Gezonde voeding
Tips & tricks
Inhoud blog
  • TAPAS BB
  • Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
  • High tea
  • Tapas voor diabetes patiënten Julie en Indra
  • Mini skinny cheesecake
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    19-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glutenvrije high tea receptjes - Hilde en Bieke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    KOEKJES MET APPEL, glutenvrij

     

    Aantal porties : 1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    ½ ei      25 g

    ½ eetl. sinaasappelsap, vers 5 g

    ½ eetl. maïszetmeel  5   g

    1 koffiel. appel zonder schil, geraspt 8 g

    ½ koffiel. geraspte citroenschil                                  1 g

    ½  koffiel. amandelpoeder 5 g

    enkele schijfjes appel met schil 25 g

     

    Bereidingswijze

    • Scheid het ei : doe het eiwit in een kom en klop tot schuim, doe het eigeel in een andere kom en voeg hierbij het sinaasappelsap
    • Klop het eigeel met het sinaasappelsap au bain-marie, tot het mengsel indikt.
    • Meng in een ander kommetje het maïszetmeel onder de geraspte appel, zorg dat het zonder klonters oplost, en meng dit vervolgens onder het opgeklopte eigeel.
    • Voeg dan de geraspte citroenschil en het amandelpoeder er nog bij
    • Schep het opgeklopte eiwit eronder
    • Leg bakpapier op een ovenplaat en schep met een eetlepel hoopjes deeg op het bakpapier
    • Steek in elk hoopje deeg 2 schijfjes appel
    • Bak 15 min. op 175 °C

     

    Bron

    eigen creatie, inspiratie op www.mmk.nl/allerlekkerste-amandelkoekjes-maken

     

    Voedingswaarde koekjes met appel

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (74g)

    105 kcal

    8,7g

    4,2g

    1,3g

    4,2g

    5,6g

    1,1g

    2,8g

    1,1g

    Per 100g

    142 kcal

    11,8g

    5,7g

    1,8g

    5,7g

    7,6g

    1,5g

    3,8g

    1,5g

    En%

    100

    33,5

    16

    2,5

    16

    48

    9,5

    24

    9,5

     

     

    GEVULDE TOMAATJES

     

    Aantal porties : 1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    3 cocktailtomaatjes         80 g

    1 stukje komkommer  20 g

    1,5 groene olijf, ontpit  6 g

    9 garnalen 9 g

    snuifje peper en zout

     

    Bereidingswijze

    ·       Was de tomaten, snijd er een kapje af en hol ze uit.

    ·       Was het stukje komkommer en rasp het grof.

    ·       Snijd de olijven klein

    ·       Meng de geraspte komkommer met wat vruchtvlees van de tomaten en de olijven en breng op smaak met peper en zout

    ·       Vul hiermee de tomaten, werk af met 3 garnalen per tomaatje en zet de kapjes er weer op

    Bron

    www. Levenmetdiabetes.nl/recepten/feestelijke-hapjes + kleine eigen aanpassing

     

    Voedingswaarde gevulde tomaatjes

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (115g)

    32 kcal

    1,9g

    1,9g

    0,9g

    3,0g

    1,0g

    0,2g

    0,7g

    0,1g

    Per 100g

    28 kcal

    1,7g

    1,7g

    0,8g

    2,6g

    0,9g

    0,2g

    0,6g

    0,1g

    En%

    100

    26

    24

    7

    38

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    19-12-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een gezonde lunch - Anna en Karolien
     

     

    Gezonde brooddoos

     

    Eenvoudige lunch

    Zoete wrap met hartig dessert

     

        1 portie (1 persoon)

     

    Ingrediënten

     

    1 volkoren wrap (61,5 g)

    1 grote eetlepel gemengde notenpasta (20 g)

    1 verse grote banaan, gepeld (165 g)

    5 g amandelschilfers

    4 g sesamzaad

    4-5 stuks snackworteltjes (60 g)

    4-5 stuks minikomkommertjes (40 g)

    1 potje magere platte kaas natuur (100 g)

    Labo koken oef 1 - gezonde lunch - recept FEEDBACK.docx (164.9 KB)   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    19-12-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.High tea recepten voor mevr Dufour - Anna en Karolien

    What do you want to do ?
    New mail
    What do you want to do ?
    New mail

    Bijlagen:
    high tea Karolien en Anna.docx (8 MB)   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    19-12-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    18-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Getoast stokbrood met auberginespread
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten voor 1 persoon:

    ·        1/8e aubergine (30g), vers

    ·        2 dunne sneetjes bruin stokbrood, Bv. Boni selection meergranen stokbrood (1cm breed) (15g)

    ·        ½e teentje knoflook (3g), vers, fijngesneden

    ·        2ml zonnebloemolie

    ·        Enkele druppels vers citroensap

    ·        1 koffielepel basilicum, vers, fijngehakt

    ·        Snuifje peper en zout

    ·        8 pijnboompitten (8g) (eventueel geroosterd)

     

    Bereiding:

    ·        Verwarm de oven voor op 180°C

    ·        Laat de Aubergine gedurende 30min in de oven garen.

    ·        Laat vervolgens ook de stukjes stokbrood gedurende 6min in de oven bakken.

    ·        Schep het vruchtvlees uit de aubergine en plet deze tot moes met een vork.

    ·        Meng de moes met de knoflook, olie, citroensap, basilicum, peper en zout.

    ·        Besmeer de sneetjes stokbrood met de auberginespread en bestrooi met pijnboompitten.

