recepten, tips, kruiden, fruit en artkels in verband met de keuken
24-01-2008
Kip op Amerikaanse wijze
Voor 4 personen:
1 kip van 1.5 kg- 4 fijne reepjes engels spek- 2 rijpe bananen- 25 g extra vloeiende tarwebloem- 2 extra verse eieren- 1.5dl volle melk- 200 g paneermeel- 250 g zoete maïskorrels- 4 eetlepels fijngehakte peterselie- 1 doos frituurvet- 20 g boter- zout, peper
Snijd de reepjes spek in de breedte in twee, rol ze op en maak ze met stokjes vast. Pel de bananen en snijd ze in twee. Bestrooi een bord met bloem en een ander met paneermeel en strooi er zout en peper op. Maak van de eieren een omelet met de melk. Verwijder het vel van de kip en snijd ze in 4 stukken. Ga zowel met de stukken kip al met de bananen door de bloem, daarna door het geklopte ei en tenslotte door het paneermeel. Maak het frituurvet klaar. Laat het spek 3 min bakken. Laat het uitdruppen en houd het warm. Laat de kip 15 min bakken: het paneermeel moet een goedbruine kleur hebben. Leg de stukken op absorberend papier en houd ze warm. Laat de stukken banaan 3 tot 4 min bakken en houd ze warm. Warm de maïskorrels 5 min op een zacht vuurtje in hun sap op. Giet ze af en doe ze in een slakom. Strooi er zout en peper op en voeg de boter eraan toe. Leg de stukken kip op een dienblad, omringd met spek, bananen en maïs. Bestrooi alles met fijngehakte peterselie.
150 g extra fijne boontjes- 150 g extra fijne diepgevroren erwten- 150 g slablaadjes- 1 grote ui- 150 g biefstuk- 1 eetlepel arachideolie- 15 g boter- 1 l runderbouillon (van 2 blokjes)- zout peper
Breng de bouillon aan de kook. Pel de ui en hak hem fijn. Maak de boontjes schoon en snijd ze in kleine stukjes. Maak de slablaadjes schoon, was ze, zwier ze droog en snijd ze in fijne reepjes. Fruit de stukjes ui 3 minuten in de warme olie. Voeg er de bouillon, de boontjes, de erwten en de slablaadjes aan toe. Dek het geheel af, breng aan de kook en laat 30 minuten op een matig vuur koken. Snijd de biefstuk in kleine reepjes en laat deze gedurende twee minuten goudbruin worden in een bakpan met warme boter. Bestrooi met zout en peper. Mix de soep als ze gaar is, maar zorg ervoor dat er hele stukjes groenten in blijven zitten. Voeg de stukjes biefstuk toe aan de soep, controleer of ze voldoende gekruid is en laat ze nog 5 minuten op een matig vuur doorkoken.
Snipper de sjalot fijn en fruit de snippers glazig in de hete olie. Blus met de wildfond en de witte wijn. Laat tot ongeveer de helft inkoken. Giet de saus door een puntzeef; druk de sjalot goed uit. Werk ze, van het vuur af. op met vlokjes ijskoude boter. Kruid naar smaak bij met peper en zout. Rist de aalbessen af. Doe ze bij de saus en hou die warm op een héél zacht vuur of in een warmwaterbad. Boen de raapjes goed schoon, schil ze maar laat ze heel. Kook ze beetgaar in de groentebouillon. Verhit de boter en de olie in een grote koekenpan. Leg er de biefstukjes in. Bak ze aan beide kanten tot ze licht gekleurd zijn. Kruid ze met peper en zout. Leg ze in een braadslee en laat ze nog 8 tot 10 minuten afbakken in de oven op 180°C. Schik vlees en groenten op voorverwarmde borden. Lepel er wat saus bij en dien op. Lekker met kleine kroketjes.
N.B.: De verse bessen kunt u vervangen door 1 à 2 eetlepels rode aalbessengelei. Roer de gelei door de warme saus.
Schil de gemberwortel. Doe de veenbessen in een pannetje met de azijn en het water. Verwarm tot tegen de kook aan. Doe er de suiker, kaneelstokje en gemberwortel bij. Laat 15 tot 20 minuten zacht koken. Neem kaneel en gemberwortel weg. Bind (eventueel) met het maïszetmeel. Kruid naar smaak bij met pimentpoeder. Schil de aardappelen. Kook ze gaar in gezouten water. Laat ze wat afkoelen. Snij ze in plakjes. Bak ze goudbruin in geklaarde boter. Bak de kalfsmedaillons 4 tot 6 minuten aan elke kant in de geklaarde boter. Kruid ze met peper en zout. Lepel wat warme saus op de borden. Leg er de medaillons en wat aardappelplakjes bij. Werk af met flinterdunne plakjes truffel.
N.B. In plaats van kalfsmedaillons kunt u ook reebiefstukjes nemen.