Gezonde voeding
Tips & tricks
Inhoud blog
  • TAPAS BB
  • Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
  • High tea
  • Tapas voor diabetes patiënten Julie en Indra
  • Mini skinny cheesecake
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    20-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde brooddoos
    Zoete wrap met hartig dessert 

    1 portie (1 persoon) 

    Ingrediënten 

    1 volkoren wrap (61,5 g) 

    1 grote eetlepel gemengde notenpasta (20 g) 

    1 verse grote banaan, gepeld (165 g) 

    5 g amandelschilfers 

    4 g sesamzaad 

    4-5 stuks snackworteltjes (60 g) 

    4-5 stuks minikomkommertjes (40 g) 

    1 potje magere platte kaas natuur (100 g) 

     
    Bereiding 

    Leg 1 volkoren wrap op een snijplank en smeer in het midden de notenpasta in een brede strook uit. 

    Leg de banaan op zijn geheel op de notenpasta.  

    Strooi de amandelschilfers en sesamzaadjes over de banaan en rol de wrap op rond de banaan. 

    Snij vervolgens de wrap in 5 dikke schijven en leg deze in een brooddoos. 

    Leg de snackworteltjes en minikommers ernaast en geef het potje magere platte kaas mee om de groentjes in te dippen. 
     

    Voedingswaarde 

    Hoeveelheid 

    En 

    KH 

    Tgv suikers 

    Vezels 

    EW 

    vetten 

    VV 

    EOV 

    MOV 

    Per portie  
    (± 450 g)  

    619 kcal 

    72,8 g 

    0,0 g 

    11,5 g 

    21,1 g 

    24,5 g 

    4,3 g 

    11,6 g 

    3,8 g 

    Per 100g 

    138 kcal 

    16,2 g 

    0,0 g 

    2,3 g 

    4,2 g 

    4,9 g 

    0,9 g 

    2,3 g 

    0,8 g 

    En% van portie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 19:34 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde lunch voor kinderen deel 2/3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Bereidingswijze: energieballetjes

    1 persoon (1 portie van 2 à 3 kleine balletjes)

    Ingrediënten
    15 g wortel, rauw
    12 g peccannoten, natuur
    10 g havervlokken
    30 g dadels, gedroogd
    snuifje speculooskruiden
    25 g bosbessen, vers of diepvries

    • Schil de wortel en rasp hem daarna.
    • Haksel de pecannoten.
    • Doe de helft van de pecannoten, de havervlokken, de dadels en een snuifje speculooskruiden in een keukenhakker en mix alles fijn tot je een plakkerig mengsel bekomt.
    • Rol 2 à 3 kleine balletjes tussen je handen en rol ze daarna door de resterende pecannoten en klaar!
    • Leg de energieballetjes samen met een handje bosbessen in de brooddoos.
    • Tip: maak onmiddellijk balletjes voor een hele week en bewaar ze in de koelkast.

    Voedingswaarde Springrolls met mangodip, energieballetjes met knabbelgroentjes & fruit
    Zie foto

    Bron
    Eigen creatie
    Idee mangodip: https://www.anniepannie/nl/mango-feta-dip/, geconsulteerd op 6/10/2019

    Annelies & Lynn


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 19:33 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde lunch voor kinderen deel 1/3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Springrolls met mangodip, energieballetjes met knabbelgroentjes & fruit

    Bereidingswijze: springrolls

    1 persoon (1 portie van 3 rolletjes, met dipsaus)

    Ingrediënten
    90 g mango, vers of diepvries
    25 g cottage cheese
    3 ml limoensap
    60 g kipfilet, vers
    6 ml vloeibare margarine bakken en braden, bv. Boni Selection
    30 g sojascheuten, rauw
    50 g wortel, rauw
    50 g rode paprika, rauw
    30 g komkommer, rauw
    30 g volkoren rijstvellen (3 vellen, bv. Koh Thai), droog

    • Neem 1/3e van de mango en pureer die met de cottage cheese en enkele druppels limoensap. Doe de dipsaus in een klein potje dat kan afgesloten worden.
    • Snijd de kipfilet in fijne reepjes.
    • Doe de vloeibare margarine in een pan en wok de kip samen met de sojascheuten op hoog vuur gedurende 1 à 2 minuten, tot de kip gaar is. Kruid af met een snuifje peper en zout en haal van het vuur.
    • Schil de wortel en de mango, en ontdoe de paprika van de zaadlijsten.
    • Snijd vervolgens de wortel, de paprika, de komkommer en 2/3e van de mango in julienne.
    • Dompel een volkoren rijstvel onder in lauw water gedurende enkele seconden en leg het daarna op een schone, vochtige doek.
    • Leg een derde van de kip en sojascheuten op het rijstvel, en vul aan met enkele reepjes wortel, paprika en mango. Plooi het rijstvel dicht. Herhaal deze stap met de overige twee rijstvellen en zorg dat je van elke groente en de mango nog een tweetal staafjes over hebt.
    • Leg de springrolls voorzichtig in de bentobox of boterhamdoos, zet de dipsaus erbij en schik de overige groentjes en mango regenbooggewijs in de doos.

