Ogen zijn de spiegel van de ziel, wordt wel gezegd. Maar je ogen kunnen je ook iets vertellen over je gezondheid en eventuele gezondheidsproblemen. Zo zijn verschillende ziekten, zoals diabetes en hartproblemen, te herkennen aan de conditie van je ogen.
Jeukende ogen Vaak komt dit door een allergie. Wanneer je alleen van het voorjaar tot de herfst last hebt van jeuk, kan het zijn dat je hooikoorts hebt. Jeukende ogen kunnen ook veroorzaakt worden door een virus of een bacteriële infectie aan het oog, onder andere bij een bindvliesontsteking (conjuctivitis).
Geel oogwit Een slechtwerkende lever kan ervoor zorgen dat het oogwit geel kleurt. Er zijn twee groepen mensen die hiermee te maken kunnen hebben: pasgeboren baby's bij wie de lever onvolgroeid is en volwassenen die problemen hebben met hun lever, galbaas of galwegen (wat onder andere voorkomt bij hepatitis). Het oogwit wordt geel door bilirubine, een stof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen.
Dubbel zien Wanneer je dubbel ziet, of plotseling minder of niets ziet, kan dit het teken zijn dat je een beroerte hebt gehad. Andere aanwijzingen zijn dat je gevoel verliest aan één kant van het lichaam en niet meer goed uit je woorden komt. Wanneer dit het geval is, moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen.
Bloederig oog Onder het bindvlies van je oog zitten kleine bloedvaten. Het bindvlies is transparant, dus wanneer er een bloedvat knapt kun je zien dat er bloed onder loopt. Een bloedvat kan gemakkelijk knappen wanneer je bijvoorbeeld een klap tegen je oog krijgt. Maar wanneer er spontaan een bloeding optreedt, kan het een teken zijn van een te hoge bloeddruk of een stollingsprobleem van de bloedplaatjes.
Uitpuilende ogen Hoewel uitpuilende ogen meestal een (erfelijk) uiterlijk kenmerk zijn, kan het ook komen door een schildklierziekte, zoals de ziekte van Graves. Hierbij is het niveau van het schildklierhormoon abnormaal en kan het weefsel rondom de ogen opzwellen, waardoor het oog lijkt uit te puilen.
Hangende oogleden Dit is meestal een normaal teken van huidveroudering. Maar in uitzonderlijke gevallen kan het komen door een hersentumor of de spierziekte myasthenia gravis (MG), een auto-immuunziekte waarbij de spieren steeds zwakker worden.
Pupilafwijkingen De pupillen van gezonde mensen zijn normaal gesproken symmetrisch. Ze zijn even groot en reageren hetzelfde op licht. Maar wanneer één pupil bijvoorbeeld groter is, of minder snel krimpt wanneer er fel licht in schijnt, dan kan er een medisch probleem zijn. De oorzaak kan een beroerte, hersentumor, hersenbloeding, multiple sclerosis (MS) of syfilis zijn.
Droge ogen Mensen die last hebben van pijnlijke droge ogen, hebben ook vaak last van vermoeide ogen. Dit komt bijvoorbeeld doordat er dagelijks urenlang naar een beeldscherm wordt gekeken. Maar het kan ook komen door onvoldoende aanmaak van traanvocht. Bepaalde ziekten kunnen dit veroorzaken, zoals de ziekte van Sjögren. Hierbij wordt ook te weinig speeksel aangemaakt.
Lasogen Wanneer je je ogen niet goed beschermt tegen fel licht, kun je zogenoemde 'lasogen' krijgen. Dit is een ontsteking van het hoornvlies. De ogen kunnen dan weinig licht verdragen en voelen branderig en pijnlijk aan en zien er rood uit.
Wazig zien Bij grijze staar is de ooglens vertroebeld, waardoor je wazig ziet. Meestal ontstaat dit naarmate je ouder wordt, maar soms wordt het veroorzaakt door diabetes, een hoge bloeddruk of reuma. Om weer scherp te kunnen zien, wordt er meestal een kunstlens in het oog gezet. (gezondheidsnet)
Lien Van de Kelder acteert, presenteert en is net afgestudeerd als juriste. Haar droom: amazone worden!
Lieselot, mijn beste vriendin op de lagere school, had een paard. Als ik bij haar bleef logeren, timmerden we heel de nacht aan jumpingpalen en andere hindernissen. Om er de dag erop met haar paard over te springen. Soms stonden we voor dag en dauw op om op de onverharde wegen langs de slotgracht van de graaf van Reet te draven. Best spannend: als de graaf ons betrapte, zou er wat zwaaien.
Op een dag zagen Lieselot en ik een verwaarloosde pony in een wei staan. We vroegen de eigenaars of wij het beestje mochten verzorgen. Ze gingen akkoord. Vanaf toen had ik mijn eigen pony, stel je voor. Daar hebben we gouden tijden mee beleefd. Zonder zadel gingen we galopperen in de velden, tot de boer ons boos wegjoeg omdat hij net gezaaid had.
"Internationale amazone word je niet zonder de onvoorwaardelijke steun van je ouders"
We volgden rijlessen aan de stoeterij in Reet. Elke zomer trokken we op Bloso-kamp, waar we steevast de stoutste paarden kregen toegewezen. Ik wou een internationale amazone worden. Die droom realiseer je echter niet zonder de onvoorwaardelijke steun van je ouders, en het werd me al snel duidelijk dat ik daar niet op moest rekenen. Toen ik voor mijn communie een fiets kreeg, was hun veelzeggende commentaar: "Nu heb je een stalen ros". Kon ik toen absoluut niet om lachen.
Door de hernia waar ik op m'n zeventiende last van kreeg, trok ik er definitief een streep door. Toen ik na een jaar verlammingsverschijnselen aan mijn benen kreeg, was een rugoperatie onvermijdelijk. Was die ingreep mislukt, dan was ik in een rolstoel beland. Dat zet je op die jonge leeftijd aan het denken, hoor.
Raar is het niet dat ik rechten ben gaan studeren. Want de advocatuur zit evengoed in mij. Piet Van Eeckhaut was één van mijn idolen toen ik tiener was. Ik beken, als ik nog eens een tocht maak in de duinen van Oostduinkerke, dan kriebelt het weer. Maar ik ben realistisch. Amazone is een onzeker beroep. Je moet heel sterk zijn en over raspaarden kunnen beschikken om de top te bereiken. Mijn rechtendiploma geeft mij een gevoel van onafhankelijkheid en een innerlijke rust die me als professionele paardrijdster wellicht niet waren gegund. (jobat)
Selder verlaagt de bloeddruk. Gecombineerd met een beetje gehakt maak je in een handomdraai dus heerlijk smeuïge stressballetjes. Video over het gerechtje balletjes in seldersaus
Prins Filip en prinses Mathilde hebben vannamiddag met twee van hun kinderen een bezoek gebracht aan de Boekenbeurs in Antwerpen. De organisatie van de Boekenbeurs drong er bij een standhouder op aan om enkele strips over het koningshuis weg te leggen, meldt Het Nieuws op vtm.
Geert Joris van organisator boek.be benadrukt dat ze de standhouder in kwestie, uitgeverij Glénat, gewoon hebben gevraagd om de strips "iets discreter te leggen." Daar de stand van Glénat op de route van het prinsenpaar lag, konden de prinsenkinderen wel eens de strips te zien krijgen.
Het Hof heeft nooit gevraagd om de voorzorgsmaatregel. Humor moet kunnen ook als het om het koningshuis gaat, klinkt het daar.
Uiteindelijk bleek het loos alarm want het prinsenpaar en de kinderen kwamen niet in de buurt van de strips. (mvdb)
Twee maanden geleden werd de vader van Natalia, Willy Druyts (80), in het ziekenhuis opgenomen. Zijn gezondheidstoestand is intussen zorgwekkend, want zijn chemokuur werd stopgezet.
Een harde dobber voor Natalia, die zich volop moet voorbereiden op haar Sportpaleisconcerten met Anastacia.
Lees er deze week alles over in Story! Nataliahome
Dubbel zoveel risico op jicht door elke dag appelsiensap
Vrouwen die dagelijks twee glazen appelsiensap drinken, lopen twee en een halve keer meer kans op jicht. Dat beweren onderzoekers althans.
Artritis De veorsens bestudeerden 80.000 vrouwen gedurende 22 jaar, ze vulden allemaal een vragenlijst in over wat ze aten en dronken. Daaruit blijkt dat degenen die een glas appelsiensap per dag dronken 41 procent meer risico liepen op jicht, degenen die er twee namen, liepen 2,4 keer meer kans. Steeds meer mensen ontwikkelen deze pijnlijke vorm van artritis, die normaal alleen bij mannen voorkomt, het aantal vrouwelijke patiënten zou de afgelopen twintig jaar verdubbeld zijn. Deze ziekte staat in verband met een tekort aan noodzakelijke voedingstoffen.
Pijnlijk Volgens experts veroorzaakt de suikerrijke inhoud van fruitsappen urisch zuur, een afvalproduct, in het bloed. Dit komt in de gewrichten terecht, waardoor deze opzwellen en erg pijnlijk worden. In het verleden werd jicht dit in verband gebracht met het drinken van teveel alcohol en een eetpatroon rijk aan rood vlees, ook frisdranken zouden het risico verhogen. Daarom waarschuwen de onderzoekers dat vrouwen moeten overwegen minder frisdranken en appelsiensap te consumeren. (ep)
We sluiten het niet uit. Een vrouwelijke boa constrictor heeft namelijk het leven geschonken aan 22 slangen zonder aanwezigheid van een vader. Net zoals bij de heilige maagd Maria een ware onbevlekte ontvangenis dus....
Werd de Jezus onder de slangen geboren? En gaan de slangen dat evenement vanaf volgend jaar rond deze tijd willen herdenken met een betaalde feestdag? En dat welwetend dat de kans reëel is dat ze die feestdag in de toekomst moeten gaan inruilen voor een andere ter integratie van ingeweken uitheemse soorten? En is die slang echt wel zo onbevlekt? Of zou een speurtocht met uv-licht langs geslacht en mond van de moederslang haar onbevlektheid danig in vraag stellen? Vele vragen waar we vooralsnog niet kunnen op antwoorden.
Wat we wel weten is dat dit wel vaker voorvalt in de natuur. Veel insecten planten zich immers voort zonder te paren om dan genetisch identieke jongen ter aarde te brengen. Ook bij komodovaranen en hamerhaaien kwam het al voor maar bij slangen is het eerder erg zeldzaam.
Wat de zaak nog uitzonderlijker maakt, is dat de slang gevangen zit bij vier mannelijke soortgenoten. Aannemelijk zou dan zijn dat ze zich seksueel zou voortplanten maar dat deed ze dus niet (lijkt ons nochtans niet zo n uitzonderlijk natuurfenomeen gezien ondergetekende thuis al jaren hetzelfde ervaart, red.). Men kon dit besluiten nadat werd vastgesteld dat de jongen eigenschappen vertoonden die ze bij geen van de potentiële vaders konden terugvinden. De slangenjongen zijn bovendien evenmin genetisch identiek aan de moeder. Alle zijn vrouwtjes die slechts de helft van de genetische eigenschappen van hun moeder delen.
Waarom deed de moeder, waarvan men wist dat ze zich in het verleden wel al seksueel voorplantte, dit niet opnieuw? Is de lengte dan tóch belangrijk en was dit de reden van het koudweg afwijzen van haar mannelijke soortgenoten? Waren de mannenslangen de Jacques Vermeires onder de slangen en wilde ze haar kinderen een dergelijke tronie besparen? En kwamen de wetenschappers achter het seksueel verleden van de moederslang door de truc van het UV-licht toe te passen op een harer gerecupereerde afgeschudde huiden?
Vele vragen, geen antwoorden. Wat we wel weten is dat de mannen zich gelukkig mogen prijzen. Gezaag naar achterstallige alimentatie is aan hen niet besteed. (PhPa) clint
De Antwerpse zanger en kunstenaar Wannes Van de Velde is aan de gevolgen van leukemie op 10/11/2008 overleden. De schrijver van ondermeer 'Ik wil deze nacht in de straten verdwalen' werd 71.
Wim 'Wannes' Van de Velde werd geboren in Antwerpen in 1937. Hij groeide op in de volksbuurt de Seefhoek. Zijn vader was een metaalbewerker, zijn moeder een naaister en huisvrouw.
Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Hoger Instituut voor Grafiek. Het was in zijn studententijd dat zijn passie voor flamenco ontstond.
In de jaren zestig raakte hij in de ban van de volksliederen die dreigden te verdwijnen. Al gauw begon hij zelf nummers te schrijven: in het dialect. Zijn eerste plaat verscheen in 1966.
In de jaren zeventig maakte hij samen met de Internationale Nieuwe Scène de theaterproductie 'Mistero buffo', gebaseerd op monologen van Dario Fo. Het werd een internationaal succes.
In de jaren tachtig maakte hij poppentheater en zette hij projecten op als 'De IJslandsuite' (met zeemansliederen) of 'Het zwarte goud' (een eerbetoon aan de mijnwerkers).
Wannes Van de Velde werd, zeker op zijn laatste platen, veel meer dan een volkszanger. Hij evolueerde naar een stijl waarin hij veel meer invloeden vermengde. Hij heeft veel mediterrane stijlen, vooral uit Andalusië en Griekenland, in zijn liederen betrokken.
Dat kwam goed tot uiting op zijn laatste platen, zoals De Kleuren Van De Steden (1995) en In de Maat van de Seizoenen (2006). Maar hij hield niet van opervlakkige fusies. Muziek moet rijpen in de buik van het leven, zei hij.
Hij was een eigenzinnig man, die niet hield van de 'middenweg' zoals hij het uitdrukte. Daarmee bedoelde hij de 'mainstream', waarvoor een artiest compromissen moet maken die hem uithollen.
Zijn liederen zong hij het liefst 'in kleine kring', maar in zijn laatste jaren op het podium genoot hij toch ook van de bijval die een wat breder publiek hem gunde, onder meer tijdens een tournee met blueszanger en geestesgenoot Roland. Door een selecte schare fans werd hij op handen gedragen.
Hij stopte met intensief toeren toen hij in 2000 lymfatische leukemie kreeg.
In 2002 vertelde hij aan De Standaard: 'De dood boezemt mij geen angst in. Dertig jaar geleden zou dit zeker een zwaardere dobber geweest zijn. Natuurlijk heb ik er regelmatig diep over nagedacht: het kan gedaan zijn van de ene dag op de andere. Maar ik kan er niets zinnigs over zeggen.'
Begin 2008stond hij een laatste keer op het podium.
Julien Vrebos, Eén en tvbrussel slaan handen in elkaar
In het najaar hebben Eén en tvbrussel extra aandacht voor mensen die het moeilijk hebben. In het programma Onder de sterren brengt Julien Vrebos arm en rijk samen in ZaZou, een gelegenheidsrestaurant waarin stedelingen en thuislozen zij aan zij een hapje kunnen eten. Om de maaltijden te bereiden slaan vijf Brusselse chefs en hun personeel de handen in elkaar met thuislozen. Onder de sterren, vanaf vrijdag 12 november op tvbrussel en vanaf zaterdag 25 december op Eén.
