recepten, tips, kruiden, fruit en artkels in verband met de keuken
08-11-2008
Lauwe salade van lamsfilet met peultjes
Pittig met sambal en sesamzaadjes
800 g lamsfilet- 300 g peultjes- 300 g oesterzwammen- olijfolie- 1 à 2 theelepels sambal oelek- 2 theelepels sesamzaadjespeper en zout
Voor de dressing: 3 eetlepels sesamolie- 3 eetlepels koolzaadolie- 5 eetlepels rijstazijn- 1 eetlepel vloeibare honing- 5 eetlepels sinaasappelsap
1. Blancheer de peultjes 1 à 2 minuten in ruim gezouten water. Laat ze vervolgens schrikken onder de koudwaterkraan en uitlekken. Snij de oesterzwammen in reepjes. Bak ze kort in een koekenpan, in hete olie. Kruid ze met peper en zout. 2. Bestrijk de lamsfilet rondom met sambal oelek en strooi er de sesamzaadjes op. Bak het vlees kort rondom aan op een hevig vuur. Zet het eventueel nog een vijftal minuten in de oven (175°C) als u niet zo van rosé houdt. 3. Roer een dressing met de opgegeven ingrediënten, doe er het braadvocht van het vlees bij. Vermeng de peultjes en de oesterzwammen, maak ze aan met de dressing. 4. Snij het vlees in gelijke plakjes. Schik ze bij de groenten. Heel lekker met aardappelen in de schil of met rijst.
Verwarm in een pannetje 11/2 theelepel oploskoffie met 2 1/2 dl slagroom, 150 g bruine kandijsuiker en 25 g roomboter en breng dit langzaam aan de kook. Blijf roeren in de zachtjes kokende massa tot deze een diepbruine kleur heeft en dik is geworden. Schenk vervolgens de massa op een ingevet stuk aluminiumfolie of op een stenen snijplaat. Iets laten afkoelen en meteen in blokjes snijden. Hierna de karamels verder laten afkoelen.