Inhoud blog
Zoeken in blog
Beoordeel dit blog
19-12-2019
High Tea Amber De Meerleer & Emilie Strobbe deel 3
MENU 5: Groentefrietjes met mayonaise van hummus
Porties: 1 persoon
Ingrediënten:
¼ gele paprika, vers (45 g)
⅓ komkommer, vers (80 g)
½ wortel, vers (50 g)
Kikkererwten, uitgelekt (50 g)
1 eetlepel citroensap (12g)
10g knoflook
1 koffielepel olijfolie (4g)
1 eetlepel water (12g)
Snufje peper
Snufje zout
Griekse yoghurt, 0% (10 g)
Snufje kerriepoeder
Bereiding:
Snij de paprika in reepjes.
Snij de komkommer in de lengte in plakken van 1 cm.
Schil de wortel, snij hem vervolgen ook in frietjes van 1 cm.
Mix de kikkererwten in de staafmixer samen met het citroensap, teentje knoflook, de olijfolie, water, peper, zout, griekse yoghurt en het kerriepoeder.
Mix het geheel tot een smeuïge massa.
Serveer de groentefrietjes en mayonaise in een apart schaaltje
Voedingswaarde:
Hoev.
EN
KH
Vezels
Toegev.
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(235 g)
150 kcal
17, 2 g
6,3 g
0 g
6 g
5 g
0,8 g
3 g
0,3 g
Per 100g
63 kcal
7,3 g
2,7 g
0 g
2,5 g
2,1 g
0,3 g
1,3 g
0,1 g
EN%
100 en%
46 en%
8 en%
16 en%
30 en%
Bron: http://www.eetjebeter.com/Receptenboekje_EetJeBeter.pdf
Menu 6 : Thais noedel bakje met groenten
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
1/4e rode paprika (30g)
1/2e bosui (20g)
25g volkoren noedels, ongekookt
1/2e el olijfolie (6g)
1/2el sesamolie (6g)
3g sesamzaadjes, geroosterd
Bereiding:
Breng een pot met water aan de kook
Snijd de rode paprika in reepjes en de bosui in ringen.
Laat de volkoren noedels 4 minuten wellen in een schaal in het hete water
Wok intussen de paprika en bosui 5 minuten op hoog vuur, totdat de groenten beetgaar zijn.
Giet vervolgens de noedels af, leg ze in een schaal en schep er een eetlepel coconut aminos door.
Voeg tot slot de gewokte groenten toe aan de noedels en schep om.
Serveer in een leuk bakje en werk af met enkele geroosterde sesamzaadjes.
Voedingswaarde:
Hoev.
EN
KH
Vezels
Toegev.
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (90g)
228 kcal
19,4 g
1,2 g
0 g
5,2 g
14,1 g
2,1 g
7,6 g
3,8 g
Per 100g
253 kcal
21,6 g
1,3 g
0 g
5,8 g
15,7 g
2,3 g
8,4 g
4,2 g
EN%
100 en%
35 en%
1 en%
9 en%
55 en%
Bronnen:
https://www.voedzaamensnel.nl/hoofdgerecht/volkoren-noodles-met-sugar-snaps-en-limoen-gember-saus/ + eigen creatie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
19-12-2019, 14:54 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High Tea Amber De Meerleer & Emilie Strobbe deel 2
MENU
3: Gezonde vegan borrelnootjes
Porties: 1 persoon
Ingrediënten:
40 g kikkererwten, blik
1/2e el
olijfolie (6g)
een snufje paprikapoeder
een snufje lookpoeder
een snufje chilipoeder
een snufje zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Laat de kikkererwten goed uitlekken
en dep ze droog op keukenpapier.
Meng de olijfolie onder de
kikkererwten.
Kruid naar smaak met paprikapoeder,
lookpoeder, chilipoeder en/of zout.
Leg bakpapier op een bakplaat en
verdeel hier de kikkererwten over.
Zet ze voor 20-30 minuten in de
oven, draai ze tussendoor even om.
Serveer meteen.
Voedingswaarde:
Hoev.
EN
KH
Vezels
Toegev.
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie
(40
g)
190 kcal
17,2 g
7,2 g
0 g
7,6 g
8,4 g
1,1 g
4,5 g
0,5 g
Per
100g
475 kcal
43 g
18 g
0 g
19 g
21 g
2,8 g
11,3 g
1,3g
EN%
100 en%
36 en%
7 en%
16 en%
40 en%
Bron:
https://www.optimavita.nl/voeding/gezonde-snack-kikkererwten-uit-de-oven/
MENU
4: Portobello-burger met gebakken uitje, tomaat en rucola
Porties: 1 persoon
Ingrediënten:
10 g sjalotje, vers
2 kerstomaten, vers (24 g)
1 portobello, vers (25 g)
6 g olijfolie
1 mini-pistolet, bruin (30g)
10 g rucola, vers
5 g ketchup
Bereiding:
Warm de oven voor op 200 graden.
Snipper het sjalotje fijn en snijd de kerstomaten in plakjes.
Wrijf de portobello in met de olijfolie en plaats deze gedurende
15 minuten in de voorverwarmde
oven
Snijd vervolgens de pistolet in twee.
