recepten, tips, kruiden, fruit en artkels in verband met de keuken
23-12-2008
Chocolade- bananentaart
Voor 4 personen:
1 bodem van zanddeeg
200 gram purechocolade- 15 cl vloeibare room- 2 bananen- 1 eetlepel Triple Sec (St-Michel)- 5 cl rietsuiker siroop- 20 cl vers geperstsinaasappelsap- 150 g jam van bittere sinaasappelen- physalis voor de versiering
Breng de room aan de kook, haal ze van het vuur en laat er de stukjes chocolade in smelten. Laat afkoelen. Mix de sinaasappeljam met de helft van het verse sinaasappelsap. Schep het mengsel op de taartbodem. Laat het 10 minuten in de koelkast stijf worden en giet er de chocoladecrème overheen. Laat nog eens 25 minuten opstijven in de koelkast. Doe de rest van het sinaasappelsap, de rietsuikersiroop en de Triple Sec in een steelpannetje en laat 5 minuten koken op een zacht vuurtje, zodat een lichte siroop ontstaat. Laat afkoelen tot ze lauw is. Pel de bananen en snijd ze in schijfjes. Schik ze harmonisch op de chocoladecrème en giet er siroop overheen. Laat 1 uur opstijven in de koelkast. Versier de taart met physalis (lampionplant) en dien ze koud op.
Meest lekkere chocolademousse die u ooit heeft geproefd.
360 gr chocolade- 50 gr boter- 6 eiwitten- 0.5 liter slagroom- 100 gr suiker
-Smelt de chocolade au bain marie - Smelt de boter au bain marie - Klop de slagroom op tot yoghurt dikte - Klop de eiwitten op met de suiker tot deze stijf is. - Ga nu snel te werk. - Meng de gesmolten chocolade met de boter en vermeng dit met een garde met de helft van de geklopte eiwitten daarna de andere helft er door spatelen. - Dan als laatste de slagroom er door spatelen. - Nou eet smakelijk maak er nog even een vanillesaus bij. - En dit is helemaal lekker
Klop 6 eiwitten stijf tot ze in pieken rechtop blijven staan. Voeg er 200 g fijne suiker en 50 g gehakte pistaches aan toe. Schep de eiwitsneeuw in een spuitzak met gladde tuit. Spuit op bakpapier 6 grote schijven (van ongeveer 7 cm) en kleinere roosjes (van zo'n 5 cm). Laat de schuimpjes ongeveer anderhalf uur drogen in de oven (op 140°C met de ovendeur op een kier) en laat ze afkoelen op een rooster. Klop 5 dl room stijf met 2 eetlepels koffie-essence. Leg in 6 kommetjes een grote meringue. Spuit (of schep) er slagroom op. Schik verse aardbeien of frambozen op de slagroom en strooi er wat pistaches en gekonfijte citroenschilletjes over. Dek af met een kleine meringue. Zet koel weg tot u het serveert.
N.B.: Het koffie-extract in dit dessert kunt u naar smaak vervangen door cacaopoeder. Aan twee afgestreken theelepeltjes zult u ruim genoeg hebben
4 grote, dunne kalfslapjes (van 100 à 120 g)- 4 plakken kaas van 20 g (emmentaler)- 4 plakken gekookte ham (van 15 g)- 6 sneetjes toastbrood- 3 à 4 eetlepels bloem- 2 kleine eitjes- boter of olie- peper en zout
1. Leg de vleeslapjes tussen twee vellen plasticfolie en plet ze (met een houten hamertje, de deegrol of een breed spatel mes). Leg op een kant van elk vleeslapje een plak ham (zonder vetrandjes) en een plak kaas (zonder korst). Vouw toe, druk goed aan en steek vast met een houten prikker. Kruid met peper en zout. 2. Snij de korsten van het brood. Verkruimel het en doe de kruimels in een diep bord. Doe de bloem in een tweede diep bord. Klop in een derde diep bord de eieren los. Wentel de gevulde kalfslapjes achtereenvolgens in bloem, losgeklopt ei en broodkruim. 3. Laat in een koekenpan de boter smelten en goed heet worden. Bak de kalfslapjes 3 tot 4 minuten aan elke kant. Laat ze eventjes opdrogen op keukenpapier.
Serveer ze goed heet.
Lekker met een frisse, groene salade en gekookte of gestoomde aardappelen.