Gezonde voeding
Tips & tricks
Inhoud blog
  • TAPAS BB
  • Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
  • High tea
  • Tapas voor diabetes patiënten Julie en Indra
  • Mini skinny cheesecake
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    20-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoen Tortilla rolletjes en yoghurt met fruit

    Recept voor 1 persoon (1 portie)

     Ingrediënten:

    -          1 bloem tortilla (40 g)

    -          10 g kruidenkaas

    -          40 g verse groene sla

    -          2 sneetjes gerookte kalkoenfilet (40 g)

    -          1 verse tomaat (90 g)

    -          ½ geraspte wortel (40 g)

    -          12 g olijfolie

     Bereidingswijze

    1) Leg een tortilla plat op een snijplank en smeer een dikke laag roomkaas helemaal naar de randen.

    2) Schik de bladsla op de tortilla.

    3) Leg de twee plakjes kalkoen op de bladsla.

    4) Schik daarna de overige groenten (tomaat, wortel) over de sneetjes kalkoenfilet.

    5) Overgiet het geheel met wat olijfolie.

    6) Vouw de tortilla dicht. (Begin aan het ene uiteinde van de tortilla, rol strak in de richting van de     vulling. Blijf rollen totdat de vulling stevig is ingepakt en de roomkaas het rollup bij elkaar houdt)

    7) Verpak de tortilla in plastiekfolie en leg deze in de koelkast tot het moment van serveren.

    8) Snijd net voor het serveren de tortilla in gelijke stukken (6 stuks).


    Yoghurt met fruit

     Ingrediënten:

    -          180 g yoghurt natuur, ongesuikerd

    -          20 g framboos, vers

    -          50 g aardbei, vers

    -          4 eetlepels cornflakes (20 g)

    -          25 g rozijnen

    Bereidingswijze

    1) Snijd het fruit in kleine stukjes.

    2) Meng het fruit door elkaar

    3) Voeg het fruit en de rozijnen toe aan de natuuryoghurt.

    4) Presenteer de yoghurt en de ontbijtgranen in aparte kommetjes.

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (567g)

    585kcal

    71,9g

    34,1g

    8,1g

    24,9g

    19,7g

    4,98g

    9,54g

    1,16g

    Per 100g

    103kcal

    12,6g

    6,0g

    1,4g

    4,4g

    3,5g

    0,9g

    1,7g

    0,2g

    En%

    100

    49

    23

    5

    17

    30

    7

    14

    2

    % dekking

    101

    99

    70

    /

    114

    87

    23

    VV/EOV + MOV = 0,47 (minder dan 2)


    Bron: https://www.culinaryhill.com/turkey-rollups-with-cranberry-cream-cheese/



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 20:35 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartig aardappelgebakje

    Hartig aardappelgebakje 

     

    Ingrediënten

     

    -      10g avocado

    -      1 kippeneiwit (32g)

    -      Een scheut Alpro soya cuisine light (25g)

    -      Een scheut Magere melk (20 ml)

    -      Peterselie, vers 

    -      Snuifje peper & zout

    -      5 roosjes broccoli (35g) 

    -      25g tomaat, vers

    -      Ui, vers (5g)

    -      25g kip zonder vel, rauw

    -      1 champignon, vers

    -      ¼ g aardappel, vers (24g)

     

    Bereidingswijze

     

    -      Verwarm de oven voor op 180°C

    -      Plet de avocado tot een puree

    -      Klop het eiwit luchtig met de Alpro soya cuisine light, magere melk en peterselie

    -      Meng dit samen met de avocadopuree tot een homogene massa

    -      Kruid met een snuifje peper en zout

    -      Snij de broccoli in roosjes en de tomaat, ui, kip en champignon in stukjes

    -      Bak deze in de pan tot deze beetgaar zijn

    -      Rasp de aardappel fijn en leg deze op de bodem van het papieren muffinvormpje

    -      Leg de groenten en kip op de geraspte aardappel in het papieren muffinvormpje 

    -      Giet het eiwitmengsel er over 

    -      Bak de gebakjes 20-25 min af in de voorverwarmde oven bij 180°C

     

    Voedingswaarde

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie

     137 kcal

    9,3g

    12,8g

    4,9g

    0,9g

    2,22g

    1,25g

    Per 100g

     57 kcal

    3,8g

    5,3g

    2g

    0,4g

    0,92g

    0,52g

    En%

    100%

    27%

    37%

    32%

    /

    /

    /

    Verzadigde vetten mag maar max. 1/3 bevatten van uw totale vetten => OK 

    Aanbreng vezels:  2,9g 

    Totaal suikers: 3,2g, afkomstig van de melk/broccoli/tomaat

     

    Bron

     

    Llibelle-lekker.be & eigen creatie

     

    https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/80936/quiche-zonder-deeg-met-broccoli-en-chorizo-1     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 20:26 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Butternutwafeltjes

    Afbeeldingsresultaat voor zoete aardappelwafeltjesButternutwafeltjes

     

    Ingrediënten: 

    -      17 g butternut, vers

    -      14,3 g havermeel of boekweitmeel (Bv. Damhert…)

    -      14,3 ml amandeldrink/rijstdrink/haverdrink

    -      ½  eieren (28 g)

    -      Snuifje bakpoeder (merk: Imperial bevat gluten!!!!) dr. Oekter bevat geen gluten

    -      5 ml olijfolie

    -      Snuifje zeezout 

     

    Bereidingswijze: 

    -      Stoom de butternut beetgaar (of rasp de butternut en voeg zo toe aan de blender) 

    -      Mix de butternut met het meel, de amandeldrink, het ei, het bakpoeder, de olie en een snuifje zout. 

    -      Verhit het wafelijzer, vet het in een bak wafels. 

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie

    102 kcal 

    9,7 g 

    3,9 g 

    4,9 g 

    1,0 g 

    2,6 g 

    1,0 g 

    Per 100g

    131 kcal

    12,3 g

    5,0 g

    6,3 g 

    1,28 g

    3,32 g 

    1,23 g

    En%

    100%

    37,56%

    =>38%

    15,27%

    => 15%

    43,28%

    => 43%

    9%

    23%

    8%

    Verzadige vetten mag maar max. 1/3 bevatten van uw totale vetten => OK 

    Aanbreng vezels: 1,1 g 

    Totaal suikers: 1,3 g, afkomstig van de amandeldrink/rijstdrink/haverdrink

     

    Bron: https://www.nooitmeerdieten.be/recepten/geen-categorie/zoete-aardappelwafeltjes/?fbclid=IwAR0DnLi5UfBN400UFBQ-qsKsOrKubyKfo6dQLWNaJywuhElMCDXP5wb0_0I

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 20:25 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.High tea
    Blini’s met zalm, mierikswortel en bieslook  


    Ingrediënten voor 1 persoon: (2 blini’s) 

    Voor de blini’s: 

    20 g glutenvrij boekweitmeel 

    Een mespuntje glutenvrij bakpoeder, bijv. Dr Oetker bakpoeder 

    Een snuifje zout 

    20 ml lauwwarm water 

    1/4 ei 

    1/4 eetlepel olijfolie 

    Voor de topping: 

    20 g verse zalm  

    1eetlepels (80 g) plattekaas, mager  

    1 mespuntje wasabikruiden 

    0,5 eetlepels gesnipperde, verse bieslook 

    Meng het boekweitmeel met een mespuntje bakpoeder en het snuifje zout. Voeg hierbij het lauwwarme water. Scheid daarna de eierdooier van het eiwit. Roer de eierdooier door het mengsel en klop het eiwit schuimig op. Roer het eiwit door het deeg. 

    Bak de pannenkoekjes met drie of vier tegelijk in een hete pan met olijfolie. Een flinke eetlepel per pannenkoek volstaat. Hou de blini’s warm door ze met een bord af te dekken. 

    Voor de topping stoom je de zalm 5 minuutjes. Meng ondertussen de plattekaas met de wasabi-kruiden. Dresseer de bordjes door 2 blini’s per bordje te leggen met daarop een afgestreken koffielepel wasabi-plattekaasmengsel. Verdeel de gestoomde zalm over de blini’s. Werk af met de gesnipperde bieslook.  

    Voedingswaarde per persoon 

    Hoeveelheid  

    En  

    KH  

    Tgv suikers  

    Vezels  

    EW  

    Vetten  

    VV  

    EOV  

    MOV  

    Per portie   
    (± 10g)   

    194 kcal  

     19,4 g  

     g  

    1,7 g  

    9,2 g  

    8,5 g 

    1,4 g  

     5,0 g  

    1,8 g  

    En% van portie   

    100  

    40 

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten

    20-12-2019, 20:25 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde brownies

    Gezonde brownies

    Afbeeldingsresultaat voor Gezonde brownies: glutenvrij, suikervrij, vetvrij én lactosevrij

    Ingrediënten:

    -       17 g ontpitte dadels

    -       17 ml zelfgemaakte ongezoete appelmoes

    -       Een eetlepel olijfolie (5ml)

    -       Snuifje cacaopoeder (5g)

    -       Scheutje vanille aroma

    -       ½ ei

    -       10 g amandelmeel

    -       Snuifje bakpoeder (Dr Oekter is glutenvrij)

    -       3,5  g hazelnoten

    -       10 g extra pure chocolade 


    Bereidingswijze:

    -       Week de ontpitte dadels 10 minuten in een bak met heet water. Doe de gekweekte dadels hierna samen met de appelmoes en olijfolie in de blender en maal zo fijn mogelijk. Tip: schud tussendoor met de blender.

    -       Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakblik in en bekleed met bakpapier.

    -       Giet het mengsel in een beslagkom en mix hier het cacaopoeder en vanille aroma doorheen. Mix vervolgens ook de eieren erdoorheen en wanneer deze goed zijn opgenomen ook het amandelmeel en bakpoeder. 

    -       Hak de hazelnoten grof en zet een beetje hiervan apart. Meng de rest door het beslag. Neem de bakvorm en giet hier het browniebeslag in. Zet de brownies voor 45 minuten in de voorverwarmde oven, maar dek de brownies na 25 minuten af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet te donker wordt. 

    -       Laat de brownies hierna goed afkoelen. Smelt de pure chocolade au bain-marie, giet deze over de brownie, strijk glad en verdeel de overgbleven hazelnootjes erover. Laat de pure chocolade opstijven voor het aansnijden. 

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suikers

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie

    233 kcal 

    14,2 g

    13,5 g 

    5,6 g 

    16,4 g 

    2,73 g

    4,65 g 

    2,00 g

    Per 100g

    233 kcal 

    14,2 g

    13,5 g 

    5,6 g 

    16,4 g 

    2,73 g

    4,65 g 

    2,00 g

    En%

    100%

    24%

    23%

    10%

    63%

    11%

    18%

    8%

    Verzadige vetten mag maar max. 1/3 bevatten van uw totale vetten => OK 

    Aanbreng vezels: 4,9 g

    Totaal suiker: 13,5 g, afkomstig van de dadels en chocolade.

     

    Bron: https://www.zoetrecepten.nl/recepten/chocolade/gezonde-brownies-glutenvrij-suikervrij-vetvrij-en-lactosevrij/?fbclid=IwAR1tlPSocig2fWZxvkzjTAfEJxpkf8P23Bn9w13Eern0AlscgV3fGAID0xw


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 20:25 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde champignons met truffelrisotto

    Gevulde champignons met truffelrisotto


     

    Portie: 1 persoon

     

    Ingrediënten

    30 g champignon, paddenstoel

    8 g  ui

    1 eetlepel olijfolie

    20 g risotto, algen

    4 g kaas parmezaan

    Enkele stengels bieslook

     

    Bereidingswijze

    Kuis de champignons.
    Snij de ui en fruit de ui met het beetje olie in een pan

    Voeg de risottorijst toe en bak het een paar minuten.

    Voeg er beetje water aan toe, zodat de risotto beetgaar wordt.

    Daarna voeg je er de kaas aan toe, blijf roeren.

    Verwarm de champignons in de pan met wat olijfolie tot een goud bruin kleur.

    Vul de champignons met de risotto en werk af met bieslook.

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie  ( 72g)

    276  kcal

    26,2 g

    11,3 g

    13,3  g 

    4,7 g

    1,9 g

    0,2 g

    Per 100g

    383kcal

    36,4 g

    15,7 g

    18,5 g

    6,5  g

    2,6 g

    0,3 g

    EN%

    100%

    39%

    16%

    43%

    15%

    6%

    0,7%


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 20:04 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofblaadjes met roerei, tomaat en veldsla

    Witloofblaadjes met roerei, tomaat en veldsla

    portie: 1 persoon


    Ingrediënten

    5 rauwe witloofstronkjes (10g)

    10g rauwe verse wortel

    10g verse veldsla

    1 rauw kippenei

    1 eetlepel zonnebloemolie (omega 6)  

    Snuifje peper

     

    Bereidingswijze

    Maak de grootste blaadjes los van het witloof.

    Snijd de wortel in kleine stronkjes.

    Spoel en droog de koolsla.

    Klop de eieren los

    Verhit een pan met wat zonnebloemolie.

    Voeg het eimengsel toe aan de hete pan.

    Roer met houten lepel tot smeuïg roerei, voeg ondertussen wat peper toe naar smaak.

    Wanneer het roerei klaar is, lepelt u wat roerei in elk witloofblaadje.

    Werk af met de wortel en veldsla.

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie  (100 g)

    149 kcal

    0 g

    6,9 g

    12,9  g 

    2,7 g

    4,7 g

    5,3 g

    Per 100g

    149kcal

    0 g

    6,9g

    12,9 g

    2,7  g

    4,7 g

    5,3 g

    EN%

    100%

    0%

    19%

    77%

    16%

    28%

    32%

     

    Bron: https://www.lekkervanbijons.be/recepten/witloofblaadjes-met-roerei-tomaat-en-veldsla


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 20:04 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hummus met Rode Biet

    Hummus met Rode Biet

    Portie: 1 persoon

     

     

    Ingrediënten

    1 teentje knoflook

    40 g kikkererwten uit blik

    30 g gekookte rode biet 

    0,5 eetlepel tahin (sesampasta) (7,5 g)

    snuifje kristalsuiker (1 g)

    1 eetlepel lijnzaadolie (10 g)

    Snuifje peper/ zout/ paprikapoeder /water (<0.5g)

    2 sneden bruin brood (30 g)

    ½ banaan (30 g)

    Bereidingswijze

    Pel het teentje knoflook.

    Mix de kikkererwten, rode biet, tahin, kristalsuiker en lijnzaadolie met een blender of mixer.

    Pers het teentje look hierbij.

    Voeg er wat zout/peper aan toe.

    Roer het mengsel nog eens goed om.

    Toast het brood.

    Smeer de rode humus op de toast

    Snij de banaan in kleine stukjes en dresseer deze op de toast.

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie  (168,5 g)

    328 kcal

    38,4 g

    14,7 g

    9,5  g 

    1,4 g

    2,4 g

    4,9 g

    Per 100g

     195 kcal

    22,8 g

    8,7 g

    5,6  g

    0,83  g

    1,4 g

    2,9 g

    EN%

    100%

    47%

    18%

    26%

    4%

    6%

    13%

     

    Bron: https://njam.tv/recepten/hummus-met-rode-biet


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 20:03 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgette pizza’s en courgette rollen

    Courgette pizza’s

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    30 g courgette
    2 eetlepels tomatensaus (30g)             
    10 g pijnboompitten
    15 g mozarella
    1 korst van bruin brood (10g)
    20 g geraspte emmentaler

    Bereidingswijze

    Verwarm de oven op 200 graden.
    Snijd de courgette in plakken van ca ½ cm.
    Besmeer de plakken met een laagje tomatensaus.
    verkruimel de korst met een cutter of mes.
    Beleg met je favoriete topping (pijnboompitten, mozarella en kruimels korst van brood) en bestrooi met kaas.
    Leg ze op de bakplaat en bak ze ongeveer 10 min in de oven.

    Bron: https://www.leukerecepten.nl/recepten/mini-courgette-pizzas/

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie  (116g)

    222kcal

    6,6 g

    11,6 g

    15,7 g 

    6,3 g

    4,4 g

    3,7 g

    Per 100g

    191kcal

    5,7 g

    10,0 g

    12,9 g

    5,7 g

    3,8 g

    3,2 g

    EN%

    100%

    12%

    21%

    63%

    25%

    18%

    16%

     

     

    Bloemkoolwings met hete saus


    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    BLOEMKOOLWINGS

    50 gram bloemkoolroosjes (ter grootte van walnoten)
    30 gram (ongesuikerde) cornflakes
    1/2 ei
    scheutje lijnzaad olie (2ml)

    HETE SAUS

    20 g mango
    1 el lijnzaadolie (15g)
    1,5 el tomatenketchup (22,5 g)
    1/4 tl sriracha (hete chilisaus)
    1/2 tl appelciderazijn
    1 kleine knoflookteen, geperst(5g)

    Bereidingswijze

    BLOEMKOOLROOSJES.

    Breng een pan met ruim water aan de kook. Blancheer de bloemkoolroosjes hier een minuut in. Spoel vervolgens af onder koud water tot ze afgekoeld zijn en laat goed uitlekken.
    Verwarm de oven tot 200 graden C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
    Doe de cornflakes in een keukenmachine en maal tot het formaat van zeer kleine broodkruimels. Doe ze in een ondiepe kom.
    Klop het ei los in een kleine kom. Wentel elk bloemkoolroosje eerst door de cornflakes, dan door het ei en dan nog een keer door de cornflakes. Leg ze op de bakplaat.
    Besprenkel de bloemkool een paar keer met olie. Bak ze 20 minuten in de oven, of tot de roosjes stevig en knapperig zijn.

    HETE SAUS.

    Snij de mango in kleine stukjes en mix het.
    Maak ondertussen de saus. Meng alle ingrediënten voor de saus in een kleine steelpan en breng al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur en breng indien nodig op smaak met peper, zout of nog wat extra sriracha.
    Voeg nadien de mix van mango aan de saus toe.
    Zodra de bloemkoolwings klaar zijn giet je de hete saus in een schaaltje en serveer je dit samen met de wings. Meteen opeten!

    https://www.zoetrecepten.nl/recepten/tapas/bloemkoolwings-met-hete-saus/

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie  (160g)

    269 kcal

    36,5 g

    11,0 g

    8,7 g 

    1,5 g

    2,1 g

    4,6 g

    Per 100g

    168 kcal

    22,8 g

    6,9 g

    4.1 g

    0,9 g

    1,3 g

    2,9 g

    EN%

    100%

    54%

    16%

    29%

    5%

    7%

    15%


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 20:01 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.high tea recept

    Quiche met broccoli, paprika en gerookte zalm zonder bladerdeeg

     

    portie: 1 persoon 

     

    Ingrediënten

    ·      ½ Ei

    ·      20 g Room 5%

    ·      10 g Magere melk

    ·      Snuifje peper en zout (naar smaak)

    ·      30 g verse broccoli

    ·      10 g verse rode paprika

    ·      10 g ui

    ·      5 g olijfolie

    ·      10 g gerookte zalm

    ·      7 g  Gerapste mozarellla

    ·      2,5 g Gehakt bieslook, vers

    ·      1 vel bakpapier

     

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eieren luchtig met de room en melk. Kruid met peper en zout.

    Snij de broccoli in roosjes en de paprika in blokjes. Snipper de ui. Fruit ui, paprika en broccoli in een pan tot ze beetgaar zijn.

    Leg de groenten en de stukjes gerookte zalm op de bodem van met bakpapier beklede muffinvormpjes. Je kunt ook papieren muffinvormpjes gebruiken.

    Giet er het eiermengsel over, werk af met de gerapste mozzarella en bak de muffins 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Snipper er vlak voor het serveren nog wat bieslook overheen.

    Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/80936/quiche-zonder-deeg-met-broccoli-en-chorizo-1

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie  (114,5 g)

    166 kcal

    4,1 g

    10,5 g

    4,7 g

    3,8 g

    1,9 g

    0,6 g

    Per 100g

    144 kcal

    3,6  g

    9,2g

    4,1 g

    3,3 g

    1,7 g

    0,5  g

    EN%

    100%

    10%

    25%

    25%

    20%

    10%

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 19:59 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.high tea

    Sandwich met gerookte zalm

     

    portie: 1 persoon 

     

    Ingrediënten:

    ·      2 sneetjes Schärbrood (meergranen) (62g)

    ·      5 g kruidenkaas Philadelphia light of Boursin

    ·      10 g Komkommer

    ·      20 g Gerookte zalm

    ·      10 g Gemengde sla

    ·      2 Cocktailprikkers

    Bereiding:

    Leg de 2 sneetjes brood naast elkaar op een snijplank. Rol met een deegroller het brood iets platter en compacter.

    Leg nadien beiden sneetjes op elkaar. Snij de korsten van het brood. Zorg dat je een perfect vierkant overhoud. Snijd de stapel 2x diagonaal door (zodat er 4 driehoek broodjes ontstaan.)

    Besmeer 2 driehoek met de roomkaas.

    Snijd de komkommer in plakjes en verdeel hier de komkommer er overheen.

    Snijd de gerookte zalm van elkaar en verdeel over de komkommer.

    Dresseer met een beetje sla bovenop de zalm en komkommer.

    Stapel vervolgens 2 van deze driehoekjes met bovenop een niet belegde driehoek en zet vast met een prikker en een dubbelgeslagen plakje kommer.

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie  (107 g)

    163 kcal

    20,7 g

    7,5 g

    4,7 g

    0,8 g

    0,0g

    0,0 g

    Per 100g

    152 kcal

    19,3 g

    7,0 g

    4,4 g

    0,7

    0 g

    0 g

    EN%

    100%

    50%

    18%

    26%

    4%

    0%

    0%

     

    Bron: https://bettyskitchen.nl/high-tea-sandwiches-glutenvrij/


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 19:58 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten high tea

    Appelmuffin op basis van boekweit

     

    portie: 1 persoon

     

    Ingrediënten:

     

    ·      20 g Boekweitmeel

    ·      5 g Bakpoeder dr oekter

    ·      1 Ei rauw (waarvan u 20 g gebruikt)

    ·      5 ml amandelmelk

    ·      10 g appel

    ·      10 g rozijnen

    ·      Snuifje kaneel en zout

    ·      2 g olijfolie

     

     

    Bereiding:

     

    Verwarm de oven voor op 180°C.

    Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af.

    Neem een beslag kom, mix het boekweitmeel, ei, bakpoeder en amandelmelk.

    Verwijder het klokhuis van de appel, schil hem en snij in kleine stukken.

    Doe dit bij je beslag. Meng de rozijnen, kaneel en snuifje zout erbij.

    Neem een muffin bakvorm, smeer de bakvorm in met olijfolie. Verdeel het deeg over de verschillende muffin vormpjes.

    Zet in een voorverwarmde oven op 180 °C. Ongeveer 30. Neem een lange prikker om te checken of het beslag gaar is.

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie  (72 g )

    165 kcal

    24,9 g

    5,2 g

    4,6 g

    1,1 g

    1,2 g

    0,6 g

    Per 100g

    229 kcal

    34,6 g

    7,2 g

    6,4 g

    1,5 g

    1,7

    0,8

    EN%

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten

    20-12-2019, 19:52 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde lunch voor kinderen deel 3/3

    Gezonde boterhammen met cottage cheese-pesto, snackgroente, peperkoek en cashewnoten 

    1 persoon (310 g)

    Ingrediënten 

    20 g pesto (30% vet) 

    40 g cottage cheese 

    80 g volkoren brood (= 4 sneetjes van klein vierkant brood) 

    50 g komkommer, rauw 

    50 g rode paprika, rauw 

    50 g Lotus peperkoek minder suiker  

    20 g cashewnoten, natuur, geroosterd 

    Bereidingswijze

    • Meng de pesto met de cottage cheese en besmeer hiermee de volkoren boterhammen. Snijd de besmeerde boterhammen doormidden. 
    • Snijd de komkommer en rode paprika in reepjes. 
    • Neem een boterhamdoos met verschillende vakken of neem een boterhamdoos en twee extra kleine doosjes. Leg de boterhammen in het grootste vak/de boterhamdoos, de reepjes groenten in een tweede vak/klein doosje en de peperkoek met daarbij de cashewnoten in een derde vak/klein doosje. 

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Toege-voegde suikers

    Vezels

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (310g)

    589 kcal

    75,3g

    19,9g

    Geen

    13,3g

    21,1g

    19,4g

    4,4g

    7,9g

    5,5g

    Per 100g

    190 kcal

    24,3g

    6,4g

    Geen

    4,3g

    6,8g

    6,3g

    1,4g

    2,5g

    1,8g

    En%

    100 En%

    51 En%

    13,5 En%

    0 En%

    4,5 En%

    14,5 En%

    30 En%

    7 En%

    12 En%

    8,5 En%


    Bron: eigen recept

    Annelies & Lynn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 19:36 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde brooddoos
    Zoete wrap met hartig dessert 

    1 portie (1 persoon) 

    Ingrediënten 

    1 volkoren wrap (61,5 g) 

    1 grote eetlepel gemengde notenpasta (20 g) 

    1 verse grote banaan, gepeld (165 g) 

    5 g amandelschilfers 

    4 g sesamzaad 

    4-5 stuks snackworteltjes (60 g) 

    4-5 stuks minikomkommertjes (40 g) 

    1 potje magere platte kaas natuur (100 g) 

     
    Bereiding 

    Leg 1 volkoren wrap op een snijplank en smeer in het midden de notenpasta in een brede strook uit. 

    Leg de banaan op zijn geheel op de notenpasta.  

    Strooi de amandelschilfers en sesamzaadjes over de banaan en rol de wrap op rond de banaan. 

    Snij vervolgens de wrap in 5 dikke schijven en leg deze in een brooddoos. 

    Leg de snackworteltjes en minikommers ernaast en geef het potje magere platte kaas mee om de groentjes in te dippen. 
     

    Voedingswaarde 

    Hoeveelheid 

    En 

    KH 

    Tgv suikers 

    Vezels 

    EW 

    vetten 

    VV 

    EOV 

    MOV 

    Per portie  
    (± 450 g)  

    619 kcal 

    72,8 g 

    0,0 g 

    11,5 g 

    21,1 g 

    24,5 g 

    4,3 g 

    11,6 g 

    3,8 g 

    Per 100g 

    138 kcal 

    16,2 g 

    0,0 g 

    2,3 g 

    4,2 g 

    4,9 g 

    0,9 g 

    2,3 g 

    0,8 g 

    En% van portie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 19:34 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde lunch voor kinderen deel 2/3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Bereidingswijze: energieballetjes

    1 persoon (1 portie van 2 à 3 kleine balletjes)

    Ingrediënten
    15 g wortel, rauw
    12 g peccannoten, natuur
    10 g havervlokken
    30 g dadels, gedroogd
    snuifje speculooskruiden
    25 g bosbessen, vers of diepvries

    • Schil de wortel en rasp hem daarna.
    • Haksel de pecannoten.
    • Doe de helft van de pecannoten, de havervlokken, de dadels en een snuifje speculooskruiden in een keukenhakker en mix alles fijn tot je een plakkerig mengsel bekomt.
    • Rol 2 à 3 kleine balletjes tussen je handen en rol ze daarna door de resterende pecannoten en klaar!
    • Leg de energieballetjes samen met een handje bosbessen in de brooddoos.
    • Tip: maak onmiddellijk balletjes voor een hele week en bewaar ze in de koelkast.

    Voedingswaarde Springrolls met mangodip, energieballetjes met knabbelgroentjes & fruit
    Zie foto

    Bron
    Eigen creatie
    Idee mangodip: https://www.anniepannie/nl/mango-feta-dip/, geconsulteerd op 6/10/2019

    Annelies & Lynn


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 19:33 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde lunch voor kinderen deel 1/3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Springrolls met mangodip, energieballetjes met knabbelgroentjes & fruit

    Bereidingswijze: springrolls

    1 persoon (1 portie van 3 rolletjes, met dipsaus)

    Ingrediënten
    90 g mango, vers of diepvries
    25 g cottage cheese
    3 ml limoensap
    60 g kipfilet, vers
    6 ml vloeibare margarine bakken en braden, bv. Boni Selection
    30 g sojascheuten, rauw
    50 g wortel, rauw
    50 g rode paprika, rauw
    30 g komkommer, rauw
    30 g volkoren rijstvellen (3 vellen, bv. Koh Thai), droog

    • Neem 1/3e van de mango en pureer die met de cottage cheese en enkele druppels limoensap. Doe de dipsaus in een klein potje dat kan afgesloten worden.
    • Snijd de kipfilet in fijne reepjes.
    • Doe de vloeibare margarine in een pan en wok de kip samen met de sojascheuten op hoog vuur gedurende 1 à 2 minuten, tot de kip gaar is. Kruid af met een snuifje peper en zout en haal van het vuur.
    • Schil de wortel en de mango, en ontdoe de paprika van de zaadlijsten.
    • Snijd vervolgens de wortel, de paprika, de komkommer en 2/3e van de mango in julienne.
    • Dompel een volkoren rijstvel onder in lauw water gedurende enkele seconden en leg het daarna op een schone, vochtige doek.
    • Leg een derde van de kip en sojascheuten op het rijstvel, en vul aan met enkele reepjes wortel, paprika en mango. Plooi het rijstvel dicht. Herhaal deze stap met de overige twee rijstvellen en zorg dat je van elke groente en de mango nog een tweetal staafjes over hebt.
    • Leg de springrolls voorzichtig in de bentobox of boterhamdoos, zet de dipsaus erbij en schik de overige groentjes en mango regenbooggewijs in de doos.

    Annelies & Lynn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 19:33 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten tapas

    1)    Bloemkoolwings met hete saus

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    BLOEMKOOLWINGS

    50 gram bloemkoolroosjes (ter grootte van walnoten)
    30 gram (ongesuikerde) cornflakes
    1/2 ei
    scheutje lijnzaad olie (2ml)

    HETE SAUS

    20 g mango
    1 el lijnzaadolie (15g)
    1,5 el tomatenketchup (22,5 g)
    1/4 tl sriracha (hete chilisaus)
    1/2 tl appelciderazijn
    1 kleine knoflookteen, geperst(5g)

    Bereidingswijze

    BLOEMKOOLROOSJES.

    Breng een pan met ruim water aan de kook. Blancheer de bloemkoolroosjes hier een minuut in. Spoel vervolgens af onder koud water tot ze afgekoeld zijn en laat goed uitlekken.
    Verwarm de oven tot 200 graden C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
    Doe de cornflakes in een keukenmachine en maal tot het formaat van zeer kleine broodkruimels. Doe ze in een ondiepe kom.
    Klop het ei los in een kleine kom. Wentel elk bloemkoolroosje eerst door de cornflakes, dan door het ei en dan nog een keer door de cornflakes. Leg ze op de bakplaat.
    Besprenkel de bloemkool een paar keer met olie. Bak ze 20 minuten in de oven, of tot de roosjes stevig en knapperig zijn.

    HETE SAUS.

    Snij de mango in kleine stukjes en mix het.
    Maak ondertussen de saus. Meng alle ingrediënten voor de saus in een kleine steelpan en breng al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur en breng indien nodig op smaak met peper, zout of nog wat extra sriracha.
    Voeg nadien de mix van mango aan de saus toe.
    Zodra de bloemkoolwings klaar zijn giet je de hete saus in een schaaltje en serveer je dit samen met de wings. Meteen opeten!

    https://www.zoetrecepten.nl/recepten/tapas/bloemkoolwings-met-hete-saus/

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie  (160g)

    269 kcal

    36,5 g

    11,0 g

    8,7 g 

    1,5 g

    2,1 g

    4,6 g

    Per 100g

    168 kcal

    22,8 g

    6,9 g

    4.1 g

    0,9 g

    1,3 g

    2,9 g

    EN%

    100%

    54%

    16%

    29%

    5%

    7%

    15%