Naam recept, zoet: plattekaas met frambozen in een glaasje
Portie: 1
Benodigdheden:
-
½ gelatineblaadje, Dr. Oetker (0,75g)
-
60g
plattekaas, Philadelphia light
-
20g
Griekse yoghurt, ongesuikerd
-
3kl
tafelzoetstof op basis van aspartaam, Everyday
-
1kl
citroensap, vers (3g)
-
25g
frambozen, diepvries
-
1
muntblaadje
bereidingswijze:
-
leg het gelatineblaadje in lauw
water, laat even weken
-
doe de plattekaas samen met de
yoghurt, de zoetstof en het citroensap in één mengkom
-
meng met een garde tot één homogeen
geheel
-
verwarm de frambozen op een licht
vuurtje met een koffielepeltje water
-
knijp het gelatineblaadje uit en warm
mee op met de frambozen
-
blijf goed roeren tot er zich een
bindend geheel vormt
-
laat even afkoelen
-
doe het plattekaasmengsel in een
glaasje
-
serveer bovenop de plattekaas de
coulis van frambozen
-
werk af met een blaadje munt
voedingswaarde:
Energie
(kcal)
Eiwitten
(g)
Vetten
(g)
Verzadigde
vetten (g)
EOV
(g)
MOV
(g)
Koolhydraten
(g)
Vezels
(g)
Per portie
(100g)
80
6,5
3,2
2,1
0,7
0,1
5,3
1,8
Per 100 g
80
6,5
3,2
2,1
0,7
0,1
5,3
1,8
En%
100%
32,5%
36,0%
24,0%
8,5%
1,0%
26,5%
1.
Naam
recept: havermoutbrood met pompoenspread
en groentjes
2.
Portie:
1
3.
Benodigdheden:
-
63g
havermout
-
10g
vloeibare boter, Becel light bakken en braden
-
33ml
rijstdrink
-
1
rauw ei
-
1
koffielepel (10g) honing
-
1,5g
bakpoeder
-
2
el (20g) rozijnen
-
35g
pompoen, vers
-
10g
sesampasta (tahin)
-
½
kl (2g) arachideolie
-
snuifje
peper en zout
-
2
el (30g) zwarte bessen
-
70g
wortel
-
70g
komkommer
4.
bereidingswijze
-
Mix
de havermout tot meel
-
Voeg
de boter toe aan het havermeel
-
Verwarm
de rijstmelk in ee steelpannetje
-
Laat
op een zacht vuur opwarmen
-
Voeg
het ei toe aan het meel en mix
-
Doe
er de lauwe rijstdrink bij
-
Voeg
de honing en het bakpoeder toe en mix
-
Doe
het deeg in een kom
-
Voeg
de rozijnen toe
-
Verdeel
het deeg over een bakvorm (24x10)
-
Zet
35 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C
-
Haal
het brood uit de oven en laat afkoelen
-
Verwarm
de oven voor op 200°C
-
Versnijd
de pompoen in blokjes en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier
-
Besprenkel
met arachideolie
-
Bak
30 minuten in de voorverwarmde oven
-
Laat
nadien afkoelen
-
Doe
de gegaarde pompoen in een maatbeker samen met de sesampasta en mix tot een
homogeen geheel
-
Kruid
met peper en zout
-
Snijd
de wortel en komkommer in fijne reepjes (julienne)
-
Snijd
drie plakjes van het havermoutbrood en dresseer in de brooddoos, leg er de
groentjes bij en serveer apart de pompoenspread, werk af met de zwarte bessen
High Tea Amber De Meerleer & Emilie Strobbe deel 3
MENU 5: Groentefrietjes met mayonaise van hummus
Porties: 1 persoon
Ingrediënten:
¼ gele paprika, vers (45 g)
⅓ komkommer, vers (80 g)
½ wortel, vers (50 g)
Kikkererwten, uitgelekt (50 g)
1 eetlepel citroensap (12g)
10g knoflook
1 koffielepel olijfolie (4g)
1 eetlepel water (12g)
Snufje peper
Snufje zout
Griekse yoghurt, 0% (10 g)
Snufje kerriepoeder
Bereiding:
Snij de paprika in reepjes.
Snij de komkommer in de lengte in plakken van 1 cm.
Schil de wortel, snij hem vervolgen ook in frietjes van 1 cm.
Mix de kikkererwten in de staafmixer samen met het citroensap, teentje knoflook, de olijfolie, water, peper, zout, griekse yoghurt en het kerriepoeder.
Mix het geheel tot een smeuïge massa.
Serveer de groentefrietjes en mayonaise in een apart schaaltje
Prinsessenwafel met rood fruit Emilie Strobbe & Amber De Meerleer
Prinsessenwafel met rood fruit
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
1 kleine rode biet, gekookt (70 g)
1 kleine rijpe banaan (100 g)
30 g havermout
1 middelgroot ei
50 ml halfvolle melk
een snufje zout
1/2 el olijfolie
50 g vers rood fruit naar keuze
Bereidingswijze:
1. Verwarm het wafelijzer voor op middelhoge stand.
2. Doe het gekookte bietje, de rijpe banaan, de havermout, het ei, de melk en een snufje zout in een kom en mix dit met een staafmixer tot een glad beslag.
3. Vet het wafelijzer in met een beetje olie en giet vervolgens het beslag in het wafelijzer.
4. Bak de wafels 4 à 5 minuten in het wafelijzer.
5. Leg de wafel op een bord en garneer deze met wat rood fruit.
5 g gegrilde rode paprika, in pot (Albert Heijn zonder toegevoegd suiker)
2 g zwarte peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de kapjes van het glutenvrij vezelrijk stokbrood, deze worden niet gebruikt. Snijd een schuine plak van het stokbrood
Besprenkel de bovenkant met de olijfolie. Rooster het brood ca. 8 min. op de rooster in het midden van de oven.
Doe vervolgens de walnoten, de zongedroogde tomaatjes, gegrilde paprika en de zwarte peper in een keukenmachine. Maal tot een grove paté. Snijd nog een half zongedroogde tomaatje in fijne reepjes.
Neem de bruschetta uit de oven, leg op een schaal en verdeel de paté erover.
Garneer met de reepjes van de zongedroogde tomaat.
1.1
Originele brooddoos: Quiche met
broccoli en appel, zelfgemaakte peperkoek en banaan
1 persoon (1
portie)
Ingrediënten voor de quiche
1/8ste
bladerdeeg (kant- en klaar)
125g broccoli (vers)
5g pijnboompitten
1 ei
25g yoghurt (natuur), ongesuikerd
snuifje peper en zout
25 g brie
25g appel
Bereidingswijze voor het maken van de quiche
·
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bekleed cupcake vormpjes met het bladerdeeg. Snij de overtollige randjes weg.
(Hiervoor kan je hulp kok mama of papa inschakelen).
·
Spoel de broccoli en verdeel de
roosjes. Blancheer 3 minuten in kokend water. Giet af en laat schrikken onder
ijskoud water. Laat afkoelen.
·
Verdeel de broccoli over het deeg
en bestrooi met de helft van de pijnboompitten.
·
Klop het ei en de yoghurt los en
voeg peper en zout toe. Schenk dit mengsel over de broccoli. Snij de brie in
plakjes. Spoel de appel, verwijder het klokhuis met een appelboor en snij dunne
plakjes.
·
Schik de plakjes brie en de appel
als dakpannetjes op de quiche en bestrooi met de rest van de pijnboompitten.
Schuif de quiche 35 45 min in de voorverwarmde oven.
Ingrediënten
voor de zelfgemaakte peperkoek
16 g dadels,
gedroogd, ontpit
3 g Luikse stroop 20 ml ongezoete
amandelmelk 25 g volkorenmeel 0,5 g bakpoeder
0,5 g speculoos
kruiden
Bereidingswijze voor het maken van de peperkoek
·
Vet de bakvorm in en verwarm de
oven voor op 160 °C.(Dit laat je best doen door je hulp kok).
·
Week de ontpitte dadels 5 minuten
in kokend heet water. (Hiervoor schakel je best hulp kok mama of papa in.) Giet
ze vervolgens goed af en blender ze fijn, samen met de Luikse stroop en de
amandelmelk. Giet in een kom en zet even opzij.
·
Neem een andere kom en meng hier
alle droge ingrediënten door elkaar. Meng dit nu met een spatel door het
dadelmengsel tot het goed gemengd is.
·
Giet het mengsel in de bakvorm.
·
Zet de bakvorm voor 40 45
minuten in de voorverwarmde oven. Hou in de gaten of je de bovenkant eventueel
moet afdekken met aluminiumfolie en test of de peperkoek gaar is.
Voeg
naast de quiche en de peperkoek nog een banaan toe aan de brooddoos.
DM vegetarisch Suzan Planckaert en Julie Wante Deel 2
1.
Naam recept: Bulgur met feta en geroosterde kerstomaat
2.
Aantal porties
1 persoon (1
portie)
3.
Ingrediënten
-
25g kerstomaten
-
Basilicum, gedroogd
-
8 g feta
-
10 g bulgur, ongekookt
-
½ eetlepel sesamzaad (6g)
-
20 ml groentebouillon, bereid
-
½ eetlepel olijfolie (6g)
-
Scheutje balsamicoazijn
-
Snuifje gedroogde oregano
-
Peper
-
Zout
4.
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor op 200 °C.
-
Doe de kerstomaten in een ovenschaal en besprenkel met
de balsamicoazijn en olijfolie. Kruid met peper en zout en zet 15 min. in de
voorverwarmde oven.
-
Kook ondertussen de bulgur 15 min. gaar in de
groentebouillon.
-
Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een pan met
antiaanbaklaag, zonder vetstof. Scheur de blaadjes basilicum in stukken (hou 12
blaadjes apart voor de afwerking) en verkruimel de feta.
-
Maak de bulgur los met een vork en meng er de oregano,
de gescheurde basilicumblaadjes, de geroosterde sesamzaadjes, de geroosterde
kerstomaten en 2/3 van de feta onder. Voeg de rest van de olijfolie toe en
kruid met zwarte peper en zout.
-
Verdeel over de glaasjes en werk af met de rest van de
feta en de basilicumblaadjes.