Open Monumentendag - Bezoek een revolutionaire hangbrug
Open Monumentendag op 14 september 2008 staat in het teken van de twintigste eeuw, een eeuw die onze wereld grondig veranderde.
Niet alleen schudden twee wereldoorlogen het leven van veel mensen door elkaar, er werden ook veel nieuwe producten, materialen en productietechnieken geïntroduceerd. En niet te vergeten: nieuwe ideeën. Wonen en werken, mobiliteit, communicatie, vrije tijd, welvaart, kunst,... alles veranderde. Ons onroerend erfgoed ge - tuigt daarvan. Op Open Monumentendag kunt u zelf op ontdekkingstocht gaan. Scholen, kerken, sociale woonwijken, oorlogserfgoed, oude bioscopen, overal in Vlaanderen kunt u de sporen van de vorige eeuw gaan bewonderen.
Revolutionaire techniek In Merelbeke kunt u de Ter Handbrug over de Ringvaart bezoeken. De Ringvaart ligt in het zuiden en westen van Gent en verbindt alle waterlopen die door de stad snijden. Hij werd gegraven tussen 1950 en 1970 met twee doelen: het overstromingsgevaar in de stad verminderen en de binnenschepen rond de stad leiden. De Ringvaart heeft 21 wegbruggen en 6 spoorbruggen.
Vier wegbruggen werden ontworpen door ingenieur Daniël Vandepitte. Hij paste een revolu-tionaire techniek toe: voorgespannen beton, een verbeterde versie van gewapend beton. Bij gewapend beton worden in het beton ijzeren kabels aangebracht. Die zorgen ervoor dat bogen van bruggen minder zwaar gemaakt moeten worden. De trekkrachten die een brug ondergaat, kunnen het beton echter nog altijd doen scheuren. Bij voorgespannen beton wordt beton rond opgespannen kabels gegoten. Dat weerstaat beter aan de druk- en trekkrachten waaraan een brug blootgesteld is. De Ter Handbrug is daar een mooi voorbeeld van.
Op Open Monumenten dag komt u alles te weten over de bouwtechniek die in de Ter Handbrug is toegepast, over de werking van het nabijgelegen sluizencomplex en over de geschiedenis van de Gentse Ringvaart.
Op 3 september 1966 is de eerste uitzending van Ja Zuster, Nee Zuster op de Nederlandse televisie te zien.
De laatste van de 20 afleveringen wordt op 7 september 1968 uitgezonden. De bewoners van het rusthuis Klivia aan de Primulastraat worden o.a. gespeeld door Hetty Blok, leen Jongewaard, Piet Hendriks, Dick Swidde, Albert Mol, Barry Stevens, Piet Ekel en Carla Lipp.
In gastrollen spelen Ko van Dijk, Jan Blaaser, Johan Kaart, Luc Lutz en Wim Sonneveld. De nog steeds bekende teksten werden geschreven door Annie M.G. Schmidt en de muziek voor de liedjes door Harry Bannink.
Dat sommige dieren, zoals de uil en de vos, een reputatie hebben slim te zijn is bekend. Maar van vissen hebben wij doorgaans geen hoge dunk. Ten onrechte, zo schrijft de Sunday Telegraph, want de goudvis blijkt bijzonder intelligent te reageren als hij zich bedreigd voelt.
Stereotiep beeld Tot die conclusie komt dr. Mike Webster een bioloog die is verbonden aan de Schotse St. Andrews universiteit. "Veel mensen hebben een stereotiep beeld van een goudvis als een dier met een geheugen van drie seconden, maar daar klopt niets van" zegt hij. "Vele vissoorten zijn in staat tot dezelfde intellectuele prestaties als ratten of muizen."
Experimenten Webster ontdekte dat op grond van een aantal experimenten waarbij hij naging hoe kleine vissen erin slagen te ontsnappen aan grote en gevaarlijke soortgenoten. Wanneer een vis in een bad door middel van een doorzichtig plastic scherm werd gescheiden van zijn school en er geen gevaar dreigde, deed het dier zijn eigen zin. Maar als er in dat bad een gevaarlijke vis werd gezet, deed de kleine vis na wat de rest van de school deed om aan dat gevaar te ontsnappen.