    Annelies & Lynn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 19:33 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten tapas

    1)    Bloemkoolwings met hete saus

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten

    BLOEMKOOLWINGS

    50 gram bloemkoolroosjes (ter grootte van walnoten)
    30 gram (ongesuikerde) cornflakes
    1/2 ei
    scheutje lijnzaad olie (2ml)

    HETE SAUS

    20 g mango
    1 el lijnzaadolie (15g)
    1,5 el tomatenketchup (22,5 g)
    1/4 tl sriracha (hete chilisaus)
    1/2 tl appelciderazijn
    1 kleine knoflookteen, geperst(5g)

    Bereidingswijze

    BLOEMKOOLROOSJES.

    Breng een pan met ruim water aan de kook. Blancheer de bloemkoolroosjes hier een minuut in. Spoel vervolgens af onder koud water tot ze afgekoeld zijn en laat goed uitlekken.
    Verwarm de oven tot 200 graden C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
    Doe de cornflakes in een keukenmachine en maal tot het formaat van zeer kleine broodkruimels. Doe ze in een ondiepe kom.
    Klop het ei los in een kleine kom. Wentel elk bloemkoolroosje eerst door de cornflakes, dan door het ei en dan nog een keer door de cornflakes. Leg ze op de bakplaat.
    Besprenkel de bloemkool een paar keer met olie. Bak ze 20 minuten in de oven, of tot de roosjes stevig en knapperig zijn.

    HETE SAUS.

    Snij de mango in kleine stukjes en mix het.
    Maak ondertussen de saus. Meng alle ingrediënten voor de saus in een kleine steelpan en breng al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur en breng indien nodig op smaak met peper, zout of nog wat extra sriracha.
    Voeg nadien de mix van mango aan de saus toe.
    Zodra de bloemkoolwings klaar zijn giet je de hete saus in een schaaltje en serveer je dit samen met de wings. Meteen opeten!

    https://www.zoetrecepten.nl/recepten/tapas/bloemkoolwings-met-hete-saus/

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie  (160g)

    269 kcal

    36,5 g

    11,0 g

    8,7 g 

    1,5 g

    2,1 g

    4,6 g

    Per 100g

    168 kcal

    22,8 g

    6,9 g

    4.1 g

    0,9 g

    1,3 g

    2,9 g

    EN%

    100%

    54%

    16%

    29%

    5%

    7%

    15%



    Gevulde paprika met spinazie

    1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    1 rode paprika, vers (120 g)

    1/2 klein sjalotje, vers (6 g)

    spinazie, vers (37 g)

    1 eetlepel kruidenroomkaas (12 g)

    Geraspte kaas, gruyère, Violife (5 g)

    Peper en zout

     

     

     

    Bereidingswijze

    ·      Verwarm de over voor op 180° C.

    ·      Snijd de bovenkant van de paprika en verwijder de zaadjes

    ·      Snipper het sjalotje

    ·      Meng in een schaal de spinazie met kruidenroomkaas en een snufje peper en zout

    ·      Doe het spinaziemengsel in de paprika

    ·      Doe nog een beetje geraspte kaas erover 

    ·      Steek de paprika 30 min in de oven

    ·      Serveer warm op een bord

     

     

     

     Bron

    https://www.lekkerensimpel.com/gevulde-paprika-met-spinazie/

     

    Voedingswaarde per eenpersoonsportie (per stuk):

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Perportie(180 g)

    95kcal

    8 g

    2,8 g

    4,1g

    4,5 g

    2,9 g

    0,4 g

    0,15 g

    Per 100g

    53kcal

    4,4g

    1,6 g

    2,3 g

    2,5g

    1,6 g

    0,22 g

    0.08 g

    En%

    100

    33

    6

    17

    42

    27

    3

    0

    Aantalkoolhydraatruilwaarden = 0,5


    Glenn, Diaz en Simon 3VDK HAO
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 18:58 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruschetta met avocado
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bruschetta met avocado

    1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    Cherrytomaatjes (33 g)

    1/6 avocado (30 g)

    citroensap, vers (2 ml)

    1/6 eetlepel olijfolie (2 ml)

    Peper en zout naar smaak

    1 plakje stokbrood of ciabatta, Schär Ciabatta rustica (13 g)

    1/3 teentje knoflook (2 g)

     

    Bereidingswijze

    ·      Snij de cherrytomaten in vieren

    ·      Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit

    ·      Snijd het vruchtvlees van de avocado in stukjes

    ·      Meng in een potje de cherrytomaten met de avocado, citroensap, olijfolie, peper en zout

    ·      Smeer de plakjes brood in met een beetje olijfolie

    ·      Snijd een teen knoflook doormidden en wrijf met de knoflook over het brood heen

    ·      Rooster de broodjes een paar minuutjes in een pan totdat ze wat bruiner worden

    ·      Serveer de salade op de broodjes

     

    Bron

    https://www.lekkerensimpel.com/bruschetta-met-avocado/

     

    Voedingswaarde per eenpersoonsportie (per stuk):

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (82 g)

    110kcal

    6,2 g

    2,8 g

    1,5g

    8,3 g

    1 g

    5,7 g

    0,7 g

    Per 100g

    134 kcal

    7,5 g

    3,4 g

    1,7 g

    10g

    1,2 g

    7 g

    0,86 g

    En%

    100

    22

    5

    5

    68

    8

    47

    6

    Aantalkoolhydraatruilwaarden = 0,5


    Glenn, Diaz en Simon 3VDK HAO
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 18:57 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas deel 2 - Hilde en Bieke

    Aardappeltortilla met tapenade (1 koolhydraatruilwaarde)

     

    Aantal porties: 1 persoon

     

    Ingrediënten:

     

    Voor de aardappeltortilla

    ·       Halve aardappel, rauw 50g

    ·       1/3 ui, rauw 38g

    ·       1/2 eetlepel olijfolie 5g

    ·       1/2 ei      25g

    ·       Peper en zout

    Voor de tapenade

    ·       Olijven, ontpit, Aceitunas Trio Verde 33g

    ·       Zongedroogde tomaten 15g

    ·       Kappertjes op azijn 4g

    ·       1/2 teentje knoflook, fijngehakt  3g

    ·       1/2 eetlepel olijfolie 5g

     

    Bereidingswijze

    Stap 1: Voorbereiding Tortilla

    Schil de aardappel en snijd hem in plakjes van 3 mm.
    Snijd de ui doormidden en daarna in halve ringen.
    Verwarm de olijfolie in een pan en frituur de aardappelschijfjes en uienringen lichtbruin in de olie.
    Laat de gefrituurde aardappelschijfjes en uienringen uitlekken in een vergiet.
    Klop in een schotel het ei los en voeg een snuifje zout toe.
    Voeg de aardappelschijfjes en uienringen toe aan het geklopte ei en druk de aardappelschijfjes naar beneden zodat ze helemaal bedekt worden met het eimengsel. Laat dit 5 minuten staan.

    Stap 2: bereiding tortilla op fornuis

    Verhit de olijfolie in een pan
    Voeg het ei-mengsel toe en verspreid het over de pan met behulp van een spatel.
    Sluit de pan af met een deksel.
    Laat op een matig vuur ongeveer 3 minuten garen tot de bovenste laag bijna gestold is.
    Draai de tortilla met behulp van het deksel of een bord en laat de andere kant ook 2 minuten garen.

    Stap 3: bereiding tapenade

    Mix de olijven met de zongedroogde tomaten, knoflook en kappertjes in een hoge maatbeker.
    Voeg er ½ eetlepel olijfolie aan toe en pureer met de staafmixer.
    Breng op smaak met peper en zout

    Stap 4: Presentatie

    Snijd de tortilla in kleine vierkantjes van 2 à 3 cm en steek er prikkertjes op.
    Serveer de tortilla met de zelfgemaakte tapenade.

    Bron: https://www.oilvinegar.com/nl-be/recepten/tapas--pinchos-vegetarisch/

    Voedingswaarde tortilla met tapenade

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (178g)

    250 kcal

    11,7g

    4,4g

    3,6g

    6,1g

    19,4g

    3,4g

    8,5g

    1,3g

    Per 100g

    140kcal

    6,6g

    2,5

    2,0g

    3,4g

    10,9g

    1,9g

    4,8g

    0,7g

    En%

    100

    18,5

    7

    2,5

    9,5

    69,5

    12

    30,5

    4,5

     

     

    Hummus met picos (1,5 koolhydraatruilwaarden)

     

    Aantal porties: 1 persoon

     

    Ingrediënten:


    Voor 50 gram hummus

    30g kikkererwten uit blik, uitgelekt
    10 ml tahin pasta

    0,5 teentjes knoflook, grof gehakt   3g

    1/2 koffielepel olijfolie  2g

    4g citroensap

    15 ml water (of vocht van de kikkererwten)
    3/4e theelepel zout, snuifje

    2g peterselie, vers

    20g picos: Volkoren dipstokjes (picos andaluz volkoren) 20g

    Bereidingswijze

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten

    20-12-2019, 18:56 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapenade van zongedroogde tomaten en basilicum met crackers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tapenade van zongedroogde tomaten en basilicum met crackers

    1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    1/6 Zongedroogde tomaat (33 g)

    1 snuifje verse basilicum

    1 snuifje oregano, gedroogd

    4 ml olijfolie

    1/2 eetlepel pijnboompitten (4 g)

    1/2 eetlepel zwarte olijven (4 g)

    1/3 teentje knoflook (2 g)

    1 cracker, Schär - Knackebrod  (8 g)

     

     Bereidingswijze

    ·      Doe alle ingrediënten in een blender of cutter. Zorg dat de olijven ontpit zijn.

    ·      Mix grof

    ·      Serveer met de crackers

     

     

     

    Bron

    Eigen creatie + https://koken.vtm.be/recept/tapenade-van-zongedroogde-tomaten-en-basilicum

     

    Voedingswaarde per eenpersoonsportie (per stuk):

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Perportie(55g)

    141kcal

    2,9 g

    2,1 g

    2,9g

    11,9 g

    1,6 g

    3,85 g

    2,1 g

    Per 100g

    256kcal

    5,2 g

    3,8g

    5,2 g

    21,6g

    2,9 g

    7 g

    3,8 g

    En%

    100

    8

    3

    8

    75

    10

    24

    13

    Aantalkoolhydraatruilwaarden = 0,5


    Glenn, Diaz en Simon 3VDK HAO
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 18:40 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas van olijven, zongedroogde tomaten en kaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tapas van olijven, zongedroogde tomaten en kaas

    1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    Violife kaas, original flavour, vegetarisch (25 g)

    zongedroogde tomaten op olie (6 g)

    1/3 teen knoflook (2 g)

    6 ml traditionele olijfolie 

    Zwarte olijven in blik (24 g)

    1/3 koffielepel verse tijm (2 g)

    1 koffielepel citroensap (4 g)

    1/2 blaadje sla, vers (2 g)

    Peper en zout

     

     Bereidingswijze

    ·      Snijd de kaas in blokjes en de tomaat in stukjes

    ·      Pel de knoflook en pers uit boven de olijfolie

    ·      Schep de kaas, olijven, knoflookolie, tijm en citroensap goed door elkaar

    ·      Breng op smaak met peper en eventueel zout

    ·      Serveer in kleine schaaltjes op blaadje sla en met cocktailprikkers

     

    Bron

    Eigen creatie

    Voedingswaarde per eenpersoonsportie (per stuk):

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Perportie(65g)

    185kcal

    2,5 g

    1,3 g

    6,6g

    16,6g

    6 g

    6,8 g

    0,6 g

    Per 100g

    284 kcal

    3,8 g

    2 g

    10 g

    25 g

    9,2 g

    10,4 g

    0,9

    En%

    100

    5

    0

    14

    80

    30

    33

    0

    Aantalkoolhydraatruilwaarden = 0


    Glenn, Diaz en Simon 3VDK HAO



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 18:39 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pincho met paprikapuree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Recept 2: Pincho met paprikapuree

    portie: 1 persoon

     

    Ingrediënten

    1/3 rode paprika, vers (62 g) 
    1/3 teentje knoflook (2 g) 
    snuifje milde paprikapoeder 
    snuifje peper en zout 
    1/5 eetlepel olijfolie (2 ml)  
    1/2 snede bruin brood, zonder korst (15 g) 
    6 g Griekse witte kaas, Violife Greek white 
    7 g bosuitje, in dunne ringetjes

     

    Bereidingswijze

    ·         Puur de paprika  met de knoflook en de paprikapoeder in de blender of keukenmachine.

    ·         Verhit de olijfolie in een pan.

    ·         Bak het paprikamengsel in 10 minuten al roerend tot het een dikke puree wordt.

    ·         Breng op smaak met zout en peper.

    ·         Bestrijk het brood met de paprikapuree en strooi de kaas en bosui erover.

    ·         Maak steeds stapeltjes van 2 sneden en snijd elk stapeltje in vieren.

    ·         Steek de pincho's vast met cocktailprikkers.


    Voedingswaarde per portie: 

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Perportie (94 g)

    92 kcal

    10,8 g

    1,8 g

    2,9 g

    3,6 g

    1,3 g

    1,8 g

    0,3 g

    Per 100g

    98 kcal

    11,5 g

    1,9 g

    3,1 g

    3.8 g

    1,4 g

    1,9 g

    0,3 g

    En%

    100

    47

    4

    12,5

    35

    13

    18

    3

     

    Bron

    https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R472528/pincho-met-paprikapuree

     

    Auteurs: Simon, Glenn & Diaz




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 18:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 19/08-25/08 2019
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs