Scheid het ei : doe het eiwit in een
kom en klop tot schuim, doe het eigeel in een andere kom en voeg hierbij
het sinaasappelsap
Klop het eigeel met het sinaasappelsap au bain-marie, tot het
mengsel indikt.
Meng in een ander kommetje het maïszetmeel onder de geraspte
appel, zorg dat het zonder klonters oplost, en meng dit vervolgens onder
het opgeklopte eigeel.
Voeg dan de geraspte citroenschil en het amandelpoeder er nog bij
Schep het opgeklopte eiwit eronder
Leg bakpapier op een ovenplaat en schep met een eetlepel hoopjes
deeg op het bakpapier
Steek in elk hoopje deeg 2 schijfjes appel
Bak 15 min. op 175 °C
Bron
eigen creatie, inspiratie op www.mmk.nl/allerlekkerste-amandelkoekjes-maken
Voedingswaarde koekjes met
appel
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (74g)
105 kcal
8,7g
4,2g
1,3g
4,2g
5,6g
1,1g
2,8g
1,1g
Per 100g
142 kcal
11,8g
5,7g
1,8g
5,7g
7,6g
1,5g
3,8g
1,5g
En%
100
33,5
16
2,5
16
48
9,5
24
9,5
GEVULDE TOMAATJES
Aantal porties : 1
persoon (1 portie)
Ingrediënten
3 cocktailtomaatjes 80 g
1 stukje komkommer20 g
1,5 groene olijf, ontpit6 g
9 garnalen 9 g
snuifje peper en zout
Bereidingswijze
·
Was de
tomaten, snijd er een kapje af en hol ze uit.
·
Was het
stukje komkommer en rasp het grof.
·
Snijd
de olijven klein
·
Meng de
geraspte komkommer met wat vruchtvlees van de tomaten en de olijven en breng op
smaak met peper en zout
·
Vul
hiermee de tomaten, werk af met 3 garnalen per tomaatje en zet de kapjes er
weer op
Bron
www.
Levenmetdiabetes.nl/recepten/feestelijke-hapjes + kleine eigen aanpassing
Verhit 1 koffielepel olijfolie in een pan. Kruid
de kippenfilet met kippenkruiden en bak gaar. Laat deze 5 minuten afkoelen en
snij het en fijne sneden. Laat de kippenfilet nog enkele minuten afkoelen.
Spoel de kikkererwten onder koud water en laat
uitlekken. Snij de paprika verticaal en verwijder de zaden. Snijd de paprika in
grove stukken. Breng de uitgelekte kikkererwten en de paprika in de cutter en
voeg 1 koffielepel olijfolie, het limoensap en de koriander eraan toe. Mix
alles en breng op smaak met peper en zout. Breng de paprika-hummus over in een
klein potje zodanig dat het in de lunchbox past als dipsaus.
Spoel de bloemkool en komkommer onder lauw
water. Snij de bloemkool in afzonderlijke roosjes. Schil de helft van de
komkommer. Schil telkens 1 schil, daarna een stuk niet, daarna weer een stuk, enz.
Hierdoor kan deze later in dambordpatroon geserveerd worden. Snij de komkommer in
gelijke schijven. Plaats de bloemkool en de komkommer in de lunchbox. Serveer
de komkommer in het dambordpatroon.
Spoel de wortelen en de spinazie. Dep de
spinazie met enkele stukken keukenpapier goed droog. Schil de wortel en rasp
daarna heel fijn. Laat enkele minuten uitlekken.
Belegeen
snede meergranenbrood met de spinazie, enkele sneden kippenfilet en de
wortelen. Leg er de tweede snede op en snij het in de spelblokken die typerend
waren voor het computerspel Tetris.
Leg op de tarwetortilla de overige sneden
kipfilet, wortelen en spinazie. Snij deze wrap in fijne sneden en steek deze op
een tandenstoker. Leg deze bij de andere boterhammen in de boterhamdoos.
Plaats als laatste de ongezouten amandelnoten en druiven op een vrije plaats in
de lunchbox.
