Gezonde voeding
Tips & tricks
Inhoud blog
  • TAPAS BB
  • Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
  • High tea
  • Tapas voor diabetes patiënten Julie en Indra
  • Mini skinny cheesecake
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    19-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.high tea - Roegiers Helena&VanEffelterreCéline

    Choco - notenballetjes

    1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    -          18 g walnoten

    -          18 g abrikozen, gedroogd

    -          6 g cacaopoeder

    -          4 g kokosnoot, geraspt

     

    Bereidingswijze

    -          Maal de walnoten fijn in de keukenmachine.

    -          Voeg de abrikozen en de cacaopoeder toe en vermaal tot er een plakkerige massa ontstaat.

    -          Rol stevige balletjes en bestrooi met kokosnootrasp.

     

     

    Voedingswaarde dessert 1: Choco- notenballetjes

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (46g)

    211 kcal

    13,1g

    10,8 g

    4,8g

    4,8g

    14,6 g

    4,5g

    0,5 g

    0,0g

    Per 100g

    458kcal

    28,5g

    23,5 g

    10,4g

    10,5g

    31,8g

    9,9 g

    1,0g

    0,1 g

    En%

    100

    24,8

    20,4

    4,5

    9,1

    62,2

    19,2

    2,1

    0

     

    Bron

    https://www.evavzw.be/recept/choco-notenballetjes

     

     Bananenpannenkoekjes

    1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    -          1 banaan, klein (50 g)

    -          1 Kippenei, rauw

    -          Snuifje kaneel ter afwerking

     

    Bereidingswijze

    -          Plet de banaan en klop het ei.

    -          Voeg beide samen en meng tot één geheel.

    -          Bak het in een pannenkoekenvorm in de pan en wacht tot ze goudbruin zijn.

    -          Werk eventueel af met een beetje kaneel of fruit naar keuze.

     

    Bron

    https://www.elle.be/nl/68677-vette-dinsdag-5-hartige-desserts.html

     

    Voedingswaarde bananenpannenkoekjes

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (100 g)

    118 kcal

    9,8g

    8,2g

    0,9 g

    7,0 g

    5,5g

    1,9g

    2,6g

    0,9g

    Per 100g

    118kcal

    9,8g

    8,2g

    0,9 g

    7,0g

    5,5 g

    1,9g

    2,6g

    0,9g

    En%

    100

    33,2

    27,8

    1,5

    23,7

    41,9

    14,5

    19,8

    6,9

     

     

     Tropische vruchtenmousse


    Ingrediënten

    -          37,5 g ananas, vers

    -          37,5 g mango, vers

    -          62,5 g magere yoghurt, ongesuikerd

    -          10 ml limoensap, vers

     

    Bereidingswijze

    -          Snijd de ananas en mango in stukken.

    -          Mix met een staafmixer de blokjes fruit totdat het een dikke substantie krijgt.

    -          Voeg de magere yoghurt toe en meng het met het fruit.

    -          Voeg hierna het limoensap toe en meng het door elkaar.

    -          Schenk de mousse uit in een glaasje.

     

    Bron

    https://www.diabetesfonds.nl/recepten/tropische-vruchtenmousse

     

    Voedingswaarde vruchtenmousse

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen

    19-12-2019, 14:34 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gezonde kindvriendelijke lunch - RoegiersHelena&VanEffelterre Céline

    1.1   Originele brooddoos: Quiche met broccoli en appel, zelfgemaakte peperkoek en banaan

    1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten voor de quiche

    1/8ste bladerdeeg (kant- en klaar)
    125g broccoli (vers)
    5g pijnboompitten
    1 ei
    25g yoghurt (natuur), ongesuikerd
    snuifje peper en zout
    25 g brie
    25g appel

     

    Bereidingswijze voor het maken van de quiche

    ·       Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed cupcake vormpjes met het bladerdeeg. Snij de overtollige randjes weg. (Hiervoor kan je hulp kok mama of papa inschakelen).

    ·       Spoel de broccoli en verdeel de roosjes. Blancheer 3 minuten in kokend water. Giet af en laat schrikken onder ijskoud water. Laat afkoelen.

    ·       Verdeel de broccoli over het deeg en bestrooi met de helft van de pijnboompitten.

    ·       Klop het ei en de yoghurt los en voeg peper en zout toe. Schenk dit mengsel over de broccoli. Snij de brie in plakjes. Spoel de appel, verwijder het klokhuis met een appelboor en snij dunne plakjes.

    ·       Schik de plakjes brie en de appel als dakpannetjes op de quiche en bestrooi met de rest van de pijnboompitten. Schuif de quiche 35 – 45 min in de voorverwarmde oven.

    Ingrediënten voor de zelfgemaakte peperkoek

    16 g dadels, gedroogd, ontpit

    3 g Luikse stroop
    20 ml ongezoete amandelmelk
    25 g volkorenmeel
    0,5 g bakpoeder

    0,5 g speculoos kruiden

     

     

     

     

     

    Bereidingswijze voor het maken van de peperkoek

    ·       Vet de bakvorm in en verwarm de oven voor op 160 °C.(Dit laat je best doen door je hulp kok).

