·
Prik
in de aubergines meerdere keren met een vork.
·
Bak
ze 10-15 minuten op de grill tot ze in elkaar zakken en zacht zijn. Haal ze dan
van de grill en laat ze afkoelen op een schaal.
·
Pel
de schil als de aubergines voldoende zijn afgekoeld en gooi de schil weg. Doe
het vruchtvlees in een zeef boven een schaal en laat dit 15 minuten uitlekken.
·
Doe
het dan in een keukenmachine met het zout, citroensap, de knoflook en
olijfolie. Pureer het tot een glad mengsel, schep het in een schaal en druppel
er nog een beetje olijfolie over.
·
Serveer
op kamertemperatuur met stokbrood.
Voedingswaarde deelgerecht
1
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (179g)
183
kcal
23,0g
5,2
g
4,0g
4,4
g
7,5
g
2,52
g
3,0g
1,9g
Per 100g
97
kcal
12,1g
2,7
g
2,1g
2,3
g
3,9
g
1,3
g
1,6g
1,0g
En%
100
50,0
11,1
4,3
9,5
36,2
12,1
14,8
9,3
Bron
Boek:
Lekker vegetarisch op de barbecue Ross Dobson pagina 19
Hiervoor
gebruikten we stokbrood i.p.v. plaatbrood.
-
1 kleine
koffielepel olijfolie extra vierge (2 g)
-
1 aardappel,
rauw (100 g)
-
Pastinaak (50
g)
-
Snuifje
paprikapoeder
-
Snuifje peper
-
Snuifje zout
-
½ ei (25 g)
4.
Bereidingswijze:
Schil de ui en snipper hem in fijne stukjes. Pel het lookteentje en plet
het tot pulp.
Verhit de (diepe) pan en doe er een scheutje olijfolie in. Stoof de uien
en de look aan op een zacht vuur. Laat de stukjes ui glazig worden.
Schil intussen de aardappels en snijd ze in kubusjes (ong. 1x1 cm). Laat
de blokjes aardappel meestoven met de ui. Snij de pastinaak in kleine blokjes. Doe
ze mee in de pan en laat de groente mee stoven.
Voeg een snuifje paprikapoeder toe, wat peper en wat zout. Roer om en
laat alles enkele minuten verder stoven op een zacht vuur.
Breek het ei in een kom, en klop het los met de garde.
Giet het eiermengsel over de groenten en laat de tortilla nu zacht
garen. Dat duurt ongeveer 10 minuten. (Let er goed op dat je op een zacht vuur
kookt. Zo niet gaat de bodem van de tortilla genadeloos aanbakken.)
Neem een groot plat bord (minstens ter grootte van de braadpan) en leg
dit bovenop de pan. Stort de tortilla voorzichtig uit op het bord, en laat de
dikke omelet weer in de pan glijden. Nu kan je de ommezijde nog kort garen.
Herhaal de truc met het bord nog een keer, en je bent meteen klaar om te
serveren.
-
1 kleine koffielepel extra vierge olijfolie (2 gram)
-
Snuifje peper
-
Snuifje zout
-
½ ei (25 g)
-
20 gram volkoren tarwemeel
-
¼ zakje bakpoeder (2,8 g)
-
10 g geitenkaas
-
Snuifje verse munt
4.
Bereidingswijze:
Was
de prei en de lente-uitjes. Snij de prei in fijne ringen en versnipper de
lente-ui. Pel de knoflook en plet deze. Verhit de olijfolie in een koekenpan.
Voeg er de prei, gesnipperde lente-uitjes, de knoflook en peper en zout aan
toe. Bak 10 minuten onafgedekt tot het vocht er volledig is verdampt. Laat
afkoelen.
Maak
cakebeslag: klop het ei los. Voeg beetje bij beetje de bloem en het bakpoeder
toe en klop ze er goed door. Voeg de geitenkaas, de munt en het prei-mengsel
uit de koekenpan eraan toe. Schenk het beslag in een cakevorm en bak de cake 1
uur in een voorverwarmde oven van 180°C. Maak na 10 minuten een lichte
inkeping in de lengte van de cake zodat hij gelijkmatig rijst.
25 g butternutpompoen, rauw
¼ eetlepel olijfolie (2,5 g)
4 g amandelpasta, ongezoet
2,5 g honing, lopend
5 g appel, rauw, ongeschild
3 g rozijnen, gedroogd
10 g glutenvrije havermout, merk: Rosies, Gluten free, Bio Havermout 4 g gemalen pompoenpitten
1 snuifje kaneel
1 snuifje gemberpoeder
1 snuifje bakpoeder, glutenvrij
1 snuifje natriumbicarbonaat
Bereidingswijze
·Verwarm
de oven voor op 180°C
Schraap
met een lepel de pitjes uit de pompoen en wrijf enkele druppels olijfolie op de
aangesneden kant van de pompoen.
·Leg
de pompoen op een bakplaat en plaats 50 minuten in de oven.
·Verwarm
ondertussen de amandelpasta, de overige olijfolie en de honing in een steelpan
op een laag vuur en meng.
·Schep
de appel en rozijnen bij het mengsel en zet opzij.
·Maal
de havermout tot een grof meel in een blender of met de staafmixer. Klop dit
meel los met de gemalen pompoenpitten, de kruiden, het bakpoeder en het
natriumbicarbonaat. Zet opzij.
·Haal
na 50 minuten de pompoen uit de oven en schraap met een lepel het geroosterde
vruchtvlees uit de pompoen. Plet het tot een gladde puree.
·Schep
de pompoen bij het amandelpasta-mengsel en roer goed om.
·Vermeng
de natte ingrediënten met de droge tot alles goed verdeeld is.
· Laat
het deeg 10 minuten bij kamertemperatuur staan.
·Maak
2 hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats 20 minuten in de
voorverwarmde oven.
·Laat
de pompoenbolletjes nog 10 minuten rusten op de hete plaat.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En (kcal)
KH (g)
Suiker (g)
Vezels (g)
Eiw (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per
portie (56 g)
128
11,8
5,0
2,1
3,5
6,8
1,0
3,9
1,8
Per 100 g
229
21,1
8,9
3,8
6,3
12,1
1,8
7,0
3,2
En%
100
37
15,5
3
11
48
7
27,5
12,5
Bronnen
Boek: Elke dag gewoon gezond Karolien
Olaerts (Karolas kitchen)
Broccolibrood met hummus
Aantal porties: 1 (1 persoon)
Ingrediënten
Voor het broccolibrood:
30 g broccoli, rauw
½ middelgroot ei, rauw (25 g)
12,5 g amandelmeel
1 koffielepel Provençaalse kruiden
1 snuifje peper
1 snuifje zout
Voor de hummus:
22 g gekookte kikkererwten, uit blik
5 ml water
4 g tahin (sesampasta)
Scheutje citroensap (5 g)
1 snuifje peper
1 snuifje zout
Voor de afwerking:
10 g rode ui, rauw
Bereidingswijze
·Verwarm de oven voor op 180°C.
·Snijd de broccoli in roosjes. Doe ze in een blender
en mix fijn.
·Voeg het ei, het amandelmeel, de Provençaalse
kruiden en peper en zout bij de gemixte broccoli en meng goed.
·Breng het beslag in een met bakpapier beklede ovenschaal
en strijk met de bolle kant van een eetlepel glad tot een dikte van 1
centimeter.
·Zet de ovenschaal 30 minuten in de voorverwarmde
oven.
·Spoel ondertussen de kikkererwten en dep droog.
·Breng alle ingrediënten voor de hummus samen en pureer
in een keukenmachine.
·Snij het broccolibrood in kleine stukken.
·Besmeer het brood met de hummus en werk af met fijngesneden
rode ui.
Naam recept, zoet: plattekaas met frambozen in een glaasje
Portie: 1
Benodigdheden:
-
½ gelatineblaadje, Dr. Oetker (0,75g)
-
60g
plattekaas, Philadelphia light
-
20g
Griekse yoghurt, ongesuikerd
-
3kl
tafelzoetstof op basis van aspartaam, Everyday
-
1kl
citroensap, vers (3g)
-
25g
frambozen, diepvries
-
1
muntblaadje
bereidingswijze:
-
leg het gelatineblaadje in lauw
water, laat even weken
-
doe de plattekaas samen met de
yoghurt, de zoetstof en het citroensap in één mengkom
-
meng met een garde tot één homogeen
geheel
-
verwarm de frambozen op een licht
vuurtje met een koffielepeltje water
-
knijp het gelatineblaadje uit en warm
mee op met de frambozen
-
blijf goed roeren tot er zich een
bindend geheel vormt
-
laat even afkoelen
-
doe het plattekaasmengsel in een
glaasje
-
serveer bovenop de plattekaas de
coulis van frambozen
-
werk af met een blaadje munt
voedingswaarde:
Energie
(kcal)
Eiwitten
(g)
Vetten
(g)
Verzadigde
vetten (g)
EOV
(g)
MOV
(g)
Koolhydraten
(g)
Vezels
(g)
Per portie
(100g)
80
6,5
3,2
2,1
0,7
0,1
5,3
1,8
Per 100 g
80
6,5
3,2
2,1
0,7
0,1
5,3
1,8
En%
100%
32,5%
36,0%
24,0%
8,5%
1,0%
26,5%
1.
Naam
recept: havermoutbrood met pompoenspread
en groentjes
2.
Portie:
1
3.
Benodigdheden:
-
63g
havermout
-
10g
vloeibare boter, Becel light bakken en braden
-
33ml
rijstdrink
-
1
rauw ei
-
1
koffielepel (10g) honing
-
1,5g
bakpoeder
-
2
el (20g) rozijnen
-
35g
pompoen, vers
-
10g
sesampasta (tahin)
-
½
kl (2g) arachideolie
-
snuifje
peper en zout
-
2
el (30g) zwarte bessen
-
70g
wortel
-
70g
komkommer
4.
bereidingswijze
-
Mix
de havermout tot meel
-
Voeg
de boter toe aan het havermeel
-
Verwarm
de rijstmelk in ee steelpannetje
-
Laat
op een zacht vuur opwarmen
-
Voeg
het ei toe aan het meel en mix
-
Doe
er de lauwe rijstdrink bij
-
Voeg
de honing en het bakpoeder toe en mix
-
Doe
het deeg in een kom
-
Voeg
de rozijnen toe
-
Verdeel
het deeg over een bakvorm (24x10)
-
Zet
35 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C
-
Haal
het brood uit de oven en laat afkoelen
-
Verwarm
de oven voor op 200°C
-
Versnijd
de pompoen in blokjes en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier
-
Besprenkel
met arachideolie
-
Bak
30 minuten in de voorverwarmde oven
-
Laat
nadien afkoelen
-
Doe
de gegaarde pompoen in een maatbeker samen met de sesampasta en mix tot een
homogeen geheel
-
Kruid
met peper en zout
-
Snijd
de wortel en komkommer in fijne reepjes (julienne)
-
Snijd
drie plakjes van het havermoutbrood en dresseer in de brooddoos, leg er de
groentjes bij en serveer apart de pompoenspread, werk af met de zwarte bessen
High Tea Amber De Meerleer & Emilie Strobbe deel 3
MENU 5: Groentefrietjes met mayonaise van hummus
Porties: 1 persoon
Ingrediënten:
¼ gele paprika, vers (45 g)
⅓ komkommer, vers (80 g)
½ wortel, vers (50 g)
Kikkererwten, uitgelekt (50 g)
1 eetlepel citroensap (12g)
10g knoflook
1 koffielepel olijfolie (4g)
1 eetlepel water (12g)
Snufje peper
Snufje zout
Griekse yoghurt, 0% (10 g)
Snufje kerriepoeder
Bereiding:
Snij de paprika in reepjes.
Snij de komkommer in de lengte in plakken van 1 cm.
Schil de wortel, snij hem vervolgen ook in frietjes van 1 cm.
Mix de kikkererwten in de staafmixer samen met het citroensap, teentje knoflook, de olijfolie, water, peper, zout, griekse yoghurt en het kerriepoeder.
Mix het geheel tot een smeuïge massa.
Serveer de groentefrietjes en mayonaise in een apart schaaltje
Prinsessenwafel met rood fruit Emilie Strobbe & Amber De Meerleer
Prinsessenwafel met rood fruit
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
1 kleine rode biet, gekookt (70 g)
1 kleine rijpe banaan (100 g)
30 g havermout
1 middelgroot ei
50 ml halfvolle melk
een snufje zout
1/2 el olijfolie
50 g vers rood fruit naar keuze
Bereidingswijze:
1. Verwarm het wafelijzer voor op middelhoge stand.
2. Doe het gekookte bietje, de rijpe banaan, de havermout, het ei, de melk en een snufje zout in een kom en mix dit met een staafmixer tot een glad beslag.
3. Vet het wafelijzer in met een beetje olie en giet vervolgens het beslag in het wafelijzer.
4. Bak de wafels 4 à 5 minuten in het wafelijzer.
5. Leg de wafel op een bord en garneer deze met wat rood fruit.
5 g gegrilde rode paprika, in pot (Albert Heijn zonder toegevoegd suiker)
2 g zwarte peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de kapjes van het glutenvrij vezelrijk stokbrood, deze worden niet gebruikt. Snijd een schuine plak van het stokbrood
Besprenkel de bovenkant met de olijfolie. Rooster het brood ca. 8 min. op de rooster in het midden van de oven.
Doe vervolgens de walnoten, de zongedroogde tomaatjes, gegrilde paprika en de zwarte peper in een keukenmachine. Maal tot een grove paté. Snijd nog een half zongedroogde tomaatje in fijne reepjes.
Neem de bruschetta uit de oven, leg op een schaal en verdeel de paté erover.
Garneer met de reepjes van de zongedroogde tomaat.
1.1
Originele brooddoos: Quiche met
broccoli en appel, zelfgemaakte peperkoek en banaan
1 persoon (1
portie)
Ingrediënten voor de quiche
1/8ste
bladerdeeg (kant- en klaar)
125g broccoli (vers)
5g pijnboompitten
1 ei
25g yoghurt (natuur), ongesuikerd
snuifje peper en zout
25 g brie
25g appel
Bereidingswijze voor het maken van de quiche
·
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bekleed cupcake vormpjes met het bladerdeeg. Snij de overtollige randjes weg.
(Hiervoor kan je hulp kok mama of papa inschakelen).
·
Spoel de broccoli en verdeel de
roosjes. Blancheer 3 minuten in kokend water. Giet af en laat schrikken onder
ijskoud water. Laat afkoelen.
·
Verdeel de broccoli over het deeg
en bestrooi met de helft van de pijnboompitten.
·
Klop het ei en de yoghurt los en
voeg peper en zout toe. Schenk dit mengsel over de broccoli. Snij de brie in
plakjes. Spoel de appel, verwijder het klokhuis met een appelboor en snij dunne
plakjes.
·
Schik de plakjes brie en de appel
als dakpannetjes op de quiche en bestrooi met de rest van de pijnboompitten.
Schuif de quiche 35 45 min in de voorverwarmde oven.
Ingrediënten
voor de zelfgemaakte peperkoek
16 g dadels,
gedroogd, ontpit
3 g Luikse stroop 20 ml ongezoete
amandelmelk 25 g volkorenmeel 0,5 g bakpoeder
0,5 g speculoos
kruiden
Bereidingswijze voor het maken van de peperkoek
·
Vet de bakvorm in en verwarm de
oven voor op 160 °C.(Dit laat je best doen door je hulp kok).
·
Week de ontpitte dadels 5 minuten
in kokend heet water. (Hiervoor schakel je best hulp kok mama of papa in.) Giet
ze vervolgens goed af en blender ze fijn, samen met de Luikse stroop en de
amandelmelk. Giet in een kom en zet even opzij.
·
Neem een andere kom en meng hier
alle droge ingrediënten door elkaar. Meng dit nu met een spatel door het
dadelmengsel tot het goed gemengd is.
·
Giet het mengsel in de bakvorm.
·
Zet de bakvorm voor 40 45
minuten in de voorverwarmde oven. Hou in de gaten of je de bovenkant eventueel
moet afdekken met aluminiumfolie en test of de peperkoek gaar is.
Voeg
naast de quiche en de peperkoek nog een banaan toe aan de brooddoos.