Inhoud blog
  • Ondergang
  • Stuurmanskunst
  • Shame
  • Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    Zingen met je hart

    25-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Johan Strauss sr.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 164 jaar geleden dag op dag gestorven.
    Ter ere van hem zijn populairste muziek:

    http://www.youtube.com/watch?v=TUCS6Udddjo

    25-09-2013 om 17:08 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (1)
    23-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geslaagde Uit


    Gisteren hebben we met KORILE (althans een beperkte delegatie) het obligaat jaarlijks nummer van Mechelen Uit zonder Uitlaat afgewerkt. Met de leuke bijkomstigheid dat er zo maar een geel kanariepietje kwam binnenvliegen, hebben we een geslaagd kort optreden gebracht. Proficiat dus voor de aanwezigen die hun beste beentje voor zetten.
    Een paar randbemerkingen:

    * de aanwezige mannen deden het goed, maar dreigen - zoals bij veel koren - in de verdrukking te geraken. Moeilijk dus om een mooie koorbalans te krijgen
    * inzingen is geen graadmeter voor een al dan niet goed optreden. Uiteindelijk dient dat maar voor de stemmen op te warmen. Geen goede prestatie zonder opwarming




    23-09-2013 om 09:15 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (1)
    21-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.feestelijk bij de Mormonen


    21 september 1827: volgens de overlevering de dag waarop de engel Moroni voor het eerst verscheen aan Joseph Smith, de oprichter van de Mormonen (de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der laatste dagen). Ondertussen zijn de mormonen met miljoenen leden één van de invloedrijke kerken in de VSA en brengen hun leden het zelfs tot presidentskandidaat.

    Mijn eerst contacten met hen dateren van bijna veertig jaar terug, toen twee vriendelijke, netjes geklede jongemannen vroegen of ze op bezoek mochten komen en onze keuken inpalmden om popcorn te maken. De story die ze te vertellen hadden lijkt onwaarschijnlijk en typisch Amerikaans. Maar dat neemt niet weg dat ik jaren later met veel sympathie en bewondering in Salt Lake City (USA) hun tempel en concertzaal bezocht en genoot van schitterende concerten van het Mormon Tabernacle Choir. Wie zo zingt kan alleszins niet “des duivels” zijn.

    http://www.youtube.com/watch?v=2qCmtUhiKcA

    http://www.youtube.com/watch?v=K7gMDXylzW8

    http://www.youtube.com/watch?v=xy-LDMOKdTg



     

    21-09-2013 om 10:52 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    20-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Repertoiredag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op 28 september 2013 houdt de KCZB een repertoire informatiedag. Het wordt een dag waarop repertoire van veel verschillende uitgevers wordt doorgezongen, zodat u zingend kennis kunt maken met nieuw en zeer divers repertoire. De algehele muzikale leiding is in handen van Joop Schets.

    Naast het doorzingen van nieuw repertoire heeft u ook de mogelijkheid de stands van alle deelnemende uitgevers te bezoeken.

    De dag is speciaal bedoeld voor dirigenten en leden van muziekcommissies! Echter iedereen die een dag fijn wil zingen is van harte welkom. Verwacht geen concertrijpe uitvoering. Het is juist de bedoeling om van de te zingen werken een globale indruk te krijgen.

    De dag wordt georganiseerd in de Vredebergkerk, Van Toulon van der Koogweg 3, 6862 EB Oosterbeek.

     Aanvang 10.00 uur afsluiting rond 16.30 uur.

    Meer info op http://www.kczb.info/Activiteiten/RepertoireInformatiedag2013.aspx

    20-09-2013 om 10:10 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    19-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.U zijt wellekome

    U zijt Wellekome - Vlaanderen zingt Kerst

     

    Een last-minute bericht vanwege het Davidsfonds:

    Traditioneel organiseert het Davidsfonds op 26 december 'U zijt Wellekome', een gezellige kerstsamenzang.  Samenzangleiders en organisten die zich hier willen op voorbereiden zijn welkom op:

    • DONDERDAG 19 SEPTEMBER 2013
        . uren : 20u - 22u
        . locatie : Kathedraal Hasselt -  Vismarkt - Hasselt
        . docent : Ignace Thevelein
        . deelnameprijs : gratis
    of
    • DINSDAG 24 SEPTEMBER 2013
        . uren : 20u - 22u
        . locatie : Collegekerk - Collegestraat 31 - Sint-Niklaas
        . docent : Ignace Thevelein
        . deelnameprijs : gratis
     
    Hoewel zéér kort dag hoopt het Davidsfonds toch nog vele geïnteresseerden te mogen begroeten! 

     

    19-09-2013 om 09:52 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    18-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Betekenis van de kerkmuziek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

    Op 10 november 2012 hield Paus Benedictus XVI een toespraak over de betekenis van de gewijde muziek in de Kerk.

    De toespraak werd gehouden voor de leden van Santa Cecilia, een Italiaanse muziekvereniging die in Rome bijeenkwam. In deze toespraak ging hij in op de betekenis van de gewijde muziek in de Kerk, omdat hun vergadering samenviel met de herdenking van de opening van het Tweede Vaticaans Concilie in 1962 en die van het jaar van het Geloof.

    ‘Muziek is zelf liturgie’
    Benedictus XVI merkte op dat de Constitutie  Sacrosanctum Concilium, s Concilie - Constitutie
    Sacrosanctum Concilium
    Over de heilige liturgie
    (4 december 1963)
    de constitutie over de liturgie van het Tweede Vaticaans Concilie, leert dat kerkmuziek een noodzakelijk en integraal onderdeel vormt van de liturgie. Door haar schoonheid wordt het geloof gevoed en uitgedrukt. Zo draagt kerkmuziek bij aan de eer van God en de heiliging van het Godsvolk. “Muziek is niet alleen een toevoeging of een uiterlijke verfraaiing van de liturgie maar is zelf liturgie,” aldus de Paus.

    De Paus sprak ook over de relatie tussen kerkmuziek en de nieuwe evangelisatie. De constitutie Sacrosanctum Concilium 2e Vaticaans Concilie - Constitutie
    Sacrosanctum Concilium
    Over de heilige liturgie
    (4 december 1963
    herinnert aan de betekenis van kerkmuziek in de missielanden en spoort aan de traditionele vormen van muziek oprecht te erkennen. Maar juist in landen van de oude evangelisatie behoort de gewijde muziek tot het erfgoed van de cultuur. Daar kan deze muziek een grote rol spelen in de herontdekking van God en leiden tot een hernieuwde toenadering tot de christelijke boodschap en de mysteries van het geloof. Zo kwam de bekende Franse schrjver en dichter Paul Claudel tot geloof, vertelde de Paus, toen hij tijdens de vespers van Kerstmis in de Notre Dame van Parijs luisterde naar het Magnificat. De Paus riep de leden van de vereniging op zich in te zetten voor de verbetering van de kwaliteit van het kerklied en de aandacht voor de grote muzikale traditie van de Kerk te bevorderen.

     

     

     

    18-09-2013 om 09:41 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    17-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedenkingen bij de liturgie


    Gisterenavond tijdens de bestuursvergadering van Musica ad Nives hebben we ons voor een groot stuk bezig gehouden met de rol van zang in de liturgie en de plaats daarbinnen van een koor. Het bestuur was het er over eens dat de teksten die door het ICLZ en de Belgische bisschoppen uitgegeven werden/worden perfect in overeenstemming zijn met wat wij denken. Die teksten werden geschreven voor de belangwekkende toespraak van paus Franciscus over muziek in de Kerk.

    Wat opvalt is dat enerzijds overal gepleit wordt voor een goedwerkende liturgische werkgroep en dat de gezangen een belangrijke plaats in nemen in de liturgie. Het volstaat niet om te proberen het jaar rond te komen met een twintigtal liederen, omdat dat zogezegd het maximum zou zijn dat de gemeenschap aankan. De enige goede bron is de volledige Zingt Jubilate (twee uitgaven: één met de teksten, één met de muziek). Die moet dan gekoppeld worden aan de liturgische suggesties die van het ICLZ uitgaan.

    De bisschoppen wijzen ook op de waarde van het aanleren van liederen als vorm van homilie. De besprekingen die Luc Van Meerssche (priester bisdom Gent) zijn een fantastische handreiking. Een goed gemiddelde om de kerk aan het zingen te krijgen is één keer per maand de traditionele preek te vervangen door een “liedmoment”.

    De paus en de bisschoppen benadrukken ook dat er voor, tijdens en na de viering ruimte moet zijn voor de grote schatten van de religieuze muziek uit vroeger eeuwen: zij zijn een wezenlijke bijdrage tot geloofsbeleving en gebed.

    I have a dream … Of die gerealiseerd kan worden hangt voornamelijk af van een goede samenwerking op basis van gelijkwaardigheid tussen voorganger, cantor, werkgroep. Wie de muziek veronachtzaamd is goed fout bezig en mist een grote kans op (her)evangelisatie.

     

     

    17-09-2013 om 10:20 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    16-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uit in Normandie



    Weekendje weg naar Normandie als verlaat verjaardagscadeautje voor mijn vrouw. Het excuus was het thema dat deze herfst door de streek aangereikt wordt : "route van het impressionisme".  En dan niet zozeer een museumtocht, maar het beleven van de landschappen en plaatsen. Uitvalsbasis werd Le Havre om dan naar Honfleur te trekken (oude haven), Deauville (nostalgie naar de beau monde van het begin van de 20e eeuw), Etretat met zijn klippen en licht van de oceaan. En op de terugtocht -vanwege de Franse Open Monumentendag- de kathedraal van Amiens.







    16-09-2013 om 09:05 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    12-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een nieuw boek over zingen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij de Bezige Bij: Zingen is geluk. Een boek over wat iedereen graag doet.
    222 blz. Paperback. 18,90 EUR

    Wat gebeurt er als je zingt? Waarom doen de meesten van ons het zo graag, luidkeels onder de douche of stilletjes in hun hoofd? Neurologen ontdekken steeds meer de wetmatige reacties die onze emoties verklaren. Als we zingen lijkt het wel feest in onze hersenen. Misschien is het evolutionaire belang van zang gering en kan een mens best zonder. Maar wat wel van belang is: zingen is geluk. Wie zingt wordt groter. Zingen vervult, zingen is fitness voor de ziel. Met Sinterklaas zingen we sinterklaasliedjes, en op kerstavond staan de kerstliedjes op het program. En je fietst en wandelt en kookt zoveel prettiger als je erbij zingt. Een dag zonder dat er ergens in je hersens een lied opklinkt, lijkt meteen een sombere dag. Op lichte toon schrijft Barber van de Pol over iets wat vanzelfsprekend is en bij iedereen bekend, terwijl er weinig over wordt geschreven. Haar boek tintelt, het is vrolijk als een kind, het zingt zelf.

    12-09-2013 om 15:08 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    11-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.muziekles
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanmiddag eerste muziekles voor alle vier de kleinkinderen. En ze hadden er zelfs zin in.
    Toch maar weer eens ondervonden hoe moeilijk ritmes kunnen zijn.
     ta ta titi ta ta titititi titi ta ta
    En je moet ook goed kunnen lezen of hoe kan je anders een zinnetje als" Joris, Tineke, Kaatje, Billy en Sofietje " mooi ritmisch maken.
    Grappig om te zien dat de grootste zoals een echte haar oefeningetjes opschrijft en ze verbergt, zodat de anderen niet kunnen afkijken.

    11-09-2013 om 14:07 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    10-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naaimachinegevecht


    De Amerikanen claimen dat op  10 september 1846 het patent van Elias Howe de era van de naaimachine inluidde.

    Wie de naaimachine uitgevonden heeft, is niet eenvoudig te zeggen. Er zijn in ieder geval meer dan genoeg kanshebbers op de titel.

     

    Het verhaal begint in 1755 in Londen als een Duitse immigrant, Charles Weisenthal, patent aanvraagt op een naald die gebruikt kan worden voor mechanisch naaien. Hij heeft echter geen idee hoe de machine eromheen zou moeten werken. Nog 34 jaren verstrijken voordat de Engelsman Thomas Saint uitvindt wat de eerste echte naaimachine genoemd zou kunnen worden. Deze uitvinding blijft echter beperkt tot een patent op het ontwerp voor een machine om leer te stikken, want als men later probeert naar aanleiding van Saints ontwerp een machine te bouwen, lukt dat niet zonder ingrijpende aanpassingen.

     

    Zo rond 1810 maakt de Duitser Balthasar Krems een apparaat om petten mee te naaien, maar hij vraagt er nooit patent op aan. In diezelfde tijd zit in Oostenrijk Josef Madersperger ook niet stil. Deze man produceert een serie machines in het begin van de negentiende eeuw en verkrijgt een patent in 1814.

     

    Fabriekje

     Iemand die zeker aanspraak maakt op de titel ”uitvinder van de naaimachine” is Barthélemy Thimonnier, een arme kleermaker uit Frankrijk. In 1830 ontwerpt en fabriceert hij een redelijk praktische, bijna geheel houten naaimachine. Hij borduurt daarbij voort op de uitvindingen van Weisenthal en Saint. Thimonnier begint een klein fabriekje met tachtig machines en krijgt in 1840 een grote order voor het maken van legerkleding. De kleermaker probeert zijn machine te verbeteren en vraagt patenten aan in Engeland en Amerika; hij wordt echter voorbijgestreefd door betere ontwerpen van anderen. Een groep kleermakers die zich in hun bestaan bedreigd voelen door de komst en het succes van de naaimachine, bestormt tot twee keer toe de fabriek en vernielt de machines. Thimonnier overlijdt in 1857 in het armenhuis.

     

    Wedstrijd

     Ondanks de enorme vlaag van naaimachine-uitvindingen in de eerste helft van de negentiende eeuw wijzen de meeste Amerikanen hun landgenoot Elias Howe aan als de uitvinder van het alom geprezen instrument. In 1844 heeft hij het prototype klaar en een jaar later ontvangt hij patent op zijn ontwerp. Howe probeert meteen de kleermakersindustrie warm te maken voor zijn uitvinding. Hij organiseert zelfs een wedstrijd tussen de machine en enkele 'ouderwetse' handnaaiers. Ondanks de glorierijke overwinning van de machine en maanden van demonstraties is de wereld nog niet klaar voor mechanisch naaien: Howe verkoopt geen enkel exemplaar.

     

    Hij probeert het vervolgens in Engeland, maar daar krijgt hij eveneens weinig voet aan de grond. Wanneer hij uiteindelijk straatarm terugkeert naar Amerika, blijkt dat daar de interesse voor het machinaal naaien gewekt is en dat tientallen fabrieken, inclusief de beroemde Singer, druk bezig zijn naaimachines te produceren. Die activiteiten zijn overigens in strijd met het patent van Howe. Een lange serie rechtsgedingen volgt en een schikking wordt pas bereikt als de grootste fabrieken hun patenten op één hoop gooien om zo hun monopolie te verdedigen.


     

    10-09-2013 om 14:01 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    09-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geslaagde koordag



    We hebben heel wat studiewerk verricht: aanloop naar nieuwe evenementen.
    Het werd wat worstelen met de ritmes in The Bridge over troubled Water, met de zanglijnen van Robert Stolz. Van de andere kant ontdekten we weer onze eigen mooie beheerste koorklank bij het instuderen van Gilbert Bécaud.
    Er blijven nog twijfelaars over het nut van inzingen, maar zelfs de ons vergezellende mannen zegden dat zij na een kwartier al het verschil konden horen.

             

    09-09-2013 om 09:03 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    07-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vredesfeesten Sint-Niklaas


    Tot grote vreugde van het jonge volkje (en duizenden anderen) vieren wij in Sint-Niklaas dit weekend de vredefeesten. Wij doen het met ballonnen.
    Mooier waren indertijd de vers gecomponeerde Te Deum's.
    Händel: het Dettinger Te Deum
    Händel: het Utrechter Te Deum
    Kodaly: het Buda Te Deum
    Van Nuffel : het overwinnings Te Deum

    http://www.youtube.com/watch?v=aG83yUkb_bA



    07-09-2013 om 15:36 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    06-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Repetitieruimte
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een  repetitieruimte voor een koor kan een zegen of een ramp zijn. Als de akoestische omstandigheden niet gepast zijn, wordt het juist zingen, het vinden van de exacte inzetmomenten, maar evengoed het algemeen welbehagen een bijna onoverkomelijke klus. In het allerergste geval kan dit leiden tot het afhaken van leden of dirigent.  Ook het instrument dat gebruikt wordt kan al dan niet bijdragen tot het welslagen. Een dirigent heeft inderdaad geen instrument nodig om eventjes de toon te vinden (dat zou pas erg zijn), maar om de zang te ondersteunen. Minderwaardige elektronische toestanden helpen alleen maar om het koor verder te laten detoneren.
    Of hoe externe factoren iets om zeep kunnen helpen.  

    06-09-2013 om 10:22 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    04-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koordag KORILE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondag 8 september trekken we met KORILE weer naar het vertrouwde Malle voor onze koordag. Tijd om een paar nieuwe dingen aan te pakken, en om te kijken of het ons bevalt en lukt.

    Op het programma:
    * Bridge over troubled water (Simon en Garfunkel)
    * Ave Maria (Robert Stolz)
    * We'll meet again (Vera Lynn)
    * L'important c'est la rose (Gilbert Bécaud).
    Ik kijk uit naar onze dag en hoop jullie allemaal te zien.


    http://www.youtube.com/watch?v=AaNCAvkFfHA

    04-09-2013 om 09:29 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    02-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eerste schooldag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 1.100.000 kinderen terug naar school: een getal om van te duizelen. Ik ben blij dat - zoals in mijn jeugd - ook mijn kleinkinderen er allemaal naar uitkijken: blij weerzien met de vriendjes en vriendinnetjes, uitkijken naar de nieuwe juf. De grootste verandering is er wel voor Lise, die de overstap maakt naar het middelbaar (Latijn !) en dan ook nog eens met de fiets naar het college moet. Naar ik hoor was er alles tot in de puntjes voorbereid en was de infovergadering van vorige week imponerend goed voorbereid.
    Wat worden ze snel groot!

    02-09-2013 om 09:21 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    01-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volksraadpleging: hoezo?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het stadsbestuur van Sint-Niklaas (Lieven De Handschutter - NVA) heeft vandaag de hoofdvogel afgeschoten. Enkele minuten nadat de uitslag van het referendum bekend was, kwam de burgemeester meedelen dat hij geen rekening zal houden met het resultaat. Een aanfluiting van de democratie, zeker als je weet dat in het NVA-programma voor de gemeenteraadsverkiezingen stond: "iedereen burgemeester". De reporter van dienst van TV-Oost vroeg fijntjes aan de burgemeester hoeveel voorkeurstemmen hij gehaald had, dus minder dan de helft van het aantal ja-stemmers van vandaag.
     Dan maar liever het geld uitgeven aan vuurwerk dan aan mensen die toch al niet hooggeschoold zijn.

    01-09-2013 om 20:23 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    31-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The game of thrones



    Zal ik maar eens één van mijn zonden opbiechten? Morgenavond start op tv 2BE het tweede seizoen van The game of Thrones, verfilming van een vijfdelige fantasyroman. En ik zal er naar kijken.

    De serie is gebaseerd op de boeken uit de serie Het Lied van IJs en Vuur van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin. De serie bevat meerdere verhaallijnen. Het grootste deel van de serie speelt zich af op het mythische continent Westeros, waar enkele adellijke families strijden om de macht. Daarnaast komt ook de strijd tussen de "Nachtwacht" (Night's Watch) en de gevaren achter de muur aan bod. Een kleiner gedeelte van de serie speelt zich af op het oostelijke continent Essos, hier huwt Viserys Targaryen zijn jongere zus, Daenarys Targaryen, uit aan Khal Drogo om met zijn steun de troon van zijn vader te heroveren.

    In 2011 kwam blogger en criticus Myles McNutt met het neologisme "sexposition" om bepaalde scenes in Game of Thrones te beschrijven. Het woord is een samentrekking van de woorden "sex" en "exposition" en is een reactie op de vele expositiescenes in Game of Thrones waarbij op de achtergrond seks en naaktheid te zien zijn. Personages leggen hun motieven en plannen uit terwijl ze zich bevinden in een bordeel en terwijl ze seks hebben met een prostituee of kijken naar prostituees die seksuele handelingen met zichzelf of een derde uitvoeren.

    De muziek voor Game of Thrones wordt gecomponeerd door de Duitse componist Ramin Djawadi en uitgegeven door Varèse Sarabande. De soundtrack is instrumentaal en vooral de "Main Title", het nummer dat tijdens de opening van elke aflevering gespeeld wordt, is bekend en is ook vele malen gecoverd.

    http://www.youtube.com/watch?v=rpZ4_5BYptM

    31-08-2013 om 10:51 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    30-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KLARA spectaculair
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wie met open mond naar de spectaculaire toppunten van de Italiaanse renaissance wil luisteren, moet – in het kader van het Klarafestival – op maandag 2 september naar Brussel (Kapellekerk – 20.00 u). Onder de titel “Florentine flamboyance” presenteert Hervé Niquet de polyfonist Strigio.

    De recent ontdekte Missa sopra Ecco si beato giorno van de Florentijnse renaissance componist Alessandro Striggio is met veertig tot zestig stemmen de meest grootschalige polyfone compositie ooit geschreven. Striggio componeerde het werk voor de Medici, die grote muziekliefhebbers waren en prestigieuze componisten aanzetten om spectaculaire werken te schrijven die konden bijdragen tot het aanzien van hun hof. Het Agnus Dei, met zestig stemmen in vijf groepen van twaalf, heeft meer afzonderlijke stemmen dan eender welk ander polyfoon werk van de renaissance. Eén na één zetten de zestig stemmen in canon in en zingen samen tot het eind van het stuk, zodat ze niet alleen de climax van de volledige mis vormen, maar ook een soort apotheose van de renaissance-polyfonie zelf. Hervé Niquet, die het werk onlangs met veel succes opnam, schuwt grote bezettingen niet. Hij verdubbelt zelfs de vocale partijen met 2 orgels, 2 klavecimbels, cornetten, trombones en lage rietinstrumenten. Dit heeft het gepaste opulente klankresultaat tot gevolg.

    30-08-2013 om 09:15 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)
    29-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MaN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor vanavond staan Pachelbel (Missa brevis), Händel (Lord, I trust Thee) en Perry (Exsulate iusti) op het werkprogramma. Daarnaast komen enkele bladzijden uit ons koorboek terug. Ik heb nog een leuke uitdaging voor de koordag, maar die verklap ik niet.

    29-08-2013 om 16:47 geschreven door carlo claes  


    >> Reageer (0)

    Archief per maand
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 09-2005

    Ik ben Carlo (Carlo Claes), geboren op 20 september 1944. Als je goed telt weet je hoe oud / jong ik ben. Enkele jaren geleden gaf ik mijn job als resoc-coördinator van Waas en Dender op om met brugpensioen te gaan. Sindsdien kan ik mij aan mijn echte passie wijden: de koormuziek. Ik dirigeer twee koren:   Fiori Musicali uit Sint-Niklaas en  het Hanswijkkoor in Mechelen. Zo ontmoet ik iedere week een hoop fijne, lieve mensen. Maar hier is de wereld nog veel groter. Dus kom ik nu ook jou tegen.
    Foto

    Gastenboek
  • Hallo medeblogvriend(en)
  • Een gezegende midweek voor de feestdagen
  • Groetjes aus Entenhausen
  • fijn lief
  • nieuw kleurtje

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog als favoriet !

    Zoeken met Google




    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Zoeken in blog



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs