recepten, tips, kruiden, fruit en artkels in verband met de keuken
19-11-2006
Blokjes everzwijn en spek op spiesjes
Voor 6 personen:
Maak een marinade met 2 fijn gesneden uien en 2 teentjes knoflook, 4 eetlepels olijfolie, 25 cl droge witte wijn, 2 eetlepels paprikapoeder,
1 koffielepel gemalen komijnzaadjes, 1 koffielepel korianderpoeder, een mespunt cayennepeper, een blaadje laurier en een takje tijm. Laat daarin 1,2 kg everzwijngebraad, in blokjes, zo'n 6 uur marineren.
Blancheer de 12 zilveruitjes 3 minuten. Snij 300 g gerookt spek in blokjes. Steek vlees, spek en uitjes op spiesjes.Zet ze 25 minuten in de oven op 200° C, keer ze regelmatig om en bestrijk ze tussendoor met wat olijfolie. Zeef de marinade. Voeg 15 cl ervan bij 15 cl wildfond. Laat tot de helft inkoken.
Verdeel over 4 koppen 4 theelepels rietsuiker en 4 eetlepels amaretto. Schenk er sterke zwarte koffie bij. Werk af met een toef slagroom en geroosterde amandelschilfers.
Voor 1 portie: Vermeng in een cocktailshaker 1 eetlepel ijsgruis met 2 eetlepels koude, zwarte koffie, 1 theelepel fijne suiker, 2 eetlepels crème de cacao en 5 eetlepels cognac. Schud goed en schenk in een glas. Werk af met 2 eetlepels half opgeklopte slagroom en chocoladekrullen..
Voor 1 portie: Vermeng eenderde kop hete espressokoffie met tweederde kop ijskoude melk. Klop goed door met de handklopper. Schenk in een hoog glas en serveer met ijsschilfers.
4 vleestomaten- 2 sjalotjes-150 g gaar soepvlees (van kalfs- of runderschenkel)- 1/2 bosje gladde peterselie- 1 ei- 2 eetlepels paneermeel- 2 eetlepels boter- peper uit de molen en zout
1. Verwarm de oven voor op 200. C. Spoel de tomaten. Snij er een kapje af en haal er met een lepeltje
zoveel mogelijk vruchtvlees uit zonder de schil te beschadigen. Plet het vruchtvlees met een vork.
2. Maal of hak het soepvlees fijn. Snipper de gepelde sjalotjes en fruit ze glazig in de helft van de boter. Vermeng het soepvlees met de sjalotjes, de tomatenpuree, de gehakte peterselie, het ei en het paneermeel. Kruid naar smaak met peper en zout.
3. Verdeel over de tomaten. Leg op elke portie een nootje boter en zet het kapje er weer op. Zet 15 tot 20 minuten inde hete oven.
Moderne variant: met gehaktGebruik panklaar, gekruid gehakt (bijvoorbeeld kalfs-varkens). Vermeng het met fijngesneden, gestoofde ui. Breng het op smaak met gemengde tuinkruiden (peterselie, kervel, tijm of rozemarijn). Verdeel het over de ,tomaten en besprenkel ze lichtjes met (olijf)olie voor u ze in de oven zet.
1. Pel en hak de ui en de knoflook. Verwijder de zwarte darmdraad uit de scampi.
2. Snij de kaffirblaadjes in repen. Meng het sinaasappelsap met de mirin, sojasaus en sesamolie. Voeg de kaffir en de scampi toe. Dek af en zet 30 minuten in de koelkast.
3. Snij de spitskool in fijne repen en haal de peultjes af. Snij de wortel in staafjes. Blancheer de kool en de wortel 30 seconden in zout water. Doe er de peultjes (of erwtjes) bij. Laat nog 30 seconden koken. Giet af en laat de groenten schrikken in koud water. Laat uitlekken.
4. Schep de scampi uit de marinade en vermeng de marinade met de groenten. Stoom de scampi of dep ze goed droog en rooster ze in de grillpan of op de tafelgrill. Schik ze op de lauwe groenten en serveer.
300 g Chinese noedels- 200 g tofu- 250 g broccoli- 250 g bruine champignons- 1 gele paprika- 2 lente-uitjes- 1 stuk verse gemberwortel (3 cm)- 1 rood chilipepertje- 1 eetlepel koolzaadolie- 3 eetlepels sake- 2 eetlepels zoete sojasaus- 1 eetlepel scherpe sojasaus- 1 ½ theelepel vijfkruidenpoeder- ½ theelepel cayennepeper- vers bieslook
1. Maak de groenten schoon. Verdeel de broccoli in roosjes, snij grote champignons in plakjes en de paprika in repen. Snij de lente-uitjes en het chilipepertje (zonder zaadjes of zaad lijsten) in ringetjes. Schil en rasp de gemberwortel.