Haal de portobello voorzichtig uit de oven en leg deze op het
broodje.
Voeg daarna de gesnipperde sjalot, plakjes kerstomaat en de
rucola toe.
Werk af met een beetje ketchup en vouw het broodje toe.
Voedingswaarde:
Hoev.
EN
KH
Vezels
Toegev.
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(104 g)
147 kcal
16,7 g
2,5 g
1 g
3,4 g
6,6 g
1 g
4,5 g
0,5g
Per 100g
141 kcal
16,1g
2,4 g
1 g
3,3 g
6,3 g
1g
4,3g
0,5g
EN%
100 en%
45 en%
4 en%
10 en%
41 en%
Bron: eigen creatie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
19-12-2019, 14:51 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapasgerechten Emilie Strobbe en Amber De Meerleer deel 1
MENU
1: Geroosterd broodje met broccoli
Porties: 1 persoon
Ingrediënten:
Kikkererwten, uitgelekt (45 g)
Olijfolie ( 5 g)
Een snufje paprikapoeder
Een snufje zeezout
Broccoli (30 g)
1 snede volkoren brood, klein rond (17 g)
Tzatziki (15 g)
Peterselie (2g)
Bereiding:
Verwarm
de oven voor op 180 graden
Laat
de kikkererwten uitlekken en meng met olijfolie, paprikapoeder en een
snufje zeezout.
Zet
de kikkererwten voor 4 minuten in de oven.
Snij
ondertussen de broccoli in kleine roosjes en voeg dit na 4 minuten ook toe
in de oven
Laat
het geheel nog 5 min bakken.
Verwarm
de snede brood in de broodrooster
Neem
een rond bakvormpje en druk dit uit het brood
Besmeer
het broodje met de tzatziki en verdeel de broccoliroosjes en de
kikkererwten erover.
Hak
de peterselie en strooi het over het geheel.
Voedingswaarde :
Hoev.
EN
KH
Vezels
Toegev.
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie
(112
g)
164 kcal
14,7 g
4,9 g
0,6 g
6,8 g
7,6 g
1,8 g
4,1 g
0,6 g
Per
100g
146 kcal
13,1 g
4,3 g
0,5 g
6 g
6,8 g
1,6 g
3,6 g
0,5
EN%
100 en%
36 en%
6 en%
17 en%
41 en%
Bron:
https://www.leukerecepten.nl/recepten/pitabroodjes-met-broccoli/
+ eigen creatie
MENU
2: Mini-Pizza Hawaï
Porties: 1 persoon
Ingrediënten:
40 g volkoren pizzadeeg
2 kerstomaten, vers (24g)
20 g ananas, vers
10 g rode ui, vers
10 g tomatenpassata (fles)
Een snufje italiaanse kruiden
15 g mozzarella, geraspt
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de kerstomaten en de ananas in
plakjes. Snipper de ui fijn.
Smeer vervolgens op het pizzadeeg
een laagje van de tomatenpassata.
Verdeel vervolgens de groenten over
het pizzadeeg.
Strooi er wat Italiaanse kruiden
naar smaak op en voeg ook de kaas toe.
Zet de pizzas voor ongeveer 10
minuten in de oven en serveer.
Voedingswaarde:
Hoev.
EN
KH
Vezels
Toegev.
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie
(119g)
182 kcal
24.4 g
1,7 g
0 g
6,2 g
6,3 g
2,3 g
0,8 g
0,1 g
Per
100g
153 kcal
20,5 g
1,4 g
0 g
5,2 g
5,3 g
1,9 g
0,7 g
0,1 g
EN%
100 en%
53 en%
2 en%
14 en%
31 en%
Koolhydraatruilwaarde:
24,4 g - KH van de kerstomaten (0,5g) en rode ui (0,2g) = 23,7g.
Bron:
eigen creatie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
19-12-2019, 14:47 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Prinsessenwafel met rood fruit Emilie Strobbe & Amber De Meerleer
Prinsessenwafel met rood fruit
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
1 kleine rode biet, gekookt (70 g)
1 kleine rijpe banaan (100 g)
30 g havermout
1 middelgroot ei
50 ml halfvolle melk
een snufje zout
1/2 el olijfolie
50 g vers rood fruit naar keuze
Bereidingswijze:
1. Verwarm het wafelijzer voor op middelhoge stand.
2. Doe het gekookte bietje, de rijpe banaan, de havermout, het ei, de melk en een snufje zout in een kom en mix dit met een staafmixer tot een glad beslag.
3. Vet het wafelijzer in met een beetje olie en giet vervolgens het beslag in het wafelijzer.
4. Bak de wafels 4 à 5 minuten in het wafelijzer.
5. Leg de wafel op een bord en garneer deze met wat rood fruit.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
EN
KH
Vezels
Toegevoegde suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (130 g)
584 kcal
73,6 g
13,9 g
0 g
21,1 g
19,4 g
4,8 g
9,4 g
1,8 g
Per 100 g
449 kcal
56,6 g
10,7 g
0 g
16,2 g
14,9 g
3,7 g
7,2 g
1,4 g
EN%
100 EN%
51 en%
5 en%
14 en%
30 en%
https://gewoonhanne.nl/2017/08/04/recept-chocolade-bietjes-wafels/ + eigen inspiratie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
19-12-2019, 14:42 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High Tea Amber De Meerleer & Emilie Strobbe
MENU 1: Bruschetta met paprikapaté
Porties: 1 persoon
Ingrediënten:
15 g vezelrijk glutenvrij stokbrood, diepvries
1/2e el olijfolie (6g)
5 g ongebrande, ongezouten walnoten
13 g zongedroogde tomaten
5 g gegrilde rode paprika, in pot (Albert Heijn zonder toegevoegd suiker)
2 g zwarte peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de kapjes van het glutenvrij vezelrijk stokbrood, deze worden niet gebruikt. Snijd een schuine plak van het stokbrood
Besprenkel de bovenkant met de olijfolie. Rooster het brood ca. 8 min. op de rooster in het midden van de oven.
Doe vervolgens de walnoten, de zongedroogde tomaatjes, gegrilde paprika en de zwarte peper in een keukenmachine. Maal tot een grove paté. Snijd nog een half zongedroogde tomaatje in fijne reepjes.
Neem de bruschetta uit de oven, leg op een schaal en verdeel de paté erover.
Garneer met de reepjes van de zongedroogde tomaat.
Voedingswaarde :
Hoev.
EN
KH
Vezels
Toegev.
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
161 kcal
9,8 g
2,8 g
0 g
2,0 g
12,2 g
1,7 g
5,2 g
2,7 g
Per 100g
366 kcal
22 g
6,3 g
0 g
4,5 g
27,7 g
3,9 g
11,8 g
6,1 g
EN%
100 en%
24 en%
4 en%
5 en%
67 en%
Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1187363/bruschette-met-paprikapate + eigen inspiratie
MENU 2: Frittata met tomaat en lente-ui
Porties: 1 persoon
Ingrediënten:
1 middelgroot ei (60 g)
20 g kerstomaten, vers
10 g lente-ui, vers
een snufje zout
een snufje peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °.
Klop het eitje luchtig op en kruid af met peper en zout
Snij de kerstomaten en de lente-ui in kleine stukjes.
Vul de cupcakevorm met de tomaten en lente-ui.
Giet vervolgens het opgeklopt ei in de bakvorm.
Zet de frittatas 10 minuten in de oven.
Voedingswaarde:
Hoev.
EN
KH
Vezels
Toegev.
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
100 kcal
1,1 g
0,7 g
0 g
8,2 g
6,8 g
2,3 g
3,1 g
1,1 g
Per 100g
111 kcal
1,2 g
0,8 g
0 g
9,1 g
7,5 g
2,5 g
3,4 g
1,2 g
EN%
100 en%
4 en%
1 en%
34 en%
61 en%
Bron: https://www.dekleinedingen.be/recept-gezonde-frittata-paprika-en-lente-ui/ + eigen creatie
MENU 3: Choco-notenballetjes
Porties: 1 persoon
Ingrediënten:
15 g walnoten
15 g abrikozen, gedroogd
7 g cacaopoeder
10 g kokosnoot, geraspt
Bereiding:
Maal de walnoten fijn in de keukenmachine.
Voeg de abrikozen en het cacaopoeder toe en vermaal tot er een plakkerige massa ontstaat.
Rol stevige balletjes en haal deze door de kokosrasp.
Voedingswaarde:
Hoev.
EN
KH
Vezels
Toegev.
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
235 kcal
9,8 g
6 g
0 g
4,7 g
18,6 g
8,1 g
2,8 g
6,6 g
Per 100g
500 kcal
20,8 g
12,8 g
0 g
10 g
39,6 g
17,2 g
6 g
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
19-12-2019, 14:38 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
high tea - Roegiers Helena&VanEffelterreCéline
Choco - notenballetjes
1 persoon (1
portie)
Ingrediënten
-
18
g walnoten
-
18
g abrikozen, gedroogd
-
6
g cacaopoeder
-
4
g kokosnoot, geraspt
Bereidingswijze
-
Maal de walnoten fijn in de keukenmachine.
-
Voeg de abrikozen en de cacaopoeder toe en vermaal
tot er een plakkerige massa ontstaat.
-
Rol stevige balletjes en bestrooi met kokosnootrasp.
Voedingswaarde dessert 1: Choco- notenballetjes
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (46g)
211 kcal
13,1g
10,8 g
4,8g
4,8g
14,6 g
4,5g
0,5 g
0,0g
Per 100g
458kcal
28,5g
23,5 g
10,4g
10,5g
31,8g
9,9 g
1,0g
0,1 g
En%
100
24,8
20,4
4,5
9,1
62,2
19,2
2,1
0
Bron
https://www.evavzw.be/recept/choco-notenballetjes
Bananenpannenkoekjes
1 persoon (1
portie)
Ingrediënten
-
1 banaan, klein (50 g)
-
1 Kippenei, rauw
-
Snuifje
kaneel ter afwerking
Bereidingswijze
-
Plet de banaan en klop het ei.
-
Voeg beide samen en meng tot één geheel.
-
Bak het in een pannenkoekenvorm in de pan en wacht
tot ze goudbruin zijn.
-
Werk eventueel af met een beetje kaneel of fruit
naar keuze.
