Meer info: http://www.ezzulia.nl/forum/viewtopic.php?f=217&t=14591
Deze keer is de keuze erg vrij, en gaat het er vooral om
dat jullie wat in jezelf kijken.
In maart begint de lente, en dan is het tijd voor de
lenteschoonmaak.
En deze keer gaan we schoonmaken in al die stapels boeken
die bij ons rondslingeren, of die we op verlanglijstjes staan hebben, en waar
we om een of andere rden niet toe kwamen, terwijl we toch vinden dat we ze eens moeten lezen.
We nemen de de
beruchte NTL-stapel en de "open boeken". in het vizier!
Open boeken zijn boeken waarin je ooit bent begonnen,
maar die je nooit hebt uitgelezen. En de NTL is natuurlijk Nog Te Lezen.
Nu is het moment gekomen om onze goede
leesvoornemens uit te voeren.
De maand februari was een succes: niet alleen werd de challenge
gehaald, maar bovendien was het met 19boeken!
Dit zijn ze:
Challenge februari 2021
1. Lady Mechanica: Bloed - speciale 3-delige editie
2.
Leo en Florence Spitéri: Terug naar Aldebaran
3. Rodolphe, Leo, Marchel:
Amazonia
4. De schelmenstreken van Reinaert de Vos - bewerking door Koos Meinderts
5. The Walking Dead - Compendium 1
6. VE Schwab: Het Onzichtbare Leven van
Addie LaRue
7. The Walking Dead - Compendium 2
8. Dean Koontz: Veertien
9.
Juliet Marillier: De kronieken van Bridei 1 - Des magiërs leerling
10. Ilja
Gort: Godendrank
11. The Walking Dead - Compendium 3
12. Leigh Bardugo:
Dreiging en Duisternis - Grisha Trilogie 2
13. Kiera Cass: De selectie
14. J.
Marillier: De Kronieken van Bridei 2 - Het zwaard van Fortriu
15. Sinan
Çinkaya: Mijn ontelbare identiteiten
16. Juliet Marillier: De Kronieken van
Bridei 3 - De schaduwbron
Hamilton heeft corona, Stoffel op pole als vervanger.
Lewis Hamilton is betrapt op corona.
Hij werd wakker met lichte symptomen.
Mercedes meldt dat Hamilton vorige week drie keer werd getest, ook op zondag op het Bahrain International Circuit, en dat hij telkens niet besmet was
Maar maandagmorgen had hij lichte symptomen, werd getest, en was positief.
Hamilton kreeg ook het bericht dat iemand met wie hij in contact was geweest voor zijn aankomst in Bahrain, positief was op een test.
Het blijft een zeer besmettelijke ziekte.
Verwacht wordt dat Hamilton de volgende wedstrijd, deze zondag ook in Bahrein, niet kan deelnemen.
Hij is momenteel in quarantaine en moet een negatieve test afleveren voor hij mag terugkeren naar de pits.
De vraag is dan ook of hij de laatste twee wedstrjden van het seizoen zal missen.
Los van het feit dat hij daardoor dit jaar niet zijn 100e pole position kan halen, moeten we ook hopen dat hij er geen definitieve nadelen van krijgt.
Voor zijn vervanging circuleren er twee namen: de Brit George Russel, die momenteel voor Williams rijdt, en de Belg Stoffel Vandoorne, vice-kampioen voor Mercedes in Formule E 2019-2020, die dit weekend sowieso naar Bahrein ging.
Stoffel schijnt de grootste kans te hebben, omdat Williams George Russel niet graag zou afstaan omdat hij hun beste rijder is, en ze wanhopig op jacht zijn naar enkele punten om niet met een 0-score het seizoen af te sluiten.
Het zou echter niet de eerste keer zijn dat voor een vervanger in de F1 een wit konijn uit de hoed wordt getoverd, en dat zou deze keer Nico Hulkenberg zijn, omdat hij dit seizoen al zowel Lance Stroll als Sergio Perez verving voor in totaal drie wedstrijden..
Er zijn ook combinaties mogelijk: als Williams aanvaardt dat Hulkenberg George vervangt, dan kan George naar Mercedes.
Ook Esteban Gutierrez maakt kans, maar hij zou een probleem hebben met zijn superlicentie. Zijn laatste wedstrijd is te lang geleden en zijn licentie zou zijn vervallen.
Stoffel staat op de pole als vervanger, maar Mercedes heeft nog niets bevestigd en houdt momenteel alle opties open.
Nieuws:
Op woensdagmorgen 2 december werd bekend dat Hamilton wordt vervangen door George Russel, en Russel door Jack Aitken.
Jaren geleden was er de ALS Ice Bucket Challenge op de sociale media. Je moest telkens drie mensen nomineren om het verder te zetten. Dat gaf dus de machtsverheffing van drie, en moet je eens kijken hoe snel dat uitbreidt: 1 x 3 = 3 -> 9 -> 27 -> 81 -> 243 -> 729 -> 2187 -> 6.561 -> 19.683 -> 59.049 Bij de 10e stap zit je dus al aan 19.683 personen en bij de 11e aan 59.049. Kun je je voorstellen hoe snel corona zich verspreidt als mensen feestjes met 20 personen organiseren! Om verder te gaan met de machtsverheffing van drie 11e stap: 59.049. 12e stap: 177.147 13e stap: 531.441 14e stap: 1.594.323 15e stap: 4.782.969 16e stap: 14.348.907 -> al meer dan België 17e stap: 43.046.721 -> al meer dan de meeste landen 18e stap: 129.140.163- > meer dan Japan 19e stap: 387.420.489 -> meer dan de VS 20e stap: 1.162.261.467 21e stap: 3.486.784.401 -> de halve wereldbevolking 22e stap: 10.460.353.203 -> iedereen op aarde heeft het dan, en we hebben nog wat overschot voor de marsmannetjes
Veel heeft dit met de onderwerpen van deze blog niet te maken, maar ik wil het toch vermelden: vanmorgen kreeg ik het bericht dat er in mijn familie een overlijden door corona is.
Ik had de man al een hele tijd niet meer gezien, en vroeg me enkele maanden geleden af hoe het met hem was.
Het blijkt nu dat hij in een woonzorgcentrum zat. En dat verklaart waarom ik hem al een hele tijd niet meer had ontmoet.
Daar heeft hij dus corona opgelopen, en hij is er vannacht aan gestorven.
Waarom dit bericht?
Omdat er nog altijd mensen zijn die beweren dat corona een hoax is, dat het niet zo erg is als wordt beweerd, dat het maar een griepje is, zelfs dat het een wereldwijde samenzwering is om ons vanalles te laten doen. Allemaal leuke ideeën voor een scenario, maar zo is het dus niet.
Als je in je eigen kring geen mensen kent die aan corona zijn gestorven, wordt het gemakkelijk een reeks onheilsberichten die zich alleen maar in het nieuws en de media afspelen, het wordt een ver-van-mijn-bed-show die niet echt aansluit bij de realiteit. Een beetje zoals de verkiezingen in de V.S.: je bent er wel mee bezig, maar uiteindelijk heb je er weinig mee te maken.
En dan wordt het moeilijk de maatregelen op te volgen. Het voelt te gemakkelijk aan als een wit voetje willen halen bij de schoolmeester.
Maar dat is het dus niet.
Corona is er wel degelijk, en slaat wel degelijk toe.
Deze dode morgen: Luister naar die stem, studiën en kritieken, door Albert Westerlinck
Luister naar die stem, studiën en kritieken, door Albert Westerlinck
bespreker: Peter Motte
Albert Westerlinck (Geel, 17 februari 1914 - Kasterlee, 30 april 1984) was een Vlaams dichter, schrijver en priester. Naast poëzie publiceerde hij vooral literaire kritieken en literatuurwetenschappelijke essays en studies.
"Luister naar die stem" is een bundel van zes essays over poëzie. De eerste vijf behandelen een dichter: P.G. Buckinx, René Verbeeck, Paul de Vree, Jan Vercammen en Willem Elsschot.
Westerlinck hecht veel belang aan de ontwikkeling van de dichter als dichterlijke persoonlijkheid. Daar moet voorzichtig mee worden omgesprongen. Toen John Thawn (Inspector Morse) stierf, zei zijn vrouw: "Mensen houden niet van John, ze houden van inspecteur Morse." Hetzelfde geldt voor schrijvers en dichters: ook zij zijn niet noodzakelijk zoals ze in hun werk naar voren komen. Albert Westerlinck merkt dat wel eens op, maar naarmate de lectuur van zijn essays vordert, vergeet de lezer dat gemakkelijk, en wordt Westerlincks behandeling van de dichterlijke kwaliteiten gemakkelijk een behandeling van de kwaliteiten van de mens achter de dichter. Het is een val, die vaak dichtklapt. Ook voor mensen die dagelijks met literatuur en kunst bezig zijn, zelfs als het hun beroep is. Vandaar dat als Westerlinck de poëzie van Paul de Vree wat simpel vindt, dat toch het gevoel ontstaat dat hij dat hij ook Paul de Vree zelf wat simpel vindt. Het enige essay dat op dat vlak goed lijkt te zijn uitgewerkt, is het stuk over Willem Elsschot. Hij behandelt Elsschot vanuit het cynisme van de auteur. Aangezien Elsschot meer proza dan poëzie schreef, ontkomt Westerlinck niet aan de behandeling van het prozawerk. Van enkele andere auteurs heeft hij trouwens ook het proza behandelt, omdat hij er vaak belangrijke aanwijzingen in vindt over hun persoonlijkheid. Bij Elsschot wijst hij erop dat er een groot verschil is tussen de schrijver als dichter, en de schrijver als mens. Met enkele getuigenissen van vrienden en kennissen, toont hij aan dat Elsschots cynisme een masker is, waarachter een erg gevoelige ziel schuilt. Hij vindt dat in de gedichten terug, al is het in Elsschots werk niet overdadig rondgestrooid. Daarbij blijf ik me afvragen hoe sterk Westerlinck het onderscheid dichter/mens eigenlijk wel wil maken. In zijn essay over Elsschot wordt toch duidelijk een link gelegd tussen de mens en zijn werk.
Het stuk over Elsschot is ook een van de meest toegankelijke van de bundel. De behandeling van Paul de Vree lijkt zich soms te verliezen in opsommingen van abstracta, in een poging om zo nauwkeurig mogelijk te omschrijven wat hij precies bedoelt. En dan wordt het wel eens moeilijk om er de aandacht bij te houden. Die voorkeur voor abstracta ontstaat ook omdat Westerlinck een erg psychologische benadering van de dichter en dichtkunst heeft. Alhoewel hij vaak verkondigt dat de vorm van een gedicht een rol speelt, schrijft hij weinig over versrythme, rijm, enjambementen, alliteratie en dergelijke. Meestal gooit hij enkele citaten uit de gedichten op papier, en richt hij zich vooral op de woordenschat en de betekenis. Met zijn psychologiserende benadering is dat niet te vermijden. Maar op zulke momenten dreigt zijn benadering ook de objectiviteit te verliezen, want ze is gebonden aan de interpretatie, die onvermijdelijk een persoonlijk en dus subjectief element bevat. Ook dat is in tegenstelling met zijn vaak vermelde opvatting dat literaire kritiek objectief moet zijn, en zijn verwijt aan soommigen dat ze dat juist niet zijn.
Hij sluit af met "Nederlandsche letterkunde van volksch standpunt gezien. Overpeinzingen over de methode van literatuurbeschouwing", dat eigenlijk een reactie is op een lezing van Wies Moens met dezelfde titel. Moens krijgt er flink van langs, en Westerlincks beoordeling snijdt ook hout.
De argumenten van Westerlinkc zijn het overwegen waard, ondanks zijn wat gecamoufleerde subjectiviteit (als priester heeft hij ook duidelijk voorkeuren waarvan hij niet lijkt te willen inzien dat ze niet objectief zijn, net zoals sommigen beweren dat het "natuurlijk" is dat mensen in god geloven, zonder te willen toegeven dat ze dat doen omdat het hen van jongsaf is verteld en ze daardoor niet anders meer kunnen denken - het is niet zonder reden dat er in België een schoolstrijd geweest is). Zelfs als hij dichters afkeurt, hoeft je dat niet tegen te houden om ze toch te willen lezen. Ik kreeg belangstelling voor P.G. Buckinx' vroege werk, ondanks de afkeuring door Westerlinck.
Het boekje is tegenwoordig alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar (o.a. bij mij), het lot van veel literatuur, zeker als het literair-wetenschappelijk is. Dat is een beetje een ongelukkige toestand, want het bevat veel inzichten voor de studie van de dichters die Westerlinck hier behandelt.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:bespreking Tags:Luister naar die stem, studiën en kritieken, Albert Westerlinck, deze dode morgen, bespreking, boek
Ezzulia lees-uitdaging november 2020
Het is een goed moment om als uitdaging van de maand november 2020 van Ezzulia de leden te vragen om samen 15 boeken te lezen van een Vlaams auteur.
De minister van cultuur van de Vlaamse Gemeenschap Jan Jambon roept immers een nieuwe Vlaamse literatuurprijs in het leven. In 2017 werd voor de laatste keer een literatuuprijs van de Vlaamse Gemeenschap uitgereikt.
De prijs moet worden georganiseerd door het boekenfonds Literatuur Vlaanderen.
Er zullen twee prijzen zijn: de eerste pijs is voor volwassenen en behelst zowel fictie als non-fictie. De tweede prijs is voor het beste kinder- of jeugdboek.
De nieuwe prijs heeft nog geen naam. Hij wordt toegekend vanaf 2022, en wordt telkens in februari uitgereikt.
Deelname en inschrijving is gratis, net als registratie voor het forum. Link naar regitratie
De challenge van oktober 2020 bij Ezzulia was heel simpel en voortbordurend op de challenge van septemberd: Kies een titel met de beginletter uit het woord "OKTOBER"
Gelezen boeken: 1 The Secret Garden, door Linda Chapman 2 Bas Banning en de mysterieuze kabelbaan, door A. van Aardenburgh 3 Bloemen van de duisternis, door Tatiana de Rosnay 4 Bas Banning en de Zwarte Ruiter, door A. van Aardenburgh 5 Terug naar Kongo, door Lieve Joris 6 Bas Banning en de schatgravers, door A. van Aardenburgh 7 Rookgordijn, door Philip Margolin 8 Onhoudbaar, door Linwood Barclay 9 Oost, west, thuis, door Linda Holmes 10 Terug naar Tarvod, door Boris O. Dittrich 11 Broeders van het zwaard, door Diana Gabaldon 12 Bevroren goud, door Cilla en Rolf Börjlind