Sociaal leergedrag Een en ander bewijst volgens Webster dat de visjes vertrouwen op sociaal leergedrag en dat ze op basis daarvan beslissingen nemen om te overleven. En dergelijk "sociaal leren", aldus de bioloog, wordt normaal gesproken beschouwd als een menselijke eigenschap. (belga/tdb)
Bloemen en groen, pluimen en linten, tot en met beeldjes en complete tafereeltjes.
Heel wat toeschouwers komen niet naar Waregem Koerse voor de paarden,
maar omwille van het hoedenspektabel, dat elk jaar gekker lijkt te worden.
Voor de creatiefste, origineelste en elegantse exemplaren looft industrieel Willy Naessens opnieuw talrijke prijzen uit zoals koffersets, huidhoud-linnen, bloemen en een juweel ter waarde van 10.000 euro. Geniet alvast van deze hoofddeksels uit vorige edities.
Het Ascot aan de Gaverbeek. Dames gaat u naar Waregem Koerse? Dan wordt je vriendelijk gevraagd een hoed te dragen, dan wordt je misschien uit het publiek geselecteerd om mee te dingen naar de exclusieve Willy Naessens Hat Trophy en maakt u kans op schiterende prijzen en de hoofdprijs is een exclusief juweel van juwelier Van Esser uit Knokke. t.w.v. 10.000 euro.
Niet alleen de paarden, maar ook de vele extravagante hoeden zullen tijdens Waregem Koerse opnieuw de sterren van de dag zijn.
Geïnspireerd door het wereldberoemde Ascot, besloot industrieel ondernemer Willy Naessens een aantal jaren geleden om de hoeden ook naar Waregem Koerse te halen. Ieder jaar doet hij een oproep naar de dames toe om een hoed te dragen als ze naar Waregem Koerse komen. En met succes.
Allerlei soorten hoeden De voorbije jaren passeerden al heel wat onverwachte textielconstructies de revue: van lampe-kappen tot een hoed van groenten of van fruit maar ook ufo-schotels en heel fijne hoofddeksels. Dames met de opvallendste hoofddeksels mogen deelnemen aan de Willy Naessens Hot Trophy, waaraan een mooie prijzenpot verbonden is. De totaal organisatie van dit evenement gebeurt door Frederic De Vos, pr-verantwoordelijke van Willy Naessens, en zijn medewerkers. Voor de ontvangst van de genodigden en de catering staat WVDW eventbureau uit Kortrijk in.
Hoedenshow Deelnemen aan de Hot Trophy is eenvoudig. Kom naarWaregem Koerse op dinsdag 2 september en draag je mooiste hoed. Een neutrale jury loopt rond tussen de kandidaat-finalistes om de verschillende hoofddeksels te keuren. De beste vijftig worden uitgenodigd naar de finaleshow die plaatsvindt in de feesttent van Willy Naessens die opgesteld staat op het middenplein . De presentatie van deze hoeden-show is in handen van Frederic de Vos. In de tent defileren de dames voor een professionele jury en krijgen ze punten.
De winnares van de Hot Trophy krijgt een juweel ter waarde van 10.000 euro. Voor de eerste drie zijn er geldprijzen weggelegd, maar het is wel de bedoeling dat de dames die centen schenken aan het goede doel. Dat laatste is altijd de ambitie geweest van Willy Naessens. "Hoeden geven een bijzonder kleur aan de Koerse. Het doet een beetje denken aan Ascot, dat klopt! Maar het is de bedoeling er een Waregems tintje aan te geven. En dan gaat het niet alleen over gezelligheid maar zeker ook over liefdadigheid. Vandaar de opdracht dat men de geldprijzen moet schenken aan het goede doel!", klinkt het.
Volgen ze de trends? Volgen de dames op Waregem Koerse dit jaar de huidige trend van soberheid en eenvoudige kleuren of toveren ze opnieuw heel creatieve hoofddeksels uit hun hoed? Kom het zelf ontdekken tijdens Waregem Koerse ... of neem zelf deel.
De zomer blaast stilaan zijn laatste adem uit en in de winkels kunnen de wintercollecties al een tijdje bewonderd worden. Elegantie en vrouwe-lijkheid overheersen in de meeste collecties. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, zijn hier deze trends die dit najaar ongetwijfeld een rol zullen spelen.
Explosie van kleur In de herfst- en wintercollecties is kleur terug van weggeweest. Verschillende tinten van rood, blauw, paars, groen en zelfs geel zijn alomtegen-woordig. Deze (soms heel felle) kleuren kan je probleemloos combineren met de klassieke en meer neutrale wintertinten zoals grijs, bruin en zwart. Deze ultra-vrouwelijke blauwpaarsejurk, gecombineerd met klassieke zwarte laarzen, is daar het perfecte voorbeeld van. Succes verzekerd!
Vrouwelijke taille Komend seizoen ligt de nadruk sterk op een vrouwelijk silhouet en op het middel. De taille kan niet alleen geaccentueerd worden door hoog-gesneden rokken en broeken, maar ook door riemen, die deze winter weer in vele kleuren, materialen en maten in de winkels zullen liggen. Trek een paar elleboog lange leren handschoenen aan voor dat tikkeltje extra glamour.
Dots dots dots De polka dots zijn een klassieker geworden en verschijnen ook nu weer op allerhande kledingstukken. Ook lingeriecollecties tonen aan dat polka dots zowel speels als verleidelijk kunnen zijn. Zeker het proberen waard!
Ecologische shirts T-shirts, truien en handtassen met leuke prints die de aandacht trekken, zijn niet nieuw. Dit jaar liet de modewereld zich ook duidelijk inspireren door het ecologische thema. Toon met je T-shirt aan dat je om het milieu geeft, of draag het simpelweg om de grappige opschriften
Als je met overgewicht kampt, betekent dat niet noodzakelijk dat je ongezond bent,
dat blijkt althans uit Amerikaans onderzoek. Meer dan de helft van de volwassenen met overgewicht en bijna een derde van degenen met obesitas hebben een gezonde bloeddruk en cholesterol.
Mager versus dik Deze cijfers tonen aan dat een aanzienlijk deel van de mensen met overgewicht in Amerika gezond is. Omgekeerd blijkt dat een groot deel van de mensen met een normaal gewicht ongezond is. Een kwart van de mensen met een 'normaal' gewicht, hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten of kampen met een te hoge cholesterol.
De onderzoekers bestudeerden 5.440 volwassenen gedurende een periode van 5 jaar. Ze vergeleken lichaamsgewicht met hart- en vaatziekten, een verhoogde cholesterol en andere factoren.
Vooroordeel Het onderzoek maakt komaf met het vooroordeel dat iemand met obesitas ongezond is. De onderzoekers willen wel waarschuwen dat dit obesitas nog altijd veel gezondheidsrisico's inhoudt. Niet bewegen, roken en een buikje zijn nog altijd niet goed voor je.
BMI is beperkt "Deze data tonen aan dat het bepalen van obesitas enkel op basis van een BMI zijn beperkingen heeft. Je mag niet aannemen dat alle dikke mensen dezelfde gezondheidsrisico's lopen. Je BMI is slechts één aspect in de meting van obesitas en dat vertelt duidelijk niet het hele verhaal", aldus professor Marlene Schwartz. "Als je je gedrag verandert om je gezondheid te verbeteren, kan dat uiteindelijk weinig effect op je gewicht hebben. Maar je gezondheid kan wel baten bij extra lichaamsbeweging en gezonde eetgewoonten." (ep)
Meer dan één leerling op drie tussen tien en vijftien jaar heeft al bijles gekregen.
Een wezenlijk verschil tussen kinderen in het lager en secundair onderwijs is er niet, maar binnen het secundair onderwijs zijn er wel grote verschillen. Dat blijkt uit een enquête bij een duizendtal gezinnen in Vlaanderen.
Buiten en binnen de school Leerlingen uit het technisch en beroepsonderwijs krijgen immers veel meer bijles dan leerlingen uit het ASO. Ook leerlingen die al eens een jaar zijn blijven zitten, krijgen dubbel zo vaak bijles. Opvallend is ook dat bijna evenveel leerlingen buiten de school (17 procent) als binnen de school (19 procent) bijles volgen.
Private kantoren Dat laatste zou volgens private bijleskantoren komen omdat de jonge generatie leerkrachten steeds minder tijd wil vrijmaken over de middag of na schooltijd om leerlingen extra les te geven. Private bijleskantoren blijken dan ook een 'boomende markt', net als de logopedisten.
Meer werk De helft van de ondervraagde ouders vindt verder dat hun kind meer moet werken dan zijzelf vroeger. Vier op tien ouders vinden ook dat hun zoon of dochter te hard moet werken voor school. (belga/tdb)
Wie dat heerlijke vakantiegevoel niet graag vaarwel zegt, mag gerust nagenieten van de voorbije weken. Niet dat je meteen heimwee moet krijgen, deze tips helpen wel om de eerste weken op kantoor meer ontspannen te beginnen.
Plakboek Met de komst van de digitale camera, nemen nog weinigen de moeite om de foto's op papier te laten drukken. Het loont nochtans de moeite om de mooiste shots in te plakken in een mooi fotoboek. Laat het zien aan al wie je lief is, zo beleef je de vakantie steeds weer even opnieuw.
Buitenlucht Op vakantie wordt er volop gewandeld of gefietst. Eenmaal thuis doen we dat te weinig. Het vakantiegevoel kan je verlengen door naar buiten te gaan en te genieten van de omgeving en de natuur. Een dagje naar het strand of een duik in het zwembad doen wonderen.
Vakantiegeur Geuren roepen herinneringen op. De zeegeur ben je misschien kwijt, wel kan je jezelf eens douchen met die douchegel uit het hotel waar je verbleef. Of smeer je in met een aftersun crème. De geur van die lekkere cocktail helpt ook.
Liedjes Geluiden doen net hetzelfde als geuren. Draai die ene hit waarop je nachten hebt gedanst. Zet op je MP3 wat leuke vakantieliedjes die je in geen tijd doen terugdenken aan enkele weken geleden.
Reünie Op vakantie leer je vaak andere mensen kennen. Wonen ze in de buurt, organiseer dan eens een reünie. Praat over toen, bekijk de foto's en maak er opnieuw een leuke vakantiedag van.
Wegdromen Ooit komt het moment dat je vooruit moet kijken. Hoe kan dat beter dan een nieuwe vakantie te plannen? Haal vakantieboeken bij het reisbureau en markeer al meteen wat je geweldig lijkt om de zomer door te brengen. (lvl)
Sp.a zet 'vette vis' in onderwijsbeleid in de verf
Op deze eerste schooldag plaatste de sp.a een advertentie in enkele kranten om de maatregelen van sp.a-minister Frank Vandenbroucke rond de betaalbaarheid van het onderwijs in de verf te zetten.
Vette vis Dat onderwijs betaalbaar is voor elk gezin is volgens de Vlaamse socialisten een echte 'vette vis', een vingerwijzing naar de Vlaamse federale regeringspartijen, die hun vette vis inzake staatshervorming nog niet vasthebben. "Vanaf vandaag is het beste onderwijs betaalbaar voor elk gezin. Van een vette vis gesproken", luidt de kop van de advertentie die maatregelen als de kosteloosheid van het basisonderwijs, de maximumfactuur en de verruimde schooltoelagen in de kijker plaatst.
Vlaamse regering Sp.a-voorzitster Caroline Gennez zegt dat de campagne niet kadert in de aanloop naar de regionale verkiezingen. Ze geeft wel toe dat de sp.a met die campagne graag het eigen beleid in de verf zet. "Het is duidelijk dat de Vlaamse regering, waar socialisten in zitten, wél werkt rond zaken als koopkracht", zegt ze. "Het gaat om maatregelen die echt een vette vis zijn op het bord van de mensen". (belga/sam)
Weekoverzicht van 25/08 tot en met 31/08 overzichtelijk alle artikels geschreven door: Yvette uit Kuurne en nog veel meer. Maak zelf de keuze welke schakelaar je aanklikt.
Bezorg een foto van de eerste schooldag van jouw klas en win een schoolreis op kosten van Krant van West-Vlaanderen!
Zorg ervoor dat jouw klas de eerste schooldag van het nieuwe schooljaar niet snel vergeet! Stuur via een e-mail naar,
eersteschooldag@roularta.be een leuke foto in van de eerste schooldag van jouw klas met vermelding van de school en de klas. Vermeld "eerste schooldag" als onderwerp en geef ook zeker de school- en klasgegevens mee in de e-mail.
Alle ingestuurde foto's zullen te zien zijn op deze website via onderstaande link. Bovendien pikt Krant van West-Vlaanderen er één klas uit die een schoolreis wint op onze kosten (1 dag bustransport en een activiteit naar keuze t.w.v. 1.000 euro). Het loont dus zeker de moeite om jouw klas op te roepen om mee te doen, wie weet trek je er wel met de ganse klas een dagje op uit op kosten van Krant van West-Vlaanderen!
Belangrijk: verzeker je er ook van dat - wanneer je een foto instuurt van jouw klas - ook al je klasgenootjes én hun ouders akkoord zijn met de publicatie van de foto op deze website.
Insturen kan tot en met 30 september. De winnende klas wordt in de krant van 17 oktober bekendgemaakt.
Opgelet: foto's verschijnen niet meteen online. Ze worden eerst op kwailteit gecontroleerd.
De lagere scholen zal het komend schooljaar moeten schrappen in de activiteiten die ze gewend waren te organiseren voor de leer-lingen. Reden? De maximumfactuur.
Goed om weten...over facturen Voor lagere scholen geldt vanaf dit schooljaar een dubbele maximumfactuur. Er is de zo-genoemde scherpe maximum-factuur'. Die bepaalt dat lagere scholen nog maar 60 euro per schooljaar per leerling aan de ouders mogen vragen om de kosten voor daguitstappen.
Het gaat om kosten voor bijvoorbeeld eendaagse schoolreizen, sportactiviteiten, toneelbezoek of andere activiteiten. Ook verplichte aankopen bijvoorbeeld een abonnement op een tijdschrift vallen onder deze maximumfactuur.
In het kleuteronderwijs is de maximumfactuur voor deze activiteiten beperkt tot 20 euro. Er is ook een minder scherpe maximumfactuur: die geldt voor meerdaagse uitstappen, zoals bos-klassen. Over de hele zes jaar in een lagere school mag de school niet boven de 360 euro per leerling gaan.
Als de scholen zulke meerdaagse uitstappen voor kleuters organiseren, dan mogen ze daarvoor niets aan de ouders vragen. Er is wel een uit-zondering op de maximumfactuur: de kosten voor turnkledij of voor een uniform, die de school zelf verplicht aanbiedt.
Goed om weten...over gratis Vlaams minister van onderwijs Frank Vandenbroucke heeft ook een lijst samengesteld van het materiaal dat scholen gratis ter beschikking moeten stellen van leerlingen.
Het gaat om handboeken, schriften, werkboeken en werkblaadjes, om fotokopieën, software, om schrijf- en tekengerief, knutsel en constructie-materiaal, meetmateriaal. Bovendien moeten maar niet voor de leerlingen individueel op school ook spelmateriaal, bewegingsmateriaal, boeken, kinderliteratuur, een zakrekenmachine, een passer, een atlas en een wereldbol, aardrijkskundige kaarten, woordenboeken, diverse infobronnen en muziekinstrumenten gratis beschikbaar zijn. De school kan dus de ouders niet verplichten om een passer te kopen, want die moet de school gratis ter beschikking stellen van de klas .
Goed om weten...over bijna gratis Als de school om de week gaat zwemmen, moeten ouders dan betalen daarvoor? Volgens de omzendbrief van de minister heeft elke leerling recht op één schooljaar gratis zwemmen. Voor de andere schooljaren kan de school een bijdrage vragen voor het vervoer en voor de toegang tot het zwembad. Maar... dan moet die bijdrage worden meegeteld voor die scherpe maximum-factuur.
Goed om weten...over niet gratis De school kan dan wel opleggen dat leerlingen een boekentas bij zich hebben, de kostprijs ervan betalen de ouders. Zij beslissen overigens hoeveel geld ze eraan willen spenderen. Maar als de school heel nauwgezet gaat bepalen hoe die boekentas eruit ziet en aan welke voorwaarden ze moet voldoen, dan valt de bijdrage van de ouders wel onder die van de scherpe maximumfactuur.
Algemeen rookverbod Vanaf 1 september 2008 geldt een algemeen rookverbod op school. Niet enkel leerlingen, maar ook leraren, ouders en andere personen die op de speelplaats of in de schoolgebouwen komen, mogen daar niet meer roken.
De inspectie zal controleren of het verbod wordt gerespecteerd. Er worden ook middelen uitgetrokken voor rookpreventie en rookstopbegeleiding van leerlingen en leraren om een volledig rookvrije school voor te bereiden.
Het volledige rookverbod in Vlaamse scholen geldt enkel voor scholen van het basis- en secundair onderwijs. Vaak maken centra voor volwassenenonderwijs en academies voor deeltijds kunst-onderwijs gebruik van de accommodatie van die scholen.
Wanneer daar tussen halfzeven 's avonds en halfzeven 's ochtends of in het weekend geen leer-plichtige leerlingen aanwezig zijn, mogen de cursisten wél roken op de speelplaats of de open ruimte van de school. De school van het leerplichtonderwijs kan dat wel verbieden.
Wanneer de cursussen plaatsvinden op eigen terrein, mag roken volgens het decreet altijd (ook tussen 7.30 en 18.30 u.), maar de instelling kan dat verbieden. Uiteraard blijft de bestaande reglementering die het roken in de gesloten publieke ruimte verbiedt van kracht.
Expert licht parcours grote steeple-chase van Vlaanderen toe. Waregem Koerse omvat acht hindernis- of drafrennen, met als hoogtepunt de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen. Tijdens die wedstrijd moeten in ruim drie ronden over een afstand van 4.600 meter negen verschillende hindernissen enkele keren bedwongen worden. Jan Van den Broecke, adjunct-secretaris van de Koninklijke Waregemse Koersevereniging, legt uit waarop jockeys en paarden bij elke hindernis moeten letten.
De Haag De eerste hindernis, 1,3 meter breed en 1,3 meter hoog. Een klassieker. Niet te zwaar om nemen, maar tegelijk niet te onderschatten omdat de Haag in een bocht ligt en iedereen daar al tegen een hoge snelheid positie probeert in te nemen. Het is er een zenuwachtig gedoe om snel vooraan te kunnen zitten. Een must, want het parcours in de hippodroom is heel technisch door het aantal hindernissen en de snelle opeenvolging ervan.
De muur Een berm aarde met daarop een haag. Ruim drie meter breed en anderhalve meter hoog, maar in principe vormt de Muur geen moeilijke hindernis. Jockeys moeten er hier wel rekening mee houden dat ze net uit een bocht komen, want dat kan wel eens problemen veroorzaken. Een hindernis die er enkel wat vreemd uitziet door de aanwezigheid van de berm.
De dubbelsprong vroeger moesten de paarden hier over twee hagen van ruim een meter hoog springen met daartussen afstand van amper 21 meter. De hindernis is de voorbije jaren gereduceerd tot één haag, deels onder druk van dierenrechtenorganistie Gaia. We zijn het echter nog altijd niet eens met Gaia want de dubbelsprong bracht vroeger net de snelheid naar beneden tijdens de koers, wat de veiligheid van de paarden ten goede komt. De dubbelsprong - de naam wordt enkel nog behouden omwille van de symboliek - is een eenvoudige hindernis geworden omdat de haag op een recht stuk piste ligt, al krijgt de koers hier stilaan wel zijn beslag.
De oxer Een heel imposante haag van ruim 3 meter breed en 1,4 meter hoog, maar die makkelijker springt dan ze lijkt omdat de haag schuin oplopend geschoren is. Het moeilijke in deze hindernis zit hem vooral in de landing, die zich een halve meter lager bevindt dan de afzet. De jockeys moeten tijdens de sprong zo ver mogelijk achteraan zitten om hun paard te ondersteunen en te ontlasten. Een noodzaak om te vermijden dat het dier tijdens de landing door zijn voorbenen zakt. Veel jockeys komen deze hindernis vooraf te voet verkennen om niet voor onaangename verras-singen komen te staan. Even vooraf oefenen met een paard is hier ten strengste verboden.
Voor Jan Van den Broecke is de Ierse berm de meest bijzondere hindernis, omdat ze niet vaak voorkomt in een Steeple-chase.
De brook Een kleine beek met haag ervoor. In principe is de Brook vlot te nemen, maar velen misrekenen zich omdat de paarden uit een scherpe bocht komen. De Jockeys moeten alles op alles zetten om hun paard recht voor de hindernis te brengen om niet uit evenwicht te raken. een bijkomend probleem is dat de hindernis zich aan de ingang van de piste voor paarden bevindt. We hebben het al meegemaakt dat paarden hierdoor plots afremmen omdat ze voelen dat ze dicht bij de stallen zijn. Nog een reden waardoor er wel eens fouten gebeuren op deze hindernis.
De open ditch De eerste van vier kleppers tijdens de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen. Een spectaculaire sprong over een heel brede haag-vier meter breed en ander-halve meter hoog met daarvoor een verharding in dolomiet. Vroeger lag daar een greppel, maar die is weggenomen. De paarden moeten heel wijd over deze haag springen. Jockeys en paarden raken hier dan ook snel in de problemen als ze te dicht of te ver hun sprong in-zetten. De paarden schatten het vaak verkeerd in, ook al omdat deze hindernis heel snel na de Brook volgt.
De rail ditch and fence Een kleine haag met daartussen een greppel, gevolgd dooreen grote haag van 3 meter breed en 1,6 meter hoog. De zwaarste hindernis op het parcours omdat de paarden er in één keer moeten overspringen en het zich zeker niet kunnen veroorloven om in de greppel te belanden. Hier wordt de schifting pas echt gemaakt. Het is ook het punt waar de paarden opnieuw aan de tribunes komen in de hippodroom. Het gejoel van de massa heeft zeker effect omdat paarden veel beter horen dan mensen. Sommige dieren zijn echte publieksspelers en overstijgen hier zichzelf, terwijl andere paarden bloednerveus worden en het noorden verliezen door al datvolk, het geroep door de luidsprekers en de vele vlaggen en tenten.
De Ierse berm Deze indrukwekkende aarden berm - 1,5 meter op het hoogste punt - breekt het ritme. Hier speelt timing een belangrijke rol omdat de jockey moet aanvoelen wanneer hij zijn paard van de berm kan laten afspringen. Vroeger was de Ierse berm, die het ritme van de wedstrijd breekt, een stuk steiler. Sinds enkele jaren is de berm wat afgevlakt, maar toch komen veel paarden hier ten val als ze te snel op de berm afkomen. Voor mij persoonlijk is dit de meest bijzondere hindernis omdat ze niet vaak voorkomt in een steeple-chase, maar veeleer in een cross-country. Om de paarden er toch wat aan te laten wennen, mag op deze hindernis uitzonderlijk getraind worden op maandagnamiddag en dinsdag-voormiddag.
De hippische hoogdag Waregem Koerse kan prat gaan op een sterk deelnemersveld. De negende hindernis voor de glorie is de alom bekende gaverbeek.
De Gaverbeek Niet de moeilijkste, maar de meest imposante hindernis voor de paarden omdat de beek 7,5 meter breed is. De paarden moeten na de Ierse berm een zo hoog mogelijke snelheid halen om zonder kleerscheuren over de Gaverbeek te raken. Om ongelukken te vermijden, werd de lan-dingsplaats de voorbije jaren wel verhard zodat de paarden minder diep wegzinken met hun achterbenen als de grond er modderig bijligt.
Wist je dat...... 2008 het jaar van de sanitaire installaties is? Maar ook van de Kikker, van de Aardappel, van de Interculturele Dialoog en van de Talen? Je kan het zo gek niet bedenken of iemand roept er wel een jaar, maand, week of dag voor uit. Amerikanen blijken er best in te zijn.
Wat denk je van een Nationale Grappendag of een Nationale Relaxdag? Ook bij ons is het een veelgebruikte manier om voor een onderwerp aandacht te vragen. Vandaag roep je zelf uit tot Nationale Dag van de Geen inspiratie? De taal, het sanitair of de kikker helpen je wel uit de nood.
Nog meer weetjes...
Limba Nostra Day - Moldova. Ze zetten er hun moedertaal, hun national language mee in de kijker.
Dag van de Onafhankelijkheid - Maleisië. Op 31 augustus 1957 werd Maleisië onafhankelijk na ruim vier eeuwen kolonisatie, achtereenvolgens door Portugal, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Dag van de Onafhankelijkheid in Kirgizië, Trinidad en Tobago. Waar dat op de kaart ligt? Zoek het even op google.
Historische weetjes: In 1997 sterft Prinses Diana tijdens een dramatisch auto-ongeluk in de Parijse tunnels. Opgejaagd door paparazzi (persfotografen) of een complot? Met witte rozen herdenkt men de prinses.
Baron Philippe Casier kijkt uit naar dinsdag 2 september, maar...
"Waregem Koerse is vitrine voor noodlijdende sector".
Waregem Koerse is een oase in de woestijn van de paardensport. We zijn een vitrine voor een noodlijdende sector, maar veel helpt het niet, zegt baron Philippe Casier, voorzitter van de Koninklijke Waregemse Koersevereniging. De geldprijzen van onze rennen gaan bijna allemaal naar het buitenland. Toch kijkt hij uit naar de 161ste editie van de Koerse op dinsdag 2 september. Waregem Koerse blijft de enige hindernissendag in ons land, met aandacht voor zowel het vip-gebeuren als het gewone volk.
Tweede ren eert overleden baron Jean Casier. Het is de eerste Waregem Koerse zonder baron Jean Casier, die op 29 januari op 99-jarige leeftijd overleed. Ik heb heel veel respect voor mijn vader zaliger, vertelt Philippe Casier.
Hij was een belangrijk figuur in de Koninklijke Waregemse Koersevereniging, een schakel in een lijn van generaties. Om mijn vader te eren, hebben we de tweede ren tijdens Waregem Koerse, de kleine 5teeple-Chase, omgevormd tot de Prijs Baron Casier.
Het is zwaar zonder mijn vader, maar we moeten zijn werk verder zetten en de organisatie van Waregem Koerse blijven professionaliseren met nog meer aandacht voor veiligheid en dierenwelzijn, aldus Philippe Casier.
Waregem Koerse blijft volksfeest dankzij bedrijven. Een Waregem Koerse zonder vip-treffen kan nie. We hebben sponsorpaketten verkocht aan 86 bedrijven, die op hun beurt 5.300 gasten uitnodigen. het zijn die partners die waregem koerse tot een volksfeest maken, want door hun financiële inbreng blijven de gewone tickets betaalbaar, zegt algemeen coördinator sponsoring Paul Vandenbosch.