Springrolls met mangodip, energieballetjes met knabbelgroentjes & fruit
Bereidingswijze: springrolls
1 persoon (1 portie van 3 rolletjes, met dipsaus)
Ingrediënten
90 g mango, vers of diepvries
25 g cottage cheese
3 ml limoensap
60 g kipfilet, vers
6 ml vloeibare margarine bakken en braden, bv. Boni Selection
30 g sojascheuten, rauw
50 g wortel, rauw
50 g rode paprika, rauw
30 g komkommer, rauw
30 g volkoren rijstvellen (3 vellen, bv. Koh Thai), droog
Neem 1/3e van de mango en pureer die met de cottage cheese en enkele druppels limoensap. Doe de dipsaus in een klein potje dat kan afgesloten worden.
Snijd de kipfilet in fijne reepjes.
Doe de vloeibare margarine in een pan en wok de kip samen met de sojascheuten op hoog vuur gedurende 1 à 2 minuten, tot de kip gaar is. Kruid af met een snuifje peper en zout en haal van het vuur.
Schil de wortel en de mango, en ontdoe de paprika van de zaadlijsten.
Snijd vervolgens de wortel, de paprika, de komkommer en 2/3e van de mango in julienne.
Dompel een volkoren rijstvel onder in lauw water gedurende enkele seconden en leg het daarna op een schone, vochtige doek.
Leg een derde van de kip en sojascheuten op het rijstvel, en vul aan met enkele reepjes wortel, paprika en mango. Plooi het rijstvel dicht. Herhaal deze stap met de overige twee rijstvellen en zorg dat je van elke groente en de mango nog een tweetal staafjes over hebt.
Leg de springrolls voorzichtig in de bentobox of boterhamdoos, zet de dipsaus erbij en schik de overige groentjes en mango regenbooggewijs in de doos.
50 gram bloemkoolroosjes (ter grootte van walnoten)
30 gram (ongesuikerde) cornflakes
1/2 ei
scheutje lijnzaad olie (2ml)
HETE SAUS
20 g mango
1 el lijnzaadolie (15g)
1,5 el tomatenketchup (22,5 g)
1/4 tl sriracha (hete chilisaus)
1/2 tl appelciderazijn
1 kleine knoflookteen, geperst(5g)
Bereidingswijze
BLOEMKOOLROOSJES.
Breng een pan met ruim water aan de kook. Blancheer de
bloemkoolroosjes hier een minuut in. Spoel vervolgens af onder koud water tot
ze afgekoeld zijn en laat goed uitlekken.
Verwarm de oven tot 200 graden C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de cornflakes in een keukenmachine en maal tot het formaat van zeer kleine
broodkruimels. Doe ze in een ondiepe kom.
Klop het ei los in een kleine kom. Wentel elk bloemkoolroosje eerst door de
cornflakes, dan door het ei en dan nog een keer door de cornflakes. Leg ze op
de bakplaat.
Besprenkel de bloemkool een paar keer met olie. Bak ze 20 minuten in de oven,
of tot de roosjes stevig en knapperig zijn.
HETE SAUS.
Snij de mango in kleine stukjes en mix het.
Maak ondertussen de saus. Meng alle ingrediënten voor de saus in een kleine
steelpan en breng al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur en breng
indien nodig op smaak met peper, zout of nog wat extra sriracha.
Voeg nadien de mix van mango aan de saus toe.
Zodra de bloemkoolwings klaar zijn giet je de hete saus in een schaaltje en
serveer je dit samen met de wings. Meteen opeten!
Aardappeltortilla met tapenade (1 koolhydraatruilwaarde)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten:
Voor de aardappeltortilla
·
Halve aardappel, rauw 50g
·
1/3 ui, rauw 38g
·
1/2 eetlepel olijfolie 5g
·
1/2 ei25g
·
Peper en zout
Voor de tapenade
·
Olijven, ontpit, Aceitunas
Trio Verde 33g
·
Zongedroogde tomaten 15g
·
Kappertjes op azijn 4g
·
1/2 teentje knoflook,
fijngehakt3g
·
1/2 eetlepel olijfolie 5g
Bereidingswijze
Stap 1:
Voorbereiding Tortilla
Schil de aardappel en snijd hem
in plakjes van 3 mm.
Snijd de ui doormidden en daarna in halve ringen.
Verwarm de olijfolie in een pan en frituur de aardappelschijfjes en uienringen
lichtbruin in de olie.
Laat de gefrituurde aardappelschijfjes en uienringen uitlekken in een vergiet.
Klop in een schotel het ei los en voeg een snuifje zout toe.
Voeg de aardappelschijfjes en uienringen toe aan het geklopte ei en druk de
aardappelschijfjes naar beneden zodat ze helemaal bedekt worden met het
eimengsel. Laat dit 5 minuten staan.
Stap 2: bereiding tortilla op
fornuis
Verhit de olijfolie in een
pan
Voeg het ei-mengsel toe en verspreid het over de pan met behulp van een spatel.
Sluit de pan af met een deksel.
Laat op een matig vuur ongeveer 3 minuten garen tot de bovenste laag bijna
gestold is.
Draai de tortilla met behulp van het deksel of een bord en laat de andere kant
ook 2 minuten garen.
Stap 3: bereiding tapenade
Mix de olijven met de
zongedroogde tomaten, knoflook en kappertjes in een hoge maatbeker.
Voeg er ½ eetlepel olijfolie aan toe en pureer met de staafmixer.
Breng op smaak met peper en zout
Stap 4: Presentatie
Snijd de tortilla in kleine
vierkantjes van 2 à 3 cm en steek er prikkertjes op.
Serveer de tortilla met de zelfgemaakte tapenade.