    ·       Week de ontpitte dadels 5 minuten in kokend heet water. (Hiervoor schakel je best hulp kok mama of papa in.) Giet ze vervolgens goed af en blender ze fijn, samen met de Luikse stroop en de amandelmelk. Giet in een kom en zet even opzij.

    ·       Neem een andere kom en meng hier alle droge ingrediënten door elkaar. Meng dit nu met een spatel door het dadelmengsel tot het goed gemengd is.

    ·       Giet het mengsel in de bakvorm.

    ·       Zet de bakvorm voor 40 – 45 minuten in de voorverwarmde oven. Hou in de gaten of je de bovenkant eventueel moet afdekken met aluminiumfolie en test of de peperkoek gaar is.

     

    Voeg naast de quiche en de peperkoek nog een banaan toe aan de brooddoos.

     

    Voedingswaarde originele lunchbox

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Suiker

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (440g)

    609 kcal

    71,6g

    8,8 g

    29,6g

    22,9 g

    23,8 g

    9,7g

    5 g

    3,6g

    Per 100g

    138,4 kcal

    16,2

    2 g

    6,7 g

    5,2g

    5,4g

    2,2g

    1,1g

    0,8g

    En%

    100%

    47%

    3%

    19,4%

    15%

    35%

    14%

    7%

    5%

     

     

    Bron

    https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/12701/quiche-met-broccoli-en-appel

    https://www.zoetrecepten.nl/recepten/gezondigen-2/gezonde-ontbijtkoek/

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    19-12-2019, 14:28 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DM vegetarisch Suzan Planckaert en Julie Wante Deel 6
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.      Naam recept

    Vegetarisch hamburgertje

    2.      Aantal porties

    1 persoon (1portie)

    3.      Ingrediënten

    -       40 gram wortel

    -       12,5 gram falafel 

    -       12,5 gram noten, walnoten

    -       8 gram gemalen kaas

    -       1 koffielepel fijngehakte peterselie, vers (4g)

    -       6 g gemalen oud brood

    -       ¼ eidooier (4,5g)

    -       Snuifje peper (1g)

    -       Snuifje zout (1g)

    -       3 g zonnebloemolie

    -       1 mini-pistolet, bruin (30g)

    4.      Bereidingswijze

    -       Schil de wortelen

    -       Rasp de wortelen fijn

    -       Laat de geraspte wortelen even opkoken in kokend water

    -       Laat de geraspte wortelen uitlekken in een zeef

    -       Laat de tofu uitlekken

    -       Plet de tofu of mix ze

    -       Meng de wortelen met de noten, gemalen kaas, peterselie, eidooier en broodkruim

    -       Breng op smaak met peper en zout

    -       Verdeel het mengsel en vorm platte ronde hamburgers

    -       Bak goudbruin en knapperig in de pan

    -       Steek het burgertje tussen het opengesneden mini-pistoletje

    5.      Voedingswaarde recept 6:

    Per portie

    Hoeveelheid (g)

    En (kcal)

    Eiwitten(g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    KH (g)

    Vezels (g)

    Suikers (g)

    Wortel, vers

    40 g

    14

    0,2

    0,0

    0,00

    0,00

    0,00

    2,7

    1,3

    2,6

    Tofu

    12,50 g

    15

    1,7

    0,9

    0,15

    0,19

    0,53

    0,2

    0,2

    0,1

    Noot, walnoot

    12,50 g

    82

    2,0

    7,3

    0,84

    -

    -

    1,8

    0,6

    0,7

    Kaas, Italiaanse, geraspt

    8 g

    29

    2,6

    2,1

    1,34

    -

    -

    0,0

    0,0

    0,0

    Peterselie, vers

    4g

    2

    0,2

    0,0

    0,00

    0,00

    0,00

    0,0

    0,4

    0,0

    Brood, boerenbrood, bruin

    6g

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten

    19-12-2019, 13:13 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DM vegetarisch Suzan Planckaert en Julie Wante Deel 5
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.      Naam recept

    Hummus van zongedroogde tomaten met verse tortillachips

    2.      Aantal porties

     1 persoon (1portie)

    3.      Ingrediënten

    Tapenade

    -       62,5 g kikkererwten, blik (uitgelekt)

    -       ¼ eetlepel Tahin (3g)

    -       ¼ teen knoflook (1,5g)

    -       3 zongedroogde tomaten (naar smaak enkele meer of minder) (20g)

    -       Enkele druppels limoen of citroen

    -       Snuifje komijn, peper, zout en chilivlokken

    Tortillachips

    -       ½ volkoren- of maïswrap (30g)

    -       ½ eetlepel olijfolie (6g)

    -       ¼ eetlepel gedroogde tijm (3g)

    -       ¼ eetlepel gedroogde basilicum (3g)

    -       Snuifje zout en peper

    -       Snuifje gedroogde chilivlokken

    4.      Bereidingswijze

    Tapenade

    -       Doe alle ingrediënten, behalve olijfolie in een blender

    -       Mix het geheel fijn

    -       Is het mengsel iets te dik, voeg dan wat olijfolie of water toe tot het de juiste consistentie heeft naar eigen voorkeur

    -       Doe de dip in een kommetje

    Tortillachips

    -       Verwarm de oven voor op 180 graden C

    -       Knip de wrap in twee en knip deze daarna in driehoekjes

    -       Doe de olijfolie en de kruiden samen in een kommetje en meng goed

    -       Schik de driehoekjes op een bakplaat en strijk langs beide kanten in met het kruidenmengsel

    -       Bak ongeveer 10 minuten goudbruin

    -       Laat ze afkoelen

    -       Doe de tortillachips in een kommetje

    5.  Voedingswaarde recept 5:

    Per portie

    Hoeveelheid (g)

    En (kcal)

    Eiwitten(g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    KH (g)

    Vezels (g)

    Suikers (g)

    Kikkererwten

    62,50 g

    72

    4,7

    1,2

    0,19

    -

    -

    8,6

    3,9

    0,5

    Sesampasta, tahin

    3 g

    19

    0,8

    1,7

    0,28

    0,64

    0,77

    0,1

    0,3

    0,1

    Knoflook

    1,5 g

    2

    0,1

    0,0

    0,00

    0,00

    0,00

    0,4

    0,0

    0,3

    Tomaten, zongedroogde tomaten

    20 g

    37

    0,9

    2,6

    0,26

    -

    -

    2,1

    0,8

    2,1

    Peper

    4

    13

    0,4

    0,1

    0,03

    0,03

    0,06

    2,1

    1,1

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten

    19-12-2019, 13:10 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DM vegetarisch Suzan Planckaert en Julie Wante Deel 4
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.      Naam recept

    Geitenkaas appeltaartjes

    2.      Aantal porties

     1 persoon (1portie)

    3.      Ingrediënten

    -       ½ plakje diepvriesbladerdeeg (10/10cm) (hiervoor eens kijken in Colruyt)

    -       ¼ appel (30g)

    -       ½ koffielepel tijm, gedroogd (2,3g)

    -       20 g geitenkaas

    -       ½ koffielepel olijfolie (2,3g)

    -       Snuifje peper en zout

    4.      Bereidingswijze

    -       Verwarm de oven voor de 210 graden C

    -       Snij het plakje bladerdeeg in twee

    -       Leg de stukjes bladerdeeg met wat tussenruimte op een bakplaat bedekt met bakpapier

    -       Doorprik het midden van het bladerdeeg met een vork

    -       Leg in het midden van elk deegplakje wat geitenkaas, laat het randje vrij

    -       Bedek elk deegplakje dakpansgewijs met wat partjes appel, zodat de kaas volledig is bedekt

    -       Bestrijk de appel met een beetje olijfolie

    -       Strooi wat peper, zout en tijm over

    -       Bak de taartjes 20 minuten tot de randen goudbruin zijn op 210 graden

    5.      Voedingswaarde recept 4:

    Per portie

    Hoeveelheid (g)

    En (kcal)

    Eiwitten(g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    KH (g)

    Vezels (g)

    Suikers (g)

    Appel met schil

    30 g

    15

    0,1

    0,0

    0,00

    0,00

    0,00

    3,4

    0,7

    0,7

    Verse geitenkaas, chevrelard

    20 g

    54

    3,4

    4,4

    2,60

    -

    -

    0,3

    0,0

    0,0

    Olie, olijf

    2,3 g

    21

    0,0

    2,3

    0,34

    1,72

    0,19

    0,

    0,0

    0,0

    Tijm, gedroogd

    2,3 g

    7

    0,2

    0,2

    0,06

    0,01

    0,03

    1,0

    -

    -

    Peper

    3 g

    10

    0,3

    0,1

    0,02

    0,02

    0,04

    1,6

    0,8

    0,0

    Zeezout

    2 g

    0

    0,0

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten

    19-12-2019, 13:08 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DM vegetarisch Suzan Planckaert en Julie Wante Deel 3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.      Naam recept

    Paprika amandel pesto met crackers

    2.      Aantal porties

    1 persoon (1portie)

    3.      Ingrediënten

    -       ¼ rode paprika, vers(46 g)

    -       1 eetlepel olijfolie (12 g)

    -       Snuifje provinciaalse kruiden

    -       ¼ teentje look (1,5g)

    -       12,5 g amandelschilfers

    -       25 g zongedroogde tomaten

    -       25 pecorino

    -       Snuifje peper en zout

    -       Krokante toast (30g)

    4.      Bereidingswijze

    -       Schil de paprika en verwijder de zaadlijsten

    -       Snij de paprika in stukken

    -       Stoof de paprika in een beetje olijfolie (+/- 10 minuten laten garen tot ze zacht zijn) samen met de provinciaalse kruiden

    -        Plet de look en doe samen met de amandelen, de zongedroogde tomaten, de paprika en de olijfolie

    -       Voeg op het einde de gemalen pecorino toe

    -       Meng alles door elkaar

    -       Kruid af met peper en zout

    -       Smeer de tapenade op een krokante toast

     

    5.      Voedingswaarde recept 3:

    Per portie

    Hoeveelheid

    En (kcal)

    Eiwitten(g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    KH (g)

    Vezels (g)

    Suikers (g)

    Paprika, rood

    46 g

    15

    0,5

    0,0

    0,00

    0,00

    0,00

    2,8

    0,8

    2,3

    Olie, olijf

    12 g

    108

    0,0

    12,0

    1,80

    9,00

    1,00

    0,0

    0,0

    0,0

    knoflook

    1,5 g

    2

    0,1

    0,0

    0,00

    0,00

    0,00

    0,4

    0,0

    0,3

    Amandelschilfers

    12,5 g

    85

    2,2

    7,9

    0,69

    -

    -

    0,5

    1,6

    0,3

    Tomaten, zongedroogde tomaten

    25 g

    47

    1,1

    3,3

    0,32

    -

    -

    2,6

    1,0

    2,6

    Pecorino, gemalen

    25 g

    98

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    19-12-2019, 13:07 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DM vegetarisch Suzan Planckaert en Julie Wante Deel 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.      Naam recept: Bulgur met feta en geroosterde kerstomaat

    2.      Aantal porties

    1 persoon (1 portie) 

    3.      Ingrediënten

    -       25g kerstomaten

    -       Basilicum, gedroogd

    -       8 g feta

    -       10 g bulgur, ongekookt

    -       ½ eetlepel sesamzaad (6g)

    -       20 ml groentebouillon, bereid

    -       ½ eetlepel olijfolie (6g)

    -       Scheutje balsamicoazijn

    -       Snuifje gedroogde oregano

    -       Peper

    -       Zout

    4.      Bereidingswijze

    -       Verwarm de oven voor op 200 °C.

    -       Doe de kerstomaten in een ovenschaal en besprenkel met de balsamicoazijn en olijfolie. Kruid met peper en zout en zet 15 min. in de voorverwarmde oven.

    -       Kook ondertussen de bulgur 15 min. gaar in de groentebouillon.

    -       Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof. Scheur de blaadjes basilicum in stukken (hou 12 blaadjes apart voor de afwerking) en verkruimel de feta.

    -       Maak de bulgur los met een vork en meng er de oregano, de gescheurde basilicumblaadjes, de geroosterde sesamzaadjes, de geroosterde kerstomaten en 2/3 van de feta onder. Voeg de rest van de olijfolie toe en kruid met zwarte peper en zout.

    -       Verdeel over de glaasjes en werk af met de rest van de feta en de basilicumblaadjes.

     

    5.      Voedingswaarde recept 2:

    Per portie

    Hoeveelheid

    En (kcal)

    Eiwitten(g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    KH (g)

    Vezels (g)

    Suikers (g)

    Kerstomaten

    25g

    9

    0,4

    0,2

    0,04

    0,04

    0,08

    1,1

    0,5

    1,1

    Basilicum, gedroogd

    3g

    9

    0,4

    0,1

    0,00

    0,04

    0,04

    1,3

    0,5

    0,0

    Feta

    8g

    21

    1,2

    1,8

    1,30

    0,39

    0,08

    0,1

    0,0

    0,1

    Bulgur

    10g

    35

    1,1

    0,2

    0,03

    0,03

    0,09

    7,2

    0,4

    0,1

    Sesamzaad

    6g

    36

    1,5

    3,2

    0,48

    1,20

    1,45

    0,2

    0,2

    0,0

    Groentebouillon

    20ml

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten

    19-12-2019, 13:02 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DM vegetarisch Suzan Planckaert en Julie Wante Deel 1

    1.    1.      

    Naam recept : Gevulde tomaten

    2.      Aantal porties

    1 persoon (1 portie) 

    3.      Ingrediënten

    -       1 middelgrote tomaat (150g)

    -       1/8 middelgrote wortel (12,5g)

    -       1/8 appel (17,5g)

    -       37,5 g roomkaas, light

    -       3,75 g sesamzaadjes, geroosterd

    -       Snuifje peper

    4.      Bereidingswijze

    -       Hol de tomaat uit.

    -       Snijd het tomatenvruchtvlees, de wortel en de appel in stukjes, meng met de light roomkaas en breng op smaak met peper.

    -       Rooster eventueel de sesamzaadjes in een pan, roer door het roomkaasmengsel en schep alles in de tomaten.

    5.      Voedingswaarde: recept 1:

    Per portie

    Hoeveelheid

    En (kcal)

    Eiwitten(g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    KH (g)

    Vezels (g)

    Suikers (g)

    Tomaten

    150g

    21

    1,4

    0,0

    0,00

    0,00

    0,00

    2,8

    1,2

    2,8

    Wortel

    20g

    7

    0,1

    0,0

    0,00

    0,00

    0,00

    1,3

    0,6

    1,3

    Appel

    22g

    10

    0,0

    0,0

    0,00

    0,00

    0

    2,5

    0,3

    2,5

    Roomkaas, light

    37,5g

    56

    2,8

    3,4

    1,5

    -

    -

    2,0

    0,2

    2,0

    Sesamzaadjes, geroosterd

    3,75g

    23

    0,9

    2,0

    0,30

    0,75

    0,91

    0,1

    0,1

    0,0

    Peper

    1g

    3

    0,1

    0

    0,01

    0,01

    0,01

    0,5

    0,3

    0,0

    Per portie

    233,3g

    120

    5,30

    5,4

    1,81

    0,76

    0,92

    9,20

    2,70

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    19-12-2019, 13:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltaart havermout muffin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Appeltaart havermout muffin

     

    Aantal porties: 1 muffin

    Ingrediënten:

    ·        20 g glutenvrije havermout

    ·        Mespuntje glutenvrije bakpoeder (0,1g)

    ·        Snuifje kaneel

    ·        Snuifje zout

    ·        2,5 g vloeibare margarine

    ·        40 ml halfvolle melk

    ·        ¼ ei

    ·        2 g honing

    ·        10 g appel

    ·        3 g rozijnen

    Bereidingswijze:

    ·        Verwarm de oven op 180°C

    ·        Meng de havermout, het bakpoeder, het kaneel en een snuifje zout in een kom

    ·        Meng in een andere kom de margarine, de melk, het ei en de honing

    ·        Voeg de inhoud van beide kommen samen en meng goed dooreen

    ·        Laat even rusten zodat de havermout wat vocht opneemt en het geheel wat dikker wordt

    ·        Schil de appel en snij in kleine blokjes

    ·        Voeg de appelblokjes en de rozijnen toe aan het havermoutmengsel

    ·        Breng het mengsel over in een muffinvorm en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Vezels

    Eiwit

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (90 g)

    141 kcal

    17,7 g

    6,7 g

    2,4 g

    5,9 g

    4,6 g

    1,2 g

    1,3 g

    0,9 g

    Per 100g

    157 kcal

    19,7 g

    7,4 g

    2,7 g

    6,6 g

    5,1 g

    1,3 g

    1,4 g

    1,0 g

    En%

    100%

    50,5 %

    /

    3,5%

    17%

    29%

    /

    /

    /

     

    Bron: http://www.laurasbakery.nl/appeltaart-havermout-muffins/

    Wout en Elke


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    19-12-2019, 11:33 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgette-feta-balletjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aantal porties: 1 balletje

    Ingrediënten:

    ·        30 g courgette

    ·        ¼ ei

    ·        10 g feta

    ·        1 koffielepel glutenvrije paneermeel (5g)

    ·        Een snuifje italiaanse kruiden (rozemarijn, basilicum, oregano, salie,…)

    ·        Peper en zout

    Bereidingswijze:

    ·        Verwarm de oven voor op 200°C

    ·        Rasp de geschilde courgette

    ·        Leg de courgette op keukenpapier om uit te lekken

    ·        Leg de courgette daarna in een theedoek en knijp het meeste vocht eruit

    ·        Klop het ei los en verkruimel de feta erdoorheen

    ·        Roer de courgette door het eimengsel samen met de glutenvrije paneermeel

    ·        Kruid met de italiaanse kruiden, wat peper en zout

    ·        Rol tot een balletje

    ·        Leg op een bakplaat met bakpapier

    ·        Bak het balletje 30 minuten in de voorverwarmde oven

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Vezels

    Eiwit

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (57g)

    67 kcal

    4,7 g

    0,7 g

    0,4 g

    3,8 g

    3,6 g

    2,1 g

    1,1 g

    0,3 g

    Per 100g

    117 kcal

    8,2 g

    1,2 g

    0,7 g

    6,7 g

    6,3 g

    3,7 g

    1,9 g

    0,5 g

    En%

    100%

    28%

    /

    1%

    23%

    48%

    /

    /

    /

     


    Wout en Elke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    19-12-2019, 11:30 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde snackpaprika met cottage cheese
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aantal porties: 1

    Ingrediënten:

    ·        1 snackpaprika (30g)

    ·        20 g cottage cheese

    ·        2 kerstomaatjes (20 g)

    ·        0.5 g verse bieslook (gehakt)

    ·        1 g pijnboompitjes

    ·        Snuifje peper

    Bereiding:

    ·        Verwarm de oven voor op 200 graden

    ·        Halveer de snackpaprika en verwijder de zaadlijsten

    ·        Meng de cottage cheese met de fijngesneden kerstomaatjes en de helft van de gehakte bieslook

    ·        Rooster de pijnboompitjes en voeg toe aan de cottage cheese

    ·        Breng op smaak met wat peper

    ·        Vul de paprika met het cottage cheese-mengsel en bak gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven

    ·        Werk af met de rest van de fijngehakte bieslook

     

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Vezels

    Eiwit

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (71 g)

    59 kcal

    4,9 g

    1,3 g

    1,0 g

    4,2 g

    2,3, g

    0,8 g

    0,5 g

    0,4 g

    Per 100g

    83 kcal

    6,9 g

    1,8 g

    1,4 g

    5,9 g

    3,2 g

    1,1 g

    0,7 g

    0,5 g

    En%

    100%

    33,5 %

    /

    3,5 %

    28 %

    35 %

    /

    /

    /

     

    Bron: https://www.leukerecepten.nl/recepten/gevulde-snackpaprika-met-geitenkaas/, aangepast naar eigen creatie.

    Wout en Elke


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    19-12-2019, 11:26 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glutenvrije high tea receptjes - Hilde en Bieke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    KOEKJES MET APPEL, glutenvrij

     

    Aantal porties : 1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    ½ ei      25 g

    ½ eetl. sinaasappelsap, vers 5 g

    ½ eetl. maïszetmeel  5   g

    1 koffiel. appel zonder schil, geraspt 8 g

    ½ koffiel. geraspte citroenschil                                  1 g

    ½  koffiel. amandelpoeder 5 g

    enkele schijfjes appel met schil 25 g

     

    Bereidingswijze

    • Scheid het ei : doe het eiwit in een kom en klop tot schuim, doe het eigeel in een andere kom en voeg hierbij het sinaasappelsap
    • Klop het eigeel met het sinaasappelsap au bain-marie, tot het mengsel indikt.
    • Meng in een ander kommetje het maïszetmeel onder de geraspte appel, zorg dat het zonder klonters oplost, en meng dit vervolgens onder het opgeklopte eigeel.
    • Voeg dan de geraspte citroenschil en het amandelpoeder er nog bij
    • Schep het opgeklopte eiwit eronder
    • Leg bakpapier op een ovenplaat en schep met een eetlepel hoopjes deeg op het bakpapier
    • Steek in elk hoopje deeg 2 schijfjes appel
    • Bak 15 min. op 175 °C

     

    Bron

    eigen creatie, inspiratie op www.mmk.nl/allerlekkerste-amandelkoekjes-maken

     

    Voedingswaarde koekjes met appel

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (74g)

    105 kcal

    8,7g

    4,2g

    1,3g

    4,2g

    5,6g

    1,1g

    2,8g

    1,1g

    Per 100g

    142 kcal

    11,8g

    5,7g

    1,8g

    5,7g

    7,6g

    1,5g

    3,8g

    1,5g

    En%

    100

    33,5

    16

    2,5

    16

    48

    9,5

    24

    9,5

     

     

    GEVULDE TOMAATJES

     

    Aantal porties : 1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    3 cocktailtomaatjes         80 g

    1 stukje komkommer  20 g

    1,5 groene olijf, ontpit  6 g

    9 garnalen 9 g

    snuifje peper en zout

     

    Bereidingswijze

    ·       Was de tomaten, snijd er een kapje af en hol ze uit.

    ·       Was het stukje komkommer en rasp het grof.

    ·       Snijd de olijven klein

    ·       Meng de geraspte komkommer met wat vruchtvlees van de tomaten en de olijven en breng op smaak met peper en zout

    ·       Vul hiermee de tomaten, werk af met 3 garnalen per tomaatje en zet de kapjes er weer op

    Bron

    www. Levenmetdiabetes.nl/recepten/feestelijke-hapjes + kleine eigen aanpassing

     

    Voedingswaarde gevulde tomaatjes

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (115g)

    32 kcal

    1,9g

    1,9g

    0,9g

    3,0g

    1,0g

    0,2g

    0,7g

    0,1g

    Per 100g

    28 kcal

    1,7g

    1,7g

    0,8g

    2,6g

    0,9g

    0,2g

    0,6g

    0,1g

    En%

    100

    26

    24

    7

    38

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    19-12-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een gezonde lunch - Anna en Karolien
     

     

    Gezonde brooddoos

     

    Eenvoudige lunch

    Zoete wrap met hartig dessert

     

        1 portie (1 persoon)

     

    Ingrediënten

     

    1 volkoren wrap (61,5 g)

    1 grote eetlepel gemengde notenpasta (20 g)

    1 verse grote banaan, gepeld (165 g)

    5 g amandelschilfers

    4 g sesamzaad

    4-5 stuks snackworteltjes (60 g)

    4-5 stuks minikomkommertjes (40 g)

    1 potje magere platte kaas natuur (100 g)

    Labo koken oef 1 - gezonde lunch - recept FEEDBACK.docx (164.9 KB)   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    19-12-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.High tea recepten voor mevr Dufour - Anna en Karolien

    What do you want to do ?
    New mail
    What do you want to do ?
    New mail

    Bijlagen:
    high tea Karolien en Anna.docx (8 MB)   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    19-12-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    18-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Getoast stokbrood met auberginespread
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten voor 1 persoon:

    ·        1/8e aubergine (30g), vers

    ·        2 dunne sneetjes bruin stokbrood, Bv. Boni selection meergranen stokbrood (1cm breed) (15g)

    ·        ½e teentje knoflook (3g), vers, fijngesneden

    ·        2ml zonnebloemolie

    ·        Enkele druppels vers citroensap

    ·        1 koffielepel basilicum, vers, fijngehakt

    ·        Snuifje peper en zout

    ·        8 pijnboompitten (8g) (eventueel geroosterd)

     

    Bereiding:

    ·        Verwarm de oven voor op 180°C

    ·        Laat de Aubergine gedurende 30min in de oven garen.

    ·        Laat vervolgens ook de stukjes stokbrood gedurende 6min in de oven bakken.

    ·        Schep het vruchtvlees uit de aubergine en plet deze tot moes met een vork.

    ·        Meng de moes met de knoflook, olie, citroensap, basilicum, peper en zout.

    ·        Besmeer de sneetjes stokbrood met de auberginespread en bestrooi met pijnboompitten.

     

     

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Vezels

    Eiwit

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (58g)

    123 kcal

    10,4 g

    (1 KhRW)

    2,2 g

    1,7 g

    3,2 g

    7,6 g

    0,7 g

    2,1 g

    4,0 g

    Per 100g

    212 kcal

    17,9 g

    3,8 g

    2,9 g

    5,5 g

    13,1 g

    1,2 g

    3,6 g

    6,9 g

    En%

    100%

    33%

    /

    2%

    10%

    55%

    /

    /

    /

     


    Wout en Elke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    18-12-2019, 19:52 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groentechips
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten:

    ·        1/8e pastinaak (25 g), vers

    ·        1/4de wortel (25 g), vers

    ·        1/8e courgette (25 g), vers

    ·        1/8e aubergine (30 g), vers

    ·        40g pompoen

    ·        1 eetlepel zonnebloemolie (10g)

    ·        Snuifje peper

    ·        Snuifje zout

    ·        1 theelepel paprikapoeder (3g)

     

    Bereiding:

    ·        Was en schil de groenten

    ·        Snij de pastinaak, wortel, courgette, aubergine en pompoen in kleine schijfjes met behulp van een dunschiller.

    ·        Verhit de zonnebloemolie in de wok/of pan en bak de groenten krokant.

    ·        Laat de groentechips even uitlekken op keukenpapier.

    ·        Bestrooi de groentechips met peper, zout en/of paprikapoeder.

    Tip: Eet deze met de saus van de zoete aardappelfrietjes

     

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Vezels

    Eiwit

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (158g)

    133 kcal

    7,0 g (0,5KhRW)

    5,0 g

    3,4 g

    1,4 g

    10,4 g

    1,2 g

    2,7 g

    6,3 g

    Per 100g

    84 kcal

    4,4 g

    3,2 g

    2,2 g

    0,9 g

    6,6 g

    0,8 g

    1,7 g

    4,0 g

    En%

    100%

    21%

    /

    5%

    4%

    70%

    /

    /

    /

     

    Bron: https://www.lekkervanbijons.be/recepten/groentechips-met-frisse-lentedips

     Wout en Elke


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    18-12-2019, 19:47 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete aardappelfrietjes in de oven met sausje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten voor 1 persoon:

    ·        200 gram zoete aardappel, vers

    ·        1 teentje knoflook (6g), vers

    ·        5ml olijfolie

    ·        2 theelepels paprikapoeder (6g), gedroogd

    ·        2 gram koriander, vers

    ·        50 gram magere platte kaas

    ·        Snuifje peper

    ·        Snuifje zout

     

    Bereiding:

    Voor de ovenfrietjes

    ·        Verwarm de oven voor op 180°C.

    ·        Schil de zoete aardappelen en snij deze in frietjes.

    ·        Pers de knoflook

    ·        Meng de zoete aardappelen met de knoflook, olijfolie en 1 theelepel paprikapoeder op een bakplaat of in een ovenschotel

    ·        Bak deze ongeveer 45min in de oven.

    Voor het sausje

    ·        Snij de koriander fijn.

    ·        Meng de platte kaas met de koriander, 1 theelepel paprikapoeder, peper en zout.

    ·        Serveer de saus bij de frietjes.

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Vezels

    Eiwit

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (269g)

    224 kcal

    32,6 g

    (2,5 KhRW)

    11,7 g

    6,3 g

    6,9 g

    5,8 g

    1,0 g

    3,8 g

    0,6 g

    Per 100g

    83 kcal

    12,1 g

    4,3 g

    2,3 g

    2,6 g

    2,2 g

    0,4 g

    1,4 g

    0,2 g

    En%

    100%

    58,5%

    /

    6%

    12,5%

    23%

    /

    /

    /

     

    Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R931384/aardappel-met-dip

    Wout en Elke


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    18-12-2019, 19:45 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gazpacho
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten voor 1 persoon:

    ·        125ml water

    ·        ¼ bouillonblokje (2,5g) bv. Knorr groentenbouillon, groente

    ·        100 gram pompoenblokjes, vers

    ·        ¼ gele paprika (35 g), vers

    ·        ½de tomaat (65g), vers

    ·        ¼de ui (25g), vers

    ·        ¼de teen knoflook (1,5g), vers

    ·        1 ijsblokje

     

    Bereiding:

    ·        Breng het water aan de kook met het bouillonblokje

    ·        Voeg de pompoenstukjes toe aan de kokende bouillon en laat 15min garen.

    ·        Giet de bouillon af en bewaar het kookvocht

    ·        Laat zowel de pompoen als het kookvocht afkoelen

    ·        Snij ondertussen de gele paprika en de tomaat in stukjes en versnipper de ui.

    ·        Doe de tomaten, paprika, ui, pompoen in een blender

    ·        Voeg hieraan 100ml van het kookvocht en 1 ijsblokje aan toe

    ·        Mix het geheel tot een gladde massa

    ·        Voeg eventueel extra kookvocht toe tot een gewenste dikte.

    ·        Serveer koel

     

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Vezels

    Eiwit

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (354 g)

    46 kcal

    5,3 g

    (0,5 KhRW)

    4,2 g

    3,0 g

    2,8 g

    0,8 g

    0,5 g

    0,3 g

    0,0 g

    Per 100g

    12,9 kcal

    1,5 g

    1,2 g

    0,8 g

    0,8 g

    0,2 g

    0,1 g

    0,1 g

    0,0 g

    En%

    100%

    46,5%

    /

    13%

    24,5%

    16%

    /

    /

    /

     

    Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R1188906/pompoengazpacho

    Wout en Elke


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    18-12-2019, 19:42 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groentetorentje met mozzarella
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten voor 1 torentje

    ·        2 dunne schijfjes pastinaak (20g), vers

    ·        2 dunne schijfjes aubergine (20g), vers

    ·        2 dunne schijfjes courgette (20g), vers

    ·        2 dunne schijfjes pompoen (20g), vers

    ·        Mozzarella (20g) bv. Züger mozzarella zonder dierlijk stremsel, grote bol

    ·        Snuifje oregano, gedroogd

    Bereiding

    ·        Verwarm de oven voor op 180°C

    ·        Spoel de groenten.

    ·        Schil de pompoen (en indien u wenst ook de andere groenten)

    ·        Snij de groenten in fijne schijfjes

    ·        Snij de mozzarella in zo dun mogelijke schijfjes

    ·        Maak torentjes van respectievelijk een schijfje pastinaak, aubergine, courgette, pompoen en mozzarella. Herhaal deze stap nog een 2de keer

    ·        Kruid het geheel af met een beetje oregano

    ·        Bak het torentje gedurende 20min in de oven

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Vezels

    Eiwit

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (100g)

    78 kcal

    4,1 g

    (0,5   KhRW)

    2,5 g

    1,8 g

    4,8 g

    4,1 g

    2,7 g

    1,1 g

    0,2 g

    Per 100g

    78 kcal

    4,1 g

    2,5 g

    1,8 g

    4,8 g

    4,1 g

    2,7 g

    1,1 g

    0,2 g

    En%

    100%

    21%

    /

    5,5%

    25,5%

    48%

    /

    /

    /

     

    Bron: https://www.tastytom.nl/item/mozarella-torentje-groenten/, bijgewerkt naar eigen creatie.

    Wout en Elke


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    18-12-2019, 19:39 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hamburger met guacamole, aubergine en groentjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten voor 1 hamburger

    ·        1/2de avocado (80 g)

    ·        1 koffielepel vers citroensap (5g)

    ·        Snuifje peper

    ·        Snuifje zout

    ·        1 dikke schijf aubergine, vers (20 g)

    ·        5ml olijfolie

    ·        Mini afbakbroodjes, diepvries bv. Boni ronde broodjes (40 gram/stuk)

    ·        1 blaadje sla (7g)

    ·        1 schijfje tomaat (15 g)

    Bereiding:

    ·        Verwarm de oven voor op 180°C.

    ·        Snij de avocado overlangs in twee en verwijder de pit.

    ·        Verwijder de schil van de avocado.

    ·        Plet de avocado met een vork

    ·        Voeg meteen het citroensap toe, zodat de avocado niet verkleurt.

    ·        Kruid met peper en zout.

    ·        Zet de bereide guacamole in de koelkast.

    ·        Was de aubergine en snij er een dikke schijf af

    ·        Leg de aubergineschijf op een bakplaat.

    ·        Giet de olijfolie over de aubergineschijf en bak deze in de oven gedurende 12min (draai na 6 min de aubergineschijf om)

    ·        Plaats het afbakbroodje in de oven (volg de instructies op de verpakking). 

    ·        Laat het broodje afkoelen en snij het middendoor.

    ·        Besmeer het broodje met de guacamole

    ·        Leg respectievelijk een sneetje aubergine, een blaadje sla en een schijfje tomaat tussen het broodje.

     

     

     

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiwit

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (172g)

    319 kcal

    22,9 g

    (2KhRW)

    3,2 g

    5,7 g

    6,3 g

    21,2 g

    2,7 g

    15,0 g

    1,9 g

    Per 100g

    185 kcal

    13,3 g

    1,9 g

    3,3 g

    3,7 g

    12,3 g

    1,6 g

    8,7 g

    1,1 g

    En%

    100%

    29%

    /

    4%

    8%

    59%

    /

    /

    /

     

    Bron: naar eigen creatie.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    18-12-2019, 19:31 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 19/08-25/08 2019
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs