Instapwandeling Marcel Verstraetetocht:
Alle afstanden vertrekken vanuit de Zuiderkouter(Stasegem) via de wijk achter de startzaal en wandelen richting Steenbrugge. Kort daarop aan de spoorweg verlaat de kleinste afstand de anderen en gaan op zoek door de Gavers naar hun rustpost het Bezoekerscentrum.



 De andere afstanden wandelen nog een stukje door om dan via een andere weg het natuur domein De Gavers te bereiken.

 Een graspad brengt de wandelaar richting de Gavers.



 De Gavers vormt de groene long van Zuid West Vlaanderen. De Gavers is een natuurgebied in Harelbeke en deels Deerlijk. Het gebied is ontstaan door grondafgravingen in het voordien vochtige weidegebied. Deze grond werd gebruikt voor de aanleg van de nabij gelegen autosnelweg E17( Kortrijk - Gent)
 Tegenwoordig bestaat de Gavers uit een grote waterplas met daaromheen bossen, wandel en fietspaden. Naast het BLOSO-sportgebouw werd een oude staakmolen uit de streek heropgebouwd.


 Het Westelijk deel van het Gavermeer is een permanent vogelreservaat, en wordt s'winters fors uitgebreid om de dieren optimale rust te kunnen bieden. Natuurpunt Gaverstreke neemt het beheer van de Vlinderweides(1ha bloemenrijk en insectenrijk hooiland), de villaplasjes(6ha natte weiden met ondiepe plassen) en de Oeverzwaluwenwand voor haar rekening.
 Het meer wordt als wachtbekken voor drinkwater uit het Kanaal Kortrijk - Bossuit gebruikt. Rond de waterplas loopt de volledig gescheiden Gaverbeek die vervuild water naar het zuiveringsstation aan de Leie in Harelbeke brengt.

 Mooi zicht op het Gavermeer.
 Hier verlaten de grotere afstanden de Gavers en gaan zij op hun beurt naar de rustpost op de Arendswijk.



 Na de rustpost op de Arendswijk te hebben verlaten begeven de 2 grootste afstanden zich richting Eiland om zo een eind verder te wandelen langs het jaagpad aan de Golden River(Leie).

 Heel rustig stappen langs de rivier.






 De



 Na een tijdje komen ze aan op de Zandberg waar ze hun volgende rustpost hebben. Daarna stappen ze verder samen tot aan de volgende splitsing waar de grootste afstand terug naar de Gavers gaan en zich bij de 6km voegen. De 18km wandelt verder naar het eindpunt langs rustige wegen.
 Hier doorkruisen de 18 en de24 eerst nog een klein mooi parkje alvorens ze uiteen gaan.


 Hier gaat de grootste afstand op zoek in de Gavers naar het Bezoekerscentrum.




 De Koutermolen is een korenmolen en staat in het provinciaal domein de Gavers. De oorspronkelijke Koutermolen werd in de 2°helft van de 18°eeuw gebouwd. In 1892 vatte deze door onbekende oorzaak vuur, waarop hij afbrandde. August Gheysens, de molenaar van de koutermolen, kon echter vrijwel direct de Brandemolen in Deerlijk kopen, die uit elkaar genomen was om de onderdelen los te verkopen. Tijdens de Duitse bezetting in d WOI werd deze molen gesloopt om plaats te maken voor een vliegveld. Na de oorlog kocht de zoon van August de Statiemolen, ook afkomstig uit Deerlijk, om de onherstelbaar beschadigde molen te vervangen. Met deze molen werd tot 2 jaar na de dood van de zoon in 1946 gemalen. Toen kwam de molen stil te staan. De inmiddels vervallen Koutermolen werd in december 1976 door de gemeente Harelbeke aangekocht, maar werd pas gerestaureerd nadat de provincie hem had overgekocht. In 1986 was de restauratie voltooid en werd de Koutermolen op zijn nieuwe plaats, vlakbij de oorspronkelijke locatie opnieuw in bedrijf gesteld. De molen draait regelmatig dankzij vrijwillige molenaars. De molen is sinds 1944 een monument.
 De rustpost Het Bezoekerscentrum waar de 6 - 12 en de 24km er een halte houden.
 Na deze laatste rust stappen de wandelaars(6-12-24) rond de molen en verlaten via een mooi pad het domein om zo verder te wandelen richting startzaal.
 een trapje naar beneden om zo bij de molen te komen.
 zijzicht op de Koutermolen

 de beklimming naar de molen via een kasseipad
 hier een zicht van bij de molen.

De dorpskerk van Stasegem bijna het eindpunt van deze rustige wandeling. Hopelijk zien we elkaar op 12 oktober op deze wandeling.
|