recepten, tips, kruiden, fruit en artkels in verband met de keuken
21-02-2011
Brochettes van zalm & zeewolf
Voor 4 personen: 1 spaanse ui -. 2 teentjes look- 0,5 dl olijfolie- 3/41 gezeefde tomaten- snuifje cayennepeper- zout- 400 g zalmfilet- 400 g zeewolffilet- peper van de molen- grof zeezout- 3 sneden toastbrood- 15 blaadjes verse basilicum- 3 eetlepels olijfolie- margarine- muskaatnoot- 400 g gnocchi- 8 broccoliroosjes- 1 kg gereinigde spinazie- 40 g gemalen parmezaan
Voor de vinaigrette: 1,2 dl olijfolie van 1° persing- 5 eetlepels frambozenazijn- peper en zout
1 Eerst maakt u de tomatencoulis als volgt. Reinig de ui en look en snipper beide fijn. Laat ze zweten in wat olijfolie (laat ze zeker niet kleuren). 2 Voeg de gezeefde tomaten toe en laat alles op een zacht vuurtje inkoken. 3 Breng op smaak met zout en peper. Laat alles verder inkoken tot het mooi gebonden is. Giet het vervolgens door een fijne zeef. 4 Snij de zeewolf en de zalm in blokjes van +/-3 cm en verdeel deze afwisselend over de spiesjes. Kruid met peper van de molen en wat zout. 5 Maak nu de basilicumpanade door de sneden toastbrood met de basilicumblaadjes fijn te malen in een cutter. Voeg er druppelsgewijs 3 eetlepels olijfolie aan toe. Strijk deze panade over de visbrochettes. 6 Vul twee kookpotten met gezouten water en breng deze aan de kook. Kook de gnocchi gaar volgens de gebruiksaanwijziging. Kook de broccoli gaar in ongeveer 4 minuten. 7 Stoof de spinazie aan in wat margarine. Kruid met zoute en flink wat nootmuskaat 8 Bak de visbrochetten in een warme oven (220°C ) gedurende 7 minuten of op het rooster van de barbecue: 9 Maak de vinaigrette door de olijfolie met de frambozenazijn te mengen. Breng op smaak met peper van de molen en zout. 10 Schik op het bord een bedje spinazie, de visspiesjes de gnocchi en de broccoli roosjes. Lepel de vinaigrette erover en bestrooi met een beetje parmezaan.
190 g patisseriebloem- 60 g maïszetmeel- ½ pakje bakpoeder- 100 g fijne suiker- 1 pakje vanillesuiker- 4 druppels amandelessence- 1 ei- 100 g gehakte amandelen- 150 g zachte boter- gekleurde suiker of witte parelsuiker- bloem voor het werkvlak
Vermeng in een kom de bloem, het maïszetmeel en het bakpoeder. Voeg er de suiker, de vanillesuiker en de amandelessence aan toe. Doe er het ei, de amandelen en de boter, in stukjes, bij. Bewerk met de mixer-kneedhaken tot een homogeen deeg. Verpak het in plasticfolie en zet het 2 uur in de koelkast. Snij uit karton een schijfje van 7 cm diameter en snij uit dat schijfje een hartje. Verdeel het deeg in porties. Rol het dun uit op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er plakjes van ong. 7 cm diameter uit. Leg het sjabloontje op de koekjes, strooi in het uitgesneden hartje wat gekleurde suiker. Leg de koekjes op bakpapier op de bakplaat. Bak ze 12 tot 15 min. midden in de oven op 180°C. Laat ze afkoelen op een rooster.