Ik heb verschillende recepten, maar deze combinatie van tomaten, citrusfruit en specerijen, vind ik overheerlijk.
Snij 3 kg tomaten (zonder pitjes of vellen) in stukken. Rooster in een droge pan 20 g specerijen (een mix van gelijke hoeveelheden korianderzaadjes, hele kruidnagel en foelie, steranijs, kaneel- en vanillestokjes). Doe de kruiden in een zakje bij de tomaten. Voeg er 1,3 kg geleisuiker 'extra fruit' en de geraspte schil van 1 sinaasappel en 1 citroen bij. Schep om en laat een nacht staan. Kook de volgende dag op, tot de jam de gewenste dikte heeft. Neem het kruidenzakje weg. Verdeel over potten en sluit goed af.
4 moten verse tonijn. 1 handjevol zuring. 300 g bospaddestoelen-
40 g boter- 10 cl droge witte wijn- 10 cl visfumet- 2 sjalotten- 20 cl room- peper en zout
Spoel de zuring, scheur de blaadjes. Wrijf de bospaddestoelen droog schoon, hak ze grof. Pel en snipper de sjalotten fijn. Bak de paddestoelen 5 minuten in de boter, op een hevig vuur. Laat ze uitlekken op keukenpapier, hou ze warm onder aluminiumfolie. Blus de pan met de wijn en de visfumet. Doe er de sjalotten bij. Laat tot de helft inkoken.
Doe er de room en de zuring bij. Kruid met peper en zout. Laat 5 minuten sudderen tegen de kook aan. Rooster de tonijnmoten 4 minuten aan elke kant op de tafelgrill. Schep er de paddestoelen bij. Nappeer ze met de zuringsaus en dien op.
TIP: De zuring kunt u vervangen door spinazie of warmoes.
8 plakken gerookt spek- 600 g bospaddestoelen- 200 g gekookte aardappelen- 150 g zilveruitjes (vers of diepvries)- 2 klontjes suiker- 4 eetlepels olijfolie- 1 eetlepel gehakte kervel- peper en zout
Pel de zilveruitjes. Bak ze kort, op een hevig vuur, in 1 eetlepel olijfolie. Doe er de suiker en 10 cl water bij. Laat de uitjes 30 minuten sudderen in de suikerstroop. Wrijf de paddestoelen droog schoon, snij ze in stukjes. Bak het spek knapperig in een koekenpan, in 1 eetlepel olijfolie. Laat het uitlekken op keukenpapier, hou het warm onder aluminiumfolie. Bak de bospaddestoelen in porties, in de rest van de olijfolie. Schep ze vervolgens in een serveerkom en hou ze warm. Snij de aardappelen in blokjes, bak ze op in de bakpan van de paddestoelen. Leg ze bij de paddestoelen en schep er de uitjes bij. Werk af met het spek en gehakte kervel. .
Ja, meer zelfs dan in vers fruit! Zowel het vezel- als het suikergehalte neemt toe in verhouding tot het totale gewicht van de vrucht. Voor vers fruit mag u gemiddeld 10% suikers en 2% vezels rekenen, voor gedroogde vruchten wordt dat 60% suikers (jawel!) en 12% vezels. 't Is maar dat u weet wat u eet, vooral als u op dieet bent!