Bron
https://www.elle.be/nl/68677-vette-dinsdag-5-hartige-desserts.html
Voedingswaarde bananenpannenkoekjes
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (100 g)
118 kcal
9,8g
8,2g
0,9 g
7,0 g
5,5g
1,9g
2,6g
0,9g
Per 100g
118kcal
9,8g
8,2g
0,9 g
7,0g
5,5 g
1,9g
2,6g
0,9g
En%
100
33,2
27,8
1,5
23,7
41,9
14,5
19,8
6,9
Tropische vruchtenmousse
Ingrediënten
-
37,5 g ananas, vers
-
37,5 g mango, vers
-
62,5 g magere yoghurt, ongesuikerd
-
10 ml limoensap, vers
Bereidingswijze
-
Snijd de ananas en mango in stukken.
-
Mix met een staafmixer de blokjes fruit totdat het
een dikke substantie krijgt.
-
Voeg de magere yoghurt toe en meng het met het
fruit.
-
Voeg hierna het limoensap toe en meng het door elkaar.
-
Schenk de mousse uit in een glaasje.
Bron
https://www.diabetesfonds.nl/recepten/tropische-vruchtenmousse
Voedingswaarde vruchtenmousse
gezonde kindvriendelijke lunch - RoegiersHelena&VanEffelterre Céline
1.1
Originele brooddoos: Quiche met
broccoli en appel, zelfgemaakte peperkoek en banaan
1 persoon (1
portie)
Ingrediënten voor de quiche
1/8ste
bladerdeeg (kant- en klaar)
125g broccoli (vers)
5g pijnboompitten
1 ei
25g yoghurt (natuur), ongesuikerd
snuifje peper en zout
25 g brie
25g appel
Bereidingswijze voor het maken van de quiche
·
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bekleed cupcake vormpjes met het bladerdeeg. Snij de overtollige randjes weg.
(Hiervoor kan je hulp kok mama of papa inschakelen).
·
Spoel de broccoli en verdeel de
roosjes. Blancheer 3 minuten in kokend water. Giet af en laat schrikken onder
ijskoud water. Laat afkoelen.
·
Verdeel de broccoli over het deeg
en bestrooi met de helft van de pijnboompitten.
·
Klop het ei en de yoghurt los en
voeg peper en zout toe. Schenk dit mengsel over de broccoli. Snij de brie in
plakjes. Spoel de appel, verwijder het klokhuis met een appelboor en snij dunne
plakjes.
·
Schik de plakjes brie en de appel
als dakpannetjes op de quiche en bestrooi met de rest van de pijnboompitten.
Schuif de quiche 35 45 min in de voorverwarmde oven.
Ingrediënten
voor de zelfgemaakte peperkoek
16 g dadels,
gedroogd, ontpit
3 g Luikse stroop
20 ml ongezoete
amandelmelk
25 g volkorenmeel
0,5 g bakpoeder
0,5 g speculoos
kruiden
Bereidingswijze voor het maken van de peperkoek
·
Vet de bakvorm in en verwarm de
oven voor op 160 °C.(Dit laat je best doen door je hulp kok).
·
Week de ontpitte dadels 5 minuten
in kokend heet water. (Hiervoor schakel je best hulp kok mama of papa in.) Giet
ze vervolgens goed af en blender ze fijn, samen met de Luikse stroop en de
amandelmelk. Giet in een kom en zet even opzij.
·
Neem een andere kom en meng hier
alle droge ingrediënten door elkaar. Meng dit nu met een spatel door het
dadelmengsel tot het goed gemengd is.
·
Giet het mengsel in de bakvorm.
·
Zet de bakvorm voor 40 45
minuten in de voorverwarmde oven. Hou in de gaten of je de bovenkant eventueel
moet afdekken met aluminiumfolie en test of de peperkoek gaar is.
Voeg
naast de quiche en de peperkoek nog een banaan toe aan de brooddoos.
Voedingswaarde originele lunchbox
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Suiker
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (440g)
609 kcal
71,6g
8,8 g
29,6g
22,9 g
23,8 g
9,7g
5 g
3,6g
Per 100g
138,4 kcal
16,2
2 g
6,7 g
5,2g
5,4g
2,2g
1,1g
0,8g
En%
100%
47%
3%
19,4%
15%
35%
14%
7%
5%
Bron
https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/12701/quiche-met-broccoli-en-appel
https://www.zoetrecepten.nl/recepten/gezondigen-2/gezonde-ontbijtkoek/
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
19-12-2019, 14:28 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
DM vegetarisch Suzan Planckaert en Julie Wante Deel 6
1.
Naam recept
Vegetarisch ham burgertje
2.
Aantal porties
1 persoon (1portie)
3.
Ingrediënten
-
40 gram wortel
-
12,5 gram falafel
-
12,5 gram noten, walnoten
-
8 gram gemalen kaas
-
1 koffielepel fijngehakte peterselie, vers (4g)
-
6 g gemalen oud brood
-
¼ eidooier (4,5g)
-
Snuifje peper (1g)
-
Snuifje zout (1g)
-
3 g zonnebloemolie
-
1 mini-pistolet, bruin (30g)
4.
Bereidingswijze
-
Schil de wortelen
-
Rasp de wortelen fijn
-
Laat de geraspte wortelen even opkoken in kokend water
-
Laat de geraspte wortelen uitlekken in een zeef
-
Laat de tofu uitlekken
-
Plet de tofu of mix ze
-
Meng de wortelen met de noten, gemalen kaas, peterselie, eidooier en
broodkruim
-
Breng op smaak met peper en zout
-
Verdeel het mengsel en vorm platte ronde hamburgers
-
Bak goudbruin en knapperig in de pan
-
Steek het burgertje tussen het opengesneden mini-pistoletje
5.
Voedingswaarde recept 6:
Per
portie
Hoeveelheid
(g)
En (kcal)
Eiwitten(g)
Vetten
(g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels
(g)
Suikers
(g)
Wortel,
vers
40 g
14
0,2
0,0
0,00
0,00
0,00
2,7
1,3
2,6
Tofu
12,50 g
15
1,7
0,9
0,15
0,19
0,53
0,2
0,2
0,1
Noot,
walnoot
12,50 g
82
2,0
7,3
0,84
-
-
1,8
0,6
0,7
Kaas,
Italiaanse, geraspt
8 g
29
2,6
2,1
1,34
-
-
0,0
0,0
0,0
Peterselie,
vers
4g
2
0,2
0,0
0,00
0,00
0,00
0,0
0,4
0,0
Brood,
boerenbrood, bruin
6g
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
19-12-2019, 13:13 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
DM vegetarisch Suzan Planckaert en Julie Wante Deel 5
1.
Naam recept
Hummus van
zongedroogde tomaten met verse tortillachips
2.
Aantal porties
1 persoon
(1portie)
3.
Ingrediënten
Tapenade
-
62,5 g kikkererwten, blik (uitgelekt)
-
¼ eetlepel Tahin (3g)
-
¼ teen knoflook (1,5g)
-
3 zongedroogde tomaten (naar smaak enkele meer of minder) (20g)
-
Enkele druppels limoen of citroen
-
Snuifje komijn, peper, zout en chilivlokken
Tortillachips
-
½ volkoren- of maïswrap (30g)
-
½ eetlepel olijfolie (6g)
-
¼ eetlepel gedroogde tijm (3g)
-
¼ eetlepel gedroogde basilicum (3g)
-
Snuifje zout en peper
-
Snuifje gedroogde chilivlokken
4.
Bereidingswijze
Tapenade
-
Doe alle ingrediënten, behalve olijfolie in een blender
-
Mix het geheel fijn
-
Is het mengsel iets te dik, voeg dan wat olijfolie of water toe tot
het de juiste consistentie heeft naar eigen voorkeur
-
Doe de dip in een kommetje
Tortillachips
-
Verwarm de oven voor op 180 graden C
-
Knip de wrap in twee en knip deze daarna in driehoekjes
-
Doe de olijfolie en de kruiden samen in een kommetje en meng goed
-
Schik de driehoekjes op een bakplaat en strijk langs beide kanten in
met het kruidenmengsel
-
Bak ongeveer 10 minuten goudbruin
-
Laat ze afkoelen
-
Doe de tortillachips in een kommetje
5. Voedingswaarde recept 5:
Per
portie
Hoeveelheid (g)
En (kcal)
Eiwitten(g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suikers (g)
Kikkererwten
62,50 g
72
4,7
1,2
0,19
-
-
8,6
3,9
0,5
Sesampasta,
tahin
3 g
19
0,8
1,7
0,28
0,64
0,77
0,1
0,3
0,1
Knoflook
1,5 g
2
0,1
0,0
0,00
0,00
0,00
0,4
0,0
0,3
Tomaten,
zongedroogde tomaten
20 g
37
0,9
2,6
0,26
-
-
2,1
0,8
2,1
Peper
4
13
0,4
0,1
0,03
0,03
0,06
2,1
1,1
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
19-12-2019, 13:10 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
DM vegetarisch Suzan Planckaert en Julie Wante Deel 4
1.
Naam recept
Geitenkaas
appeltaartjes
2.
Aantal porties
1 persoon
(1portie)
3.
Ingrediënten
-
½ plakje diepvriesbladerdeeg (10/10cm) (hiervoor eens kijken in
Colruyt)
-
¼ appel (30g)
-
½ koffielepel tijm, gedroogd (2,3g)
-
20 g geitenkaas
-
½ koffielepel olijfolie (2,3g)
-
Snuifje peper en zout
4.
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor de 210 graden C
-
Snij het plakje bladerdeeg in twee
-
Leg de stukjes bladerdeeg met wat tussenruimte op een bakplaat bedekt
met bakpapier
-
Doorprik het midden van het bladerdeeg met een vork
-
Leg in het midden van elk deegplakje wat geitenkaas, laat het randje
vrij
-
Bedek elk deegplakje dakpansgewijs met wat partjes appel, zodat de
kaas volledig is bedekt
-
Bestrijk de appel met een beetje olijfolie
-
Strooi wat peper, zout en tijm over
-
Bak de taartjes 20 minuten tot de randen goudbruin zijn op 210 graden
5.
Voedingswaarde recept 4:
Per
portie
Hoeveelheid (g)
En (kcal)
Eiwitten(g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suikers (g)
Appel met
schil
30 g
15
0,1
0,0
0,00
0,00
0,00
3,4
0,7
0,7
Verse
geitenkaas, chevrelard
20 g
54
3,4
4,4
2,60
-
-
0,3
0,0
0,0
Olie,
olijf
2,3 g
21
0,0
2,3
0,34
1,72
0,19
0,
0,0
0,0
Tijm,
gedroogd
2,3 g
7
0,2
0,2
0,06
0,01
0,03
1,0
-
-
Peper
3 g
10
0,3
0,1
0,02
0,02
0,04
1,6
0,8
0,0
Zeezout
2 g
0
0,0
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
19-12-2019, 13:08 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
DM vegetarisch Suzan Planckaert en Julie Wante Deel 3
1.
Naam recept
Paprika amandel
pesto met crackers
2.
Aantal porties
1 persoon (1portie)
3.
Ingrediënten
-
¼ rode paprika, vers(46 g)
-
1 eetlepel olijfolie (12 g)
-
Snuifje provinciaalse kruiden
-
¼ teentje look (1,5g)
-
12,5 g amandelschilfers
-
25 g zongedroogde tomaten
-
25 pecorino
-
Snuifje peper en zout
-
Krokante toast (30g)
4.
Bereidingswijze
-
Schil de paprika en verwijder de zaadlijsten
-
Snij de paprika in stukken
-
Stoof de paprika in een beetje olijfolie (+/- 10 minuten laten garen
tot ze zacht zijn) samen met de provinciaalse kruiden
-
Plet de look en doe samen met
de amandelen, de zongedroogde tomaten, de paprika en de olijfolie
-
Voeg op het einde de gemalen pecorino toe
-
Meng alles door elkaar
-
Kruid af met peper en zout
-
Smeer de tapenade op een krokante toast
5.
Voedingswaarde recept 3:
Per
portie
Hoeveelheid
En (kcal)
Eiwitten(g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suikers (g)
Paprika,
rood
46 g
15
0,5
0,0
0,00
0,00
0,00
2,8
0,8
2,3
Olie,
olijf
12 g
108
0,0
12,0
1,80
9,00
1,00
0,0
0,0
0,0
knoflook
1,5 g
2
0,1
0,0
0,00
0,00
0,00
0,4
0,0
0,3
Amandelschilfers
12,5 g
85
2,2
7,9
0,69
-
-
0,5
1,6
0,3
Tomaten,
zongedroogde tomaten
25 g
47
1,1
3,3
0,32
-
-
2,6
1,0
2,6
Pecorino,
gemalen
25 g
98
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
19-12-2019, 13:07 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
DM vegetarisch Suzan Planckaert en Julie Wante Deel 2
1.
Naam recept: Bulgur met feta en geroosterde kerstomaat
2.
Aantal porties
1 persoon (1
portie)
3.
Ingrediënten
-
25g kerstomaten
-
Basilicum, gedroogd
-
8 g feta
-
10 g bulgur, ongekookt
-
½ eetlepel sesamzaad (6g)
-
20 ml groentebouillon, bereid
-
½ eetlepel olijfolie (6g)
-
Scheutje balsamicoazijn
-
Snuifje gedroogde oregano
-
Peper
-
Zout
4.
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor op 200 °C.
-
Doe de kerstomaten in een ovenschaal en besprenkel met
de balsamicoazijn en olijfolie. Kruid met peper en zout en zet 15 min. in de
voorverwarmde oven.
-
Kook ondertussen de bulgur 15 min. gaar in de
groentebouillon.
-
Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een pan met
antiaanbaklaag, zonder vetstof. Scheur de blaadjes basilicum in stukken (hou 12
blaadjes apart voor de afwerking) en verkruimel de feta.
-
Maak de bulgur los met een vork en meng er de oregano,
de gescheurde basilicumblaadjes, de geroosterde sesamzaadjes, de geroosterde
kerstomaten en 2/3 van de feta onder. Voeg de rest van de olijfolie toe en
kruid met zwarte peper en zout.
-
Verdeel over de glaasjes en werk af met de rest van de
feta en de basilicumblaadjes.
5.
Voedingswaarde recept 2:
Per
portie
Hoeveelheid
En (kcal)
Eiwitten(g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suikers (g)
Kerstomaten
25g
9
0,4
0,2
0,04
0,04
0,08
1,1
0,5
1,1
Basilicum,
gedroogd
3g
9
0,4
0,1
0,00
0,04
0,04
1,3
0,5
0,0
Feta
8g
21
1,2
1,8
1,30
0,39
0,08
0,1
0,0
0,1
Bulgur
10g
35
1,1
0,2
0,03
0,03
0,09
7,2
0,4
0,1
Sesamzaad
6g
36
1,5
3,2
0,48
1,20
1,45
0,2
0,2
0,0
Groentebouillon
20ml
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
19-12-2019, 13:02 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
DM vegetarisch Suzan Planckaert en Julie Wante Deel 1
1. 1.
Naam recept : Gevulde tomaten
2.
Aantal porties
1 persoon (1 portie)
3.
Ingrediënten
- 1 middelgrote tomaat
(150g)
- 1/8 middelgrote
wortel (12,5g)
- 1/8 appel (17,5g)
- 37,5 g roomkaas,
light
- 3,75 g
sesamzaadjes, geroosterd
- Snuifje peper
4.
Bereidingswijze
-
Hol de tomaat uit.
-
Snijd het tomatenvruchtvlees, de wortel en de appel in stukjes, meng
met de light roomkaas en breng op smaak met peper.
-
Rooster eventueel de sesamzaadjes in een pan, roer door het
roomkaasmengsel en schep alles in de tomaten.
5.
Voedingswaarde: recept 1:
Per portie
Hoeveelheid
En (kcal)
Eiwitten(g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suikers
(g)
Tomaten
150g
21
1,4
0,0
0,00
0,00
0,00
2,8
1,2
2,8
Wortel
20g
7
0,1
0,0
0,00
0,00
0,00
1,3
0,6
1,3
Appel
22g
10
0,0
0,0
0,00
0,00
0
2,5
0,3
2,5
Roomkaas, light
37,5g
56
2,8
3,4
1,5
-
-
2,0
0,2
2,0
Sesamzaadjes, geroosterd
3,75g
23
0,9
2,0
0,30
0,75
0,91
0,1
0,1
0,0
Peper
1g
3
0,1
0
0,01
0,01
0,01
0,5
0,3
0,0
Per portie
233,3g
120
5,30
5,4
1,81
0,76
0,92
9,20
2,70
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
19-12-2019, 13:00 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Appeltaart havermout muffin
Appeltaart havermout muffin
Aantal
porties: 1 muffin
Ingrediënten:
·
20
g glutenvrije havermout
·
Mespuntje
glutenvrije bakpoeder (0,1g)
·
Snuifje
kaneel
·
Snuifje
zout
·
2,5
g vloeibare margarine
·
40
ml halfvolle melk
·
¼
ei
·
2
g honing
·
10
g appel
·
3
g rozijnen
Bereidingswijze:
·
Verwarm
de oven op 180°C
·
Meng
de havermout, het bakpoeder, het kaneel en een snuifje zout in een kom
·
Meng
in een andere kom de margarine, de melk, het ei en de honing
·
Voeg
de inhoud van beide kommen samen en meng goed dooreen
·
Laat
even rusten zodat de havermout wat vocht opneemt en het geheel wat dikker wordt
·
Schil
de appel en snij in kleine blokjes
·
Voeg
de appelblokjes en de rozijnen toe aan het havermoutmengsel
·
Breng
het mengsel over in een muffinvorm en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Vezels
Eiwit
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(90 g)
141 kcal
17,7 g
6,7 g
2,4 g
5,9 g
4,6 g
1,2 g
1,3 g
0,9 g
Per 100g
157 kcal
19,7 g
7,4 g
2,7 g
6,6 g
5,1 g
1,3 g
1,4 g
1,0 g
En%
100%
50,5 %
/
3,5%
17%
29%
/
/
/
Bron: http://www.laurasbakery.nl/appeltaart-havermout-muffins/
Wout en Elke
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
19-12-2019, 11:33 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Courgette-feta-balletjes
Aantal
porties: 1 balletje
Ingrediënten:
·
30
g courgette
·
¼
ei
·
10
g feta
·
1
koffielepel glutenvrije paneermeel (5g)
·
Een
snuifje italiaanse kruiden (rozemarijn, basilicum, oregano, salie,
)
·
Peper
en zout
Bereidingswijze:
·
Verwarm
de oven voor op 200°C
·
Rasp
de geschilde courgette
·
Leg
de courgette op keukenpapier om uit te lekken
·
Leg
de courgette daarna in een theedoek en knijp het meeste vocht eruit
·
Klop
het ei los en verkruimel de feta erdoorheen
·
Roer
de courgette door het eimengsel samen met de glutenvrije paneermeel
·
Kruid
met de italiaanse kruiden, wat peper en zout
·
Rol
tot een balletje
·
Leg
op een bakplaat met bakpapier
·
Bak
het balletje 30 minuten in de voorverwarmde oven
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Vezels
Eiwit
Vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (57g)
67 kcal
4,7 g
0,7 g
0,4 g
3,8 g
3,6 g
2,1 g
1,1 g
0,3 g
Per 100g
117 kcal
8,2 g
1,2 g
0,7 g
6,7 g
6,3 g
3,7 g
1,9 g
0,5 g
En%
100%
28%
/
1%
23%
48%
/
/
/
Wout en Elke
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
19-12-2019, 11:30 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gevulde snackpaprika met cottage cheese
Aantal
porties: 1
Ingrediënten:
·
1
snackpaprika (30g)
·
20
g cottage cheese
·
2
kerstomaatjes (20 g)
·
0.5
g verse bieslook (gehakt)
·
1
g pijnboompitjes
·
Snuifje
peper
Bereiding:
·
Verwarm
de oven voor op 200 graden
·
Halveer
de snackpaprika en verwijder de zaadlijsten
·
Meng
de cottage cheese met de fijngesneden kerstomaatjes en de helft van de gehakte
bieslook
·
Rooster
de pijnboompitjes en voeg toe aan de cottage cheese
·
Breng
op smaak met wat peper
·
Vul
de paprika met het cottage cheese-mengsel en bak gedurende 15 minuten in de
voorverwarmde oven
·
Werk
af met de rest van de fijngehakte bieslook
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Vezels
Eiwit
Vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (71 g)
59 kcal
4,9 g
1,3 g
1,0 g
4,2 g
2,3, g
0,8 g
0,5 g
0,4 g
Per 100g
83 kcal
6,9 g
1,8 g
1,4 g
5,9 g
3,2 g
1,1 g
0,7 g
0,5 g
En%
100%
33,5 %
/
3,5 %
28 %
35 %
/
/
/
Bron: https://www.leukerecepten.nl/recepten/gevulde-snackpaprika-met-geitenkaas/ , aangepast naar eigen creatie.
Wout en Elke
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
19-12-2019, 11:26 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Glutenvrije high tea receptjes - Hilde en Bieke
KOEKJES MET APPEL, glutenvrij
Aantal porties : 1
persoon (1 portie)
Ingrediënten
½ ei 25 g
½ eetl. sinaasappelsap, vers 5
g
½ eetl. maïszetmeel 5 g
1 koffiel. appel zonder schil,
geraspt 8 g
½ koffiel. geraspte
citroenschil 1
g
½ koffiel. amandelpoeder 5 g
enkele schijfjes appel met
schil 25 g
Bereidingswijze
Scheid het ei : doe het eiwit in een
kom en klop tot schuim, doe het eigeel in een andere kom en voeg hierbij
het sinaasappelsap
Klop het eigeel met het sinaasappelsap au bain-marie, tot het
mengsel indikt.
Meng in een ander kommetje het maïszetmeel onder de geraspte
appel, zorg dat het zonder klonters oplost, en meng dit vervolgens onder
het opgeklopte eigeel.
Voeg dan de geraspte citroenschil en het amandelpoeder er nog bij
Schep het opgeklopte eiwit eronder
Leg bakpapier op een ovenplaat en schep met een eetlepel hoopjes
deeg op het bakpapier
Steek in elk hoopje deeg 2 schijfjes appel
Bak 15 min. op 175 °C
Bron
eigen creatie, inspiratie op www.mmk.nl/allerlekkerste-amandelkoekjes-maken
Voedingswaarde koekjes met
appel
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (74g)
105 kcal
8,7g
4,2g
1,3g
4,2g
5,6g
1,1g
2,8g
1,1g
Per 100g
142 kcal
11,8g
5,7g
1,8g
5,7g
7,6g
1,5g
3,8g
1,5g
En%
100
33,5
16
2,5
16
48
9,5
24
9,5
GEVULDE TOMAATJES
Aantal porties : 1
persoon (1 portie)
Ingrediënten
3 cocktailtomaatjes 80 g
1 stukje komkommer 20 g
1,5 groene olijf, ontpit 6 g
9 garnalen 9 g
snuifje peper en zout
Bereidingswijze
·
Was de
tomaten, snijd er een kapje af en hol ze uit.
·
Was het
stukje komkommer en rasp het grof.
·
Snijd
de olijven klein
·
Meng de
geraspte komkommer met wat vruchtvlees van de tomaten en de olijven en breng op
smaak met peper en zout
·
Vul
hiermee de tomaten, werk af met 3 garnalen per tomaatje en zet de kapjes er
weer op
Bron
www.
Levenmetdiabetes.nl/recepten/feestelijke-hapjes + kleine eigen aanpassing
Voedingswaarde gevulde
tomaatjes
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (115g)
32 kcal
1,9g
1,9g
0,9g
3,0g
1,0g
0,2g
0,7g
0,1g
Per 100g
28 kcal
1,7g
1,7g
0,8g
2,6g
0,9g
0,2g
0,6g
0,1g
En%
100
26
24
7
38
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
19-12-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
18-12-2019
Getoast stokbrood met auberginespread
Ingrediënten voor 1 persoon:
·
1/8e aubergine (30g), vers
·
2 dunne sneetjes bruin stokbrood,
Bv. Boni selection meergranen stokbrood (1cm breed) (15g)
·
½e teentje knoflook (3g), vers,
fijngesneden
·
2ml zonnebloemolie
·
Enkele druppels vers citroensap
·
1 koffielepel basilicum, vers,
fijngehakt
·
Snuifje peper en zout
·
8 pijnboompitten (8g) (eventueel
geroosterd)
Bereiding:
·
Verwarm de oven voor op 180°C
·
Laat de Aubergine gedurende 30min
in de oven garen.
·
Laat vervolgens ook de stukjes
stokbrood gedurende 6min in de oven bakken.
·
Schep het vruchtvlees uit de
aubergine en plet deze tot moes met een vork.
·
Meng de moes met de knoflook,
olie, citroensap, basilicum, peper en zout.
·
Besmeer de sneetjes stokbrood met
de auberginespread en bestrooi met pijnboompitten.
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Vezels
Eiwit
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (58g)
123 kcal
10,4 g
(1 KhRW)
2,2 g
1,7 g
3,2 g
7,6 g
0,7 g
2,1 g
4,0 g
Per 100g
212 kcal
17,9 g
3,8 g
2,9 g
5,5 g
13,1 g
1,2 g
3,6 g
6,9 g
En%
100%
33%
/
2%
10%
55%
/
/
/
Wout en Elke
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
18-12-2019, 19:52 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs