Gezonde voeding
Tips & tricks
Inhoud blog
  • TAPAS BB
  • Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
  • High tea
  • Tapas voor diabetes patiënten Julie en Indra
  • Mini skinny cheesecake
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    20-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgette pizza’s en courgette rollen

    Courgette pizza’s

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    30 g courgette
    2 eetlepels tomatensaus (30g)             
    10 g pijnboompitten
    15 g mozarella
    1 korst van bruin brood (10g)
    20 g geraspte emmentaler

    Bereidingswijze

    Verwarm de oven op 200 graden.
    Snijd de courgette in plakken van ca ½ cm.
    Besmeer de plakken met een laagje tomatensaus.
    verkruimel de korst met een cutter of mes.
    Beleg met je favoriete topping (pijnboompitten, mozarella en kruimels korst van brood) en bestrooi met kaas.
    Leg ze op de bakplaat en bak ze ongeveer 10 min in de oven.

    Bron: https://www.leukerecepten.nl/recepten/mini-courgette-pizzas/

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie  (116g)

    222kcal

    6,6 g

    11,6 g

    15,7 g 

    6,3 g

    4,4 g

    3,7 g

    Per 100g

    191kcal

    5,7 g

    10,0 g

    12,9 g

    5,7 g

    3,8 g

    3,2 g

    EN%

    100%

    12%

    21%

    63%

    25%

    18%

    16%

     

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 20:02 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde brooddoos
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Roze en groene pannenkoek met heksenkaas 


     

    %%%FOTO1%%%


    1 portie (1 persoon) 



    Ingrediënten 


    Pannenkoek:  


    60 g roggebloem  


    150 ml halfvolle melk 


    1 kippenei  


    1 snuifje zout 


    ¼ rode biet, gekookt (30 g) 


    1 handvol spinazie, vers (30 g) 


    2 koffielepels vloeibare bakmargarine (14g) 


     


    Vulling:  


    40 g magere plattekaas natuur 


    1 eetlepel halfvolle melk (12 ml) 


    1 afgestreken koffielepel honing (10 g) 


    1 eetlepel verse bieslook, fijngesnipperd (10 g)  


    1 snuifje peper en zout 


    ½ rode biet, gekookt (60 g) 


    4 grote bladeren van een krop sla, rauw (28 g) 


    1 handvol spinazie, vers (30 g)  


     

    Bereiding 


    Pannenkoeken: 


    Doe de bloem, melk en het ei en het zout in een kom en meng alles met de (staaf)mixer. Verdeel het beslag in 2 gelijke delen over twee kommen en doe in één kom de spinazie, in een andere de rode biet. Mix allebei nog eens door zodat je een glad beslag krijgt.  


    Laat een bakpan goed heet worden en doe een koffielepel vloeibare bakmargarine in de pan. 


    Neem van het roze mengsel een kleine pollepel en giet dit in de pan. Laat de pan met het mengsel even gezellig ronddraaien tot alles mooi verdeeld is. Zodra de pannenkoek aan de bovenkant droog is, keer je het met een spatel om om de andere kant te bakken. Na ongeveer een minuut is het flensje klaar en leg je het op een bord. 


    Herhaal dit bakproces voor het groene deeg 


    Laat de pannenkoeken goed afkoelen terwijl je de vulling maakt. 

     


    Vulling: 


    Meng de plattekaas, melk, honing en bieslook door elkaar. Breng op smaak met een snuifje peper en zout en smeer dit in een lange strook op de afgekoelde pannenkoeken. 



    Snij een halve gekookte rode biet in kleine blokjes en leg dit op de groene pannenkoek. Was de blaadjes verse spinazie, laat uitlekken en dep af met keukenpapier. De spinazieblaadjes leg je vervolgens op de roze pannenkoek. 



    Vul beide pannenkoeken aan met elk 2 grote bladeren verse sla en rol ze op. 


    Snij de pannenkoeken in 2 en leg ze in de brooddoos. 


    Voedingswaarde 

     

    Hoeveelheid 

    En 

    KH 

    Tgv suikers 

    Vezels 

    EW 

    vetten 

    VV 

    EOV 

    MOV 

    Per portie 
    (± 500 g) 

    563 kcal 

    70,1 g 

    8 g 

    7,7 g 

    22,5 g 0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen

    20-12-2019, 20:02 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkoolwings met hete saus

    Bloemkoolwings met hete saus


    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    BLOEMKOOLWINGS

    50 gram bloemkoolroosjes (ter grootte van walnoten)
    30 gram (ongesuikerde) cornflakes
    1/2 ei
    scheutje lijnzaad olie (2ml)

    HETE SAUS

    20 g mango
    1 el lijnzaadolie (15g)
    1,5 el tomatenketchup (22,5 g)
    1/4 tl sriracha (hete chilisaus)
    1/2 tl appelciderazijn
    1 kleine knoflookteen, geperst(5g)

    Bereidingswijze

    BLOEMKOOLROOSJES.

    Breng een pan met ruim water aan de kook. Blancheer de bloemkoolroosjes hier een minuut in. Spoel vervolgens af onder koud water tot ze afgekoeld zijn en laat goed uitlekken.
    Verwarm de oven tot 200 graden C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
    Doe de cornflakes in een keukenmachine en maal tot het formaat van zeer kleine broodkruimels. Doe ze in een ondiepe kom.
    Klop het ei los in een kleine kom. Wentel elk bloemkoolroosje eerst door de cornflakes, dan door het ei en dan nog een keer door de cornflakes. Leg ze op de bakplaat.
    Besprenkel de bloemkool een paar keer met olie. Bak ze 20 minuten in de oven, of tot de roosjes stevig en knapperig zijn.

    HETE SAUS.

    Snij de mango in kleine stukjes en mix het.
    Maak ondertussen de saus. Meng alle ingrediënten voor de saus in een kleine steelpan en breng al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur en breng indien nodig op smaak met peper, zout of nog wat extra sriracha.
    Voeg nadien de mix van mango aan de saus toe.
    Zodra de bloemkoolwings klaar zijn giet je de hete saus in een schaaltje en serveer je dit samen met de wings. Meteen opeten!

    https://www.zoetrecepten.nl/recepten/tapas/bloemkoolwings-met-hete-saus/

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie  (160g)

    269 kcal

    36,5 g

    11,0 g

    8,7 g 

    1,5 g

    2,1 g

    4,6 g

    Per 100g

    168 kcal

    22,8 g

    6,9 g

    4.1 g

    0,9 g

    1,3 g

    2,9 g

    EN%

    100%

    54%

    16%

    29%

    5%

    7%

    15%


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 20:01 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.high tea recept

    Quiche met broccoli, paprika en gerookte zalm zonder bladerdeeg

     

    portie: 1 persoon 

     

    Ingrediënten

    ·      ½ Ei

    ·      20 g Room 5%

    ·      10 g Magere melk

    ·      Snuifje peper en zout (naar smaak)

    ·      30 g verse broccoli

    ·      10 g verse rode paprika

    ·      10 g ui

    ·      5 g olijfolie

    ·      10 g gerookte zalm

    ·      7 g  Gerapste mozarellla

    ·      2,5 g Gehakt bieslook, vers

    ·      1 vel bakpapier

     

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eieren luchtig met de room en melk. Kruid met peper en zout.

    Snij de broccoli in roosjes en de paprika in blokjes. Snipper de ui. Fruit ui, paprika en broccoli in een pan tot ze beetgaar zijn.

    Leg de groenten en de stukjes gerookte zalm op de bodem van met bakpapier beklede muffinvormpjes. Je kunt ook papieren muffinvormpjes gebruiken.

    Giet er het eiermengsel over, werk af met de gerapste mozzarella en bak de muffins 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Snipper er vlak voor het serveren nog wat bieslook overheen.

    Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/80936/quiche-zonder-deeg-met-broccoli-en-chorizo-1

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie  (114,5 g)

    166 kcal

    4,1 g

    10,5 g

    4,7 g

    3,8 g

    1,9 g

    0,6 g

    Per 100g

    144 kcal

    3,6  g

    9,2g

    4,1 g

    3,3 g

    1,7 g

    0,5  g

    EN%

    100%

    10%

    25%

    25%

    20%

    10%

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 19:59 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.high tea

    Sandwich met gerookte zalm

     

    portie: 1 persoon 

     

    Ingrediënten:

    ·      2 sneetjes Schärbrood (meergranen) (62g)

    ·      5 g kruidenkaas Philadelphia light of Boursin

    ·      10 g Komkommer

    ·      20 g Gerookte zalm

    ·      10 g Gemengde sla

    ·      2 Cocktailprikkers

    Bereiding:

    Leg de 2 sneetjes brood naast elkaar op een snijplank. Rol met een deegroller het brood iets platter en compacter.

    Leg nadien beiden sneetjes op elkaar. Snij de korsten van het brood. Zorg dat je een perfect vierkant overhoud. Snijd de stapel 2x diagonaal door (zodat er 4 driehoek broodjes ontstaan.)

    Besmeer 2 driehoek met de roomkaas.

    Snijd de komkommer in plakjes en verdeel hier de komkommer er overheen.

    Snijd de gerookte zalm van elkaar en verdeel over de komkommer.

    Dresseer met een beetje sla bovenop de zalm en komkommer.

    Stapel vervolgens 2 van deze driehoekjes met bovenop een niet belegde driehoek en zet vast met een prikker en een dubbelgeslagen plakje kommer.

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie  (107 g)

    163 kcal

    20,7 g

    7,5 g

    4,7 g

    0,8 g

    0,0g

    0,0 g

    Per 100g

    152 kcal

    19,3 g

    7,0 g

    4,4 g

    0,7

    0 g

    0 g

    EN%

    100%

    50%

    18%

    26%

    4%

    0%

    0%

     

    Bron: https://bettyskitchen.nl/high-tea-sandwiches-glutenvrij/


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 19:58 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten high tea

    Appelmuffin op basis van boekweit

     

    portie: 1 persoon

     

    Ingrediënten:

     

    ·      20 g Boekweitmeel

    ·      5 g Bakpoeder dr oekter

    ·      1 Ei rauw (waarvan u 20 g gebruikt)

    ·      5 ml amandelmelk

    ·      10 g appel

    ·      10 g rozijnen

    ·      Snuifje kaneel en zout

    ·      2 g olijfolie

     

     

    Bereiding:

     

    Verwarm de oven voor op 180°C.

    Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af.

    Neem een beslag kom, mix het boekweitmeel, ei, bakpoeder en amandelmelk.

    Verwijder het klokhuis van de appel, schil hem en snij in kleine stukken.

    Doe dit bij je beslag. Meng de rozijnen, kaneel en snuifje zout erbij.

    Neem een muffin bakvorm, smeer de bakvorm in met olijfolie. Verdeel het deeg over de verschillende muffin vormpjes.

    Zet in een voorverwarmde oven op 180 °C. Ongeveer 30. Neem een lange prikker om te checken of het beslag gaar is.

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie  (72 g )

    165 kcal

    24,9 g

    5,2 g

    4,6 g

    1,1 g

    1,2 g

    0,6 g

    Per 100g

    229 kcal

    34,6 g

    7,2 g

    6,4 g

    1,5 g

    1,7

    0,8

    EN%

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten

    20-12-2019, 19:52 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde lunch voor kinderen deel 3/3

    Gezonde boterhammen met cottage cheese-pesto, snackgroente, peperkoek en cashewnoten 

    1 persoon (310 g)

    Ingrediënten 

    20 g pesto (30% vet) 

    40 g cottage cheese 

    80 g volkoren brood (= 4 sneetjes van klein vierkant brood) 

    50 g komkommer, rauw 

    50 g rode paprika, rauw 

    50 g Lotus peperkoek minder suiker  

    20 g cashewnoten, natuur, geroosterd 

    Bereidingswijze

    • Meng de pesto met de cottage cheese en besmeer hiermee de volkoren boterhammen. Snijd de besmeerde boterhammen doormidden. 
    • Snijd de komkommer en rode paprika in reepjes. 
    • Neem een boterhamdoos met verschillende vakken of neem een boterhamdoos en twee extra kleine doosjes. Leg de boterhammen in het grootste vak/de boterhamdoos, de reepjes groenten in een tweede vak/klein doosje en de peperkoek met daarbij de cashewnoten in een derde vak/klein doosje. 

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Toege-voegde suikers

    Vezels

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (310g)

    589 kcal

    75,3g

    19,9g

    Geen

    13,3g

    21,1g

    19,4g

    4,4g

    7,9g

    5,5g

    Per 100g

    190 kcal

    24,3g

    6,4g

    Geen

    4,3g

    6,8g

    6,3g

    1,4g

    2,5g

    1,8g

    En%

    100 En%

    51 En%

    13,5 En%

    0 En%

    4,5 En%

    14,5 En%

    30 En%

    7 En%

    12 En%

    8,5 En%


    Bron: eigen recept

    Annelies & Lynn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 19:36 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde brooddoos
    Zoete wrap met hartig dessert 

    1 portie (1 persoon) 

    Ingrediënten 

    1 volkoren wrap (61,5 g) 

    1 grote eetlepel gemengde notenpasta (20 g) 

    1 verse grote banaan, gepeld (165 g) 

    5 g amandelschilfers 

    4 g sesamzaad 

    4-5 stuks snackworteltjes (60 g) 

    4-5 stuks minikomkommertjes (40 g) 

    1 potje magere platte kaas natuur (100 g) 

     
    Bereiding 

    Leg 1 volkoren wrap op een snijplank en smeer in het midden de notenpasta in een brede strook uit. 

    Leg de banaan op zijn geheel op de notenpasta.  

    Strooi de amandelschilfers en sesamzaadjes over de banaan en rol de wrap op rond de banaan. 

    Snij vervolgens de wrap in 5 dikke schijven en leg deze in een brooddoos. 

    Leg de snackworteltjes en minikommers ernaast en geef het potje magere platte kaas mee om de groentjes in te dippen. 
     

    Voedingswaarde 

    Hoeveelheid 

    En 

    KH 

    Tgv suikers 

    Vezels 

    EW 

    vetten 

    VV 

    EOV 

    MOV 

    Per portie  
    (± 450 g)  

    619 kcal 

    72,8 g 

    0,0 g 

    11,5 g 

    21,1 g 

    24,5 g 

    4,3 g 

    11,6 g 

    3,8 g 

    Per 100g 

    138 kcal 

    16,2 g 

    0,0 g 

    2,3 g 

    4,2 g 

    4,9 g 

    0,9 g 

    2,3 g 

    0,8 g 

    En% van portie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 19:34 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde lunch voor kinderen deel 2/3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Bereidingswijze: energieballetjes

    1 persoon (1 portie van 2 à 3 kleine balletjes)

    Ingrediënten
    15 g wortel, rauw
    12 g peccannoten, natuur
    10 g havervlokken
    30 g dadels, gedroogd
    snuifje speculooskruiden
    25 g bosbessen, vers of diepvries

    • Schil de wortel en rasp hem daarna.
    • Haksel de pecannoten.
    • Doe de helft van de pecannoten, de havervlokken, de dadels en een snuifje speculooskruiden in een keukenhakker en mix alles fijn tot je een plakkerig mengsel bekomt.
    • Rol 2 à 3 kleine balletjes tussen je handen en rol ze daarna door de resterende pecannoten en klaar!
    • Leg de energieballetjes samen met een handje bosbessen in de brooddoos.
    • Tip: maak onmiddellijk balletjes voor een hele week en bewaar ze in de koelkast.

    Voedingswaarde Springrolls met mangodip, energieballetjes met knabbelgroentjes & fruit
    Zie foto

    Bron
    Eigen creatie
    Idee mangodip: https://www.anniepannie/nl/mango-feta-dip/, geconsulteerd op 6/10/2019

    Annelies & Lynn


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 19:33 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde lunch voor kinderen deel 1/3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Springrolls met mangodip, energieballetjes met knabbelgroentjes & fruit

    Bereidingswijze: springrolls

    1 persoon (1 portie van 3 rolletjes, met dipsaus)

    Ingrediënten
    90 g mango, vers of diepvries
    25 g cottage cheese
    3 ml limoensap
    60 g kipfilet, vers
    6 ml vloeibare margarine bakken en braden, bv. Boni Selection
    30 g sojascheuten, rauw
    50 g wortel, rauw
    50 g rode paprika, rauw
    30 g komkommer, rauw
    30 g volkoren rijstvellen (3 vellen, bv. Koh Thai), droog

    • Neem 1/3e van de mango en pureer die met de cottage cheese en enkele druppels limoensap. Doe de dipsaus in een klein potje dat kan afgesloten worden.
    • Snijd de kipfilet in fijne reepjes.
    • Doe de vloeibare margarine in een pan en wok de kip samen met de sojascheuten op hoog vuur gedurende 1 à 2 minuten, tot de kip gaar is. Kruid af met een snuifje peper en zout en haal van het vuur.
    • Schil de wortel en de mango, en ontdoe de paprika van de zaadlijsten.
    • Snijd vervolgens de wortel, de paprika, de komkommer en 2/3e van de mango in julienne.
    • Dompel een volkoren rijstvel onder in lauw water gedurende enkele seconden en leg het daarna op een schone, vochtige doek.
    • Leg een derde van de kip en sojascheuten op het rijstvel, en vul aan met enkele reepjes wortel, paprika en mango. Plooi het rijstvel dicht. Herhaal deze stap met de overige twee rijstvellen en zorg dat je van elke groente en de mango nog een tweetal staafjes over hebt.
    • Leg de springrolls voorzichtig in de bentobox of boterhamdoos, zet de dipsaus erbij en schik de overige groentjes en mango regenbooggewijs in de doos.

    Annelies & Lynn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 19:33 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten tapas

    1)    Bloemkoolwings met hete saus

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    BLOEMKOOLWINGS

    50 gram bloemkoolroosjes (ter grootte van walnoten)
    30 gram (ongesuikerde) cornflakes
    1/2 ei
    scheutje lijnzaad olie (2ml)

    HETE SAUS

    20 g mango
    1 el lijnzaadolie (15g)
    1,5 el tomatenketchup (22,5 g)
    1/4 tl sriracha (hete chilisaus)
    1/2 tl appelciderazijn
    1 kleine knoflookteen, geperst(5g)

    Bereidingswijze

    BLOEMKOOLROOSJES.

    Breng een pan met ruim water aan de kook. Blancheer de bloemkoolroosjes hier een minuut in. Spoel vervolgens af onder koud water tot ze afgekoeld zijn en laat goed uitlekken.
    Verwarm de oven tot 200 graden C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
    Doe de cornflakes in een keukenmachine en maal tot het formaat van zeer kleine broodkruimels. Doe ze in een ondiepe kom.
    Klop het ei los in een kleine kom. Wentel elk bloemkoolroosje eerst door de cornflakes, dan door het ei en dan nog een keer door de cornflakes. Leg ze op de bakplaat.
    Besprenkel de bloemkool een paar keer met olie. Bak ze 20 minuten in de oven, of tot de roosjes stevig en knapperig zijn.

    HETE SAUS.

    Snij de mango in kleine stukjes en mix het.
    Maak ondertussen de saus. Meng alle ingrediënten voor de saus in een kleine steelpan en breng al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur en breng indien nodig op smaak met peper, zout of nog wat extra sriracha.
    Voeg nadien de mix van mango aan de saus toe.
    Zodra de bloemkoolwings klaar zijn giet je de hete saus in een schaaltje en serveer je dit samen met de wings. Meteen opeten!

    https://www.zoetrecepten.nl/recepten/tapas/bloemkoolwings-met-hete-saus/

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie  (160g)

    269 kcal

    36,5 g

    11,0 g

    8,7 g 

    1,5 g

    2,1 g

    4,6 g

    Per 100g

    168 kcal

    22,8 g

    6,9 g

    4.1 g

    0,9 g

    1,3 g

    2,9 g

    EN%

    100%

    54%

    16%

    29%

    5%

    7%

    15%