producten in haar Cuisine-gamma: Alpro Soja Cuisine, Alpro Soja Cuisine Light, Alpro Rijst Cuisine en nu dus Alpro Kokosnoot Cuisine. De eerste drie zijn gezonde alternatieven voor dierlijke room, maar geldt dat ook voor de nieuwste variant?
Kokosproducten, zeker kokosvet, worden vaak aangeprezen als weldadig voor de gezondheid. Dit is raar, want kokosvet bestaat voor meer dan 90% uit verzadigde vetzuren. In het algemeen kunnen we zeggen dat een verhoogde inname van dit soort vetten de slechte LDL- cholesterol en bijgevolg het risico op hart- en vaatziekten doet stijgen. Nu is het wel zo dat niet alle soorten verzadigd vet hetzelfde effect hebben. Laurinezuur is een voorbeeld van een verzadigd vetzuur dat ook de goede HDL-cholesterol verhoogt, wat op zich een gunstig effect heeft op hart en bloedvaten. En, inderdaad, in kokosvet bevindt zich relatief veel laurinezuur. Dit is dan ook één van de argumenten die aangehaald worden om kokosvet aan te prijzen. Wat men er echter wel vergeet bij te zeggen is dat kokosvet ook heel wat andere verzadigde vetzuren bevat, vetzuren die de slechte cholesterol wel de hoogte injagen. Het eindoordeel is dus nog steeds negatief, waardoor kokosvet en kokosproducten in het algemeen beperkt zouden moeten worden in een gezonde voeding.
Het hoofdbestanddeel van Alpro Kokosnoot Cuisine is kokosnootmelk. Het logische gevolg is dat dit product bijna uitsluitend verzadigde vetzuren bevat en dus niet in een hartvriendelijke voeding past.
Als we Alpro Kokosnoot Cuisine echter vergelijken met gewone kokosmelk, vallen er ook positieve zaken op: het totale vetgehalte ligt 30% lager en de hoeveelheid kcal per 100 mL is gehalveerd.
Sommige gerechten vragen nu eenmaal om kokosmelk. Zo'n maaltijden zetten we om gezondheidsredenen best niet te vaak op het menu. De keren dat we er wel voor kiezen, is Alpro Kokosnoot Cuisine een licht alternatief voor gewone kokosmelk.