recepten, tips, kruiden, fruit en artkels in verband met de keuken
25-04-2006
Foelie of muskaatnoot, wat is het verschil?
De muskaatnoot is de harde pit van de Myristica Fragrans, foelie is de zaadmantel van deze vrucht. Het zijdeachtige velletje wordt gedroogd en gemalen en, net als muskaatnoot, in strooiflesjes verkocht. Ook foelie heeft een vol en warm aroma, maar is iets subtieler van smaak dan nootmuskaat.
Een perfecte harmonie van hartig en zoet. Lekker met een wintermix van krulsla, veldsla, witloof..,
Voor 4 personen: Leg in een grote braadschaal 4 varkenkoteletten met daarop 2 aardappelen in plakjes, 1 pastinaak in stukken en 2 peren in partjes. Vermeng 2 eetlepels mosterd met 2 eetlepels vloeibare honing. Schep over het vlees en de groenten. Zet 40 tot 45 minuten in een op 180° C voorverwarmde oven. Serveer met een groene salade.
4 pladijsfilets van 100 g -4 stronkjes Witloof -2 fijne plakjes Gandaham, in reepjes- 100 g gemalen Passendaelekaas -100 g broodkruim
50 g gehakte bieslook- gladde peterselie- fijne suiker- peper en zout
voor de saus:
2 sjalotjes-1 flesje witbier van hoegaarden- 2 dl room- 200 g boter- verse tijm
Kruid de pladijsfilets met peper en zout. Leg ze op een ingevette bakplaat.
Bestrooi ze met het broodkruim en de gemalen kaas. Zet 10 minuten in een op
200°C voorverwarmde oven. Bak het fijngesneden witloof kort in boter. Kruid en breng op smaak met een mespunt suiker. Vermeng de ham en de bieslook. Stoof de gesnipperde sjalot aan in een nootje boter, met een takje tijm. Blus met het bier en laat tot 1/5 inkoken. Doe er de room bij.Laat tot de helft inkoken. Werk op met vlokjes ijskoude boter en kruid naar smaak bij met peper en zout
Schenk de saus door een puntzeef.
Schik de visfilets op het witloof en lepel er de boter biersaus over.
Snipper 2 rode uien. Hak 80 g (ongezouten) pistaches grof. Snij 400 g aardappelen in blokjes. Vermeng noten, aardappelen en uien met 5 cl olijfolie. Kruid met peper uit de molen. Verdeel het mengsel over 4 grote vellen bakpapier. Vouw dicht. Zet 40 minuten in een voorverwarmde oven van 210° C. Open de papillottes en laat nog 5 minuten bijkleuren onder de grill.
1.5 kg lamsvlees (halsstuk, in stukken)- 3 gekonfijte citroenen- 2 uien- 1 Kg peultjes (of sperziebonen)- 3 eetlepels olijfolie- 1 dl vleesbouillon - 1 theelepel gemberpoeder 1 mespunt kurkuma- 1 kruidentuiltje(van verse gladde peterselie of koriander peper en zout
Snij de uien in ringen. Kruid het lamsvlees met peper en zout, de gember en de kurkuma. Verhit de olie. Bak het vlees kort rondom aan op een hevig vuur. Voeg er ge uiringen aan toe. Bak nog een paar minuten. Voeg er het kruiden tuiltje en de bouillon aan toe. Dek af en,laat ongeveer 1 tot 1 1/2 uur op een héél zacht vuur (of in een oven op 150°C) stoven. Controleer geregeld of er nog genoeg vloeistof in de pan is. Doe er eventueel nog een kopje bouillon bij. Blancheer de peultjes(of de sperziebonen) 3 minuten in ,gezouten water: Laat ze schrikken in koud water en goed uitlekken. Snij de gekonfijte citroenen in partjes. Doe de groenten en de citroenen bij het vlees. Laat, zonder deksel, nog 10 minuten goed doorwarmen. Neem het kruidentuiltje weg.
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.