Laat het smout smelten. Maak de balletjes klaar: pel de sjalotten en hak ze fijn. Verscheur het broodkruim en laat het 10 min. zwellen in melk. Meng in een slakom het vlees, de geklopte eieren, de aromaten, het paneermeel, de helft van het smout en het broodkruim dat u eerst uitperst tussen de vingers: de bereiding moet goed homogeen zijn. Rol dit alles tot 8 balletjes en wentel ze in de bloem.
Giet de rest van het smout in een gratineerschotel en schik daarin de balletjes, die u stevig tegen elkaar aan drukt. Laat 30 min. bakken in een hete oven (th. 6-7, 200°C).
Voor de saus: pel de uien en hak ze grof. Fruit ze in de hete olie tot ze zacht zijn (+/- 10min.). Voeg daarbij het bonenkruid, de Luikse stroop en laat nog 5 min. koken op matig vuur: de saus moet glanzend zijn.
Neem de balletjes uit de schotel en giet het bakvocht door een fijne puntzeef. Voeg het bij de saus, meng en dompel de balletjes erin. Dek af en laat nog 30 min. koken op zacht vuur, waarbij u de balletjes halfweg de kooktijd omdraait.
Voor de biscuit: 4 eieren- 2eetlepels lauw water- 125 g fijne suiker- 1 pakje vanillesuiker- 125 g bloem- 20 g cacaopoeder.
Voor de crème: 400 g aardbeien- 400 g Griekse yoghurt- 70 g bloemsuiker- 6 blaadjes gelatine- 2 dl slagroom- 1 pakje vanillesuiker- bloemsuiker en aardbeien om af te werken.
1.Klop de eieren wit schuimig met het water. Klop er de suiker en de vanillesuiker door. Hef er de bloem met het cacaopoeder onder.
2.Strijk het deeg dun uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de biscuit 12 to 15 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.
3.Leg een vochtige keukenhanddoek over de biscuit en daarop een grote snijplank. Keer het geheel om. Haal voorzichtig bakplaat en bakpapier weg. Rol de biscuit en de handdoek samen op. Laat zo afkoelen.
4.Week de gelatine in koud water. Snij de aardbeien in stukjes. Pureer de helft en vermeng met de yoghurt en de bloemsuiker. Knijp de gelatine uit, los hem op in enkele lepels warm water en roer hem door de puree. Zet koel weg tot de crème begint op te stijven.
5.Klop de room stijf met de vanillesuiker en spatel hem door de aardbeienpuree. Voeg de stukjes aardbei toe.
6.Rol de biscuit voorzichtig open. En bestrijk hem met crème. Rol hem zonder doek weer op. Zet hem minstens 2 uur in de koelkast.
7.Werk de biscuitrol voor het serveren af met bloemsuiker en aardbeien.
N.B.:Zonder cacao kan het ook. En de yoghurt kunt u vervangen door volle verse kaas, die u eerst een paar uur hebt laten uitlekken in een vergiet.
250 g boter- 1 theelepel whisky of cognac-165 g fijne suiker- 250 g bittere chocolade, in stukjes- 3,75 dl warm water- 200 g zelfrijzende bloem- 1 eetlepel cacaopoeder- 2 eieren- 1 theelepel vanille-extract- vetstof voor de vorm
Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de boter smelten (maar niet kleuren!), doe er de whisky of cognac, de chocolade en het water bij. Roer tot de chocolade gesmolten is. Voeg er de gezeefde bloem en het cacaopoeder aan toe. Klop goed op. Doe er de eieren en het vanille-extract bij. Bewerk tot een glad een homogeen deeg. Schep het in een ingevette vorm. Bak 40 tot 45 minuten' in het midden van de oven. Laat het gebak 15 minuten afkoelen in de oven alvorens te ontvormen. Lekker lauw of koud, met slagroom en veenbessenmoes.