     

     

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Vezels

    Eiwit

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (58g)

    123 kcal

    10,4 g

    (1 KhRW)

    2,2 g

    1,7 g

    3,2 g

    7,6 g

    0,7 g

    2,1 g

    4,0 g

    Per 100g

    212 kcal

    17,9 g

    3,8 g

    2,9 g

    5,5 g

    13,1 g

    1,2 g

    3,6 g

    6,9 g

    En%

    100%

    33%

    /

    2%

    10%

    55%

    /

    /

    /

     


    Wout en Elke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    18-12-2019, 19:52 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groentechips
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten:

    ·        1/8e pastinaak (25 g), vers

    ·        1/4de wortel (25 g), vers

    ·        1/8e courgette (25 g), vers

    ·        1/8e aubergine (30 g), vers

    ·        40g pompoen

    ·        1 eetlepel zonnebloemolie (10g)

    ·        Snuifje peper

    ·        Snuifje zout

    ·        1 theelepel paprikapoeder (3g)

     

    Bereiding:

    ·        Was en schil de groenten

    ·        Snij de pastinaak, wortel, courgette, aubergine en pompoen in kleine schijfjes met behulp van een dunschiller.

    ·        Verhit de zonnebloemolie in de wok/of pan en bak de groenten krokant.

    ·        Laat de groentechips even uitlekken op keukenpapier.

    ·        Bestrooi de groentechips met peper, zout en/of paprikapoeder.

    Tip: Eet deze met de saus van de zoete aardappelfrietjes

     

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Vezels

    Eiwit

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (158g)

    133 kcal

    7,0 g (0,5KhRW)

    5,0 g

    3,4 g

    1,4 g

    10,4 g

    1,2 g

    2,7 g

    6,3 g

    Per 100g

    84 kcal

    4,4 g

    3,2 g

    2,2 g

    0,9 g

    6,6 g

    0,8 g

    1,7 g

    4,0 g

    En%

    100%

    21%

    /

    5%

    4%

    70%

    /

    /

    /

     

    Bron: https://www.lekkervanbijons.be/recepten/groentechips-met-frisse-lentedips

     Wout en Elke


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    18-12-2019, 19:47 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete aardappelfrietjes in de oven met sausje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten voor 1 persoon:

    ·        200 gram zoete aardappel, vers

    ·        1 teentje knoflook (6g), vers

    ·        5ml olijfolie

    ·        2 theelepels paprikapoeder (6g), gedroogd

    ·        2 gram koriander, vers

    ·        50 gram magere platte kaas

    ·        Snuifje peper

    ·        Snuifje zout

     

    Bereiding:

    Voor de ovenfrietjes

    ·        Verwarm de oven voor op 180°C.

    ·        Schil de zoete aardappelen en snij deze in frietjes.

    ·        Pers de knoflook

    ·        Meng de zoete aardappelen met de knoflook, olijfolie en 1 theelepel paprikapoeder op een bakplaat of in een ovenschotel

    ·        Bak deze ongeveer 45min in de oven.

    Voor het sausje

    ·        Snij de koriander fijn.

    ·        Meng de platte kaas met de koriander, 1 theelepel paprikapoeder, peper en zout.

    ·        Serveer de saus bij de frietjes.

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Vezels

    Eiwit

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (269g)

    224 kcal

    32,6 g

    (2,5 KhRW)

    11,7 g

    6,3 g

    6,9 g

    5,8 g

    1,0 g

    3,8 g

    0,6 g

    Per 100g

    83 kcal

    12,1 g

    4,3 g

    2,3 g

    2,6 g

    2,2 g

    0,4 g

    1,4 g

    0,2 g

    En%

    100%

    58,5%

    /

    6%

    12,5%

    23%

    /

    /

    /

     

    Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R931384/aardappel-met-dip

    Wout en Elke


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    18-12-2019, 19:45 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gazpacho
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten voor 1 persoon:

    ·        125ml water

    ·        ¼ bouillonblokje (2,5g) bv. Knorr groentenbouillon, groente

    ·        100 gram pompoenblokjes, vers

    ·        ¼ gele paprika (35 g), vers

    ·        ½de tomaat (65g), vers

    ·        ¼de ui (25g), vers

    ·        ¼de teen knoflook (1,5g), vers

    ·        1 ijsblokje

     

    Bereiding:

    ·        Breng het water aan de kook met het bouillonblokje

    ·        Voeg de pompoenstukjes toe aan de kokende bouillon en laat 15min garen.

    ·        Giet de bouillon af en bewaar het kookvocht

    ·        Laat zowel de pompoen als het kookvocht afkoelen

    ·        Snij ondertussen de gele paprika en de tomaat in stukjes en versnipper de ui.

    ·        Doe de tomaten, paprika, ui, pompoen in een blender

    ·        Voeg hieraan 100ml van het kookvocht en 1 ijsblokje aan toe

    ·        Mix het geheel tot een gladde massa

    ·        Voeg eventueel extra kookvocht toe tot een gewenste dikte.

    ·        Serveer koel

     

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Vezels

    Eiwit

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (354 g)

    46 kcal

    5,3 g

    (0,5 KhRW)

    4,2 g

    3,0 g

    2,8 g

    0,8 g

    0,5 g

    0,3 g

    0,0 g

    Per 100g

    12,9 kcal

    1,5 g

    1,2 g

    0,8 g

    0,8 g

    0,2 g

    0,1 g

    0,1 g

    0,0 g

    En%

    100%

    46,5%

    /

    13%

    24,5%

    16%

    /

    /

    /

     

    Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R1188906/pompoengazpacho

    Wout en Elke


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    18-12-2019, 19:42 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groentetorentje met mozzarella
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten voor 1 torentje

    ·        2 dunne schijfjes pastinaak (20g), vers

    ·        2 dunne schijfjes aubergine (20g), vers

    ·        2 dunne schijfjes courgette (20g), vers

    ·        2 dunne schijfjes pompoen (20g), vers

    ·        Mozzarella (20g) bv. Züger mozzarella zonder dierlijk stremsel, grote bol

    ·        Snuifje oregano, gedroogd

    Bereiding

    ·        Verwarm de oven voor op 180°C

    ·        Spoel de groenten.

    ·        Schil de pompoen (en indien u wenst ook de andere groenten)

    ·        Snij de groenten in fijne schijfjes

    ·        Snij de mozzarella in zo dun mogelijke schijfjes

    ·        Maak torentjes van respectievelijk een schijfje pastinaak, aubergine, courgette, pompoen en mozzarella. Herhaal deze stap nog een 2de keer

    ·        Kruid het geheel af met een beetje oregano

    ·        Bak het torentje gedurende 20min in de oven

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Vezels

    Eiwit

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (100g)

    78 kcal

    4,1 g

    (0,5   KhRW)

    2,5 g

    1,8 g

    4,8 g

    4,1 g

    2,7 g

    1,1 g

    0,2 g

    Per 100g

    78 kcal

    4,1 g

    2,5 g

    1,8 g

    4,8 g

    4,1 g

    2,7 g

    1,1 g

    0,2 g

    En%

    100%

    21%

    /

    5,5%

    25,5%

    48%

    /

    /

    /

     

    Bron: https://www.tastytom.nl/item/mozarella-torentje-groenten/, bijgewerkt naar eigen creatie.

    Wout en Elke


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    18-12-2019, 19:39 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hamburger met guacamole, aubergine en groentjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten voor 1 hamburger

    ·        1/2de avocado (80 g)

    ·        1 koffielepel vers citroensap (5g)

    ·        Snuifje peper

    ·        Snuifje zout

    ·        1 dikke schijf aubergine, vers (20 g)

    ·        5ml olijfolie

    ·        Mini afbakbroodjes, diepvries bv. Boni ronde broodjes (40 gram/stuk)

    ·        1 blaadje sla (7g)

    ·        1 schijfje tomaat (15 g)

    Bereiding:

    ·        Verwarm de oven voor op 180°C.

    ·        Snij de avocado overlangs in twee en verwijder de pit.

    ·        Verwijder de schil van de avocado.

    ·        Plet de avocado met een vork

    ·        Voeg meteen het citroensap toe, zodat de avocado niet verkleurt.

    ·        Kruid met peper en zout.

    ·        Zet de bereide guacamole in de koelkast.

    ·        Was de aubergine en snij er een dikke schijf af

    ·        Leg de aubergineschijf op een bakplaat.

    ·        Giet de olijfolie over de aubergineschijf en bak deze in de oven gedurende 12min (draai na 6 min de aubergineschijf om)

    ·        Plaats het afbakbroodje in de oven (volg de instructies op de verpakking). 

    ·        Laat het broodje afkoelen en snij het middendoor.

    ·        Besmeer het broodje met de guacamole

    ·        Leg respectievelijk een sneetje aubergine, een blaadje sla en een schijfje tomaat tussen het broodje.

     

     

     

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiwit

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (172g)

    319 kcal

    22,9 g

    (2KhRW)

    3,2 g

    5,7 g

    6,3 g

    21,2 g

    2,7 g

    15,0 g

    1,9 g

    Per 100g

    185 kcal

    13,3 g

    1,9 g

    3,3 g

    3,7 g

    12,3 g

    1,6 g

    8,7 g

    1,1 g

    En%

    100%

    29%

    /

    4%

    8%

    59%

    /

    /

    /

     

    Bron: naar eigen creatie.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    18-12-2019, 19:31 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tetris broodlunch met side dishes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.      Portiegrootte: voor 1 persoon

    2.      Ingrediënten:

    -        2 koffielepel olijfolie extra vierge (9 g)

    -        ½ stuk kippenfilet, rauw (40 g)

    -        Snuifje kippenkruiden

    -        ½ tas kikkererwten, bokaal (50 g)

    -        1/3 stuk paprika, rauw (60 g)

    -        1 koffielepel limoensap (12 g)

    -        Snuifje koriander, vers

    -        Snuifje peper en zout

    -        2 eetlepels bloemkool, rauw (60 g)

    -        ½ eetlepel komkommer, rauw (20 g)

    -        1 wortelen, rauw (80 g)

    -        6 blaadjes spinazie, rauw (30 g)

    -        2 sneden meergranenbrood (54 g)

    -        1 tarwetortilla (40 g)

    -        half handje amandelnoten, ongezouten (12 g)

    -        6 stuks druiven (42 g)

     

    3.      Bereidingswijze:

     

    Verhit 1 koffielepel olijfolie in een pan. Kruid de kippenfilet met kippenkruiden en bak gaar. Laat deze 5 minuten afkoelen en snij het en fijne sneden. Laat de kippenfilet nog enkele minuten afkoelen.

     

    Spoel de kikkererwten onder koud water en laat uitlekken. Snij de paprika verticaal en verwijder de zaden. Snijd de paprika in grove stukken. Breng de uitgelekte kikkererwten en de paprika in de cutter en voeg 1 koffielepel olijfolie, het limoensap en de koriander eraan toe. Mix alles en breng op smaak met peper en zout. Breng de paprika-hummus over in een klein potje zodanig dat het in de lunchbox past als dipsaus.

     

    Spoel de bloemkool en komkommer onder lauw water. Snij de bloemkool in afzonderlijke roosjes. Schil de helft van de komkommer. Schil telkens 1 schil, daarna een stuk niet, daarna weer een stuk, enz. Hierdoor kan deze later in dambordpatroon geserveerd worden. Snij de komkommer in gelijke schijven. Plaats de bloemkool en de komkommer in de lunchbox. Serveer de komkommer in het dambordpatroon.

     

    Spoel de wortelen en de spinazie. Dep de spinazie met enkele stukken keukenpapier goed droog. Schil de wortel en rasp daarna heel fijn. Laat enkele minuten uitlekken.

     

    Beleg  een snede meergranenbrood met de spinazie, enkele sneden kippenfilet en de wortelen. Leg er de tweede snede op en snij het in de spelblokken die typerend waren voor het computerspel Tetris.

     

    Leg op de tarwetortilla de overige sneden kipfilet, wortelen en spinazie. Snij deze wrap in fijne sneden en steek deze op een tandenstoker. Leg deze bij de andere boterhammen in de boterhamdoos.

    Plaats als laatste de ongezouten amandelnoten en druiven op een vrije plaats in de lunchbox.

     

    4.      Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    Energie (in kcal)

    Eiwitten

    (in g)

    Tot. Vetten (in g)

    VV

    (in g)

    EOV

    (in g)

    MOV

    (in g)

    Tot. KH

    (in g)

    Toeg. Suikers

    (in g)

    Per portie (509 g)

    595

    26,9

    21,9

    3,2

    11,6

    3,9

    64,5

    17,4

    Per 100 g

    117

    5,3

    4,3

    0,6

    2,3

    0,8

    12,7

    3,4

    EN%

     

    18 En%

    33 En%

    5 En%

    18 En%

    6 En%

    43 En%

    12 En%

     

    5.      Bron:

    -        Colruyt. (sd). Opgehaald van https://www.colruyt.be/nl/recept/paprikahummus

    Deels eigen creatie (Naert Margot en Vermaere Ward).
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    18-12-2019, 13:59 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige scones met cottage-cheese (Deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.      Portiegrootte: voor 1 persoon

    2.      Ingrediënten:

    -        Snuifje bakpoeder (Dr. Oet­ker Bac­kin bak­poe­der ) (1 g)

    -        Snuifje cayennepeper

    -        Snuifje zout

    -        35 glutenvrije zelfrijzende bloem (AH Vrij van Glu­ten zelf­rij­zend bak­meel)

    -        1 koffielepel vloeibare bakmargarine (4 g)

    -        ½ koffielepel koolzaadolie (2 g)

    -        1 koffielepel lente-ui (4 g)

    -        ½ koffielepel mosterd (3 g)

    -        15 ml karnemelk

    -        25 g cottage-cheese

    -        1 koffielepel bieslook, vers (4 g)

     

    3.      Bereidingswijze:

     

    Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe de bakpoeder, cayennepeper, het zout en zelfrijzend bakmeel in een kom en werk met je vingertoppen de koude boter en koolzaadolie erdoor tot er ‘kruimels’ ontstaan.

    Snijd de lente-ui fijn. Meng de mosterd met een garde door de karnemelk en voeg samen met de een deel van de cottage-cheese (15 g) en de lente-ui toe aan het kruimelige deeg. Kneed snel tot een samenhangende bal.

    Bestuif het aanrecht met bloem en rol de bal uit tot een plak van 2 cm dikte. Steek met de uitsteekvorm de scones uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat

    Bak de scones 15 minuten en laat ze minimaal 10 minuten tot lauwwarm afkoelen op een rooster. Knip of snijd ondertussen de bieslook fijn. Snijd de scones open, besmeer met de overgebleven cottage-cheese (10 g) en bestrooi met bieslook.

     

    4.      Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    Energie (in kcal)

    Eiwitten (in g)

    Vetten (in g)

    VV (in g)

    EOV (in g)

    MOV (in g)

    Koolhydraten (in g)

    Suikers (in g)

    VDVS
    (in g)

    Per portie

    (93 g)

    208

    4,4

    6,5

    1,4

    3,0

    2,0

    32,4

    1,4

    0,8

    Per 100 g

    224

    4,7

    7,0

    1,5

    3,2

    2,2

    34,8

    1,5

    0,9

    En%

    /

    9

    28

    6

    13

    10

    62

    3

    /

     

    5.      Bron:

    -        Hein, A. (sd). Hartige scones met trappistenkaas. Opgeroepen op oktober 18, 2019, van Albert Hein: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1190926/hartige-scones-met-trappistenkaas

    -        Deels eigen creatie (Naert Margot en Vermaere Ward).


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    18-12-2019, 13:56 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini spinazie quiches (Deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.      Portiegrootte: voor 1 persoon

    2.      Ingrediënten:

    -        1 eetlepel aardappel, rauw (30 g)

    -        Teentje look (2 g)

    -        ½ koffielepel vloeibare bakmargarine (2 g)

    -        12 bladeren spinazie, vers (60 g)

    -        ¼ ei (15 g)

    -        1 eetlepel magere vers kwark (30 g)

    -        40 ml halfvolle melk

    -        Snuifje tijm, droog

    -        Snuifje rozemarijn, droog

    -        Snuifje chillipoeder

    -        Snuifje peper

    -        Snuifje zout

     

    3.      Bereidingswijze:

     

    Verwarm de oven voor op 180°C.

    Schil de aardappel en kook deze tot hij gaar is.

    Pel de look en en plet het fijn. Neem een kookpot en doe er de look en de margarine in.

    Stoof de look aan en voeg de verse bladspinazie er aan toe. Stoof de bladspinazie op een laag vuurtje tot bijna al het vocht uit de spinazie is.

    Breek het ei en klop het los een grote pot. Voeg er de magere verse kwark, de halfvolle melk, tijm, rozemarijn, chillipoeder en peper en zout aan toe. Klop alles goed door elkaar.

    Snij de aardappel en spinazie in kleine stukjes en voeg toe aan het ei-mengsel.

    Giet het mengsel in de cupcake-vorm en plaats het in de voorverwarmde oven.

    Haal het na 30 minuten uit de oven en laat het 10 minuten afkoelen.


     

    4.      Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    Energie (in kcal)

    Eiwitten (in g)

    Vetten (in g)

    VV (in g)

    EOV (in g)

    MOV (in g)

    Koolhydraten (in g)

    Suikers (in g)

    VDVS
    (in g)

    Per portie

    (179 g)

    104

    8,7

    3,9

    1,2

    0,6

    0,7

    8,5

    4,0

    1,5

    Per 100 g

    58

    4,9

    2,2

    0,7

    0,3

    0,4

    4,7

    2,2

    0,8

    En%

    /

    33

    33

    10

    5

    6

    33

    15

    /

     

    5.      Bron:

    -        Yummly. (sd). Mini Spinach Quiches. Opgeroepen op oktober 19, 2019, van Yummly: https://www.yummly.com/recipe/Mini-Spinach-Quiches-9062300

    -        Deels eigen creatie (Naert Margot en Vermaere Ward).


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    18-12-2019, 12:18 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bananencake met blauwe bessen en appel (Deel 1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.      Portiegrootte: voor 1 persoon

    2.      Ingrediënten:

    -            ½ banaan, rijp zonder schil (50 g)

    -            ¼ ei (12,5 g)

    -            12,5 g boekweitmeel (AH Vrij van Glu­ten boek­weit­meel)

    -            Snuifje bakpoeder (Dr. Oet­ker Bac­kin bak­poe­der )(1 g)

    -            ½ koffielepel koolzaadolie (2 g)

    -            Snuifje kaneel

    -            Snuifje zout

    -            3 blauwe bessen, vers (10 g)

    -            ½ eetlepel Stevia (0,5 g)

    -            1/8 appel, zonder schil (10 g)

    -            Margarine

     

    3.      Bereidingswijze:

     

    Verwarm de oven voor op 175 °C.

    Plet de bananen met een vork of spatel en meng deze met het ei in een grote kom. Voeg het boekweitmeel, de bakpoeder, de olie, het kaneel en  het zout hieraan toe. Meng dit goed door elkaar.

    Was de blauwe bessen en voeg deze toe aan de deeg. Voeg de stevia toe aan de deeg en spatel alles nog eens heel goed door elkaar.

    Was en schil de appel en snijd in fijne schijfjes. Vet de bakvorm in met de margarin. Doe het boekweitmengsel in de bakvorm en werk af met de schuifjes appel. Leg deze mooi bovenop de cake.

    Bak de cake 50 minuten in de oven.

     

    4.      Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    Energie (in kcal)

    Eiwitten (in g)

    Vetten (in g)

    VV (in g)

    EOV (in g)

    MOV (in g)

    Koolhydraten (in g)

    Suikers (in g)

    VDVS
    (in g)

    Per portie

    (99 g)

    138

    4,4

    3,8

    0,7

    1,1

    0,6

    20,1

    10,0

    2,4

    Per 100 g

    138

    4,4

    3,8

    0,7

    1,1

    0,6

    20,1

    10,0

    2,4

    En%

    /

    13

    25

    5

    7

    4

    58

    29

    /

     

    5.      Bron:

    -        Pauline, W. (2017, mei 23). bananencake met blauwe bessen. Opgeroepen op oktober 17, 2019, van Uit Pauline's Keuken: https://uitpaulineskeuken.nl/2017/05/bananencake-met-blauwe-bessen.html

    -        Deels eigen creatie (Naert Margot en Vermaere Ward).


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    18-12-2019, 12:11 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige wafeltjes op z'n Italiaans
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Studenten: Laurence Meuleman en Michelle Desmet

    HARTIGE WAFELTJES OP Z’N ITALIAANS


    Portie voor 1 persoon

    Ingrediënten

    • 25 g courgette, vers
    • Snuifje zout 
    • 15 g kerstomaten, vers
    • 5 g rucola, vers
    • 45 ml melk, halfvol
    • 12 g margarine
    • 2 g geraspte parmezaan
    • 14 g ei
    • Snuifje nootmuskaat
    • 30 g boekweitmeel, Albert Heijn 
    • 0,5 g bakpoeder, Organ
    • 5 g rucola
    • 15 g minimozzarellabolletjes

    Bereidingswijze

    • Rasp de ongeschilde courgette en bestrooi met zout.
    • Laat de courgette 10 min. trekken.
    • Weeg de kerstomaten af en halveer ze.
    • Weeg de rucola af en hak ze grof.
    • Doe de courgette in een verse keukenhanddoek en knijp het vocht uit.
    • Meet de melk af en doe in een kom.
    • Weeg de boter en parmezaan af en doe in de kom.
    • Voeg de eieren toe aan de kom.
    • Meng alles tot een gladde massa.
    • Kruid het mengsel met nootmuskaat.
    • Weeg het boekweitmeel en bakpoeder af en doe dit in een andere kom.
    • Voeg de gladde massa toe aan de boekweitmeel en de bakpoeder.
    • Voeg de geraspte courgette toe aan het beslag.
    • Schep een eetlepel op een heet wafelijzer en bak de wafels goudbruin.
    • Werk de wafels af met kerstomaten, rucola en minimozzarellabolletjes.

    Voedingswaarde  


    Hoeveelheid 

    En 

    KH 

    Eiw. 

    Vetten 

    VV 

    EOV 

    MOV 

    Chol. 

    Suiker 

    Vezels 

    Vocht 

    Per portie (163,5 g)  

    286 kcal 

    25,0 g 

    10,5 g  

    15,3 g 

    5,8 g 

    4,5 g 

    4,9 g 

    62 mg 

    3,5 g *

    2,5 g 

    110,0 g 

    Per 100 g 

    175 kcal 

    15,3 g 

    6,4 g 

    9,4 g  

    3,5 g 

    2,8 g  

    3,0 g 

    37,9 mg 

    2,1 g 

    1,5 g 

    67,3 g 

    En%  

    100 

    35

    14,6

    à 14,5

    48,3

    à 48,5

    18

    14,4

    à 14,5

    15,4

    à 15,5

    0,2

    à 0

    4,8

    à 5

    1,7

    à 2

     


    *Slechts 0,4 g toegevoegde suikers, de rest zijn natuurlijke suikers.

    Bron: Hartige wafels op z’n Italiaans Geraadpleegd op 17  oktober 2019, https://www.bioplanet.be/wps/portal/bioplanet/nl/home/recepten/detail/hartige-wafels-op-z-n-italiaans-92027


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-12-2019, 11:04 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carpaccio rolletjes

    Studenten: Laurence Meuleman en Michelle Desmet 

    CARPACCIO ROLLETJES

    Portie voor 1 persoon

     Ingrediënten

    • 9 g zongedroogde tomaten, olie
    • 2 g olijfolie
    • 0,6 g knoflook, vers
    • Snuif peper
    • Snuif zout
    • Snuif oregano
    • 8 g glutenvrije wrap, Schär
    • 10 g Gandaham
    • 3 g rucola, vers

    Bereidingswijze

    • Weeg de zongedroogde tomaten, olijfolie, knoflook en pijnboompitten af.
    • Mix alles tot een tapenade.
    • Kruid de tapenade af naar smaak.
    •  Besmeer de wrap met tapenade.
    • Beleg de wrap met Gandaham en rucola.
    • Rol de wrap op in folie en bewaar 1 uur in de koelkast.
    •  Prik een prikker doorheen de wrap.

    Voedingswaarde  

    Hoeveelheid 

    En 

    KH 

    Eiw. 

    Vetten 

    VV 

    EOV 

    MOV 

    Chol. 

    Suiker 

    Vezels 

    Vocht 

    Per portie

    (34,1 g)  

    88 kcal 

    5,2 g 

    3,6 g  

    5,4 g 

    1,0 g 

    2,1 g 

    0,8 g 

    7,0 mg 

    1,4 g *

    2,8 g 

    16,0 g 

    Per 100 g 

    258 kcal 

    15,2 g 

    10,6 g 

    15,8 g  

    2,9 g 

    6,2 g  

    2,3 g 

    20,5 mg 

    4,1 g 

    8,2 g 

    46,9 g 

    En%  

    100 

    23,6

    à 23,5

    16,4

    à 16,5

    55,2

    à 55

    10,2

    à 10

    21,5

    8,2

    à 8

    6,4

    à 6,5

    6,4

    à6,5

     

    Waarvan 1,3 g toegevoegde suikers, de rest zijn natuurlijke suikers. 

    Bron: Carpaccio rolletjes  Geraadpleegd op 18 oktober 2019, https://www.leukerecepten.nl/recepten/carpaccio-rolletjes/ aangepast door Michelle Desmet en Laurence Meuleman

    Bron: Bladerdeeghapje met Gandaham, tomatentapenade en parmezaanse kaas  Geraadpleegd op 18 oktober 2019, https://koken.vtm.be/recept/bladerdeeghapje-met-gandaham-tomatentapenade-en-parmezaanse-kaas?fbclid=IwAR0yYvlu0mTNbYCNaDgGn8loIvhCkoJTx0cUpYdGwIc_H9YGqYWVU-L1MC8 aangepast door Michelle Desmet en Laurence Meuleman

     

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-12-2019, 10:47 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volkoren brood met paprikaspread, kippenham en groenten en fruitrupsen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    VOLKOREN BROOD MET PAPRIKASPREAD, KIPPENWIT EN GROENTEN EN FRUITRUPSEN ALS DESSERT 


    Studenten Michelle Desmet en Laurence Meuleman 


    Ingrediënten

    -              70 g rode paprika, vers

    -              10 g zongedroogde tomaten op olie, bokaal

    -              2 g knoflook, vers

    -              10 g olijfolie

    -              Snuif zout

    -              Snuif peper

    -             108 g, 4 sneden volkorenbrood

    -              35 g kippenwit

    -              40 g komkommer, vers

    -              20 g rucola, vers

    -              60 g wortel, vers

    -              45 g witte druiven, vers

    -              25 g frambozen, vers

    -              14 g cashewnoten, ongezouten

     

    Bereidingswijze

    -              Verwarm de oven voor op 200°C.

    -              Verwijder de bovenkant van de paprika’s en snijd de paprika’s in repen en bak de paprika’s 40 minuten in de voorverwarmde oven.

    -              Laat ze even afkoelen en verwijder daarna voorzichtig de schil met je handen.

    -              Doe de zongedroogde tomaten, knoflook, olijfolie, peper en zout in een kom.

    -              Pureer alles met de staafmixer tot paprikaspread.

    -              Besmeer 4 sneden volkorenbrood met de paprikaspread en beleg met kippenwit.

    -              Was de komkommer, wortel en rucola, snijd in schijfjes en beleg de boterham.

    -              Snijd de belegde boterhammen in driehoeken en bewaar ze in de brooddoos.

    -              Was de witte druiven en de frambozen.

    -              Steek enkele witte druiven op een brochettestok en eindig met een framboos.

    Voedingswaarde

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw.

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Chol.

    Suiker

    Vezels

    Vocht

    Per portie (761 g)

    598 kcal

    70 g

    23 g

    22 g

    4 g

    11 g

    3 g

    38 mg

    19 g*

    15 g

    0,3 g

    Per 100 g

    78,6 kcal

    9 g

    3 g

    2,9 g

    0,5 g

    1,4 g

    0,4 g

    5 mg

    2,5 g

    2 g

    0,04 g

    En%

    100

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    18-12-2019, 10:44 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    17-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glutenvrije High tea receptjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen KIP-KOMKOMMER-DRAGON MINI-SANDWICH, glutenvrij
    Recept voor één portie 

    Ingrediënten
    30 g kippenborst, rauw
    2 g olijfolie
    30 g komkommer
    35 g multigranenbrood, glutenvrij, met noden en zaden 
    6 g dragonblaadjes, vers 
    5 g yogonaise
    20 g rucola 

    Bereidingswijze:
    Snij de kip in kleine dobbelsteentjes. Bak de kipblokjes gaar in olijfolie. Maak de komkommer schoon, en snij in dunne schijfjes. Snij een snede brood diagonaal door tot een driehoekje. Beleg een driehoekje met kipblokjes. Hak de dragon fijn en strooi over de kip. Leg daarop de komkommerschijfjes en voeg enkele punten yogonaise toe. Beleg royaal met rucolablaadjes. Plaats daarbovenop het tweede driehoekje brood, en zet de sandwich vast met een houten prikker. 

    Bron: Eigen creatie

     
    Energie
     (Kcal) 
    Eiwitten
     (g) 
    Vetten
     (g) 
    VV
     (g) 
    EOV
     (g) 
    MOV
     (g) 
    Koolhydraten
     (g) 
     Suikers
    (g)
    Voedingsvezels
     (g) 
    per 100 g   143 8,3  5,7  0,71  2,57  1,61  13,8  1,2  2,0
    per portie
    (124 g)
     178  10,3 7,0   0,88 3,19  2,00  17,1  1,5  2,4 
    En%   23   35  4  16  10 38   3


    FALAFEL MET YOGHURTSAUS
    Recept voor één portie 

    Ingrediënten:
    80 g uitgelekte kikkererwten
    70 g ui
    1 kl verse peterselie
    een snuif komijnpoeder
    een snuif korianderpoeder
    een snuif paprikapoeder 
    een snuif lookpoeder
    een snuif peper en zout
    6 g maïszetmeel 
    20 g volle Griekse yoghurt

    Bereidingswijze
    Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze nog eens goed na.  Hak de ui en de peterselie fijn.  Mix de kikkererwten samen met de ui en de peterselie fijn.  Stevig kruiden met komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, lookpoeder, peper en zout.  Doe de maïsbloem door het deeg en rol balletjes (1 eetlepel deeg). Laat de de falafels 20-25 minuten goudbruin bakken in een voorverwarmde oven op 175°C. Roer ondertussen de yoghurt los met wat lookpoeder, komijnpoeder, peper en zout. 

    Bron: Eigen creatie


     
    Energie
     (kcal) 
     Eiwitten
    (g)
    Vetten
     (g) 
     VV
    (g)
    EOV
     (g) 
    MOV
     (g) 
    Koolhydraten
     (g) 
     Suikers
    (g)
    Voedingsvezels
     (g) 
    per 100 g   86 4,4   2,4 0,84  0,50  0,57   9,9  1,1 3,8 
    per portie 
    (178 g)
    153  7,8   4,2  1,49  0,88 1,01   17,6  2,0  6,7
    En%   20   25  9  5 46   5  9


    TOAST MET RICOTTA, ABRIKOZENCOMPOTE EN WALNOOT
    Recept voor 1 portie 

    Ingrediënten:
    30 g brood, multigranen, glutenvrij, noten & zaden 
    25 g ricotta
    2 g vanille, -stokje, in poeder (Vahiné) 
    ½ kl, afgestreken, Pure Via Kristalkorrel (steviolglycosiden, erythritol) – 2,5 g
    30 g abrikozencompote, ongesuikerd 
    3 g walnoot, fijngehakt 

    Bereidingswijze: 
    Toast het brood in de toaster. Roer de poedervanille (géén ‘vanillesuiker’) en de zoetstof (Pure Via) door de ricotta. Beleg de toast met de zoete ricotta, daarbovenop de abrikozencompote, en overstrooi met de gehakte walnoten.  


    Bron: Eigen creatie

     
     Energie
    (kcal)
    Eiwitten
     (g) 
    Vetten
     (g) 
    VV
     (g) 
    EOV
     (g) 
    MOV
     (g) 
    Koolhydraten
     (g) 
    Suikers
     (g) 
    Voedingsvezels
     (g) 
    per 100 g   182 6,0  8,6  2,71  2,14  2,86  19,6  5,8  2,2 
    per portie 
    (91 g)  
     165 5,4  7,8  2,46  1,94  2,59  17,8  5,3  2,0 
    En%   13  43  13  11  14  43  13 



    Linda & Kathleen



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    17-12-2019, 10:08 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havermout muffin met appel

    Studenten: Laurence Meuleman en Michelle Desmet 

    HAVERMOUT MUFFIN MET APPEL

    Portie voor 1 persoon 

    Ingrediënten

    •  12,5 g glutenvrije havermout, Albert Heijn 
    •  12,5 ml amandelmelk, Albert Heijn 
    • 26 g rijpe bananen, vers
    • 14 g ei, vers
    •  1 g bakpoeder, Ogran
    • 0,5 g baking soda
    • 15 g appel, vers

    Bereidingswijze

    • Verwarm de oven voor op 180°C.
    • Weeg de glutenvrije havermout af en doe in de kom.
    • Meet de amandelmelk af en voeg toe aan de havermout.
    • Weeg de banaan af en doe bij het mengsel.
    • Voeg het ei, bakpoeder en baking soda toe aan het mengsel.
    • Mix het mengsel tot een egaal beslag.
    • Schil de appel, snijd in stukjes.
    • Meng de appelstukjes doorheen het beslag.
    • Verdeel het beslag over de muffinvormen.
    • Bak de muffins 30 min goudbruin op 180°C.

    Voedingswaarde

     

    Hoeveelheid 

    En 

    KH 

    Eiw. 

    Vetten 

    VV 

    EOV 

    MOV 

    Chol. 

    Suiker 

    Vezels 

    Vocht 

    Per portie

    (80 g)  

    101 kcal 

    14,5 g 

    4,0 g  

    2,5 g 

    0,7 g 

    1,1 g 

    0,7 g 

    49 mg 

    6,5 g *

    2,0 g 

    55,0 g 

    Per 100 g 

    126 kcal 

    18,1 g 

    5,0 g 

    3,1 g  

    0,9 g 

    1,4 g  

    0,9 g 

    61 mg 

    8,1 g 

    2,5 g 

    68,8 g 

    En%  

    100 

    57,4

    à 57,5

    15,8

    à 16

    22,3

    à 22,5

    6,2

    à 6

    9,8

    à 10

    6,2

    à 6

    0,4

    à 0,5

    25,7

    à 26

    4

     

    *Slechts 0,5 g toegevoegde suikers, de rest zijn natuurlijke suikers. 

    Bron: Gezond snoepen: havermout muffins met bosbessen Geraadpleegd op 18 oktober 2019, http://www.foody.nl/extern/recept/21069 aangepast door Michelle Desmet en Laurence Meuleman




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    17-12-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    16-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pitabroodje met kip,ananas, ijsbergsla + havermoutkoekjes met banaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pitabroodje met kip, ananas, ijsbergsla+ Havermoutkoekjes gevuld met banaan

    Aantal personen: 1

    Ingrediënten:

    1. ·         10 g bak-en braadmargarine
    2. ·         50 g banaan
    3. ·         ¼ ei (12g)
    4. ·         12g havermoutvlokken
    5. ·         10 g bruine suiker
    6. ·         Kipfilet, klein, diepvries (60g)
    7. ·         1 eetlepel Becel light (vloeibaar) (12g)
    8. ·         Snuifje kruiden naar keuze
    9. ·         Pitabroodje, vers gebakken groot (70g)
    10. ·         1 plakje ananas, blik (40g)
    11. ·         2 snoeptomaatjes, vers (20g)
    12. ·         1 blaadje rauw sla, vers (15g)
    13. ·         1 eetlepel yoghurt, mager natuur ongesuikerde yoghurt (12g)
    14.  
    15. + 1 flesje water, plat (500 ml) => verspreid doorheen de dag.

    Bereidingswijze

    Eerst beginnen met de bereiding van de koekjes aangezien deze nog 20 minuten in de oven moeten bakken.

    Smelt de margarine en laat even afkoelen. Snijd ondertussen de banaan in fijne stukjes
    Klop het ei los en voeg hierbij de havermout, bruine suiker, margarine en de bananenstukjes.
    Meng dit tot een homogeen mengsel. Leg op een bakplaat een bakpapier. Verdeel de hoopjes deeg in 3 stukken en vorm de koekjes naar keuze. Leg ze op de bakpapier en bak ze 20 minuten op 180°C.
    Laat afkoelen.

    Voorverwarm de oven en snijd de kip in kleine blokjes.
    Giet een eetlepel becel light (vloeibaar) in de pan en bak vervolgens de kip in ongeveer 5 minuten gaar en kruid naar keuze. Bak het pitabroodje vervolgens in de oven gedurende 4 minuten. Snijd ondertussen de ananas en snoeptomaatjes.
    Als de kip en het pitabroodje klaar zijn, vul je het pitabroodje met de kip, ananas, sla, snoeptomaatjes en de magere yoghurt.

    Presenteren: “Krab” pitabroodje of “cookiemonster”
    Zorg dat er 2 stukjes sla uitsteken zodat deze met wat inbeelding de 2 scharen of poten kunnen voorstellen. Snij vervolgens 1 snoeptomaatje door het midden en steek deze bovenop het pitabrood door gebruik van stokjes. Deze stellen de oogjes voor van het krabje. Leg voor het krabbroodje de havermoutkoekjes zodat het lijkt alsof deze door het krabje worden verzameld of opgegeten. Zorg dat de stokjes duidelijk zichtbaar zijn zodat het kind zich hier niet aan verwond. Ter verduidelijking vind u de voorstelling hieronder.

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Vezels

    Suikers**

    Per portie (321g)

    544 Kcal

    66,6 g

    22,5 g

    19,6 g

    5,0

    6,5 g

    4,6 g

    5,2 g

    25,4 g

    Per 100g

    169 Kcal

    20,7 g

    7,0 g

    6,1 g

    1,6 g

    2,0 g

    1,4 g

    1,6 g

    7,9

    En%

    100

    49,0

    17,0

    32,0

    4,5

    14,0

    6,0

    2,0

    18,7

    Dekkingspercentage*

    93%, net te weinig

    92%, net te weinig

    103% Goed,

    Goed
    < 35En%

    Goed  < 10En%

    Goed, tussen 10-20 En%

    Goed, tussen 5-10En%

    /

    ( 175%, teveel )

    *50EN%KH, 15EN%Eiw, 35 EN% Vetten gebruikt als norm voor de dekkingspercentage van 581 Kcal
    **Suikers = toegevoegde + natuurlijke suikers. Uit het recept is enkel de bruine suiker toegevoegd en na een kleine berekening kun je vaststellen dat dit voldoet aan de max. norm van 10 EN%. (10 g = 40 kcal
    è 40/544 = 7EN% toegevoegde suikers )

    Bron:  gebaseerd op
    1) https://www.lekkerensimpel.com/pitabroodjes-met-kip-ananas-en-ijsbergsla/

    2) https://dagelijksekost.een.be/gerechten/havermoutkoekjes

    Studenten Pauwels Jari & Jonathan Verhaeghe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    16-12-2019, 16:28 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodmaaltijd met banaan en avocadospread

    Broodmaaltijd met banaan en avocadospread

    Aantal portie(s): 1 persoon

    Ingrediënten:

    • ·         4 sneden, volkorenbrood (140 g)
    • ·         minarine, 25% (20 g)
    • ·         ½ banaan, vers, middelgroot(130), ( 65g)
    • ·         ½ avocado, vers, klein, (45g)
    • ·         mandarijn

     

    1 flesje water, plat (500 ml) => verspreid over de dag

    Bereidingswijze

    Neem 4 sneden volkorenbrood. Verdeel de minarine over de sneden.
    Snij de halve banaan in dunne schijfjes en leg deze verspreid over twee sneden en voeg die vervolgens samen.

    Neem de halve avocado, plet deze in een klein bordje en smeer deze vervolgens over de resterende sneden. Pel de mandarijn.

    Voedingswaarde

    Tabel 1: voedingswaarde recept 1

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Vezels

    Suikers**

    Per portie (270g)

    547 Kcal

    76,5 g

    17,8 g

    16,0 g

    2,7 g

    8,3 g

    3,8 g

    13,2 g

    18,0 g

    Per 100g

    203 Kcal

    28,3 g

    6,6 g

    5,9 g

    1,0 g

    3,1 g

    1,4 g

    4,9 g

    6,7 g

    En%

    100

    56,0

    13,0

    26,0

    4,5

    14,0

    6,0

    5,0

    13,6%

    dekkingspercentage

    94%, net te weinig

    105%, goed

    82%, te weinig

    Goed, 

    Goed

    goed

    Goed

    /

    (124%, teveel )

    *581 kcal
    **Suikers = toegevoegde + natuurlijke suikers. Uit recept kun je afleiden dat dit voornamelijk natuurlijke suikers zijn en de max. 10EN% norm van toegevoegde suikers behaald is.


    Bron

    Eigen creatie.

    Studenten Pauwels Jari & Jonathan Verhaeghe 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    16-12-2019, 16:26 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 19/08-25/08 2019
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs