Ø Recept 1

1.
Titel: Aardappeltortilla met ui en pastinaak
2.
Portiegrootte:
voor 1 persoon
3.
Ingrediënten:
-
¼ grote ui (25
g)
-
¼ teentje
look (3 g)
-
1 kleine
koffielepel olijfolie extra vierge (2 g)
-
1 aardappel,
rauw (100 g)
-
Pastinaak (50
g)
-
Snuifje
paprikapoeder
-
Snuifje peper
-
Snuifje zout
-
½ ei (25 g)
4.
Bereidingswijze:
Schil de ui en snipper hem in fijne stukjes. Pel het lookteentje en plet
het tot pulp.
Verhit de (diepe) pan en doe er een scheutje olijfolie in. Stoof de uien
en de look aan op een zacht vuur. Laat de stukjes ui glazig worden.
Schil intussen de aardappels en snijd ze in kubusjes (ong. 1x1 cm). Laat
de blokjes aardappel meestoven met de ui. Snij de pastinaak in kleine blokjes. Doe
ze mee in de pan en laat de groente mee stoven.
Voeg een snuifje paprikapoeder toe, wat peper en wat zout. Roer om en
laat alles enkele minuten verder stoven op een zacht vuur.
Breek het ei in een kom, en klop het los met de garde.
Giet het eiermengsel over de groenten en laat de tortilla nu zacht
garen. Dat duurt ongeveer 10 minuten. (Let er goed op dat je op een zacht vuur
kookt. Zo niet gaat de bodem van de tortilla genadeloos aanbakken.)
Neem een groot plat bord (minstens ter grootte van de braadpan) en leg
dit bovenop de pan. Stort de tortilla voorzichtig uit op het bord, en laat de
dikke omelet weer in de pan glijden. Nu kan je de ommezijde nog kort garen.
Herhaal de truc met het bord nog een keer, en je bent meteen klaar om te
serveren.
5.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
|
Energie
(in kcal)
|
Eiw.
(in g)
|
Tot. Vetten
(in g)
|
VV
(in g)
|
EOV
(in g)
|
MOV
(in g)
|
Tot. Kh.
(in g)
|
S.
(in g)
|
Per portie (205 g)
|
158
|
6,6
|
5,3
|
1,3
|
1,5
|
0,6
|
7
(= 0,5 KhRW)
|
5,3
|
Per 100 g
|
77
|
3,2
|
2,6
|
0,7
|
0,8
|
0,3
|
9,5
|
2,6
|
EN%
|
|
13
|
23
|
6
|
7
|
3
|
38
|
10
|
6.
Bron:
-
Meus, J. (sd). Aardappeltortilla met ui
en paprika. Opgehaald van Dagelijkse Kost: https://dagelijksekost.een.be/gerechten/aardappeltorilla-met-ui-en-paprika
-
Deel eigen creatie
Ø
Recept 2
1.
Titel: prei-cake
2.
Portiegrootte: voor 1 persoon
3.
Ingrediënten:
-
¼ prei, vers (85 g)
-
1 theelepel lente-ui (10 g)
-
½ teentje look (3 g)
-
1 kleine koffielepel extra vierge olijfolie (2 gram)
-
Snuifje peper
-
Snuifje zout
-
½ ei (25 g)
-
20 gram volkoren tarwemeel
-
¼ zakje bakpoeder (2,8 g)
-
10 g geitenkaas
-
Snuifje verse munt
4.
Bereidingswijze:
Was
de prei en de lente-uitjes. Snij de prei in fijne ringen en versnipper de
lente-ui. Pel de knoflook en plet deze. Verhit de olijfolie in een koekenpan.
Voeg er de prei, gesnipperde lente-uitjes, de knoflook en peper en zout aan
toe. Bak 10 minuten onafgedekt tot het vocht er volledig is verdampt. Laat
afkoelen.
Maak
cakebeslag: klop het ei los. Voeg beetje bij beetje de bloem en het bakpoeder
toe en klop ze er goed door. Voeg de geitenkaas, de munt en het prei-mengsel
uit de koekenpan eraan toe. Schenk het beslag in een cakevorm en bak de cake 1
uur in een voorverwarmde oven van 180°C. Maak na 10 minuten een lichte
inkeping in de lengte van de cake zodat hij gelijkmatig rijst.
5.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
|
Energie
(in kcal)
|
Eiw.
(in g)
|
Tot. Vetten
(in g)
|
VV
(in g)
|
EOV
(in g)
|
MOV
(in g)
|
Tot. Kh.
(in g)
|
S.
(in g)
|
Per
portie
(158
g)
|
169
|
7,3
|
6,1
|
2,0
|
1,3
|
|
|
 |
Reacties op bericht (0)
|