Inhoud blog
  • Ondergang
  • Stuurmanskunst
  • Shame
  • Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    Zingen met je hart

    30-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MaN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisterenavond (voor de eerste keer in de kerk) repetitie met Musica ad Nives. Het blijft een verrassing om in een kerk met zo een lange nagalm te zingen. De verstaanbaarheid van het koor, maar vooral de duidelijkheid van de muziek verschilt van plaats tot plaats in de kerk. Snellere gedeeltes hebben de neiging om door mekaar te lopen en de nuancering gaat voor een stuk verloren. Het wordt vooral een kwestie van op de juiste plaatsen de nodige pauzes in te lassen, wat dan weer heel moeilijk is voor de organist-begeleider.
    Oplossingen zijn er nauwelijks te bedenken, tenzij de muren en de vloer compleet anders aan te kleden. Ook het verminderde kerkbezoek zal er wel geen goed aan doen.
    Toch heb ik er alle vertrouwen in dat het koor, dat gisteren zo aandachtig repeteerde, een goede prestatie zal neerzetten op Allerheiligen.
    Misviering: zondag 1 november om 11.15 uur
    Inzingen om 10.15 uur.

    30-10-2009 om 08:37 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    29-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Requiem
    Requiem voor een dode vrouw

    http://www.youtube.com/watch?v=r05EuixmKbI

    http://www.youtube.com/watch?v=uxpxcLuQTQg&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=82L8AaqA-Dc

    29-10-2009 om 12:11 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    28-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik gedenk ... Denise Muyldermans (1929-2009)
    "En as ik kom te srewe, lief, zing dan geen klaaglied nie ...
    Want skadu's sal'k ni sien, of voel hoedat die water week ...
    Maar ek sal altyd dromen, lief ..."

    Denise is wwegggegleden, op de boot van de rivier de Lethe.
    In ons laatste gesprek kwam heel de zachte sterkte van haar hart naar boven. Herinneringen aan haar jeugd, terugblik op een arbeidsleven waar zij de steun was van de firman waar zij voor werkte, geen klagen over zichzelf maar grote bezorgdheid over haar man die het volgens haar lastiger had dan zijzelf. Heel dankbaar dat zij nog de overstap had kunnen maken naar een nieuw koor. Blij om kleine dingen zoals het drinken van een Kriek.Maar lucide genoeg om excat te weten wat er haar te wachten stond.

    Zij durfde te kijken naar het einde dat vlakbij was, en wist perfect wat zij hoopte te hoten op haar herdenkingsdienst: de liederen die zij verwachtte zong zij al eventjes voor. Het is niet verwonderlijk dat daar dingen bij zijn zoals "En als ik kom te sterwe" of zoals het "Ave Maria " van Tinel en het eeuwige "Ne recorderis" van Pujol. Voorwaar een diep doordacht afscheid.

    Ik wuif je zacht uit, Denise!

    28-10-2009 om 07:18 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    27-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zangweek in Hongarije
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik heb de prijzen gekregen voor de Choralies 2010 in Vaison-la-Romaine. Als je alles bij mekaar optelt en bovendien nog een wat comfortabel logies wil hebben kom je aan een som die toch wel wat doet schrikken. Je moet al gauw rekenen dat je 1000 euro gaat kwijt zijn voor weliswaar een 10-daags verblijf met schitterende muziek in een onvergetelijke ambiance.

    Een mooi alternatief zou kunnen zijn: de zangweek in Pecs (Hongarije) van 15 tot 22 augustus (13-23 augustus met de reistijd per auto er bij). Onder leiding van grootmeester Aurel Tillai wordt het Buda Te Deum van Zoltan Kodaly ingestudeerd: een spectaculair werk dat we al eens mochten uitvoeren onder leiding van Laszlo Heltai in Tarragona.

    De stad Pécs is in 2010 cultureel hoofdstad van Europa.

    Pécs is de vijfde stad van Hongarije. Het is een universiteitsstad met een Domkerk waar verschillende pausen in het verleden een bezoek brachten. Bij de Dom worden opgravingen gedaan uit de Romeinse tijd. Deze opgravingen zijn te bezichtigen.
    De stad heeft een prachtig oud centrum, dat elk jaar leuker wordt, want veel gebouwen en pleinen worden opgeknapt. Midden in het centrum staat de kerk van St Augustinus, voorheen een moskee. Dat is aan de bouw ook wel te zien.

    In het centrum zijn veel nostalgische winkeltjes. Het is een genoegen daar op je gemak rond te kuieren. Pécs is ‘n levendige universiteitsstad met prachtige monumenten, gezellige markten en zeer veel historische panden. Terrasjes zijn volop te vinden in het centrum. Pécs is het belangrijkste historische en culturele centrum van Dunántúl. De Janus Pannonius Universiteit, oorspronkelijk gesticht in 1367, werd heropgericht in 1922; de universiteitsbibliotheek dateert uit 1774. verdere musea zijn het Janus Pannoniusmuseum (1904; natuurwetenschappen, archeologie, moderne Hongaarse kunst) en twee kunstgalerieën, w.o. het Uitz Museum (1978; werk van Béla Uitz). Pécs is zetel van een rooms-katholiek bisschop.  

    De stad ligt in de warmste regio van het land en kent een mediterraan klimaat.

     

    Romaanse dom St.-Petrus
    De stad is rijk aan historische bouwwerken, waaronder de van oorsprong Romaanse dom St.-Petrus (11de–12de eeuw), een drieschepige basiliek met vier torens en een middeleeuwse crypte. Deze dom is 70 m lang en 22 m hoog met vier hoektorens. De oudste gedeelten van de dom zijn het koor uit de 11de eeuw en de benedenkerk; de kerk werd diverse malen ingrijpend verbouwd en gerenoveerd. .

    Turkse monumenten
    Uit de Turkse tijd stammen enkele voormalige moskeeën, waarvan de Pasja Kasim Gasi-moskee wel de fraaiste is. Op de moskee van Pasja Hassan Jakovali in de Rákóczi út 2 verrijst een slanke, twaalfhoekige minaret, symbool van het best bewaard gebleven Turkse bouwwerk uit de 16de eeuw. De türbe van de Idris Baba, een achthoekige grafkapel op Nyár utca 8, staat in de tuin van het huidige kinderziekenhuis. 

    Domplein
    Uit de Romeinse tijd stammen diverse graven en grafkamers, w.o. een met fresco's gedecoreerde kamer uit de 4de eeuw (gerestaureerd in 1930), die in 1783 bij het domplein werd gevonden. Aan de westzijde van het plein staat het bisschoppelijk paleis; de oudste gedeelten hiervan dateren van de 12de eeuw. Aan de oostzijde zijn oudchristelijke grafkamers uit de 4de eeuw blootgelegd. De muren zijn met schilderingen versierd zoals u ze verder alleen maar in de beroemde Romeinse catacomben aantreft. Aan de zuidzijde - dat wil zeggen aan het Szent István tér - staat de Barbakán, de stadsmuur uit de 15de eeuw.

    Széchenyi tér
    Twaalf straten komen uit op het plein, dat beheerst wordt door de moskee van pasja Kassim Gasi uit de 16de eeuw. Op het grootste gebouw in Hongarije uit de periode van de Turkse bezetting - tegenwoordig de katholieke kerk van de binnenstad - staat een 27 m hoge koepel met een doorsnede van 17 m. Het Drievuldigheidsstandbeeld werd omstreeks 1710 opgericht als dank voor het einde van de pestepidemie; het ruiterstandbeeld van János Hunyadi herinnert aan de zegevierende legeraanvoerder in de slag tegen de Turken in het jaar 1456 bij Nándorfehérvár (Belgrado).

    27-10-2009 om 09:34 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    26-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu Allerzielen nadert
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Iedereen kent de verhalen wel. Over de laatste opleving op het sterfbed, of de bijzondere en veelzeggende verschijnselen op en rond een uitvaart. Maar zijn ze werkelijk ergens op gebaseerd? Of is het gewoon de mens eigen: betekenis zoeken waar die er niet is?


    Bestaat er echt een laatste opleving op het sterfbed? Aan die vraag wijdde het Nederlandse blad Trouw onlangs een boeiend stukje. 'Na een slopend ziekbed schrijdt het lichaam zijn laatste schreden door een mistig grensgebied, wazig, waziger... Soms is er wat onrust, een klein vingertje dat nog even naar het leven reikt, en dan. Dan is er die laatste opleving, opa veert op in bed, kijkt om zich heen, balt een vuist, valt neer in het kussen en laat de familie met een diepe rochel achter.'

    Dit verhaal is nog eenvoudig. Ze kunnen veel indrukwekkender zijn. Oma, die sinds haar hersenbloeding geen spraak meer heeft, maar die vlak voor haar dood het 'Wees gegroet Maria' zegt. De doodzieke, demente, met de morfine platgespoten grootvader die vlak voor zijn dood zijn ogen opent en zijn rond het bed geschaarde familieleden een voor een veelbetekenend aankijkt.

    Klopt dit nu, vroeg Trouw aan enkele objectieve waarnemers, die vanuit de aard van hun beroep veel sterfbedden hebben gezien: een verpleeghuisarts, een oncoloog, een neuroloog.

    Er is geen enkele helderheid, meent de verpleeghuisarts. We willen het graag. De dood is blijkbaar zo moeilijk te accepteren dat we er van alles omheen verzinnen. "Zie het lichaam als een grote olietanker, waarvan de ene na de andere machinerie, long, lever, nieren, hart, langzaam hapert. Beetje bij beetje, tot hij ermee stopt."

    Ook de oncoloog en de neuroloog zien die opleving nooit. De oncoloog: "Ik maak het niet mee, terwijl ik duizenden mensen heb zien gaan. Ik geloof wel dat een enkeling langer vecht en een dagje wint. Vanwege die broer uit Amerika die onderweg is."

    De neuroloog: "Ik heb dat even bij collega's rondgevraagd, maar die laatste helderheid kennen zij evenmin. En die kán er ook niet zijn: bij sommige aandoeningen wordt het brein langzaam vergiftigd, bij andere ontbeert het noodzakelijke stoffen. We zien die opleving niet, echt niet!"

    Uit het Nederlands vakblad voor uitvaartverzorgers  van november blijkt dat veel mensen, al of niet werkzaam in de uitvaartwereld, geloven dat overledenen zich nog kunnen laten gelden.

    Een voorbeeld:
    'Een uitvaartverzorger maakte het mee dat er tijdens een begrafenis een tekst van de overledene werd voorgelezen, die luidde: "Ik zal als een roofvogel vanuit de lucht op jullie neerkijken." Juist op dat moment verscheen er een roofvogel in de lucht die verdween toen de kist helemaal was gedaald.'

    Auteur Mieke van Leeuwen, afscheidsbegeleidster, kreeg veel reacties op haar oproep meldingen te doen van 'vreemde verschijnselen': de rouwauto die het begaf, één ballon die niet weg wilde, het computersysteem dat platlag na het overlijden van de systeembeheerder, klokken die sinds het overlijden stil staan dan wel een klok die opeens andere geluiden maakt en dat ook blijft doen, een advertentie van iemand enkele kilometers verderop met precies dezelfde naam en sterfdatum.

    Toeval?, vraagt Van Leeuwen zich af. Ze antwoordt: 'Het zou kunnen, maar ze hebben allemaal een bijzondere en symbolische waarde voor diegenen die ze mochten ervaren, waardoor ze onze aandacht verdienen.'

    26-10-2009 om 09:03 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gilles de Rais

    Zo stilaan weet iedereen dat geschiedenis mijn ding is, en dat ik gefascineerd kan geraken door periodes, steden en streken, of figuren die op een of andere manier onsterfelijk zijn geraakt. Zo kan ik (misschien door mijn vorming?) niet genoeg lezen over Egypte, Griekenland, Rome en Rusland. Vandaag blijf ik echter eventjes haperen in het Frankrijk van het begin van de 15e eeuw. Het is namelijk dag op dag 569 jaar geleden dat één van de figuren geboren werd die tot op heden een kwalijke reputatie heeft overgehouden: GILLES DE RAIS.



    Gilles de Rais erfde op 11-jarige leeftijd van zijn ouders grote gebieden in Bretagne en Anjou, en werd later door zijn huwelijk met Catherine de Thouars de rijkste edelman van Europa (wat hem meteen ook een meute jaloerse vijanden bezorgde). We leven dan in de tijd van de Honderdjarige Oorlog, van  Karel VII en Jeanne d’Arc, wier kant Gilles de Rais kiest. Nauwelijks 25 jaar oud, is hij al Maarschalk van Frankrijk. In 1431 wordt Jeanne d’Arc op de brandstapel gezet en kort daarna neemt het leven van haar trouwe compaan Gilles een compleet andere wending. Het is alsof de duivel in hem gevaren is en dat hij zichzelf regelrecht de hel in werkt.



    In 1440 wordt Gilles de Rais uiteindelijk opgehangen onder de beschuldiging van duivelsbezwering, alchemie (hij wilde goud maken omdat zijn fortuin als sneeuw voor de zon wegsmolt), sexueel misbruik van meer dan 100 kinderen – vooral jonge jongetjes - (sommige bronnen spreken van 800) die hij vervolgens vermoordde en verder misbruikte voor zijn satanische riten. Hij bleef voortleven in de makabere figuur van Blauwbaard.  Ook Hubert Lampo schreef nog een roman over zijn leven: De duivel en de maagd.



    Toch zijn er ook andere meningen over deze legendarische ridder. Sommigen menen dat zijn proces geënsceneerd was om zijn geld en bezittingen te kunnen in beslag nemen. Het was een algemene praktijk dat je voor een proces gefolterd werd: bekende je dan kreeg je uiteraard de doodstraf, bekende je niet dat werd je gefolterd tot je er toch aan stierf. Het is opvallend dat reeds 14 dagen voor de uitspraak in het proces hertog van Jean van Bretagne de goederen verkocht die hij zou krijgen als Gilles de Rais veroordeeld zou worden.

    26-10-2009 om 00:00 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    25-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Johann Strauss junior
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 25 oktober 1825 werd Johan Strauss junior in Wenen geboren. Ook hier hebben we weer een hele muzikale familie. Maar niet altijd gunden vader en broers elkaar het licht in de ogen, of het succes op de podia. Tot Johann junior met zijn eigen dansorkest begon was papa Strauss de ongekroonde koning van de Weense wals. Toen echter de zoon van start ging bleek al van het eerste concert dat hij de scepter had overgenomen en dat hij de lieveling van het Weense publiek zou worden. Tussen vader en zoon kwam het nooit meer goed.
    Natuurlijk kennen we Johann junior ("Shani" voor de intieme kennissen) van de "Schöne blaue Donau" of van "Geschichten aus dem Wiener Wald". Hij schreef echter meer dan 500 werken en was een absolute topper. Elke zomer dirigeerde hij 4 maanden aan het keizerlijk hof van Rusland, en in Wenen was hij hofkapelmeester.
    Je kan niet naast Strauss kijken als je het over de 19e-eeuwse amusementsmuziek hebt, al is het niet direct 'my cup of thea'.

    25-10-2009 om 11:19 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    24-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Repeteren 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De sopranen kennen meestal hun partij, die de melodie heeft, al gauw. In het begin is een paar keer doorzingen wel voldoende. Daarna moeten ze eigenlijk een half uur stilzitten, omdat alten, tenoren en bassen elk minstens 10 minuten hun partij met de dirigent gaan oefenen.

    Eigenlijk moet het complete koor zoveel mogelijk de gehele tijd bezig zijn. Kan dat dan, als in het begin de meeste koorleden 'de noten nog niet kennen?' Ik denk het wel.

    We hebben dus vier stemmen die hun partij echt moeten leren. Het is leuk en leerzaam als men elkanders partij moet meezingen. Bijv. de sopranen zingen een paar keer met de alten mee, als 'hulppieten'. Uiteraard is het heel goed zo gauw mogelijk twee stemmen tegelijk te laten klinken. Dat is echt wel moeilijk in het beginstadium.

    Onverwachts moeten bijv. de bassen hun partij bij de alten zingen. Ze moeten zelf de begintoon vinden (ze mogen proberen  hem stiekum  te onthouden ). Iedereen moet zo 'waakzaam 'blijven: de dirigent  kan elk moment een partij vragen om in te vallen Er kan een spel van gemaakt worden.  Iedereen vindt dit leuk, soms viert de hilariteit  hoogtij  als een groep de mist in gaat.

    Een regel is: Elk koorlid mag altijd zijn eigen partij zachtjes meeneuriën zonder de stem die aan de beurt is te  hinderen. Elk koorlid kan, als hij/zij wil, op deze manier de hele repetitie door oefenen! Alleen of zo nu en dan met buurvrouw of buurman.

    Het is uiteraard heel nuttig, dat elk koorlid als ondersteuning een oefen-cd krijgt (wel een dure aangelegenheid).  Ik ben nog aan het uitzoeken hoe ik via het internet de aparte stemmen naar iedereen kan doorsturen. Nog beter is het, als iedere groep een keer apart een half uur voor de repetitie ( met de dirigent ) oefent.  Je kunt dan op de 'echte' repetitie meteen een trapje hoger beginnen. Zo wordt de instudeerperiode 'nuttig en aangenaam' en.... zelfs leuk. 

    24-10-2009 om 09:09 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    23-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Repeteren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    'Zouden de sopranen op de tweede rij even wat stiller kunnen zijn?' Enkele van de bedoelde sopranen keken verongelijkt in hun muziek. Ze wilden zo graag zingen, maar ze mochten niet, ze moesten stil zijn....

    De instudeerperiode van een stuk is voor een koor vaak niet de leukste. Immers, er zijn vier partijen: sopranen, alten, tenoren en bassen. Extreem gezegd is de dirigent bezig met één partij om de 'droge' noten in te studeren. Drie groepen zitten te wachten en moeten stil zijn. Ik heb me laten vertellen, dat vroeger de vrouwen in deze voor hen 'stille tijd' mochten breien. Samenvattend: Deze instudeerperiode kan een heel saaie bedoening  zijn voor koorleden en dirigent. Zou het ook anders kunnen? Kunnen we de nadelen van een instudeerperiode verzachten?

    Misschien kan ik de volgende dagen samen met jullie wat oplossingen zoeken.

    23-10-2009 om 09:37 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    22-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stemtest voor koren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een ideale stemtest voor een koorlid bestaat uit een aantal vaste onderdelen, elk met hun eigen doel:

    • U zingt een lied voor, zonder begeleiding, maar het hoeft niet uit het hoofd. Het mag van alles zijn, een kerklied, een volksliedje uit grootmoeders tijd, als het maar een lied is waarbij u zichzelf kunt zijn, en op uw gemak zingt. Zing bij voorkeur niet een koorpartij, maar een gewoon lied. Hiermee kan de dirigent stemkwaliteit en stemvolume vaststellen, en uw uitspraak en overdracht bij het zingen beoordelen.
    • Uw stemomvang wordt bepaald: u zingt een eenvoudig figuurtje na, steeds hoger, totdat het niet meer gaat - en dan nog even verder... Ook naar beneden wordt zo uw stembereik bepaald. De dirigent stelt zo uw stemomvang vast, en u zult verbaasd zijn: er zitten veel meer tonen op uw stem dan u ooit had gedacht!
    • De dirigent speelt een aantal eenvoudige figuurtjes op de piano, en die zingt u dan na. De figuurtjes worden langzamerhand wel wat lastiger. Zo wordt uw melodisch gehoor getest. Het kunnen nazingen van melodische patronen is erg belangrijk bij het instuderen van koormuziek, een belangrijk onderdeel van de test dus.
    • De dirigent laat u vervolgens een aantal eenvoudige ritmische figuurtjes naklappen. Hiermee wordt uw ritmisch gehoor getest. U moet uiteraard bij het instuderen niet alleen de melodie, maar ook het ritme goed kunnen oppikken. Vandaar dit onderdeel van de stemtest, al heeft dit natuurlijk niets met uw stem te maken!
    • In de loop van de test let de dirigent ook op een aantal andere aspecten die voor het zingen van belang zijn, zoals bijvoorbeeld uw ademtechniek.

    Uw taak zit erop, u kunt even een tasje koffie gaan drinken. De dirigent stelt intussen een rapport op, met waarderingen voor de volgende onderdelen: stemkwaliteit, stemvolume, uitspraak, zuiverheid, legato, melodisch gehoor, ritmisch gehoor, overdracht, ademtechniek, en ademgebruik. Uw stem wordt ingedeeld in een stemgroep, bijvoorbeeld eerste alt of tweede tenor. En: de beoordeling is volledig in handen van de dirigent.

    22-10-2009 om 17:40 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avondlied
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij deze even een oppepper om de donkere dagen voor kerst door te komen of om te onthaasten voor de sinterklaas-stress die er weer aankomt voor ouders en grootouders.  Geniet even van het Abendlied van de uit Lichtenstein afkomstige Beierse componist Joseph Gabriel Rheinberger (1839 – 1901).  Hij schreef meer dan tweehonderd werken voor koor, orkest en solisten. Waaronder dit prachtige Bleib bei uns, denn es will Abend werden, und der Tag hat sich geneiget ... 

    http://www.youtube.com/watch?v=O1kzF2sgZpg

    22-10-2009 om 09:14 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    21-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oncyclopedia
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een wat relativerende kijk op muziek vind je op de website van Oncyclopedia.org. Ik onthoud je vandaag hun visie niet op dirigenten en op zang.

     

    Dirigent

    De dirigent is het enige lid van het orkest dat geen muziek kent. Zijn voornaamste taak is het verzorgen van de public relations, omdat drummers daar bijzonder slecht in zijn, en harpistes steeds druk in de weer zijn met het stemmen van hun instrument[4]. Dirigenten zijn niet te houden wanneer het aankomt op het ontvangen van applaus, en daarom houden zij eraan om vóór het orkest met een stokje te gaan zwaaien. Zij houden daarbij de bewegingen van de drummer in het oog, en proberen de hunne daar zo goed mogelijk mee te synchroniseren. De muzikanten hebben er verder geen omziens naar, en de meeste dirigenten maken weinig of geen lawaai wanneer ze voor een orkest staan. Veel critici trekken de public relations capaciteiten van dirigenten in twijfel, omdat ze steeds met hun rug naar het publiek staan. Maar het is duidelijk dat het publiek daar geen graten ziet, integendeel. De dirigent kondigt ook de werken aan, en meestal verkeerd. Dat is niet zozeer een kwestie van onkunde, dan wel van een handig omzeilen van uitvoeringsrechtenregulaties.

    Zang

    Een standaardorkest begeleidt geen zangers: een beetje orkestmuzikant kan genoeg zingen om zo'n ariaatje uit te voeren, wanneer hij even minder werk heeft voor zijn instrument. Operaliefhebbers zijn dus perverten die al meer dan driehonderd jaar erin slagen om muziekschrijvelaars zover te krijgen (tegen betaling uiteraard) standaardzangstukjes te bundelen tot gezongen theaterstukken met groot orkest en aparte zangers. Om van operette, zarzuela en musical nog te zwijgen. Daar bovenop hebben we nog de legendarische pretentie van zangers, die niet genoeg hebben aan een piano of gitaar, en door een heel orkest begeleid wensen te worden. Ook de dirigent kan zich tot zingen geroepen voelen, al wordt dat, gezien zijn muzikale beperkingen, niet aangemoedigd.

    21-10-2009 om 09:51 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    20-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Gillis Waas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik ben vorige zaterdag nog eens naar een begrafenis geweest in Sint Gillis Waas. François kreeg een mooie uitvaartdienst!
    En opnieuw werd ik getroffen door de heel goede akoestiek van deze dekanale kerk. Het lijkt mij een uitstekende locatie om ooit met de 2 koren die ik nu mag leiden eens een cd op te nemen. Niet alleen is er een uitstekend koororgeltje (de titularis is de uitstekende organist Dirk Roels die zich altijd graag leent voor een mooie begeleiding - begeleiden is en kunst op zichzelf). De kerk is ook van die aard dat het bijna onmogelijk is om de toon niet juist te treffen: je moet al een speciale inspanning doen om daar vals te zingen, of onder de toon. Maar dan ben je het natuurlijk niet waard om hier te concerteren. Ik herinner me alleszins schitterende concerten met het koor van Kurt Bikkembergs,  met Cantate Domino uit Aalst
    of met In Dulci Jubilo.
    Het enige probleem wordt dan wel het geluid van het verkeer, maar daar zal wel een mouw aan te passen zijn.

    20-10-2009 om 17:03 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koninklijke Bibliotheek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Werk aan de winkel in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel!

    Een groot aantal muziektijdschriften die een schat aan informatie over het Belgische en het Brusselse muziekleven bevatten en bovendien vaak zeldzame of unieke exemplaren zijn, moeten prioritair gedigitaliseerd worden. Sommige hiervan kunnen momenteel zelfs niet meer door het publiek geraadpleegd worden omdat ze in een dermate slechte staat verkeren (dit is bijvoorbeeld het geval voor "Le guide musical"). Het digitaal aanbieden van deze tijdschriften (bijvoorbeeld op cd-rom) zou talrijke voordelen bieden: vooreerst worden de tijdschriften niet langer beschadigd doordat ze worden opgevraagd en doorbladerd. Daarnaast biedt dit systeem ook enorme zoekmogelijkheden aan de lezer (full text search, trefwoordensearch...).

    De Muziekafdeling bezit verder verscheidene zeer waardevolle collecties en fondsen die "met uitsterven bedreigd zijn". De collectie Fétis bijvoorbeeld, uniek in de wereld en van onschatbare waarde voor het Belgische muziekleven, bevat vele boeken die niet meer ter beschikking van de lezers worden gesteld omdat ze in zeer slechte staat verkeren. Deze boeken zouden dringend moeten worden gedigitaliseerd omdat vele belangrijke gegevens over het culturele leven in België dreigen verloren te gaan.

    Ten slotte is ook een groot aantal brieven dringend aan digitalisering toe. Verschillende fondsen bevatten een zeer omvangrijke en belangrijke correspondentie, zoals het fonds Edgar Tinel, het fonds Paul Collaer, het fonds Henri Le Boeuf... De briefwisselingen uit dergelijke fondsen zijn om dezelfde redenen als hierboven genoemd van uitzonderlijk belang.

    Het wordt een tijdrovende en dure bezigheid, maar misschien met de hulp van vrijwilligers en een stevige sponsor?

    20-10-2009 om 11:46 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    19-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abortus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een bekende professor van de universiteit van Californie stelde in één van zijn colleges aan zijn studenten de volgende rare hypothetische vraag:

    "Hier is de familiegeschiedenis: de vader heeft syphilis, de moeder tuberculose. Ze hebben reeds vier kinderen gehad. Het eerste kind is blind, het tweede kind is gestorven het derde kind is blind. Het viere kindje heeft ook tbc. Nu is de moeder opnieuw zwanger. De ouders zijn op consultatie bij jou gekomen, en denken aan abortus, als u tenminste ook van die mening bent. Wat zou uw advies zijn?"

    Na een korte discussie plenair, werden de studenten in groepen ingedeeld en werd aan elk v an de groepen gevraagd om een advies uit te brengen. Terug samengekomen bleken alle groepen unaniem een abortus te adviseren, waarop de professor de klas bekeen en zei: "Proficiat, dames en heren, jullie hebben zojuist besloten Beethoven te aborteren."

    19-10-2009 om 09:52 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    18-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIERING KOEKELBERG
    Voor al diegenen die het zouden gemist hebben:

    vanavond om 21.00 uur op CANVAS + : heruitzending van de nationale viering ter gelegenheid van de heiligverklaring van Pater Damiaan vanuit de basiliek van Koekelberg
    .

    18-10-2009 om 17:01 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verhaal van een sopraan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik ben zo stillekesaan 20 jaar in het koor. Zingen leek me wel leuk indertijd en dat het ook nog in een kerk gebeurde moest er dan maar bij.

    Eindelijk de moed gevonden om te gaan, werd ik getest door de dirigent. Lage alt was zijn oordeel. Ik had jaren terug wel gezongen op feestjes en  in het schoolkoor, maar wist echt niet of ik een alt was of sopraan, daar werd niet op gelet, je zong gewoon mee.
    Dus ik werd geplaatst bij de alten, maar hoe ik ook mijn best deed, de juiste toon vond ik niet: ik zat steeds tonen te hoog. De moed zakte me in de schoenen, wilde al maar stoppen , totdat één van de alten me na de pauze bij de tweede sopranen zette en jawel hoor, daar had ik gelijk de juiste toon. Na een jaar zat ik bij de eerste sopranen en zing daar nog steeds mijn toontje mee. Wat bleek achteraf, de dirigent  had alten nodig en omdat ik niet precies wist welke stem ik had, plaatste hij mij daar.


    Overigens hadden we wel een heel goede dirigent, maar wel erg streng. Ik vergeet nooit dat ik voor het eerst het Rataplankoor moest instuderen. Steeds had ik één 'plan' over, afschuwelijk als je dan alleen achterop komt. Ik dook dan achter mijn map weg, maar dat hielp niets, hij zei dan heel misprijzend: "Mevrouw, ik weet dat u het bent." Dan voelde ik me net een schoolkind dat een opmerking  krijgt. Ik had er wat op gevonden en zong de laatste 'plannen' maar niet mee. Ook dat merkte hij op, alles hoorde of zag hij, maar ik heb wel geleerd bij hem om goed op de dirigent te letten en met één oog in je partituur te kijken, dan gaat het zeker niet zo gauw mis.
    Eén keer maakte ik iets heel gek mee. Ik ben nl. een hooikoortspatient, het niezen gaat vaak onverwachts. Zo ook onder het repeteren. Daar sta je dan met je mond wijd open en ja hoor, een nies en daar vloog mijn ondergebit eruit, schoof onder de stoelen door, vlak voor de dirigent  zijn voeten. Ziet u het voor u? Hij driftig dirigerend en wij met de slappe lach, de tranen liepen ons uit de ogen en dat gebit lag daar maar en de dirigent  die het niet kon zien liggen, begreep niets van ons verkrampte zingen. Niemand durfde het te pakken. Met veel rekwerk kon een van de dames op de eerste rij met een uitgeschoven been het met een schuiver naar achteren mikken. Ik grabbelde het vlug op en in de pauze kon ik het, na het stof afgewassen te hebben, weer indoen.
    U begrijpt dat ik, als de hooikoorts weer opspeelt, het nu met Corega vastzet. Dit nooit meer! Maar soms moeten we er nog om lachen.
    Ik hoop nog vele jaren mijn toontje mee te kunnen zingen, heb veel ups en downs meegemaakt, maar ik bleef zingen. De repetitieavond sla ik niet gauw over, want zingen als ik blij, kwaad of verdrietig ben is voor mij een uitlaatklep.

    18-10-2009 om 09:27 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    17-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25.000
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb het al een paar keer gezegd: wat begon als een plaatsje waar ik wat afspraken kwijt kon en soms een opmerking over zingen, is gaandeweg uitgegroeid tot een soort van forum waar ik op een andere manier contact kan houden met mensen. Natuurlijk blijft een blog in de eerste plaats iets publiek, maar de bezoekers laten mij regelmatig weten dat er iets van mij naar buiten sijpelt.
    Het zijn dan ook verschillende lagen die ze ontdekken: mijn gedrevenheid voor de muziek, evengoed als mijn andere interesses: kunst, boeken, geschiedenis ... Sommigen hebben het over de opa, die fier is op zijn kleinkindjes. Anderen menen dat er wel eens iets meer achter zit als ik het over mensen heb. Nog anderen menen te zien dat ik af en toe zelfs een frustratietje kwijt wil geraken, of mijn slechte karakter laat boven komen.
    25.000 bezoekjes, zoveel geesten, zoveel meningen.
    Ik vind jullie bezoekjes wel gezellig.

    17-10-2009 om 10:08 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    16-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grijs gezongen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De peetvader van de Vlaamse koormuziek, VIC NEES, schrijft het volgende:

    "Er bestaan talrijke initiatieven voor kinderen, jeugd en volwassenen. Het enige segment dat organisatorisch verwaarloosd wordt is dat van de senioren. Er zijn nochtans voldoende individuele zangers die bij hun koren niet meer welkom zijn, maar die wel van een specifiek aanbod gebruik zouden maken. De (vijfen)zestigplussers beschikken over tijd en middelen om ergens een paar dagen tijdens de week comfortabel samen te komen.

    Seniorenkoren worden zelden of nooit geleid door gediplomeerde dirigenten met enige reputatie. Ik heb het probleem in mijn columns al een paar keren luchtig aangesneden, maar ik ben ook bereid bij wijze van proef zelf een midweek te leiden voor (zestig- of) vijfenzestigplussers met koorervaring. De generatie die in de jaren ‘ 60 en 70 koorweken en -weekends bezocht, behoort nu tot deze categorie.

    Ik wil mijn initiatief de naam GRIJS GEZONGEN meegeven. “Grijs” slaat niet alleen op de leeftijd, maar naar analogie met “grijs gespeeld” ook op het hernemen van oud repertoire. Daarnaast onbekend (Vlaams) werk.
    Ik streef een integrale benadering na: samen met de culturele en literaire invalshoek komen ook aangepaste vocale en logopedische elementen aan bod."

    Lokatie
    De historische Oude Abdij te Drongen

    Op donderdag 9 december ontvangen u vanaf 10 uur, op vrijdag 10 december is er een toonmoment om 16 uur.

    Doelgroep
    seniore zangers mét koorervaring

    Prijs
    € 90 (leden Koor&Stem), € 95 (niet-leden). Dit omvat cursus, logies en volpension (lakens/ dekbedovertrek meebrengen, er is een donsdeken).
    € 70, leden; € 75, niet-leden, voor cursus en maaltijden.
     
    Inschrijven
    vóór 20 november, enkel met dit inschrijvingsformulier. Fax of mail het ingevuld terug. De inschrijving is geldig na storting van het voorschot van € 40 per persoon, op rek. 447-0019301-20, K&S/VFJK.

    16-10-2009 om 16:52 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hof ter Schelde
    Twee keer mag ik dirigeren in Hof ter Schlde (Revalidatiecentrum Antwerpen Linkeroever): op 8 november met KORILE, op 31 januari met Musica ad Nives.
    Voor 8 november stel ik het volgende porgramma voor:

    KORILE/ Misviering Hof ter Schelde – 8 november 2009

     

    Intredelied                                        Jesu Rex admirabilis

    Kyrie                                                    Philippeth

    Gloria                                                   Tebe poem

    Tussenzang                                       Seigneur mon secours

    Voorbeden                                       Ubi caritas

    Offerande                                         Instrumentaal

    Sanctus                                                               Philippeth

    Acclamatie                                         Wees hier aanwezig

    Agnus Dei                                          Da nobis pacem              

    Communie 1                                     Instrumentaal

    Communie 2                                     Solo: Bist du bei mir

    Slotlied                                                An Irish Blessing

    16-10-2009 om 09:59 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)

    Archief per maand
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 09-2005

    Ik ben Carlo (Carlo Claes), geboren op 20 september 1944. Als je goed telt weet je hoe oud / jong ik ben. Enkele jaren geleden gaf ik mijn job als resoc-coördinator van Waas en Dender op om met brugpensioen te gaan. Sindsdien kan ik mij aan mijn echte passie wijden: de koormuziek. Ik dirigeer twee koren:   Fiori Musicali uit Sint-Niklaas en  het Hanswijkkoor in Mechelen. Zo ontmoet ik iedere week een hoop fijne, lieve mensen. Maar hier is de wereld nog veel groter. Dus kom ik nu ook jou tegen.
    Foto

    Gastenboek
  • Hallo medeblogvriend(en)
  • Een gezegende midweek voor de feestdagen
  • Groetjes aus Entenhausen
  • fijn lief
  • nieuw kleurtje

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog als favoriet !

    Zoeken met Google




    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Zoeken in blog



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs