1.
Naam recept: Bulgur met feta en geroosterde kerstomaat
2.
Aantal porties
1 persoon (1
portie)
3.
Ingrediënten
-
25g kerstomaten
-
Basilicum, gedroogd
-
8 g feta
-
10 g bulgur, ongekookt
-
½ eetlepel sesamzaad (6g)
-
20 ml groentebouillon, bereid
-
½ eetlepel olijfolie (6g)
-
Scheutje balsamicoazijn
-
Snuifje gedroogde oregano
-
Peper
-
Zout
4.
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor op 200 °C.
-
Doe de kerstomaten in een ovenschaal en besprenkel met
de balsamicoazijn en olijfolie. Kruid met peper en zout en zet 15 min. in de
voorverwarmde oven.
-
Kook ondertussen de bulgur 15 min. gaar in de
groentebouillon.
-
Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een pan met
antiaanbaklaag, zonder vetstof. Scheur de blaadjes basilicum in stukken (hou 12
blaadjes apart voor de afwerking) en verkruimel de feta.
-
Maak de bulgur los met een vork en meng er de oregano,
de gescheurde basilicumblaadjes, de geroosterde sesamzaadjes, de geroosterde
kerstomaten en 2/3 van de feta onder. Voeg de rest van de olijfolie toe en
kruid met zwarte peper en zout.
-
Verdeel over de glaasjes en werk af met de rest van de
feta en de basilicumblaadjes.
5.
Voedingswaarde recept 2:
Per
portie
Hoeveelheid
En (kcal)
Eiwitten(g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suikers (g)
Kerstomaten
25g
9
0,4
0,2
0,04
0,04
0,08
1,1
0,5
1,1
Basilicum,
gedroogd
3g
9
0,4
0,1
0,00
0,04
0,04
1,3
0,5
0,0
Feta
8g
21
1,2
1,8
1,30
0,39
0,08
0,1
0,0
0,1
Bulgur
10g
35
1,1
0,2
0,03
0,03
0,09
7,2
0,4
0,1
Sesamzaad
6g
36
1,5
3,2
0,48
1,20
1,45
0,2
0,2
0,0
Groentebouillon
20ml
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
19-12-2019, 13:02 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
DM vegetarisch Suzan Planckaert en Julie Wante Deel 1
1. 1.
Naam recept : Gevulde tomaten
2.
Aantal porties
1 persoon (1 portie)
3.
Ingrediënten
- 1 middelgrote tomaat
(150g)
- 1/8 middelgrote
wortel (12,5g)
- 1/8 appel (17,5g)
- 37,5 g roomkaas,
light
- 3,75 g
sesamzaadjes, geroosterd
- Snuifje peper
4.
Bereidingswijze
-
Hol de tomaat uit.
-
Snijd het tomatenvruchtvlees, de wortel en de appel in stukjes, meng
met de light roomkaas en breng op smaak met peper.
-
Rooster eventueel de sesamzaadjes in een pan, roer door het
roomkaasmengsel en schep alles in de tomaten.
5.
Voedingswaarde: recept 1:
Per portie
Hoeveelheid
En (kcal)
Eiwitten(g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suikers
(g)
Tomaten
150g
21
1,4
0,0
0,00
0,00
0,00
2,8
1,2
2,8
Wortel
20g
7
0,1
0,0
0,00
0,00
0,00
1,3
0,6
1,3
Appel
22g
10
0,0
0,0
0,00
0,00
0
2,5
0,3
2,5
Roomkaas, light
37,5g
56
2,8
3,4
1,5
-
-
2,0
0,2
2,0
Sesamzaadjes, geroosterd
3,75g
23
0,9
2,0
0,30
0,75
0,91
0,1
0,1
0,0
Peper
1g
3
0,1
0
0,01
0,01
0,01
0,5
0,3
0,0
Per portie
233,3g
120
5,30
5,4
1,81
0,76
0,92
9,20
2,70
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
19-12-2019, 13:00 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Appeltaart havermout muffin
Appeltaart havermout muffin
Aantal
porties: 1 muffin
Ingrediënten:
·
20
g glutenvrije havermout
·
Mespuntje
glutenvrije bakpoeder (0,1g)
·
Snuifje
kaneel
·
Snuifje
zout
·
2,5
g vloeibare margarine
·
40
ml halfvolle melk
·
¼
ei
·
2
g honing
·
10
g appel
·
3
g rozijnen
Bereidingswijze:
·
Verwarm
de oven op 180°C
·
Meng
de havermout, het bakpoeder, het kaneel en een snuifje zout in een kom
·
Meng
in een andere kom de margarine, de melk, het ei en de honing
·
Voeg
de inhoud van beide kommen samen en meng goed dooreen
·
Laat
even rusten zodat de havermout wat vocht opneemt en het geheel wat dikker wordt
·
Schil
