- Pizza met bloemkoolbodem, pompoenpuree, geroosterde kikkererwten en groentjes (1 koolhydraat ruilwaarde)
- Aantal porties: 1 persoon
- Ingrediënten
125 g verse bloemkool àvrij te gebruiken groente
¼ ei , rauw (13,8g)
100g butternut pompoen met schil, vers (90 g geschild) àvrij te gebruiken groente
30 g spinazie, vers àvrij te gebruiken groente
10g rode ui, vers (1/2 el)
30g gedroogde kikkererwten
12,5g geraspte kaas, light 15%
Peper en zout
Tijm
4. Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C;
Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water;
Leg ze vervolgens tussen twee stukken bakpapier en wrijf er goed over zodat de velletjes loskomen. Verwijder daarna de velletjes;
Voeg nog een halve theelepel tijm en zout toe aan de kikkererwten;
Meng het geheel goed;
Giet de kikkererwten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats deze gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Snij de bloemkool in kleine roosjes en was ze;
Rasp de bloemkoolroosjes fijn;
Gaar de bloemkool gedurende 5 minuten in de magnetron;
Laat de gekookte bloemkool goed uitlekken. Doe dit door de bloemkool in een propere handdoek te doen en dit uit te wringen;
Meng de bloemkool met het ei.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel over de bakplaat. Maak een dunne en egale bodem van ongeveer 5-7 cm breed. Smeer hiervoor het mengsel uit met de bolle kant van een lepel en druk aan.
Bak de bodem in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin;
Schil de pompoen en snij deze in kleine stukjes en kook gaar in een beetje water;
Haal de bloemkoolbodem uit de oven;
Giet de pompoen af en mix tot een glad geheel;
Kruid met peper en zout;
Bestrijk de bodem met de pompoenpuree;
Weeg de hoeveelheid spinazie af en was deze;
Laat de spinazie uitlekken en verdeel deze ook over de pizzabodem;
Was en snij de ui in fijne ringen;
Leg deze ook op de bodem;
Werk af met de geraspte kaas en steek de pizza kort (5minuutjes) in de oven;
Haal de kikkererwten uit de oven en leg ze op de bloemkoolpizza;
Haal de pizza uit de oven;
Serveer de pizza.
5. Voedingswaarde
Hoeveelheid
|
En (kcal)
|
KH (g)
|
Toegevoegde suikers (g)
|
Vezels (g)
|
Eiw (g)
|
Vetten (g)
|
VV (g)
|
EOV (g)
|
MOV (g)
|
Per portie (311,3 g)
|
209
|
18,3
|
5,6
|
11,6
|
15,8
|
5,4
|
0,8
|
1,3
|
1,2
|
Per 100g
|
67
|
6,0
|
1,8
|
3,7
|
5,1
|
1,7
|
0,3
|
0,4
|
0,4
|
En %
|
100En%
|
35,0 -> 35En%
|
10,7 -> 11En%
|
11En%
|
30,3 -> 30,5En%
|
23,3 -> 23,5En%
|
3,4 -> 3En%
|
5,6 -> 6En%
|
5,2 -> 5En%
|
6. Bron: Pauline. (2018, 19 augustus). Bloemkoolpizza met tomaat en mozarella.Geraadpleegd op woensdag 9 oktober 2019, van https://uitpaulineskeuken.nl/2014/08/bloemkoolpizza-met-tomaat-mozzarella.html
Vertriest S. (z.d.). Krokante kikkererwten.Geraadpleegd op woensdag 9 oktober 2019, van https://njam.tv/recepten/krokante-kikkererwten
|