recepten, tips, kruiden, fruit en artkels in verband met de keuken
05-12-2007
Saffraancouscous met groente en gedroogde vruchten
Voor 8 personen:
500 g voorgekookte couscous - 1 bakje kerstomaatjes- 1 middelgrote courgette- 1 stengel witte selder- 1 ui- 100 g gedroogde abrikozen- 100 g gedroogde dadels- 50 g witte rozijnen- 100 g blanke amandelen- 1 gekonfijte citroen- 1 eetlepel boter- 3 eetlepels zonnebloemolie- 4 eetlepels olijfolie- 7 dl water- 1 pakje couscouskruiden- 1 plukje saffraandraadjes- peper en zout
Snij de courgette in grote stukken, de ui in fijne ringen, de selder in staafjes. Roerbak de groenten een halve minuut in de helft van de hete olijfolie. Strooi er de couscouskruiden bij. Voeg 1 dl water toe, dek af en laat 15 tot 20 minuten stoven of tot de groenten beetgaar zijn. Leg er de kerstomaatjes bij. Laat nog 3 minuten stoven. Verhit in een koekenpan de boter en de olijfolie. Bak de abrikozen, de dadels en de rozijnen een paar minuten. Voeg er de amandelen aan toe. Schep goed om. Zet, afgedekt, aan de kant. Verwarm de rest van het water met een mespunt zout en los er de saffraandraadjes in op. Doe de couscous in een grote pan. Schenk er het kokendhete water bij. Dek af en laat 4 minuten onaangeroerd staan, of tot het water opgeslorpt is. Maak de couscouskorrels los met een vork. Schep er de zonnebloemolie en de gedroogde vruchten goed door. Schep in een serveerschaal. Snij de gekonfijte citroen in partjes. Leg ze bij de couscous, Dek af en zet 15 minuten in de oven op 175°C, of tot alles goed heet is. Schep er de gestoofde groenten bij en dien op.
12 middelgrote champignons- 120 g shii-take- 250 g paksoi- ½ l misosoep- 4 eetlepels lichte sojasaus- 3 eetlepels limoensap-1 eetlepel zuurzoete chilisaus.
-Borstel de champignons schoon. Snij ze eventueel in plakjes. -Breng de sisosoep aan de kook met 2 eetlepels sojasaus. Doe er de shii-take bij. Laat 5 minuten sudderen tegen de kook aan. Voeg er de champignons aan toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken. -Blancheer de paksoibladeren 15 seconden in gezouten water. Laat ze uitlekken in een vergiet. Schep daarna de paddenstoelen uit het kookvocht. Verdeel de groenten over diepe borden. -Meng voor de dressing 4 eetlepels van de misosoep met de rest van de sojasaus, de chilisaus en het limoensap. Verdeel de dressing over de lauwe salade en dien op.
Snij de ui en de wortel in stukken, hak de tuinkruiden grof. Doe ze in een diepe kom, met alles voor de marinade en het vlees. Dek af en zet 24 uur koel. Keer het vlees af en toe om. Laat het daarna uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Zeef de marinade. Braad de filet rondom aan in de geklaarde boter. Kruid met peper en zout. Schenk er wat gezeefde marinade bij. Laat op een zacht vuur +/-1 uur verder garen, schenk af en toe een beetje marinade bij. Laat inkoken tot er nog ongeveer 1/4 van de marinade overblijft. Voeg er de aalbessengelei, de mosterd, de room en de azijn aan toe. Roer krachtig tot een gladde saus. Kruid ze naar smaak bij met peper en zout. Laat het gebraad 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snij het pas daarna in plakken. Serveer,de saus in een kommetje apart. Lekker met appeltjes in de oven, kastanje-, raapjes- of knolselderpuree.