2. Stoof de uitjes, het pepertje en de gemberwortel aan in de olie. Doe er de broccoli en de champignons bij. Roerbak 2 minuten. Voeg de paprika toe en roerbak 2 minuten.
3. Voeg 1 dl water, de sojasauzen en de sake toe. Kruid met vijfkruidenpoeder en cayennepeper. Schep goed om, dek af en laat 3 minuten sudderen tegen de kook aan.
4. Snij de tofu in blokjes en doe hem bij de groenten. Neem de pan van het vuur en laat nog even, afgedekt, nagaren.
5. Kook de noedels (zie op de verpakking) en vermeng ze met de groenten. Werk af met gehakt bieslook en dien op.
De talenten van dit veelzijdig en heerlijk geurend heestertje zijn moeilijk in enkele woorden te vatten. Niet alleen vormt tijm een onmisbaar bestanddeel van de Franse gastronomie, bovendien komt het ook je gezondheid op de meest uiteenlopende vlakken ten goede. Wat voor de Grieken en Romeinen een heilige plant was, is voor ons vandaag een hoogst veelzijdig en lekker hulpmiddeltje. En dit zowel in de keuken als in de kruidenapotheek.
In het rijtje van kruiden dat al sinds mensenheugenis wordt gebruikt als geneesmiddel, neemt tijm een belangrijke plaats in. De oude kruidengeleerde Plinius vond dit bijvoorbeeld een uitstekend middel tegen slangenbeten en hoofdpijn. Later werd tijm ook al wel eens het antibioticum van de armen genoemd. Tijm bevat inderdaad een krachtig antiseptische of ontsmettende stof die thymol heet en zowel bacteriën als schimmels doodt. Aangezien tijm zowel ontsmettend als slijmverdunnend werkt, vormt het een probaat middel tegen infecties van de luchtwegen. Wie gevoelig is voor verkoudheden en griep, kan zelfs preventief elke morgen een kopje tijmthee drinken. Overgiet één takje tijm of één theelepel gedroogd kruid met een kopje kokend water en laat gedurende tien minuten rusten. Tijm is ook een veel voorkomend ingrediënt van hoestsiropen (bv.Tijmsiroop, enkel verkrijgbaar in de apotheek). Je tandvlees ontstoken of last van schorre keelpijn? Gebruik het tijmaftreksel dan als spoelmiddel of gorgeldrank. Tijmthee helpt ook bij een slechte adem, verminderde eetlust en vertraagde spijsvertering. Het verdrijft darmgassen en biedt soelaas bij krampen. Uitwendig lenigt een kompres met tijm reumapijnen. Let op: omdat tijm de baarmoeder stimuleert, gebruik je bij zwangerschap beter niet te veel tijm en zeker geen tijmolie.
Tips:
Slaapwel Zet een potje tijm naast je bed als je 's morgens wil ontwaken met de geur van de Alpen.
Tijmbad Helpt tegen koorts, migraine, hoofdpijn en reumapijn. Overgiet 250 gram tijm met één liter kokend water en laat twintig minuten trekken. Zeef, doe het aftreksel bij het badwater en geniet. Met één eetlepel tijmolie lukt het ook. Goed verdunnen.
Antiseptisch Wie ongedierte uit zijn broeikas wil weren, doet er goed aan hier en daar enkele takjes tijm te leggen.
Marjolein smaakt net zo lekker als het ruikt en dus kan het in de keuken niet mislopen met dit kruid.
Een vleugje marjolein brengt de mediterrane zon zonder veel moeite in je gerechten... én verbetert je gemoed.
Dit kruid heeft immers de reputatie te kunnen troosten.
Stresssituaties lijken ineens niet meer zo onoverkomelijk als voorheen.
Marjolein krikt je zelfvertrouwen op en laat je als een optimist door het leven gaan.
Zowel bij een flinke verkoudheid, hoestbuien als aandoeningen van de luchtwegen kan een infusie van marjolein verlichting brengen.
Maak een aftreksel door ongeveer 20 gram gedroogde marjoleinbloemtoppen gedurende twee à drie minuten te laten trekken in één liter kokend water.
Marjolein werkt ontsmettend waardoor je het drankje bij een zere keel als gorgeldrank mag gebruiken. Ook voor maag- en darmproblemen kun je de hulp inroepen van marjolein.
Drink twee à drie kopjes van deze kruidenthee tussen de maaltijden en het opgeblazen gevoel ebt weg. Het kruid vermindert daarenboven krampen, ook de krampen ten gevolge van de menstruatie.
Wie last heeft van een slechte bloedsomloop kan eveneens een beroep doen op marjolein.
Daarnaast is marjolein een typisch kruid voor dé kwaal van deze tijd: stress.
Het kruid bevat immers kamfer dat de zenuwen kalmeert.
Niet alleen de thee maar ook de etherische olie van marjolein bieden soelaas bij spanningshoofdpijn en migraine.
Je kunt het middeltje ook preventief gebruiken, bijvoorbeeld als je een stresserende gebeurtenis te wachten staat.
Marjolein is immers goed voor het zelfvertrouwen.
Voeg het aftreksel toe aan het badwater om gevoelens van onrust te verzachten.
Marjoleinolie wordt verwerkt in zalf voor verstuikingen, zwellingen en pijnen ten gevolge van reuma. Let op: zwangere vrouwen gebruiken dit kruid beter niet.
Maag- en verteringsproblemen 20 à 50 gram gedroogde bloeitoppen in één liter kokend water, 2 à 3 minuten laten trekken, filteren, zoeten.
Twee à drie kopjes per dag tussen de maaltijden; neemt het opgeblazen gevoel weg.
Menstruatiepijn 20 à 50 gram gedroogde bloeitoppen in één liter kokend water, 2 à 3 minuten laten trekken, filteren, zoeten.
Twee à drie kopjes per dag tussen de maaltijden regelt en doet de kramp ophouden.
Migraine 5 à 10 g bloeitoppen in één liter kokend water gedurende 2 à 3 minuten laten trekken, filteren, eventueel zoeten.
Drink 2 à 3 kopjes per dag.
Slaapwel Een lichte thee van marjolein (5 à- 10 g op één liter water) en enkele druppels olie op je hoofdkussen bevorderen een goede nachtrust.
125 g zachte boter- 30 g bloemsuiker - vanille-extract- 125 g bloem.
Verder: een spuitzak met grote, gekartelde tuit- bakpapier
Verwarm de oven voor op 190. C. Roer de boter met
de bloemsuiker en een paar druppels vanille-extract tot een romige massa. Met de mixer (kneedhaken) lukt dat heel goed. Vermeng met de bloem. Roer goed glad. Schep het deeg in een spuitzak met grote, gekartelde tuit. Spuit op bakpapier twaalf reepjes van ongeveer 10 cm lang. Bak de koekjes 10 tot 12 minuten. laat ze een paar minuten afkoelen op het bakpapier, daarna verder op een rooster.
U kunt ook met een lepel hoopjes deeg op het bakpapier scheppen, ze een beetje platdrukken en er met een vork over trekken
1 halfgrote rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt
10 draadjes saffraan
1 eetlepel kokend water
1 blik (400 g) gepelde tomaten, ruw gehakt
2 l visbouillon
500 g stevige. visfiIet met,vel (mul, poon, red snapper),.in blokjes.
2 x 300 g ongekookte kleine krabben, schoongemaakt en elk in6 stukken
12 middel grote gamba's(450 g), gepeld maar met staart
8 sint-jakobsschelpen, geopend
2 eetlepels gehakte bladpeterselie
Verhit een ruime steelpan op halfhoog vuur. Voeg olie, ui, venkel, prei en rode peper toe en fruit 6 minuten of tot alles goudbruin is. Doe ondertussen de saffraan in een hitte bestendig kommetje, giet er het kokende water op en laat 5 minuten staan.' , Doe tomaten, saffraan en bouillon in de pan. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 10 minuten trekken.
Voeg de visfilet, stukken krab, gamba's en sint-jakobsschelpen bij de bouillon en laat 2 minuten pruttelen. Roer er de peterselie door en serveer in diepe borden",eventueel met wat rouille en croutons.
Citroenmelisse komt vooral gecultiveerd voor, maar in zuiderlijke streken ziet men hem wel eens in het wild in hagen en langs wegen. Citroenmelisse is een overblijvende of vaste kruidachtige plant. De plant bloeit van juli tot augustus met lichtgele of witte bloemen. De bladeren zijn eivormig, gekarteld, harig, generfd en licht groen. De bladeren geven een citroenachtige geur af en kunnen geel worden als ze in de volle zon of in droge grond groeien. De stengels zijn harig, vierkant, lichtgroen en vertakt. De plant wordt ongeveer 1 meter hoog. Het zaad van citroenmelisse is donkerbruin tot zwart, met een witte punt. Ze zijn traanvormig en ongeveer 1 mm lang.
De naam Citroenmelisse, Melissa officinalis, komt van de oude Grieken. De Griekse naam voor een Honingbij is Melissa. Dit omdat bijen aan de nectar van deze plant de voorkeur gaven en de plant bijen aantrekt. Citroenmelisse werd medicinaal al tweeduizend jaar geleden door de Grieken gebruikt.
De Arabieren brachten de plant naar Spanje en de Benedictijner monniken naar onze streken, waar hij al vroeg gekweekt werd in kloostertuinen. Citroenmelisse werd in Zuid-Europa 'hartelust' en door de Zwitserse arts Paracelsus 'levenselixer' genoemd. Hij geloofde dat dit kruid een mens weer volledig tot leven kon wekken. Deze mening werd gesteund door de Londen Dispensary uit 1696: 'Citroenmelisse zal, indien elke ochtend toegediend, iemand jonger maken, het denkvermogen versterken en een smachtende aard wat opvrolijken'. Citroenmelisse had ook naam als een van de ochtendtheesoorten die in de dertiende eeuw genuttigd werden door Llewelyn, Prince of Glamorgan, die 108 jaar oud werd, en Jhon Hussey uit Sydenham die 116 werd na vijftig jaar lang ontbeten te hebben met citroenmelisse thee met honing. De eigenschap om Melisse olie te verkrijgen wordt al eeuwen door kruidendeskundigen beschreven en ook tegenwoordig nog wordt het binnen de aromatherapie gebruikt om depressies te verminderen
Citroenmelisse is een veilig kruid, maar sommige mensen worden misselijk van grote doses en sterke theeën. Vermijd grote doses tijdens de zwangerschap. Sommige mensen reageren allergisch bij aanraking met citroenmelisse. De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopathische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik. Tot zover Citroen Melisse.
125 g zachte boter 60 g bloemsuiker 125 g bloem 60 g maïszetmeel 6 eetlepels frambozenjam Verder: bakpapier bloem om uit te rollen
Verwarm de oven voor op 180° C. Klop de boter met
de suiker tot een luchtige massa. Strooi er bij beetjes de bloem en het maïszetmeel bij en bewerk tot een vast deeg: Verpak het in plasticfolie en zet het minstens 1 uur in de koelkast. Rol het op een met bloem bestoven werkvlak
uit tot een rechthoek van 20 x 15 cm. Strijk er jam op uit. Rol stevig op. Snij met een scherp mes in plakjes van 1 cm. Leg ze op bakpapier. Bak 12 tot 15 minuten. Laat ze even afkoelen op het bakpapier. Leg ze dan voorzichtig op een rooster en laat ze verder afkoelen.
Bewaartip
In een goed gesloten koekjestrommel blijven deze wieltjes ongeveer vier a vijf dagen vers.
het wit van 6 eieren - 125 g suiker - 2 eetlepels fijn geplette pistachenoten
Voor de karamelsaus:
100 g suiker . 30 cl water - 1 passievrucht
Verwarm de melk. Klop de eierdooiers en de suiker tot een schuimig wit mengsel. Giet er de kokende melk in een dun straaltje bij en laat het mengsel gedurende 10 minuten op een zeer zacht vuurtje (of in een warmwaterbad) indikken terwijl u onafgebroken roert. Wanneer de crème aan de lepel kleeft, neemt u de pan van het vuur en laat u de bereiding afkoelen (nu en dan roeren).
Snijd twee passievruchten doormidden. Doe het sap en de zaadjes in een fijne zeef waarin u een laagje keukenpapier gelegd heeft, en druk al het sap eruit met de achterzijde
van een lepel. Giet het bij de crème.
Verwarm de oven op 180°C (th. 6). Klop het wit van de eieren tot stevige sneeuw en strooi er op het einde de suiker door. Leg zes hoopjes eiwit op een vel boterpapier op een bakplaat. Bak 4 tot 5 min. in de oven en laat de schuimpjes daarna afkoelen.
Doe de suiker bij het water en het sap van de derde passievrucht en laat inkoken tot een lichte karamel.
Verdeel de crème over zes coupes, plaats een schuimpje in het midden, overgiet met de karamel en bestrooi met geplette pistachenoten. De karamel moet beslist op het allerlaatste ogenblik worden klaargemaakt. Garneer met enkele staafjes gekonfijt fruit.
GESCHIFT? GEEN PANIEK! Wanneer de crème te lang of op een te hoog vuur kookt, kan deze schiften en klonteren. U kunt de crème dan met de mixer weer mooi glad krijgen.
300 g gepelde grijze garnalen- 600 g bloemig kokende aardappelen- 500 g soepgroenten (ui, prei, wortel, selder)- 2 eetlepels olie- 2 eetlepels kreeftenboter- 250 ml droge witte wijn- 500 ml groentebouillon- 500 ml visfond- 200 ml room- 2 theelepels citroensap- 1 bosje kervel- cayennepeper en zout
Schil de aardappelen, snij ze in stukjes. Bak ze, samen met fijngesneden soepgroenten, kort aan in de olie. Voeg er de kreeftenboter en de wijn aan toe. Schep goed om. Doe er de bouillon bij. Dek af en laat 20 minuten zacht koken. Pureer de soep. Voeg er de visfond, de room en 2/3 van de garnalen aan toe en laat nog 1 minuut goed doorwarmen. Breng op smaak met citroensap, cayennepeper en zout.
Serveer met lichtjes opgeklopte room en plukjes kervel.
500 g scampi- 8 teentjes knoflook- 500 g tomaten- 8 eetlepels olijfolie- 1/8l droge witte wijn- 50 g zwarte olijven (met pit)- 2 blaadjes salie- 1 bosje gladde peterselie- snuifje suiker- peper en zout
Pel de scampi maar laat de staart eraan. Pel de tomaten en snij ze in stukjes. Pel de knoflook en snij de teentjes in fijne plakjes. Bak ze, samen met de salieblaadjes, heel kort in de warme olie.
Voeg er de tomaten aan toe. Laat 2 minuten onder deksel stoven op een zacht vuur. Schenk er de wijn bij en laat 2 minuten sudderen tegen de kook aan. Breng de tomatensaus op smaak met een snuifje suiker, peper en zout. Verwarm de oven voor op 250°C. Schik de scampi naast elkaar in een grote, ondiepe ovenschotel. Leg er de olijven bij en schep er de tomatensaus over.
Zet 10 minuten in het midden van de oven. Werk af met gehakte gladde peterselie en serveer met ciabatta of stokbrood.
Ik hebvoor wijting gekozen, maar het kan natuurlijk ook met andere vissoorten, zoals kabeljauw of zeewolf.
VOOR 4 PERSONEN: Snij 600 g gekruide wijtingfilets in stukjes. Doe ze in een ovenschaal met 2 eetlepels water en 2 eetlepels olie. Zet ze 10 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven. Leg op een rooster boven de vis de gehalveerde paprikas op hun snijkant. Maak een blonde roux met 25 g boter en 2 afgestreken eetlepels bloem. Leng aan met 2 dl melk. Laat indikken. Breng de saus op smaak met 1 koffielepel zoet paprikapoeder, citroensap, peper en zout. Fruit 1 gesnipperde ui en 2 geperste knoflookteentjes glazig in olijfolie. Vermeng met de vis en de saus. Vul er de paprika's mee. Zet nog een tiental minuten in de oven op 170°C. Lekker met rijst.
U kunt de paprika's ook pellen voor u ze vult. Grill de schil dan tot ze zwartgeblakerd is en laat de paprika's afkoelen ,in een gesloten, plastic aak. De pel komt er dan makkelijk af.
250 g gepelde scampi- 250 g risottorijst- 1 ui- 1 teentje knoflook- 4 eetlepels olijfolie ongeveer 1 l groentebouillon- 125 ml droge witte wijn- 1 theelepel geraspte citroenschil- 1 eetlepel citroensap- 50 g gemalen parmezaan- 1 bosje rucola- 2 eetlepels gehakte platte peterselie- peper en zout
Verwarm de bouillon met de wijn. Pel de uien. Fruit ze glazig in de helft van de olijfolie. Doe er de rijst bij. Schep om en om, tot de rijstkorrels glazig zijn. Voeg er de knoflook, het citroenschilletje en 1 soeplepel warme bouillon aan toe. Laat koken tot de vloeistof bijna verdampt is. Roer af en toe om. Schenk weer 1 soeplepel warme bouillon bij. Laat weer inkoken. Ga zo door tot de rijst gaar is. Alle bouillonvloeistof zal dan praktisch opgebruikt zijn. Bak de scampi kort op een hevig vuur, in de rest van de olijfolie. Breng de rijst op smaak met citroensap, peper en zout. Vermeng met de peterselie en de parmezaan. Leg de scampi op de rijst. Werk af met de rucola.