recepten, tips, kruiden, fruit en artkels in verband met de keuken
14-03-2010
Asperges met aardappelen en ham en ei.
Voor 1 persoon: 1/2 bosje witte asperges- 50 gram gekookte ham (3 plakken)- 1 ei 2 aardappelen boter- peper- zout
Snij 1 cm af van de asperges en schil ze dun. Kook de aardappelen en het ei. Laat het vocht van de asperges weglopen en smelt er een klein blokje boter op. Garneer de asperges met ei en leg ze in dubbelgevouwen plakken ham.
Neem voor ene keer groene asperges, en serveer ze verrassend anders met feta.
Voor 4 personen:
Blancheer 1 kg groene asperges beetgaar in gezouten water. Snij 200 g feta in blokjes. Hak 2 hardgekookte eieren grof. Schik op een serveerschaal en nappeer met een vinaigrette van 1 dl extra vierge olijfolie, 2 eetlepels sherryazijn, peper en zout. Werk af met vers basilicum. Serveer bij voorkeur lauw.
Boen 800 g vastkokende aardappelen goed schoon, snij ze in fijne plakjes en stoom ze tot ze beetgaar zijn. Fruit 1 grote fijngesneden ui glazig in boter of olie. Schep er een mespuntje suiker door. Blus met 1 wijnglas droge witte wijn. Laat op een hevig vuur bijna volledig verdampen. Zet even aan de kant en laat in dezelfde pan 200 g spekblokjes knapperig bakken. Doe er de uien weer bij. Voeg er de aardappelen en 1 wijnglas bouillon aan toe. Kruid met laurier, peper en zout. Laat 10 minuten zachtjes doorwarmen. Werk af met gehakte peterselie en bieslook of lente-ui.