4.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
Energie (in kcal)
Eiwitten
(in g)
Tot. Vetten (in g)
VV
(in g)
EOV
(in g)
MOV
(in g)
Tot. KH
(in g)
Toeg. Suikers
(in g)
Per
portie (509 g)
595
26,9
21,9
3,2
11,6
3,9
64,5
17,4
Per
100 g
117
5,3
4,3
0,6
2,3
0,8
12,7
3,4
EN%
18 En%
33 En%
5 En%
18 En%
6 En%
43 En%
12 En%
5.
Bron:
-
Colruyt.
(sd). Opgehaald van https://www.colruyt.be/nl/recept/paprikahummus
Deels
eigen creatie (Naert Margot en Vermaere Ward).
Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe de bakpoeder,
cayennepeper, het zout en zelfrijzend bakmeel in een kom en werk met je
vingertoppen de koude boter en koolzaadolie erdoor tot er kruimels ontstaan.
Snijd de lente-ui fijn. Meng de mosterd met een
garde door de karnemelk en voeg samen met de een deel van de cottage-cheese (15
g) en de lente-ui toe aan het kruimelige deeg. Kneed snel tot een samenhangende
bal.
Bestuif het aanrecht met bloem en rol de bal uit
tot een plak van 2 cm dikte. Steek met de uitsteekvorm de scones uit het deeg
en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat
Bak de scones 15 minuten en laat ze minimaal 10
minuten tot lauwwarm afkoelen op een rooster. Knip of snijd ondertussen de
bieslook fijn. Snijd de scones open, besmeer met de overgebleven cottage-cheese
(10 g) en bestrooi met bieslook.
Pel de look en en plet het fijn. Neem een
kookpot en doe er de look en de margarine in.
Stoof de look aan en voeg de verse
bladspinazie er aan toe. Stoof de bladspinazie op een laag vuurtje tot bijna al
het vocht uit de spinazie is.
Breek het ei en klop het los een grote
pot. Voeg er de magere verse kwark, de halfvolle melk, tijm, rozemarijn,
chillipoeder en peper en zout aan toe. Klop alles goed door elkaar.
Snij de aardappel en spinazie in kleine
stukjes en voeg toe aan het ei-mengsel.
Giet het mengsel in de cupcake-vorm en
plaats het in de voorverwarmde oven.
Haal het na 30 minuten uit de oven en laat
het 10 minuten afkoelen.
Plet de bananen met een vork of spatel en meng
deze met het ei in een grote kom. Voeg het boekweitmeel, de bakpoeder, de olie,
het kaneel en het zout hieraan toe. Meng
dit goed door elkaar.
Was de blauwe bessen en voeg deze toe aan
de deeg. Voeg de stevia toe aan de deeg en spatel alles nog eens heel goed door
elkaar.
Was en schil de appel en snijd in fijne
schijfjes. Vet de bakvorm in met de margarin. Doe het boekweitmengsel in de
bakvorm en werk af met de schuifjes appel. Leg deze mooi bovenop de cake.
KIP-KOMKOMMER-DRAGON MINI-SANDWICH, glutenvrij Recept voor één portie
Ingrediënten: 30 g kippenborst, rauw 2 g olijfolie 30 g komkommer 35 g multigranenbrood, glutenvrij, met noden en zaden 6 g dragonblaadjes, vers 5 g yogonaise 20 g rucola
Bereidingswijze: Snij de kip in kleine dobbelsteentjes. Bak de kipblokjes gaar in olijfolie. Maak de komkommer schoon, en snij in dunne schijfjes. Snij een snede brood diagonaal door tot een driehoekje. Beleg een driehoekje met kipblokjes. Hak de dragon fijn en strooi over de kip. Leg daarop de komkommerschijfjes en voeg enkele punten yogonaise toe. Beleg royaal met rucolablaadjes. Plaats daarbovenop het tweede driehoekje brood, en zet de sandwich vast met een houten prikker.
Bron: Eigen creatie
Energie
(Kcal)
Eiwitten
(g)
Vetten
(g)
VV
(g)
EOV
(g)
MOV
(g)
Koolhydraten
(g)
Suikers
(g)
Voedingsvezels
(g)
per 100 g
143
8,3
5,7
0,71
2,57
1,61
13,8
1,2
2,0
per portie (124 g)
178
10,3
7,0
0,88
3,19
2,00
17,1
1,5
2,4
En%
23
35
4
16
10
38
3
3
FALAFEL MET YOGHURTSAUS Recept voor één portie
Ingrediënten: 80 g uitgelekte kikkererwten 70 g ui 1 kl verse peterselie een snuif komijnpoeder een snuif korianderpoeder een snuif paprikapoeder een snuif lookpoeder een snuif peper en zout 6 g maïszetmeel 20 g volle Griekse yoghurt
Bereidingswijze: Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze nog eens goed na. Hak de ui en de peterselie fijn. Mix de kikkererwten samen met de ui en de peterselie fijn. Stevig kruiden met komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, lookpoeder, peper en zout. Doe de maïsbloem door het deeg en rol balletjes (1 eetlepel deeg). Laat de de falafels 20-25 minuten goudbruin bakken in een voorverwarmde oven op 175°C. Roer ondertussen de yoghurt los met wat lookpoeder, komijnpoeder, peper en zout.
Bron: Eigen creatie
Energie
(kcal)
Eiwitten
(g)
Vetten
(g)
VV
(g)
EOV
(g)
MOV
(g)
Koolhydraten
(g)
Suikers
(g)
Voedingsvezels
(g)
per 100 g
86
4,4
2,4
0,84
0,50
0,57
9,9
1,1
3,8
per portie
(178 g)
153
7,8
4,2
1,49
0,88
1,01
17,6
2,0
6,7
En%
20
25
9
5
6
46
5
9
TOAST MET RICOTTA, ABRIKOZENCOMPOTE EN WALNOOT Recept voor 1 portie
Ingrediënten: 30 g brood, multigranen, glutenvrij, noten & zaden 25 g ricotta 2 g vanille, -stokje, in poeder (Vahiné) ½ kl, afgestreken, Pure Via Kristalkorrel (steviolglycosiden, erythritol) 2,5 g 30 g abrikozencompote, ongesuikerd 3 g walnoot, fijngehakt
Bereidingswijze: Toast het brood in de toaster. Roer de poedervanille (géén vanillesuiker) en de zoetstof (Pure Via) door de ricotta. Beleg de toast met de zoete ricotta, daarbovenop de abrikozencompote, en overstrooi met de gehakte walnoten.
Weeg
de glutenvrije havermout af en doe in de kom.
Meet
de amandelmelk af en voeg toe aan de havermout.
Weeg
de banaan af en doe bij het mengsel.
Voeg
het ei, bakpoeder en baking soda toe aan het mengsel.
Mix
het mengsel tot een egaal beslag.
Schil
de appel, snijd in stukjes.
Meng
de appelstukjes doorheen het beslag.
Verdeel
het beslag over de muffinvormen.
Bak
de muffins 30 min goudbruin op 180°C.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Eiw.
Vetten
VV
EOV
MOV
Chol.
Suiker
Vezels
Vocht
Per portie
(80 g)
101 kcal
14,5 g
4,0 g
2,5 g
0,7 g
1,1 g
0,7 g
49 mg
6,5 g *
2,0 g
55,0 g
Per 100 g
126 kcal
18,1 g
5,0 g
3,1 g
0,9 g
1,4 g
0,9 g
61 mg
8,1 g
2,5 g
68,8 g
En%
100
57,4
à
57,5
15,8
à
16
22,3
à
22,5
6,2
à
6
9,8
à
10
6,2
à
6
0,4
à
0,5
25,7
à
26
4
*Slechts 0,5 g
toegevoegde suikers, de rest zijn natuurlijke suikers.
Bron: Gezond snoepen: havermout muffins met
bosbessen Geraadpleegd op 18 oktober 2019, http://www.foody.nl/extern/recept/21069 aangepast door Michelle Desmet en
Laurence Meuleman