Inwandeling Feeëriek:
Vandaag ging ik de wandeling die doorgaat op 29 december eens inwandelen. Nog vlug wat aanpassingen doen wegens de werkzaamheden aan de startzaal. De beide afstanden gaan tezamen tot aan het vlasmuseum, de kleinste afstand ga dan direct richting St-Amandsplein om zo de Swaffelbrug te bereiken. De grootste afstand ga via de Meensepoort naar het Astridpark.



 Hier splitsen de kortste afstand zich van de andere aan het Vlasmuseum(TEXTURE)
 De langste afstand ga dan richting het Astridpark.




 Hoofdingang van het Astridpark. Twee halfronde overkapte en lommerrijke van Amerikaanse linden vormen de hoofdingang. Het park dankt zijn naam aan het bezoek dat Koningin Astrid op 5 april 1935 aan Kortrijk bracht, slechts 4 maanden voor ze verongelukte. de stad richtte voor haar een monument op in een deel van het huidige park achter de graaf de Smet de Naeyerlaan. Dit stadspark is 3.5ha groot.

 Na de passage in het stadspark wandelen de 13kmstappers naar het St-Amandsplein , waar ze de kleine afstanden vergezellen.
 Na een 100tal meters verlaten de beide afstanden elkaar. Hier gaat de kleinste afstand naar rechts op weg naar de Swaffelbrug, de grotere afstand doe nog eerst een ommetje.

 Hier een zicht op de Swaffelbrug, waar de beide afstanden samen komen en zo verder gaan tot aan de centrale rustpost.

 We gaan voorbij de skatebowl en gaan verder via een jaagpad langs de Leie naar de rustpost.

 De plezierhaven van Kortrijk.

 We krijgen een zicht op de bekende Broeltorens, maar dit is voor na de rust.

 Eerst nog even het Groeningepark bewandelen

 en zo komen we aan onze rust op het Groeningheveld. De Groeningepoort is een herdenkingsmonument in Kortrijk, de triomfboog werd gebouwd naar aanleiding van de 600ste verjaardag van de Guldensporenslag en geeft toegang tot het Groeningepark.Na de rust splitsen de beide afstanden terug, de kleine afstand ga verder via het Begijnhofpark naar de Grote markt.

 Het Groeningemonument, Het vergulde beeld stelt de Maagd van Vlaanderen voor die met haar ene hand een speer in de richting van het overwonnen Frankrijk houdt, en met het andere hand de fiere Vlaamse leeuw, die de boeien verbroken heeft,vasthoudt.
 Zo komen we op de Veemarkt, en gaan verder naar onze eerste gratis drankje in Ergodome, waar de wandelaar een provertje aangeboden krijgt(Le Fort Triple). Na deze gaan we naar de vernieuwde Houtmarkt en komen we aan het Beginhofpark.
 Zicht op de Grote kring.
 We wandelen verder in het Beginhofpark en brengen dan een bezoekje aan het Begijnhof.

 Mooi zicht op de St Maartenkerk

We komen uit het park en via het Vandaeleplein zijn we aan de poort van het Begijnhof.

 Nog even een blik op de St Maartenskerk, de kerststallen staan al te pronken.
 De wandelaars maken hier een kleine rondgang in het mooie begijnhof.
 Het Begijnhof in Kortrijk werd in 1238 door Johanna van Constantinopel gesticht. Het gaaf bewaard middeleeuwse stadsdeel is een combinatie van een pleinbegijnhof en een straatbegijnhof. Sinds 2 december 1998 behoort het Kortrijkse begijnhof tot het werelderfgoed van de UNESCO.
 Het Begijnhof was omringd door het grafelijk kasteel, de stadswallen en het St Maartenkerkhof en ligt vlak in de buurt van Onze-Lieve-Vrouwekerk(zicht)en de ST Maartenskerk. Het Kortrijkse begijnhof werd meerdere malen verwoest.
 De 41 barokke huisjes stammen uit de 17°eeuw. Het huis met de dubbele trapgevel was dat van de grootjuffrouw. De merkwaardige traptoren is de hoektoren van de vroegere ST Annazaal uit 1682. De oorspronkelijke gotische kapel werd gebouwd in 1464 maar werd verbouwd in de 18°eeuw.
 Het laatste begijntje ter wereld was Marcella Pattyn(geboren in 1920).Ze overleed op 14 april 2013. Naar haar werd een standbeeld gemaakt dat nog steeds te bezichtigen is .

 In huisje 41 , die ingericht is als kijkwoning kan men bezichtigen. Na deze rondgang in het begijnhof, gaan we via de grote poort naar de Markt.
 Hier nog even een zicht van de St Maartenskerk. Deze kerk werd gebouwd tussen 1390 en 1466. De 83m hoge toren in Brabantse gotiek is een blikvanger. In de houten spits hangt een beiaard van 49 klokken, gerestaureerd in 1974.
 Ook de Grote staat al vol met kerststallen. Via de Grote Markt, we blijven rechts aanhouden(kant van de terrasjes) gaan we verder naar Onze Lieve vrouwekerk.
 De Onze Lieve Vrouwekerk is een kerk in de historische binnenstad van Kortrijk, is op heden een van de oudste gebouwen van de stad en is een beschermd monument.
 We gaan rond de OLV-kerk en stappen dan richting de Broeltorens waar de wandelaars een gratis jenever krijgen.
 Hier in de eerste toren mag men een jenever proeven. De Broeltorens zijn twee torens en bevinden zich langs de Broelkaai en de Verzetskaai. Beide torens met een brug over de Leie dateren uit de Middeleeuwen en zijn een beschermd monument.
 Nog een zicht over de Broeltorens. Na een kort bezoek aan de Broeltoren stappen we verder naar een alweer nieuwe brug" De Budabrug".
 Hier zien we de Budabrug. We slaan linksaf aan de brug en gaan terug richting grote Markt maar gaan rechtsaf langs de Leieboorden verder.

Zo gaan we stilaan naar het einde van deze stadswandeling.
|