Tomaten-olijvensalade uit de oven met gegrilde kabeljauw (visgerecht)
Voor 4 personen (200 kcal per persoon):
400 g kabeljauw 8 grote tomaten in plakjes of 20 kerstomaatjes 12 zwarte olijven, gehalveerd Paprikapoeder en knoflookzout 1 eetlepel olijfolie 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes Citroensap Extra olijfolie om de kabeljauw in te smeren
1) Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenvaste schaal lichtjes in. 2) Leg de tomaten en de olijven in laagjes in de schaal en bestrooi ze met paprikapoeder en knoflookzout. 3) Sprenkel de olijfolie over de tomaten en olijven en bak deze ongeveer 15 minuten in het midden van de oven, tot de tomaten zacht maar niet papperig zijn. 4) Bestrijk de kabeljauw met olijfolie en druppel er citroensap op. Leg de vis op een voorverwarmd rooster en grill hem in ca. 10-12 min. goudbruin en gaar, halverwege voorzichtig omdraaien. 5) Dien de kabeljauw samen met de tomatensalade op en garneer met de lente-uitjes.
Wist u dat... een stappenteller echt helpt om meer te bewegen en dat het bijhouden van een eetdagboek je minder doet eten?
Gewoon weten dat je jezelf aan het controleren bent, bevordert het goede gedrag dus al. Onderzoek toonde aan dat vrouwen die een eetdagboek bijhouden in een jaar tot 3 kg meer afvallen dan zij die dat niet doen. Dezelfde tendens zien we bij de stappenteller: mensen die een stappenteller dragen zijn actiever dan zij die dat niet doen.
50 g zure room 150 g magere yoghurt 3 theelepels citroensap 1/2 selderieknol 1 appel 1/4 ananas 20 g gepelde walnoten zout en peper
1) Klop de zure room los met de yoghurt, 2 theelepels citroensap, zout en peper. 2) Schil de selderie en rasp ze grof. Vermeng het geraspte meteen met de dressing. Was de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis. Rasp 2 kwarten grof en schep ze door de dressing. Snijd twee kwarten in plakken, druppel er 1 theelepel citroensap overheen en zet dit apart. 3) Schil de ananas en verwijder de stronk. Snijd het vruchtvlees in stukjes en schep deze door de salade. 4) Breng de salade op smaak met peper en zout. Rooster de walnoten in een pan met anti-aanbaklaag zonder vetstof goudgeel. Verdeel ze met de plakjes appel over de salade.
Wist u dat... u door het laten staan van gesuikerde dranken en fruitsap heel wat kcal uitspaart?
1 glas cola, 1 glas fruitsap en 1 kopje koffie met suiker leveren al meer dan 200 kcal. Mocht je dit elke dag drinken, zijn dat op een jaar 73000 kcal extra.
Als je weet dat je 1 kg verliest door 7000 kcal minder te eten dan dat je gewoon bent, is de rekening snel gemaakt...
Luikse salade met plakjes varkensfilet (vleesgerecht)
Voor 4 personen (380 kcal per persoon):
300 g varkensfilet, in fijne plakjes gesneden 600 g fijne groene boontjes, schoongemaakt 2 witte uien, in halve ringen gesneden 500 g ratte aardappeltjes, in de schil 2 eetlepels pompoenpitolie 2 eetlepels appelazijn 1 eetlepel olijfolie peper
1) Kook de aardappelen gaar in water en laat ze afkoelen 2) Blancheer de boontjes in kokend water in 4 à 5 minuten en verfris ze in ijswater om de groene kleur te bewaren. 3) Snijd de aardappeltjes in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik 4) Meng de uiringen met de boontjes en de aardappeltjes, de appelazijn en de pompoenpitolie en breng op smaak met peper. Laat alles 10 à 15 minuten trekken. 5) Kruid de plakjes varkensfilet met peper en bak ze in een hete pan met een eetlepel olijfolie. 6) Meng de plakjes varkensfilet met de salade en serveer.
Wist u dat...een sneetje brood met hagelslag of chocoladevlokken 20 kcal minder levert dan hetzelfde sneetje met choco?
Dit verschil lijkt niet groot. Maar als je dagelijks 2 sneden brood met iets van chocolade eet, kan je jaarlijks bijna 15000 kcal uitsparen door voor de hagelslag of vlokken te kiezen. Dit komt overeen met 2 kg lichaamsvet!
Lauwwarme aardappelsalade met sperziebonen (vleesgerecht)
Voor 4 personen (340 kcal per persoon):
500 g krieltjes 500 g sperziebonen, schoongemaakt 2 eetlepels olijfolie 400 g magere runderreepjes 1/2 limoen, uitgeperst 1 theelepel honing 1 teentje knoflook, fijngesneden 1 bosuitje, fijngesneden peper en zout
1) Stoom of kook de krieltjes beetgaar. Doe hetzelfde met de sperziebonen. 2) Verhit de olie in een wok en roerbak hierin het rundvlees 5 à 10 minuten. 3) Schenk het limoensap bij het vlees en roer de honing en de knoflook erdoor. Breng op smaak met peper en zout. 4) Breng het vlees, de aardappelen en de sperziebonen samen en garneer met de bosui.
Gebakken pladijs met rucolapuree en rozepepersaus (visgerecht)
Voor 4 personen (400 kcal per persoon):
4 pladijsfilets 200 g grijze garnalen 100 g rucola 1 citroen 600 g aardappelen 75 mL magere melk 1 eetlepel margarine 1 eetlepel olijfolie 1 eetlepel halfgedroogde kerstomaten 1 koffielepel rozepeperbolletjes nootmuskaat peper en zout
1) Kruid de vis met peper en zout. 2) Hak de rucola grof. Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. 3) Snij de halfgedroogde tomaten middendoor. 4) Pers de citroen. 5) Kook de aardappelen 20 minuten gaar in lichtgezouten water. Giet af en pureer. Meng er de melk, de rucola en de tomaatjes onder. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. 6) Verhit ondertussen de olijfolie en de margarine in een pan. Bak de pladijs met de witte kant naar onderen ongeveer 2 minuten goudbruin. 7) Draai de pladijs om en laat nog 3 minuten verder garen. Haal de vis uit de pan en hou warm. Voeg de rozepeperbolletjes toe aan de pan en blus met het citroensap. Schraap de braadresten los en giet er 1 dL water bij. 8) Verdeel de rucolapuree over de borden en bestrooi met de grijze garnalen. Schik er een pladijsfilet naast en werk af met een lepel rozepepersaus.
Wist u dat... uw warme maaltijd voor minstens de helft uit groenten zou moeten bestaan?
Daarnaast weegt een ideale vis- of vleesportie 100 g. Het perfecte bord is dus voor de helft gevuld met groenten, voor 1/4 met vlees/vis en voor 1/4 met aardappelen, rijst, pasta,...
1) Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en doe ze in een blender met 1/3 van de suiker. Klop de room stijf en spatel 1/3 ervan luchtig door het aardbeienmengsel. Doe de aardbeiendipsaus in een potje. 2) Herhaal deze handeling met de perziken en de kiwi's. 3) Snijd het roggebrood in lange vingers. Rooster ze in de pan, maximum 2 minuten aan weerszijden, tot ze een lichtbruin kleurtje hebben. 4) Schrik de vingers op een bord en dien ze op met de aardbeien-, perziken- en kiwidip.
4 tonijnsteaks van 100 à 120 g 2 koffielepels olijfolie sap van 1 limoen zwarte peper 320 g verse ananas, in blokjes van 1 cm 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt 4 lente-uitjes, fijngesneden 2 eetlepels grof gehakte korianderblaadjes 320 g fijne sperziebonen, schoongemaakt 240 g slabladeren
1) Verhit een grillpan of koekenpan met dikke bodem op halfhoog vuur. 2) Wrijf de tonijnsteaks in met de olijfolie en de helft van het limoensap en bestrooi ze met zwarte peper. 3) Leg de tonijnsteaks in de hete pan en bak ze aan elke kant 2 minuten. 4) Meng intussen voor de salsa de rest van het limoensap met de ananas, chilipeper, lente-uitjes en korianderblaadjes. Zet dit opzij. 5) Blancheer de boontjes 2 minuten in kokend water. 6) Schep de salsa over de tonijnsteaks en serveer met de boontjes en de sla.
Wist u dat ... de gemiddelde wereldburger 375 kg voedsel per jaar eet?
Lijkt dit je al veel? De kans is nochtans groot dat je nog heel wat kilootjes voedsel meer aankoopt dan die 375 kg. Elke persoon gooit gemiddeld namelijk 52 kg voedsel in de vuilbak.
Varkensfilet met kruiden-mosterdkorst (vleesgerecht)
Voor 4 personen (300 kcal per persoon):
600 g aardappelen, geschild en in stukken 400 g varkenshaas, gehalveerd 1 middelgrote aubergine, in plakken 1 courgette, in plakken 320 g kerstomaten 1 eetlepel salieblaadjes, fijngehakt 1 eetlepel tijmblaadjes, fijngehakt 2 eetlepels grove mosterd 3 theelepels olijfolie sap en rasp van 1/2 citroen zwarte peper 2 tenen knoflook, gekneusd 2 theelepels balsamicoazijn
1) Verwarm de oven voor op 200°C. 2) Vermeng de kruiden, mosterd, 1 theelepel olie en de helft van het citroensap en de -rasp. Breng op smaak met zwarte peper. 3) Bestrijk de filets met dit mengsel en leg ze op een bakplaat. 4) Hussel de groenten door de rest van het citroensap, de citroenrasp, de olie, de knoflook en de azijn en leg ze rond de filets. 5) Braad 20 à 25 minuten in de oven tot het vlees goed gaar is. Kook ondertussen de aardappelen. 6) Laat het vlees 5 à 10 minuten rusten en snijd dan in plakken. 7) Dien het vlees met de aardappelen en de groenten op.
Stoofpot van varkenshaasje en appel (vleesgerecht)
Voor 4 personen (400 kcal per persoon):
2 eetlepels olie 400 g varkenshaasje, in blokjes 3 eetlepels bloem 1 ui, gesnipperd 1/2 theelepel komijnzaad 1 liter kippenbouillon 1 eetlepel scherpe mosterd 300 g groene (savooi)kool 400 g vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes 3 Granny Smith-appels, in middelgrote blokjes 2 eetlepels peterselie, fijngehakt zout en peper
Verhit 1 eetlepel olie in een grote stoofpan op matig hoog vuur. Doe de blokjes vlees in een kommetje en bestrooi met twee eetlepels bloem, zout en peper. Bak ze ongeveer 6 à 7 minuten al roerend lichtbruin en net gaar. Schep het vlees er met een schuimspaan uit, dek af met aluminiumfolie en zet opzij. Voeg de tweede lepel olie toe en fruit de uitjes met het komijnzaad tot ze zacht zijn. Roer de derde eetlepel bloem door de gebakken ui en bak nog twee minuten verder. Roer de mosterd erdoor en blus met de bouillon. Voeg, wanneer de bouillon kookt, de koolreepjes en de aardappelen toe. Breng op smaak met peper en zout, draai het vuur iets lager en laat met het deksel half op de pan 15 minuten sudderen. Voeg dan de appel toe en laat nog 10 minuten sudderen tot de aardappels gaar zijn en de kool zacht. Voeg het vlees toe, laat twee minuten mee opwarmen en dien direct op, bestrooid met wat peterselie.
Originele knolselderijpuree met kabeljauw (visgerecht)
Voor 4 personen (225 kcal per persoon):
600 g knolselderij 2 dikke, goed gerijpte peren 400 g kabeljauwhaasje 1/2 citroen enkele takjes peterselie 2 eetlepels plantaardige margarine 2 eetlepels magere room 5% (bv. Balade So Light) 1 eetlepel bloem peper water
Schil de knolselderij en snijd hem in schijven. Pers de citroen, vang het sap op in een grote kookpan en lang aan met de bloem. Voeg 1 liter water toe. Breng aan de kook en laat de selderij er een 15-tal minuten in koken. Schil ondertussen de peren. Verwijder het klokhuis en snijd in partjes. Bak de peren 5 minuten in de vetstof tot ze doorschijnend en zacht worden. Blijf roeren met een houten spatel. Leg de peren op een bord en plet met een vork. Kruid met peper. Mix de knolselderij, doe de puree in een kookpan en voeg de room en de geplette peren toe. Verwarm op een laag vuur. Stoom ondertussen de kabeljauw. Was en hak de peterselie. Bestrooi de puree met de peterselie en serveer meteen.
Wist u dat⦠diëten niet helpt om langdurig gewicht te verliezen?
Uit zowat alle dieetstudies blijkt dat de grote meerderheid van die afvallers weer bijkomen. 83% van hen zou zelfs meer bijkomen dan ze afgevallen waren.
Door heel weinig kcal binnen te krijgen, gaan er immers alarmbellen af in je lichaam die ervoor zorgen dat het metabolisme zich zuiniger gaat afstellen.
Een herprogrammering van je manier van eten heeft dat effect niet en kan je bovendien eeuwig volhouden.
Enkele tips: - Eet traag en bewust. Het duurt 20 minuten vooraleer je maag verzadigingssignalen begint uit te zenden. - Leer het 'ik ben vol, maar er kan nog bij'-gevoel herkennen en stop met eten wanneer je dit voelt. - Eet geen koekje of chocolaatje, gewoon omdat het bij de koffie ligt. - Besef dat de eerste happen van iets het lekkerst zijn. Ga dus voor kwaliteit ipv voor kwantiteit. - Bedot je ogen en maag door uit een kleiner bord te eten dan dat je gewoon bent. - Vul de helft van je bord steeds met groenten. - Kies voor mager vlees (bv. kipfilet ipv worst). - Bouw meer beweging in in je alledaagse leven. Neem bijvoorbeeld de lift ipv de trap.
4 blaadjes gelatine Sap en geraspte schil van 1 limoen 1 eetlepel stevia 500 g magere yoghurt 1 eiwit 1 theelepel gemberpoeder 4 mandarijnen Enkele muntblaadjes
Week de gelatine 5 minuten in water. Knijp de blaadjes gelatine uit. Verwarm het limoensap, voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer tot deze is opgelost. Meng het gelatinemengsel met de stevia, limoenrasp en yoghurt. Klop het eiwit stijf met de gemberpoeder en schep dit onder de yoghurt. Besmeer één grote vorm of 4 kleine vormpjes met een beetje slaolie. Vul de vorm met het yoghurtmengsel en laat de bavarois minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Stort de bavarois op een bordje en serveer met de mandarijnpartjes en de blaadjes munt.
Tip: In plaats van mandarijnen kan je ook ander seizoensfruit gebruiken.
Voldoende bewegen is voor iedereen nuttig. En zeker ook voor wie wil vermageren. Alleen meer bewegen zal er meestal niet voor zorgen dat je vermagert. Daarvoor is ook een gezonde voeding noodzakelijk. Voor een energierijke maaltijd te verbranden, moet je namelijk héél véél bewegen. Een voorbeeldje:
Voor een maaltijd in de quick (1 giant, 1 medium cola, 1 medium friet en 1 ijshoorntje) moet een persoon van 60 kg: 3 u en 10 minuten fietsen aan 16 à 19 km/uur 2 u en 20 minuten lopen aan 8 km/uur 2 u en 15 minuten voetballen of tennissen 1 u en 55 minuten de schoolslag zwemmen 3 u en 10 minuten aerobics doen
Sporten heeft dan ook vooral nut doordat er spieren opgebouwd worden. Zij verhogen je metabolisme en zorgen ervoor dat je er 'strakker' uitziet.