In Onder de sterren brengt Julien Vrebos het verhaal van een groep mensen die vijf dagen lang een gelegenheidsrestaurant openen in Brussel. Vijf Brusselse chefs, hun personeel en thuislozen bereiden er zij aan zij een lekkere maaltijd voor een gemengd publiek van thuislozen en andere restaurantgangers. Julien Vrebos maakte er twee programmas over, die worden uitgezonden op tvbrussel en Eén. Hij legt uit wat het opzet is van Onder de sterren: Lees meer hier
Last van vermoeidheid overdag? Concentratieproblemen of moeilijk wakker te worden? Veel kans dat gebrek aan daglicht de schuldige is. En dat is volgens wetenschappers niet enkel in de winter het geval.
Helder daglicht is van vitaal belang het ganse jaar door. Zonder voldoende licht én op het juiste moment van de dag, raakt onze interne lichaamsklok niet juist afgesteld. Onze biologische klok staat vooruit of net achter de eigenlijke tijd. Gevolg? Vermoeidheid, gebrek aan concentratie en slecht humeur doen grijpen naar stimulerende middelen als koffie om ons vooruit te helpen. Bovendien komen de kilootjes makkelijker bij en vergroot de kans op gezondheidsperikelen. Het fenomeen, 'sociale jetlag' genoemd, doet zich voor omdat onze moderne levensstijl in strijd is met de manier waarop we zijn geëvolueerd.
Evolutie Onze bioklok staat nog altijd ingesteld op de menselijke gewoonte van op te staan tijdens de dageraad en te gaan slapen als het donker wordt. Helder licht in de ochtend stimuleert de productie van stoffen als adrenaline, cortisol en serotine die ons wakker schudden, energie geven en ons mentaal alerter maken. De productie ervan helpt ook de hormonen, verantwoordelijk voor ons slaperig gevoel, weg te wassen. 's avonds, als het licht afneemt, stuurt de biologische klok signalen naar de pijnappelklier om hormonen als melatonine en adenosine aan te maken, die slaperigheid veroorzaken.
Sociale jetlag Volgens professor Till Roenneberg, die de term sociale jetlag uitvond, lijdt 50 procent aan sociale jetlag , wat in de praktijk betekent dat onze bioklok en de werkelijke tijd twee uur met elkaar verschillen. "De reden waarom 74 procent moeite heeft om wakker te worden door de wekker, is omdat de bioklok achterloopt. Ze proberen te slapen en wakker te worden op een tijdstip dat biologisch niet goed voor hen is".
Gevolgen En toch is vermoeidheid niet het enige gevolg. Onze bioklok regelt ook alle biologische functies als de stofwisseling en de werking van de nieren. Loopt de interne klok niet synchroon met de werkelijke tijd, raken mensen makkelijker verslaafd aan alcohol en sigaretten om overdag alert te blijven. Ook zou een lager niveau van het slaaphormoon melatonine de groei van tumors bevorderen. Kunstlicht Helpt kunstmatig licht dan niet om de bioklok aan te porren? "Nee", volgens de professor, "het licht is niet intens genoeg. Zelfs bij een bewolkte dag halen we nog 10.000 lux-lichtintensiteit, terwijl een goed verlicht kantoor maximaal 500 lux aankan. Volgens onderzoek is trouwens het felblauwe licht als gevolg van het witte zonlicht tegen een blauwe hemel, het meest effectief om ons alerter en uiteindelijk makkelijker te doen inslapen. Als we het kunstlicht voldoende kunnen manipuleren , zodat het lijkt op fel daglicht en 's avonds meer ingetogen wordt, verwachten we meer heilzame effecten".
Oplossingen Worstel je met sociale jetlag, ga je minstens 20 minuten per dag naar buiten en liefst in de felle zon. Heb je fel licht en glanzende reflecterende oppervlakten die het licht intensiveren, bijvoorbeeld in een badkamer, spendeer je maar beter 's avonds niet teveel tijd in die ruimte. Verlichting Ook speciale lichtlampen helpen om met sterk licht wakker te worden. Volgens de professor zullen in de toekomst meer huishoudelijke verlichtingsystemen worden ontworpen om te helpen onze bioklok bij te regelen. (lvl)
Ken je type: (van links naar rechts) de tomaat, aardappel, peer en nectarine.
Lijkt je achterste op een peer, tomaat, aardappel of nectarine? Volgens onderzoeker Dr. David Holmes zijn deze groenten en fruit immers vier nieuwe types van vrouwelijke kontjes. Beslis welk type je hebt en je weet meteen welke jurk het best bij je past.
1. De tomaat 45 procent van de vrouwen beschikt over deze vorm. Mollig, rond en uitnodigend om in te knijpen. Dit type zit het best in een strak gestructureerde jurk met een verstevigend effect. Zwart is ideaal om deze vorm naar boven te liften. 2. De aardappel Met 30 procent van de vrouwen is dit het tweede meest voorkomende type. De brede onderkant is allicht de minst fortuinlijke. De aardappel is breed en klonterig en behoeft extra styling-aandacht. Een tulpvormig exemplaar kan helpen om kleine mankementjes te verbergen.
3. De peer Goed voor 15 procent van de vrouwen. De peervorm is smal aan de bovenkant maar twee keer breder onderaan, waardoor afleiding nodig is. Dat lukt het best met een maxi- jurk.
4. De nectarine 10 procent van de vrouwen is gezegend met deze ideale vorm. Vol en rond waardoor met deze vorm te pronken valt in een strakke jurk.
Ander achterste Volgens een rondvraag is 85 procent van de vrouwen niet tevreden met hun billen. "Het effect van overvloedig aantrekkelijk voedsel heeft voor de meesten zijn tol geëist", weet dr. Holmes in zijn onderzoek aan de universiteit van Manchester. "De perfectie zoals afgebeeld in cartoons, bestaat niet meer. Vandaag is het overgrote deel gezegend met een zachtere, ronde tomaatderrière, de wijdere, plattere vorm én de aardappelvorm". Wonderbum De raadgevingen van de dokter zijn niet in dovemansoren terecht gekomen. Ontwerpers van de Britse Wonderbum jurken fabriceerden meteen jurken voor deze vier types van vrouwelijke kontjes. Modemerk 'George at Asda' brengt een reeks van kerstjurken op de markt om tegemoet te komen aan elke vorm en grootte. De jurken zijn enkel te koop in de Britse Asda-winkels. (lvl)
De Antwerpse discotheek Red & Blue zet op woensdag 10 december zijn deuren weer open voor de Homo Top 100 Party. Een massa feestvierders, holebi én hetero, danst die avond voor de zevende keer op de beste 100 'roze' hits aller tijden. Naast disco en Eurovisie-klassiekers krijgen dit jaar opvallend veel Vlaamse artiesten hoge noteringen in de Top 100.
Op nummer 1 staat Bart Kaëll met "Zeil Je Voor Het Eerst". Deze Vlaamse superhit uit 1990 stijgt van plaats 31 en loodst ook "De Marie-Louise" mee.
"Nadat Bart Kaëll eerder dit jaar zijn coming-out had gedaan, werd hij plots een waar holebi-icoon. Zijn hoge positie verbaast dan ook niemand. Het Luc-effect deed zijn werk en Bart verdient dit absoluut", reageert Seppe Geerts namens mede-organisatoren Enig Verschil en Wel Jong Niet Hetero.
"Verder mag het duidelijk zijn dat Yasmine in de holebi-harten blijft", vervolgt Geerts. "Met 'Porselein' op plaats 2 en maar liefst 6 songs in de hele lijst, scoort niemand beter." Ook de komst van Christoff valt op. "Zeven Zonden" en "Als Ik In Je Blauwe Ogen Kijk" kunnen bekoren. De schlagerzanger maakt al een tijd geen geheim meer van zijn geaardheid.
Daarnaast lijkt de ster van Madonna tanende. Lady Gaga neemt het roer over. Zo prijkt "Bad Romance" op nummer 6 en "Poker Face" op 21.
Francesca Vanthielen ging in op de vraag van de NAVO om met een speciale delegatie naar Afghanistan of te reizen. Doel: de oorlog met eigen ogen zien en een eigen opinie maken. Dat deed ze. Ze sprak, keek en observeerde soldaten, lokale mensen en zichzelf. Nu heeft ze alles een plaatsje kunnen geven en bespreekt ze met Goedele haar visie op de oorlog in Afghanistan. Moeten bijvoorbeeld de troepen, die nu weer in een hevig vuurgevecht betrokken raakten, blijven of niet?
Autisme is een ziekte die je niet meteen bij iemand opmerkt. Soms kan het zelfs lang duren voor ouders het doorhebben. Bij Jonathan, nu 19, zag zijn moeder het redelijk snel en kon ze ingrijpen en de opvoeding van haar zoon aanpassen. Samen vertellen ze bij Goedele hoe het is om te leven met autisme. Van weinig vrienden hebben tot het niet durven eten van spaghettisaus. In elk facet van het leven komt de ziekte om de hoek kijken.
Jan Hoet en zijn beste vriend Ronny Heriman zetten zich ook aan tafel bij Goedele. Ze zijn sinds kindsbeen aan vrienden van elkaar en volgen elkaar op de voet. Letterlijk en figuurlijk. Ze kregen beiden kanker en sinds vijf jaar moeten ze beiden elke week 3 keer naar het ziekenhuis voor een nierdialyse. Hun vriendschap blijft een belangrijke plaats innemen in hun leven. Meer nog, ze besluiten om hun creativiteit opnieuw een boost te geven en de kunstgoeroe van Vlaanderen pakt opnieuw zijn verfkwasten vast!
Isabelle en Dirk zijn radeloos. Hun zoon Fréderik wordt woensdag 21 jaar. Dat zou een groot feest moeten zijn. Hun zoon die officieel volwassen is. Maar, veel is er niet te vieren. Fréderik is zwaar mentaal gehandicapt. Voor de verzorging is hij aangewezen op een instelling. Maar daar mag je enkel verblijven als je min21 bent. En dat is Fréderik niet meer. Zijn ouders hebben 27 instellingen aangeschreven en geen enkele kan hen helpen. Het radeloze relaas en een hopeloze zoektocht krijgen gehoor bij Goedele.
Goedele zelf bezocht de zieke dolfijn Yotta die nu al drie weken op het randje van leven en dood wankelt. Hoofdverzorgster Olivia Hooft heeft een bijzondere band met de dolfijn en verzorgt het dier nu al geruime tijd intensief alsof het haar eigen kind is. De relatie tussen mens en dier lijkt bijzonder veel op de relatie van mens tot mens. Goedele ziet met eigen ogen het werk van 8 mensen die maar één doel hebben: hun chouchou in leven houden.
Je kan het je niet meer goed voorstellen, maar er zijn nog altijd Vlamingen die nauwelijks kunnen lezen of schrijven. Laaggeletterd noemen we dat, liever dan analfabetisme. Christiane, Irene en Lode worstelden jarenlang met woorden en letters. Ze schaamden zich over hun onkunde, en hielden het geheim voor de buitenwereld. Maar op een bepaald moment vonden ze alle drie hun weg naar de Federatie Centra voor Basiseducatie. Sindsdien is een nieuwe wereld voor hen opengegaan. Ze vertellen over hun taalstrijd, die ze uiteindelijk gewonnen hebben.
Deze week wordt Goedele bijgestaan door Jan Verheyen. (TV-Visie)
'Goedele Nu', dinsdag 9 november om 22.05 uur op vtm.
Het Hof van Cleve in Kruishoutem is in de nieuwste editie van de GaultMillau-gids alweer verkozen tot Belgiës beste restaurant.
De zaak van chef Peter Goossens scoort 19,5 op 20 - evenveel als vorig jaar - maar krijgt nu ook het maximum van vijf koksmutsen. Het is de eerste keer dat GaultMillau België een restaurant een vijfde muts geeft. Voordien hield de gids zich aan een maximum van vier mutsen, maar naar analogie met de Franse versie voert het nu ook dit 'symbool voor topgastronomie' in.
Het is al de achtste keer op rij dat het Hof van Cleve uitgeroepen wordt tot het beste restaurant van ons land.
Hardiquest beste chef
De Chef van het Jaar is Christophe Hardiquest van het restaurant Bon Bon in Brussel. 'Christophe speelt naadloos in op de huidige gastronomische trends: een topproduct en garneringen met een moderne toets zonder afbreuk te doen aan de smaak en het evenwicht', klinkt het bij GaultMillau. Hardiquest was in 2004 al eens bekroond tot Jonge Topchef van het Jaar.
Die bekroning van het beste toptalent is dit keer - aan Vlaamse kant - weggelegd voor Kwinten De Paepe van het restaurant Trente in Leuven. In Wallonië mag Maxime Collart van Le table de Maxime in Paliseul met de eer gaan lopen.
Prijs voor 't Oud Konijntje
't Oud Konijntje, dat binnenkort definitief de deuren sluit, valt nog een laatste keer in de prijzen. Het restaurant van de vrouwelijke chef Patricia Desmedt won de prijs van beste digestievenkaart - de beste kaart voor een glaasje sterke drank na de maaltijd.
Daarnaast zijn er nog prijzen voor Stéphanie Volkaerts (LAmandier, Genval) als Gastvrouw van het Jaar, Nadia Zioui (Léveil des Sens, Montigny-le-Tilleulde) als Beste Sommelier, The Glorious (Antwerpen) als de zaak met de beste wijnkaart, LEau Vive (Arbre) als restaurant met het mooiste terras, Casa Iberico (Diest) als beste Ambassadeur van de mediterrane keuken, Lam en Yin (Antwerpen) als beste Aziatische restaurant, La table du Boucher (Mons) als beste Brasserie van het Jaar, De Jonkman (Brugge) als het restaurant met de beste desserts en t Aards Paradijs (Merendree) als beste Groentenrestaurant.
Geen 10, 11 of 12 op 20
Nieuw in de GaultMillau 2011 is het wegvallen van restaurants met een score van 10, 11 of 12 op 20. Deze restaurants worden niet meer beschreven, maar krijgen wel de vermelding 'aanbevolen door GaultMillau'. De gids wil op die manier de pejoratieve connotatie van de 'lage' score wegwerken. (nieuwsblad loa) foto Wouter van Vooren
Je stapt de trein uit en plots besef je dat je je paraplu bent vergeten...
Het overkomt iedereen wel eens.
Geen stress, paraplus in overvloed, maar een vergeetachtige violist uit München kreeg de schrik van zijn leven toen hij zich realiseerde dat zijn viool nog op de trein lag.De 45-jarige musicus kwam vorige vrijdag terug van een concert in Azië en stapte in München op de trein. Daar aangekomen stapte hij nietsvermoedend uit. Even later, toen de trein het station al verlaten had, kleurde de man lijkbleek en liet hij de politie weten dat zijn viool van meer dan 1 miljoen euro zonder hem op reis was vertrokken.
Een spoorwegmedewerker doorzocht de trein en vond het pronkstuk, dat in 1748 door een Italiaanse vioolbouwer werd gemaakt, als bij wonder terug op dezelfde plaats. De man was compleet in shock en had medische verzorging nodig. Hij moest door een dokter behandeld worden, maar het was niets dramatisch. Hij was gewoon nerveus omdat hij dacht dat de viool kwijt was, aldus een woordvoerder van de politie.
Ondertussen vertoeven de tortelduifjes al terug in Azië en hebben ze zondag weer samen opgetreden. Eind goed, al goed, maar wij zijn er zeker van dat Michael Bay hier nog een geweldige actiefilm van kan maken! (KDN) Clint
Het is grijs en fris, de winter staat voor de deur: niet echt iets om naar uit te kijken. Maar dat is zonder de inspiratie van de modeontwerpers gerekend. Dit jaar liet Chanel zich inspireren door Brigitte Bardot op cruise aan de Rivièra. Net nu de retromode uit de jaren vijftig en zestig weer aanslaat dankzij Mad Men. Kleuren en vrolijkheid genoeg dus om het grijze leven van alle dagen te vergeten. (skynet lilli)
De droomjob van...Peter Van de Veire (kloosterbroeder)
MNM-boegbeeld Peter Van de Veire gunde Jobat een blik in zijn communicantenzieltje. En wat bleek? Peter werd bijna Pater Van de Veire.
Op kamp met de Chiro moesten we een sketch doen. Samen met een leider voerde ik een fake eucharistieviering op. Heel leuk vond ik dat. Het was een vorm van entertainen. In die tijd zong ik samen met mijn vader in een kerkkoor. De liturgie, de rituelen, de symbolen, de wierookgeur, de Bijbel: het sprak me allemaal enorm aan. Ik zou kloosterbroeder worden. Het was de enige keer in mijn leven dat ik een idee had van wat ik later zou doen. Zelfs van wat ik nu professioneel doe, heb ik nooit gedroomd. Ik ben heel toevallig in het mediawereldje gerold. Presentator is een job die bij mijn persoonlijkheid past, maar een bewuste ambitie is het nooit geweest.
"Ik ben te onrustig om zo'n leven te kunnen volhouden"
Ooit bezocht ik de abdij van Averbode. Hoewel ik toen niet meer gelovig was, pakten de sfeer en de stilte die er heersten me. Het enige wat je als kloosterbroeder hebt, is jezelf. Eigenlijk best een fijn gevoel.
Toegegeven, ik ben te onrustig om zo'n kloosterleven te kunnen volhouden. Toch zoek ik soms de rust op. Ik heb nood aan structuur. Ik kan niet voortdurend met de chaos omgaan. Af en toe kan ik me compleet verliezen in een goed boek of in gemijmer in de natuur. Tot een schuldgevoel me overvalt omdat ik niets aan het doen ben.
Achteraf bekeken, ben ik blij met mijn katholieke verleden. Blij dat ik die kennis heb kunnen opzuigen. Christus blijft een fascinerende figuur, maar zijn leer heeft tegelijk een boel doden op het geweten. Het is toch onwaarschijnlijk dat één man in zo'n grote mate de geschiedenis heeft bepaald? Bovendien heeft de confrontatie met godsdienst mijn kritische geest aangescherpt. De jongeren van vandaag hebben niets meer om zich tegen af te zetten.
Op reis horen kerkbezoeken er nog steeds bij. Alweer omwille van de rust die ik er vind. Ook sta ik er telkens van versteld hoe ze vroeger met man en macht zo'n gigantisch gebouw konden neerzetten. Ik begrijp best waarom mensen geloven. Het geeft houvast. Godsdiensten bieden een totaalbeleving die je tegenwoordig nergens anders vindt. (jobat.be)
Emma Watson was pas zeven toen ze van haar ouders bij het eten wijn mocht drinken. Mama en papa, die beide advocaat zijn, behandelden haar al gauw als een volwassene. Emma, die nu 20 is, gelooft dat het dankzij die aanpak is dat ze nooit heeft overdreven met alcohol. Dit in tegenstelling tot veel van haar vrienden.
Geen zever "Mijn pa deed niet mee aan dat kindergedoe. Wij mochten nooit een kindermenu kiezen op restaurant, en hij eiste dat ik praatte als een volwassene. Hij heeft me nooit verboden te drinken. Ik was zeven toen ik mijn eerste glas wijn dronk, met water erbij. Ik vond het later dan ook vreemd dat iedereen op school uit zijn dak ging als iemand met een fles drank kwam aanzetten. Het interesseerde me toen al niet meer".
Van huis weg Door de Harry Potter-films zag Emma, die Hermelien Griffel speelt, de voorbije jaren haar ouders amper. Hoewel ze dat jammer vindt, is ze ook blij met die bijzondere ervaring.
"Ik zou het mijn ouders nooit hebben vergeven mochten ze me verhinderd hebben dit te doen, het was een ongelooflijke opportuniteit. Niet dat het makkelijk was, mijn tienerjaren op te offeren aan acht blockbusters. Ging het over mijn dochter, dan zou ik toch liever hebben dat het slechts één of twee films waren. Ik heb mijn moeder heel lang niet gezien. De ouders van Dan (Daniel Radcliffe, die Harry Potter speelt) en Rupert (Rupert Grint, Ron Wemel) gaven hun banen op om bij hun kinderen te kunnen zijn. Mijn ouders niet. Ze houden van hun jobs, hun werk is een belangrijk deel van hun identiteit", verklaart Watson in het Sunday Times Magazine. (bang/lb)
Op 17 december starten Koen en Kris Wauters voor de laatste keer hun rondje Sportpaleis. Clouseau speelt er de De Laatste Ronde en gaat dan voor ongedefinieerde tijd op rust. Koen Wauters licht voor ons graag al een tipje van de sluier op.
Op de persconferentie vertelden jullie dat deze laatste Sportpaleisreeks toch weer technisch van hoogstaand niveau wordt, ook al wilden jullie na In t lang liever niet meer te technisch gaan Betekent dit dat jullie de meest absurde ideeën tot uiting willen brengen, vooral omdat het de laatste keer is?
In de eerste maanden als we brainstormen en zoeken, liggen er heel wat ideeën op tafel maar tegen dat de productie definitief wordt afgeklopt, zijn die ideeën al gehalveerd. Dat is bijna altijd zo, want als je ons, en bijvoorbeeld de mannen van het licht, helemaal los laat gaan, dan moet je een schuifdak voorzien en manoeuvres die te gek zijn voor woorden, dus dat is natuurlijk niet haalbaar. Het is wel zo dat we in 2005, met In t lang alles draadloos hebben gedaan en dat we elke keer zoveel schrik hadden dat er iets zou fout lopen. Dat wilden we niet meer. Normaal gezien heb je de stress voor de première en als het goed gelukt is, dan begin je terug vrijer te ademen voor de optredens die daarna komen. En dat is zalig. Dat zullen we tijdens deze Laatste Ronde wellicht kwijt zijn omdat het opnieuw, technisch gezien, ingrijpend is. Al hoop ik dat ze nu technisch veel verder staan dan vijf jaar geleden. Ik vind dat toch al helemaal los gaan, maar ja, wat versta jij daar natuurlijk onder ? (lacht)
Ik heb toch de verwachting dat er een specialleke gaat inzitten voor de laatste keer (lacht) Tja Ik maak u curieus zeker? (lacht) Het specialleke is dat we geen specialleke gaan doen (lacht). Ach, we proberen het elke keer speciaal te maken. Het enige wat misschien minder speciaal gaat zijn, is de pure muzikale invulling. We hebben geen nieuw plaat, we gaan geen 3000ste nieuwe versie van Louise spelen. Ik moet het natuurlijk ook niet minder interessant doen klinken, maar we gaan vooral heel veel hits spelen.
Je hoort de grote sterren der aarde zeggen dat ze hun grote hits moeten spelen omdat het publiek die graag wil horen, maar eigenlijk zijn ze die songs zelf meer dan beu. Hebben jullie dat ook? Mja, af en toe steekt dat de kop op bij een nummer. We hebben het eens een paar jaar gehad met Anne. En dan hebben we dat een paar jaar niet gespeeld, zo simpel is dat. De voorbije jaren hebben we Ik, Jij, Hij of Zij niet meer gebracht. Dat heeft ook te maken met de choreografie die bij dat nummer ontstaan is, door de jaren heen. Dat versterkt het feit van we doen het weer want je doet daar telkens diezelfde beweging bij. We hebben natuurlijk wel de luxe dat we veel platen hebben en dus keuze genoeg. Voor we beginnen aan een Sportpaleis schrijven we zonder nadenken gewoon alle nummers op die we willen spelen en dan zitten we al gauw aan vijftig. Dan moet je beginnen schrappen want je speelt geen vijf uur aan een stuk. Drie uur met pauze inbegrepen, is al meer dan genoeg, de mensen zijn al moe. Wij trouwens ook, ik zeker als zanger. Dus wij moeten sowieso altijd schrappen in de lijst van nummers die we willen spelen.
Wat is, puur in het Sportpaleis, het tofste nummer om te spelen? Is dat een Vonken en Vuur, dat letterlijk vonkt als je het daar speelt? (twijfelt) Dat kan zijn Dat is niet te zeggen, echt waar. Ik roep gemakkelijk Tegenpartij omdat het een groots nummer is dat nog groter wordt als je het in een grote arena speelt. Niet dat het vervelend is als het gebracht wordt op een marktplein voor 2000 mensen, maar in het Sportpaleis krijgt het toch dat tikkeltje meer. Zo ook als je een gevoelig klein nummer speelt en het lukt... Feit dat je een nummer intiem kan brengen in het Sportpaleis, geeft ook die speciale sfeer. Dus ik kan dat echt niet zeggen welk nummer het best tot zijn recht komt daar.
Kris is nu bezig met Over Songs Gesproken. Ga jij solo ook iets doen? (kordaat) Nee. Ik heb geen enkel plan in die richting.
Gewoon liedjes voor je kindjes zingen? (lacht) Uiteraard. Maar ook liedjes voor Clouseau, hoor. Niet dat we ze al geen uitbrengen, maar dat we ze nog gaan schrijven, kan ik wel bevestigen. Zelfs jaren aan een stuk. Dan kunnen we, als we terugkomen, de beste plaat ooit maken!