de appel en snij in kleine blokjes
·
Voeg
de appelblokjes en de rozijnen toe aan het havermoutmengsel
·
Breng
het mengsel over in een muffinvorm en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Vezels
Eiwit
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(90 g)
141 kcal
17,7 g
6,7 g
2,4 g
5,9 g
4,6 g
1,2 g
1,3 g
0,9 g
Per 100g
157 kcal
19,7 g
7,4 g
2,7 g
6,6 g
5,1 g
1,3 g
1,4 g
1,0 g
En%
100%
50,5 %
/
3,5%
17%
29%
/
/
/
Bron: http://www.laurasbakery.nl/appeltaart-havermout-muffins/
Wout en Elke
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
19-12-2019, 11:33 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Courgette-feta-balletjes
Aantal
porties: 1 balletje
Ingrediënten:
·
30
g courgette
·
¼
ei
·
10
g feta
·
1
koffielepel glutenvrije paneermeel (5g)
·
Een
snuifje italiaanse kruiden (rozemarijn, basilicum, oregano, salie,
)
·
Peper
en zout
Bereidingswijze:
·
Verwarm
de oven voor op 200°C
·
Rasp
de geschilde courgette
·
Leg
de courgette op keukenpapier om uit te lekken
·
Leg
de courgette daarna in een theedoek en knijp het meeste vocht eruit
·
Klop
het ei los en verkruimel de feta erdoorheen
·
Roer
de courgette door het eimengsel samen met de glutenvrije paneermeel
·
Kruid
met de italiaanse kruiden, wat peper en zout
·
Rol
tot een balletje
·
Leg
op een bakplaat met bakpapier
·
Bak
het balletje 30 minuten in de voorverwarmde oven
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Vezels
Eiwit
Vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (57g)
67 kcal
4,7 g
0,7 g
0,4 g
3,8 g
3,6 g
2,1 g
1,1 g
0,3 g
Per 100g
117 kcal
8,2 g
1,2 g
0,7 g
6,7 g
6,3 g
3,7 g
1,9 g
0,5 g
En%
100%
28%
/
1%
23%
48%
/
/
/
Wout en Elke
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
19-12-2019, 11:30 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gevulde snackpaprika met cottage cheese
Aantal
porties: 1
Ingrediënten:
·
1
snackpaprika (30g)
·
20
g cottage cheese
·
2
kerstomaatjes (20 g)
·
0.5
g verse bieslook (gehakt)
·
1
g pijnboompitjes
·
Snuifje
peper
Bereiding:
·
Verwarm
de oven voor op 200 graden
·
Halveer
de snackpaprika en verwijder de zaadlijsten
·
Meng
de cottage cheese met de fijngesneden kerstomaatjes en de helft van de gehakte
bieslook
·
Rooster
de pijnboompitjes en voeg toe aan de cottage cheese
·
Breng
op smaak met wat peper
·
Vul
de paprika met het cottage cheese-mengsel en bak gedurende 15 minuten in de
voorverwarmde oven
·
Werk
af met de rest van de fijngehakte bieslook
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Vezels
Eiwit
Vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (71 g)
59 kcal
4,9 g
1,3 g
1,0 g
4,2 g
2,3, g
0,8 g
0,5 g
0,4 g
Per 100g
83 kcal
6,9 g
1,8 g
1,4 g
5,9 g
3,2 g
1,1 g
0,7 g
0,5 g
En%
100%
33,5 %
/
3,5 %
28 %
35 %
/
/
/
Bron: https://www.leukerecepten.nl/recepten/gevulde-snackpaprika-met-geitenkaas/ , aangepast naar eigen creatie.
Wout en Elke
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
19-12-2019, 11:26 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Glutenvrije high tea receptjes - Hilde en Bieke
KOEKJES MET APPEL, glutenvrij
Aantal porties : 1
persoon (1 portie)
Ingrediënten
½ ei 25 g
½ eetl. sinaasappelsap, vers 5
g
½ eetl. maïszetmeel 5 g
1 koffiel. appel zonder schil,
geraspt 8 g
½ koffiel. geraspte
citroenschil 1
g
½ koffiel. amandelpoeder 5 g
enkele schijfjes appel met
schil 25 g
Bereidingswijze
Scheid het ei : doe het eiwit in een
kom en klop tot schuim, doe het eigeel in een andere kom en voeg hierbij
het sinaasappelsap
Klop het eigeel met het sinaasappelsap au bain-marie, tot het
mengsel indikt.
Meng in een ander kommetje het maïszetmeel onder de geraspte
appel, zorg dat het zonder klonters oplost, en meng dit vervolgens onder
het opgeklopte eigeel.
Voeg dan de geraspte citroenschil en het amandelpoeder er nog bij
Schep het opgeklopte eiwit eronder
Leg bakpapier op een ovenplaat en schep met een eetlepel hoopjes
deeg op het bakpapier
Steek in elk hoopje deeg 2 schijfjes appel
Bak 15 min. op 175 °C
Bron
eigen creatie, inspiratie op www.mmk.nl/allerlekkerste-amandelkoekjes-maken
Voedingswaarde koekjes met
appel
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (74g)
105 kcal
8,7g
4,2g
1,3g
4,2g
5,6g
1,1g
2,8g
1,1g
Per 100g
142 kcal
11,8g
5,7g
1,8g
5,7g
7,6g
1,5g
3,8g
1,5g
En%
100
33,5
16
2,5
16
48
9,5
24
9,5
GEVULDE TOMAATJES
Aantal porties : 1
persoon (1 portie)
Ingrediënten
3 cocktailtomaatjes 80 g
1 stukje komkommer 20 g
1,5 groene olijf, ontpit 6 g
9 garnalen 9 g
snuifje peper en zout
Bereidingswijze
·
Was de
tomaten, snijd er een kapje af en hol ze uit.
·
Was het
stukje komkommer en rasp het grof.
·
Snijd
de olijven klein
·
Meng de
geraspte komkommer met wat vruchtvlees van de tomaten en de olijven en breng op
smaak met peper en zout
·
Vul
hiermee de tomaten, werk af met 3 garnalen per tomaatje en zet de kapjes er
weer op
Bron
www.
Levenmetdiabetes.nl/recepten/feestelijke-hapjes + kleine eigen aanpassing
Voedingswaarde gevulde
tomaatjes
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (115g)
32 kcal
1,9g
1,9g
0,9g
3,0g
1,0g
0,2g
0,7g
0,1g
Per 100g
28 kcal
1,7g
1,7g
0,8g
2,6g
0,9g
0,2g
0,6g
0,1g
En%
100
26
24
7
38
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
19-12-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
18-12-2019
Getoast stokbrood met auberginespread
Ingrediënten voor 1 persoon:
·
1/8e aubergine (30g), vers
·
2 dunne sneetjes bruin stokbrood,
Bv. Boni selection meergranen stokbrood (1cm breed) (15g)
·
½e teentje knoflook (3g), vers,
fijngesneden
·
2ml zonnebloemolie
·
Enkele druppels vers citroensap
·
1 koffielepel basilicum, vers,
fijngehakt
·
Snuifje peper en zout
·
8 pijnboompitten (8g) (eventueel
geroosterd)
Bereiding:
·
Verwarm de oven voor op 180°C
·
Laat de Aubergine gedurende 30min
in de oven garen.
·
Laat vervolgens ook de stukjes
stokbrood gedurende 6min in de oven bakken.
·
Schep het vruchtvlees uit de
aubergine en plet deze tot moes met een vork.
·
Meng de moes met de knoflook,
olie, citroensap, basilicum, peper en zout.
·
Besmeer de sneetjes stokbrood met
de auberginespread en bestrooi met pijnboompitten.
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Vezels
Eiwit
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (58g)
123 kcal
10,4 g
(1 KhRW)
2,2 g
1,7 g
3,2 g
7,6 g
0,7 g
2,1 g
4,0 g
Per 100g
212 kcal
17,9 g
3,8 g
2,9 g
5,5 g
13,1 g
1,2 g
3,6 g
6,9 g
En%
100%
33%
/
2%
10%
55%
/
/
/
Wout en Elke
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
18-12-2019, 19:52 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Groentechips
Ingrediënten:
·
1/8e pastinaak (25 g), vers
·
1/4de wortel (25 g), vers
·
1/8e courgette (25 g), vers
·
1/8e aubergine (30 g), vers
·
40g pompoen
·
1 eetlepel zonnebloemolie (10g)
·
Snuifje peper
·
Snuifje zout
·
1 theelepel paprikapoeder (3g)
Bereiding:
·
Was en schil de groenten
·
Snij de pastinaak, wortel,
courgette, aubergine en pompoen in kleine schijfjes met behulp van een
dunschiller.
·
Verhit de zonnebloemolie in de
wok/of pan en bak de groenten krokant.
·
Laat de groentechips even
uitlekken op keukenpapier.
·
Bestrooi de groentechips met
peper, zout en/of paprikapoeder.
Tip: Eet deze met de saus van de zoete
aardappelfrietjes
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Vezels
Eiwit
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (158g)
133 kcal
7,0 g (0,5KhRW)
5,0 g
3,4 g
1,4 g
10,4 g
1,2 g
2,7 g
6,3 g
Per 100g
84 kcal
4,4 g
3,2 g
2,2 g
0,9 g
6,6 g
0,8 g
1,7 g
4,0 g
En%
100%
21%
/
5%
4%
70%
/
/
/
Bron: https://www.lekkervanbijons.be/recepten/groentechips-met-frisse-lentedips
Wout en Elke
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
18-12-2019, 19:47 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Zoete aardappelfrietjes in de oven met sausje
Ingrediënten voor 1 persoon:
·
200 gram zoete aardappel, vers
·
1 teentje knoflook (6g), vers
·
5ml olijfolie
·
2 theelepels paprikapoeder (6g),
gedroogd
·
2 gram koriander, vers
·
50 gram magere platte kaas
·
Snuifje peper
·
Snuifje zout
Bereiding:
Voor de ovenfrietjes
·
Verwarm de oven voor op 180°C.
·
Schil de zoete aardappelen en snij
deze in frietjes.
·
Pers de knoflook
·
Meng de zoete aardappelen met de
knoflook, olijfolie en 1 theelepel paprikapoeder op een bakplaat of in een
ovenschotel
·
Bak deze ongeveer 45min in de oven.
Voor het sausje
·
Snij de koriander fijn.
·
Meng de platte kaas met de
koriander, 1 theelepel paprikapoeder, peper en zout.
·
Serveer de saus bij de frietjes.
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Vezels
Eiwit
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (269g)
224 kcal
32,6 g
(2,5 KhRW)
11,7 g
6,3 g
6,9 g
5,8 g
1,0 g
3,8 g
0,6 g
Per 100g
83 kcal
12,1 g
4,3 g
2,3 g
2,6 g
2,2 g
0,4 g
1,4 g
0,2 g
En%
100%
58,5%
/
6%
12,5%
23%
/
/
/
Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R931384/aardappel-met-dip
Wout en Elke
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
18-12-2019, 19:45 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gazpacho
Ingrediënten voor 1 persoon:
·
125ml water
·
¼ bouillonblokje (2,5g)
bv. Knorr groentenbouillon, groente
·
100 gram
pompoenblokjes, vers
·
¼ gele paprika (35 g),
vers
·
½de tomaat (65g), vers
·
¼de ui (25g), vers
·
¼de teen knoflook
(1,5g), vers
·
1 ijsblokje
Bereiding:
·
Breng het water aan de
kook met het bouillonblokje
·
Voeg de pompoenstukjes
toe aan de kokende bouillon en laat 15min garen.
·
Giet de bouillon af en
bewaar het kookvocht
·
Laat zowel de pompoen
als het kookvocht afkoelen
·
Snij ondertussen de
gele paprika en de tomaat in stukjes en versnipper de ui.
·
Doe de tomaten,
paprika, ui, pompoen in een blender
·
Voeg hieraan 100ml van
het kookvocht en 1 ijsblokje aan toe
·
Mix het geheel tot een
gladde massa
·
Voeg eventueel extra
kookvocht toe tot een gewenste dikte.
·
Serveer koel
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Vezels
Eiwit
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (354 g)
46 kcal
5,3 g
(0,5 KhRW)
4,2 g
3,0 g
2,8 g
0,8 g
0,5 g
0,3 g
0,0 g
Per 100g
12,9 kcal
1,5 g
1,2 g
0,8 g
0,8 g
0,2 g
0,1 g
0,1 g
0,0 g
En%
100%
46,5%
/
13%
24,5%
16%
/
/
/
Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R1188906/pompoengazpacho
Wout en Elke
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
18-12-2019, 19:42 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Groentetorentje met mozzarella
Ingrediënten voor 1 torentje
·
2 dunne schijfjes pastinaak (20g),
vers
·
2 dunne schijfjes aubergine (20g),
vers
·
2 dunne schijfjes courgette (20g),
vers
·
2 dunne schijfjes pompoen (20g),
vers
·
Mozzarella (20g) bv. Züger
mozzarella zonder dierlijk stremsel, grote bol
·
Snuifje oregano, gedroogd
Bereiding
·
Verwarm de oven voor op 180°C
·
Spoel de groenten.
·
Schil de pompoen (en indien u wenst
ook de andere groenten)
·
Snij de groenten in fijne schijfjes
·
Snij de mozzarella in zo dun
mogelijke schijfjes
·
Maak torentjes van respectievelijk
een schijfje pastinaak, aubergine, courgette, pompoen en mozzarella. Herhaal
deze stap nog een 2de keer
·
Kruid het geheel af met een beetje
oregano
·
Bak het torentje gedurende 20min in
de oven
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Vezels
Eiwit
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (100g)
78 kcal
4,1 g
(0,5 KhRW)
2,5 g
1,8 g
4,8 g
4,1 g
2,7 g
1,1 g
0,2 g
Per 100g
78 kcal
4,1 g
2,5 g
1,8 g
4,8 g
4,1 g
2,7 g
1,1 g
0,2 g
En%
100%
21%
/
5,5%
25,5%
48%
/
/
/
Bron: https://www.tastytom.nl/item/mozarella-torentje-groenten/ , bijgewerkt naar eigen creatie.
Wout en Elke
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
18-12-2019, 19:39 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Hamburger met guacamole, aubergine en groentjes
Ingrediënten voor 1 hamburger
·
1/2de avocado (80 g)
·
1 koffielepel vers citroensap (5g)
·
Snuifje peper
·
Snuifje zout
·
1 dikke schijf aubergine, vers (20
g)
·
5ml olijfolie
·
Mini afbakbroodjes, diepvries bv.
Boni ronde broodjes (40 gram/stuk)
·
1 blaadje sla (7g)
·
1 schijfje tomaat (15 g)
Bereiding:
·
Verwarm de oven voor op 180°C.
·
Snij de avocado overlangs in twee
en verwijder de pit.
·
Verwijder de schil van de avocado.
·
Plet de avocado met een vork
·
Voeg meteen het citroensap toe,
zodat de avocado niet verkleurt.
·
Kruid met peper en zout.
·
Zet de bereide guacamole in de
koelkast.
·
Was de aubergine en snij er een
dikke schijf af
·
Leg de aubergineschijf op een
bakplaat.
·
Giet de olijfolie over de
aubergineschijf en bak deze in de oven gedurende 12min (draai na 6 min de
aubergineschijf om)
·
Plaats het afbakbroodje in de oven
(volg de instructies op de verpakking).
·
Laat het broodje afkoelen en snij
het middendoor.
·
Besmeer het broodje met de
guacamole
·
Leg respectievelijk een sneetje
aubergine, een blaadje sla en een schijfje tomaat tussen het broodje.
Hoeveelheid
Energie
KH
Suiker
Vezels
Eiwit
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (172g)
319 kcal
22,9 g
(2KhRW)
3,2 g
5,7 g
6,3 g
21,2 g
2,7 g
15,0 g
1,9 g
Per 100g
185 kcal
13,3 g
1,9 g
3,3 g
3,7 g
12,3 g
1,6 g
8,7 g
1,1 g
En%
100%
29%
/
4%
8%
59%
/
/
/
Bron: naar eigen creatie.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
18-12-2019, 19:31 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tetris broodlunch met side dishes
1.
Portiegrootte: voor 1
persoon
2.
Ingrediënten:
-
2 koffielepel
olijfolie extra vierge (9 g)
-
½ stuk kippenfilet, rauw (40 g)
-
Snuifje kippenkruiden
-
½ tas kikkererwten, bokaal (50 g)
-
1/3 stuk paprika, rauw (60 g)
-
1 koffielepel limoensap (12 g)
-
Snuifje koriander, vers
-
Snuifje peper en zout
-
2 eetlepels bloemkool, rauw (60 g)
-
½ eetlepel komkommer, rauw (20 g)
-
1 wortelen, rauw (80 g)
-
6 blaadjes spinazie, rauw (30 g)
-
2 sneden meergranenbrood (54 g)
-
1 tarwetortilla (40 g)
-
half handje amandelnoten, ongezouten (12 g)
-
6 stuks druiven (42 g)
3.
Bereidingswijze:
Verhit 1 koffielepel olijfolie in een pan. Kruid
de kippenfilet met kippenkruiden en bak gaar. Laat deze 5 minuten afkoelen en
snij het en fijne sneden. Laat de kippenfilet nog enkele minuten afkoelen.
Spoel de kikkererwten onder koud water en laat
uitlekken. Snij de paprika verticaal en verwijder de zaden. Snijd de paprika in
grove stukken. Breng de uitgelekte kikkererwten en de paprika in de cutter en
voeg 1 koffielepel olijfolie, het limoensap en de koriander eraan toe. Mix
alles en breng op smaak met peper en zout. Breng de paprika-hummus over in een
klein potje zodanig dat het in de lunchbox past als dipsaus.
Spoel de bloemkool en komkommer onder lauw
water. Snij de bloemkool in afzonderlijke roosjes. Schil de helft van de
komkommer. Schil telkens 1 schil, daarna een stuk niet, daarna weer een stuk, enz.
Hierdoor kan deze later in dambordpatroon geserveerd worden. Snij de komkommer in
gelijke schijven. Plaats de bloemkool en de komkommer in de lunchbox. Serveer
de komkommer in het dambordpatroon.
Spoel de wortelen en de spinazie. Dep de
spinazie met enkele stukken keukenpapier goed droog. Schil de wortel en rasp
daarna heel fijn. Laat enkele minuten uitlekken.
Beleg een
snede meergranenbrood met de spinazie, enkele sneden kippenfilet en de
wortelen. Leg er de tweede snede op en snij het in de spelblokken die typerend
waren voor het computerspel Tetris.
Leg op de tarwetortilla de overige sneden
kipfilet, wortelen en spinazie. Snij deze wrap in fijne sneden en steek deze op
een tandenstoker. Leg deze bij de andere boterhammen in de boterhamdoos.
Plaats als laatste de ongezouten amandelnoten en druiven op een vrije plaats in
de lunchbox.
4.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
Energie (in kcal)
Eiwitten
(in g)
Tot. Vetten (in g)
VV
(in g)
EOV
(in g)
MOV
(in g)
Tot. KH
(in g)
Toeg. Suikers
(in g)
Per
portie (509 g)
595
26,9
21,9
3,2
11,6
3,9
64,5
17,4
Per
100 g
117
5,3
4,3
0,6
2,3
0,8
12,7
3,4
EN%
18 En%
33 En%
5 En%
18 En%
6 En%
43 En%
12 En%
5.
Bron:
-
Colruyt .
(sd). Opgehaald van https://www.colruyt.be/nl/recept/paprikahummus
Deels
eigen creatie (Naert Margot en Vermaere Ward).
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
18-12-2019, 13:59 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Hartige scones met cottage-cheese (Deel 3)
1. Portiegrootte : voor 1 persoon
2. Ingrediënten :
-
Snuifje bakpoeder ( Dr. Oetker
Backin bakpoeder ) (1 g)
-
Snuifje cayennepeper
-
Snuifje zout
-
35 glutenvrije
zelfrijzende bloem (AH Vrij van Gluten zelfrijzend bakmeel)
-
1 koffielepel
vloeibare bakmargarine (4 g)
-
½ koffielepel
koolzaadolie (2 g)
-
1 koffielepel lente-ui
(4 g)
-
½ koffielepel mosterd
(3 g)
-
15 ml karnemelk
-
25 g cottage-cheese
-
1 koffielepel
bieslook, vers (4 g)
3. Bereidingswijze :
Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe de bakpoeder,
cayennepeper, het zout en zelfrijzend bakmeel in een kom en werk met je
vingertoppen de koude boter en koolzaadolie erdoor tot er kruimels ontstaan.
Snijd de lente-ui fijn. Meng de mosterd met een
garde door de karnemelk en voeg samen met de een deel van de cottage-cheese (15
g) en de lente-ui toe aan het kruimelige deeg. Kneed snel tot een samenhangende
bal.
Bestuif het aanrecht met bloem en rol de bal uit
tot een plak van 2 cm dikte. Steek met de uitsteekvorm de scones uit het deeg
en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat
Bak de scones 15 minuten en laat ze minimaal 10
minuten tot lauwwarm afkoelen op een rooster. Knip of snijd ondertussen de
bieslook fijn. Snijd de scones open, besmeer met de overgebleven cottage-cheese
(10 g) en bestrooi met bieslook.
4. Voedingswaarde :
Hoeveelheid
Energie (in kcal)
Eiwitten (in g)
Vetten (in g)
VV (in g)
EOV (in g)
MOV (in g)
Koolhydraten (in g)
Suikers (in g)
VDVS
(in g)
Per
portie
(93
g)
208
4,4
6,5
1,4
3,0
2,0
32,4
1,4
0,8
Per
100 g
224
4,7
7,0
1,5
3,2
2,2
34,8
1,5
0,9
En%
/
9
28
6
13
10
62
3
/
5. Bron :
-
Hein, A.
(sd). Hartige scones met trappistenkaas . Opgeroepen op oktober 18, 2019,
van Albert Hein: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1190926/hartige-scones-met-trappistenkaas
-
Deels eigen creatie (Naert
Margot en Vermaere Ward) .
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
18-12-2019, 13:56 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Mini spinazie quiches (Deel 2)
1. Portiegrootte : voor 1 persoon
2. Ingrediënten :
-
1 eetlepel aardappel,
rauw (30 g)
-
Teentje look (2 g)
-
½ koffielepel
vloeibare bakmargarine (2 g)
-
12 bladeren spinazie,
vers (60 g)
-
¼ ei (15 g)
-
1 eetlepel magere vers
kwark (30 g)
-
40 ml halfvolle melk
-
Snuifje tijm, droog
-
Snuifje rozemarijn,
droog
-
Snuifje chillipoeder
-
Snuifje peper
-
Snuifje zout
3. Bereidingswijze :
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schil de aardappel en kook deze tot hij
gaar is.
Pel de look en en plet het fijn. Neem een
kookpot en doe er de look en de margarine in.
Stoof de look aan en voeg de verse
bladspinazie er aan toe. Stoof de bladspinazie op een laag vuurtje tot bijna al
het vocht uit de spinazie is.
Breek het ei en klop het los een grote
pot. Voeg er de magere verse kwark, de halfvolle melk, tijm, rozemarijn,
chillipoeder en peper en zout aan toe. Klop alles goed door elkaar.
Snij de aardappel en spinazie in kleine
stukjes en voeg toe aan het ei-mengsel.
Giet het mengsel in de cupcake-vorm en
plaats het in de voorverwarmde oven.
Haal het na 30 minuten uit de oven en laat
het 10 minuten afkoelen.
4. Voedingswaarde :
Hoeveelheid
Energie (in kcal)
Eiwitten (in g)
Vetten (in g)
VV (in g)
EOV (in g)
MOV (in g)
Koolhydraten (in g)
Suikers (in g)
VDVS
(in g)
Per
portie
(179
g)
104
8,7
3,9
1,2
0,6
0,7
8,5
4,0
1,5
Per
100 g
58
4,9
2,2
0,7
0,3
0,4
4,7
2,2
0,8
En%
/
33
33
10
5
6
33
15
/
5. Bron :
-
Yummly. (sd). Mini Spinach Quiches . Opgeroepen op oktober 19, 2019, van Yummly: https://www.yummly.com/recipe/Mini-Spinach-Quiches-9062300
-
Deels eigen creatie (Naert Margot en
Vermaere Ward).
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
18-12-2019, 12:18 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Bananencake met blauwe bessen en appel (Deel 1)
1. Portiegrootte : voor 1 persoon
2. Ingrediënten :
-
½ banaan, rijp zonder
schil (50 g)
-
¼ ei (12,5 g)
-
12,5 g boekweitmeel ( AH Vrij
van Gluten boekweitmeel )
-
Snuifje bakpoeder ( Dr. Oetker
Backin bakpoeder ) (1 g)
-
½ koffielepel
koolzaadolie (2 g)
-
Snuifje kaneel
-
Snuifje zout
-
3 blauwe bessen, vers
(10 g)
-
½ eetlepel Stevia (0,5
g)
-
1/8 appel, zonder
schil (10 g)
-
Margarine
3. Bereidingswijze :
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Plet de bananen met een vork of spatel en meng
deze met het ei in een grote kom. Voeg het boekweitmeel, de bakpoeder, de olie,
het kaneel en het zout hieraan toe. Meng
dit goed door elkaar.
Was de blauwe bessen en voeg deze toe aan
de deeg. Voeg de stevia toe aan de deeg en spatel alles nog eens heel goed door
elkaar.
Was en schil de appel en snijd in fijne
schijfjes. Vet de bakvorm in met de margarin. Doe het boekweitmengsel in de
bakvorm en werk af met de schuifjes appel. Leg deze mooi bovenop de cake.
Bak de cake 50 minuten in de oven.
4. Voedingswaarde :
Hoeveelheid
Energie (in kcal)
Eiwitten (in g)
Vetten (in g)
VV (in g)
EOV (in g)
MOV (in g)
Koolhydraten (in g)
Suikers (in g)
VDVS
(in g)
Per
portie
(99
g)
138
4,4
3,8
0,7
1,1
0,6
20,1
10,0
2,4
Per
100 g
138
4,4
3,8
0,7
1,1
0,6
20,1
10,0
2,4
En%
/
13
25
5
7
4
58
29
/
5. Bron :
-
Pauline,
W. (2017, mei 23). bananencake met blauwe bessen . Opgeroepen op oktober
17, 2019, van Uit Pauline's Keuken: https://uitpaulineskeuken.nl/2017/05/bananencake-met-blauwe-bessen.html
-
Deels eigen creatie (Naert Margot en
Vermaere Ward).
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
18-12-2019, 12:11 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Hartige wafeltjes op z'n Italiaans
Studenten: Laurence Meuleman en Michelle Desmet
HARTIGE WAFELTJES OP ZN ITALIAANS
Portie voor 1 persoon
Ingrediënten
25 g courgette, vers
Snuifje zout
15 g kerstomaten, vers
5 g rucola, vers
45 ml melk, halfvol
12 g margarine
2 g geraspte parmezaan
14 g ei
Snuifje nootmuskaat
30 g boekweitmeel, Albert Heijn
0,5 g bakpoeder, Organ
5 g rucola
15 g minimozzarellabolletjes
Bereidingswijze
Rasp de ongeschilde courgette en bestrooi met zout.
Laat de courgette 10 min. trekken.
Weeg de kerstomaten af en halveer ze.
Weeg de rucola af en hak ze grof.
Doe de courgette in een verse keukenhanddoek en knijp het vocht uit.
Meet de melk af en doe in een kom.
Weeg de boter en parmezaan af en doe in de kom.
Voeg de eieren toe aan de kom.
Meng alles tot een gladde massa.
Kruid het mengsel met nootmuskaat.
Weeg het boekweitmeel en bakpoeder af en doe dit in een andere kom.
Voeg de gladde massa toe aan de boekweitmeel en de bakpoeder.
Voeg de geraspte courgette toe aan het beslag.
Schep een eetlepel op een heet wafelijzer en bak de wafels goudbruin.
Werk de wafels af met kerstomaten, rucola en minimozzarellabolletjes.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Eiw .
Vetten
VV
EOV
MOV
Chol .
Suiker
Vezels
Vocht
Per portie (163,5 g)
286 kcal
25,0 g
10,5 g
15,3 g
5,8 g
4,5 g
4,9 g
62 mg
3,5 g *
2,5 g
110,0 g
Per 100 g
175 kcal
15,3 g
6,4 g
9,4 g
3,5 g
2,8 g
3,0 g
37,9 mg
2,1 g
1,5 g
67,3 g
En%
100
35
14,6
à
14,5
48,3
à
48,5
18
14,4
à
14,5
15,4
à
15,5
0,2
à
0
4,8
à
5
1,7
à
2
*Slechts 0,4 g
toegevoegde suikers, de rest zijn natuurlijke suikers.
Bron: Hartige wafels op zn Italiaans Geraadpleegd
op 17 oktober 2019, https://www.bioplanet.be/wps/portal/bioplanet/nl/home/recepten/detail/hartige-wafels-op-z-n-italiaans-92027
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
18-12-2019, 11:04 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Carpaccio rolletjes
Studenten: Laurence Meuleman en Michelle Desmet
CARPACCIO
ROLLETJES
Portie voor 1 persoon
Ingrediënten
9
g zongedroogde tomaten, olie
2
g olijfolie
0,6
g knoflook, vers
Snuif
peper
Snuif
zout
Snuif
oregano
8
g glutenvrije wrap, Schär
10
g Gandaham
3
g rucola, vers
Bereidingswijze
Weeg
de zongedroogde tomaten, olijfolie, knoflook en pijnboompitten af.
Mix
alles tot een tapenade.
Kruid
de tapenade af naar smaak.
Besmeer
de wrap met tapenade.
Beleg
de wrap met Gandaham en rucola.
Rol
de wrap op in folie en bewaar 1 uur in de koelkast.
Prik
een prikker doorheen de wrap.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Eiw .
Vetten
VV
EOV
MOV
Chol .
Suiker
Vezels
Vocht
Per portie
(34,1 g)
88 kcal
5,2 g
3,6 g
5,4 g
1,0 g
2,1 g
0,8 g
7,0 mg
1,4 g *
2,8 g
16,0 g
Per 100 g
258 kcal
15,2 g
10,6 g
15,8 g
2,9 g
6,2 g
2,3 g
20,5 mg
4,1 g
8,2 g
46,9 g
En%
100
23,6
à
23,5
16,4
à
16,5
55,2
à
55
10,2
à
10
21,5
8,2
à
8
0
6,4
à
6,5
6,4
à 6,5
Waarvan
1,3 g toegevoegde suikers, de rest zijn natuurlijke suikers.
Bron: Carpaccio rolletjes Geraadpleegd op 18 oktober 2019, https://www.leukerecepten.nl/recepten/carpaccio-rolletjes/
aangepast door Michelle Desmet en
Laurence Meuleman
Bron: Bladerdeeghapje met Gandaham, tomatentapenade
en parmezaanse kaas Geraadpleegd op
18 oktober 2019, https://koken.vtm.be/recept/bladerdeeghapje-met-gandaham-tomatentapenade-en-parmezaanse-kaas?fbclid=IwAR0yYvlu0mTNbYCNaDgGn8loIvhCkoJTx0cUpYdGwIc_H9YGqYWVU-L1MC8 aangepast door Michelle Desmet en
Laurence Meuleman
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
18-12-2019, 10:47 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs