evodisku2
Dit blog is een onderdeel van EVODISKU
WAT IS DE BEDOELING EN WAAR STAAT DIT BLOG VOOR ****Wie meent dat alles inmiddels wel over de evolutietheorie gezegd is en dat de discussie gesloten kan worden, ziet over het hoofd dat de wetenschap niet stil staat. ***Wie meent dat inmiddels het creationisme definitief het pleit heeft verloren en dat de discussie gesloten kan worden , ziet over het hoofd dat het "creationisme" is geevolueerd ( en zal evolueren ) in nieuwere mimicrytische vormen( meme-complexen ) zoals bijvoorbeeld het ID(C) ***Dit blog is speciaal opgezet om de aktualiteit binnen het evolutie-creationisme debat te volgen en van kommentaren te voorzien ... waartoe de lezers zijn uitgenodigd bij te dragen ... Let echter wél op het volgende : "Je bent een rund als je hier met religie stunt " ....
30-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De tand des tijds
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

 

 

Dit  is  waarschijnlijk  de fossiele kies ( molair ) van een vroege  
Homo erectus=Homo antecessor,=homo heidelbergensis
http://nl.wikipedia.org/wiki/Homo_antecessor  ;
http://nl.wikipedia.org/wiki/Homo_heidelbergensis
http://nl.wikipedia.org/wiki/Homo_erectus
Slechts nieuws voor de ( Jonge  aarde )YEC-creationisten  : 
Archeologen vinden tand van miljoen jaar
ANP/AFPMADRID -
Spaanse archeologen hebben een tand van ruim een miljoen jaar oud gevonden.
Volgens de deskundigen gaat het bij de kies om het oudste menselijke fossiel ooit ontdekt in West-Europa.
De wetenschappers sloten  niet uit dat de tand zelfs 1,2 miljoen jaar oud is.
De kies was woensdag  27/juni 2007  gevonden in de Atapuerca Sierra in de noordelijke provincie Burgos

Zie verder -->
http://news.yahoo.com/s/afp/20070629/od_afp/spainhistoryscienceEen inleiding tot het determineren van  gevonden kiezen ( van zoogdieren ) is hier te vinden

In de (Nederlandse) bodem worden allerlei kiezen gevonden. Dat zijn vaak kiezen van koeien of paarden, of van andere huisdieren. Zeldzamer zijn de kiezen van uitgestorven dieren zoals de wolharige mammoet en de grottenleeuw, dieren die tienduizenden jaren geleden in ons land rondliepen.

Heb je zelf een kies gevonden?
En je bent benieuwd van welk dier het is? 
Klik dan op de button 'start determinatie'.


http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i004134.html

Atapuerca en de eerste Europeanen

Volgens de heersende opvattingen leefde de oudste mens 2,5 miljoen jaar geleden in Afrika.
De allereerste t( tot voor kort )  Europeaan werd gevonden in Spanje, nabij Burgos, en dateert van 800.000 jaar geleden.
In de jaren 90 deed het zogenaamde Atapuerca team spectaculaire vondsten in ondergrondse grotten van de Sierra de Atapuerca.
Men trof er, tijdens opgravingen, onder andere het oudste en meest complete menselijke skelet van het Midden Pleistoceen aan.
Deze unieke vindplaatsen, van onschatbare archeologische waarde, maken heden ten dagen deel uit van het Unesco Werelderfgoed.

HOMO   ANTECESSORhttp://terraeantiqvae.blogia.com/upload/HombreAtapuerca2.JPG

Reconstruction of Homo Antecessor

Dit is een vertaling van: http://www.pro-am.com/origins/news/article23.html
mei 1997

MADRID,
Spanje (AP) - Wetenschappers kondigden in mei 1997 de ontdekking van een nieuwe menselijke soort aan.
De nieuwe soort, die de gezamenlijke voorouder zou zijn van de Neanderthalers en de moderne mens, is een lang en tenger wezen die, naast vooruitstekende wenkbrauwen en stevige kaken, erg veel moderne trekken heeft.

"Homo antecessor" leefde 800.000 jaar geleden in de bossen van wat nu Spanje is, jagend op neushoorns, olifanten en ander groot wild. Volgens de wetenschappers stonden zelfs zijn eigen soortgenoten van tijd tot tijd op het menu.

De ontdekking van de soort door het team van Spaanse antropologen, zou wetenschappers over de gehele wereld wel eens kunnen dwingen hun visie op de menselijke stamboom aan te passen. De nieuwe vondst wijst er namelijk op dat, in plaats van een rechte lijn, onze stamboom vele takken had, en dat de moderne mens voorouders deelt met andere mensachtige wezens die geleidelijk zijn uitgestorven.

De Spaanse wetenschappers groeven de 50 fossiele overblijfselen behorende aan ten minste 6 individuen( ondertussen zijn dat er in 2003 een dertigtal geworden ) op in de zomers van 1995 en 1996 in de heuvels van de Atapuerca in Noord Spanje.

Gedurende de bestudering van de fossielen, realiseerden de wetenschappers zich dat zij de missende stukjes in de menselijke evolutionaire puzzel in hun handen hadden, aldus José Luis Arsuega van de Complutense universiteit in Madrid, een van de zes wetenschappers in het team van antropologen

"Ons besluit om een nieuwe soort uit te roepen kwam nadat wij hadden geprobeerd de fossielen te passen in voorgaande soorten uit Europa en Afrika,"
zei Arsuega tijdens de presentatie van de fossielen aan de pers in het Museum van Natuurwetenschappen in Madrid. Het team noemde de soort Homo antecessor, wat betekent "voorouder van de mens."

De grootste fossiele overblijfselen zijn afkomstig van het gezicht van een mannelijk exemplaar in zijn puberteit.
Deze vormen het middelpunt van de studie die het team verrichte.
Homo antecessor had een stevige onderkaak, primitieve tanden, vooruitstekende wenkbrauwen, allemaal typische Neanderthal trekken en menselijke jukbeenderen en een verlaging aan beide kanten van de neus, iets dat ook kenmerkend is voor de moderne mens.

"Deze combinatie van deze trekken is uniek. Het komt in geen enkele andere hominide voor." meent Antonio Rosas, die meewerkte aan de publicatie van de fossielen in het blad Science. "Vanuit een logisch standpunt passen deze fossielen in een gemakkelijk te definiëren ruimte: De gezamenlijke voorouder van Homo sapiens en de Neanderthalers."

De conclusies die het team heeft getrokken staan bloot aan kritiek, voornamelijk omdat zij voor een groot gedeelte gebaseerd zijn op één, onvolwassen exemplaar, zegt Rick Potts, curator van het Instituut voor Menselijke Origine aan the Smithsonian Institution in Washington, D.C. "We weten allemaal dat mensen in een populatie van elkaar verschillen. De vraag op de lippen van veel antropologen is nu: Hoe groot is die variatie" zei potts in een telefonisch interview.
"Zitten zij [De uiterlijke trekken] aan de uiterste grens?" Niettemin zei Potts de bevindingen van het Spaanse team op het eerste gezicht "Indrukwekkend" te vinden.

Homo antecessors waren waarschijnlijk zo'n 1 meter 80 lang en zeer gespierd.
Zij waren jagers die soms tot kannibalisme vervielen of wellicht aas aten.
Op sommige van de fossiele overblijfselen zijn sneden te zien die karakteristiek zijn voor die die gemaakt worden door stenen werktuigen die toen der tijd gebruikt werden voor het verwijderen van vlees van botten.

Het team denkt dat Homo antecessor van oorsprong uit Afrika kwam, waar het na enige tijd Homo sapiens voortbracht.
Homo antecessor zou ongeveer 1 miljoen jaar geleden naar Europa zijn getrokken.


Copyright 1997 Associated Press. All rights reserved.

http://www.cbsnews.com/stories/2003/07/21/tech/main564358.shtml

Atapuerca, Spain:

http://www.msu.edu/~heslipst/contents/ANP440/antecessor.htm

 

Quote


The find at Gran Dolina at Atapuerca, Spain yielded a trove of fossil specimens, listed below, that now classify as Homo antecessor.  The species was designated by J.L. Arsuaga

Antecessor has an interesting palette of features which help to distinguish it.  Notably, its browridges are double-arched (as is the case with Chinese erectus and Neanderthals), as well as having triple rooted molars, a trait most closely recognized in Homo ergaster.  As expected of a Homo specimen from this time period, it has a brain size of over 1,000 cc.

Homo antecessor has been dated to greater than 780,000 years, but that date has since been determined closer to 800,000 years.


http://www.portalciencia.net/antroevoante.html


Tot voor kort de oudste West-europeaan 

 

 

Atapuerca

 

www.man.es

 


Heidelberg Man

Jaws of Heidelberg Man and a modern man

"Heidelberg Man", "Mauer onderkaak ", Homo sapiens (archaisch) 
Homo heidelbergensis

In  1907 ontdekt door  steengroeve- arbeiders naby  Heidelberg in Duitsland 
( toen )geschat tussen  400,000  en 700,000 jaar oud . 
Het is  een fossiele  onderkaak met  wijkende kin en alle tanden aanwezig 
De kaak is uitzonderlijk groot en  robust , net als bij  Homo erectus, maar de tanden zijn eerder klein  in vergelijking met de gewone  erectus vondsten  . Homo heidelbergensis, is waarschijnlijk een  europees ras  van de  Homo erectus.

Op de foto wordt de Heidelberg kaak  (links ) vergeleken met de kaak van een moderne mens (rechts ).
De eigenaar van deze kaak  zou wel uitzonderlijk veel aandacht trekken moest iets dergelijks  nu nog  rondlopen in een of andere  westerse metro ... 

*  foto komt uit  "Humankind Emerging",  Bernard Campbell.

Important Homo heidelbergensis Sites

Map of the Important Homo erectus Sites
  Date of Fossil
(
years ago)
Cranial Capacity
( in cm.3)


Africa:
  Bodo d'Ar
600,000  1300  
  Broken Hill (Kabwe)
  
700,000-400,000?   1280  
  Lake Ndutu 400,000-250,000?   1100  
China:
  Dali

200,000-100,000    1120    
  Jinniushan

280,000   1260  
  Maba
169,000-129,000    
Europe:
  Arago Cave
450,000   1150  
 
Atapuerca
800,000-400,000  1125-1390  
  Boxgrove
524,000-478,000  
 
Ehringsdorf
245-190,000  1450
  Mauer

500,000  
  Petralona Cave 400,000-250,000  1230  
 
Steinheim
400,000-300,000  1100  
 Swanscombe
400,000  1325?
 

Vértesszöllös
475,000-250,000 1400?

Klik op de foto's voor een link

zie ook  --->   Homo (geslacht) 
Note: Some paleoanthropologists classify the more recent Homo heidelbergensis fossils as archaic Homo Sapiens or archaic humans.  Likewise, some of the earliest Homo heidelbergensis are classified by some as late transitional Homo
De oudste Oost europeaan  DMANISI  ( homo ergaster ? )

http://www.bertsgeschiedenissite.nl/geschiedenis%20mens/dmanisi.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Homo_georgicus
http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/21962583/

Sluit dit venster
 

Vier aanzichten van de schedel van de oermens uit Dmanisi.
 Onderste rij: links de tandeloze onderkaak, rechts een reconstructie van de schedel waarin de tanden weer zijn teruggeplaatst.
Foto: Guram Gumbiashvili, National Museum Georgia. 
skull skull skull

The D 2700 cranium. (A) Frontal view. (B) Lateral view. (C) Superior view. (D) Posterior view. (E) Inferior view.


skull skull

Views of D 2735 mandible. (A) Anterior view. (B) Lateral view. (C) Superior view. (D) Inferior view.
Note that this photograph appears to have been printed back to front. - Don
http://donsmaps.com/dmanisi.html


 HOMO ERECTUS
De Ternifine   kaak (Atlanthropus)

HOMO ERECTUS
Peking mens(  chou -kou- tien Sinanthropus) Reconstructie met diverse  kaak fragmenten  door Weidenreich.


De Java-Mens (Homo erectus javanensis)
http://www.daaromevolutie.net/default.asp?action=show&what=art&ID=57&topic=&segm=4http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i001211.htmlEen andere vondst is de schedel van de zogenoemde 'Turkana-jongen', afgebeeld hiernaast. Als je bijvoorbeeld de schedelkap van de Java-mens over die van de Turkana-jongen zou leggen, dan zou je een bijna perfecte match krijgen. Op basis van de kenmerken behoren al deze fossielen duidelijk tot eenzelfde soort van menselijke tussenvorm die nog niet geheel menselijk was, maar al aardig ver boven het apenstadium stond. (Sommigen rekenen de Afrikaanse vormen van Homo erectus tot een aparte soort, genaamd Homo ergaster. Het gaat er hier echter dan nog steeds om nauw verwante hominide soorten van een vergelijkbaar stadium in de evolutie van de mens.)

http://www.sesha.net/eden/Turkana.asp


http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i001115.html

De
oudste mens(achtige) waarbij duidelijk de grootte van de hersenen is toegenomen,
is Turkana Boy, een skelet van 1,7 miljoen jaar oud dat tot de soort Homo ergaster wordt gerekend.
Homo ergaster wordt gezien als de voorouder van een Aziatische groep mensen (Homo erectus) en van Homo heidelbergensis, een vorm die mogelijk
leidde tot onze eigen soort, Homo sapiens.

In 1997 werden de oudste menselijke resten van Europa (circa 800.000 jaar oud) beschreven als een aparte soort, Homo antecessor.
Volgens de wetenschappers die deze vondsten beschreven is Homo antecessor waarschijnlijk de voorouder van de moderne mens.
De oudste Homo sapiens fossielen waarvan we een goede datering hebben, komen uit Zuid-Afrika.
Ze zijn 120.000 jaar oud. In Israël zijn bij Jebel Qafzeh fossielen gevonden van de moderne mens, die 100.000 jaar oud zijn.Videos
Human origins: Homo erectus

Discovery, excavation and cleaning of fossil Homo erectus skull from the million-year-old Daka sediments near Bouri in Ethiopia's Afar Regional State. Note: no audio with these clips.
Panoramic view of the Middle Awash study area in Ethiopia's Afar rift valley.

   


  Discovery of the Homo erectus cranium by UC Berkeley graduate student Henry Gilbert in 1997.
     


  Excavation of the skull by Tim White, UC Berkeley professor of integrative biology.
     


  Tim White reinforcing the skull prior to removal.
     


  Lifting of the reinforced skull by Tim White.
     

  Cleaning of the Homo erectus skull by Henry Gilbert.
     

  Tim White lifts the Homo erectus cranium from the rock encrusting the fossil while Berhane Asfaw looks on.
     

  Black and white photo of the Homo erectus calvaria, the name for a skull missing the lower face and teeth. Copyright David L. Brill 2001.


Requires Quicktime


LINKS 

http://www.andrebogaert.be/2004/12/14/3-de-archaische-homo-sapiens/

out of africa /Multiregional theorie (<klik)30-06-2007 om 00:00 geschreven door Tsjok45  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
>> Reageer (1)
25-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EUROPEES ONDERWIJS ?
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Genesis versus Darwin

Is Darwins evolutieleer de enige verklaring voor het ontstaan van de mens?
Of moet de rol van God ook in de les biologie onderwezen worden?


Het creationisme  is het geloof dat de hele wereld gecreëerd is door een goddelijke schepper, door een Intelligent Ontwerper.

Quote (Wim Van Lancker )


Creationisten geloven niet in evolutie, maar nemen aan (tegenwoordig in de gedaante van Intelligent Design, onder meer om in de VS het beroemde Eerste Amendement  (<klik) te omzeilen) dat het scheppingsverhaal zoals beschreven in het boek Genesis (cf. het inleidende citaat), correct is.

http://www.rigoureus.be/comment.asp?log=5&item=229
In Europa blijken steeds meer mensen aanhanger te worden van het creationisme,
een trend die is overgewaaid uit de Verenigde Staten.

"De wereld is 6000 jaar oud, en het leven is ontstaan zoals het in de bijbel beschreven staat",
zegt een Nederlandse vrouw met volle overtuiging.
(over creationisme in Nederland  (klik)---> http://www.rigoureus.be/comment.asp?log=5&item=229  )
Ze is net naar een bijeenkomst geweest van creationisten in een dorpje in Engeland.

De honderden aanwezigen komen uit zowat alle landen van de Europese Unie.
Allemaal zijn ze er rotsvast van overtuigd dat wij hier niet toevallig rondlopen, maar deel uitmaken van een Intelligent Ontwerp.
En ze proberen die overtuiging ook wetenschappelijk te onderbouwen, tot grote ergernis van exacte wetenschappers die dit als klinkklare onzin beschouwen.

Homoseksualiteit, vrouwenemancipatie, het wordt allemaal veroordeeld door de creationisten:
"Als je de Bijbel verwerpt zoals Darwin en z'n volgelingen, neemt God wraak. Van Al-Qaeda tot tornado's, tsunami's en zelfs Hitler toe - hoeveel meer bewijzen moeten er nog komen?"

De discussie tussen creationisten en darwinisten woedt intussen op verschillende niveaus.
Leraren en ouders worstelen met de vraag in hoeverre geloofsovertuiging een rol mag spelen in de lessen biologie, natuurkunde en scheikunde. In verschillende scholen in Duitsland is dat al het geval.
http://tasmedes.web-log.nl/tasmedes/2006/09/schokkend_creat.html
Boosheid in Duitsland over 'scheppingslessen' bij biologie  (<klik)
http://www.freethinker.nl/forum/viewtopic.php?t=3756&start=0

In engeland is de  vereniging" Truth in Science, " volop aktief bij  het ondermijnen van het onderwijs in de evolutieleer in de wetenschapsklassen

http://www.guardian.co.uk/science/story/0,,1975137,00.html
http://truthinsciencerevealed.blogspot.com/

De discussie staat ook op de politieke agenda.

Ik had het al over Polen  en 
Maciej Giertych,
en in een vorig blog  POLONAISE met creationisten

*De Vorige  Nederlandse onderwijsminister Maria .Verhoeven  
verklaarde in het parlement dat ze Darwin in twijfel trekt,
 
Maria van der Hoeven: onheilige simpelheid
http://victacausa.blogspot.com/2005/05/maria-van-der-hoeven-onheilige.html

* Haar Duitse ambtsgenoot wilde hierover een publiek debat,

* in Italië is de discussie ook in hevigheid losgebarsten : Letizia Moratti, de vroegere  onderwijsminister verwijderde  een paar jaar geleden de evolutieleer  uit het lespakket van de middelbare scholen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Letizia_Moratti

*Servie deed hetzelfde

Alleen in ons land is het
tot nog toe relatief  rustig gebleven.
Toch zijn ook hier al tekenen van groeiende invloed van  meestal " Nederlands-amerikaanse   " clonen  van het evangelische  protestantisme  en  rabiaat   Yec creationisme  actief ...  radicale groepen en fundamentalisten met politiek agenda   en    met  bloggers -figuren   als "Oneof" , "Marc Verhoeven" ,  ene  "JW" ( op diens verzoek heb ik zijn naam vervangen door  initialen =  deze meneer had banden met het creationistische  tijdschrift van Chris Hollevoet  en de Radicaal Christenen  ), "David Sorensen "   ,Chris Hollevoet   de vereniging    Creabel ,  e.a.   .....  zijn  goed  bekend 
Belgisch onderwijs en creationisme (<klik)

http://scienceblogs.com/evolgen/2006/11/the_european_creationism_probl.php
http://scienceblogs.com/evolgen/2006/11/the_dumb_polack_jokes_write_th.php

En natuurlijk is er ook nog de groeiende invloed van  de moslim creationisten  die  allen opkijken naar de  Turkse  groep rond  harun yayah
http://www.tasmedes.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=110&Itemid=49
http://tasmedes.web-log.nl/tasmedes/2007/03/the_atlas_of_cr.html

Quote:   ( Michel Vanderspurt   )
http://www.bloggen.be/micvan/archief.php?startdatum=1176069600&stopdatum=1176674400
schreef


We zijn nog maar juist een beetje uitgepraat over moslimfundamentalisten of daar verschijnen weer nieuwe -isten aan de horizon. De creationisten die de evolutietheorie verwerpen en zweren bij het Intelligent Ontwerp (bedoeld wordt, ontworpen door een Schepper) dringen zich meer en meer op de voorgrond. Het gaat hen echter niet alleen over de theorie van Darwin maar zij hanteren een verborgen agenda. (1)
Wat zij werkelijk willen is een terugkeer naar de tijd van voor de Franse Revolutie toen God en de Koning de alleenheerschappij bezaten. Creationisten hebben een hekel aan democratie en willen daarom de Verlichting van de tafel vegen. Ook verafschuwen zij het stellen van vragen, voor hen zijn er alleen maar duidelijke antwoorden en die zijn te lezen in de Bijbel. Het verontrustende van de hele zaak is dat zij bij verschillende mensen nog gehoor vinden ook. Men zou toch eerder verwachten dat hun gezwets alleen maar op de lachspieren zou werken?! Zij bezitten het niveau van een Mel Gibson die eens verkondigd heeft dat het katholicisme de enige ware godsdienst is. Tja....

 EUROPA
 

Geen ruimte in het onderwijs voor bedreiging van het creationisme en ID

 
Eind vorig jaar (4 oktober 2006) heeft een UK afgevaardigde Andrew McINTOSH van de Socialist Group een motie voor het Europese Parlement ingediend om de mogelijke dreiging van het creationisme en intelligent design uit Amerika tegen te gaan een plaats te gaan krijgen in het onderwijs in Europa.
 
Volgens hem en zijn mede-ondertekenaars is wetenschap een van de peilers waar Europa op gebouwd moet   De Franse Europarlementariër Guy Lengagne vat zijn rapport als  volgt samen:

De evolutietheorie wordt aangevallen door religieuze fundamentalisten
 ( Amerikaans  religieus fundamentalisme (klik) --->
christelijke fundamentalisten   )
die oproepen om creationistische theoriën te laten onderwijzen in Europese scholen, samen met of zelfs in plaats van de evolutie.
Vanuit een wetenschappelijk standpunt is er absoluut geen twijfel dat evolutie een centrale theorie is voor ons begrijpen van het heelal en van het leven op aarde.
 
Creationisme in welke vorm dan ook, zoals bijvoorbeeld 'intelligent design', in niet gebaseerd op feiten, gebruikt geen enkele wetenschappelijke manier van redeneren en de inhoud is dramatisch ongeschikt voor natuurwetenschappelijke lessen.

 
De vergadering roept onderwijs autoriteiten in de lidstaten op om wetenschappelijke kennis en het onderwijs van evolutie te promoten en stevig weerstand te bieden aan elke poging om creationisme te onderwijzen als een wetenschappelijke discipline.   


DEBAT  en  OPENBARE  PRESENTATIE  VAN HET VOORSTEL  AFGEVOERD   

De bespreking van en de stemming over dit  voorstel   was  voorzien  op  26 juni eerstkomend  echter het voorstel werd op 25 juni niet ontvangelijk verklaard en terug gezonden
Mogelijks zal dit onderwerp  op het agenda  komen in  oktober 


http://www.reuters.com/article/scienceNews/idUSL2543885120070625?pageNumber=2  
Reuter  quote .


<   Guy Lengagne, the French Socialist member of the Assembly who drew up the report, protested after the Parliamentary Assembly voted to call off the debate and vote, and to send the report back to committee for further study.

"I have enough experience of parliamentary procedure to know that this is a first-class burial (for the report),"
he said.

Deputies said the motion by the Christian Democratic group of parliamentarians also won support from east European deputies, who recalled that Darwinian evolution was a favorite theory of their former communist rulers.

Statement by PACE's Committee on Culture, Science and Education, 26 June 2007

The Committee on Culture, Science and Education of the Council of Europe Parliamentary Assembly (PACE), meeting in Strasbourg on 26 June 2007 with Mr Legendre in the chair, protests against the procedure by which the Parliamentary Assembly decided on 25 June 2007, under confused and probably irregular conditions, to relegate to Friday 29 June the joint debate on inter-cultural and interreligious dialogue planned for Tuesday and to refer back to committee the report of Mr Lengagne on the dangers of creationism in education.

 

The committee expresses its support for the Rapporteur Mr Lengagne and its determination to see its report on the agenda for the next plenary session in October.

 

As Mr Lengagne is leaving the Parliamentary Assembly of the Council of Europe, the committee will appoint a new rapporteur on the same subject in the near future.

 

The committee wishes to affirm that the problem of creationism in teaching is a politically topical question which concerns the Council of Europe, and in particular its Committee on Culture, Science and Education, and which must therefore be discussed.

 

Freedom of thought and discussion is a fundamental value of the Council of Europe.
The Committee on Culture, Science and Education believes that it is the duty of the Assembly to show itself exemplary in this requirement.

 

Verspreiding van creationisme kan gevaar worden voor de democratie

 
Het rapport van de Commissie Cultuur van de Raad van Europa over creationisme is de moeite waard om eens te lezen en te bespreken.
Ik heb  deze vertaling overgenomen van een Nederlandse  Blogger  ---> dhr .  Koning
http://schepping.punt.nl/?r=1&id=354335
 
A. Ontwerpresolutie
 
1. De parlementaire vergadering is bezorgd over de mogelijke slechte gevolgen van het verspreiden van creationistische theorieën binnen ons onderwijssysteem
en over de consequenties voor onze democratieën.
* Als we niet oppassen, zou creationisme een bedreiging kunnen gaan vormen voor de mensenrechten
die van groot belang zijn voor de Raad van Europa.
 
2. Creationisme dat is geboren uit het ontkennen van de evolutie van soorten door natuurlijke selectie, was lange tijd bijna alleen een Amerikaans fenomeen.
Vandaag neigen creationistische theorieën ernaar om hun weg te vinden binnen Europa en hun verspreiding beïnvloed nog al een aantal lidstaten van de Raad van Europa.
 
3. Het eerste doel van de hedendaagse creationisten, waarvan de meeste christenen of moslims zijn, is het onderwijs.
Creationisten zetten zich in om te verzekeren dat hun theorieën opgenomen worden in het onderwijsprogramma van natuurwetenschappen. Creationisme kan echter niet claimen een natuurwetenschappelijke discipline te zijn.
 
4. Creationisten betwisten het wetenschappelijke karakter van bepaalde onderwerpen van kennis en beweren dat de evolutietheorie slechts één interpretatie is te midden van anderen.
Zij beschuldigen wetenschappers ervan niet genoeg bewijs te verschaffen om de evolutietheorie te bevestigen als wetenschappelijk aannemelijk.
Aan de andere kant verdedigen zij hun eigen uitspraken als wetenschappelijk.
Niets daarvan voldoet aan objectieve analyses.
 
5. We zijn getuige van een groei van manieren van denken die, beter te omschrijven als religieuze dogma's,
de echte kern van de kennis die we geduldig hebben opgebouwd op natuur, evolutie, onze afkomst en onze plaats in het heelal aanvallen.
 
6. Er is een reëel risico van een ernstige verwarring die geïntroduceerd wordt in de gedachten van onze kinderen
tussen wat met overtuigingen, geloven en idealen te maken heeft en
wat met wetenschap te maken heeft,
en de komst van een "alle dingen zijn gelijk" mentaliteit, die aantrekkelijk en tolerant mag lijken, maar die in werkelijkheid rampzalig is.
 
7. Creationisme heeft veel tegenstrijdig kanten.
De "intelligent design" theorie, die het de laatste, meer verfijnde versie van het creationisme is, ontkent niet een zekere graad van evolutie, maar claimt dat dit het werk is van een hoogstaande intelligentie en niet van natuurlijke selectie.
Hoewel het subtieler in zijn presentatie is, is de intelligent design-leer niet minder gevaarlijk.
 
8. De vergadering heeft er voortdurend op aangedrongen dat natuurwetenschap van fundamenteel belang is.
Natuurwetenschap heeft aanzienlijke verbeteringen van het leven en het werken mogelijk gemaakt en is een niet onbelangrijke factor in de economische, technische en sociale ontwikkeling.
De evolutietheorie heeft niets van doen met goddelijk openbaring, maar is gebouwd op feiten.
 
9. Creationisme claimt gebaseerd te zijn op natuurwetenschappelijke hardheid.
In werkelijkheid zijn de methoden die gebruikt worden door creationisten van drie types:
pure dogmatische stellingen,
verdraaid gebruik van natuurwetenschappelijke citaten, soms geïllustreerd met prachtige foto's;
en steun van bekende natuurwetenschappers, waarvan de meeste geen biologen zijn.
Op deze manier proberen creationisten een appel te doen op niet-specialisten en twijfel en verwarring te zaaien in hun gedachten.
 
10. Evolutiekennis  is niet eenvoudig een zaak van de intelectuele ontwikkeling van mensen en van bevolkingen .
Het ontkennen van de evolutie als wetenschap  heeft ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van onze samenlevingen.
Vooruitgang in medisch onderzoek met het doel om effectief infectieziektes zoals AIDS te bestrijden is onmogelijk als ieder principe van evolutie wordt ontkend.
Iemand kan niet volledig  risico's inschatten  van   de afname van biodiversiteit en klimaatverandering als de mechanismen van evolutie niet worden begrepen.
 
11. Onze moderne wereld is gebaseerd op een lange geschiedenis, bij dewelke de ontwikkeling van natuurwetenschap en technologie een belangrijk deel is. Hoewel de wetenschappelijke aanpak nog steeds niet goed begrepen wordt ____ Wat  mede verantwoordelijk is   voor de ontwikkeling van allerlei  fundamentalisme en extremisme , wat  synoniem  is  met  het  aanvallen en vergiftigen  van  mensenrechten.
De totale verwerping van wetenschap is per definitie een van de meest ernstige bedreigingen voor de mensenrechten en burgerrechten.
 
12. De oorlog om de evolutietheorie en om zijn tegenstanders komt meestal voort uit vormen van religieus extremisme die nauwverbonden zijn met extreem rechtse politieke bewegingen.
De creationistische bewegingen bezitten werkelijke politieke macht.
Het is een  feit dat de voorvechters van strikt creationisme erop uit zijn om democratie door theocratie te vervangen.
 
13. Alle leidende vertegenwoordigers van de grote monotheïstische religies hebben een veel meer gematigde houding aangenomen.
 Paus Benedictus de 16e bijvoorbeeld en zijn voorganger paus Johannes Paulus de tweede, prijst vandaag de dag de rol van de wetenschappen in de ontwikkeling van de mensheid en erkent dat de evolutietheorie "meer dan een hypothese" is.
 
14. Het onderwijs van alle fenomenen betreffende de evolutie als een fundamentele wetenschappelijke theorie is daarom cruciaal voor de toekomst voor onze samenlevingen en onze democratieën. Daarom moet het een centrale positie innemen in het curriculum, en speciaal in de natuurwetenschappen syllabus.
Evolutie is overal aanwezig, van overmatige medisch voorschrijven van antibiotica dat de uitbraak van resistente bacteriën bemoedigd tot het overmatig gebruik van pesticiden in de landbouw die insectenmutaties veroorzaken op wie pesticiden niet langer enig effect hebben.
 
15. De Raad van Europa heeft het belang onderstreept van onderwijs over cultuur en religie. In de naam van de vrijheid van expressie en individueel geloof, kunnen creationistische theorieën, net als ieder andere theologische positie, mogelijk vertegenwoordigd zijn als een toevoeging aan het culturele en religieuze onderwijs, maar ze kunnen geen natuurwetenschappelijkr reputatie claimen.
 
16. Natuurwetenschap voorziet in een onvervangbare training in strakke intellectuele discipline.
Het zoekt niet naar een verklaring "waarom dingen zijn" maar wil begrijpen hoe ze werken.
 
17. Onderzoek naar de groeiende invloed van de creationisten toont dat de disputen tussen creationisme en evolutie ver voorbij het intellectuele debat gaan.
Als we niet uitkijken zullen de waarden die de echte kern van de Raad van Europa zijn onder directe bedreiging van fundamentalistische creationisten komen.
 
18. De parlementaire vergadering dringt er daarom bij de lidstaten, en speciaal bij hun onderwijsautoriteiten, op aan om:
18.1 wetenschappelijke kennis te verdedigen en promoten;
 
18.2 het onderwijs van de grondslagen van de natuurwetenschap, zijn geschiedenis, zijn kennisleer en zijn methoden te versterken naast het onderwijzen van objectieve wetenschappelijke kennis;
 
18.3 natuurwetenschap beter begrijpbaar en aantrekkelijker te maken en dichterbij de realiteit van de hedendaagse wereld te brengen;
 
18.4 het op gelijke voet met de evolutietheorie door natuurlijke selectie onderwijzen van het creationisme als een wetenschappelijke discipline sterk tegen te gaan, en in het algemeen de presentatie van creationistische theorieën in enig ander vakgebied dan religie te weerstaan;
 
18.5 het onderwijs van evolutie door natuurlijke selectie te promoten als een fundamentele wetenschappelijke theorie in het school curriculum.
19. De vergadering verwelkomt het feit dat in juni 2006 zevenentwintig natuurwetenschappelijke opleidingsinstellingen van lidstaten van de Raad van Europa een verklaring hebben ondertekend over het onderwijzen van evolutie en roept natuurwetenschappelijke onderwijsinstellingen die dat nog niet hebben gedaan om deze verklaring ook te ondertekenen.


B. Memorie van toelichting door de rapporteur dhr. Guy Lengagne.

1. Dhr. McIntosh en achttien van onze collega's hebben een motie van aanbeveling ondertekend getiteld 'De gevaren van het creationisme in het onderwijs'. Om deze aanbeveling op zijn merites te onderzoeken heeft de vergadering besloten om de Commissie Cultuur een rapport te laten opstellen over dit belangrijke en moeilijke onderwerp.

2. Omdat creationisme in de eerste plaats een reactie op de evolutietheorie is, bleek het belangrijk te zijn om deze theorie te beschrijven. Bovendien ontkent de meest orthodoxe vorm van creationisme het wetenschappelijke karakter van de evolutietheorie, terwijl het zelf claimt wetenschappelijk te zijn. Deze vraag kan niet overdacht worden zonder gebruik te maken van een aantal basis definities.

3. Dit dwong de rapporteur om in het eerste deel van zijn rapport een aantal technische onderwerpen te behandelen. Deze lijken misschien wel wat droog van aard maar zonder een korte blik op de hierbij betrokken biologische vragen is het niet mogelijk om serieus te laten zien dat evolutie een echte natuurwetenschap is en dat creationisme, dat onder religie valt, geen claim kan leggen op de status van natuurwetenschap - en daarom ook niet als zodanig kan worden onderwezen.
 
Vervolgens worden de volgende onderwerpen besproken in deze toelichting.
 • Evolutie: een echte natuurwetenschappelijke theorie 
   
 • Evolutie
   
 • Creationisme  (2)
   
 • Creationisme in Europa
   
 • Creationisme en Onderwijs: De belangrijkste creationistische initiativen in Europa, overzichten en reacties van de wetenschappelijke en religieuze gemeenschappen
- In Turkije, Frankrijk, Zwitserland, België, Polen, Rusland, Italië, Griekenland, Groot-Brittanië, Servië, Nederland, Zweden, Duitsland, Spanje
 • Posities ingenomen door de religieuze authoriteiten

- De positie van het Vaticaan en de christelijke religieuze bewegingen

- Reacties van de moslim organisaties 
 • Standpunt ingenomen door de internationale natuurwetenschappelijke gemeenschap
 • Conclusie: de ontkenning van evolutie is bijzonder schadelijk voor het onderwijs aan kinderen
Reporterende Commissie: Commissie over Cultuur, Wetenschap en Onderwijs
Referentie van de Commissie: Doc. 11065, Referentie Nr. 3287 op 22 januari 2007
Ontwerp aanbeveling aangenomen door de Commissie op 31 mei 2007 met één stem tegen en één onthouding


    'Evolutie theoloog' Taede Smedes komt met zijn gedegen reactie, om te zorgen dat het voorstel nog beter doortimmerd zal zijn
.
http://tasmedes.web-log.nl/tasmedes/2007/06/council_of_euro.html    

NOTEN


(1)
...het verborgen agenda  van het DI (  amerikaanse denktank en big tent   voor  het ID en het creationisme)   is geformuleerd in het wedge document 

http://www.freethinker.nl/forum/viewtopic.php?t=924&highlight=wedge
http://www.freethinker.nl/forum/viewtopic.php?t=3131&start=15&sid=5d3f5fa12eaa582c385aaae623cf3eb3

the wedge document ( zonder Commentaar )
http://www.antievolution.org/features/wedge.html

appendix
inleidende bespreking van de "wedge strategie "
http://en.wikipedia.org/wiki/Wedge_strategy

Turn out the lights, the “Teach the controversy” party’s over"
http://www.csicop.org/intelligentdesignwatch/teach-controversy.html
(2.)
De argumenten voor creationisme zijn niet nieuw. In de zeventiende en achttiende eeuw steeg het geloof dat men via de natuur naar God kon kijken, dat de natuur zelf het bewijs van de schepping leverde.

David Hume reageerde in zijn boek
Dialogues Concerning Natural Religion fel tegen de argumenten dat het bestaan van God via de natuur bewezen kon worden.

..... Bij het horen van de argumenten van intelligent design en creationisme  , zou David Hume vandaag, als hij zou leven, in zijn graf gaan draaien


http://mihai.punt.nl/index.php?id=276017&r=1&tbl_archief=&


Categorie
CREATIONISME IN EUROPA                                              

25-06-2007 om 00:00 geschreven door Tsjok45  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (13)
15-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KIP ZONDER KOP ?
Klik op de afbeelding om de link te volgen

KIP ZONDER KOP   ?   (1)In de Gobi-woestijn worden wel vaker fossielen gevonden.
(foto Belga)
In de Gobi-woestijn worden wel vaker fossielen gevonden.

Bekijk video

Chinese archeologen hebben in de buurt van Mongolie een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. De Gigantoraptor Erlianensis heeft ondanks een hoogte van zeker drie meter vogelachtige kenmerken. Het fossiel geeft inzicht in de ontwikkeling van een dinosaurus van landdier tot vogel 
De Chinese paleontoloog  Xing Xu heeft in zijn eigen land  het fossiel van een gigantische dinosaurus gevonden die lijkt op een vogel .
Op basis van  dit fossiel  van de  zogeheten Gigantoraptor erlianensis  zou die  volgens schattingen ong  1.400 kilo hebben gewogen en  is 5 meter hoog en van vergelijkbare grootte als de Tyrannosaurus. De resten zijn gedateerd op 85 miljoen jaar oud.De vindplaats is in de gobi woestijn gelegen   ... Het dier had waarschijnlijk veren op zijn lijf.
Of toch in elk geval op zijn voorpoten en staart, aldus Chinese paleontologen,
Het dier was te zwaar om te kunnen vliegen.

De onderzoekers Xing Xu en Lin Tan werden in april 2005 gefilmd voor de Japanse televisie. De locatie was het Erlian-bekken waar al eerder nieuwe dinosauriërsoorten waren gevonden, onder meer een unieke variant van Sauropoden, plantenetende dinosauriërs met het lijf ter grootte van een paar olifanten een zeer lange nek.

Om de vondst van een Sauropode te reconstrueren, pakte Xu voor de camera willekeurig een bot op. Terwijl hij het schoonveegde, realiseerde hij zich dat het bot te groot was voor een Sauropode. De omvang deed denken aan Tyrannosaurus, maar Xu wist het niet zeker.
Hij zei de cameraploeg dat ze de camera moest uitzetten.

Later vond de expeditie een opvallend compleet beenderstelsel, inclusief voor- en achterpoot, onderkaak, een gedeeltelijk bekken en een paar ruggenwervels.

Op het fossiel van Gigantoraptor erlianensis zijn geen veren aangetroffen.
Xu meent dat hij ze desondanks wel had, omdat (sporen van) veren zijn aangetroffen op veel kleinere verwanten van Gigantoraptor.
De dinosauriër had een snavel en net als vogels lange voorpoten met veren, maar hij was veel zwaarder dan andere gevederde en vogelachtige dinosauriërs die op twee achterpoten liepen zoals Oviraptor.

Staand op de schouders van een ander zou een volwassene tot de schouders van Gigantoraptor reiken. Die hoogte komt dicht in de buurt van die van de zeker drie keer zwaardere Tyrannosaurus rex.Het skelet van de Gigantoraptor erlianensis.

Het skelet van de Gigantoraptor erlianensis.Om het eigen gewicht te kunnen torsen, is het skelet van dinosauriërs en andere dieren doorgaans forser uitgevoerd naarmate ze groter zijn, maar de ledematen van Gigantoraptor zijn opvallend slank. Volgens Xu kon hij waarschijnlijk hard lopen.

" Dit is een zeer interessante ontdekking . Vooral omdat dit beest  qua bouw dicht bij de vogels staat , maar vele malen groter is en 35 keer zwaarder dan de bekende vogelachtige  dinosauriers die we tot nu toe kenden " zegt Olivier Lambert van het Koninklijk Belgisch Instituut  voor
Natuurwetenschappen
" Het aangetroffen exemplaar is ook vrij jong , het dus zeer waarschijnlijk dat het dier nog groter had kunnen  zijn ... "
(Op basis van groeiringen in het bot van het fossiel concluderen de auteurs dat de dinosauriër in zijn elfde levensjaar is overleden. Het zou gaan om een jongvolwassen dier dat op grotere leeftijd nog aanzienlijk zwaarder zou kunnen worden dan de 1.400 kilo waarop hij nu is getaxeerd. )

 ...tot nu toe werd de stamlijn van de vogels vooral gezocht binnen  kleine vleesetende groepen dinosauriers ( zie hieronder een klein orienterend lijstje  ) ...
Er zal in die groepen nu  ook plaats moeten worden voorbehouden voor deze ( waarschijknlijk  met die groepen  verwante ) reus ...

De verwantschappen binnen de groep van de voorouders van  de vogels  zijn dus complexer dan tot nu toe was bekend
Maar of  de nieuwe vondst al dan niet een zijtak is, is nog niet echt opgelost   ...

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gigantoraptor   (nederlands )
Citaat " .....Gigantoraptor was een basale oviraptoride, wat echter niet hoeft te betekenen dat deze groep met grote soorten begon; het is waarschijnlijker dat deze soort een zijtakje vormt dat apart zulke grote afmetingen ontwikkelde. Volgens Xu had Gigantoraptor meer vogelachtige kenmerken dan latere leden van de groep, wat zou duiden op een mogelijke afstamming van een vliegende voorouder; nog basalere leden van de ruimere groep Oviraptoroidea hebben die echter voor zover bekend niet...."


Nog onbekend is wat Gigantoraptor at. De dinosauriër had het smalle hoofd en de lange nek van een planteneter, maar de scherpe klauwen van een carnivoor.

Zijn kaken vertonen geen sporen van tanden.
Van nauw verwante (?) dieren wordt vermoed dat ze zowel planten, eieren, vlees als weekdieren aten. /omnivoren dus


 (  ref ; bovenstaande  tekst is gebaseerd  op  een ( nogal droeve, overhaaste  en spijtige  ) verslaggeving in  De Morgen en ( een beter doordacht  ) NRC -artikel  )

Update :
http://scienceblogs.com/tetrapodzoology/2007/06/gigantoraptor_eocursor_and_bab.php

Lijstje  van de meest  bekende  gevederde  (kleine ) therapoda ...


Protarchaeopteryx (proto-veren aangetoond)
http://en.wikipedia.org/wiki/Protarchaeopteryx
http://nl.wikipedia.org/wiki/Chuniaoia

http://wiki.cotch.net/index.php/Protarchaeopteryx

Fossil

Protarchaeopteryx robusta, Noord China, dinosaurus kenmerken , herkenbare veren op de staart ( bovenaan links )  Het dier bezit primitiever  veren dan de vroegst bekende vogel Archaeopteryx.


Caudipteryx (proto-veren aangetoond)
http://wiki.cotch.net/index.php/Caudipteryx

Fossil 3

Caudipteryx bezit de kenmerken  van een  theropoda  maar was over het ganse lichaam bedekt met veren :die zijn vooral te zien op de voorpoten van het dier (midden )
De veren missen de aerodynamische eigenschappen nodig om te  vliegen 

Beipiaosaurus (vezelachtige structuren waarvan het vermoeden is dat het proto-veren zijn maar dit staat nog ter discussie).
http://en.wikipedia.org/wiki/Beipiaosaurus
http://www.dinosaurus.net/genera/BBB/beipiaosaurus.htm

Sinornithosaurus (vezelachtige structuren waarvan het vermoeden is dat het proto-veren zijn maar dit staat nog ter discussie).
http://wiki.cotch.net/index.php/Sinornithosaurus

Microraptor (heeft, min of meer moderne veren (asymmetrisch)).
http://www.ditisgeweldig.nl/Microraptor(nederlands )

GlosM : Microraptor Gui  (<klik)(nederlands )

National Geographic News: Dromaeosaur
 
 


archaeopteryx

(transitionele groep.
Niet gekwalificeerd als dinosauriër maar een vogelsoort met overduidelijke reptielen kenmerken).
http://wiki.cotch.net/index.php/Archaeopteryx

archaeopteryx brein (<klik)(nederlands )

Van dino naar Vogel I  & II
http://www.dinosaurus.net/Vogel/vogelI.htm
VOGEL EVOLUTIE (<klik) (nederlands )  of
http://www.dinosaurus.net/Vogel/vogelII.htm
 


Voor een uitgebreidde discussie aangaande de laatste  ge-updated listing zie o.a.:

http://www.talkorigins.org/faqs/archaeopteryx/info.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Oorsprong_van_de_vogels  (nederlands )

Dino's met veren
http://www.dinosaurus.net/Vogel/vogelIII.htm(nederlands )

http://en.wikipedia.org/wiki/Feathered_dinosaurs
http://www.dinosaur-museum.org/featheredinosaurs/exhibit.pdf
(2)
http://cas.bellarmine.edu/tietjen/Evolution/Feathers/feathered_dinosaurs.htm
Figure 2 The relationships of Sinosauropteryx to other dinosaurs. Sinosauropteryx is not as closely related to birds as many other theropods, yet it is the first non-avian theropod that seems to show evidence of feather-like structures.   (Nature 391, 119 - 120 (1998) © Macmillan Publishers Ltd. )
OPGELET  !!!
(Deze stamboom  is  door de nieuwe vondsten onvolledig en  langzamerhand  verouderd )


Liaoning  vindplaats :
(nederlands )
http://nadarwin.nl/FB/faunas.htmlCurator Meng Jin

from AMNH video © 2005
Watch the Video:
* High Bandwidth
* Dial-up (56K)
Get Real Player

http://www.amnh.org/exhibitions/dinosaurs/diorama/forest.php

 Angela Milner ( engels )NOTEN 
(1)
Dit is slechts uitgebreide  aankondiging  / kennisgeving ___zij het een   goed gedocumenteerde  ____ van deze  fossiele vondst .... en  gebaseerd op een newflash in nature  http://www.nature.com/news/2007/070611/full/070611-9.html ,
Maar de vondst dateert  van 2005 , en men mag toch aannemen dat de chinese wetenschappers niet over een nacht ijs zijn gegaan

De fossielen moeten  echter  eerst nog  onderzocht worden  of becommentarieerd  door  andere wetenschappers  uit het vakgebied

Zoals gebruikelijk  hebben allerlei  verslagen van de  gewone  pers  alweer sensatiebeluste  ,  voorbarige ,( en soms tendentieuze ) gevolgtrekkingen ( = conclusion jumping ) gemaakt die  geen enkele "wetenschappelijke " waarde hebben  in het  nog lopende onderzoek  en zelfs regelrechte  halve waarheden en  kompleet on-onderbouwde  opinies   zijn ....

(de nederlandstalige wikipedia is er bijzonder rap bij )
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gigantoraptorzie ook
http://www.freethinker.nl/forum/viewtopic.php?t=3476

(2) Ik hoop  volgende  weken of maanden  , meer te kunnen plaatsen over het onderwerp
"Gevederde  dinosauriers en de links met de vogels
  "
Samen met vertalingen uit de" talk of origin " antwoorden  op creationistische   claims  uiteraard(CATEGORIE WETENSCHAP )

15-06-2007 om 00:00 geschreven door Tsjok45  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (11 Stemmen)
>> Reageer (2)


Tsjok45
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:Tsjok45
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 
Belgische Soortenlijst
Archief per maand
 • 04-2014
 • 02-2014
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 03-2012
 • 12-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
  Mijn favorieten
 • evolutie-creationisme
 • Pandasthumb
 • 'tGroot Skeptisch Discussieforum
 • Evolutieblog /Gert Korthof
 • Thomas Agricola / Tomasso's tien tellen
 • Pharyngula
 • Sandwalk
  Foto
  Gastenboek
 • viagra premature ejeculation
 • acquisto viagra paypal
 • buy cialis canada paypal
 • now cialis active cheap super
 • Gould en Darwinisme.be op één lijn?

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Laatste commentaren
 • yes (Link Situs Poker Online)
      op Aanbeveling EUROPEES ONDERWIJS
 • I Mean (Lapak Poker)
      op Aanbeveling EUROPEES ONDERWIJS
 • Best Streaming Film (MovieSam)
      op Aanbeveling EUROPEES ONDERWIJS
 • Tempat Nonton Movie Terbaru Dan Lengkap (nonton film)
      op Aanbeveling EUROPEES ONDERWIJS
 • Rahasia Rumus Poker Online dengan Banyak Kemenangan (ssahari)
      op Kom op zeg
 • Inhoud blog
 • intelligente dieren
 • acanthodii
 • video mammoet
 • EVODISKU INHOUD E
 • BREIN EN EVO
 • evodisku C Cosmos
 • anticreato
 • DINOSAURICON B
 • DINOSAURICON D
 • EVODISKU B  Evolutie en creationisme in de Nederlandstalige  media
  http://evolutie-creationisme-media.blogspot.com/2009_12_13_archive.html


  14-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een belangrijke Nieuwkomer
  HET PROJECT  van
  JOHAN BRAECKMAN 

  UGent

  http://www.evolutietheorie.be/  (klik  op  het vierkantje )-->
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  NADARWIN  
   
   
  De komplete aanklikbare "NaDarwin" is hier te vinden
  http://evodisku.multiply.com/journal/item/655/NaDarwin


  Quick site:


  OPGELET
  Het duurt een tijdje vooraleer de aangeklikte grote bestanden zijn gedownload

  Hardnekkige Misverstanden
  http://web.archive.org/web/20070128091855/www.nadarwin.nl/misverstanden.htm
  Hardnekkige Misverstanden

  (makkelijk) Darwins evolutietheorie
  http://web.archive.org/web/20070521224108/www.nadarwin.nl/evolutie-theorie.htm

  Sporen van Evolutie
  http://web.archive.org/web/20070519001006/www.nadarwin.nl/S/sporen.html

  Genetica
  http://web.archive.org/web/20070224174120/www.nadarwin.nl/Gtica/genetica.html

  Het Fossielenbestand
  http://web.archive.org/web/20070519000907/www.nadarwin.nl/FB/fossielenbestand.html

  Geologie & de ouderdom v/d aarde
  http://web.archive.org/web/20070519000822/www.nadarwin.nl/Geo/geologie.html

  Embryologie
  http://web.archive.org/web/20070522060922/www.nadarwin.nl/E/embryologie.html

  Creationistische fouten & blunders
  http://web.archive.org/web/20070128093013/www.nadarwin.nl/CFB/creationisme.html

  Is creationisme wetenschap?
  http://web.archive.org/web/20070519000954/www.nadarwin.nl/crea-wetenschap.html

  Boekbesprekingen
  http://web.archive.org/web/20070515114244/www.nadarwin.nl/boekbesprekingen.html

  Artikelen van Arjan Kop
  http://web.archive.org/web/20070519000939/www.nadarwin.nl/Art-AK/arjan.html

  De niet-zo-missing links gallerij
  http://web.archive.org/web/20070128091722/www.nadarwin.nl/gallerij.html

  Reacties op de site
  http://web.archive.org/web/20070521224240/www.nadarwin.nl/reacties.html

  Links
  http://web.archive.org/web/20070519000654/www.nadarwin.nl/links.html

  Zoeken--> pico search /NIET MEER BRUIKBAAR

     
  ( inhoudsopgave  met aanklikbare  links  van de  site  NaDarwin )
  INHOUD  PER CATEGORIE
    

  Algemeen

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LEES EERST DIT   ( creationisme)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAT IS DE BEDOELING EN WAAR STAAT DIT BLOG VOOR (algemeen )


  Ecologie en natuurbehoud

  kevermania

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orang oetan
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UITSTERVINGSGOLF   primaten  in moeilijkheden
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WELK EEN SCHOONHEID SCHEPT DE MENS TOCH ?  oliecatastrofe  Publiek debat  

  DARWINJAAR
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslaggevers, pop-wetenschap, hypes  en creationisten 
  * Tree of life
 • Vervalsing of geklooi ?
 • Levend arsenicum


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2009: Dominees verklaren Darwin de oorlog 
  creationisten carnaval  

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.creationisten weggevertjes 
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Misvattingen en leugens 
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.150jaar Darwinisme... De evolutietheorie gewikt en gewogen
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DANTE'S HEL versie 2009 door de Klojo's

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na het Darwinjaar

  HET GELIJK VAN DARWIN

  Musea
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen KBIN

  I(Categorie  ; CREATIONISME )

  a)controverse /Publiek dispuut/politiek
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Creationistische tsjeven-truken ?» Reageer (7) 
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanbeveling EUROPEES ONDERWIJS  » Reageer (6)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EUROPEES ONDERWIJS ? » Reageer (10)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EUROPEES ONDERWIJS II   » Reageer (4)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Grote Publieke Dispuut
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kom op zeg  /EO rel » Reageer (3)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Sir Attenborough's antwoord  » Reageer (1)

  Misvattingen

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappelijke parate Kennis neemt af bij jongeren ?  » Reageer (6)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZWEDEN  » Reageer (1)


  b) ID
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Is ID de wetenschappelijke (sic) uitleg voor creationiisten
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.150jaar Darwinisme... De evolutietheorie gewikt en gewogen 
   
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.David sorensen en revolutietheorie lalala
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE VERRIJZENIS VAN DE JONGE VERDRONKEN KOE » Reageer (21)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ID TOVERDOOS OVER   SLECHTE  ID-EETJES  ,RESISTENTIE  &  TOVERDOCTORS

  c) OEC
  d) YEC
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het Grote vertaalde en gerecycleerde Citatenboek 
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOROSOFEN ?
  morosoof of oplichter (Tsjok45)
      op MOROSOFEN ?
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POLONAISE met creationisten

  II( Categorie  WETENSCHAP )
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  eerste acht maanden van 2008

  Primaten
   
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fossiele apen in 2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Darwinius masillae
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GANLEA megacanina  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orang oetan

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Nog een aap uit de mouw
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Saadanius hijazensis
  LIBYA
  a)antropologie

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ardipithecus Ramidus
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australopithecus SEDIBA
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STERKFONTEIN 2010

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een oeroud spoor
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Denisova :  ZUID SIBERIË
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DENISOVA - mens

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DMANISI AAP OF MENS
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE OUDSTE ? » Reageer (1)  Nakalipithecus nakayamai (<)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alweer eentje ? .....
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De tand des tijds  / Heidelberg-mens 
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE HEUPEN VAN EVA
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CASABLANCA MAN /erectus
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hobbit is aparte soort ?  » Reageer (2)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NOG EEN BENDE BIJTERS 
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POLONAISE met neanderthaler
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. TANDEN UIT DE QESEM GROT
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neanderthaler genoom
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mitochondriale Genenkaart van Neanderthaler
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Xuchang mens 

  b)Biologie 
  1.-(
  EVOLUTIE )
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NAS / IM Document 2008 (2)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NAS / IM Document 2008 ( 1) 

  Cambrium & precambrium  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AVALON
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GABONESE chips


  Evolutie in actie
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opmerkelijk snelle adaptaties bij kroatische ruine-hagedissen:

  2.-fysiologie
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERTEBRATEN- OOG en Müller cellen

  c)Paleontologie /

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De zogenaamde levende fossielen

 • Pterosaurier
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pterosaurier


  1a.-Dino's;


  DINO 2010
  DINO-maand ?
  De Bultenaar uit spanje

  Dino's ontdekt in 2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hier komen de nieuwste dino's
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAKOTA & LEONARDO
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dino collageen ?
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Megadino

  Saurichia
  Theropoda

  Dromeosauridae
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mongolie  :  Linheraptor esquisitus

  Opnieuw iets over Theropode dino's
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vroeg grut
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dino's onstonden in zuidamerika ...
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorouder dino's ? Asilisaurus kongwe

  geboortegrond dinosaurus


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aerosteon riocoloradensis
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BEIPIAOSAURUS

  Ornithomimosauria
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beishanlong grandis,

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polonaise 1  OPA THEROPODA ?
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oudste theropode ?

  Tyrannosauridae

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En nog eentje uit de tyrannosaurus familie;Bistahieversor sealeyi
  ( scroll naar  2 ) Haplocheirus Sollers   
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tyrannosaurus in australie
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zacht dinosaurus weefsel betwist
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dino collageen ?
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polonaise 2
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polonaise 3 BREEKBAAR BOSKALF
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RAPTOREX kriegsteini
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrikaanjagende hagedissen

  1b.-Vogelevolutie ;


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anchiornis huxleyi in vol ornaat

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archaeopteryx en co

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pluimpje        

  Pluimpje

   

   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN PLUIM VOOR CHINA
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geef eens een pootje
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pluimgewicht  
  KLEIN DUIMPJE & DE REUS &VEREN
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw gevederde Maniraptor
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Similicaudipteryx.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aerosteon riocoloradensis


  Krokodillen
   
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PAKASUCHUS KAPILIMAI
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prestosuchus chiniquensis
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug naar zee
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.viseter

  Zeereptielen
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Predator X  
  KLEIN DUIMPJE & DE REUS &VEREN
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET SVALBARD MONSTER

  Schikdpadden
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schildpadsoep

  Slangen
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slangetje in het gras ? I
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een ouder slangetje in het gras

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.krokodil als prooi ; titanoboa
   

  Zoogdieren
   
  Buideldieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NAMBAROO

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een oor voor evolutie
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. PLACENTALE ZOOGDIEREN STAMBOOM CONTROVERSE
   
 • Een uitgekomen voorspelling
 • Wie oren heeft , die hore
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eritherium azzouzorum
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LJOEBA
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Darwinius masillae
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VLIEGENDE KATTEN   ?
  Vleermuizen
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALWEER EEN BELANGRIJK STUK UIT DE LEGPUZZEL
  Zee-zoogdieren ;
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van de wal in de visgronden  Indohyus / walvisevolutie
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeehonden-evolutie

  amfibieen 


  Vissen
  Overgang  naar tetrapoda

   
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw Tiktaalik
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ventastega

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KIEKEBOE BOE BOE (oude tetrapoden )
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De niet-zo-missing links gallerij (1) 

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KWASTEN
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KWASTEN (2)

  Longvissen
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. HELP TE WEINIG ZUURSTOF


  Arthropoda
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.trilobieten

  Weekdieren
  OCTOPUSSY


  d) Geologie
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALH 84001
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHICXULUB
  TIPS

  *Blauwe
  en groene ( =nederlandse)teksten zijn meestal  aanklikbare links 
  *Engelse Wikipedia teksten  verwijzen   in de  linkerkolom naar  verschillende  niet-engelse versies van het   wikiartikel
  *Blauwe teksten tusssen ""  ,  zijn voornamelijk  ( gedeeltelijke)citaten afkomstig van  mensen met andere  meningen


      Links naar  Gespecialiseerde  Verenigingen en sites


  Fossielnet
  http://www.fossiel.net/

  Arachnologie  
  ARABEL

  http://www.arabel.ugent.be/

  Myrmycologie
  Mierenwerkgroep * Polyergus *
  http://formicidae.be/

  Entomologie
  Jean-Luc Renneson
  http://users.swing.be/entomologie/
  http://users.swing.be/entomologie/Vespidae%20of%20the%20World1.htm


  Three of life  projects    "The Tree of Life".
   
   
 • Tree of Life Web Project
 • Green Tree of Life at Berkeley
 • Fungal Tree of Life Project
 • Beetle Tree of Life project
 • Fly Tree of Life project
 • Mammal Tree of Life project
 • Cypriniformes Tree of Life project
 • Liverwort Tree of Life Project
 • Early Bird Tree of Life project
 • Early Bird Tree of Life project
 • Angiosperm Tree of Life project
 • Cnidaria Tree of Life Project
 • Decapoda Tree of Life Project

  LepTree.net,
  the Tree of Life project on Lepidoptera.


  http://www.rebeccashapley.com/cipres/telescoping.htm
  The Tree of Life blog
  Tree of Life at wikipedia.
 • Zoeken met Google


  Zoekmachine ;
   


  doorzoekt 4-sites, inclusief:
  http://tsjok45.multiply.com/photos
  http://anticreato.multiply.com/,
  http://evodisku.multiply.com/,
  http://www.bloggen.be/evodisku/ ,
    


  site search by freefind advanced

  Tomaso schrijft over      

  Evolutie /  Charles Darwin aan de basis:
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SELECTIE NATUURLIJK
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE LEVENSBOOM
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UITSTERVEN
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DEEP TIME
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biogeografie
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SEKSUELE SELECTIE
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al jaren lang samen CO-EVOLUTIE
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De economie van de natuur
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geleidelijke veranderingen

  Unintelligent design:

  Blog Entry
  Ons gebit , De appendix,  Geboorte, 
  De weg van het zaad , Nervus  Laryngeus Recurrens,
  DNA , 75 mistakes , Het boek 

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unintelligent design (1): Rechtop lopen
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaso over het oog , oogspieren ,
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unintelligent Design (5): ZWEETVOETEN 
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unintelligent design (6): Vitamine C 
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unintelligent design (8): Kuitspieren
  DARWINJAAR

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET GELIJK VAN DARWIN

  Darwin is GEEN Heilige Sinterklaas
  2009 Année Darwin
  De eerste pasjes ?
  Darwinjaar trekt zich op gang I
  Darwinjaar trekt zich op gang II


  foto

  Nederlandse  Blog-zwerm  /een selectie
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.me.myself.and.I.

  De Stoet

  Tsjok45    zie ook  MULTIPLY evodisku
  http://evodisku.multiply.com/tag/darwinjaar
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PETER LOUTER
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STRIPMAN
  Theodorus

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RAMIREZI
  http://ramireziblog.blogspot.com/

  Cees Chamuleau
  Zoe van Zaal
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MIEKE ROTH

  100 Woorden

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeroen de Baaij
  Ragfijn
  Annelies
  Satuka

  Qabouter 1 Qabouter 2


  Pierra
  Johan H.v.D.
  Theo E. Korthals Altes

  Meneer Opinie 1 Meneer Opinie 2 Meneer Opinie 3

  Tomaso Tomaso 2

  Laila (??)
  Linda Morgan
  Wilma
  Kees Smit
  Henk van Leuken
  Iris
  Vroems
  Erik de Groot
  Ely
  Mephisto

  Thera

  Bart
  Rein John
  Martijn van Calmthout Martijn van Calmthout 2
  Draakhond
  Jeg Synes
  Jim Hasenaar
  Kokopelli
  Jos Goedmakers
  Fleur Frenkel Frank
  London Calling
  Maria Trepp
  Johan H. van D. 2
  Aad Verbaast
  Landheha
  Ina Dijstelberge


  sterk aanbevolen 
   
  Terrence :
  http://boomdeslevens.blogspot.com/    
  een voortzetting van het
  vroegere -->
  http://www.vkblog.nl/blog/125817/Neomuran_hypothesis

    
  De sublieme   
  PIERRA
  (uiteraard ook sterk aanbevolen )


  http://ascendenza.wordpress.com/2011/01/08/welkom-op-mijn-nieuwe-blog/
    http://www.vkblog.nl/blog/95678/Op_zoek_naar_de_klepel
     Tsjok45 photo site  MULTIPLY  MULTIPLY evodisku 

  Blog Entry

   


   


  ANTI-CREATO   MULTIPLY  Blog Entry INHOUD ANTI CREATO


  LINKS  NAAR VERKLARENDE  NOTEN
  (In verschillende talen )

 • INDEX   NOTES  : 
  http://evodisku.multiply.com/tag/inhoud%20%20notes

 • T -->

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!